Doel:€250.00
Donaties:€40.00

Per saldo:€-210.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 13-03-2023

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco NS plan V door Chris
Vandaag om 14:43:48
Delft NGSF door hrp
Vandaag om 14:40:06
Digikeijs? door Ronald Halma
Vandaag om 14:36:36
Huisvuil Rome naar Amsterdam door Duikeend
Vandaag om 14:36:26
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door mdjr78
Vandaag om 14:23:23
Wageningse gasfabriek 1920 door Duizendpoot
Vandaag om 14:19:51
De fabriek - Spoor 0 door spoorijzer
Vandaag om 14:12:35
Maasmuiden Haven door aad52
Vandaag om 14:01:32
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 13:48:57
trein en wissels doen het niet door Te 2/2
Vandaag om 13:46:00
Pfarrerwinkel bahn door Wim Vink
Vandaag om 13:20:58
Roßnitz door basjuh1981
Vandaag om 13:03:16
Rheinburg, TP V/VI door Dave.......
Vandaag om 12:58:21
Botenlak tbv sloot, hoeveel? door Klaas Zondervan
Vandaag om 12:53:49
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 11:54:50
bouwen met modules in marokko door nkob
Vandaag om 11:15:20
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Mispoes
Vandaag om 11:03:38
OHMB Station Schoonhoven: de zilverstad express... door Duikeend
Vandaag om 10:50:11
Vrije vertaling van station Arnhem jaren 80 door d.vanaalst
Vandaag om 10:49:18
BNLS modulebaan Werkspoor-Kathedraal hervat. door tothebeach
Vandaag om 10:06:12
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 09:23:12
Hoe ziet de ultieme handregelaar er uit? door MOVisser
Vandaag om 08:49:03
Frans loodsje et cetera door Noordernet
Vandaag om 06:44:30
Artitec Ford 5000 door Eric B
Vandaag om 06:16:43
Nieuwe Nn3 modelspoorbaan (vooralsnog naamloos) door Dave.......
Vandaag om 02:04:57
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door Jan-Peter
Vandaag om 00:57:09
VERPLAATST: Athaern PA1 of PB1 draaistellen. door Duikeend
27 maart 2023, 23:22:03
Nederlandse Spoordijk in H0 door WouterMarklin
27 maart 2023, 23:18:33
Testdiorama door Cyril Mariën
27 maart 2023, 22:56:52
Am Ende der Strecke, modulebaan op 1 M2 door Wim Vink
27 maart 2023, 22:56:09
  

Auteur Topic: Een simpel H0 fantasie baantje  (gelezen 1535 keer)

wke

 • Offline Offline
 • Berichten: 50
Een simpel H0 fantasie baantje
« Gepost op: 25 januari 2023, 21:11:35 »
Hoi allen,

Nou, het is tijd om maar eens echt te beginnen met mijn H0 baan. Naar bijna 4 jaar (!) aan baanplannen tekenen en kijken wat ik wel en niet in m'n baan wil hebben, moeten er toch maar wel een paar knopen doorgehakt worden. In de tussentijd is de verzameling materieel (en zelfs spoor voor de baan) flink uitgebreid en ik wil dat toch wel eens zien rijden.  ;D

Ik heb met mijn uiteindelijk plan toch nog wel wat consessies gedaan die ik liever niet had hoeven doen, dus ik toon ook even een paar eerdere concepten zodat hopelijk wat duidelijker is waar ik naartoe wil. Wellicht dat enkele van jullie nog wat goede input hebben dat ik toch nog iets dichter kan komen bij wat ik eigenlijk hoopte te bereiken. Maar natuurlijk, een antwoord als "wat je allemaal wil kan gewoon niet in de ruimte die je hebt" is ook gewoon geldig.  :)

De ruimte die ik heb is een baan van 3,05 meter bij 1,22 meter, opgedeeld in 5 modules van 61 cm bij 122 cm. De modules heb ik al gemaakt en staan klaar om met rails versierd te worden.

Ik heb enkele punten die ik graag wil zien in een baan:
 • Overal dubbelspoor
 • Simpel station met 3 perrons, 2 voor de hoofdlijnen en een extra perronnetje voor regionale treintjes
 • Inhaal spoor voor goederentreinen in het station
 • Een kruiswissel in het midden van het station zodat ik (de illusie van) a en b perrons heb
 • Een simpele industrie waar een goederentrein naartoe kan rijden en wat simpel rangeer werk kan doen

Hieronder het eerste idee waar ik mee dacht klaar te zijn.

Het grootste nadeel hier is dat bijna alle wissels op een module overgang liggen. Die had ik in deze versie nog niet getekend, maar zag ik wel toen ik dit eens met echt spoor op de baan had gelegd. Een ander nadeel hier is dat ik wat bang werd van alle gebogen wissels naar mijn perikelen met mijn Eurodual model. En ik vind het erg jammer dat het laad/los spoor voor de industrie erg kort is, waardoor ik volgens mij enkel goederentreinen met slechts 3 of 4 wagons daar naartoe kan rijden.

Daarna kreeg ik een ander idee waarmee de wissels netjes op de modules liggen en ik langere goederentreinen naar de industrie kon sturen. De wat verdwaalde spoor wissel midden onder is een placeholder voor het kruiswissel.

Nadeel hier vind ik dat een goederentrein die van het inhaal spoor (laagste spoor) in tegenovergestelde klok richting rijd niet het laad/los spoor van de industrie kan bereiken zonder een nog rondje door het station te rijden.

Vervolgens heb ik overwogen om met een station met een inhaalspoor in het midden te werken. Dat vage stuk midden onder was een poging om een A/B perrons te maken waarbij een trein van perron A dus via het midden spoor een trein op perron B kon inhalen. Dat gaat duidelijk niet lukken met de beperkte ruimte die ik heb.

Het grootste nadeel dat ik in dit plan zie is dat ik de gespiegelde 3 sporen aan allebei de lange kanten van de baan erg saai vind overkomen.

En zo ben ik uiteindelijk op dit plan uitgekomen.

Klein nadeeltje is dat ik niet meer een inhaal spoor voor goederentreinen heb. Het derde perron (onderste spoor) zie ik zo voornamelijk als een perron voor regio lijntjes (stoptreinen enzo), niet een inhaal spoor. Goederentreinen gaan dan dus door de hoofdsporen naar de industrie. Maar daar kan ik voor nu wel mee leven (iets om te realiseren in een toekomstige, grotere baan, als de kinderen het huis uit zijn...  ;D)

Ik moet nog een beetje schuiven met de plaats van de industrie in de ingang ervan, maar dit gaat werken.

Nog wat 3D impressies van het uiteindelijk idee.Dus, mocht iemand nog een geniale ingeving hebben zodat ik toch enigzins een fatsoenlijk inhaal spoor op het station te kunnen hebben, alle suggesties zijn welkom. Anders ga ik gewoon hiermee aan de slag, aangezien ik het irritant begin te vinden dat ik na zo'n lange tijd nog niet eens een onaangekleede baan heb. Liever iets dat niet precies mijn visie dan helemaal niets, zeg maar. De treinen moeten gaan rijden, dat is uiteindelijk mijn grootste lol in de hobby (baan bouwen is een beetje een noodzakelijk kwaad voor mij...  :angel:).

Dus, ik ga sowieso maar een aan de knutsel voor een kruiswissel die ik sowieso wil hebben (al was het maar voor het visuele aspect). Ik heb hier op het forum al wat tips en voorbeelden gevonden. De tweedehands Fleischmann wisselen en kruisingen liggen klaar als probeersels voordat ik in het wat duurdere Piko A-gleis kan knippen en zagen...  ;)
Groeten, Wouter.

wke

 • Offline Offline
 • Berichten: 50
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #1 Gepost op: 01 februari 2023, 20:42:05 »
Eerste proef bouw van een kruiswissel met ouderwetse Fleischmann Profi rails is beter gelukt dan ik verwacht. Perfect is het niet, maar goed genoeg voor een eerste oefening. Afwerking is niet helemaal af, omdat ik eigenlijk al het idee had dat ik het truukje nu wel ken en deze versie toch niets mee gedaan zal worden op mijn baan.
Dit geeft me hoop en motivatie voor het echte werk.  ;D Tijd om te gaan passen en meten met het Piko spul...
Groeten, Wouter.

gdh

 • Offline Offline
 • Berichten: 433
  • Station Lemmer
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #2 Gepost op: 01 februari 2023, 22:46:40 »
Mooi gemaakt (y)

wke

 • Offline Offline
 • Berichten: 50
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #3 Gepost op: 22 februari 2023, 22:15:45 »
Zo, eindelijk weer eens wat kunnen doen. Het kruiswissel op basis van de Piko A-Gleis is af. Ik ben er tevreden mee, alhoewel ik nog wel wat lessen heb geleerd voor wanneer ik dit truukje in de toekomst nog eens willen doen.  ;D De bielzen zien er niet echt netjes uit in het kruis en sommige missen compleet (ik kreeg met geen mogelijk nieuwe er netjes tussen gelijmd). Ik hoop die gaten met ballasten een beetje weg te kunnen werken. Verder zijn niet alle sporen netjes afgeknipt en dus zijn er wat kleine gaatjes in de rails. Volgende keer ga ik meer met een slijpschijfje en slijp steentje aan de slag. Vooralsnog hebben alle treinen die ik geprobeerd heb geen problemen op het kruiswissel.Afgelopen tijd het uiteindelijke baanplan eens neergelegd en wat mee gespeeld. Uiteindelijk heb ik toch nog het een en ander aangepast. Grootste verschil is dat het de baan gespiegeld is waardoor het tunnel deel aan de verre kant van de baan komen te liggenis (ten opzichte van de ingang van de zolder kamer), zodat je de treinen ziet aan de kant waar voornamelijk gekeken wordt.

Verder nog wat kleine aanpassingen gedaan aan het aan- en afvoer spoor van de industrie om de symmetrie een beetje te breken. Uiteindelijk is het dit geworden.


Het kruiswissel ligt er netjes in en lijkt een mooie rechte baan te houden.Aangezien ik een extra dagje vrij heb genomen na Carnaval heb ik vandaag even lekker kunnen knutselen. Jongste zoon naar de opvang, oudste zoon met mama mee de hort op, papa hobbyen. :) Veel heb ik niet echt bereikt, ik ben nog steeds meer aan het proberen dan echt definitief maken. Ik heb even van wat overgebleven karton een overdekt stukje gemaakt om het verdwijnen van de treinen na te bootsen zodat ik kan proberen hoe dat werkt.Daarnaast ben ik ook begonnen met het deels in elkaar zetten van wat Faller kitjes voor het station, maar daar ben ik nog niet helemaal klaar mee. Het begint er wel al een beetje als een completer geheel uit te zien, in plaats van een platte plaat met wat spoortjes...  (y)
Groeten, Wouter.

tinus

 • Offline Offline
 • Berichten: 1536
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #4 Gepost op: 23 februari 2023, 00:03:40 »
De missende biels maak ik meestal van afval biels van flex oid.
Gewoon passend ertussen leggen , en met het  ballast lijmen komt het dan wel vast.

Tinus

741230

 • Offline Offline
 • Berichten: 728
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #5 Gepost op: 23 februari 2023, 11:27:45 »
Leuke baan, ik bouw op nagenoeg dezelfde afmetingen.  (y)
Groet Erik

Verzonden vanaf mijn
Fleischmann transformator

wke

 • Offline Offline
 • Berichten: 50
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #6 Gepost op: 03 maart 2023, 14:05:45 »
De missende biels maak ik meestal van afval biels van flex oid.
Gewoon passend ertussen leggen , en met het  ballast lijmen komt het dan wel vast.

Tinus

Bedankt voor de tip! Ik was zo gefocust op het goed krijgen van de bielzen als los spoor element, dat ik helemaal over het hoofd gezien heb dat ze gewoon erin gelijmd kunnen worden bij het lijmen van de rails...  ;D

Leuke baan, ik bouw op nagenoeg dezelfde afmetingen.  (y)

Dank je. Ik hou ook regelmatig jou voortgang bij. Een goede manier om inspiratie te krijgen voor het maken van een leuke baan op een relatief klein oppervlak. :)

Ik ben nog steeds bezig om Faller kitjes in elkaar te zetten. Duurt allemaal wat langer dan ik verwacht had. De complexere kitjes kun je uren mee bezig zijn...  :o Nog even het het station deel is grof in elkaar gezet. Als dat bevalt, wordt het tijd om de rails met kurk vast te zetten en een fatsoenlijke tunnel overdekking te maken aan het eind van de baan.
Groeten, Wouter.

wke

 • Offline Offline
 • Berichten: 50
Re: Een simpel H0 fantasie baantje
« Reactie #7 Gepost op: 11 maart 2023, 21:33:49 »
De eerste kitjes zitten eindelijk in elkaar. Twee perron kappen en een trap/lift. Zo begint het al een beetje op een station te lijken. :)
Het tussen resultaat is ook door de kleinste in huis al eens beoordeeld en acceptabel bevonden.  ;D

Die perrons die bij die Faller kitjes zit vind ik helaas niet echt mooi. Realisme is niet echt een prioriteit voor mij, maar die perronnetjes vind ik toch wel erg tegenvallen. Dus maar eens internet afgestruind en gisteren een klinke stapel bouwpakketten van Markenburg opgehaald. Ziet er allemaal goed uit, ik ben enthousiast!  (y)


Ik heb even wat stukjes uit gesneden en neergelegd om te controleren dat alles netjes uitkomt en ik daadewerklijk kan maken wat ik in gedachten heb. Ik verwacht dat ik een klein beetje zelf moet knutselen aan de perron delen. Gelukkig heb ik bij het ophalen een goede uitleg gehad over hoe ik dat het beste aan kan pakken. Ook wel prettig, er werd meegedacht over hoe ik het beste kan bereiken wat ik wil, da's goede klantenservice! Ik ben tevreden over hoe het er allemaal gaat uitzien. De eerst volgende grote taak is het kurkbed leggen en de sporen vast lijmen, snijden op de module overgangen en alle bedrading van de modules gaan aanleggen. Weer een wat minder leuk deel van de bouw...  :angel:

Maar eerst even oefenen voor de perron bouwpakketten.  ;D
Groeten, Wouter.