Google+
Doel:€250.00
Donaties:€19.30

Per saldo:€-230.70

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-12-2017
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Nieuwbouw container overslag terminal door NS1220
Vandaag om 11:05:01
Starten met digitaal rijden door HansKarel
Vandaag om 10:57:41
AVT geluidsmodule koppelen met loconet: hoe? door powerwork
Vandaag om 10:52:22
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Arjan6511
Vandaag om 10:49:07
BNLS/RCU Booster-Hub vraagbaak door dpring
Vandaag om 10:43:46
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 10:27:18
H0 baan in segmenten: Maasfeld, NL baan met Inglenook puzzel door Nederlaantje
Vandaag om 10:23:35
DR4024 servo decoder kapot? door JohnT
Vandaag om 10:22:02
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door mdjr78
Vandaag om 10:04:52
BNLS-module: "De Kolk" door Basmans
Vandaag om 10:02:50
Bramsburg door Debvd
Vandaag om 09:49:07
B-Models Sggmrss90 MAERSK Koelcontainer: in welke trein in te zetten? door Daan!
Vandaag om 09:48:29
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:44:16
Welke modellen staan bij jou boven aan je verlanglijstje (v.h. Neurenberg 2016) door Corné81
Vandaag om 09:43:13
Project Halleberg, een digitale tandrad pendelbaan door Marco EB
Vandaag om 09:32:53
Leuk Amerikaans baantje door ruudns
Vandaag om 09:31:27
Rijtuigen spoorwegbouwbedrijf. 2 kleurig in 1955 door Jeff
Vandaag om 09:15:26
EifelBurgenBahn door HIJ
Vandaag om 09:12:15
Fotowedstrijd BeneluxSpoor.net door Bob R.
Vandaag om 09:03:08
Nummerplaat stoomlocomotief NS 4700 vragen... door Rick
Vandaag om 07:49:15
Line-up foto's van modellen door Mark1979
Vandaag om 06:58:54
19 Toen door Rondje_HO
Vandaag om 00:26:36
Piko/Gutzold BR 52 2006 met kondenztender door b+j
13 december 2017, 23:45:57
Rangeren met de Sik - 120x40 in H0 door Jes
13 december 2017, 23:16:25
Bouw Tagh0train Conducteurswagen CHD-Dg (spoor 0) door FritsT
13 december 2017, 23:06:15
3d Printen door jerrytrein
13 december 2017, 22:47:27
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Eric B
13 december 2017, 22:42:07
Modeltreinenbeurs Zutphen, 16-17 december, Zutphen door Martin Hornis
13 december 2017, 22:34:19
LED-verlichting, op rol verkrijgbaar. Binnenverlichting maken. door Debvd
13 december 2017, 22:25:45
BNLS Werkspoor - Restauratie van een Philotrain NS 6000 door naoorlogsNS
13 december 2017, 22:23:45
  

Auteur Topic: aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis  (gelezen 2845 keer)

maurice 1971

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Gepost op: 19 januari 2011, 21:56:35 »
hallo ik heb de multimuis en rij digitaal dus
wil mijn wissels digitaliseren maar lukt me niet echt.
met de magneet decoder van fleischmann de 6852 en 6850 krijg ik het niet voor elkaar heb alles aangesloten zoals in de handleiding en ingesteld in de multimuis maar wissels doen niets..

kan iemand me helpen

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 14480
    • Pagina van klaas
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #1 Gepost op: 19 januari 2011, 22:02:26 »
Heb je wel het juiste protocol gekozen?
De multimaus zendt alleen het DCC protocol, en in de decoder moet je dat instellen.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

maurice 1971

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #2 Gepost op: 19 januari 2011, 22:26:21 »
de laatste op on of off?

naar mijn mening heb ik beide geprobeert maar niets doet t.
heb oude fleischmann wissels met aandrijving

verder is het zo dat men schrijft over dat je de adressen met vier moet verschuiven.. dus wissel 1 is cv 5 enz maar weet niet of ik de decoder goed heb ingesteld. kan iemand me de procedure uitleggen.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 6914
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #3 Gepost op: 20 januari 2011, 08:03:34 »
Even met google gezocht:

Volgens mij is:
de 6852 is een "Twin Decoder" dus FMZ en DCC. Dat zou in theorie moeten kunnen.
de 6850 is een "FMZ-Decoder" dus alleen FMZ. Dat gaat dus niet in combinatie met de multimaus.

Even uit de handleiding van Fleischmann opgezocht:
Citaat
Weichenanschluss am Fleischmann-Magnetartikeldecoder 6852:
1. Mit der multiMAUS können die CVs 1 bis 255 programmiert werden. Die Einstellungen des Decoders
6852 (Adresse, Ausgangsverhalten) werden aber über CV 513 ff vorgenommen, weil nach Norm der Bereich
ab CV512 für Magnetartikel reserviert ist. D.h. die multiMAUS kann den Magnetartikeldecoder 6852
nicht programmieren.
2. Beim Schalten von Weichen mit dem 6852 und der multiMAUS gibt es einen "Adressversatz" um 4
Stellen. Mit einem jungfräulichen 6852 mit der Decoder-Adresse 3 können z.B. die Weichen Nr. 9 bis 12
geschaltet werden (Mit TWIN-CENTER oder PROFI-BOSS). Mit der multiMAUS sind das jetzt die Weichen
13 bis 16. Die multiMAUS-Adressen sind immer um 4 höher als die bisherigen Adressen.
3. Die Ausgänge des 6852 können über CV515 bis CV518 auf Impuls-, Blink- oder Dauerbetrieb eingestellt
werden. Egal wie die Einstellung ist, mit der multiMAUS werden immer nur Impulse geschaltet. Die anderen
Einstellungen funktionieren nicht.

