Vraag en antwoord > Digitaal

Wissels digitaal maken

<< < (5/6) > >>

RobE:
Ik zou gaan voor de Lenz LS-150. Rond de 43 euro voor zes wissels.

De wisseldecoder LS150 kan zowel wissels met magneetspoelen als wissels met een motoraandrijving aansturen. (dus ook de bekende Conrad aandrijvingen)
 
De wisseldecoder ondersteunt alleen het DCC data-formaat.

Werking van de wisseldecoder:
De wisseldecoder dient direct door een 16V 45VA (maximaal) van stroom te worden voorzien. De uitgangen kunnen 1 A leveren gedurende de maiximale pulsduur. Is de pulsduur kleiner dan 3 sec dan kunnen de uitgangen 3A leveren. De pulsduur kan worden ingesteld tussen 0,1 en 10 sec.

Groet,
Rob

Reinier Z.:

--- Citaat van: Sander Roberti op 17 november 2008, 07:13:08 ---En welke nrs. van producten zijn dat dan, heeft iemand hier ervaring mee?
Op de Roco site staat zo'n amplifier, maar die is nog best duur. Zijn er van andere merken geen versterkers, of kan je daar een trafo voor gebruiken?

--- Einde van citaat ---

Sander, zo'n versterker heb je alleen nodig als je een Roco multimaus of lokmaus gebruikt. Zo'n versterker is zeg maar je "basis-booster", die het signaal van de maus versterkt  en naar de spoorbaan stuurt. Dat is nodig omdat in de maus zelf geen booster zit.

Jij hebt het echter iedere keer over een IB. Als je een IB gebruikt, moet je die versterker helemaal niet hebben, want in de IB zit al een booster. Extra boosters komen alleen maar aan de orde als je baan zo groot is en er zoveel treinen rijden, dat die ene booster het niet trekt.

Nogmaals, de Roco-wisseldecoder moet je gewoon rechtstreeks aansluiten op de digitale spanning, dus op de uitgang van je IB waar ook de baan op aangesloten zit, of op de rails, of op de ringleiding, of weet ik veel waar die spanning nog meer staat.

Er zijn echter ook wisseldecoders die je kan voeden met een aparte trafo, zoals Rob aangeeft.

Sanderr:

--- Citaat van: RobE op 17 november 2008, 07:47:56 ---Werking van de wisseldecoder:
De wisseldecoder dient direct door een 16V 45VA (maximaal) van stroom te worden voorzien. De uitgangen kunnen 1 A leveren gedurende de maiximale pulsduur. Is de pulsduur kleiner dan 3 sec dan kunnen de uitgangen 3A leveren. De pulsduur kan worden ingesteld tussen 0,1 en 10 sec.
--- Einde van citaat ---
Wat is de "pulsduur"? Maakt dat veel verschil, hoe dat ingesteld staat?

Klaas Zondervan:
Sander,

de uitgangen van een wisseldecoder geven een spanning af, maar die blijft niet staan. Die wordt na een tijdje weer afgeschakeld. Dat bedoelen ze met een puls. Het is zoiets als een drukknop die je even indrukt en dan weer loslaat.
Voor spoelenaandrijvingen kan die puls heel kort zijn, want zo'n aandrijving schakelt heel snel om. Een pulsduur van een halve seconde is ruim voldoende.
Motoraandrijvingen zijn meestal wat langzamer, daarvoor stel je de pulsduur dan b.v. in op 3 seconden.

Hans van der Burg:
Hoi Sander,

als je bijvoorbeeld kijkt naar de Viessman Wissel decoders, dan zijn er 2 ingangen voor stroom. 1 voor je digitale stroom(dus van de rijbaan), en 1 voor de stroomvoorziening. Dit is een heel belangrijk verschil, daar de 1ste dus degene is die het signaal doorgeeft aan de decoder om die puls te geven.

Natuurlijk kun je je rijstroom ook op de stroomvoorziening aansluiten van de decoder, maar dan heb je inderdaad al gauw een 'booster' nodig. Beter is een ringleiding aan te leggen onder je tafel vanuit een aparte transformator. Die gebruik je dan om al je decoders, licht etc.. apart van stroom te voorzien. Zodoende laat je je rijstroom met rust.

Hoop dat dit hielp.

Hans

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie