Doel:€250.00
Donaties:€365.00

Per saldo:€115.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 27-01-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door mass am see
Vandaag om 12:50:25
Piko 2020 door Rondje_HO
Vandaag om 12:49:57
Artitec 2020 door Rondje_HO
Vandaag om 12:45:46
Adres voor Euronorm kratten en bakken door Pauldg
Vandaag om 12:43:42
Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales. door Remunj
Vandaag om 12:42:26
Modules van Kees Gorter door ca.gorter
Vandaag om 12:34:05
Webwinkel ETS Emmen gaat over in andere handen door johanw
Vandaag om 12:29:11
Verbouwing Magic Train (schaal 0e) door Floris Dilz
Vandaag om 12:27:02
Diorama houthandel Spoor-0 door becasse
Vandaag om 12:16:01
SLT in H0 voor Kleindrecht door IJsselsteyn
Vandaag om 11:55:33
Sfeer op je modelbaan door tothebeach
Vandaag om 11:55:19
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Ric
Vandaag om 11:50:16
Wat is en wat doet Scenic Cement? door Klaas Zondervan
Vandaag om 11:49:24
BNLS-module: "Grasland" door Edsko Hekman
Vandaag om 11:43:10
Artitec Militair 2020 door Rob Moerkerken
Vandaag om 11:41:55
B models 2020 door Floris
Vandaag om 11:38:10
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 11:21:06
Nürnberg speelgoedbeurs 2020 live door Sven
Vandaag om 11:12:23
Probleem met LDT wisseldecoder icm Fleischmann wissel door Timo
Vandaag om 11:09:33
RhB H0m, Albulisch door Wouter_
Vandaag om 10:58:35
Het doek valt voor BSH (Behoud Spoormaterieel Haarlem) door Sicco Dierdorp
Vandaag om 10:58:26
Frezen, que pasa? door Tomasso
Vandaag om 10:56:50
De CanBus komt naar Kranenberg, Arduino's en de CanBus door Timo
Vandaag om 10:54:51
Hoch über dem Fluss Albula (Project 0m, iets heel anders: Rhätische Bahn) door Wouter_
Vandaag om 10:54:49
Magoo's geheime archief. VERBODEN TOEGANG door Daniel Caso
Vandaag om 10:40:12
Modelbouwshow 2020 Goes door Klaas Zondervan
Vandaag om 10:36:01
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 10:16:34
Faller 2020 door Rondje_HO
Vandaag om 10:16:12
EVA aansluiten op analoge baan door gruspoor
Vandaag om 09:24:46
Artitec 2020, raad-draadje door Bert van Gelder
Vandaag om 09:17:22
  

Auteur Topic: viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte  (gelezen 5046 keer)

WillyMAX

  • Online Online
  • Berichten: 24
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #15 Gepost op: 16 juli 2011, 16:13:28 »
@ Henk,
dat van die relais.... Kun je mij uitleggen hoe ik dat zou moeten aansluiten?
Dan kan ik die bezetmelder gewoon gebruiken om de ledjes te laten branden?

Ik heb hier nog bistabiele relais, kan ik die dan gebruiken?
En kan ik dan die relais gelijk aansluiten aan de drukknoppen die de wissels schakelen? (Ik ga er dan vanuit dat ik dan de wissels weer "niet-denkend" moet maken).

@ Remunj,
ik zou best de treinen via de MultiMaus willen laten stoppen, maar omdat het om een schaduwstation gaat en ik die zometeen niet meer (direct) kan zien zou ik elke keer als een trein het schaduwstation ingaat onder de tafel moeten duiken om tekijkne of de trein op het goeie plekkie staat....  :-\
Dat gaat het dan denk ik niet worden... :)

Greetz, Wilco
« Laatst bewerkt op: 16 juli 2011, 16:16:42 door WillyMAX »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18635
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #16 Gepost op: 16 juli 2011, 18:05:15 »
Als het alleen dat is Wilco, dan wordt het eenvoudig. Dan sluit je de bezetmelder alleen op een laatste stukje geisoleerde railstaaf aan. Je rijdt de trein niet te hard het spoor op en als het bezetmeldledje gaat branden, zet je de trein stil.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

WillyMAX

  • Online Online
  • Berichten: 24
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #17 Gepost op: 16 juli 2011, 19:37:07 »
Was het maar zo simpel... :)

Nee, ik wil wel dat ik mij niet druk hoef te maken om het zelf stoppen van de trein. Die moet automatisch stoppen als de wissel niet goed staat.

Maar waar ik dan aan denk is dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van de wissel, maar je kunt het stroomloze gedeelte toch ook afhankelijk maken van het seinbeeld.
Als de wissel op doorlaten staat, staat op mijn schakelpaneel het sein op groen (oftewel het groene ledje brandt), anders staat het sein op rood (oftewel het rode led brandt).

Kan ik via dat ledje niet er voor zorgen dat er stroom op het stroomloze stuk komt te staan? Zo ja, hoe?

Of is er misschien niet iets mogelijk met een diode? Een diode plaatsen tussen het gedeelte vanaf de wissel naar het stroomloze gedeelte?
« Laatst bewerkt op: 16 juli 2011, 20:20:47 door WillyMAX. Reden: kleine aanvulling op tekst... »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18635
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #18 Gepost op: 17 juli 2011, 11:21:52 »
Dat met die diodes is weer heel analoog gedacht Wilco, dat werkt alleen met gelijkspanning en de digitale spanning is geen gelijkspanning. Ik zie twee mogelijkheden.

1. Eenvoudig. Gebruik de methode die we analoog al decennia toepassen. Neem zo'n bistabiel relais met een paar drukknoppen en daarmee zet je de spanning op het opstelspoor. Via dezelfde drukknoppen is ook wel de wisselstand te regelen als je dat per se zou willen. Lukt dat niet via dezelfde drukknoppen, dan zet je de wisselspoelen ook gewoon op de uitgangen van het relais. Ze hebben eindafschakeling, dus het maakt niet uit als er permanent spanning op staat.

2. Iets lastiger. Sluit een monostabiel relais aan op het stukje spoor vlak achter het wissel, maar nog voor de onderbreking. Als je dan het wissel schakelt, zal het relais via de wisseltong van stroom worden voorzien en het relais kan dan de spanning schakelen op het stopgedeelte.

« Laatst bewerkt op: 17 juli 2011, 16:56:24 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

WillyMAX

  • Online Online
  • Berichten: 24
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #19 Gepost op: 18 juli 2011, 19:45:00 »
Daar ben ik weer....

Ik heb weer wat geexperimenteerd met het aansluiten, maar kom tot de conclusie dat het voor mij niet gaat lukken zoals ik het wil...
Zou iemand mij dan op een simpele manier uit kunnen leggen hoe ik dan een digitale trein kan laten stoppen voor een wissel als deze in de verkeerde stand staat?
Ik zou dan het schaduwstation van mijn tekeningen hier mee willen regelen.
Ik zou dit heel graag doen zonder computer als dat zou kunnen....

Greetz Wilco

ps. ik heb in het digitale forum ook een draadje gestart over dit onderwerp...
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,37953.msg583384.html#new
« Laatst bewerkt op: 18 juli 2011, 20:08:52 door WillyMAX. Reden: link naar nieuwe draadje toegevoegd »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18635
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #20 Gepost op: 18 juli 2011, 20:57:00 »
Dit is dan toch een mogelijkheid Wilco.

Sluit een monostabiel relais aan op het stukje spoor vlak achter het wissel, maar nog voor de onderbreking. Als je dan het wissel schakelt, zal het relais via de wisseltong van stroom worden voorzien en het relais kan dan de spanning schakelen op het stopgedeelte.



Als het wissel in de juiste stand staat, dan komt het stukje spoor tot de eerste onderbreking onder stroom te staan. Met die stroom kun je een gewoon relais aansturen (eventueel een gelijkrichter voor de relaisspoelen). Met dat relais kun je dan weer stroom op het stuk spoor achter de onderbreking (het stopgedeelte) zetten. Schakelt het wissel in de andere stand, dan valt de stroom bij het eerste stukje spoor weg, relais valt af, stroom op stopsectie weg. De overbruggingsweerstand moet er voor zorgen dat de detectie blijft werken.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

WillyMAX

  • Online Online
  • Berichten: 24
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #21 Gepost op: 18 juli 2011, 21:04:25 »
Dank je wel Henk, dat je nog even mee denkt.

Ik kwam tot de conclusie dat de wagons die verlichting dragen er voor zorgen dat het stroomloze gedeelte weer onder stroom kwam te staan...
Toen een wagon samen met de loc over de isolatieas heen ging, ging de loc weer rustig een stukje verder rijden totdat deze wagon de isolatieas ook gepasseerd was...  :-\

Ik denk dat het monostabiele relais dan ook niet helpt.... Of zie ik iets verkeerd?

