Doel:€250.00
Donaties:€82.50

Per saldo:€-167.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Keuze soldeerstation, advies gevraagd. door Dion
Vandaag om 15:03:20
Brawa Rheingold door Markoes
Vandaag om 15:03:14
Van Swarzach naar Swarzburg door Wim Vink
Vandaag om 14:55:12
Rheinburg, TP V/VI door Wim Vink
Vandaag om 14:52:51
LS Models / Models World 2021 door VvKan
Vandaag om 14:50:33
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dave.......
Vandaag om 14:37:56
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door BrightonBelle
Vandaag om 14:13:13
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door NS1220
Vandaag om 14:05:57
Fotodijkje van NS1220 door NS1220
Vandaag om 14:01:36
Hulp gevraagd bij aanbrengen transfer op auto, omgeving Simpelveld. door Sven
Vandaag om 14:00:18
Raadplaatje door spoorzeven
Vandaag om 13:59:49
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 13:59:19
SLT in H0 voor Kleindrecht door Sven
Vandaag om 13:57:13
Ontwikkelingen "IJzeren Rijn" door henk
Vandaag om 13:32:20
spoor 1genieters door sncf231e
Vandaag om 13:29:49
Zimo geluidsdecoder: verkeerde geluiden bij functietoetsen. door VAM65
Vandaag om 13:26:09
Show je werkplek door Tomasso
Vandaag om 13:14:47
Brawa 2021 door Rondje_HO
Vandaag om 13:03:46
BMB-Module: “Corfe Castle Station” door Sjoerd van de Wal
Vandaag om 12:43:24
Line-up foto's van modellen door Daan001
Vandaag om 11:29:48
DK50018 - Nieuwe Digikeijs wisseldecoder te programmeren via Bluetooth App door KoosDeJong
Vandaag om 11:17:31
Modeltrein Express Slps II, afval container draagwagens. VAM, Essent door Mcn1986
Vandaag om 10:53:22
Welk merk rails aanschaffen? HO. door HuubvG
Vandaag om 10:50:17
NS 1600-1700-1800 fotodraadje door Thom
Vandaag om 10:42:07
NS 1600-1700-1800 infodraadje. door Thom
Vandaag om 10:39:24
Update: baan in de tropen door HuubvG
Vandaag om 10:38:21
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 10:19:49
Herbeginner zoekt baanplan voor 2,44m x 1,22m door eriks1805
Vandaag om 09:34:47
Strooisel, hoe kun je het vastlijmen? door prutser
Vandaag om 08:34:23
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door V200-G2000
Vandaag om 07:46:15
  

Auteur Topic: 24V schakeldecoder DCC  (gelezen 1916 keer)

Servé

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1695
  • Niks kan tippen aan een E1700
24V schakeldecoder DCC
« Gepost op: 22 mei 2013, 11:01:16 »
Hallo,

Ik ben op zoek naar een DCC Schakeldecoder met 24 Volt-uitgangen.
Er zijn wel schakeldecoders, maar die schakelen meestal tussen 2 contacten in, dus dan is OF uitgang A, OF uitgang B actief. Ik ben dus op zoek naar:
DCC-Adres 1 Rechtdoor --> Uitgang A aan
DCC-Adres 1 Afbuigend --> Uitgang A uit
DCC-Adres 2 Rechtdoor --> Uitgang B aan
DCC-Adres 2 Afbuigend --> Uitgang B uit

En dan met 24 Volt-uitgangen.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, het is een beetje lastig uit te leggen :P

Alvast bedankt!
Vriendelijke groet, Servé.

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19784
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #1 Gepost op: 22 mei 2013, 11:10:34 »
Ik denk dat je even moet uitleggen wat je ermee wilt bereiken.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Tjalling

  • Offline Offline
  • Berichten: 3208
    • modulebaan.nl
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #2 Gepost op: 22 mei 2013, 11:11:44 »
Hallo Servé,

Je kunt toch relais achter een normale decoder zetten? Met het juiste relais kun je verder alles maken zoals je het hebben wilt.

groet,
Tjalling
modulebaan.nl

SBBcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 623
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #3 Gepost op: 22 mei 2013, 11:16:51 »
Hallo,
Een OF schakeling kun je natuurlijk ook als aan/uit schakeling gebruiken  ;) Heb je al eens bij LDT gekeken ?
Om 24v te schakelen is misschien de SA-DEC-4 iets ?

Marius
Marius

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1659
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #4 Gepost op: 22 mei 2013, 11:21:55 »
Je hebt toch ook schakeldecoders. Die schakelen zelf een relais, en daar kun je dan vervolgens 24 volt mee schakelen als je wilt.de sa-dec-4 van LDT heeft per uitgang een bistabiel relais met wisselcontact.
Hiermee kun je dus adres 1 recht uitgang A laten inschakelen of juist uitschakelen, afhankelijk of je het maak of verbreek contact gebruikt,
Bij adres 1 afbuigend gaat uitgang A dan naar de andere stand, dus uit in.


Op de relais ingang kun je dan dus een spanning van 24 volt zetten.
Je schakelt dan dus tussen 24V of los hangen.

Je kunt het ook net andersom doen zodat je uitgang A gebruikt op zijn midden contact van het relais, en dan op de 2 andere contact of +24V zet of 0. Je uitgang A schakelt dat dus tussen 24V of 0V

Groet,
Roelco


Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9642
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #5 Gepost op: 22 mei 2013, 13:13:08 »
Hoi,

De DR4018 kan wat je wilt ( middels de CV47=1 preset ) heb je dan 16 van deze aan-uit schakelaars. Alleen is deze decoder gespec-ed tot max 20 Volt op de power ingang... en... wordt geschakeld tussen +20 ( common ) en GND middels een MOSFET tot max. 2 Amp / uitgang met een max van 4 Amp totaal.

Grtzz,

Karst

Servé

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1695
  • Niks kan tippen aan een E1700
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #6 Gepost op: 22 mei 2013, 17:52:55 »
@ Henk: Ik wil 24V relais kunnen aansturen omdat ik er daar redelijk veel van heb. Ook heb ik 24V nodig om met een kleine PLC te kunnen praten.

@ Tjalling: Dat kan, maar dan heb je nog steeds hetzelfde probleem als wat ik in de beginpost schreef, dat de ene uitgang, of de andere uitgang actief is.

@ Marius: Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt?

@ Roelco: Hetzelfde als hierboven: ik vind het jammer om iets met 8 uitgangen te kopen waar ik er effectief maar 4 van kan gebruiken, want alle 8 moet wil ik onafhankelijk van elkaar kunnen gebruiken.

@ Karst: Dat is inderdaad de soort decoder die ik zoek! Helaas kan die geen 24V schakelen...
Vriendelijke groet, Servé.

Tjalling

  • Offline Offline
  • Berichten: 3208
    • modulebaan.nl
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #7 Gepost op: 22 mei 2013, 19:37:01 »
Dat hangt toch van het soort relais af?
Met een bistabiel relais heb je daar toch geen last van?

Groet,
Tjalling
modulebaan.nl

Servé

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1695
  • Niks kan tippen aan een E1700
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #8 Gepost op: 22 mei 2013, 20:05:03 »
Klopt, maar ik heb hier +/- 50 monostabiele 24V-relais liggen
« Laatst bewerkt op: 22 mei 2013, 21:58:26 door Servé »
Vriendelijke groet, Servé.

SBBcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 623
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #9 Gepost op: 22 mei 2013, 21:54:42 »

@ Marius: Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt?


Wat ik bedoelde is door Roelco al netjes verwoord  ;D

Marius.
Marius

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1659
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #10 Gepost op: 23 mei 2013, 00:28:30 »

@ Roelco: Hetzelfde als hierboven: ik vind het jammer om iets met 8 uitgangen te kopen waar ik er effectief maar 4 van kan gebruiken, want alle 8 moet wil ik onafhankelijk van elkaar kunnen gebruiken.


Deze heeft geen 8 uitgangen, maar 4. die een relais schakelen in aan of uit, of stand A of stand B, of zoals jij het beschrijft:
DCC-Adres 1 Rechtdoor --> Uitgang A aan
DCC-Adres 1 Afbuigend --> Uitgang A uit

Alleen je schakelt dus een relais op de decoder, en die heeft een wissel contact, en dan krijg je dus dat je daar eventueel 2 verschillende uitgangen kunt schakelen tussen 24 volt en los hangen. En dan of de ene of de andere.

Als je het echter andersom aansluit heb je precies wat je wilt. een decoder voor 4 adressen met 4 uitgangen die je kunt schakelen tussen GND en 24V, precies zoals je dat zelf aangeeft:
DCC-Adres 1 Rechtdoor --> Uitgang A aan
DCC-Adres 1 Afbuigend --> Uitgang A uit

Beetje onzinnig misschien omdat je met relais 1 een tweede relais schakelt. En weet niet wat je daarmee wilt schakelen? Maar dat kan dan misschien ook al wel gelijk met het relais op de schakel decoder.
Heb hier zelf ook meerdere relais liggen, maar die gebruik ik alleen als ik meer dan 2 wisselcontacten nodig heb.
standaard heeft de sa-dec-4 een relais met 2 wisselcontacten die parallel geschakeld zijn, waarschijnlijk om meer vermogen te kunnen schakelen, maar relatief eenvoudig los te koppelen zijn waardoor je per uitgang 2 wisselcontacten beschikbaar heb. 1 moet je dan wel vast solderen op de print.

En als je nog meer contacten nodig hebt kun je een extern relais schakelen met meer contacten.

Groet,
Roelco

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19784
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #11 Gepost op: 23 mei 2013, 10:30:12 »
Ja, een klassieke schakeldecoder is feitelijk gewoon een pulsdecoder (wisseldecoder) met intern bistabiele relais aangesloten. De omschakelschakelcontacten van die relais worden naar buiten gebracht. Als je daarop 24 volt aansluit, dan kun je je 24 volt relais weer bedienen. Is wel omslachtig en die klassieke schakeldecoders zijn nogal prijzig.

@ Henk: Ik wil 24V relais kunnen aansturen omdat ik er daar redelijk veel van heb. Ook heb ik 24V nodig om met een kleine PLC te kunnen praten.

Ja, maar die relais zijn toch geen doel op zich? Ik heb het idee dat je iets met die 24 volt relais wil, omdat je ze nu eenmaal hebt, terwijl er mogelijk betere en goedkopere alternatieven zijn voor het doel wat je wilt bereiken. Maar wat is dat doel?
« Laatst bewerkt op: 23 mei 2013, 10:31:46 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9642
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #12 Gepost op: 23 mei 2013, 10:30:41 »
...Alleen is deze decoder gespec-ed tot max 20 Volt op de power ingang...

Hoi,

Heb zojuist even in het schema gespiekt ;) Alle ( relevante ) componenten in de DR4018 zijn in principe geschikt tot 35 Volt.

Ik denk dus dat je gerust 24VDC op de power ingang kunt aansluiten of een wisselspanning van 24/1.41 => 17 Volt

Wel moet je er dan op letten, dat de module niet de gespec-te 2 Amp/uitgang mag gaan leveren maar dat je dit tot ca. 1 Amp moet beperken. Als je er alleen relais mee wilt schakelen, zal dat niet zo'n probleem zijn want die 'trekken' hooguit enkele tientallen tot enkele honderden milliamperes.

Overigens is een trafo van 16V~ ook wel voldoende. Je zult dan ca. 16x1.41 = 22 Volt aan de uitgangen hebben. Een waarde waarop een 24V relais zeer waarschijnlijk ook nog wel goed aantrekt.


Grtzz,

Karst

Servé

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1695
  • Niks kan tippen aan een E1700
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #13 Gepost op: 23 mei 2013, 12:25:18 »
@ Henk: Dat zijn 4x om relais. Ik wil die gaan gebruiken om o.a. wissels mee te bedienen, rijweg-controle, maar ook voor de interactie met een PLC. Hier heb ik al minimaal 3x om voor nodig per wissel. De PLC is een ander interessegebied van me en ik wil gaan experimenteren met een PLC-gestuurde beveiliging, met alleen koploper op de achtergrond voor het netjes afremmen etc. ;)

@ Karst: Bedankt! Ik ga me er eens eentje aanschaffen en ik kijk wel hoever ik kom.
Vriendelijke groet, Servé.

robin binsbergen

  • Offline Offline
  • Berichten: 995
Re:24V schakeldecoder DCC
« Reactie #14 Gepost op: 23 mei 2013, 19:08:24 »
Overigens is een trafo van 16V~ ook wel voldoende. Je zult dan ca. 16x1.41 = 22 Volt aan de uitgangen hebben. Een waarde waarop een 24V relais zeer waarschijnlijk ook nog wel goed aantrekt.

Normaal gesproken werkt een relais al op 2/3 van aangegeven spanning, dus in dit geval 16v. 22 werkt zeker, anders is het relais niet in orde.

Mvg,
Robin