Bron: Duitse handleiding Fleischmann Multimaus

Als ik het zo lees is door een beperking in de multimaus de 6852 niet te programmeren.

Groeten Ronald.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2011, 08:41:11 door Ronald Koerts »
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

maurice 1971

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #4 Gepost op: 20 januari 2011, 20:50:42 »
BEDANKT voor je reactie. maw ik kan dus mijn  wissels niet aansturen.. hoe krijg ik dat wel voor elkaar met niet al te veel te investeren..
mvg

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 16591
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #5 Gepost op: 20 januari 2011, 21:00:58 »
Tja, als je de wissels digitaal wil aansturen, dan moet er toch een decoder tussen. Voor de rest werken alle DCC-decoders met de Multimaus.
De wisseldecoder van Roco zelf heeft eigenlijk wel een behoorlijke prijs-prestatieverhouding, omdat je er acht wissels op kunt aansluiten. ESU SwitchPilot, 4 wissels voor 30 euro.

Een goede vraag is altijd of het wel nodig is om de wissels digitaal te besturen. Het kan leuk zijn, maar echt nodig is het eigenlijk alleen als je wil automatiseren. Zo niet, dan kun je natuurlijk gewone drukknoppen gebruiken.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

maurice 1971

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #6 Gepost op: 20 januari 2011, 21:08:20 »
ik werk nu met drukknoppen alleen met een drie tot vier locs samen op een spoor wordt het steeds moeilijker om alles in goede banen te leiden bv de stand van de wissels soms zie ik niet snel genoeg in welke stand hij staat en gaat de boel fout.

ben nog niet zover met automatiseren dat ik ook blokken heb of bezetmelding..
trouwens als je een twinn center hebt heb je dan ook automatisch deze functies zo niet wat moet er dan in de baan om dat te bereiken? en hoe sluit je alles dan aan.. kan eventueel een twinn center kopen!!
goed idee of niet ?

maar dus de decoders van die ik nu heb zijn onbruikbaar met de multimuis. wat een gedoe die lui in de winkels weten ok niets.

maurice 1971

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #7 Gepost op: 20 januari 2011, 21:10:15 »
ps die twin center heeft geen adapter welke moet ik hebben en wie heeft er wellicht eentje over...

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 16591
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #8 Gepost op: 20 januari 2011, 21:17:16 »
Vind je het erg als ik de laatste vraag niet snap? Wat voor adapter?

Het probleem dat je in de post daarboven schetst heeft eigenlijk niet zoveel met digitaal of analoog wissels schakelen te maken. Je kan de wisselstanden niet goed bijhouden en dat is een bekend probleem.
Dat kun je al verbeteren door een knoppenbord met baanlayout en ledjes voor de wisselstand te maken. Dan loop je voor het instellen van een rijweg gewoon die rijweg op het bord langs.
Wat ook helpt is rijweginstelling. Met één druk op de knop reageren dan alle wissels die een bepaalde rijweg vormen. Dat kan analoog met een zogenaamde diodematrix. Digitaal is dat wat gemakkelijker met een centrale die zoiets aan boord heeft. Het TC heeft dat inderdaad.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

maurice 1971

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #9 Gepost op: 20 januari 2011, 21:22:12 »
de twinn center die ik kan kopen heeft geen voeding erbij zitten..bedoel ik, dus mot ik zelf een erbij kopen maar welke en waar?wil toch echt geheel digitaal rijden dus met decoders enz alleen natuurlijk zo goedkoop mogelijk...


dirkjan

  • Offline Offline
  • Berichten: 135
  • http://www.dirkjanmulders.nl/
    • www.dirkjanmulders.nl
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #10 Gepost op: 20 januari 2011, 21:23:12 »
Ik ben nog relatief nieuw in de modelspoorwereld en het digitale rijden. Zelf heb ik ook een multimaus waarmee ik mijn toekomstige baan ga aansturen, maar die ga ik alleen voor de locs gebruiken. Voor de wissels ga ik voor schakelaars op een knoppenbord met layout. Als je nu met 3 a 4 treinen al moeite hebt met zowel de treinen als de wissels aansturen lijkt het mij (voor zover ik de multimaus nu ken) niet handig om de wissels met de multimaus te besturen. Dat betekent volgens mij namelijk dat je maar 1 wissel kan aansturen en niet tegelijk een loc, en dan eerst de volgende wissel moet selecteren om die te bedienen. Misschien heb ik dat wel helemaal verkeerd, maar als het is zoals ik beschreef, is het dan niet sneller om met 1 hand langs een paar schakelaars gaan terwijl je tegelijk met je andere hand controle houdt over de trein?

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 16591
Re:aansluiten magneetartikel 6852 op de multimuis
« Reactie #11 Gepost op: 20 januari 2011, 21:26:41 »
Volgens mij heb je het helemaal goed Dirkjan.

de twinn center die ik kan kopen heeft geen voeding erbij zitten..bedoel ik, dus mot ik zelf een erbij kopen maar welke en waar?wil toch echt geheel digitaal rijden dus met decoders enz alleen natuurlijk zo goedkoop mogelijk...

Wat dacht je van Fleischmann zelf? Is gewoon een reserveonderdeel.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.