Doel:€250.00
Donaties:€260.00

Per saldo:€10.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-11-2021

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

De bouw van mijn modelbaan in Thailand door saskia
Vandaag om 01:51:22
inbouwen decoder in Liliput BR 38 (10901) hoe aan te sluiten? door saskia
Vandaag om 01:44:59
Alternatief gezocht voor Sprog Decoder Programmer. door arnaud-ns/htm
Vandaag om 00:56:03
LS Models / Models World 2021 door Rondje_HO
30 november 2021, 23:45:40
Harzwald Hafen Bahn (spoor 0) door Modellbahnwagen
30 november 2021, 23:28:46
B-models Van Biervliet H0 DC NMBS 2556: geen lichtfunties Loksound 5 door Marcel112
30 november 2021, 23:25:59
Expo Houten zaterdag 11 december gaat door - wie gaat er mee door Ronald Halma
30 november 2021, 23:25:14
Modelspoorbaan Fleischmann door HuubvG
30 november 2021, 23:15:31
Baantje in lente-achtig landschap door grove den
30 november 2021, 23:12:03
Bahnstrecke 5867 door Karst Drenth
30 november 2021, 23:12:03
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Jan-Peter
30 november 2021, 23:06:20
Beursbaan: San Giacomo H0 FS 150x40 door T.Spat
30 november 2021, 23:03:23
Rail Away: de nachttrein door Rudy0907
30 november 2021, 22:43:45
Welke weerstand voor leds, voeding 5V door Eric B
30 november 2021, 22:39:29
Wie herkent deze decoder? door HuubvG
30 november 2021, 22:25:49
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
30 november 2021, 22:03:41
Rondom Charlois door Alewijn
30 november 2021, 21:55:18
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Andries
30 november 2021, 21:54:35
Oud fotodijkje opknappen door GerardvV
30 november 2021, 21:39:19
Artitec Hondekop IC-uitvoering, model 2020, materieelbespreking. door 1200blauw
30 november 2021, 21:36:08
Asse-Bad - Assche-les-Bains door wpinkhof
30 november 2021, 21:32:25
Roßnitz door DJV
30 november 2021, 21:30:28
Miniatuurcamera die fatsoenlijke foto's maakt door MOVisser
30 november 2021, 21:29:59
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door Biesje
30 november 2021, 21:20:19
Waarom zou je een Sprog gebruiken door 44©
30 november 2021, 21:10:22
Pimp m’n ICE3, van 403 naar 406 EUROPA door Fritsprt
30 november 2021, 20:37:31
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
30 november 2021, 20:20:25
NS stoomloc (Maffei) in Spoor-1. Etsplaten, bouwproject. door FritsT
30 november 2021, 20:13:48
Raadplaatje door Cc72000
30 november 2021, 20:02:09
Britse micro layout in 0 gauge: Old Hill Road Goods Yard door MiHe
30 november 2021, 19:58:37
  

Auteur Topic: Zit er een keerlus in mijn baanplan?  (gelezen 5034 keer)

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 712
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #45 Gepost op: 19 oktober 2021, 12:38:01 »
Citaat
Dirk zijn raectie lezend vind hij het nog al lastige materie.

Amai nog niet, heb ik als electro analfabeet weer voor. Ik heb ondertussen zo'n roco relais besteld, dat begrijp ik een beetje. en hopelijk via de software te regelen. Lichtsluizen heb ik hier ook nog genoeg. Eerst lak en dan zien we wel.

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

FHJ Seller

  • Offline Offline
  • Berichten: 234
    • TCM Opnieuw beginnen met een modelbaan
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #46 Gepost op: 19 oktober 2021, 13:13:07 »
En indien het een keerlus is, kan ik dat oplossen met 1 module, die heb ik hier nog liggen, of kan ik dat oplossen door ofwel een engelse wissel of 2 electro frog wissels te plaatsen ipv die kruising? Ik heb alles in Peco rails.


Dirk
Keerlus module heb je nog liggen.
Fabrikant type nummer?
Ik zou het daar eens mee proberen op te lossen, Ik den dat het daar mee ook gaat werken net als Klaas

Alle 8 de rails aansluitingen van het kruis isoleren.
Ik kan het helaas niet voor je uittekenen mogelijk dat Klaas Zondervan zijn ide even verder kan en wil uitwerken in een tekening.

Het ROCO relais 10019 moet je ook aan sturen met een wissel opdracht cq koppelen aan de voorliggen de wissel.
 
« Laatst bewerkt op: 19 oktober 2021, 18:42:59 door FHJ Seller »
Mvg Frans
N spoor, HO spoor,
Lenz systeem, Roco systeem,Zimo, Uhlenbrock,
Roco Multimaus(Pro), Nanox-S88, Genli,
S88-XPress-NetLI, Software Koploper,
TCM modelbaan. Treinen Club Midden Nederland

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 712
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #47 Gepost op: 19 oktober 2021, 14:01:55 »
Ik heb een keerlus module van Rosoft, die werkt niet met kortsluit detectie.
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1973
    • El Carrilet
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #48 Gepost op: 19 oktober 2021, 15:27:02 »
Helaas kan ik geen tekeningen maken, maar misschien kan iemand anders dat doen ?

Heb je geen pen en papier?  ;)

Zo dan, getekend voor de stand wissel afbuigend;


... Als je vanuit blok 17 naar blok 20 rijdt gaat het prima omdat je het wissel dan afbuigend schakelt maar vergeet je het wissel weer recht te zetten dan staat de polariteit verkeerd als er direct een trein vanuit blok 47 naar blok 48 richting station Landen rijdt.

Ja, in de beveiliging moet de logica zitten dat je alleen van blok 47 naar 48 mag als; blok 47 bezet & blok 48 vrij & wissel op rechtdoor.
Van 17 naar 20 evenzo alleen als; 17 bezet & 20 vrij & wissel afbuigend.


Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21724
    • Pagina van klaas
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #49 Gepost op: 19 oktober 2021, 16:26:19 »
Dit plaatje veronderstelt dat het wissel een spoelenaandrijving heeft. Maar Dirk werk met servo's.
Het bi-stabiel relais moet dus separaat worden aangestuurd.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1761
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #50 Gepost op: 19 oktober 2021, 16:35:30 »
Waar heb je het over?  ???

Er is geen wissel getekend. Dat ding beneden is een relais om om te polen om bepaalde vonkjes te voorkomen.

Bas

Edit: je bedoelt zeker dat ding links? Dat doet er verder toch niet toe. Het gaat er alleen om dat Dirk snapt dat dat relais digitaal geschakeld wordt tegelijk met de wissel
« Laatst bewerkt op: 19 oktober 2021, 16:37:26 door bask185 »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21724
    • Pagina van klaas
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #51 Gepost op: 19 oktober 2021, 16:38:08 »
Zit je wel naar het goede plaatje te kijken?

Zie dat je intussen je bericht hebt aangepast. De tekening veronderstelt een spoelenaandrijving waar de relaisspoelen parallel mee zijn verbonden. Dat werkt niet omdat het wissel met een servo wordt bediend.
En ik betwijfel of Dirk snapt hoe het dan wel moet.
« Laatst bewerkt op: 19 oktober 2021, 16:41:27 door Klaas Zondervan »

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1973
    • El Carrilet
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #52 Gepost op: 19 oktober 2021, 17:29:20 »
Dit plaatje veronderstelt dat het wissel een spoelenaandrijving heeft. Maar Dirk werk met servo's.

OK, monteer dan een microschakelaar tegen de servo, die in een uiterste stand net wordt ingedrukt. De schakelaar schakelt dan het relais;




bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1761
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #53 Gepost op: 19 oktober 2021, 18:05:45 »
Die typische Servo dingetjes die men gebruikt voor d'n modelspoor wissels, die hebben wel eens een extra output voor een puntstuk. Mijn switchpilot heeft er iig eentje. Als Dirk die ook heeft, valt die te gebruiken.

Dus mijn vraag: Dirk, welk apparatus stuurt je Servo's aan.

Bas
Bas

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 712
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #54 Gepost op: 20 oktober 2021, 12:29:51 »
Vandaag ruim secondenlijm gebruikt, en zo te zien lijkt het ok, ook met de dapol geen sluiting meer. Ik heb het baanplan verkort getekend in Wintrack en dan de electra uitvergroot aan de kruising. Ik heb nu ook gezien dat het geen keerlus is maar gewoon 2 punten die divht tegen elkaar komen. Nu heb ik ook kunnen zien waar precies de probleempunten zaten en die dus extreem (5mm) aan de zijkanten met lijm bewerkt. Ik ben blij dat het zo opgelost is, al die schakelingen, is echt mijn ding niet. Anyway allen bedankt voor het mee denken, mss komt het nog van pas.

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 7146
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #55 Gepost op: 20 oktober 2021, 12:34:11 »
Dus mijn vraag: Dirk, welk apparatus stuurt je Servo's aan.
Kijk eens in zijn onderschrift  :angel:
Citaat
Rosoft servo decoders

@Dirk
Mooi dat het opgelost lijkt.
Anders kan je mijn eerdere suggestie nog steeds volgen. 1-2 mm naast de kuststof stukje de rails doorslijpen en opvullen met een dun stukje styreen en een drupje lijm. Hoeft maar net genoeg te zijn om te zorgen dat de wielen gen contact meer maken met de kruisende railstaaf.
Gr.
Eric

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1761
Re: Zit er een keerlus in mijn baanplan?
« Reactie #56 Gepost op: 20 oktober 2021, 12:44:04 »
Kleine lettertjes niet gekezen. Die hebben ook een puntstuk aansluiting geïntegreerd.

Maar goed de seconde lijm werkt dus: "if if ain't broke don't try to fix it". ;)

Bas