Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco stoomlocomotieven met losse voorassen ontsporen op Fleischmann kruiswissels door Rondje_HO
Vandaag om 16:24:47
Artitec in NOS journaal: 'Naar China verzenden is makkelijker' door Hans van de Burgt
Vandaag om 16:22:46
Wunder Spoor1 DB br 151 door Spoor1vogel
Vandaag om 16:22:25
Zolderbaan 5 bij 3 meter, Märklin, C-Rail, Digitaal IB+Win Digipet # De bouw door Timaximus
Vandaag om 16:18:36
Artitec: Plan E, serie 2007 door dh3201
Vandaag om 16:18:33
Roco Hbis voor postvervoer? door spoorfan
Vandaag om 16:09:37
Mail MK Modelbouwstudio door Sven
Vandaag om 16:04:04
DKM/Holland Rail 2400 hekjes door Pauldg
Vandaag om 16:03:16
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Pauldg
Vandaag om 15:59:53
kwaliteit B-Models door Martijn de Kuiper
Vandaag om 15:57:32
Ecos ESU 50200 verbinden met Twin-Center. door cbx
Vandaag om 15:56:41
Westlandbaan door Tulpendaal
Vandaag om 15:46:48
Station Delft N spoor 1/160 zelfbouw door Tulpendaal
Vandaag om 15:44:34
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Erik Baas
Vandaag om 15:31:02
Verbouwing Amsterdam Centraal door Martin Hornis
Vandaag om 15:00:42
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 14:53:56
Nieuwe bome, verse nieuwe bome!!! door Rolando
Vandaag om 14:51:24
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Rolando
Vandaag om 14:48:58
Spoorboekje Staatsspoor 1914 - Voornaamste buitenlandsche verbindingen Emmerik door Noordernet
Vandaag om 14:36:27
Station Amsterdam Weesperpoort 1940-1975 door Wim Vink
Vandaag om 14:28:08
Vragen over keerlus, en benodigde digitale onderdelen. door Juroen
Vandaag om 14:13:47
Gaatje te groot geboord – wat nu? door prutser
Vandaag om 13:59:53
NS 6100 van GM&S door janw
Vandaag om 13:48:18
Minitrix BR185 Rail4chem hapert door Kieft01
Vandaag om 13:40:50
Klompentrein door spoorzeven
Vandaag om 13:36:43
Artitec 2021, HO en N. Nieuws van de fabrikant door spoorzeven
Vandaag om 13:31:41
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 13:05:39
Hoogte locloods 6476 door saskia
Vandaag om 12:59:22
ExactTrain 2021 door HaHoHo
Vandaag om 12:46:07
VERPLAATST: Hackers door Bert van Gelder
Vandaag om 12:23:30
  

Auteur Topic: Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering  (gelezen 1207 keer)

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering
« Gepost op: 16 januari 2009, 10:03:48 »
Helaas vind ik via de zoekfunctie het antwoord niet in het forum. Ik heb behalve het locadres programnmeren/wijzigen (Reg.Prog:)niet zo veel ervaring met het wijzigen van CV's. Nu staat er in de handleiding van het Twin-Center dat dit op twee manieren mogelijk is, namelijk Byteniveau CV- programmering (blz 48) en Bitniveau CV- programmering (blz 48 onderaan) Nu begrijp ik wel het verschil tussen beiden (byte = 8 bits) Nu staat daar bij beiden wat uitleg wat mij eigenlijk niet zo veel zegt, zoals bijvoorbeeld configuratievariabelen, ik zeg maar wat. Mijn drie vragen:

Kan ik alle CV's (behalve CV1 ook wijzigen in de stand Reg.Prog:
Zo niet, is het mogelijk om bij het wijzigen van CV's dit te doen te doen via de byte CV-programmering?
Dat haal ik even niet uit de tekst (kan aan mij liggen) maar wat kun je specifiek anders dan bovenstaande doen bij Bit CV-programmering?
Ik hoop dat de vragen duidelijk genoeg zijn gesteld en dat ze niet al talrijke keren gesteld zijn.
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

C_Jabaaij

  • Offline Offline
  • Berichten: 831
  • Post met een hoofdletter werd bezorgd door de PTT
Re: Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering
« Reactie #1 Gepost op: 16 januari 2009, 10:18:14 »
Rob,

alle moderne DCC decoders kan je in byte-mode wijzigen, ook CV 1. CV 29 is soms handiger om in bit-mode te wijzigen, in byte-mode moet je even uitrekenen wat de CV waarde is die daar dan bij hoort.

