Doel:€250.00
Donaties:€329.50

Per saldo:€79.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-01-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 14:24:08
NS stoomloc (Maffei) in Spoor-1. Etsplaten, bouwproject. door Ivo tB
Vandaag om 14:24:02
Exact-Train 2022, nieuws van de fabrikant. door Edsko Hekman
Vandaag om 14:23:37
Heris 2022, nieuws van de fabrikant. door Edsko Hekman
Vandaag om 14:21:01
Artitec, nieuws van de fabrikant. door VAM65
Vandaag om 14:19:24
Van gemeenschappelijke plus naar gemeenschappelijke min door Patrick Smout
Vandaag om 14:15:35
LS Models / Models World 2022, nieuws van de fabrikant. door henk
Vandaag om 14:09:52
Maastricht-Lanaken weer open, (nieuws 2011) door JKER
Vandaag om 13:56:59
Cranicher Altbahn door Joost O
Vandaag om 13:56:23
Snelheid reizigerstreinen jaren '50 en nu door Thom
Vandaag om 13:45:18
Jägerndorfer N 2022, nieuws van de fabrikant. door 4020 281-4
Vandaag om 13:13:30
Jägerndorfer H0 2022, nieuws van de fabrikant. door 4020 281-4
Vandaag om 13:12:04
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Marc tramt
Vandaag om 13:00:12
Republica Bakoba Verda (start van een beginner), Märklin M door Wico
Vandaag om 12:53:44
Baantje in lente-achtig landschap door grove den
Vandaag om 12:53:35
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door jerrytrein
Vandaag om 12:45:22
Langstraatspoorlijn modulebaan door basjuh1981
Vandaag om 12:35:33
NS6300 DJH e102 puzzeltocht door Gert Arkema
Vandaag om 11:34:54
Melders Rocrail werken niet meer door Luk
Vandaag om 11:28:54
TV-Programma "De Grote Kleine TreinenCompetitie" door everh003
Vandaag om 11:13:10
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
Vandaag om 11:11:09
Fleischmann draaischijf 6152 en 6152C door Waterman
Vandaag om 10:22:35
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 10:06:32
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door bjongen
Vandaag om 10:03:49
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:54:59
Rondom Charlois door Alewijn
Vandaag om 09:36:04
"De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo door denobis
Vandaag om 09:34:38
Overlijden van de "ladingman" Hans Stevens uit Dinxperlo (7-11-2021) door hgr
Vandaag om 09:31:48
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 09:18:24
Roco draaischijf 42615 perikelen door trabiarie
Vandaag om 09:07:23
  

Auteur Topic: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?  (gelezen 703 keer)

R.C.Grootveld

  • Offline Offline
  • Berichten: 81
  • Na 60 jaar 3Rail stap ik over op 'die kleine Rote'
Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Gepost op: 05 december 2021, 15:54:24 »
Vooruitlopend op de te bouwen baan, ben ik me aan het verdiepen in de diverse software pakketten om tzt deels automatisch te rijden.

Nu heb ik nog niet alle info gespeld, maar tot op heden heb ik nog geen duidelijk antwoord gevonden:

Uitgangspunt:
Hoofdbaan met automatische treinverkeer (random, dienstregeling of whatever).

In het station bevindt zich een goederenspoor met vertak ingingen naar een aantal 'klanten'

Wat ik wil:
  • Trein X, gedefinieerd als goederentrein loopt binnen op het betreffende spoor
  • Trein X wordt vervolgens 'uit de dienstregeling genomen (en zal dus niet automatisch verder gaan rijden)
  • Vervolgens wil ik dat hele emplacement als het ware afkoppelen en met de hand, dwz met een handregelaar (Daisy, LocMaus of wat dan ook, zolang het maar geen app is) gaan rangeren.
Kan dit?
Ik heb wel filmpjes gezien van RocRail waar dit werd gedaan, maar daar werd het rangeren wel met RocRail, dwz met de PC gedaan.
En dat is nu juist wat ik niet wil.

PS: Ik weet Koploper niet meer wordt ondersteund
« Laatst bewerkt op: 05 december 2021, 15:59:11 door Bert van Gelder. Reden: Titel. »

orientexpress

  • Offline Offline
  • Berichten: 228
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #1 Gepost op: 05 december 2021, 21:03:30 »
Ik meen dat rocrail een app heeft die je op een telefoon kan draaien om daarmee een loc te besturen. Dat lijkt me toch wel een manner om te rangeren? Koploper heeft dit volgens mij niet.

Mvg,

Adriaan

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 8324
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #2 Gepost op: 05 december 2021, 21:05:38 »
Hoi,

Met Koploper kan het in ieder geval. Hoe het werkt met RocRail weet ik zo niet.

Groet
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Hans1963

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
  • Spoor 0, dat wordt wel wat!
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #3 Gepost op: 05 december 2021, 21:29:45 »
dat gaat in Rocrail eenvoudig.

Als trein X op het goederenspoor is aangekomen, kun je dit blok buiten dienst stellen. (zie toelichting onder)
Al het overige treinverkeer zal geen routes meer naar dit blok nemen en ook is daarmee het emplacement wat erachter is gelegen vrij te gebruiken.
Voor het handmatig verder rijden met de loc zijn er een aantal mogelijkheden, zie het 2e plaatje.







vr. groet,  Hans

R.C.Grootveld

  • Offline Offline
  • Berichten: 81
  • Na 60 jaar 3Rail stap ik over op 'die kleine Rote'
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #4 Gepost op: 06 december 2021, 09:47:39 »
Dank tot zover.

Als ik het goed begrijp, kan het bij RocRail alleen via een 'Client' toepassing (app, WLAN muis etc) en niet met 'de knoppen' van (bv) de IB of Daisy.

bask185

  • Online Online
  • Berichten: 1876
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #5 Gepost op: 06 december 2021, 11:23:37 »
In iTrain kan je ook gewoon handmatig rijden.

Bas

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 570
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #6 Gepost op: 06 december 2021, 19:57:38 »
Beste Grootveld,

Weet niet of dit interessant voor u is maar ik rangeer handmatig op Blausee-Mitholz als die bedient wordt, ik werk met Koploper.


Dit is de  hoofd layout van mijn modelbaan in Koploper met in de middel het stationnetje Blausee-Mitholz.
Doorgaand transit verkeer verloopt over de sporen (blokkek) 102 en 103 links rijdend (naar CH voorbeeld)

Met Koploper kan ik een trein sturen naar spoor 101 die ik Kieswerk handmatig ga bedienen.
Met vaste route laat ik de trein naar blok 101 rijden en laar die dan wachten op een terugmeld signaal die ik handmatig geef als ik klaar ben met rangeren. Ik laat Koploper de rijrichting in de juiste richting zetten waar in de trein moet vertrekken als ik hem vrij geef.

Situatie is dus dat de trein automatisch binnen komt en wacht tot dat ik hem vrij geef (terugmeld signaal die de vaste route verder activeert)


Om de wissels te stellen die bij het rangeren nodig zijn heb ik een bedieningspaneel gemaakt van Uhlenbrock Track-Control.
Hier is niets automatisch aan gewoon voor handbediening.


Op het paneel zit een knop "Rangierfahrt". Als ik die bedien wordt blok 17 bezet en komt geen trein meer naar blokken 17, 102 en 27.
Automatisch treinverkeer gaat door over spoor 103 om en om in beide richtingen dus links en rechts rijdend.

Ik heb een Daisy II en kan doen en laten wat ik wil, wagons weg zetten, omlopen enz als ik maar binnen de rode pijlen blijf.
Koploper weet niet wat ik en hoe ik aan het rangeren ben, betreffende lok staat gewoon in blok 101.
Als ik klaar ben zet ik de lok met de trein (andere samenstelling) terug op spoor (blok) 101 in de goede rijrichting.

Dan hef ik "Rangierfahrt" op en geen de trein vrij. De trein zal vertrekken.

Ik heb 5 verschillende treinen geprogrammeerd die Blausee-Mitholz kunnen bedienen.

Mvg, Johan

R.C.Grootveld

  • Offline Offline
  • Berichten: 81
  • Na 60 jaar 3Rail stap ik over op 'die kleine Rote'
Re: Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen?
« Reactie #7 Gepost op: 06 december 2021, 20:00:56 »
Kijk, daar kan ik wat mee; want dat is precies wat ik (tzt) zoek.

Dank !