Wat zijn we aan het bouwen? > Interessegroepen (IG's)

3D/RM-IG: Nieuws en info

(1/9) > >>

Spoors:
Hoi,
Aangezien er de laatste tijd nogal al wat forum leden met 3D/RM aan de slag zijn gegaan, leek het ons vanuit de 3D/RM-IG: handig om een centraal draadje te starten. Handig voor starters maar ook handig voor diegene die er al me bezig is.

Het is de bedoeling dat er hier nieuws op het 3D/RM vlak geplaatst gaat worden, maar ook algemene informatie over programma's, apparatuur, leveranciers, 3D print bedrijven, lasersnijders, etc.

Groet,

Jeroen

Spoors:
Gratis 3D CAD programma's:

* Autodesk 123D BETA 6: http://www.123dapp.com
* Creo Elements/Direct Modeling Express: http://www.ptc.com/products/creo-elements-direct/modeling-express/
Gratis 2D CAD programma's:

* DraftSight: http://www.3ds.com/products/draftsight/free-cad-software/

nscargo2008:
mooi zo'n draadje moet ik in de gaten houden , dus ga ik dit bij deze volgen  (y)

groet stefan ;)

Spoors:
Hoi,
Goed, daar gaat ie dan ... de eerste update vanuit de 3D/RM Interesse Groep of kortweg gezegd de 3D/RM-IG.

Zoals je aan dit draadje kan zien, heeft het IG fenomeen pas kort geleden op BNLS zijn intrede gedaan. Toch zijn we in die korte tijd al gegroeid tot een groep van zo'n 40 man, wat weer eens duidelijk maakt dat steeds meer modelspoorders de moderne technieken zoals 3D-printen en lasersnijden zijn gaan gebruiken voor hun hobby.
Toch bestaat deze groep niet alleen uit types zoals ik ... nerds die dagen achter hun PC zitten en kleine onderdeeltjes in detail uit te werken om zo een specifiek model voor zichzelf te kunnen bouwen. Nee, gelukkig hebben we een zeer gemêleerd gezelschap. Zo zijn er leden die wat breder denken en modellen ontwikkelen waar veel BNLS'ers interesse in hebben ... denk hierbij aan Nederlandse modellen in schaal N of specifieke scenery in schaal H0. Ook zijn er leden die vanuit hun beroep (en soms hobby) al veel met dit soort en aanverwante technieken te maken hebben gehad en die kennis graag willen delen ...dit betreft niet alleen 3D-printen en lasersnijden, maar ook technieken zoals etsen, gieten en spuiten. En als laatste zijn er natuurlijk diegenen voor wie 3D/RM helemaal nieuw is, maar die er gewoon interesse in hebben ... en deze groep graag willen gebruiken om er meer over te leren.

Al met al een interessante groep die het een uitdaging vindt om met deze "nieuwe" technieken aan de slag te gaan. Maar ja, wat betekent dit aan de slag gaan dan en hoe organiseren we dat? Ik denk dat we daar nog niet helemaal over uit zijn en dat het iets is waar we met z'n alleen eens over na moeten gaan denken. Bij deze alvast een aanzetje van de zaken waar we ons mee bezig kunnen gaan houden.


* Het leren maken van modellen met behulp van 2D of 3D CAD programma's.
Simpel gezegd, hoe maak ik nou dat model dat ik graag wil hebben en wat is de beste techniek. Welke programma's gebruik ik en hoe doe ik dat dan? Kan ik voor dit model beter onderdelen lasersnijden/frezen of is het juist beter om iets uit een 3D-printer te laten rollen? Hoe kan ik het beste compromissen maken en moet ik et voorbeeld 1-op-1 natekenen om een gelijkend model te krijgen?

* Het vinden en delen van geschikte voorbeeldtekeningen
Er zijn bekende maar ook veel onbekende bronnen voor tekeningen, dus is het handig om ook die kennis te delen. Welke tekeningen moet ik wel gebruiken en welke juist niet?
* Het experimenteren met machines als lasercutter, CNC, 3D Printers ism FabLab (ook zelfbouw)
Dit is natuurlijk echt leuk en handig ... pas als je echt met de machines hebt kunnen werken, weet je wat er mogelijk, maar ook onmogelijk is
* Contact leggen met en gezameliijke afspraken maken met serviceshops als Shapeways, Ponoko, etc.
Denk dat dit wel voor zich spreekt ...
* Het uitvoeren van individuele en groepsprojecten waarbij gebruik gemaakt wordt van 3D/RM en aanverwante technieken
Hier ligt een leuke uitdaging. De individuele projecten, dat spreek voor zichzelf ... dat doen we immers al. Maar groeps projecten, dat klinkt pas interessant. Zouden we met z'n allen een bepaald model kunnen ontwerpen en maken ... denk bijvoorbeeld aan een Nederlands station ... gefreesde wanden, onderdelen met meer reliëf zoals dakplaten met kruispannen die uit de 3D-printer komen en zaken zoals uithangborden of de ondersteuningen van de luifel die geëtst zijn. Alles moet getekend en gemaakt worden ... en als je het nog iets verder doortrekt, kan je zodra het project gereed is, de onderdelen ook beschikbaar stellen. Leuk  (y) 
* Het uitwisselen van kennis en ervaring
Lijkt me duidelijk ...
* Presentaties op beurzen en evenementen
Je moet er maar van houden natuurlijk ... maar ja, wellicht wil je ook vertellen en laten zien waar je mee bezig bent  ;D
En hoe nu verder? Eerst gaan we de lijst van geïnteresseerden maar eens compleet maken, zodat we elkaar weten te vinden. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een 3D/RM nieuwsbrief, die over een tijdje in onze inbox zal ploffen.
Maar het belangrijkste is dat we ook gewoon weer verder gaan met het delen van kennis en informatie op dit forum, want daar is waar het allemaal ontstaan is nietwaar ...  ;D

Mochten er nog vragen of suggesties zijn, dan hoor ik het graag!

Groet,

Jeroen

NS264:
Mijn Pa heeft in de kunststofspuitwerkindustrie gezeten misschien heeft hij nog suggesties. Of die modellen zouden kunnen maken, geen idee!
Zal 'm es vragen!
Denk aan productie van alle denkbare kunststof onderdelen in machines, aparaten etc en dat in hoge kwaliteit.
Is meestal uit een korreltje geperst maar wie weet wat deze industrietak voor ons zou kunnen gaan betekenen, je kan hierin wel de gewenste sterkte, resolutie bepalen!
In Tiel zit er een en in Vianen zit nog iets maar de fabriek staat in Tsjechie!
Wat deze methode zou gaan kosten. geen idee!
Waar staat RM voor eigenlijk?

Gr Koen.


Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie