Algemeen > Frank Oude Elferink

Nieuwe Beneluxactie: Koplopervarianten in drie- en vierwagenstellen

(1/11) > >>

Mispoes:
Nadat ik tot de conclusie was gekomen dat de Df-actie onhaalbaar zou worden gezien het vele werk (daarbij komt nog de hoge aanschafprijs) ben ik op zoek gegaan naar een project voor Benelux dat realiseerbaar is.

Ik kwam uit op varianten van de ICM van Trix en Märklin. Ik had al eens een driewagenstel gebouwd uit een viertje. Een dagje flink doorwerken en het stel is gereed. De blauwe streep moet worden ingekort (met name de bovenste laat zich moelijk verwijderen terwijl onder het geel liggende blauw direct naar boven komt), klasse-aanduidingen aangepast worden, een koersrol verplaatst en natuurlijk de treinstelnummers vervangen. Om te voorkomen dat de lelijke glanzende plekken teveel opvallen moet er een vernislaag worden aangebracht. Echter... doordat het glaswerk er zeer moeizaam uitgaat moet het worden afgeplakt.  

Naast de driewagenstellen is het ook mogelijk een nummervariant te bestellen op het vierwagenstel of misschien zelfs de luxe 4444 die uit maar liefst 2 1e klasse rijtuigen bestaat. De laatste variant moet nog onderzocht worden op haalbaarheid maar ik ga er vanuit dat ook deze optie een mogelijkheid wordt.

Het is mogelijk een model dat reeds in uw bezit is aan te leveren maar op beperkte schaal wordt ook de mogelijkheid geboden via een winkel met een stukje korting op de adviesprijs een nieuw model aan te schaffen (€ 300,=). Nadat het stel wordt afgeleverd betaalt u voor het werk:

€ 65,= voor een vierwagenstel serie 4200
€ 110,= voor de 4444
€ 75,= voor een driewagenstel serie 4000 (voor €25,= extra krijgt u ook de ongebruikte tussenbak (B-rijtuig) retour)  

Van elk besteld treinstel gaat €5,= naar de kas van Beneluxspoor.

Wat wordt er (vooralsnog) niet aangepast?

De bestemming Schiphol, wel wil ik onderzoeken of er geen alternatieve bestemmingen bijgeleverd kunnen worden.

Het interieur, het interieur komt dermate sterk overeen van zowel de 4069/4083 als de 4444 dat ik besloten heb daar geen sloopwerk aan te verrichten: in de extra A 4444 (ex-B) moet er telkens één stoel in de breedte worden verwijderd terwijl in de AB (ex-A) juist een stoel moet worden toegevoegd in de nieuwe afdeling 2e klasse.

De onderzijde
de apparatenkasten aan de onderzijde komen zeer sterk overeen, voorzover ze niet gelijk zijn. Niet voor niets is voor ICM-2 (4051-4097) gekozen die een chopperinstallatie hebben, net als de ICM-3/4 (4201-4250).

Degene die nog op zijn buffetrijtuig uit de eerdere actie zit te wachten hoeft niet bang te zijn dat de Koploper voor extra vertraging gaat zorgen. Vanzelfsprekend wordt deze eerst afgerond voor ik aan de Koplopers ga beginnen. Wat betreft deze rijtuigen: begin maart zet ik de eindspurt in om begin mei vrijwel alle rijtuigen af te hebben. Het grootste deel van de restauratierijtuigen is al in aanbouw. Wanneer de actie van de Koploper gaat starten weet ik nog niet, de poll is bedoeld om alvast de belangstelling te peilen en om reeds afspraken te kunnen maken met de winkel.

Wellicht ten overvloede: uit ervaring bij de buren weet ik dat er genoeg mensen zullen zijn die het geld en het werk er niet aan afzien. Onderschatting van de tijd die er nodig is voor het netjes afwerken van een model komt vaak voor, niet in het minst door mensen die zelf nog niet een model te lijf zijn gegaan met gereedschappen. Ik kan mij dat ook best wel voorstellen: ik ben zelf ook vaak verbaasd hoe snel de tijd voorbij tikt als ik intensief aan iets bezig ben. Toch zou ik deze discussie hier niet willen voeren. De voorgestelde modellen zijn alleen voor Beneluxers bestemd die het meerwerk op waarde kunnen schatten.
Binnenkort zal ik hier een paar foto's plaatsen van de AB (tussenbak van het driewagenstel) die het meeste werk vergt.  

ZwolsBas:
Ik weet niet of je hier wel mag reageren maar:

Dus voor 375,- heb je een 3 delige ICM ?
En die extra rijtuig lever je in bij jou ?
Best goedkoop :P Heb wel interesse ben benieuwd naar de fotos.
Ooit gedacht om dit zelf te doen maar dat durf ik niet.

Zijn er nog Trix Koplopers verkrijgbaar dan?
Ik zie ze nergens meer alleen Marklins :'(

Leuk idee ;D

Tedo:
Ondanks dat ik zelf geen interesse heb, vind ik je prijzen juist schappelijk (wél beseffende hoeveel tijd ermee gemoeid is).

theokersten:
sucses ermee (y)

Arnoud:
Mijn Trix is een beetje Mini is dat erg? :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie