Doel:€250.00
Donaties:€50.00

Per saldo:€-200.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 03-01-2024

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

ARLOCO meldt niet via loconet door Ben
Vandaag om 05:42:14
Station Baarn HIJSM door MaraNCS
Vandaag om 00:38:07
Bouw van materieel 40 treinstellen door Peter Wijshake
Vandaag om 00:33:10
Treinverzameling verzekeren door Duikeend
Vandaag om 00:25:18
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door sneek
Vandaag om 00:22:00
Overbrenging 50 0073 van VSM naar ZLSM 3 december door henkd
28 februari 2024, 23:49:17
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronald69
28 februari 2024, 23:28:21
De IJmuider spoorlijn - korte geschiedenis en plaatjes door IJmc
28 februari 2024, 23:24:00
Maasmuiden Haven door Huup
28 februari 2024, 23:15:05
Frans loodsje et cetera door Huup
28 februari 2024, 23:11:38
On traXS 15 t/m 17 maart Spoorwegmuseum Utrecht door Robkop
28 februari 2024, 23:10:05
Falkenheim door Jelmer
28 februari 2024, 22:44:21
Driewegwissel en rocrail door GeerC
28 februari 2024, 22:22:51
Werkspoor Kathedraal als minibaantje. door NS264
28 februari 2024, 22:10:32
n-spoor locs vallen stil (stroomafname) door Paul552
28 februari 2024, 22:08:16
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Merlin674
28 februari 2024, 21:50:04
US diorama in H0 door Flevodienst 1976
28 februari 2024, 21:48:26
TrainBase door Dick55
28 februari 2024, 21:23:20
Modelbaan Beltheim. door Modelbaan BeltHeim
28 februari 2024, 21:14:21
Oplichting.. ? door Weerd
28 februari 2024, 20:49:09
Brezelbahn in H0, Duitsland tp III. door gdh
28 februari 2024, 20:40:02
Treinstation van de NTM bouwen door gdh
28 februari 2024, 20:17:28
Bouw Bührtal III door MichielB
28 februari 2024, 19:52:13
La Fabrique (1:87, 0,16m2) door NS264
28 februari 2024, 19:39:02
S88 en DCC wisseldecoders met Arduino door 1op160
28 februari 2024, 19:14:20
De Achtbaan H0 315x200cm door Mark D.
28 februari 2024, 19:14:10
Inbouwen Loksound 5 in ROCO 2200 door 008200
28 februari 2024, 19:02:46
Iemand ervaring met www.stackmodules.nl ivm arduino aansturing ? door bask185
28 februari 2024, 18:42:32
Zee. Land. door Huup
28 februari 2024, 18:14:23
Ketelwagens, welke hebben jullie? door ES44C4
28 februari 2024, 17:56:18
  

Auteur Topic: Wissels - DC (Trix)  (gelezen 901 keer)

GerrieVR

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Wissels - DC (Trix)
« Gepost op: 02 februari 2023, 14:01:01 »
Volgend probleem doet zich voor op mijn baan - H0 - DC.
Er zijn maar 2 van de 5 wissels die werken in de hoofdbaan (groen).
De wissels werken wel alle 5 als ik ze aansluit aan het programeerspoor. Het adres is dus correct en DCC staat op ON.
Dus ik heb het vermoeden dat ik eventueel mijn wissels op een verkeerde plaats heb geisoleerd?
Met de trein kan ik wel een volledig rondje rijden dus de baan is overal op een correcte manier voorzien van stroom?
De voeding geeft 17,9 volt.
De rode lijnen duiden aan waar de sporen geïsoleerd zijn.
Er zijn 2 aansluitingen op de baan met de bruine draad (blauwe B met pijl duiden de locatie aan / buitenste spoorstaaf).
Alle spoorstaven aan de binnenkant van de baan zijn geïsoleerd.


« Laatst bewerkt op: 06 februari 2023, 14:56:29 door GerrieVR »

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 7791
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #1 Gepost op: 02 februari 2023, 15:29:46 »
Het is me nog niet geheel duidelijk wat nu je probleem is.
De groene wissels kan je blijkbaar schakelen met je centrale.
Maar de rode niet? Weet je zeker dat je ze goed aangesloten hebt.

Over de isolaties. Dat heeft met het schakelen van je wissels niets te doen.
Maar ik vraag me wel af hoe je al die geïsoleerde stukken aangesloten hebt. Hoe krijgen die stroom?

Misschien wel handig als je wat meer info geeft over wat je allemaal gebruikt aan apparatuur (centrale, decoders etc.)
Het blijft zo een beetje vaag.
Gr.
Eric

GerrieVR

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #2 Gepost op: 02 februari 2023, 15:46:35 »
Klopt de groene wissels kan ik schakelen met de centrale of met koploper.
De rode wissels blijven gewoon in hun positie.
Ik heb het vermoeden dat ze goed zijn aangesloten omdat de trein niet stopt met rijden op de wissels die niet schakelen.

De andere sporen zijn aangesloten op de centrale (Ecos) of een bezetmelder (DR4088).
Een diodeschakeling gebruik ik niet.
Alle bezetmelders worden netjes gedetecteerd door koploper.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 7791
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #3 Gepost op: 02 februari 2023, 16:29:18 »

Ik heb het vermoeden dat ze goed zijn aangesloten omdat de trein niet stopt met rijden op de wissels die niet schakelen.

Of een trein doorrijdt of stopt heeft niets te maken met het schakelen van een wisselen.

Je zal het toch in je wisseldecoders moeten zoeken wat daar fout gaat. Welke gebruik je?

Gr.
Eric

GerrieVR

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #4 Gepost op: 02 februari 2023, 17:36:17 »
Als wisseldecoder gebruik ik de 74462.

Maar volgens mij is het iets met de wissel zelf.
Heb ze allemaal aangesloten achter elkaar en dan werken ze wel.
Zodra ik 1 wissel omdraai werkt die wissel niet meer.

Foto ter verduidelijking.



« Laatst bewerkt op: 02 februari 2023, 17:39:34 door GerrieVR »

VvKan

  • Gast
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #5 Gepost op: 02 februari 2023, 18:50:50 »
Ik denk dat een wissel in de rechtdoorstand wel op allebei de staven de spanning doorgeeft.  Maar zogauw je een wissel omzet, of zoals in het laatste plaatje een eerste wissel omdraait, wordt de spanning niet meer doorgegeven.  Dat zit in de wissels zelf, een soort "denkende" wissels dus.

Maar dat is alleen een vermoeden, de omschreven verschijnselen duiden daarop.

Maar het is ook heel makkelijk te testen.  Pak een wissel en meet aan de uitgaande sporen, waar (aan welke uitgaande railstaaf) en wanneer (in welke stand) er wel/geen spanning doorgegeven wordt.
In ieder geval heb je één afbuigende spoorstaaf en één rechtdoorgaande spoorstaaf, waar altijd spanning op staat.

Ga je in de baan dan ook nog met isolaties werken, dan is de kans groot dat er op diverse plekken geen spanning meer op BEIDE spoorstaven staat.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 7791
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #6 Gepost op: 03 februari 2023, 07:56:41 »
Jij gebruikt dus een wisseldecoder die onder de wissel geklikt zit.
Dat betekend dat die de spanning van de rails aftakken. Ik vermoed dat daar je probleem in zit.
Hoe heb je die stukjes rails en wissels aangesloten? Rechtstreeks naar de Ecos neem ik aan. Dan zou ik die verbindingen nog eens goed controleren. Het lijkt erop dat de beide groen wissels wel continue spanning hebben maar de rode niet. En als er geen spanning  is krijgen ze ook geen schakel signaal door.
Dat verklaart ook dat als je ze rechtstreeks aan elkaar koppelt en aan je centrale koppelt ze het wel doen. Dan worden ze continue gevoed.
Waarom het fout gaat als je er eentje omdraait vindt ik apart. Lijkt er haast op dat die wisseldecoders polariteitsgevoelig zijn.