Koos Jabaaij.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6816
Re: Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering
« Reactie #2 Gepost op: 16 januari 2009, 10:52:19 »
Rob,

Of je een CV per bit of byte programmeerd ligt een beetje een de CV.
In de meeste CV's programmeer je gewoon een waarde, bv het adres of de maximale snelheid. Dt zijn waardes tussen 0 en 255 (inde meeste gevallen).
Er zijn echter ook CV's die meerdere functies herbergen.
Een goed voorbeeld is CV29. Daarin kan je een aantal zaken instellen zoals wel/geen analoog bedrijf, 2/4 cijferige adreessering, aantal rijstappen en nog een paar zaken.
De afzonderlijke bits in CV29 vertegenwoordigen een bepaalde instelling.
neem bv bit 5. Daar stel je mee in of je met 2 of 4 cijferig adres rijdt.
Door nu alleen dit bitje aan te passen schakel je dit in of uit. zonder dat je de andere instellingen wijzigd.
Je kan het ook als byte aanpassen maar dan moet je uitrekenen welke waarde je moet gebruiken.
De bits vertegenwoordigen allemaal een bepaalde waarde:
7     6   5   4  3 2 1 0
128 64 32 16 8 4 2 1

Wil je dus in bovenstaande voorbeeld 4 cijferig rijden inschakelen dan moet bit 5 aangezet worden. Bij de bestaande waarde in CV 29 moet je dan 32 optellen. Dit moet je dus zelf uitrekenen. Gelukkig kun je met de meeste moderne centrales via het keyboard gewoon bit 5 selecteren en wordt automatisch de juiste waarde uitgrekend en geprogrammeerd.

Bovenstaande geldt ook voor CV's voor bv functietoets toewijzing (functiemappping).
Lees de handleiding van je decoders er maar eens op na.
Gr.
Eric

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re: Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering
« Reactie #3 Gepost op: 16 januari 2009, 11:30:13 »
Hartelijk bedankt voor de reacties, ik zal het geheel even kopieren en opslaan, dan heb ik er wat aan als ik er aan toe ben.
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering
« Reactie #4 Gepost op: 16 januari 2009, 12:30:46 »


Kan ik alle CV's (behalve CV1 ook wijzigen in de stand Reg.Prog:
Zo niet, is het mogelijk om bij het wijzigen van CV's dit te doen te doen via de byte CV-programmering?
Dat haal ik even niet uit de tekst (kan aan mij liggen) maar wat kun je specifiek anders dan bovenstaande doen bij Bit CV-programmering?
Ik hoop dat de vragen duidelijk genoeg zijn gesteld en dat ze niet al talrijke keren gesteld zijn.

Rob,

Met Reg Prog (Register programmering) kun je alleen de eerste 9 Registers (CV's) veranderen.

Dit stamt uit begin van DCC. Dus is geldig voor de allereerste decoders van bijvoorbeeld Lenz, Marklin of Arnold.

Deze optie moet je dus niet kiezen voor de huidige decoders.

De huidige decoder ondersteunen

Page mode
of Direct mode programmering.

Met CV -Bit kun je dus op bit niveau programmeren, dus echt een enkele bit aan of uitzetten.
Handiger is CV-Byte.

Met al deze methodes kun je alle CV's programmeren inclusief CV1, want hoe zou je ander het decoder adres willen veranderen?

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re: Byteniveau CV programering of Bitniveau CV programmering
« Reactie #5 Gepost op: 16 januari 2009, 13:11:18 »
Dank voor je antwoord Wim maar ik programmeerde voorheen altijd het locadres via de Reg.Prog: Trouwens, dat was ook het enige wat ik programmeerde.
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden