BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Ferdinand Bogman op 25 mei 2021, 22:09:36

Titel: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 25 mei 2021, 22:09:36
Beste mensen,

Uit nostalgische overwegingen ben ik, aan het begin van het Eerste Coronajaar, gestart met het verzamelen van oud Fleischmann-materieel in schaal HO. Tegelijk begon ik op dit forum rond te struinen.
Op een dag kwam ik dit draadje tegen: Vloerbaan op een studentenkamer (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=89473.0).
Dat bracht mij op een idee. En een aantal vragen, die ik zou kunnen stellen in een van deze topics:
Maar omdat het een combinatie van beide vragen is en ik van korte draadjes houd, begin ik een nieuwe. Bovendien komen er vast wel vervolgvragen en dan wordt het misschien alsnog "mijn" draadje.

Het probleem
Een goed verstaander weet waar ik naartoe wil: ik heb in mijn woning geen ruimte voor een vaste modelspoorbaan. Wel heb ik:
Met die Roco-Line rails heb ik al een groot rondje in mijn woonkamer gelegd. Dat spul doet het prima. De kamerdeur kan nog open en het kan gerust een tijdje blijven liggen. Maar het wisselen van trein is een heel gedoe. Toen ontdekte ik de ruimte onder de bank.

Het idee
Nu wil ik:
Op die manier kan ik af en toe in één keer flink wat treinen opstellen en ermee rijden. Als ik het zat ben of bezoek verwacht dat niet in treinen is geïnteresseerd, pak ik de treinen in, stop de Roco-Line terug in de doos, stapel de twee platen op elkaar en schuif ze onder de bank.

De uitvoering
Voor het emplacement denk ik aan een bakconstructie als deze, gemaakt door Bert van Gelder:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02874_5.jpg)

In mijn geval heeft dan één van de kopse kanten geen opstaande rand of in ieder geval een coupure voor het uitrijspoor. Ook denk ik dat ik hem niet opvouwbaar maak met scharnieren. Eerder denk ik aan een pen-gat-verbinding om ze op elkaar te leggen. De bovenste komt dan op zijn kop te liggen, zodat de boel nog een beetje stofvrij wordt gehouden.

Als materiaal voor die bakken viel mijn oog op 9mm Multiplex PowerpleX Bio (https://www.hornbach.nl/shop/Multiplex-PowerpleX-Bio-2440x1220x9-mm/10404490/artikel.html) van Eucalyptus. Dat heeft wat ruime afmetingen. Maar daar kan ik dan een aantal stroken van laten afzagen, om te gebruiken als randen van de bak.

De (eerste) vraag
Het is geen spaanplaat of MDF, daarmee scoor ik alvast punten bij veel forumleden. Maar, gezien de afmetingen van de platen en het ontbreken van een dragende constructie (de randen doen het werk) vraag ik mij af: is dit geschikt materiaal voor het beoogde doel? Motiveer je antwoord en maak er een tekening bij  ;).

Groeten,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 25 mei 2021, 22:41:18
Waarom denk je dat een pen-gatverbinding beter is dan scharnieren? Ik denk dat scharnieren handiger is. De twee delen liggen dan zowel uitgevouwen als dichtgeklapt in een stabiele positie ten opzichte van elkaar.
Als je er twee losse delen van maakt dan lijkt het me een heel gehannes om ze recht boven op elkaar te krijgen, vooral omdat ze door de grootte moeilijk handelbaar zijn.

Verdere verstevigingen zijn niet nodig denk ik omdat de platen over de hele oppervlakte door de vloer gesteund worden.
Je zou er balkjes in dwarsrichting onder kunnen schroeven, maar daar wordt het geheel weer dikker van en daar moet je maar net ruimte voor hebben onder de bank.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: bask185 op 26 mei 2021, 13:03:56
Heb je ook nagedacht over een meer modulair systeem? Ik kan het draadje niet meer terugvinden maar ik heb ooit voor iemand die waarschijnlijk regelmatig zou gaan verhuizen dit plan bedacht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme1-60ae29a3ecb8d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme1-60ae29a3ecb8d.png)
Het idee was dat je een paar standaard rechte en gebogen stukken fabriekt die je op meerdere manieren kan uitleggen. Zo had ik ook bedacht om een station te maken met 1 vaste module en 2 andere modules waarmee je kan kiezen of je een kopstation of een doorrijstation kan maken.

Dit bestaat dan uit vierkanten en brede rechthoeken, maar een spoordijkje kan natuurlijk ook 20cm breed zijn ipv 60cm. Misschien leuk idee voor een uitbreiding?

Bas
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 26 mei 2021, 15:30:17
Heren,

Bedankt voor jullie uitgebreide reacties. Bas krijgt het hoogste cijfer omdat hij er een tekening bij heeft gemaakt  :).

Over de suggestie van Bas heb ik wel nagedacht. Maar voor zo'n groot aantal - ook nog verschillende - modules heb ik simpelweg de ruimte niet. Onder de bank of ergens anders. Het is een gepasseerd station: ik heb al gekozen voor een hoofdbaan los op de vloer, met Roco-Line met bedding. Alleen voor het emplacement wil ik een vaste ondergrond gebruiken.
(Ik twijfel wel of ik nog een derde plaat kwijt kan. Omdat ik allemaal Duitse stoom heb, zou ik graag een Bw bouwen. Maar als ik een lokloods neerzet kom ik vast niet uit met de hoogte onder de bank.)

Klaas wordt misschien een beetje misleid door mijn "pen-gat-verbinding": dat suggereert meer nauwkeurigheid dan nodig is. Het enige doel is dat de platen niet makkelijk van elkaar afschuiven als ze gestapeld zijn. De gaten kunnen gerust ruimer zijn dan de pennen. Of ik bedenk iets anders waardoor ze makkelijk op elkaar passen.

Aan balkjes of aluminium profielen onder de platen heb ik zelf ook gedacht, om de platen te verstevigen. Het grootste bezwaar is hier niet de ruimte onder de bank, maar het hoogteverschil tussen het emplacement en de Roco-Line hoofdbaan. Ik wil wel meubelviltjes om de vloer te beschermen, waardoor het verschil al iets groter wordt. Vandaar de keus voor een dunne plaat (9mm).

Juist vanwege de grootte van de platen leken mij scharnieren niet zo handig; ik moet dan een plaat van twee meter een "handstand" laten maken bij het op- en afbouwen. (De bevestigingen van) die scharnieren moeten dat ook maar zien te houden. Als ik de platen los van elkaar houd, kan ik de tweede over de lange kant omklappen over de eerste.
Maar dit is wel een goed punt om nog even over na te denken. Als ik de platen een keer in mijn handen heb gehad, heb ik in ieder geval een beter idee van het gewicht (ongeveer 9kg) en de stevigheid.

Voordat ik naar de bouwmarkt ga, iemand anders nog een mening over de vraag: zijn deze platen geschikt voor mijn doel?

Groet,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: tijgernootje op 26 mei 2021, 15:54:43
Geschikt ?

Dat hangt van vele dingen af,waarvan je er zelf (als t gaat om beoogd doel) al hebt aangehaald.
Je zit met een hoogte die krap is zeg je,tegelijkertijd neem je roco rails met spoorbed,terwijl die versie zonder al lager ligt  ::)
Je kan een soort grondplaat maken waarover je panden zakken zodat je ze op hun plek kan zetten en ze toch niet kunnen verschuiven,neemt niet weg,dat je alle gebouwen er toch hoe dan ook telkens op en af moet halen,lijkt me überhaupt niet iets wat lang leuk is en wenselijk,niet voor jezelf maar ook niet voor die gebouwen,t is maar plastic met wat lijm en dat gaat loskomen op den duur.
In HO zijn panden niet laag te noemen,dus ook een BW met schoorstenen e.d en alles wat jer verder over kan verzinnen wat er "hoort",dat past al snel niet op een plaat onder een bank,tenzij je bank minstens 20-25 cm ruimte heeft in de hoogte tussen vloer en onderzijde bank.
(moet plaat dikte dan ook meerekenen,dus t moet eigelijk al hoger zijn)
Hoe vochtig is je huis,tocht het er,hoe schoon ben je van jezelf uit ?
Stof en dergelijke zijn geen vrienden van treinen en kruipen  overal waar je niet wil,dus als je de zaak niet schoon houd/maakt voor gebruik,dan heb je goede kans dat je locs straks meer stof e.d. opvreten dan dat ze goed zullen (blijven)rijden.
Vocht is geen vriend van hout,ongeacht welk hout je neemt,dus als je het hout niet helemaal "bewerkt" voor je er rails op legt,dan word het op den duur toch golfslagbad.
En als je rail overgangen niet dusdanig zijn gemaakt dat ze slijtvast zijn en goed aansluiten telkens weer,dan ontspoort de boel straks meer dan t rijd.

En zo kan ik nog wel even doortypen over dingen waardoor ik er niet eens aan zou willen denken om het te doen zoals je nu wil,omdat je met teveel dingen rekening moet houden,ook omdat je weinig "speelruimte" hebt als t gaat om iets te maken wat vlot klaar is voor gebruik en toch compact zat om zo ergens vlug weg te stoppen.

Maar goed t is jouw ding,en als jij denkt t werkend te kunnen krijgen zonder tegenslaegen en vlot rij klaar,dan zeg ik ga ervoor :)

Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ronald Halma op 26 mei 2021, 15:55:12
Gewoon populieren plex nemen, 9 of 12 mm. Sterk, licht en niet duur.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Sven op 26 mei 2021, 18:28:37
Persoonlijk zou ik een inklapbare modelbaan maken die je op de tafel kan leggen. Niets is mooier dan de treinen op ooghoogte laten rijden. Van bovenaf zien is niks aan. Leuk voor een vijfjarige die kijkt hoe hard de treinen kunnen rijden voordat ze uit de bocht vliegen. Maar met de maten die je gepland hebt moet dat op de tafel leggen ook nog kunnen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 26 mei 2021, 20:18:44
Nouja,

"Hoe schoon ben je van jezelf uit?" Wat een brutale vragen worden hier gesteld  :)! Maar eerlijk gezegd: die parketbaan zou wel een stimulans zijn om eens wat vaker te stofzuigen.

Even een misverstand bij Floris wegnemen: op die platen bevestig ik messing rails zónder bedding, die nog over zijn van jaren geleden. De Roco-Line sluit aan op de plaat en ligt op de vloer.

Die twee platen op een tafel, zoals Sven voorstelt, zou kunnen met staanders aan de uiteinden. Dat zou inderdaad een mooi gezicht zijn maar waar rijden die treinen dan naartoe? Want, een beetje als die vijfjarige, ik wil graag lange treinen laten rijden. Daarvoor moet ik dan maar op de grond gaan liggen.

En mijn verhaal over dat Bw moet je maar vergeten. Stiekem droom ik natuurlijk over een vaste baan, op ooghoogte. Maar het moet onder de bank passen. Daarom kan ik niet de hoogte in: geen gebouwen en andere scenery. Zoiets als ballast springt er waarschijnlijk al af bij de eerste keer optillen en omkeren. Nog afgezien van de overgang tussen de platen. Dus houd ik het eenvoudig. Wat ik wil maken is een soort fiddle-yard, maar dan met wissels.

Hoewel ik een oud huis heb, verwacht ik niet zodanige vochtproblemen in mijn woonkamer dat dat problemen oplevert. De piano houdt zich tot nu toe ook goed. Zolang ik de loterij niet win, denk ik niet aan verhuizen (gelijk even opgeschreven: lot kopen).

De vraag over de geschiktheid slaat dus vooral op het materiaal, als basis voor een emplacement dat op de vloer moet liggen, en regelmatig op- en afgebouwd wordt.

Ik ga binnenkort maar eens naar die bouwmarkt.

Groeten,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: bask185 op 27 mei 2021, 09:50:09
Citaat
Wat ik wil maken is een soort fiddle-yard, maar dan met wissels.
Ik heb dit gemaakt met 2 lagen 12mm (of 9mm, weet ik niet meer uit mijn hoofd ???) pop. triplex en 1 laag 3.4mm hard triplex. Dus exlusief rails is hij 21.6mm dik (of 27.6mm)  En deze is slechts 60cm lang.
(https://i.imgur.com/JwV7C72.jpeg)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ronaldk op 27 mei 2021, 10:39:42
Hoi,

Kijk eens bij dit draadje:   Tussendoortje: project N & N-baan (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60382.0). Functioneert nog steeds. Is al vaak mee geweest. Een totaal pakketje van 110x50x18cm.

Groet Ronald.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 mei 2021, 10:54:22
Juist vanwege de grootte van de platen leken mij scharnieren niet zo handig; ik moet dan een plaat van twee meter een "handstand" laten maken bij het op- en afbouwen.
Juist de scharnieren maken dat makkelijk. Aan één kant zit die plaat met de scharnieren vast zodat je de andere kant kunt oppakken  en laten overklappen naar de dichtstand.
Twee meter lijkt me ook geen probleem, ik mag toch aannemen dat de kamer hoger is.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Harm Boer op 27 mei 2021, 11:27:09
Ik heb ook ruimte gebrek helaas zoals velen. Zo'n opklapbaar geval heb ik ook gemaakt, 2 x 1 meter van multiplex en vuren dwarslatjes. Opklapbaar door scharnieren en bleef mooi uitgelijnd. Rondje fleischmann profirails erop, bedraad en klaar. Nou ik kan je zeggen dat hele ding ging na 2 weken naar de milleustraat. Zoals Sven zegt op grond rijden is niks aan, op je buik liggen nog minder. Ik kon m ook op tafel leggen, ook geen donder aan. Treintjes zijn vooral leuk als ze door mooie scenery heen rijden. En die scenery krijg je er niet op want bij het dichtklappen verpletter je de boel. Ik zou je de moeite besparen. Wil je een rondje rijden dan zou ik gewoon rails in elkaar klikken en klaar.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Bjor op 27 mei 2021, 13:05:58
Ferdinand,

Ik heb ooit ook een opvouwbare baan gemaakt voor de kleinkinderen. Ik heb 9mm multiplex gebruikt, maar dat had veel dunner gekund. Ik heb hout gebruikt dat ik nog had liggen. Helemaal als hij vlak op de grond ligt is 4mm ruim voldoende. . Als je 1mm dikke meubelviltjes onder een plaat van 4mm plakt en daar messing rails op plakt, ligt de bovenkant van de bielzenmat op 7mm van de vloer. Dat is precies de hoogte van Roco-Line rails (gemeten van bovenkant bielzenmat tot onderkant.

Hoeveel ruimte heb je eigenlijk onder je bank?

Bevestiging van de platen doe je eenvoudig door op 2 klosjes scharnieren met losse scharnierpen te monteren. Zo kun je de baan opklappen, of, na het verwijderen van de scharnierpennen de baan in twee delen opbergen.
Door de scharnieren worden de twee delen altijd exact tegenover elkaar gepositioneerd.
Zie: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75883.0

Zoiets als ballast springt er waarschijnlijk al af bij de eerste keer optillen en omkeren. Nog afgezien van de overgang tussen de platen.

Als je ballast met boekbinderslijm vastplakt blijft de lijm elastisch en zal er beslist niet "afspringen", hoe je je baan ook beweegt. Boekbinderslijm laat zich ook na jaren met een beetje water nog makkelijk verwijderen.

Ben
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 28 mei 2021, 22:56:16
Mooi dit,

Het gaat alle kanten op met de adviezen. Sommigen raden het me eigenlijk gewoon af, omdat het niet lang goed blijft werken en/of mijn gaat vervelen. Dat had ik met alleen het rondje, maar vooral omdat het wisselen van treinsamenstelling zo bewerkelijk is. Het emplacement moet dat oplossen. Ik verwacht dat het aanleiding zal zijn om allerlei rollend materieel onder handen te nemen: repareren, verbouwen, verfraaien, vies maken. Dat houdt me wel een tijdje zoet. Het is best mogelijk dat de kale plaat met rails me uiteindelijk ook gaat vervelen. Tegen die tijd hoop ik dan de loterij gewonnen te hebben.

Anderen komen met (letterlijk) constructieve adviezen, waarvan die over de nóg dunnere plaat mij het meest verrast. Het zou geweldig zijn als ik dan perfect aansluit op de Roco-Line met bedding! Maar bij een plaat van 9mm twijfel ik al over de stabiliteit ervan. Niet als het ligt, maar gaat het niet teveel zwabberen bij het omklappen, als ik die platen met scharnieren aan elkaar maak, op de kopse kant? (De hoogte is inderdaad niet het probleem.) Bij een dunnere plaat lijkt me dat nog waarschijnlijker. Maar misschien zorgen de geballaste/gelijmde rails dan juist voor extra stabiliteit, bedenk ik nu.

Voor de definitieve keus moet ik tóch zelf even naar de bouwmarkt en het materiaal in handen hebben.

Dat ingenieuze dubbelgelede hoe-heet-zo'n-ding van Bas brengt me wel op een idee. Maar daar kom ik later nog wel eens op terug. Eén vraag tegelijk...

Wordt vervolgd,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 mei 2021, 23:34:21
Een plaat van 9 mm is dik genoeg. Maar je moet er wel rondom een rand op zetten om het stabieler te maken.
Zelfs met een plaat van 4 mm moet dat lukken, de stabiliteit komt dan vooral van de rand en nauwelijks van de plaat zelf. Maar als je er ook nog dingen op wil vastschroeven dan is 4 mm te dun.
Van de rails moet je qua verbetering van de stabiliteit niets verwachten.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Marc tramt op 29 mei 2021, 08:25:31
Klopt wat Klaas zegt (zoals altijd.....). Een constructie moet sterkte, stijfheid en stabiliteit hebben.

Even wat uitleg.
Sterkte: de constructie moet niet bezwijken onder het gewicht dat er op staat of het eigen gewicht.
Stijfheid: de constructie moet niet te veel doorbuigen.
Stabiliteit: de constructie moet overeind blijven staan (geen kaartenhuis effect)

Sterkte van een treintafel is eigenlijk nooit een probleem. Ik ken geen voorbeelden van instortende treintafels. Stijfheid (niet doorbuigen) echter wel. Veel bouwers proberen stijfheid in de constructie te krijgen door dikke platen te gebruiken maar dat zet geen zoden aan de dijk. Om een stijve constructie te maken heb je hoogte in je totale constructie nodig, je moet dooosjes maken.
Ik heb voor een baan wel eens een verhoogd plateau gemaakt van 5mm foamboard. Daar hoefde alleen scenery op te staan maar omdat ik daar ook een doosconstructie van had gemaakt met dwarsschotjes kon ik daar zelf op gaan staan met mijn 90kg. 5mm foamboard heb ik het dan over.....
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Sven op 29 mei 2021, 15:15:49
kon ik daar zelf op gaan staan met mijn 90kg..
Was dat vóór of ná de lockdown?  ;D
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Anton Maris op 29 mei 2021, 17:52:32
Klopt wat Marc zegt dat plaatdikte niet zo belangrijk is. Wat betreft hoogte is ook niet veel nodig als je uitgaat van een sandwichconstructie. Denk aan een binnendeur van hardboard die stevig is. Het leggen van bedrading is bij een sandwichconstructie wat lastiger dan bij een open onderzijde maar goed te doen zeker als er wat inspectieluikjes zijn ingebouwd.
Ik gebruik twee lagen triplex van 5 mm en een raamwerk van 4,4 cm hoogte.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Module-overzicht-60b2621b771f4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Module-overzicht-60b2621b771f4.jpg)

Veel stroomdraden voor sporen en wissels heb ik weggewerkt in de sandwichconstructie. Intern een wirwar van draden maar aan de buitenzijde alleen de stekkerbussen zichtbaar.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Marc tramt op 29 mei 2021, 18:05:53
Was dat vóór of ná de lockdown?  ;D
Voor. Maar ik heb nog steeds een goddelijk lichaam.  8)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 29 mei 2021, 19:30:30
Hoho heren,

Er past misschien wel een fitnessapparaat onder mijn bank, maar die plek (en dit draadje) reserveer ik graag voor mijn spooremplacement. Voor je het weet zijn we hier ervaringen met sportscholen en proteïnedieten aan het uitwisselen  ;).

Ook meer on-topic dreigt het nu uit de hand te lopen: voor de twee platen is maar 10cm hoogte beschikbaar onder de bank. Dus voor een uitvoering zoals bij Anton is geen ruimte. Ik heb (voorlopig) ook geen plannen voor een uitgebreide elektrische installatie. De wissels zal ik met de hand bedienen (ik lig immers op mijn buik ;)), waarschijnlijk is het verstandig de sporen op beide platen elektrisch door te verbinden. En ze moeten ieder apart geschakeld kunnen worden, zodat er van maar één spoor tegelijk een trein wegrijdt als ik de knop omdraai.

Het is inderdaad de stijfheid waarover ik me zorgen maak, bij het omklappen over de korte zijde. Mijn doosconstructie, zoals Marc die noemt zal niet meer behelzen dan een rand om de platen. Zie de opklapbare banen die eerder in dit draadje langskwamen. De platen van 9mm dikte die ik op het oog heb, zijn een stuk groter dan 200x80cm. Van de rest wil ik stroken laten zagen die de rand vormen. Als ik ik twee van die stroken op elkaar plak/schroef, heb ik een rand van 18mm. Als ik kies voor 4mm wordt de rand een soort multi-multiplex. Dat is misschien wat lastiger te monteren. Dan zou ik misschien aparte latten moeten aanschaffen voor de rand.

Morgen ga ik langs de bouwmarkt, dan weet ik meer.

Veel plezier met het mooie weer,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Bjor op 29 mei 2021, 19:56:40
Het is inderdaad de stijfheid waarover ik me zorgen maak, bij het omklappen over de korte zijde. Mijn doosconstructie, zoals Marc die noemt zal niet meer behelzen dan een rand om de platen. Zie de opklapbare banen die eerder in dit draadje langskwamen. De platen van 9mm dikte die ik op het oog heb, zijn een stuk groter dan 200x80cm. Van de rest wil ik stroken laten zagen die de rand vormen. Als ik ik twee van die stroken op elkaar plak/schroef, heb ik een rand van 18mm. Als ik kies voor 4mm wordt de rand een soort multi-multiplex. Dat is misschien wat lastiger te monteren. Dan zou ik misschien aparte latten moeten aanschaffen voor de rand.

Ferdinand,

Volgens mij maak je je meer zorgen dan nodig. Als je persé 9mm dikke platen van 200 *80 wilt gebruiken (til zo'n grote plaat bij de bouwmarkt eerst een op voordat je de zaag er in laat zetten) neem dan tenminste populieren multiplex. Dat is de lichtste van de soorten waar je in een bouwmarkt uit kunt kiezen. Koop dan voor de randen 3mm dikke alluminium hoeklijnen ("L" vormige profielen)  Schroef die aan drie kanten op de rand van de platen, zodat de rand van de plaat op de basis van de "L"ligt.
Aan de kant waar de twee platen tegen elkaar liggen monteer je twee hoeklijnen op de plaat, met de opstaande kanten van de twee "L" en naar elkaar toe. (Houdt een paar openingen vrij om de treinen door te laten.) Twee gaatjes door beide profielen, boutje er doorheen als je de baan neerlegt en de twee platen zitten aan elkaar vast en altijd op een vaste positie t.o.v. elkaar.

Neem je dunnere plaat, dan lijm je eerst een strookje langs de randen en bevestigt daaraan de hoeklijnen. Zo stabiel als een huis. Er buigt niks door en springt niks af.

Tenslotte: Polulierenhout weegt ca 450kg/m3 en Eucalyptus tot 900 kg/m3. Ik zou het wel weten ;-)

Ben
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Bert V op 29 mei 2021, 21:20:06
Maar ik heb nog steeds een goddelijk lichaam.  8)

Bacchus?  ;D ;D

Groeten,
Bert
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: clickmaniac op 30 mei 2021, 12:17:28
Mooi concept! Ik was ooit met iets vergelijkbaars bezig, maar dan anders, zie het fotootje van m'n avatar. De delen gingen onder de bank en in het CV-hok. Heb je al overwogen de bank iets hoger te zetten, met houten blokjes onder de poten? 5cm omhoog en je hebt meteen 2 m2 erbij. Niemand die het merkt.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 12 juni 2021, 18:13:09
Nou,

Het heeft even geduurd, vanwege praktische omstandigheden. Maar het hout is binnen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hout-60c4d64891d1d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hout-60c4d64891d1d.jpg)
(Ook te zien: de bank waaronder het geheel moet verdwijnen.)

De uiteindelijke keuze is een mengsel van de gegeven adviezen en mijn eigen(wijze) ideeën. Ik heb vastgehouden aan het Eucalyptus-triplex, omdat het, volgens de folder, een wat duurzamer product is. Dat heeft te maken met de gebruikte lijm. Ook hadden ze simpelweg geen populierentriplex in de winkel liggen. Ik heb wel een dunnere versie gekozen. Ben stelde 4mm voor, vanwege de makkelijker aansluiting op Roco-line met bedding. Maar die bestaat hier niet van. Het is 5,5mm geworden.

Misschien had ik nóg eigenwijzer moeten zijn en 9mm genomen. Ik heb die dunnere plaat in de bouwmarkt bepoteld om zijn stijfheid te beoordelen en gegokt dat het wel zou kunnen. Er zou immers ook een stuk vanaf gaan: uit de plaat van 244 x 122cm heb ik 200 x 75 laten zagen. Nu ik die platen thuis aan de korte kant optil, vind ik het gewicht prima, maar het buigt wel behoorlijk door.

De redding moet komen van de schrootjes die ik van de rest heb laten zagen, die ook op de foto te zien zijn. In plaats van aluminiumprofielen moeten zij, gestapeld, gelijmd en geschroefd, de benodigde stijfheid gaan leveren.

Je ziet ook, aan de stapel schrootjes links, dat het hout behoorlijk krom is. Dat geldt ook voor de twee platen. Ik laat het een tijdje liggen zodat het een beetje kan uitzakken. Als ik genoeg moed verzameld heb (en schroeven en lijm), ga ik de opstaande rand maken.

Wordt vervolgd,

Ferdinand.

PS: Het zou wel prettig zijn als het gaat regenen - of zó heet wordt, dat alleen binnen klussen nog verantwoord is.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 juni 2021, 19:04:59
Ik denk dat je die verstijvingsstroken niet eens hoeft te schroeven. Lijmen alleen zou voldoende moeten zijn.
Dat ze een beetje krom zijn is ook geen probleem. Ik neem aan dat je er minstens 2 op elkaar legt. Dan leg je de ene met de holle kant naar boven en de andere met de bolle kant. Een paar zware dingen er op om ze tijdens het drogen van de lijm in bedwang te houden.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Albert de Heer op 14 juni 2021, 23:45:44
Ik ben dus niet de enige die een baan bouwt die ook weer makkelijk uit elkaar moet kunnen....  :)

Ik gebruik populieren multiplex van 9mm dik, omdat het een mooie kleur heeft, (bijna wit), niet veel weegt, en ook niet zo hard is als meranti multiplex. Je kunt hier nog redelijk makkelijk een spoorspijker induwen zonder dat je direct een hamer nodig hebt. Als versteviging zitten er vurehouten latjes onder van 16mm dik en 45mm  breed (ongeveer). Voor de rechte spoor gebruik ik lengtes van 122cm en 30 cm breed, de bogen zijn platen van 61x122cm (in deze maat koop ik ze bij de praxis). Ik hoef de modules niet in te klappen, als de baan opgebouwd staat kan ik m gerust weken of maanden laten staan.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 juli 2021, 22:27:22
Wel voortgang,

Geen foto's. Want aan twee brede sjoelbakken wil ik geen serverruimte verspillen. Maar ik heb de triplex randjes gestapeld, gelijmd en geschroefd. En nu is de constructie, naar timmermansoordeel, stijf genoeg als ik zo'n bak optil aan de korte kant. En ik ben blij, gezien het gewicht, dat ik maar 5,5mm triplex heb gekozen, in plaats van 9mm multiplex.

Er moeten nog meubelviltjes onder en dan is de volgende stap: het monteren van scharnieren zodat de ene bak over de andere heen gekanteld kan worden. Na enig getreuzel heb ik de smaak te pakken - maar ik beloof niks...

Intussen heb ik op een ander spoor (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.0) vast wat nagedacht over het sporenplan, met name de wisselstraat.

Groeten,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ronald Halma op 06 juli 2021, 09:28:33
Mooi hoor, maar een paar foto's zou wel leuk zijn.... plaats ze anders hier, kost je niks meer  ;)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 07 juli 2021, 00:13:34
Vooruit dan,

Toch maar wat plaatjes, dat zegt natuurlijk meer - ik doelde overigens op de serverruimte van BNLS.

De twee sjoelbakken op de vloer - gestapeld weliswaar, met de compacte wisselstraat (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.0) al uitgelegd, een proeflok en wat publieke belangstelling:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0220-60e4cf0a760bf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0220-60e4cf0a760bf.jpg)

Komt dat Bw (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222227014#msg3222227014) er dan toch? Zo te zien is er ook al een draaischijf gepland  ;).


Een bovenaanzicht van de uiteinden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0222-60e4cf0a6f20c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0222-60e4cf0a6f20c.jpg)

Beide bakken hebben één korte kant met opstaande rand, en een zonder (U-vorm, vandaar "sjoelbakken"). De open kanten komen dus tegen elkaar. De wisselstraat in de eerste foto ligt nu dus nog verkeerdom. Als de ligging bepaald is, komt ter plaatse van het uitrijspoor een coupure.


Een detail van de stapelconstructie:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0223-60e4cf0e98378.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0223-60e4cf0e98378.jpg)

Na het lijmen van de plaatjes heb ik ze geschroefd. Omdat de plaatjes een beetje gingen "drijven" op de lijm, en omdat ik ze niet allemaal nauwkeurig op maat had gezaagd, liggen ze op de hoeken niet helemaal strak in verband. De schroeven kan ik niet door alle plaatjes heen draaien, dan zouden ze er aan de onderkant uitsteken en gaat mijn mooie bamboeparket eraan. Om toch álle plaatjes bij elkaar te houden, zitten er dus evenveel schroeven aan de onderkant.


Een detail van de open zijdes. Deze twee randen moet ik dus strak tegen elkaar krijgen, met scharnieren:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0224-60e4cf0f4da95.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-0224-60e4cf0f4da95.jpg)

(Let u ook eens op het mooie vloerkleed.)

Groet,

Ferdinand.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 14 juli 2021, 19:52:24
Zo,

De basis is klaar. De sjoelbakken zijn aan elkaar gekoppeld:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-29-60ef1720b7911.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-29-60ef1720b7911.jpg)


Om de scharnieren te monteren is een laagje van de rand afgehaald:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-30-60ef1722c8ebe.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-30-60ef1722c8ebe.jpg)


... omdat er in dichtgeklapte toestand wat ruimte tussen zit. Op deze manier komen de randen van de bakken netjes op elkaar te liggen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-27-60ef171fb2ca2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-27-60ef171fb2ca2.jpg)


Op het oog is de stijfheid redelijk. De plaat komt voor het eerst over de hele lengte van de grond, tot aan het scharnierpunt, als ik een van de uiteinden 4,5cm optil.
Het opklappen gaat soepel. De bak die overeind staat, zwabbert een beetje (torsie). Klaar om onder de bank te schuiven:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-26-60ef171ddacdc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-gemonteerd-26-60ef171ddacdc.jpg)


Het is duidelijk dat ik geen timmermansdiploma heb, maar ik ben tevreden met het resultaat. Er moet nog wel wat afwerking komen in de vorm van vilt of andere bescherming aan de onderkant. Anders krijg ik uiteindelijk krassen op de vloer. En ik heb bedacht dat het handig is een paar handgrepen te monteren aan de zijkant, zodat ik het geheel makkelijk onder de bank vandaan kan halen en terugschuiven.

Met dank aan Deetrein heb ik dertien stuks Fleischmann-compensatierails op de kop kunnen tikken. Die gaan zorgen voor de verbinding tussen de sporen op de overgang van de bakken. Naar  het idee van Bert van Gelder (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=97296.msg3222197161#msg3222197161).

Ondertussen ben ik op het andere spoor nog even over de wisselstraat aan het nadenken (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222237952#msg3222237952).

Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 28 juli 2021, 22:48:54
Er zijn kleine stapjes vooruit, in de vorm van meubelviltjes en twee handvatten. Nu zijn de sjoelbakken makkelijk onder de bank te schuiven of er onderuit te halen. Terwijl ik nadenk over de aanleg van de eerste sporen, ben ik alle rails aan het sorteren op merk (want railhoogte), gaafheid en algehele bruikbaarheid.

De messing rails van Jouef zien er nog best goed uit, maar ik heb inderdaad één ijzeren exemplaar waar Saskia voor waarschuwt (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222240065#msg3222240065). Dat is voor de helft verroest Voor de helft? Hij zat samengebonden met een ander stuk rails er bovenop. De plekken waar de plastic biels op drukten, zijn nog relatief gaaf, de vrije stukken zijn verroest. Daardoor is een grappig streepjespatroon ontstaan. Dat krijg je als materiaal meer dan tien jaar in de kast ligt.
Toevallig heb ik er in totaal dertien, wat het verleidelijk maakt ze te gebruiken aan het eind elk spoor, tegen het stootjuk. Als daar een lok stilvalt, is er niets aan de hand.

Veroniek hoeft zich geen zorgen te maken (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222240208#msg3222240208): natuurlijk ga ik testen of de aandrijvingen niet in de weg zitten. Van de Silberlingen van Henk Schippers (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222240076#msg3222240076) vermoed ik ook dat ze de 1:87-schaallengte hebben. Ongetwijfeld fraai, maar ik moet het doen met de jaren 70-versie van Fleischmann. Overigens zijn voor de rijtuigen vermoedelijk niet het probleem de twee aandrijvingen langszij het driewegwissel, maar die van andere wissels, waaromheen een ander wissel afbuigt. In het plaatje dat 72sonnet zo vriendelijk van nummers heeft voorzien, zijn het de twee wissels die naar spoor 4 en spoor 10 leiden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v5b-diodem-60f97b14744ab.jpg)

 Dat zal ik eens uitproberen met de vierassers die ik ter beschikking heb. Trouwens, de oude kuilwagen met trafo van Fleischmann zou daar ook wel eens tegenaan kunnen lopen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kuilwagen_1.jpg)
(Deze is van Juroen)

De hart-op-hart-afstand van het Roco materiaal (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222240628#msg3222240628) is geen 48mm, zoals ik in mijn ontwerp heb gebruikt. Ik kom op ongeveer 52mm als ik een paar wissels combineer. Helaas heb ik geen documentatie van dat railsysteem. Gelukkig heb ik marge op de breedte van de bak waardoor het wel gaat passen. Maar inmiddels had ik wel de hartlijnen getekend :(. Met potlood, weliswaar. Ik weet nog niet of ik ga gummen of die lijnen gewoon gebruik als (letterlijk) richtlijnen.

De oplossing die Bas laat zien (https://i.imgur.com/awMXuyX.jpg) voor de aandrijving is erg ingenieus. Maar zoals eerder opgemerkt, mijn plaat is maar 5mm dik. Daar wil ik geen sleuven in frezen voor aandrijfstangen. Als ik een alternatief voor handbediening in gedachten heb, is het toch elektrisch. Alle nu geplande wissel zijn elektrisch of zo te maken. Toch zal ik ook nog eens rondkijken naar de aanschroefbare handbedieningen die Arwin noemt (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222240628#msg3222240628). Elektrisch of niet het ene driewegwissel behoeft nog aandrijvingen.

Dankzij de inzet van twee driewegwissels heb ik twee goede, elektrificeerbare wissels over. Daardoor krijgt een ander idee langzaam vorm in mijn hoofd: het realiseren van een omloop aan het eind van een van de sporen. Dat zorgt ervoor dat ik straks een trein van de hoofdbaan kan "binnenhalen" met een rangeerlok, en daarna verdelen over de andere sporen. Noodzakelijk is het omlopen niet per se: ik heb genoeg rangeerloks (waaronder drie BR 94-ers en een Sik) ter beschikking om die ene weer te kunnen bevrijden. Voor wie het zich afvraagt: er komt een uithaalspoor buiten de sjoelbakken, van Roco-line met bedding.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 september 2021, 01:13:16
Vakantie en andere bijkomstigheden waren prettige afleiding, maar nu de dagen korter worden en de avonden langer, krijg ik weer zin om verder te gaan.

Ik heb wat, volgens mij, cruciaal materieel over de knelpunten in de wisselstraat geleid, met positieve resultaten. De meeste problemen kunnen worden opgelost met vier rechte passtukjes. Daarmee worden de risico's bij alle wisselkasten behalve W4 volledig opgeheven, zonder dat de wisselstraat verliest aan compactheid:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v6c-6133f6fb081d5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v6c-6133f6fb081d5.jpg)

Het rechte stukje tussen W1 en W3 was al gepland. Alleen de treeplankjes van de oude Roco BR 80 schampten over de wisselkasten die aanliggen (W2 en W4):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-aandrijvingen-detail-60f9c689281a7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-aandrijvingen-detail-60f9c689281a7.jpg).

Maar hij bleef er niet op steken. Nu kan ik, door de schuine ligging van de wisselstraat (of preciezer: de rechte ligging van W2), tussen W1 en W2 ook een klein recht stukje toevoegen. Daarmee schuift de wisselkast van W2 langs het stukje tussen W1 en W3 ook zo ver opzij, dat daar aan de kant van W2 geen biels hoeven worden ingekort. Bij W4 weet ik nog niet of ik hetzelfde kan doen. Door het plaatsen van een tussenstukje schuift alles wat daarachter ligt op. Dan vliegt uiteindelijk materieel op spoor 13 mogelijk tegen de kant van de sjoelbak aan. Blijft er dus één wisselkast over die door een treeplankje geschampt wordt.

De kastjes van W6 en W7 liggen niet in de weg als materieel over W5 of W8 afbuigt: de Fleischmann-kuilwagon gaf geen problemen, de verschillende rijtuigen ook niet (ik heb geen m-rijtuigen op schaallengte). Ook een paar loks die flink uitzwenken of dikke cilinders hebben, leveren geen problemen.
Wat hier wel misgaat, is dat het wissel dat aan de buitenkant aanligt (W5 naar spoor 3 en W8 naar 12/13) niet helemaal goed in lijn te leggen is. Dat blijkt te komen door wat Arwin al schreef over passtukjes (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222240628#msg3222240628). Als je het doet zoals Roco voorstelt, wordt de hart-op-hart-afstand S3/S4 groter dan ik wil. In plaats van een passtukje invoegen op het afbuigende spoor (W2-W5, W4-W8) voeg ik een passtukje in op het rechtdoorgaande spoor: W2-W6 en W4-W7.

Een ander risico dat genoemd werd, waren te krappe boogstralen bij uitwaaierende sporen. Die naar spoor 13 is nog altijd 606mm. De krapste is naar spoor 7 en 9 met 525mm. Een aantal kan nog vloeiender of meer parallel dan in de tekening, dat komt bij de aanleg wel goed.

De volgende stap is alle wissels even nalopen:

Voor het tweede driewegwissel heb ik toch maar elektrische aandrijvingen gekocht. Dat leek me wel handig want, volgens mij, is het met de gepolariseerde wissels ook mogelijk het aansluitende spoor te schakelen met de wisselstand. Helaas heb ik nog vier handwissels en twee zelf geëlektrificeerde, waarbij polarisatie niet ingebouwd is. Het zou mooi zijn als de stand van de wisselstraat meteen bepaalt welk spoor onder spanning komt. Dan heb ik geen bedieningspaneel nodig, alleen een regelaar. Eens kijken wat ik daarop kan verzinnen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 september 2021, 12:27:14
Liever lui dan moe: bij Marnan lagen opeens 4 linkse, 4 rechtse en één driewegwissel voor € 59,- in de etalage, alle elektrisch aangedreven. Meteen maar besteld; ik wil graag snel kunnen rijden.

Dat biedt ook perspectief voor een geheel elektrisch aangedreven wisselstraat, op een bedieningspaneel, met diodeschakeling of zoiets. Maar dat is dan een volgende fase.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 11 september 2021, 23:18:47
Die elektrificatie gaat er komen. Door de nieuwe aanwinsten kan ik alle acht moderne Roco-aandrijvingen gebruiken (onder), naast vier met de oude (boven):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-aandrijvingen-oud-en-nieuw-613d166d3eb85.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-aandrijvingen-oud-en-nieuw-613d166d3eb85.jpg)

De oude zijn mechanisch wat stroef, waardoor de eindafschakeling kan haperen. Met wat talkpoeder (een oud trucje van mijn vader) hoop ik ze wat soepeler te krijgen. Die toepassing heb ik op het forum niet gevonden; talkpoeder lijkt hier alleen gebruikt te worden voor verwering, om gietmallen in te smeren of als briefpost voor patiënten van het ziekenhuis in Dönsdorf (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=28958.msg3221416695#msg3221416695).

Om alle moderne aandrijvingen in te kunnen zetten, heb ik in het ontwerp van de wisselstraat één rechts wissel vervangen door een links wissel. W9 bedient nu spoor 2 en 3 in plaats van spoor 1 en 2.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v7b-613d166a914c5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v7b-613d166a914c5.jpg)

Alle aandrijvingen kunnen het hartstuk polariseren en dat geeft misschien de mogelijkheid om de rijspanning alleen te zetten op het spoor dat is verbonden met het uitrijspoor. Daarvoor hoef ik dan geen extra schakeling te bouwen. Om te kijken of kan wat ik in mijn hoofd heb, ga ik een afgedankt exemplaar van zo'n Roco wissel aan een inwendig onderzoek blootstellen...
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 13 september 2021, 23:18:21
Het lag voor de hand maar, zoals Cruijff zegt: "je gaat het pas zien as je het door hep". Ik ben er lang uitgeweest, zal ik maar denken. Maar ik vroeg me dus af of de korte stukjes rail van het rechtdoorgaande en het afbuigende spoor, die aansluiten op het puntstuk, eigenlijk wel verbonden zijn met het toeleidende spoor. Als je het van boven bekijkt, lijkt het alsof alles van elkaar geïsoleerd is:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-1-613fb7a6b6b72.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-1-613fb7a6b6b72.jpg)

Even meten wijst iets anders uit. Duh! De laatste keer dat ik ze op het parket gebruikte, hoefde ik niets door te verbinden en had ik isolatielasjes nodig voor opstelsporen.

Maar hoe zit het dan? Het leek me dat het puntstuk nogal massief is en zelfs aan de onderkant door de bielsmat heen "schijnt".

Op een ander spoor, over een oud model Roco dubbelkruising (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=64241.msg3221560432#msg3221560432),  vond ik deze afbeelding:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DKWmessingklein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DKWmessingklein.jpg)

Die laat duidelijk zien dat er verbindingen zitten. Gelukkig had ik nog een gammel exemplaar. Ik heb het hier al een beetje opengekrabt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-3-613fba2f5b968.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-3-613fba2f5b968.jpg)

Maar het zouden er twee moeten zijn en bovendien: voor mijn doel wil ik ze onderbreken. De enige manier om erachter te komen hoe het zit, is dit exemplaar opofferen. Een beetje krabben aan de zijkant laat zien dat er inderdaad nog eentje onder zit. En vrij diep:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-4-613fba5a88d0e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-4-613fba5a88d0e.jpg)

(Rechts van het aansluitgat van het puntstuk is tussen de bielsen een koperen stripje te zien.)

Dat komt mooi uit: eindelijk een echte klus voor mijn Proxxon Minimot. Grappig: die heeft zo'n dertig jaar stilgelegen! Toen ik hem kocht, was ik nog afhankelijk van zakgeld en krantenwijk. Voor mijn verjaardag kreeg ik er nog wel een boorkolom bij. Maar voor een voeding had ik geen geld over, dat deed ik dan maar met oude treintrafo's. Totdat de hele hobby in dozen verdween.
Toen ik het, in het Eerste Coronajaar, weer oppakte, heb ik van mijn grotemensensalaris maar een echte voeding gekocht:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-6-613fbb3a2bd52.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-6-613fbb3a2bd52.jpg)

Hij sputtert een beetje tegen, maar toch: goed gereedschap is het halve werk. Een van de toen al bijgeleverde freesjes doet nuttig werk:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-5-613fbb3a49164.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselonderzoek-5-613fbb3a49164.jpg)

Er moet flink diep gefreesd worden, maar nu zijn de twee rails geïsoleerd. Het idee is dat ze meedoen met het puntstuk. De rijspanning wordt straks aangevoerd vanaf het uitrijspoor; als alle puntstukken gepolariseerd zijn, kunnen meteen de afbuigende en rechtdoorgaande sporen worden geschakeld. Uiteindelijk bepaalt dan de stand van de wissels welk van de dertien opstelsporen rijspanning krijgt. Ook als ik de wissels met de hand schakel.

Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 17 september 2021, 17:48:13
Ik weet niet wat jouw doel is, maar ik schat zo in dat het gebruik van isolatie lasjes hetzelfde bereikt.  Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan ?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 18 september 2021, 19:57:54
Hm,

Goed punt. Ik moest even nadenken waarom ik dit ook alweer wil doen. Want inderdaad, met isolatielasjes wordt mijn doel ook bereikt. Het komt waarschijnlijk hierdoor:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Polarisatieset-614625f79d1ec.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Polarisatieset-614625f79d1ec.jpg)

Ik heb genoeg van deze setjes voor alle wissels die nu nog niet gepolariseerd zijn. Drie draadjes, meer is het niet. Met aan één een oogje, met bijgeleverd boutje en moertje, om aan het puntstuk vast te maken. En aan de andere twee een railschoentje. Handiger dan solderen aan de onderkant van het wissel. Maar op de plaats van een railschoentje kan geen isolatielasje. Met mijn moeilijke oplossing hoeft dat ook niet. Bovendien vind ik die isolatielasjes lelijk en ontstaat er een kier in de aansluiting van de andere rail. Maar is dat de moeite waard?

Ik zal de wisselstraat eens uitleggen, met isolatielasjes, om te zien of ik liever moeilijk wil doen en de wissels uitfrezen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 18 september 2021, 21:27:30
Dat losmaken/frezen van de verbindingen onder de wissels heeft niets met polariseren van doen.  Die stukjes rail zijn juist al gepolariseerd en dat verbreek je dan weer.  Wat jij bedoelt is dat je het hartstuk (dat losse blokje " kruisende " sporen)  wilt polarisren.   Dus erg fout bezig, je hebt iets niet goed begrepen..
Als je de sporen achter de wissel eventueel aan of uit wil zetten, dan kun je isolatie lasjes gebruiken.  Wil je dat niet, dan kun je alle wissels laten zoals ze zijn en naar wens een polarisatie aanbrengen op het hartstuk.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 19 september 2021, 00:19:36
Blijkbaar was mijn verhaal nog niet duidelijk. Wat ik wil doen is allebei: het puntstuk polariseren én de aansluitende sporen schakelen afhankelijk van de stand van het wissel. Daartoe geef ik van beide sporen de railstaven, die vanaf het puntstuk komen, dezelfde polariteit als het puntstuk.

Om dat te bereiken kan ik twee dingen doen: de verbindingen doorfrezen en de railschoentjes gebruiken ("waarom moeilijk doen"), of isolatielasjes gebruiken en een draadje solderen aan de railstaaf erachter ("als het makkelijk kan").

Omdat in het sporenplan meestal het ene wissel direct gevolgd wordt door een volgende, kan ik ze aan elkaar schuiven met de railschoentjes met de draadjes eraan. Die aansluiting kan ik dan gebruiken voor beide doelen:
Wel zal dan zelf nog wat extra railschoentjes van een draadje moeten voorzien.

Het elektrische resultaat is hetzelfde, alleen de moeilijke optie is minder zichtbaar. Maar wil ik zoveel moeite doen voor een soort fiddle yard? Ik ga er nog een nachtje over slapen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 19 september 2021, 11:46:18
Maar je hebt helemaal geen puntstuk, die 2 stukjes rail zijn los van elkaar en elk met de juiste polariteit doorverbonden.  Daar hoef je dus absoluut niets aan te doen.
Jij bedoelt dat metalen, in de foto's grijs geworden, deel tussen de wisseltongen en die 2 railtjes.  Dat kan/moet je polariseren, dus dat moet afhankelijk van de wisselstand een polariteit krijgen.
Vandaar ook de setjes draden, waar je blijkbaar geen instructies bij hebt, want anders zou je het wel door kunnen hebben.

De draadjes met de raillasjes sluit je aan op de rail, bijvoorbeeld aan het begin van de wissel.  Die sluit je aan op de omschakelaar, wat dat dan ook wezen mag (in de wissel of een los relais of een andere vorm van omschakeling).  De uitgang van het schakelgedeelte, dat dus wisselt van polariteit, sluit je met de 3e draad aan met gebruik van boutje en moertje op dat grijze metalen stukje.

Duidelijker kan ik het niet uitleggen en alles wat je meer doet grenst aan totaal overbodige vernielzucht.
Denk eens aan het gezegde over klokken en klepels en laat dat eerst eens op je inwerken.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Die Bahn op 05 oktober 2021, 14:06:29
Dag allen,

Ferdinand vroeg mij in een PB hoe ik de oude ROCO wissels met een railhoogte van 2,5mm zelfdenkend had gemaakt?
Ik probeer het hier op het forum uit te leggen, misschien zijn er meer hobbyisten die hier mogelijk geen weet van hebben.
De ROCO wissels hebben een aansluiting, waar normaliter dit met een connector geplaatst hoort te worden, maar ik soldeer de bedrading op de soldeer eilandjes, zodat ik zeker weet dat de verbinding goed is: zie afbeeldingen van twee verschillende ROCO wissels.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM-3378-615c3a3f7b525.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM-3378-615c3a3f7b525.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM-3375-615c3a3f7a7e9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM-3375-615c3a3f7a7e9.jpg)

De middelste zwarte draad zit gesoldeerd aan de rechter railstaaf, waarna er twee geïsoleerde railverbinders in dezelfde rechter railstaaf geplaatst worden.
De blauwe draad komt dan in de stopsectie, tussen beide railverbinders
Let op! Dit is een voorbeeld, normaal hoort de stopsectie langer dan de lengte van de lok te zijn.
Indien de blauwe draden juist zijn aangesloten zal de lok bij het aanrijden naar de wissel, bij een verkeerde wisselstand stoppen en bij een goede wisselstand doorrijden.
Hierbij nog een afbeelding van het compleet aangesloten voorbeeld.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM-3377-615c3cd56980e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM-3377-615c3cd56980e.jpg)
Hopelijk hebben jullie hier iets aan.
Deze wissels zijn ook geschikt om het hartstuk te polariseren.
Dan is de werkwijze eigenlijk hetzelfde, alleen kun je de wissel niet van zowel zelfdenkend als ook gepolariseerd laten werken.
Het is dus of zelfdenkend, of gepolariseerd.
In de polarisatie van deze wissels heb ik mij niet verder in verdiept, omdat ik geen problemen heb op mijn wisselstraten.
Hopelijk geeft dit enige duidelijkheid.

Vriendelijke groet,
Erwin Prummel
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 05 oktober 2021, 14:16:41
Dus doorslijpen totaal overbodig, sterker nog, funest.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 oktober 2021, 19:09:45
Bedankt Erwin,

Voor het plaatsen van de foto's en de duidelijke uitleg. Zo kun je de schakelaar van het wissel ook inzetten. Je sluit hem precies andersom aan als bij polarisatie. Het spoor dat door de stand van het wissel geblokkeerd is, wordt in dat geval spanningloos gemaakt.

Wat ik wil, is de binnenste rails tegelijk schakelen met het puntstuk. Het gevolg is dat het geblokkeerde spoor niet spanningloos is, maar beide railstaven ervan dezelfde polariteit hebben. Dus ik sluit ze zo aan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wissel-zelfdenkend-en-gepolariseerd-615c827aa8f73.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wissel-zelfdenkend-en-gepolariseerd-615c827aa8f73.jpg)

...en sla twee vliegen in één klap: een gepolariseerd puntstuk én een denkend wissel. Op mijn sjoelbakken ligt een analoge baan en de aansluiting van de regelaar komt helemaal links, op het inkomende spoor op het emplacement. Daar vandaan wordt steeds één spoor onder spanning gezet, als de rijweg er naartoe is ingesteld. Het zijn allemaal kopsporen.
In die situatie is het volgens mij geen probleem dat beide railstaven dezelfde polariteit hebben, voor alle sporen waarvoor de wissels niet goed staan.

En natuurlijk is dat ook met isolatielasjes te realiseren. Het doorfrezen maakt de situatie slechts onomkeerbaar. Op een volgende baan zal ik altijd de railstaven achter het hartstuk van een eigen aansluiting moeten voorzien. Maar dat zien we dan wel weer.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 05 oktober 2021, 19:23:36
En natuurlijk is dat ook met isolatielasjes te realiseren. Het doorfrezen maakt de situatie slechts onomkeerbaar.
Dan blijft er dus een logische, simpele vraag:  waarom ?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Die Bahn op 05 oktober 2021, 19:58:59
Dag Ferdinand,
Jammer dat ik momenteel geen kans heb om jou afbeelding
eens te gaan testen.
Ben namelijk bezig met een herindeling van de hobby zolder, nadat er afgelopen week een geïsoleerd dak op onze woning is gezet.
Dus, alles staat nog ingepakt.
Maar durf haast al te zeggen dat dit niet gaat werken.
Ga maar eens een proef baantje leggen.

Vriendelijke groet,
Erwin Prummel
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 oktober 2021, 20:58:40
@Veroniek, dat heb ik eerder al toegelicht.
@Erwin, ik ben benieuwd waar je denkt dat het knelpunt zit.
Mijn onderbuikgevoel is dat we hier nog wel op terugkomen ;).

Intussen is het TreinenBevrijdingsFront (TBF) langsgeweest en heeft een gat in de muur gehakt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Coupure-615c9658f3d8c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Coupure-615c9658f3d8c.jpg)

De treinen kunnen nu uit de sjoelbakken ontsnappen naar de vrije baan!
Altijd een beetje pijnlijk om iets kapot te maken dat je zelf zo zorgvuldig in elkaar hebt gezet. Wie goed kijkt ziet dat ik alweer vergeten was dat ik ook vanaf de onderkant had geschroefd :-\.

Om te kijken hoe het allemaal uitkomt, heb ik de wisselstraat eerst maar eens op tafel uitgelegd. Ik heb de benodigde passtukjes gemaakt, één extra voor W1-W4, zodat nu alle wisselkastjes uit de weg liggen. De meeste stukjes zijn maar drie dwarsliggers lang, waardoor de wisselstraat lekker compact blijft.
Met het oog op de polarisatie heb ik alvast alle puntstukken van een aansluiting voorzien, als ze dat nog niet hadden. Van de driewegwissels heb ik ook het derde puntstuk aangesloten.

Daarna heb ik alles los uitgelegd op de sjoelbak. Met wat er voorhanden is aan standaard rechte en boogstukken heb ik het begin gemaakt van de opstelsporen. Ter vergelijking nog maar eens het theoretische sporenplan uit AnyRail:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v7b-613d166a914c5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-v7b-613d166a914c5.jpg)

In de praktijk ziet dat er dan ongeveer zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-uitgelegd-615c968dd6e44.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-uitgelegd-615c968dd6e44.jpg)

Een van de dingen waar ik nog over maal is de hart-op-hart-afstand (HOH) tussen de sporen. Ik heb geen documentatie van de railgeometrie van de oude Roco standaardrails. Ik had de breedte van de sjoelbakken op 5cm HOH gekozen. in AnyRail nam ik dat daarom over. Maar, omdat ik daar zag dat het soms minder is, heb ik op de sjoelbakken 4,8cm uitgetekend.

Als ik het goed zie in AnyRail is de HOH 4,6cm tussen spoor 3, 4 en 5, ten gevolge van de ligging van de wissels. Dat is dan ook bij spoor 1 en 2 (en spoor 11 en 12), vóór de boog naar het rechte stuk. Maar wil je dat ín de boog? Niet met wat langere rijtuigen of wagons met draaistellen.
En welke boogstraal heb ik nodig voor spoor 2, om daar ook 4,6cm HOH te krijgen met spoor 1 en 3?
Bij spoor 6 heb ik weer een andere nodig, omdat W10 anders ligt dan W9.
Ook de te gebruiken boogstralen voor de sporen 7 t/m 9 en 10 t/m 13 kosten nog wat hoofdbrekens.
En waar begin ik dan met leggen?

Wie dit ook niet meer kan volgen, snapt in ieder geval hoe het in mijn hoofd ook een kluwen is. Laat ik het eens op een rijtje zetten.

Ten eerste: het idee van een vaste HOH van 5cm voor alle sporen moet (mag?) ik loslaten. De wissels bepalen soms dat het anders is/kan. Dan lijkt het me goed om het volgende stappenplan aan te houden:
Nou, dat is helemaal duidelijk, lijkt me :).

Wat ik hierboven doe is een beetje tegen jullie aanpraten (schrijven), zonder dat ik direct verwacht dat jullie iets terugzeggen. Laat staan dat je er iets van hoeft te begrijpen. Maar door dat "praten" hoop ik vanzelf alle denkfouten te kunnen ontdekken en zo tot een werkbare oplossing te komen. Ik heb er inderdaad al een paar kunnen weghalen.
Dit fenomeen is in de programmeerwereld bekend als "Rubber Duck debugging (https://en.wikipedia.org/wiki/Rubber_duck_debugging)". (Hebben we daarom op dit forum een Duikeend?)

Laat dat je er niet van weerhouden om te reageren hè.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 05 oktober 2021, 21:28:35
Om de HOH afstand tussen de sporen aan te passen hoef je niet met de boogstralen te stoeien. Eenvoudiger is om rechte stukjes tussen te voegen. In bijgaand plaatje heb ik een paar voorbeelden gegeven. Op de plekken met de rode streepjes kun je een stukje recht tussenvoegen.

Voorbeelden:
Door een recht stuk tussen W2 en W5 kun je de bundel S1, S2, S3 naar boven schuiven.
Door een recht stuk achter W5 verschuif je S1 t.o.v. S2
Door een recht stuk achter W9 verschuif je S2 t.o.v. S3.

Andere verschuivingen mag je zelf uitzoeken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-tussenvoegen-615ca5bdf01fd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselstraat-13sp-tussenvoegen-615ca5bdf01fd.jpg)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 06 oktober 2021, 10:16:36
@Veroniek, dat heb ik eerder al toegelicht.
Altijd een beetje pijnlijk om iets kapot te maken dat je zelf zo zorgvuldig in elkaar hebt gezet.
Kijk, nou zeg je het zelf !
Daarom nogmaals mijn toelichting:

"Altijd een beetje pijnlijk om iets kapot te maken dat Roco zo zorgvuldig in elkaar heeft gezet. "

Terwijl dat dus nergens voor nodig is om het resultaat te bereiken, zoals door jou aangegeven.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 oktober 2021, 12:32:18
Veroniek, lees even reactie #42 aandachtig. Dan zie je wat Ferdinand van plan is.
Ik vond het eerst ook maf wat hij aan het doen is, maar nu snap ik de bedoeling.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 06 oktober 2021, 14:51:47
Klaas, ik weet van de plannen en juist daardoor vind ik het totaal onzinnig.
Kijk maar even naar zijn plaatje en zijn, notabene, eigen opmerking daarover.

Waarom de 2 rode draadjes niet NA een isolatielasje aansluiten ?   Géén hoop extra werk, géén onomkeerbare acties, geen verlies of problemen in de toekomst.

Als het stukje rail na het puntstuk nou nog een functie had in de zin van extra lengte, dan zou ik het nog kunnen begrijpen.  Maar daar kan helemaal niks staan, want dan zou een trein naar het andere spoor daar tegenop knallen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wissel-zelfdenkend-en-gepolariseerd-615c827aa8f73.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wissel-zelfdenkend-en-gepolariseerd-615c827aa8f73.jpg)
En natuurlijk is dat ook met isolatielasjes te realiseren. Het doorfrezen maakt de situatie slechts onomkeerbaar
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Duikeend op 06 oktober 2021, 15:39:55
(Hebben we daarom op dit forum een Duikeend?)

nee joh, ik praat gewoon tegen mezelf.. daar heb ik geen eend voor nodig  ;D
maar de werkelijke reden is heel simpel;
Mijn zoontje was een jaar of 3 toen hij samen met mama dat klei poppetje maakte dat je nu in mijn avatar ziet.
die houden we er dus gewoon in ;)
en ik gebruik een alias omdat ik soms functies bekleed waarin het handig is als niet je hele reilen en zeilen op internet staat.  ;)

voor de rest volg ik je draadje, ik weet alleen niet goed wat ik bij moet dragen  ;D
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 oktober 2021, 16:57:45
Waarom de 2 rode draadjes niet NA een isolatielasje aansluiten ? 
Omdat hij geen isolatielassen wil gebruiken.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 06 oktober 2021, 17:43:58
Omdat hij geen isolatielassen wil aanbrengen, omdat hij geen zaagsnede wil maken (al dan niet in de stukjes van de wissel), maar ondertussen wel zelf stukjes op maat kan maken (zagen), daarom wil hij de wissels met behoorlijk wat inspanning vernielen. Op desastreuze wijze "aanpassen" zo je wil.

Blijf ik een bijzonder vreemde methode vinden.  Maar iemand moet de eerste zijn, en in mijn ogen hopelijk ook de laatste die zoiets wil doorzetten.

Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 oktober 2021, 20:48:54
Vernielen vind ik een beetje sterk uitgedrukt. Hij verbreekt alleen die verbindingsstripjes en omdat die helemaal ingebed zitten in het plastic moet er wat weggehaald worden. Als het wissel weer rechtop ligt zie je daar niks meer van.

Let wel, het is niet mijn methode. Ik bouw mijn wissels zelf en dan loopt het puntstuk vanzelf door tot het einde van het wissel. Maar ik denk dat Ferdinand toch wel goed heeft voorgedacht over wat hij wil.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 00:17:15
Allerlei beslommeringen zorgden voor vertraging bij de verdere aanleg van Wka (Woonkamer aansluiting), waardoor de modules lange tijd vooral onder de bank gelegen hebben. Dat moest ook getest worden, zal ik maar zeggen. ;)

Ik ben daarbij vergeten om Duikeend te bedanken voor het mooie verhaal over zijn avatar. Ik zou het leuk vinden een keer een grote afbeelding van dat kleipoppetje te zien. En in je functie van Badeend draag je, zelfs als je aan mijn verhaal niets bijdraagt, toch iets bij!

Intussen heb ik wel aan de werktafel de methode met de wissels uitgewerkt. Alle wissels zijn nu gepolariseerd én "denkend". Het Proxxon-setje bevatte, behalve een freesje, ook een klein cirkelzaagje. Daarmee was het doorsnijden van de verbindingen aan de onderkant een eenvoudige ingreep. Poliklinisch, zonder verdoving en de patiënt kan meteen weer naar huis. Hier een voorbeeldje van het driewegwissel. De sneden zijn klein maar duidelijk. Het middelste hartstuk van het driewegwissel hoeft niet besneden te worden, maar wordt wel gepolariseerd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wissels-denkend-maken-61abf2e68a78a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wissels-denkend-maken-61abf2e68a78a.jpg)

Na de GKTS-finale was er weer volop tijd (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99144.msg3222267661#msg3222267661) om verder te gaan met de volgende grote stap: het leggen van de eerste wissels en sporen.
Maar bij het onder de bank vandaan halen van de sjoelbakken valt mij iets op, waar Floris (Tijgernootje) voor waarschuwde (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222227024#msg3222227024):

Citaat
Vocht is geen vriend van hout,ongeacht welk hout je neemt,dus als je het hout niet helemaal "bewerkt" voor je er rails op legt,dan word het op den duur toch golfslagbad.

Inderdaad: een van de twee platen is behoorlijk kromgetrokken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Coupure-buiging-61abf6b950196.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Coupure-buiging-61abf6b950196.jpg)

Het zou zomaar kunnen dat de coupure dit veroorzaakt heeft; op die plek en aan die kant van de sjoelbak is de buiging het sterkst. Ik heb ze al een tijdje ingeklapt in de kamer laten liggen, met flink wat gewicht erop. Maar dat heeft nog niet geholpen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: dimo1_dimo1 op 05 december 2021, 09:35:35
Er bestaat de kans dat de boel krom is van staan door een verschil in krimp/uitzetten van de houden delen. Ik door geschroefd? Als je ze los maakt, wordt het dan weer (zo goed als) vlak?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Marc tramt op 05 december 2021, 10:05:45
Dat randje is niet hoog genoeg om de plaat strak te houden. Voor een stijve constructie heb je hoogte nodig, begin maar met een centimeter of 10. Het nut van dit randje ontgaat me een beetje.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 10:12:05
Het randje bestaat uit stapeltjes triplex van hetzelfde materiaal als de bodemplaat. Het is geschroefd én gelijmd. Losmaken zou zo ongeveer opnieuw beginnen betekenen, Auke. Daar heb ik vooralsnog geen zin in.

De belangrijkste functie van het randje is om wat ruimte te scheppen tussen de platen, zodat er bijvoorbeeld rails kunnen liggen ;). Maar ik ging ervan uit dat de constructie ook wel wat stijfheid zou hebben. Dat dat zo is, blijkt volgens mij uit de coupure: precies daar heeft het kromtrekken van de bodemplaat zich geconcentreerd.

De vraag is: (hoe) krijg ik het weer plat?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 10:18:57
Ondertussen ben ik verdergegaan, komt tijd komt raad. Om stukken rails op maat te zagen gebruik ik het bekende Roco-zaagje. Het is soms lastig om niet uit te schieten en de rails goed vast te houden. Ik heb helaas geen mooie verstekbak waarmee ik dat kan doen. Dus heb ik het volgende hulpstuk gemaakt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rails-op-maat-hulpstuk-1-61ac82d1ef2cf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rails-op-maat-hulpstuk-1-61ac82d1ef2cf.jpg)

Een stukje triplex (dat is allemaal over van de sjoelbakken :)) met twee uitsparingen, met een spoorwijdte van 16,5mm. Dat zaagt een stuk makkelijker:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rails-op-maat-hulpstuk-2-61ac82d2ed032.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rails-op-maat-hulpstuk-2-61ac82d2ed032.jpg)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 11:14:01
De foto waarop de buiging van de sjoelbak is te zien, verklapt ook al dat de eerste wissels zijn gelegd! De andere sjoelbak is bevorderd tot een soort stapelplaats à la Crailo:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stapelplaats-61ac8cba24905.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stapelplaats-61ac8cba24905.jpg)

Het sporenplan bestaat vooral uit lange, rechte opstelsporen (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sporen-provisorisch-uitgelegd-60fd4010e9077.jpg). Lijkt simpel, gewoon je flexrails op maat maken, aan elkaar koppelen en vastmaken. Maar hoe? Er is op dit forum veel te vinden over het leggen van flexrails in bogen. Niet over het leggen van kaarsrechte stukken, gek genoeg, want dat leek me nog niet zo simpel. Over het leggen van het eerste rechte stuk heb ik dan ook lang nagedacht.

Om te beginnen: hoe maak ik ze vast? Ik ga er voorlopig vanuit dat ik niet ga ballasten. En vanwege de dunne ondergrond (4,5mm) wil ik niet spijkeren of schroeven. De methode die ik hier veel zie - rails vastzetten met schroeven en ringen, ballasten, schroeven verwijderen - ga ik dus niet toepassen. Het voor de hand liggende alternatief is om de rails direct te lijmen op de triplex ondergrond.

Bij rcgrabbag had ik gezien dat hij kurk en rails met Loctite Power Grab lijmt (https://youtu.be/O-TR5_6pTLQ?t=72), dat lijkt een soort kit. Ik kon niet vinden of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar was. Zelf had ik ook nog wel wat witte kit liggen, maar dat droogt ook wit op. Lijkt me geen gezicht.
Uiteindelijk heb ik besloten gewone transparante Bison Kit te gebruiken. Daarvan weet ik dat het sterk is én een beetje flexibel, waardoor de rails niet meteen losraken door bijvoorbeeld het lichte kromtrekken van de triplex, of het zwabberen van de sjoelbak bij het uitvouwen en dubbelklappen. En als ik niet alle biels lijm, kan ik de boel ook eenvoudig loshalen bij een vergissing of als er iets gerepareerd moet worden.
De eerste drie wissels zijn op die manier bevestigd (en inderdaad, het moest één keer opnieuw) en zitten goed vast. Aan elk uiteinde van een wissel is één biels gelijmd. Daarna was de beurt aan het eerste stuk flexrails.

Daarmee komen we op de tweede, grootste vraag: hoe leg ik ze recht? Mijn flexrails zijn oud en krom:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-1-61ac8cac9dd1b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-1-61ac8cac9dd1b.jpg)

(Links is overigens het eerste stukje compensatie-/overgangsrails al gelijmd.) Ook de bielsmat heeft de neiging terug te springen naar een onregelmatige verdeling:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-2-61ac8cad39057.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-2-61ac8cad39057.jpg)

De bovenste en onderste stukken in beide foto's zijn stugge rails. Die gebruik ik om de bielsmat van het stuk flexrails in het gareel te krijgen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-3-61ac8cb3870c7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-3-61ac8cb3870c7.jpg)

De stugge rails houden het stuk flexrails niet automatisch recht, dat drukt die stugge rails gewoon weer een beetje opzij. Ik zou het van twee kanten moeten inklemmen op de plek waar het stuk wordt vastgelijmd. Maar ik wil ook iets op de gelijmde rails leggen om ze goed vast te drukken. Daar wist ik niets voor te verzinnen. Uit de resterende triplex heb ik een derde hulpstuk gemaakt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-4-61ac8cb386b87.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-4-61ac8cb386b87.jpg)

Een lange rechte lat van iets minder dan 16,5mm breedte!

Met dit alles heb ik het eerste stuk vastgelegd. Dit is de werkvolgorde:
- een aantal bielzen van het stuk flexrails van Bison Kit voorzien (ik nam elke biels met een spijkergaatje);
- het stuk flexrails aansluiten op het wissel;
- zoveel mogelijk rechtleggen met behulp van de lat. De overgangsrail op de andere sjoelbak dient als oriëntatie;
- de bielsmat rechtleggen door de die van de stugge rails erin" te steken;
- wat zware dingen op de lat leggen om de rails goed aan te drukken;
- een nachtje laten drogen.

Over het eerste resultaat ben ik best tevreden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-5-61ac8cb7369da.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-5-61ac8cb7369da.jpg)

Voor een nog kaarsrechter resultaat met nog strakkere bielsmatten, moet ik meer bielsen van lijm voorzien. Waarschijnlijk heb ik het, tegen de tijd dat ik het dertiende spoor gelegd heb, volledig in de vingers ;).
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 05 december 2021, 11:20:40
Handig hulpstukje, gesierd door de eenvoud.  (y)

Over het kromtrekken; de plaat ligt op de vloer; onder is kouder, luchtvochtigheid trekt omhoog; boven warmer en droger; hout trekt krom. Te laat nu, maar een dampwerende folie tussen vloer en plaat zou geholpen hebben, ook de plaat van de vloer af bewaren met klossen ertussen zou helpen. Helaas, mosterd na de maaltijd.

Weer plat krijgen is lastig, misschien moet je het zo laten en de bouw een beetje aanpassen.  :'(
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: ceuleer op 05 december 2021, 11:43:14
Waarom lijm je de rails vast ?
Er zitten gaatjes in de bielzen, met railspijkers van Peco kan je perfect en onzichtbaar de rails vastspijkeren, en ook gemakkelijk terug losmaken als het nodig is. Je hoeft zelfs niet in elk gaatje een spijker te kloppen.
Peco SL-14 is een zakje met ongeveer 250 spijkers.
Hier zie je tijdens de opbouw de aansluiting van de flexrails aan de wissels, in sommige gaatjes zitten de spijkertjes.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-5087-61ac973010240.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-5087-61ac973010240.jpg)
 
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 12:02:49
Op mijn vroegere modelbaan gebruikte ik ook spijkertjes, maar dat was een redelijk dikke spaanplaat. Ik zie dat die Peco-spijkers 14mm lang zijn. Dan steken ze zo'n centimeter uit aan de onderkant van mijn 4,5mm dikke triplex ondergrond...

Ik heb nog wel kortere railspijkertjes van Fleischmann, maar daarmee is mijn ervaring dat ze niet stevig genoeg vastzaten. Ik ben bang dat ze losschieten als ik de ene plaat omklap om de boel onder de bank te schuiven. De plaat "zwabbert" dan een beetje. Ik denk dat de Bison Kit daartegen beter bestand is.

Over dat verschil in temperatuur en luchtvochtigheid: het is opvallend dat juist de plaat die bovenop ligt in opgeruimde toestand is kromgetrokken. Dan ligt de andere plaat op de vloer. Dat kan natuurlijk ook toeval zijn; ook onder de bank is er misschien wel een verschil tussen de ruimte tussen de platen en de bovenkant. Maar ik vraag me af of ik iets kan bereiken met een plantenspuit en wat gewicht?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 05 december 2021, 12:08:13
Het zou zomaar kunnen dat de coupure dit veroorzaakt heeft.
Je was gewaarschuwd, ook voor iets anders, met hetzelfde effect.  Helaas is dit dan werkelijkheid geworden.

Maar misschien een oplossing: geen hout, maar een stalen strip (voldoende dik !) tegen de voorkant van de plaat aanschroeven.  Dat staal zal a/ de plaat rechttrekken, dus je moet hem wel onder spanning monteren  b/ het kromtrekken en het andere effect in de toekomst voorkomen.

Kijk even of je een strip met hoogte 9 mm. kunt vinden, of anders een hogere met net als in het hout een inkeping.  Maar dan moet je de inkeping NIET met rechte hoeken doen, maar met afrondingen, anders doe je veel van het beoogde effect weer teniet.  (spanningsconcentratie op de scherpe hoeken van de inkeping)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 12:38:53
Het lijkt me lastig te maken, maar wel een oplossing. Ik neem aan dat je zoiets in gedachten hebt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kromming-corrigeren-61aca40ac3b7e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kromming-corrigeren-61aca40ac3b7e.jpg)

Ik heb de omtrek van de te maken plaat in rechtgetrokken positie getekend. De lijn is ter plaatse van de coupure niet horizontaal, maar dat kon ik in Paint niet zo mooi krijgen.

Met de schuifmaat meet ik maar 8mm tussen de bovenkant van de plaat, ter hoogte van de coupure, tot de vloer. Zou dat genoeg zijn om de krachten op te vangen?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Bjor op 05 december 2021, 12:44:03
In aanvulling op de suggestie van Veroniek: schroef een minstens 3mm dikke hoeklijn (L-profiel) tegen de kopse kant. De ene zijde tegen de onderkant en de andere zijde, staand tegen de voorkant. Slijp dan bij de doorgang in het hout ook een opening in de staande zijde van het profiel. Het resterende materiaal biedt dan nog genoeg kracht om de ronding in de plaat recht te houden. Aan de onderzijde in ieder geval schroeven aan weerszijden van de opening.
Een stalen profiel is mooi, maar niet iedereen heeft de spullen om in staal te boren en te slijpen. Maar 3mm dik aluminium kan ook prima. Zo'n profiel kan door zijn vorm vrijwel niet buigen.
Als je toch staal wilt: https://www.gamma.nl/assortiment/hoekprofiel-ijzer-35x35x3-5-mm-1-meter/p/B034844
Boren: https://www.klium.nl/blog/boren-in-metaal/
Voor aluminium: https://www.gamma.nl/assortiment/hoekprofiel-aluminium-30x30x3-mm-2-meter/p/B302057
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 05 december 2021, 15:05:40
Tekening is goed.  Vraag is dan of je 8mm. plaat hebt gebruikt of 9mm.  Volgens mij zou dat 9mm. moeten zijn, ik ken geen 8mm. maar wie weet.
Nog iets is de hoogte van de strip.  Die hoeft niet de volledige hoogte van de voorkant te zijn, zoals in de tekening.  Dat voegt aan de op te vangen kracht niets toe, tenzij er in de zijstukken ook sprake is van kromming.  In principe zou dus 8/9 mm. genoeg zijn, maar een uitvoering met wat extra en een mooi afgeronde inkeping lijkt me voor de krachtenverdeling wat beter.  Ik denk dan aan 10-15 mm.

Bij gebruik van aluminium krijg je hetzelfde probleem als bij het hout, ben ik bang.  Het profiel is sterk genoeg, maar daar maak je weer die inkeping in.  Dus je houdt toch maar weer 8/9 mm. over.  Dan is aluminium weliswaar taai, maar of die overblijvende millimeters genoeg zijn, daar heb ik mijn twijfels over.  Staal is en blijft veel onbuigzamer.

Overigens:  een hoekprofiel levert nauwelijks meer sterkte op.  Het gaat om de opstaande rand.  Dus een strip is te prefereren.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 16:29:51
Ah, vandaar dat je over 9mm schrijft. Zelf had ik het een paar reacties eerder over 4,5mm triplex, maar dat klopt niet. Het uiteindelijk gekozen triplex is 5,5mm dik. Niet dat dat veel uitmaakt, maar het trekt natuurlijk een stuk beter krom dan 9mm...
De strip mag tot aan de vloer komen, de 8mm die ik meet is dus de plaatdikte + de hoogte van de meubelviltjes. Ik betwijfel ook of aluminium dat houdt.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 05 december 2021, 16:50:15
Je kunt ook nog wat hoogte winnen door als het ware de railstaven rechtstreeks op de strip te leggen, dus zonder de bielsen.  Maar dan wel goed isoleren !
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Marc tramt op 05 december 2021, 17:23:39
Beetje basis mechanica/natuurkunde dit.
Wil je een constructie stijver maken (dus minder doorbuiging) dan heb je hoogte nodig, en dat gaat dan met een derde macht. Is de rand 3x zo hoog dat wordt hij dus 27x zo stijf. Met alleen een dikker profiel ga je dat dus nooit redden.
Verder is de zwakste plek bepalend voor de hele constructie, de inkeping bij de rails dus. Vergelijk met met een brug waar je op één plek een stuk uitzaagt, daar wordt de hele brug zwakker van/
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 18:36:16
In de hoogte valt geen winst te behalen inderdaad. Maar dan komen we uit op materiaalkunde: hoeveel stijver is een stalen of aluminium strip, dan triplex van dezelfde dikte?

Aan het weglaten van de bielsmat op de overgang naar buiten heb ik ook gedacht. Maar dat brengt weer het gevaar mee van knikken van de railstaven op dat punt, als de "dijk" aan de buitenkant niet precies hoog genoeg is. Ik wil hier geen stijfheid inleveren ten bate van de strip.

Ik ga eerst de combinatie plantenspuit + gewicht maar eens proberen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 19:53:01
"Wegens complicaties bij de bouw zijn de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd."

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kromming-corrigeren-met-tafel-61ad0a1d7b4e0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kromming-corrigeren-met-tafel-61ad0a1d7b4e0.jpg)

De knutseltafel was het beste dat ik kon bedenken als gewicht  :).
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 05 december 2021, 20:14:20
Jij durft ... straks zijn de tafel, de vloer en de plaat krom!  :-X ;D
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 05 december 2021, 20:48:47
Plantenspuit + tafelgewicht + drogen geeft zeker het gewenste resultaat.
Voor een week of zo.
Daarna krult de hele boel op willekeurige plaatsen op, wanneer weer vocht intrekt of de boel juist droger wordt. Resultaat is onvoorspelbaar, behalve dat je erg veel geluk hebt als het wel goed gaat.  Maar voor hoe lang?

De stijfheid van een stalen strip in de lengte gezien, dus zoals die tegen het hout komt, is vele malen groter dan die van het hout.
Jouw plaat (met inkeping) vouw je moeiteloos (nou ja) dubbel.  Dat zal je met de strip niet gebeuren.  Nogmaals: wel onder spanning monteren.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2021, 20:57:55
Dan wordt het toch een schaduwstation, met de tafel permanent erop :laugh:.
Maar serieus Veroniek: die strip is een goed idee en de volgende kandidaat. Maar eerst probeer ik de simpele methode.
En Huub, ik beloof dat ik een foto plaats als ze alledrie kromtrekken!
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 14 januari 2022, 18:04:55
We zijn ruim een maand verder op de kalender maar een half jaar terug in de tijd. In juli 2021 had ik de twee sjoelbakken klaar (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222237951#msg3222237951) en kon ik beginnen met het leggen van rails. Toen begon het stookseizoen en begon de boel krom te trekken. Dat werd duidelijk toen ik de coupure aanbracht.