En nog even iets over de bezetmeldingen. Ik neem aan dat de sporen tussen de wissels via de DR4088 gevoed worden. Dat is prima in orde.
Maar je schrijft ook dat je niet gebruik maakt van de diodeschakeling.
Als je de wissels direct aan de Ecos aansluit heb je een potentiaal verschil tussen deze ongedetecteerde en de gedetecteerde delen van de baan. En stroom kiest de weg van de minste weerstand. Je bezetmelding zal dan minder goed werken omdat eerst stroom afgenomen wordt via deze ongedetecteerde delen en de detectieschakeling pas actief wordt als de trein daar grotendeels tot volledig in rijdt. Ik zou toch adviseren om de diodeschakeling toe te voegen en daar de ongedetecteerde delen op aan te sluiten. Dan is het potentiaal overal gelijk.
Gr.
Eric

GerrieVR

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #7 Gepost op: 03 februari 2023, 12:30:26 »
Eric het lijkt inderdaad dat die wissels polariteitsgevoelig zijn.
Maar ik vind het wel vreemd dat ik wel met de trein over de wissels kan rijden die niet schakelen, dus dan staat er toch spanning op de spoorstaven?
---
Volgende opstelling

We hebben dus een recht stuk spoor 188 waar ik de aansluiting maak met de rode en de bruine draad, direct aangesloten op de Ecos.
Daarachter zet ik alle wissels, zonder iets te isoleren, geen bezetmeldpunten,.. Gewoon alles aan elkaar geklikt.



Zo kan ik alle wissels schakelen, dus de wisseltongen bewegen heen en weer.
Maar zodra ik de bruine en de rode draad omwissel kan ik de wissels niet meer schakelen, ook niet naar 1 kant en dit bij alle wissels.
« Laatst bewerkt op: 03 februari 2023, 12:34:20 door GerrieVR »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25051
    • Pagina van klaas
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #8 Gepost op: 03 februari 2023, 13:13:40 »
Maar ik vind het wel vreemd dat ik wel met de trein over de wissels kan rijden die niet schakelen, dus dan staat er toch spanning op de spoorstaven?
Dat komt omdat treindecoders nooit polariteitsgevoelig zijn, maar sommige wisseldecoders wel.
Wat ik wel heel vreemd vindt, want het DCC-protocol is zo ingericht dat de polariteit niks mag uitmaken. Maar dat gaat blijkbaar niet altijd op.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 21579
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #9 Gepost op: 03 februari 2023, 13:15:29 »
In ieder geval is de oplossing dan de wisseldecoders niet via de rails maar toch maar direct op de centrale aan te sluiten.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

VvKan

  • Gast
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #10 Gepost op: 03 februari 2023, 14:56:11 »
De Ecos staat waarschijnlijk ingesteld op RailCom.  Al vaker is aan de orde gekomen, dat bepaalde decoders, met (verouderde) software die niet tegen RailCom kan, wel werkend te krijgen zijn door het omdraaien van de aansluitdraden.

Dat zou hier ook het geval kunnen zijn, gezien de verschijnselen.

Test:  RailCom uitzetten in de centrale.

Als dit de oplossing is, hoef je geen extra leidingen aan te leggen, hoewel ik zelf er de voorkeur aan zou geven dat wel te doen.  Dus het scheiden van de railspanning en de signaalspanning/voeding voor de wisseldecoders.

GerrieVR

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Isolatie wissels - DC (Trix)
« Reactie #11 Gepost op: 04 februari 2023, 01:19:47 »
RailCom uit en hup, alles werkt  ;D
Bedankt! Held van de dag  (y)

Verdere tips zal ik ook meenemen die hier besproken zijn in mijn volgend baanproject ;)
Fijn weekend allemaal