Doel:€250.00
Donaties:€177.50

Per saldo:€-72.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-06-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Baan in Los Angeles door Hans Grasmaijer
Vandaag om 07:01:57
Minstens 5 jaar geen treinverkeer Groningen-Leer [D] door Eric B
Vandaag om 06:55:44
En weer een nieuwe nachttrein in Belgie door Falcon10
Vandaag om 06:38:41
25 jaar geleden door Lolke Bijlsma
Vandaag om 06:05:09
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Floris
Vandaag om 05:51:46
Piko NS 2000, aankondiging 2021 door Spoors
Vandaag om 00:13:32
Dönsdorfer Bauberichte door Freek Jonkers
23 juni 2021, 23:47:52
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Duikeend
23 juni 2021, 23:39:07
Oriënt Express in Nederland vandaag door GerardvV
23 juni 2021, 23:29:41
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door GerardvV
23 juni 2021, 23:26:54
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door EricZmS
23 juni 2021, 23:00:58
Storing programmeerspoor DR5000 door Bert_Apd
23 juni 2021, 22:50:36
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door daempfer
23 juni 2021, 22:44:24
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Debvd
23 juni 2021, 22:38:18
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
23 juni 2021, 22:29:21
Artitec Mat '54, materieelbespreking. door 1200blauw
23 juni 2021, 22:22:15
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
23 juni 2021, 21:42:01
Frans loodsje et cetera door Noordernet
23 juni 2021, 21:25:57
19 Toen door Jeanne
23 juni 2021, 20:52:30
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
23 juni 2021, 20:30:24
Van China naar Tilburg door Falkenberg
23 juni 2021, 19:46:24
Alt Wutachbahn - Sau-Schwänzle-bahn Weizen - Zollhaus - Blumberg door Eric v C
23 juni 2021, 19:30:54
Het Spoorwegmuseum breidt uit met 1501, 1 juni 2021 door ex-DR V100
23 juni 2021, 18:57:01
Artitec plan U, materieelbespreking door Huup
23 juni 2021, 18:05:40
Oneindige Overslag 0e RC door EricZmS
23 juni 2021, 17:34:03
Harzwald Hafen Bahn door Wim Vink
23 juni 2021, 16:46:25
Roßnitz door mass am see
23 juni 2021, 16:40:24
De fabriek - Spoor 0 door tijgernootje
23 juni 2021, 16:21:02
N-rijder in spe. 2,80 mtr x 60 cm. door nkob
23 juni 2021, 16:17:07
Almrose koppelingen, waar verkrijgbaar? door Hendrik Jan
23 juni 2021, 16:14:19
  

Auteur Topic: Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan  (gelezen 9893 keer)

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Gepost op: 18 augustus 2011, 01:49:56 »
Terwijl ik nog tijd genoeg kan besteden aan mijn testbaan, toch maar eens mijn oude abitieus ontwerp onder de loep genomen en een aangepaste versie gemaakt. Nu een L-vorm.

Voor het gemak en overzicht het schaduwstation op hetzelfde tabblad gezet.

Nivo's
  • 0 - Schaduwstation
  • 1 - Hoofdstation, Platteland, Industrie, Trambaan
  • 2 - Achterste spoor ivm zichtbaarheid, spoor rechts van Industrie
  • 3 - Gebergte

Hoe de nivo's in de praktijk uitkomen qua beginpunt/stijging/eindpunt moet nog worden bekeken. Wel wil ik graag het spoor dat vanaf achter naar het schaduwstation gaat, zal zakken in industrie en na industrie verdwenen zijn. Desnoods door een groot gebouw. Zo lijkt het dat de trein door het industriegebied komt, maar ineens issie "verdwenen". ;)

Ik ben van plan modules te maken van 90 cm x 90 cm. Dus in totaal 5 stuks.

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #1 Gepost op: 21 augustus 2011, 19:31:16 »
Update, trambaan aangepast.


mekel

  • Offline Offline
  • Berichten: 1086
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #2 Gepost op: 21 augustus 2011, 19:45:26 »
Hey Thijs, dat ziet er zeker niet verkeerd uit, heb gelijk de notificatie voor nieuwe berichten aangezet in jou draadje, dit ga ik zeker volgen.

Heb gelijk een vraag voor je, hoe ga je naar je schaduwstation met een spiraal ?

Het is dan wellicht beter om een extra module te voorzien hiervoor, dus het spoor wat je nu naar rechts heb liggen richting schaduwstation deze links recht naar onder te laten gaan in de spiraal module. (ehm niet helemaal goed verwoord misschien... als het niet duidelijk is hoor ik het wel ;D)


Groetjes,
Jeroen
Fleischmann h0 baan - NL - BE - #Roco Multimaus - S88XpressNetLI - S88SD16-n - WDD Wisseldecoders - Koploper

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #3 Gepost op: 21 augustus 2011, 22:01:08 »
Een spiraal had ik nog helemaal niet aan gedacht. Wel vaak gezien op dit forum. Ik denk dat ik een spiraal als optie houdt wanneer ik er op de volgende manier niet goed uit kom.

Mijn idee was om te proberen vanaf de laatste wissel vóór het schaduwstation de daling/stijging al in te zetten. Desnoods schuif ik de wissels nog verder terug. Zo stijgt het spoor vanaf platteland via klein dorp naar de bergen toe. Betekend dat ik daarmee extra ruimte creëer voor een kleiner dalings percentage van het spoor richting schaduwstation. Ik hoop op die manier een eind te komen.

Binnenkort zal ik eens op schaal gaan tekenen hoe het wordt. Ook zit ik nog over het hoofdstation te denken. Voor het gemak had ik wat moois uitgelegd met rails, dat werd meteen meer dan 2,5 meter lang. :o Ik wil dus nog een compromie zoeken tussen de totale lengte van de modules en toch een redelijk lang station met nog 1 of 2 extra wisselmogelijkheden.

Even voor de duidelijkheid: Het schaduwstation komt in werkelijkheid dus precies onder het hoofdstation. Het lijkt op de schets dus ook niet te kloppen qua afstanden, maar dat komt omdat ik 2x rasterruimte tussen de sporen heb gelaten zodat de seinen/test/e.d. er wat makkelijker tussen passen.

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #4 Gepost op: 24 augustus 2011, 22:32:22 »
Nog een idee erbij.

Er komt nog een ijk-traject waar zowel analoog als digitaal gereden kan worden zodat het ook meteen mijn programmeerspoor wordt. Vrij eenvoudig te realiseren met paar schakelaars/relais. Ben er alleen nog niet uit waar dit komt.

Eisen:
Makkelijk bereikbaar
Overig treinverkeer moet redelijk door kunnen rijden
Bezetmelding naar koploper zodat het spoor automatisch buiten gebruik gezet wordt.

Optie station:
Enige hinder treinverkeer maar kan via een omloopspoor opgelost worden.

Optie trambaan:
Valt eigenlijk af omdat dat daar krappe bochten in komen.

Optie schaduwstation:
Moeilijker bereikbaar.

Beterdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #5 Gepost op: 25 augustus 2011, 01:27:23 »
Hallo Kashmir,

Ziet er echt leuk uit, maar al lezend vroeg ik me af waarom je geen programma als Winrail, of ander spoor-tekenprogramma, gebruikt. Je kan dan je hele baanplan tekenen met je eigen railsoort in de juiste schaal. Ook kanje de hoogte van de rails instellen zodat je bijv. direct ziet of je spoor naar het schaduwstation een juiste helling heeft.
Ok zie je dan exact in schaal hoe je station eruit ziet en hoef je niet met losse rails te meten.
Maar dit is zomaar een tip hoor ;), lekker doen zoals je het doet, ben benieuwd naar de bouw :P.
Succes.

Jos.

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #6 Gepost op: 15 september 2011, 23:36:17 »
Winrail, dat was misschien nog niet zo'n gek idee. Probleem is dat ik nog niet weet welke rails ik waar ga gebruiken. Heb een beetje ratjetoe. ??? Uiteraard levert dat wel weer een extra uitdaging op, ghehe. Ik denk dat het erop uit draait dat ik het eerst zo wat ga proberen en vanzelf begin te pruttelen. ;) Ik zal het zeker aangrijpen wanneer ik het niet meer uit kom. (uiteraard vóórdat de boel vast ligt)

Neemt niet weg, dat ik weer een leuke aanpassing heb gemaakt.
Zo is:
  • er in het hoofdstation een extra "doorrijdt" spoor verschenen
  • het bergbaantje anders aangesloten
  • er een wijziging in het industriegebied
  • de trambaan beter, maar heeft nog steeds aandacht nodig (komt tzt nog wel een keer)
  • het platteland zo dor geworden, dat het een woestijn is
  • er ergens anders vruchtbare grond ontdekt (lees: platteland) ;)
  • vanaf het hoofdstation langs woestijn en klein dorp, door de tunnel richting industrie een extra spoor verschenen

Dat was het wel zo ongeveer....


Beterdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #7 Gepost op: 16 september 2011, 02:55:16 »
 ;)Turlijk gewoon proberen en doen zoals je het fijnste vind, het is tenslotte en hobby en geen verplichtte opdracht toch? En zo ontstaan vaak ook de leukste nieuwe ideetjes, waaruit weer nieuwe uitdagingen ontstaan enz.

Met winrail kan je trouwens in 1 tekening verschillende soorten rails plaatsen, (Andere progs. ken ik niet maar zullen dit ook vast wel hebben). Zo kan je leuk puzzelen met precies de railstukken die je al hebt.

Succes met verder puzzelen en bouwen. (y)

Jos.

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #8 Gepost op: 19 september 2011, 23:18:00 »
Met winrail kan je trouwens in 1 tekening verschillende soorten rails plaatsen, (Andere progs. ken ik niet maar zullen dit ook vast wel hebben). Zo kan je leuk puzzelen met precies de railstukken die je al hebt.
En je dacht dat ik precies weet hoeveel ik waarvan heb en in welke staat... Hmmm... ghehe... ;D Dan moet ik eerst een stuk of 3 a 4 dozen over de kop gooien. Dat komt nog wel een keer.

Ondertussen heb ik (ja alweer) het plan toch weer aangepast. Waarschijnlijk zal dat nog wel een paar keer gebeuren. Maar ik wil gewoon een mooi plan. Zo had ik dubbelspoor "door" de woestijn, maar dat is naar mijn idee niet realistisch. Wel gaf het inzicht in een extra rij-mogelijkheid door de berg. Dat stukje heb ik zo gelaten. Ik zie nog wel of dat in het echt haalbaar is. Zowieso zullen daar krappe bochten in ontstaan waarbij ik een verbod opleg voor treinen die dat niet gaan halen. De Thalys gaat bijv niet naar het bergdorp rijden en vliegt wellicht met volle vaart door klein dorp.

  • Dubbelspoor woestijn weg gehaald. Te veel/druk.
  • Stukje spoor door de berg heen, van klein dorp naar industrie wel gelaten als alternatieve route.
  • Extra lang spoor in het schaduwstation voor bijv goederentrein.
  • Onderbreking op het hoofdstation. Levert een kleine beperking op, maar wel weer variatie. Exacte plaats moet ik nog zien, misschien ook wel 2 sporen hoger.
  • Wissels + kruising boven platteland toch iets verder uit elkaar getrokken.
  • Een plekje gemaakt om een rots in het pad te zetten :P
  • Aansluiting van bergdorp helemaal naar links (boven) gezet om de steiging makkelijker te kunnen halen.
  • De trambaan maak ik later wel een eigen plan voor. Zal pas later gemaakt worden afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die daar dan nog over is.



Wanneer ik binnenkort zin heb, zal ik ff met kleuren aangeven wat de nivo's zijn. Ik weet het wel, maar wellicht voor jullie wat lastig te herkennen. 8)

P.S. Ben in ieders geval blij dat er al een aantal zijn die dit volgen. Op de één of andere manier stimuleert dat wel! :D

Thijs.
« Laatst bewerkt op: 19 september 2011, 23:20:09 door Kashmir47 »

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #9 Gepost op: 23 september 2011, 13:30:19 »
Zoals ik al eerder aangaf, wordt het een module baan. Nu ben ik wel benieuwd hoe jullie (voor wie al een module baan heeft) dit aan elkaar knopen.

Zelf zat ik te denken om eigenlijk alleen voeding en DCC-voeding en S88-bus door te lussen tussen de modules. De electronische onderdelen zoals wisseldecoders/bezetmelders/raildetectie/ed zullen dan zo veel mogelijk onder de modules geplaatst worden waar deze nodig zijn voor aansturen van de wissels/ed. Dat dit een paar printen extra kost, neem ik voor lief.

Voor de aansturing (pc, voedingen) wil ik een graag een losse module (evt op wielen) maken, zodat ik kan kiezen waar ik deze exact neer zet. Tijdens het bouwen voor de baan, later naast de baan. Volgens mij is het dan slim om het één en ander naar de middelste module door te lussen, zodat ik daar de aansturing op aan kan sluiten.

Is dit een aardig idee? Of mis ik nog iets? ;)

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #10 Gepost op: 20 januari 2012, 00:37:06 »


Kleine update.

Het extra spoor van het hoofdstation heb ik weggehaald. Achteraf zag ik het nut daarvan niet in, anders dan dat het een extra spoor is. Nu geeft het meteen wat meer ruimte voor de stad. De rare knik aan de rechterzijde van het hoofdstation gaat in de praktijk misschien wel anders. Het kan zijn dat het hoofdstation onder een hoek komt te liggen ipv recht. Dan zou die vage knik ook meteen niet meer opvallen.

Verder heb ik er wat spoornummers bijgezet en is het spoortje naar het Western dorpje wat verlengt. Daarmee wil ik onnodig veel afremmen op het doorgaande spoor daar voorkomen. Wellicht wordt dat spoortje zelfs nog iets langer en misschien laat ik het dan ook verder afdwalen ipv parallel lopen. :D
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2012, 00:54:51 door Kashmir47. Reden: Afbeelding klikbaar gemaakt. »

Martin Welberg

  • FYA !!!
  • Offline Offline
  • Berichten: 8604
  • Team Mitropa FNDL
    • Martin Welberg Scenic Studios
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #11 Gepost op: 20 januari 2012, 01:54:47 »
Citaat van: Kashmir47

Ik ben van plan modules te maken van 90 cm x 90 cm. Dus in totaal 5 stuks.

Als je baan tegen een muur komt te staan blijf ik persoonlijk 90cm erg diep vinden, de mijne zij 70 en ik kan er in de hoeken nauwelijks bij...

mekel

  • Offline Offline
  • Berichten: 1086
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #12 Gepost op: 20 januari 2012, 08:08:05 »
Ziet er goed uit, nog even terugkomend op je vraag mbt module koppelingen.
Wat je ook kan doen is zelf connectoren maken, of aanschaffen. Deze zijn in allerlei vormen te krijgen zelfs in de vorm van kroonstenen die je eenvoudig in elkaar klikken om zo een connectie te krijgen.

Groetjes,
Jeroen
Fleischmann h0 baan - NL - BE - #Roco Multimaus - S88XpressNetLI - S88SD16-n - WDD Wisseldecoders - Koploper

Kashmir47

  • Thijs, uut Grunn
  • Offline Offline
  • Berichten: 207
    • Modelbaan Bovendal
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #13 Gepost op: 20 januari 2012, 22:53:51 »
Als je baan tegen een muur komt te staan blijf ik persoonlijk 90cm erg diep vinden, de mijne zij 70 en ik kan er in de hoeken nauwelijks bij...
Daar heb je wel een punt. ;D Nu ben ik zelf vrij lang. Maar ik zat zowieso te denken om (vooral in de beginfase) de zaak van de muur te houden, zodat ik er ook vanaf de achterzijde bij kan. Dat ik dus rondom de hele baan kan komen. Later met begroeing/begroening en dergelijke wil ik dan het achterste deel eerst doen en dan de zaak tegen de muur. Uiteraard wil ik er wel rekening mee houden ook vanaf onder nog bij de verdekte sporen te kunnen komen. Het schaduwstation wil ik daarom ook niet te ver naar achteren, zodat daar nog ruimte blijft.

Ziet er goed uit, nog even terugkomend op je vraag mbt module koppelingen.
Wat je ook kan doen is zelf connectoren maken, of aanschaffen. Deze zijn in allerlei vormen te krijgen zelfs in de vorm van kroonstenen die je eenvoudig in elkaar klikken om zo een connectie te krijgen.
Thnx :D Ik denk dat ik dan connectoren ga kopen. Liefst iets universeels zoals bijvoorbeeld sub-D (game-poort) connectoren. Maximaal 15 polig. Die zijn fatsoenlijk in/uit te pluggen en niet lastig om goed te solderen. Voor de stroomvoorziening van de baan zal ik wat dikkere connectoren gebruiken, bijvoorbeeld luidspreker style of lamellenstekkers 4mm.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 12091
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re:Bovendal - schaal H0 - afm 3,6m x 1,8m - Baanplan
« Reactie #14 Gepost op: 21 januari 2012, 09:04:51 »
Voor de stroomdraden heb ik vrij dikke genomen (1,5 - 2mm) en dat bij de sub-d per draad over 2 pootjes van de stekker gesoldeerd. Gaat prima, ook bij wat grotere stromen van rond de 3A.