Doel:€250.00
Donaties:€187.50

Per saldo:€-62.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 28-06-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Van Dapol spoor 0 class 08 naar NS 500/600 door dimo1_dimo1
Vandaag om 15:42:10
Testbaan door MOVisser
Vandaag om 15:40:41
NS modelbaan Hoekdam H0 door DH1-3104
Vandaag om 14:53:18
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 14:51:48
Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III door Dennis1984
Vandaag om 14:22:09
Rondom Charlois door Alewijn
Vandaag om 14:06:22
Wel remgeluid, maar lok rijdt door door bellejt
Vandaag om 13:44:04
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Forever Rocofan
Vandaag om 13:32:55
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Tramfan
Vandaag om 13:20:49
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door rolfm
Vandaag om 13:12:55
LS models ICR door Duikeend
Vandaag om 12:54:03
Spoor op industrieterrein Lage Weide door spoorzeven
Vandaag om 12:50:12
Station Markelo in schaal 0 door WesleyMunnik
Vandaag om 12:44:53
Bahnstrecke 5867 door 741230
Vandaag om 12:22:38
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door jerrytrein
Vandaag om 12:03:04
BNLS Werkspoorr - Roco BB-300 omgebouwd naar NS periode 1949-1951 door Duikeend
Vandaag om 11:13:29
Raadplaatje door spoorzeven
Vandaag om 10:05:35
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Dave.......
Vandaag om 09:45:01
NS-200 Sik. Bouwproject in Spoor- 0 en Spoor-1. door FritsT
Vandaag om 09:24:37
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door Jeroen Water
Vandaag om 08:50:33
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 08:11:57
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door JohanDC
Vandaag om 07:55:22
Rijnstraat door Rob Moerkerken
Vandaag om 06:59:55
Bauarbeiten im gange door 741230
Vandaag om 06:39:46
Wie maakt de Nedmag trein compleet met de juiste wagens? door T.Spat
28 juni 2022, 23:21:09
iTrain 5.1 door Dirk
28 juni 2022, 21:49:38
RhB H0m, Albulisch door Boertje
28 juni 2022, 21:40:21
La vie...Sud-Est; zolderbaan met thema zuidoost Frankrijk door Eegtrain
28 juni 2022, 21:38:27
Aandrijving Roco 2200 door Lokführer Bas
28 juni 2022, 21:27:28
Alt Wutachbahn - Sau-Schwänzle-bahn Weizen - Zollhaus - Blumberg door Eric v C
28 juni 2022, 20:38:03
  

Auteur Topic: FX2 Etecmo programmeren?  (gelezen 702 keer)

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 111
FX2 Etecmo programmeren?
« Gepost op: 12 mei 2022, 16:29:01 »
Hi,

Ik ben eindelijk toegekomen aan de FX2 decoders om deze in rijtuigen te bouwen.  Verlichting (led strip) werkt + front / backlight..  picodeluxe zou je zeggen...

Maar nu wil ik het adres wijzigen. Heeft iemand hier ervaring mee met deze decoder want een ander adres erin zetten werkt helaas niet.

De documentatie geeft aan dat de decoder wel belast moet zijn om te programmeren: sluit een 150 ohm weerstand (6x 1k weerstande paralel ivm warmte dissipatie) aan op een functie uitgang.  (6x 1k paralel is idd 166 ohm en niet 150... Dat zou niet echt moeten uitmaken denk ik maar die vraag ligt bij de leverancier momenteel) )
(ik heb F1 genomen)  F1 geactiveerd echter nog steeds niet mogelijk om adres te wijzigen.  Front / backlight werkt prima en de 166 ohm weerstanden worden behoorlijk warm dus ook die uitgang werkt  :-)

Ik heb een z21 (kleine z)  Ik heb de multimaus geprobeerd om te programmeren en ook de Roco app (in handmatige mode) maar met geen van beide werkt het helaas..

Andere locs & CV's wijzigen gaat overigens prima. Alleen de FX2 wil niet lukken

Heeft iemand een goede tip of ervaring hiermee?

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 7344
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #1 Gepost op: 12 mei 2022, 17:27:53 »
F1 heeft niets met het adres te maken.  Het adres verder je in CV1 (kort adres) of CV 17 en 18 voor een lang adres. Dan ook CV29 aanpassen zodat het lange adres gebruikt wordt
Gr.
Eric

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 2246
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #2 Gepost op: 12 mei 2022, 17:52:51 »
Als je gaat programmeren moet je F1, waar de weerstanden aan zitten, niet activeren. Anders staan je weerstanden alleen maar warm te worden. Staat er in de handleiding nog aan welke functie-uitgang de weerstanden aangesloten moeten worden? Overigens maakt het niet uit of het 150 Ohm of 166 Ohm is. De weerstand heeft alleen als functie om een bevestigingssignaal aan de programmeer unit te geven. Dus als je bijvoorbeeld CV1 is 33 programmeert dan zorgt de weerstand er voor dat je centrale zegt dat het OK is. De decoder gebruikt de weerstand nl om gedurende een korte tijd van zo'n 60ms een stroom van minimaal 60mA te laten lopen. Als je baanspanning bijvoorbeeld 15V is en je weerstand 166Ohm dan zal er gedurende 60ms een stroom lopen van 15/166= 90mA. Dat is dus ruim voldoende om de cetrale te laten weten dat de programmering geslaagd is.

Zonder deze weerstand kan je ook programmeren. Echter je centrale zal geen OK geven of een error geven. Als je daarna de cv uitleest zal je zien dat die toch aangepast is.
Groet Frits

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 221
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #3 Gepost op: 12 mei 2022, 18:14:40 »
Lees ook even dit bericht
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=102670.msg3222306910#msg3222306910

Hier heb ik kortgeleden nog het adres aangepast van FX2 met JMRI.
Je krijgt inderdaad een foutmelding van de centrale maar die kan je negeren.

Aanvulling: met de z21 zou het ook moeten kunnen. JMRI werkt in dat opzicht niet anders dan de z21.
Gewoon de foutmeldingen negeren en een ander adres programmeren. Er zit een standaardconfiguratie in FX2 decoder (zie handleiding) waardoor ie meteen werkt (bij nromaal aansluiten)
.
Ik heb het ook gedaan zonder enige belasting of zonder er een weerstandje aan te hangen. Zou jou ook moeten lukken!
« Laatst bewerkt op: 12 mei 2022, 20:38:30 door erikkral »

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 550
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #4 Gepost op: 12 mei 2022, 21:08:58 »
Ik heb tientallen FX2 decoders ingebouwd in mijn rijtuigen, alle met LED binnenverlichting en soms ook nog met front-/sluitverlichting.
Het programmeren doe ik meestal met iTrain en soms rechtstreeks met de IBII.
Ik hoef dus geen lampjes of weerstanden aan te sluiten. De LEDstrip voldoet.

Overigens gaat het uitlezen vaak wat moeizamer. Lees: ik krijg foutmeldingen.
Maar het programmeren lukt gewoon. Korte adressen (CV1), lange adressen (CV17 en 18 + CV 29) aanpassen. Geen probleem.

De helderheid van de verlichting kan overigens niet aangepast worden met de FX2. Wellicht is dat iets voor een toekomstige FX3. Daar is namelijk een andere chipset voor nodig.
« Laatst bewerkt op: 13 mei 2022, 16:02:38 door Hasenwald »
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 111
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #5 Gepost op: 13 mei 2022, 13:10:15 »
Hartelijk dank voor de reacties....  Ik heb een aantal dingen geprobeerd echter zonder succes. De decoders hebben 4x adres 18 en 4x adres 19. Dat had ik ooit eens ingesteld maar wil ze nu allemaal een ander adres geven.  De decoders werken afzonderlijk allemaal prima.

Getest met een aantal mogelijke aansluitingen. eerst 1.  daarna 2. een laatste 3.
1. 160 ohm op FX2 draad zwart / rood aangesloten (= rijspanning) maar dat heeft geen effect.
2.  160 ohm aangesloten op F1
3.  ledstrip aangesloten op F1

Geprogrammmeerd met de multimaus (programeer mode ingesteld in CV of POM mode) of de Roco app (optie tab handmatig) op tablet op de separaat angesloten rollenbaan met de FX2 eraan

Alles zonder resultaat.  Ik heb in totaal 3x  FX2 decoders geprobeerd. Allen reageren gelijk, geen adres wijziging.  Ik ben even zonder ideeen hoe nu het adres te wijzigen.  Ook CV8 op 33 (fabrieks reset) zetten werkt niet. De decoder is standvastig en blijft #18...  Ze blijven wel werken op de F0 en F1 commando's

Controller is z21 (witte) maar dat mocht de pret niet drukken volgens Etecmo..

Heeft iemand nog een goede tip  :-)  ?
« Laatst bewerkt op: 13 mei 2022, 16:32:04 door ronaldvd2000 »

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 603
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #6 Gepost op: 13 mei 2022, 15:00:02 »
Mailwisseling met de maker/ontwerper over programmeren van de Etecmo:
Wil je de de CV waarde terug lezen, dan moet je in dat geval een uitgang (ongeacht welke, maar ik neem meestal AUX4, die met een paarse draad)) met een gloeilampje belasten.
Hierdoor wordt het stroom verbruik tijdens het programmeren ongeveer 50mA, wat doorgaans voldoende is om de CV waarde te kunnen terug lezen.
Mocht het met 1 lampje niet lukken, kun je eventueel een tweede uitgang belasten met een 2e gloeilampje.
Wil je geen gloeilampje gebruiken, kun je ook tijdelijk even een weerstand van 150 of 120 ohm aansluiten op een uitgang.

Bij mij lukt het meestal wel om met de rode Multimaus+DIGITAL STATION 10764 om adressen te stellen, te resetten of cv te wijzigen. Uitlezen is altijd wat lastiger maar na programmeren met de Multimaus meteen het nieuw adres proberen werkt natuurlijk ook. Een Esu programmer geeft echter rare foutmeldingen.
Ik heb al heel wat van deze lekker goedkope dingen gemonteerd, in wagons en stuurstanden.
François
« Laatst bewerkt op: 13 mei 2022, 15:09:04 door 008200 »

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 550
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #7 Gepost op: 13 mei 2022, 16:04:24 »
Ronald, uit welke regio kom je?
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 111
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #8 Gepost op: 13 mei 2022, 16:28:17 »
ik heb een pb gestuurd  ;-)

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 111
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #9 Gepost op: 13 mei 2022, 16:37:19 »
Mailwisseling met de maker/ontwerper over programmeren van de Etecmo:
Wil je de de CV waarde terug lezen, dan moet je in dat geval een uitgang (ongeacht welke, maar ik neem meestal AUX4, die met een paarse draad)) met een gloeilampje belasten. 
François

Ik heb aux1 (F1) gebruikt met 160 ohm...   Er staat dan 13V over de weeerstand (maar dat zal ik nog even gaan meten) maar er loopt dan zeker 13V / 160 ohm = 81mA   Bij 120 ohm wordt dat dan ongeveer 108mA...    Zou dat verschil de trigger kunnen zijn ?

Dat ga ik proberen  :-)
« Laatst bewerkt op: 16 mei 2022, 15:59:51 door ronaldvd2000 »

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 111
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #10 Gepost op: 16 mei 2022, 16:05:56 »
Ik heb aux1 (F1) gebruikt met 160 ohm...   Er staat dan 13V over de weeerstand (maar dat zal ik nog even gaan meten) maar er loopt dan zeker 13V / 160 ohm = 81mA   Bij 120 ohm wordt dat dan ongeveer 108mA...    Zou dat verschil de trigger kunnen zijn ?

Dat ga ik proberen  :-)

Ik heb gemeten dat op de uitgang van de decoder exact 16V staat.  Zowel een weerstand van 160 ohm (16V / 160 = 100mA)  als 120 ohm (133mA)  maakt geen verschil. De decoder(s) willen niet van adres wijzigen. Ze schakelen wel op het oude adres.

ronaldvd2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 111
Re: FX2 Etecmo programmeren?
« Reactie #11 Gepost op: 20 mei 2022, 15:54:13 »
Na contact met de zeer vriendelijke en behulpzame meneer van Etecmo (die heeft geprobeerd te achterhalen wat er nu anders is, diverse centrales heeft geprobeerd) heb ik de decoders opgestuurd, zijn ze gereset en zoals verwacht...   Alles werkte gewoon prima dus de decoders zijn nu omnummerd.

Fantastisch dus ik kan ze nu inbouwen....

Als techneut heb ik nog wel zoiets van   "alles werkt maar ik weet niet wat er mis is gegaan of hoe ik dit nu anders kan doen" 

Enfin, eind resultaat is dat ze allemaal een uniek adres hebben  :-)

Allen hartelijk dank voor de reacties  :-)