Greetz, Wilco

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18635
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #22 Gepost op: 18 juli 2011, 21:22:37 »
Eeeh nou, als het goed is staat de trein al stil voordat het draaistel van het eerste rijtuig in de stopsectie komt. Het klinkt een beetje alsof je de trein met een flink vaartje het opstelspoor opstuurt. Dan moet je dus echt het hele idee van een stroomloze sectie vergeten, want dat probleem hou je dan.

Dan wordt het digitaal remmen, bijvoorbeeld met een remgenerator. Met het eerder genoemde relais kan dan de remgenerator of de digitale spanning op de stopsectie worden aangesloten. Als de trein moet stoppen zorgt het relais ervoor dat de remgenerator op de stopsectie is aangesloten. Die  remgenerator zorgt ervoor dat de loc keurig met de ingestelde vertraging stopt. Moet de trein weg, dan wordt de gewone digitale spanning weer aangesloten en trekt de trein weer netjes op. Roco heeft zo'n ding, maar het kost weer geld.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

WillyMAX

  • Online Online
  • Berichten: 24
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #23 Gepost op: 18 juli 2011, 21:30:10 »
Ah, da's misschien wel waar ik naar op zoek ben.
Ik heb vanavond net een ander topic gestart met daarin de vraag of er mogelijkheden zijn om zonder computer het schaduwstation te besturen, dan ik zo'n remgenerator misschien wel een optie.
Ik zal zometeen eens kijken op de roco-site. Zijn er ook andere merken die zoiets hebbben?


Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 1017
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #24 Gepost op: 18 juli 2011, 22:08:15 »
Als alles al bijna is afgerond dan lijkt het mij het eenvoudigst om tussen de besturing en de wisselspoelen een relais op te nemen. Het ene relaiscontact kan dan de wisselspoelen aansturen. Het andere relaiscontact zet de digitale spanning op het betreffende spoor. Eventueel nog een ander relaiscontact gebruiken om de remweg-vertraging in te schakelen of te overbruggen. Het relais kan ook opgenomen worden in de aansturing van de seinen. Het is maar net welke eisen je stelt aan de volgorde van het inschakelen van de rijstroom. De juiste volgorde is: 1) wissel(s) in de juiste stand(en) brengen; 2) sein(en) het juiste seinbeeld laten tonen; 3) rijspanning naar het betreffende spoor inschakelen.
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18635
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #25 Gepost op: 18 juli 2011, 23:34:07 »
Ja, dat bedoelde ik met mijn optie 1 van gisteren.

Digitaal zijn er goedkopere mogelijkheden dan de remgenerator Wilco. Ik weet niet hoeveel digitale locs je hebt en welke decoders daarin zitten, maar tegenwoordig kennen de decoders van Lenz, ESU (vanaf LP4) en Zimo allemaal de zogenaamde ABC remmodus. In plaats van een remgenerator zijn dan een paar diodes genoeg om de decoder te laten remmen en stoppen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

WillyMAX

  • Online Online
  • Berichten: 24
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #26 Gepost op: 20 juli 2011, 08:31:58 »
Hallo allemaal,

ik ben de afgelopen tijd aan het puzzelen geweest om uit te zoeken hoe ik nu wil gaan doen.
Ik heb besloten om voor een tijdelijke (en misschien definitieve) oplossing te kiezen.
Ik ga de treinen toch maar even handmatig stilzetten in het schaduwstation. Daarvoor heb ik gekozen om een extra bezetmelding te plaatsen op het einde van het spoor, zodat ik weet dat de trein in zijn geheel op het opstelspoor staat.
Dit zal wel een beetje oefenen gaan worden, maar ik wil graag verder met mijn baan en als ik alles nog wil veranderen kan ik er naderhand nog makkelijk bij.

Ik ga zeker nog de andere mogelijkheden die tot nu toe genoemd zijn uitzoeken hoe het werkt, als er veranderingen zijn laat ik het zeker weten. Tot nu toe bedankt iedereen voor het meedenken.

Greetz, Wilco

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5335
  • ***
Re:viessmann 5206 aansluiten aan stroomloos gedeelte
« Reactie #27 Gepost op: 20 juli 2011, 10:38:01 »
@Henk: hoe werkt dat dan, remmen en stoppen mbv diode's?
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).