De poging met de plantenspuit had geen effect, maar het goede nieuws is dat de tafel en de vloer niet zijn kromgetrokken, Huub ;). De strip van Veroniek heb ik toch niet geprobeerd; het kromtrekken zou alleen aan één kopse kant gecompenseerd worden, terwijl de rest van de plaat er ook last van had.  Dus ik besloot dat er weinig anders op zat dan (bijna) opnieuw beginnen.

De voor ons essentiële winkels zijn dicht maar ik bedacht dat ik nog een alternatief in voorraad had: twee pakken Tundra laminaat! Die stonden al jaren te wachten maar waren in die tijd niet kromgetrokken.

Dus heb ik de twee triplexplaten onder de rand uitgesloopt, wat nog niet meeviel. Van het laminaat heb ik twee platen gemaakt (het is kliklaminaat maar ik heb het ook gelijmd) en de bestaande rand erop gemonteerd. Dat ging de eerste keer niet goed maar nu heb ik het eindelijk voor elkaar:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-2-61e1a9ccdaa01.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-2-61e1a9ccdaa01.jpg)


Het ziet er weer ongeveer hetzelfde uit, behalve dat de laminaatdelen te herkennen zijn. Vanwege de kleur heb ik de onderkant van het laminaat gekozen als ondergrond voor de rails, en daar zitten naden in het laminaat. De ingeklapte versie heeft nu een mooi wit deksel met houtnerf:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-3-61e1a9cceac23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-3-61e1a9cceac23.jpg)


Er moeten nog meubelviltjes op en de platen zijn na het nemen van de foto's nog ingenomen tot de afmetingen van de rand. Anders past het niet onder de bank. Dit materiaal is 7mm dik en, zo te voelen, iets stijver dan het triplex. Het buigt nog altijd een beetje door, maar dat komt door het eigen gewicht:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-4-61e1a9d008c0f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-4-61e1a9d008c0f.jpg)

Waar het om gaat, is dat het niet kromtrekt!

Voor het gemak heb ik de twee delen losgeschroefd, zodat ik ze om de beurt op de klustafel kan leggen. Dat werkt prettiger.

Nu kan ik weer verder met rails leggen!
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: charp op 15 januari 2022, 01:41:08
De strip van Veronique ?? Ik denk dat ik eerst maar eens even ga teruglezen, voordat ik onverhoopte en voorbarige conclusies trek.

Ik blijf overigens jouw wederwaardigheden volgen  :D. Ik loop alleen een beetje achter, merk ik nu.

Peter
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: VvKan op 15 januari 2022, 11:32:27
Ik zie dit en kan het niet laten om enige opmerkingen te maken.
a/ ik neem aan dat het laminaat van MDF is.   Als er een materiaal is wat je niet moet gebruiken voor modelspoorwegen, dan is het wel MDF.
b/ de rails en wissels mogen dus de krachten van het doorbuigen opvangen
c/  het heet niet voor niks "klik"laminaat.  Laat je de plaat zo liggen onder de bank, kom je op een morgen er achter dat het 's nachts "klik" heeft gezegd, ongeveer in het midden.  Door het eigen gewicht.  En de rails en wissels zijn naar de vaantjes.
Het inklikken gebeurt vanaf de andere kant, dus de krachten die er nu op staan (liggend onder de bank)  trekken op de verbinding.  Professor Murphy doet de rest.
d/ bij het openklappen loop je risico, dat de lamellen uit elkaar klikken, omdat ze dan juist in dezelfde positie zijn om in- of uit te klikken. Dus je tilt de bovenste, scharnierend, op en voordat die op de bodem ligt:  klik.  En ook hier moeten rails en wissels maar voor stabiliteit zorgen.
In mijn ogen geen gelukkige oplossing, omdat de "plaat" nu geen plaat meer is en uit het verkeerde materiaal bestaat.  Eerder van kwaad tot erger.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: ceuleer op 15 januari 2022, 12:10:26
Ik had ook het ook anders gedaan, waarom al die moeite doen met laminaat, ipv een stuk multiplex op maat te laten zagen, dan was het in een keer goed geweest.
Ook zou ik dikte 15 of 18 mm nemen, dan kan je de rails ook gemakkelijk vastspijkeren.
Maar iedereen heeft zijn eigen manier. Ik vrees dat je binnen enkele weken weer alles terug kan afbreken als je hiermee verder gaat.
Het is nochtans een mooi projectje, maak het ineens stevig genoeg.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 januari 2022, 12:37:33
ik neem aan dat het laminaat van MDF is.   Als er een materiaal is wat je niet moet gebruiken voor modelspoorwegen, dan is het wel MDF.
Op zich ben ik het met je eens, maar bij laminaat is het MDF opgesloten tussen twee lagen kunststof waardoor het veel stabieler wordt.
Overigens ben ik ook niet enthousiast over deze materiaalkeuze. Een degelijk stuk multiplex lijkt me toch beter, en dan een behoorlijk raamwerk er onder.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 15 januari 2022, 12:53:53
Als je het laminaat nog uit elkaar kunt halen, dan zou je het met houtlijm ertussen weer aan kunnen klikken en is het meteen - na een etmaal drogen - een stuk steviger.

Edit: ik lees terug en zie dat je het al gelijmd had.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 januari 2022, 12:57:13
Hij schrijft toch dat hij het ook heeft gelijmd? ;)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 15 januari 2022, 13:12:40
Ja Klaas, zie edit, en nu jouw bericht, dat ik pas zag nadat ik het mijne veranderd had. :-[
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Marc tramt op 15 januari 2022, 13:15:12
Klopt. Alleen is laminaat gemaakt om zonder lijm te passen en met lijm wordt de passing niet beter, is mijn ervaring.
Verder is vloerlaminaat over het algemeen van een vrij harde persing en dat maakt erin schroeven niet makkelijker.
Anyway, the proof of the pudding is in the eating.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 23 januari 2022, 16:39:29
De pudding is tot nu toe nog niet ingezakt, Marc. Maar aan eten ben ik nog niet toegekomen: de eerste sjoelbak ligt tot nu toe voornamelijk op de knutseltafel. Mijn eerste indruk is wel dat het laminaat een steviger basis is dan het triplex, op basis van de paar keer dat ik het van tafel heb gehaald.

Het vastlijmen van de rails en wissels vordert nog maar langzaam. Misschien ben ik iets te precies, maar ik heb het ook alweer een paar keer losgehaald. Bij de eerste poging bleek ik aan de rand ruimte over te houden, waardoor alles naar rechts kon opschuiven. Gelukkig is de gebruikte lijm (transparante Bison Kit) makkelijk weer te verwijderen van het laminaat en de onderkant van de rails. Die laatste worden een beetje aangetast door de lijm, maar er kan wel een paar keer opnieuw begonnen worden.

De truc met de houten rij lukt niet meer want die is, eh, kromgetrokken... De starre meterrails zijn echter prima om de boel recht te krijgen en te houden. En ik heb ontdekt dat ik de flexrails naast elkaar kan leggen, met de bielsmatten in elkaar gevlochten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-6-61ed717cac18d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-6-61ed717cac18d.jpg)

Dan krijg ik een hart-op-hart-afstand (HOH) van 5cm: dat sluit netjes aan op de minimale HOH van de oude Roco standaardrails en -wissels. Op de foto ligt alleen het middelste spoor, dat onderaan het beeld uitloopt, nog vast. De wissels heb ik nu voor de tweede keer losgehaald. Een paar boutjes van de polarisatie steken iets onder het wissel uit. Die moet ik een beetje inkorten.

Maar los daarvan merk ik dat veel van deze oude Roco-wissels een beetje opbollen bij het hartstuk. Daar wil ik wel iets aan doen, want ik heb nogal wat oud Fleischmann-materieel, met hoge flenzen. Die zullen toch al een zetje krijgen als ze over deze wissels rijden en die bolling maakt het nog erger. De oplossing wordt waarschijnlijk om het wissel onder het hartstuk vast te lijmen, in plaats van aan de uiteinden.

Het doet denken aan het verhaal over het kromtrekken van het plastic van de oude Fleischmann-modelwissels. Heeft iemand vergelijkbare ervaringen met deze Roco-wissels?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Modellbahnwagen op 23 januari 2022, 17:09:02
Zelf geen ervaring met oude Roco wissels, maar ik zou ze net als kromgetrokken Fleischmann wissels enigszins terugbuigen tot het weer recht is en daarna vastlijmen onder het puntstuk én de uiteinden.

Mooi idee om de flexrail recht te krijgen mbv. starre meter rails.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 23 januari 2022, 17:31:17
Die oude Fleischmann-rails trokken krom in het horizontale vlak. De oplossing daar was om wat bielzen los te zagen van elkaar. In dit geval is de bolling in het verticale vlak. Ik zie niet zo snel hoe ik dat kan corrigeren. In theorie zou ik aan de onderkant inkepingen kunnen maken in de bielzen, maar dat lijkt me praktisch moeilijk uitvoerbaar.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Modellbahnwagen op 23 januari 2022, 17:49:21
Met het opbollen bedoel ik ook verticaal gezien. Dus als het wissel op tafel ligt, dat het wissel in het midden omhoogkomt. Dat hebben oude Fleischmann's ook weleens. Die boog ik weer terug totdat ze volledig horizontaal waren, en het leuke is dat ze daarna nog steeds konden functioneren. Om zeker te zijn dat ze ook recht (horizontaal) blijven door de tijd, inderdaad vastlijmen ook in het midden.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 23 januari 2022, 19:17:53
Van die Fleischmann-wissels kan ik me niet meer herinneren of ze ook opbolden. Maar dat is dan ook lang geleden. Had ik toen geweten dat je die bielzen kon loszagen, dan had ik minder problemen gehad toentertijd.

Ik heb de Roco-wissels even bekeken en bevoeld, maar durf het eigenlijk niet aan te proberen ze te buigen. Er is behoorlijk wat druk nodig om zo'n hartstuk op de vloer te krijgen.
Misschien als ik in het middel een groot aantal bielzen behoorlijk van lijm voorzie, dat de onderkant een beetje gaat meegeven doordat de lijm ze zacht maakt.

De eerste drie wissels (W1, W2 en W6) zijn opnieuw gelijmd met flink wat lijm extra onder het hartstuk en flink wat gewicht erboven. Morgen weten we meer.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 26 januari 2022, 22:31:54
De lijm en het gewicht hebben hun werk gedaan. Het hartstuk ligt nu zo'n 0,2mm lager. Vanwege dit succes zijn de volgende drie wissels, W5, W9 en W10 ook besneden (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222270593#msg3222270593) en gelijmd. Het schakelen van de spanning naar een open spoor, afhankelijk van de stand van de wissels is getest en werkt voor alle acht sporen die op de zes wissels aansluiten.
Nu liggen spoor 3 en 5 te drogen onder mijn CD-verzameling en de Proxxon-voeding:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-7-61f1ba02b7ddc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-7-61f1ba02b7ddc.jpg)

Het leggen van de bogen naar spoor 1 en 2 lijkt eenvoudiger te gaan dan ik verwachtte; met wat bielzen als afstandhouders krijg ik ze mooi vloeiend. De truc met de in elkaar hakende flex- en starre meterrails houdt alles netjes recht en parallel. Aan de linkerkant is precies nog ruimte voor één railstuk om spoor 1 in het gelid te krijgen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 04 februari 2022, 22:36:50
Afgezien van een beschadigd driewegwissel (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=4993.msg3222288419#msg3222288419) liggen de sporen 1 t/m 6 helemaal vast, klaar en berijdbaar:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-8-61fd998499225.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-recht-leggen-8-61fd998499225.jpg)

Van spoor 7 t/m 9 is inmiddels de lijm aan het drogen; die bogen zijn makkelijker te leggen dan van tevoren verwacht. Oefening baart kunst, lijkt het.

Intussen maar eens kijken of ik dat driewegwissel op een fatsoenlijke manier loskrijg én de wisseltong kan repareren.
Zondag lijkt een prima dag te worden daarvoor!
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 21 februari 2022, 22:17:53
Het is gelukt, mede dankzij het onstuimige weekend (het weer, bedoel ik): zonder ingewikkelde wiskunde (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=101938.0) zijn uiteindelijk alle wissel, bogen en rechte stukken gelegd op de eerste sjoelbak. Spoor 1a t/m 13a zijn klaar!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-deel-a-gelegd-621400063b772.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Flexrails-deel-a-gelegd-621400063b772.jpg)

Er heeft lange tijd een tafel met sjoelbak pontificaal midden in de woonkamer gestaan. Ik denk dat ik het eerst maar eens even onder de bank schuif, in een volgend weekend met voorjaarsstormen een rijdag ga houden en daarna weer verder met de tweede sjoelbak.

Intussen kan ik ook nadenken over de wisselbediening. Mijn idee is om rechtsvoor op de foto een klein bedieningspaneel te maken voor de wissels en een rijregelaar voor het emplacement. Of ik daar ook die voor de vrije baan bij zet, weet ik nog niet.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ruud-64 op 21 februari 2022, 23:10:23
Mooi (y)

Strak gelegd
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 23 februari 2022, 12:54:27
Dank je Ruud! Helaas zijn spoor 1 en 2 niet goed vast blijven zitten. Te weinig lijm en/of niet goed aangdrukt. Daar moet ik het kunstje met de flexrails nog een keer doen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 04 juni 2022, 22:53:45
Waar waren we gebleven? De afgelopen maanden: onder de bank!

Ik was een beetje ontmoedigd door het loslaten van wat lijm en er waren andere zaken die mijn aandacht vroegen. Maar de tafel staat weer even midden in de kamer, met daarop de sjoelbak met de wisselstraat.

Ik schreef al eerder dat de hartstukken van sommige Roco-wissels nogal opbolden (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222284309#msg3222284309). Bij de meeste heb ik dat kunnen oplossen met veel lijm eronder, maar één bleek hardnekkig. Ik had het over 0,2mm, maar dat moet zijn 2mm:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Puntstuk-fixeren-1b-629bc10f229ea.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Puntstuk-fixeren-1b-629bc10f229ea.png)

Dit hartstuk heb ik twee keer gelijmd. De linkerkant toont het hartstuk, na de tweede poging, in opgebolde stand. Te zien is dat ik flink wat Bison Tix transparant heb gebruikt! Zonder resultaat, helaas... Rechts heb ik het met de schuifmaat naar beneden gedrukt (de lijm is meteen een stuk minder zichtbaar).

Mijn hoop was nu op een klein schroefje gevestigd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Puntstuk-fixeren-3-629bbfc29de3c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Puntstuk-fixeren-3-629bbfc29de3c.jpg)


Daarvoor moest ik wel het gaatje in het hartstuk een beetje uitboren. Maar het is gelukt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Puntstuk-fixeren-4-629bc538cee7e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Puntstuk-fixeren-4-629bc538cee7e.jpg)


Dat betekent dat ik verder kan met het doortrekken van de sporen naar de tweede sjoelbak.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: 741230 op 05 juni 2022, 07:33:33
Gedurfd project en gaat goed tot zover.  (y)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 juni 2022, 08:09:48
Bedankt, Erik. De constructie wijkt een beetje af van wat gebruikelijk is. En net als bij alle andere bouwprojecten ontstaat daardoor vertraging. Maar nu dat opgelost lijkt, ziet het ernaar uit dat Wka (Woonkamer aansluiting) daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden.

Ik heb trouwens bewondering voor wat jij met een Fleischmann transformator kunt :).  Ik heb er ook een liggen, als dit project af is kijk ik daar eens naar.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 28 september 2022, 21:31:25
Mooi weer, vakantie en andere zaken hielden de sjoelbakken onder de bank. Nu de dagen korter worden en de buien langer, had ik zin ze er eens onder vandaan te halen.

De eerste helft, met de wisselstraat, ligt op de operatietafel voor een kleine cosmetische ingreep. Ik voelde me een beetje een tandarts want er vielen her en der wat gaatjes te vullen, zoals deze:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/AE3EE108-3EE4-4781-B54C-5E1DC0ED0B87-63349c0d8d89e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/AE3EE108-3EE4-4781-B54C-5E1DC0ED0B87-63349c0d8d89e.jpg)

Zo’n mooie wisselstraat verdient een mooie “smoel”, lijkt me:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/A15AB7A0-FDE1-4ECD-A5D0-452FD17D8334-63349c0d8cb67.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/A15AB7A0-FDE1-4ECD-A5D0-452FD17D8334-63349c0d8cb67.jpg)

Na het zien van de plaatjes van OntraXS! 2022 zingt in mijn hoofd wel het idee rond om de boel een beetje realistischer kleur te geven, maar eerst wil ik, da’s waar ook: rijden!

Dus door met de tweede helft. Die ligt nog op de grond, te wachten op de montage van de overgangen, in de vorm van Fleischmann-compensatierails. Daarna worden de 13 evenwijdige sporen simpelweg doorgetrokken tot ze eindigen in een stootjuk. Dat zou een stuk sneller moeten gaan dan de aanleg van de wisselstraat.

Om de afstand tussen de sporen goed te krijgen ga ik weer de rits-truc toepassen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/E11719E2-3485-488C-BEBB-68B215320189-63349f1db204b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/E11719E2-3485-488C-BEBB-68B215320189-63349f1db204b.jpg)

Wie weleens module-overgangen heeft gemaakt, zal begrijpen dat ik een beetje opzie tegen het goed krijgen van 13 (!) overgangen. De compensatierails maken het koppelen als het goed is makkelijker. Ik vermoed wel dat er ook nog een elektrische doorverbinding geregeld moet worden.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 28 oktober 2022, 23:45:14
Inderdaad gaat de tweede bak een stuk sneller. Zonder haast te maken zijn er nu, precies een maand later, acht sporen helemaal gelegd.

Ik wilde eerst de compensatierails op hun plek lijmen, maar bij nader inzien ben ik begonnen met het leggen van het middelste spoor (spoor 7). De positie daarvan heb ik bepaald terwijl de sjoelbakken nog aan elkaar vastzaten. Daarna ging de tweede bak op de operatietafel en is het eerste stuk flexrail gelegd. Van daaruit heb ik de naastliggende sporen gelegd, ook steeds één stuk flexrail. Met de twee starre flexrails heb ik de boel recht gehouden en op constante afstand van elkaar (de rits-methode).

Daarna heb ik de sporen doorgetrokken tot aan het eind van de bak, met een stootjuk natuurlijk. Het resultaat is dat de sporen 1 t/m 8 af zijn:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/76365F50-89FF-4EDC-A97B-4BB1B4D1756E-635c46e713f84.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/76365F50-89FF-4EDC-A97B-4BB1B4D1756E-635c46e713f84.jpg)

Rechtsachter worden in spoor 2 nog een paar dwarsliggers op hun plek gelegd. Er zijn een paar zware walsloks aangevoerd, om de gelijmde sporen aan te drukken. (Potten verf op de lagebakwagons bleek beter te werken ;).) De stapelplaats wordt steeds leger. De twee starre flexrails liggen klaar om gehesen te worden, waarmee spoor 9 en 10 doorgetrokken worden tot het einde.

Voor spoor 11, 12 en 13 worden de oude stukken Jouef-rails opgeknapt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/E8EA00A4-BE78-495F-AE12-DC4D04C46C64-635c46e629f88.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/E8EA00A4-BE78-495F-AE12-DC4D04C46C64-635c46e629f88.jpg)

De totale voorraad van 13 stuks wordt gedemonteerd en alle kapotte dwarsliggers worden uit de bielsmat verwijderd. Dan worden ze weer samengesteld en hopelijk houden we 9 complete lengtes over. Met wat reststukken van de stapelplaats kunnen dan de laatste drie sporen voltooid worden.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: DJV op 29 oktober 2022, 10:50:10
Lekker bezig!!
En wat een gave foto zo met die 2 kranen er op. (y) (y)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 29 oktober 2022, 11:07:39
Dank je! Het spelen is begonnen. Ik wilde eigenlijk een foto maken van die kranen met een stuk flexrails gehesen, maar dan vielen ze om ;D.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 16 november 2022, 10:35:12
Zoals in de rubriek “Vraag en aanbod” gemeld, was de kwaliteit van de oude Jouef-railstukken zo slecht dat ik ervan afzag. In plaats daarvan heb ik van Jo (Stoombr38) vijf gloednieuwe Fleischmann-flexrails overgenomen. Daarmee heb ik de sporen 9 t/m 13 kunnen voltooien. De tweede sjoelbak is dus ook af:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/4A4BD052-4818-43DB-B8A4-08E1A9B1468A-6374ad041e30f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/4A4BD052-4818-43DB-B8A4-08E1A9B1468A-6374ad041e30f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/EF733DD5-93F8-4519-8A42-2E9F2855487F-6374ad054b300.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/EF733DD5-93F8-4519-8A42-2E9F2855487F-6374ad054b300.jpg)

Het is nu nog maagdelijk, strak en een beetje saai misschien. Maar straks staat het vol met materieel! En in combinatie met de eerste sjoelbak is het vast een mooi opstelterrein.

Gek genoeg is er ook een nadeel van het gebruik van Jo’s gloednieuwe flexrails: ze zien er veel te mooi uit. Ze sluiten aan op dezelfde rails, maar dan bijna veertig jaar oud. Die zijn al door de tijd “verweerd” en hoeven al bijna niet meer van een roestkleurtje voorzien te worden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/32343C09-29E1-499B-AE94-CB99E927B8CF-6374ad04132c9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/32343C09-29E1-499B-AE94-CB99E927B8CF-6374ad04132c9.jpg)

De volgende stap wordt het aan elkaar schroeven van de sjoelbakken en het vastmaken van de compensatierails die de sporen over de twee bakken moeten verbinden.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Frans Peeters op 16 november 2022, 10:41:14
Ferme sjoelbak die je daar hebt.

Op de 'oude' rails zou ik toch maar beginnen gummen. De railkoppen moeten even mooi glimmen als bij de nieuwe. Stroomoverdracht, je kent het wel.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 16 november 2022, 10:52:45
Dat @#$-klusje ontwijk ik nog even, Frans! Ik bedoelde vooral de zijkanten, maar het is voor de koppen inderdaad nodig. Ik denk erover om de rails (inclusief bielsmat) eerst af te nemen met wasbenzine, om veertig jaar stof en vuil te verwijderen.

En daarna de railstaven met golfkarton schoonmaken. Dat laatste heb ik hier op het forum eens gelezen en is volgens mij een prima alternatief voor een railgum.

Als tiener heb ik mijn rails weleens geschuurd, maar dat trekt misschien maar meer vuil en vet aan. Er zijn ook mensen die hun rails polijsten, dat lijkt me weer wat erg bewerkelijk. Het effect van golfkarton zit daar een beetje tussenin, vermoed ik.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Dick55 op 16 november 2022, 19:51:30
Ik zou railgum gebruiken en ook steeds testen of je wel spanning op alle plekken op de rails hebt.

Wel een pracht opstelterrein. Heb je geen plan gehad om ook aan de andere kant aansluitingen te maken zodat je een groot opstel/rangeerterrein krijgt?

Welke afmetingen hebben je "sjoelbakken"?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 17 november 2022, 23:20:45
Bedankt voor het compliment! Elektrisch heb ik de tweede sjoelbak nog niet getest, maar ik verwacht dat ik de rails wel op een of andere manier geleidend krijg. De eerste slag, met wasbenzine, zit er inmiddels op.

Er zitten weinig railverbindingen op de tweede sjoelbak. Ik verwacht vooral verbindingsproblemen op de overgangen tussen de bakken, met de compensatierails. Dat zal waarschijnlijk met stekkers verholpen moeten worden.

De sjoelbakken zijn ieder 2m x 75cm. Een aansluiting aan de andere kant heb ik eigenlijk nooit overwogen. Dat heeft vooral te maken met de inrichting van de woonkamer, denk ik. De kopse kant van het opstelterrein ligt ongeveer tegen een bank aan, dwars op de lengterichting van de woonkamer.

Op deze foto is aan de bovenkant nog net de schaduw van de bank te zien:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sjoelbakken-laminaat-2-61e1a9ccdaa01.jpg)

Een rondgaande spoor van Roco line met bedding loopt straks achter het opstelterrein onder die bank door, om de sjoelbakken heen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 01 december 2022, 23:07:00
Het is zo ver: de modules voor onder de bank zijn klaar en in bedrijf genomen.

Van de twee scharnieren waarmee de sjoelbakken aan elkaar vastzitten, heb ik de vaste pinnen verwijderd en vervangen door boutjes. Dan hoef ik niet de scharnierplaten uit en in het hout te schroeven als ik in de toekomst een van de delen op de operatietafel wil hebben.

De compensatierails zijn bevestigd en alles werkt; er hoefde maar één railschoen wat strakker vastgemaakt te worden en een contactprobleempje bij het voorste driewegwissel kon eenvoudig opgelost worden.

Tijd voor een feestje! Het emplacement is gedoopt tot "Wohnzimmer Rangierbahnhof (Rbf)". De inwijding is geschied door een speciale trein, bestaande uit de BR 01 van mijn vader (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=70890.msg3222189485#msg3222189485) en alle sneltreinrijtuigen die hij had:

Er waren bezoekers gekomen met stads- en streekvervoer, de Schi-Stra-bus en klassieke Volkswagens. Het spoorwegpersoneel hield de bezoekers op veilige afstand van spoor 8, waar de trein op aankwam. En er was natuurlijk een fanfare voor de muzikale omlijsting. De lokale omroep legde het op spectaculaire wijze vast. Klik op de luchtfoto voor de reportage:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/F89768EF-5E38-47C6-B8B3-C0F2276F4504-63892043c2bf8.jpg) (https://youtu.be/0jClQSbCYxM)


Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Bjor op 02 december 2022, 08:04:08
Verbazingwekkend wat een krachtig geluid zo'n kleine fanfare nog kan voortbrengen ;D
Maar wat een mooi spoorfeest na een lange periode van hard werken.  Dat ziet er strak uit. (y) Leuk gedaan.
 Ik ben benieuwd naar hoe het buiten de bakken verder gaat.

Ben
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: tothebeach op 02 december 2022, 11:53:50
Gefeliciteerd met deze opening. Leuk in beeld gezet, met een fraaie potpourri van rollend materieel.

Groet,
michel
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Mark Lin op 02 december 2022, 20:47:32
Proficiat met het bereiken van deze mijlpaal!
Leuk dat de festiviteiten op beeld zijn gezet.
De sporen zijn strak gelegd. (y)

Groet, Mark
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: gdh op 02 december 2022, 22:08:01
Mooi systeem heb je gemaakt (y) ziet er goed uit
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: 741230 op 03 december 2022, 21:18:35
Leuk filmpje en mooi gemaakt. Leuk dat dit idee wat nogal afwijkt van de gangbare bouwsels ook echt gaat werken. Chapeau. Ga je nu nog meer modules maken die hierop aansluiten? Wat is het eindelijke plan met deze bakken qua lay out?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Spoor010 op 03 december 2022, 23:41:36
Inderdaad een heel leuk filmpje!  (y)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 04 december 2022, 08:27:20
Ik heb genoten van de ceremonie, je hebt er werk van gemaakt. Een plattere baan heb ik nog niet gezien, goed gelukt. Ik sluit me aan bij de vraag van 741230, over het vervolg. Een idee geef je al in een eerdere reactie:

Citaat
Een rondgaande spoor van Roco line met bedding loopt straks achter het opstelterrein onder die bank door, om de sjoelbakken heen.

Op naar straks! Ik ben benieuwd.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 december 2022, 08:40:56
Grappig filmpje. Bij de auto's van de bezoeker zie ik wel een heel hoog Volkswagengehalte.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 december 2022, 23:18:10
Iedereen bedankt voor de complimenten! Het was erg leuk om het filmpje te maken.

Het voorlopige bewijs is geleverd dat Ikea-laminaat een bruikbare onderbouw is voor een modelspoorbaan :).

Men vraagt zich af hoe het verder loopt buiten de sjoelbakken. Huub haalde daarover een eerder bericht aan, en aan het begin van dit spoor (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222226869#msg3222226869) heb ik het ook al verteld. Maar dat is lang geleden en ik licht het graag nog een keer toe. Het spoor loopt aan het eind van de wisselstraat de bak uit en sluit dan aan op een rondje door de woonkamer, gelegd met Roco line met bedding. Het sporenplan ziet er zo uit (tekening niet op schaal):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Wohnzimmer-Anlage-638e553a26cbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Wohnzimmer-Anlage-638e553a26cbb.jpg)

Het rondje heb ik een jaar geleden al eens gelegd, voordat de modules er waren. Het geheel, zoals op de tekening, heb ik nog niet geprobeerd (op dit ogenblik liggen de modules weer even onder de bank). Maar in mijn gedachtengang gaat het ongeveer als volgt: een nieuwe trein wordt samengesteld met behulp van het uithaalspoor, op spoor 7, 8 (het langste spoor) of 9. Als de vrije baan vrij is vertrekt deze uit het Rbf en rijdt een paar rondjes door het Wohnzimmertal. Intussen kan een volgende trein samengesteld worden. De trein uit het Wohnzimmertal komt binnen op het inhaalspoor en wordt teruggeduwd naar het Rbf. Dan kan de volgende trein de vrije baan op en het materieel van de net binnengekomen trein verdeeld worden over de andere sporen.
Mogelijk krijgen de sporen 1 t/m 6 en 10 t/m 13 verschillende functies, bijvoorbeeld rijtuigen versus goederenmaterieel. Maar verschillende bestemmingen kan ook, zoals het Zuiden en het Noorden. Dat kan ik elke keer opnieuw verzinnen. Misschien is een kaartsysteem leuk voor het samenstellen van treinen.

Er gaat dus vooral gespeeld en gereden worden; verwacht bij mij geen overvloedig gebruik van XPS, kurk en Sculptamold ;D. Zoals ik al schreef bij het kleine baantje van Michel (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=104438.msg3222352078#msg3222352078), zie ik op het forum wel de mooiste dingen langskomen. Ik speel daarom met de gedachte het Rbf wat verder aan te kleden door bijvoorbeeld de rails roestbruin te maken en van ballast te voorzien. Maar de ene helft wordt steeds opgeklapt, en ik betwijfel of dat spul dan wel blijft zitten.

Dit vindt plaats in druilerige weekenden, zo stel ik mij voor. Daarna verdwijnen de modules weer een tijdje onder de bank; de Roco line rails en het materieel in dozen in de kelderkast.

De Volkswagens worden misschien een klein zijspoor binnen de hobby. Mijn ouders hadden ooit een VW Kever, eerst een blauwe en daarna een rode. Verder heb ik niet zoveel met auto's en ik heb er zelf ook geen. Maar een zwak voor Volkswagens heb ik wel overgehouden aan die Kevers. Mijn allereerste bijdrage op dit forum, in 2020, was de vraag wie wist welke merken Kevers in blauw en rood hadden uitgebracht. Ik wilde deze twee als souvenir op een eventuele modelspoorbaan, of gewoon op mijn bureau. Net als de Utrechtse stadsbus en de streekbus van Centraal Nederland (beide van Artitec), waarin ik als tiener nog heb gezeten. In de opheffingsuitverkoop bij Meeden Modelbouw (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=104901.0) zag ik nog een oude Transporter liggen en een Wiking-jubileumssetje. Die stonden opgesteld tijdens de openingsrit.
Naast wat auto's en Preizigers zal er ongetwijfeld af en toe een oud gebouwtje uit een doos springen, om de sfeer wat te verhogen. Dat alles, met het rollend materieel van mijn vader, dat van mij als tiener en dat van mijn opa (daarover later meer) maakt van het geheel een "RetroBahn", zoals er meer te zien zijn op het forum. Het materieel krijgt een eigen spoor op het forum.

Tenslotte zal, naast het rijden - of misschien wel eraan voorafgaand - het onderhoud aan het materieel waarschijnlijk veel knutselplezier opleveren. Daarvoor moet het, met een enorme kraan ;), getransporteerd worden van het Rbf naar het "Wohnzimmer Ausbesserungswerk (AW)". Dat is de vorige eettafel die tot werkplaats is weggepromoveerd (zie de tekening). Het onderhoud kan doorgaan als de baan is opgeborgen, al zal het AW van tijd tot tijd ook weer eens aan kant gebracht moeten worden.
Ook van het onderhoud zal ik verslag doen op een eigen spoor.

Wat hier verder nog behandeld gaat worden bestaat uit de elektrische bediening van de wissels, de aansluiting van een ooit gebouwde Weistra PWM-regelaar (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Snelheidsregelaar_met_pulsbreedtemodulatie) en, ten behoeve van die twee zaken, de bouw van een bedieningspaneel. Als ik dat maar plat genoeg krijg, kan het een vaste plek krijgen in de hoek linksonder in de bak, naast het uitrijspoor. Van daaruit heb ik, als seinhuiswachter, goed uitzicht over het emplacement :police:.
Tot het zo ver is bedien ik de wissels met de hand en rijd ik met een Roco handregelaar (met PWM), aangesloten op een Fleischmann-transformator. Voor de vrije baan moet nog een tweede voeding samengesteld worden uit spullen in dozen.

Genoeg plannen dus, voor een lange kwakkelwinter.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 12 december 2022, 19:31:35
Een bijzonder verschijnsel, vandaag aangetroffen op Wohnzimmer Rbf:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/9EDA0D21-341F-4055-955C-98BB6DA1735D-639773360cb2a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/9EDA0D21-341F-4055-955C-98BB6DA1735D-639773360cb2a.jpg)

Een spoorspatting, in de winter?!
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: 741230 op 12 december 2022, 19:37:16
Waarschijnlijk het gevolg van een hete avond met mvr. Bogman op de bank?
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 12 december 2022, 19:39:10
 ;D Oei. :o

Zou het hout krimpen vanwege de luchtvochtigheid in huis, die laag zal zijn vanwege stoken? En heb je de rails vrij stotend tegen elkaar aan gelegd neem ik aan?

Geluk bij ongeluk dat het aan het eind van een spoor is gebeurd, dat laatste stukje kun je makkelijk opnieuw leggen.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 14 december 2022, 12:01:18
Laten we mevrouw Bogman hier maar even buiten laten.

De ondergrond is van Ikea laminaat, zoals de trouwe volgers weten. Ik verwacht niet dat dat erg krimpt, dat doet het in mijn gang ook niet.

Wat ik vermoed is dat het komt doordat de bakken langer zijn dan de tafel waarop ze lagen. De bakken lagen daardoor een beetje bol terwijl ik de rails lijmde. Nu liggen ze vlak op de vloer en zijn de railstaven een beetje “langer”. Op spoor 2 liggen de railstaven blijkbaar te strak tegen elkaar om dat verschil op te vangen.

Op dit ogenblik levert het geen gevaar op voor het treinverkeer. En ik ben druk bezig met het rijvaardig maken van het rollend materieel (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105265.msg3222356459;topicseen#msg3222356459). De reparatie van deze spoorspatting stel ik even uit tot de bakken weer leeg zijn.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 14 december 2022, 17:18:30
zoals de trouwe volgers weten
Sorry.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 14 december 2022, 18:58:26
Geen probleem Huub, ook een trouwe volger vergeet wel eens iets.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 13 januari 2023, 23:04:19
Deze druilerige dagen zijn ideaal om voor de eerste keer de combinatie van Wohnzimmer Rbf en Wohnzimmertalbahn operationeel te krijgen. Beide waren al los van elkaar uitgeprobeerd, maar nu wordt het tijd om het hele plan uit te leggen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Wohnzimmer-Anlage-638e553a26cbb.jpg)

Het kost nog heel wat uurtjes om alle stukken Roco line met bedding schoon te maken (ik gebruik stroken golfkarton) en ze zo te leggen dat het parcours netjes onder de banken door past, langs piano en boekenkast en om de eettafel heen. In de tekening is te zien dat er, om strakker langs de boekenkast te kunnen, een S-bocht toegevoegd kan worden. Dat geeft ook meer ruimte om in het Wohnzimmer AW te kunnen werken zonder de treinenloop te verstoren. Hoewel de aansluiting op het Wohnzimmer Rbf dan wel ongunstig uitkomt, zag ik tijdens het uitleggen van het traject. De precieze plek van de sjoelbakken moest nog even uitgevogeld worden.

Eerst maar eens in detail kijken naar de wisselverbinding tussen Wohnzimmertalbahn en het Rbf. In Anyrail ziet het er zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Wohnzimmer-Anlage-wisselstraat-63c1cd5edab28.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Wohnzimmer-Anlage-wisselstraat-63c1cd5edab28.jpg)

De S-bocht had ik direct links van de piano gedacht, om niet midden onder het bureau door te lopen. Daarop aansluitend zou de wisselverbinding liggen. Maar dan zou de aansluiting op het Rbf weer lastig worden.
De tweede variant hierboven vervangt de S-bocht. Daarmee wordt de aansluiting makkelijker.

Waarom het rechte stuk 42511? De aanleiding is dat ik een elektrische scheiding wil tussen de vrije baan van het Wohnzimmertal enerzijds en het Rbf, inclusief in- en uithaalspoor, anderzijds. Dat kan natuurlijk ook met, eh, scheidingslasjes. Maar ik haal liever ergens een stukje uit (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98727.msg3222251004#msg3222251004) ;D. En mijn wissels blijven nu zo maagdelijk mogelijk.
Het rechte stuk 42511 is ook speciaal bedoeld voor deze diagonale verbinding (DG1). Het is iets langer dan de “gewone” halve lengte 42512 (G1/2). Hierdoor passen er precies vier hele lengtes 42510 (G1) tussen de buitenste wissels.

Op de vloer wordt de eerste variant:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/AD7F8AD2-E623-4E9A-9BEE-8FC970501CD7-63c1c31e5923e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/AD7F8AD2-E623-4E9A-9BEE-8FC970501CD7-63c1c31e5923e.jpg)

Dat betekent dat de bedding moet worden bijgesneden. Hier op het forum kan ik geen verslag vinden van iemand die het al eens gedaan heeft. Omdat het mij wel nuttig lijkt, heb ik in een apart onderwerp beschreven (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105705.0) hoe het mij vergaan is. Tips & trucs kunnen daar gegeven worden.

Het was nog even puzzelen op het rechte stuk tussen de twee onderste wissels. Het afbuigende stuk van zo'n wissel is net iets langer dan het rechte stuk:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/B28BECFD-4448-4D29-8FA8-C0191DD4B71E-63c1c31c304ba.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/B28BECFD-4448-4D29-8FA8-C0191DD4B71E-63c1c31c304ba.jpg)

Dit heeft te maken met de geometrie van de Roco line. Het meest rechtse wissel in de tweede variant van mijn wisselverbinding is andersom (rechts in plaats van links afbuigend). Daardoor is de lengte precies andersom:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/3E9EB90A-DC18-41E6-9A91-00E0C89F038C-63c1d1bfeaea5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/3E9EB90A-DC18-41E6-9A91-00E0C89F038C-63c1d1bfeaea5.jpg)

Wat eerst rechtdoor was (in de foto horizontaal) is nu, vanuit het wissel gezien, afbuigend en dus het kortere stuk. Om de hele wisselverbinding weer kloppend te maken moet dan het rechte stuk tussen de twee onderste wissels ook iets langer worden. Maar hoeveel? Volgens AnyRail past het als je, in plaats van één standaard recht stuk (G1), twee halve diagonalen gebruikt (2x DG1). Daarmee is het verschil (van 8mm) weer opgeheven.

Ik heb nog niet die twee extra diagonalen in huis. Voor nu moeten moeten de treinen even alle vier wissels nemen om in het Wohnzimmertal rondjes te blijven rijden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/5464A7F2-FDA5-4386-8197-3F53CE10EDA2-63c1d146206ff.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/5464A7F2-FDA5-4386-8197-3F53CE10EDA2-63c1d146206ff.jpg)
(Zicht vanaf de boekenkasten, onder het Wohnzimmer AW door, in de richting van het Rbf.)

Helaas lopen de sporen zo'n beetje midden onder het bureau door, dat het Wohnzimmer AW vormt. De werkzaamheden daar zullen vanaf de kop van het bureau gedaan moeten worden, in perioden dat de W.E.G. actief is.

De twee diagonalen die wél al in de wisselverbinding zitten, heb ik doorgezaagd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/2E39FAD2-D884-461F-9A2F-E706E5848DF0-63c1c31ac7ffc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/2E39FAD2-D884-461F-9A2F-E706E5848DF0-63c1c31ac7ffc.jpg)

Daardoor vormt de wisselverbinding de elektrische scheiding tussen de vrije baan en het Rbf met in- en uithaalspoor. Er kan straks een trein rondreiden terwijl een andere wordt samengesteld.
Maar morgen kan er begonnen worden met uitgebreide testritten! En het weer lijkt mee te gaan werken :)
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: hrp op 14 januari 2023, 09:39:20
 :)
Succes, mooi weer om binnen te spelen!

Is het met de baan uitgelegd niet spitsroedelopen in huis?

Ronald
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 14 januari 2023, 22:08:30
Vanmiddag heb ik bij Kuijpers’ Hobbyhuis even die twee diagonale stukken aangeschaft. Daarmee was ik zo ver dat ik een trein op de vrije baan kon laten rijden en tegelijkertijd rangeren op het Rbf. Om het in- en uithaalspoor voldoende lengte te geven, zal ik nog een paar boogstukken moeten aanschaffen. Dan kan het spoor ook de eettafel rond, rechtsboven.

De eerste testritten zijn succesvol maar hebben ook meteen wat werk opgeleverd voor het Wohnzimmer AW: de BR 65 (model jaren 80) moet een andere koppeling want deze is te laag en een zandwagen maakt kortsluiting doordat de wielstellen niet geïsoleerd zijn.

Het valt te overzien, Ronald. Ik heb geen vaste huisgenoten, dat scheelt. En vanmiddag kon ik gewoon bezoek ontvangen en ze aan de eettafel een kopje thee serveren. Nu het Rbf aan de kant van de piano terechtgekomen is, kan er ook gewoon op de bank gezeten worden. Terwijl mijn bezoek verder speelde, ging ik even naar de keuken voor verse thee. Ik moest even wachten voordat ik weer de woonkamer in kon; er kon nog een trein komen ;).
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 april 2023, 17:33:33
“You can’t have a cake and eat it” of, in goed Nederlands: je kunt niet alles hebben. In mijn geval: het is praktisch onmogelijk om het Wohnzimmer Rbf en het Wohnzimmer AW tegelijk in bedrijf te hebben. De aansluiting van het Rbf op de Hauptstrecke loopt onder de knutseltafel door, waardoor ik er niet goed aan kan zitten. De tafel verplaatsen naar een andere kamer kan, maar dat is minder gezellig.

Ik dacht dat het mogelijk was om de modules onder de bank te schuiven en het rondje door de kamer te behouden, zodat ik in het AW kan repareren en op de Hauptstrecke testritten maken. Maar de Hauptstrecke loopt onder diezelfde bank door, en dan liggen de modules in de weg.

Ik ga mezelf eerst nog eens in bochten wringen - nou ja, mijzelf: de Hauptstrecke - om te kijken of het niet tóch kan. Bijvoorbeeld door met twee S-bochten voor de bank langs te gaan. Een S-bocht voorbij de piano zorgt er al voor dat de Hauptstrecke niet meer midden onder het AW doorloopt. De wisselstraat is daarbij verplaatst naar het stuk voor de boekenkast langs:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/0EAE335E-4073-4DF1-80CA-88DA9AB57C34-642d93101b351.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/0EAE335E-4073-4DF1-80CA-88DA9AB57C34-642d93101b351.jpg)

Met de aansluiting op het Rbf wordt nog wat puzzelen, maar dat doe ik wel als die modules weer onder de bank vandaan komen.

Intussen is het in het AW toch weer een zooitje geworden (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105265.msg3222385061;topicseen#msg3222385061)…
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: phdirk op 06 april 2023, 16:55:00
Hallo Ferdinand,

Mooie verslagen weer. Succes met het verder puzzelen. Jou kennende komt dan zonder meer goed.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: HuubvG op 06 april 2023, 19:18:31
De ruimte is er wel, de vloer is ook mooi vlak. Nu nog indelen tot het past. Puzzel ze.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 30 juni 2023, 23:33:28
Dit weekend wordt het treinverkeer in het Wohnzimmertal hervat. Ter voorbereiding moet er wat roestrijden plaatsvinden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20E3A48E-71DC-41F4-8DE7-9055F79024CE-649f48be0063d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20E3A48E-71DC-41F4-8DE7-9055F79024CE-649f48be0063d.jpg)
Slijptrein in de boog bij Stromeck

Om een Roco railpoetswagen met een nieuwe railgum in beweging te krijgen zijn twee BR 94’s nodig!
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 01 oktober 2023, 22:29:29
De avonturen van Ronald Halma met verf van Le Noir & Blanc (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=95437.msg3222416723#msg3222416723) maakten me nieuwsgierig. Vanwege een verlopen betaalpas kwam ik met lege handen terug, anders had ik wel een potje Charleston Grey (https://www.karwei.nl/assortiment/le-noir-blanc-lak-extra-mat-charleston-grey-100-ml/p/B442689) en Flanders Grey (https://www.karwei.nl/assortiment/le-noir-blanc-lak-extra-mat-flanders-grey-100-ml/p/B442688) meegenomen.

Misschien ook wel een potje Ivory Sand White (https://www.karwei.nl/assortiment/le-noir-blanc-lak-extra-mat-sand-white-100-ml/p/B442684). Waarvoor? Ik heb, in tegenstelling tot Ronald, eerder een macro-layout :)
Maar ook die kan wel een beetje afwerking gebruiken. Als ‘ie onder de bank ligt, valt het niet erg op, maar het zou mooier zijn om de buitenkant van de opstaande rand wit te maken. Of zo’n extra matte Ivory Sand White, of White (https://www.karwei.nl/assortiment/le-noir-blanc-lak-extra-mat-white-100-ml/p/B442683), daarvoor een geschikte keus is, weet ik niet. Wel zitten ze inderdaad in handige kleine potjes, genoeg waarschijnlijk voor die buitenrand. Omdat ik nu met lege handen naar huis kwam, heb ik maar een oude pot Flexa zijdeglans zandbeige, van 750ml, opengetrokken. En ben die rand gaan schilderen, het was er mooi weer voor:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/1AC1D39E-57E7-49D0-8620-FF8E409E7E5B-6519c935476ee.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/1AC1D39E-57E7-49D0-8620-FF8E409E7E5B-6519c935476ee.jpg)

En die andere kleuren dan? Eerder heb ik al eens aangegeven dat ik niet zo snel ballast zal toepassen op mijn modules, omdat een helft op zijn kop ligt onder de bank en bij het in- en uitklappen flink zwabbert. Ik betwijfel of boekbindlijm daartegen bestand is.

Maar ik zou het emplacement toch wel een wat passender kleur willen geven. De spaanplaat van mijn eerste spoorbaan, gebouwd door mijn vader (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105264.msg3222368963#msg3222368963), schilderde hij met schoolbordverf, als neutrale basis. Daar moest ik aan denken bij de Charcoal Black die Ronald gebruikt voor het kijkvenster van zijn diorama. Een matgrijs zoals Charleston Grey is misschien mooier? Tussen de sporen kan ik dan inspectiepaden suggereren met de Flanders Grey. Maar wordt het zo niet een beetje een zebrapad?

Eigenlijk goed dat ik die potjes niet kon meenemen, want op de terugweg sloeg de twijfel toe. Ik zou namelijk de rails wel roestbruin willen schilderen, dan valt het glimmende messing en nieuwzilver wat minder op. Ik heb pas een spuitbus Navy Brown van Tamiya aangeschaft. Ik had er geen concrete toepassing voor maar die was in de aanbieding en drukte de verzendkosten voor andere artikelen. Is dat een geschikte kleur? En is een spuitbus handig? Je moet die rails van twee zijkanten raken.

Tips zijn welkom, intussen ga ik zelf ook even op het forum zoeken.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: spoorijzer op 03 november 2023, 09:30:32
Een wat late reactie, maar ik zie dat je Ikea Laminaat als ondergrond gebruikt. Mijn ervaring met Ikea laminaat (in huis) zijn prima, goede prijs/kwaliteit etc, maar uitzetten was wel degelijk een ding. Over de woonkamerbreedte (5 meter) heb ik regelmatig een deel af moeten bikken omdat het laminaat na leggen toch steeds tegen de muur kwam. Dit ondanks dat we minimaal 1 cm speling aanhielden. Dus een paar cm uitzetten vind ik niet vreemd. Of je daar direct spoorspatting door krijgt op kleine lengte, dat weet ik niet. Maar naar mijn idee zit er meer beweging in dan bv multiplex of MDF.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 04 november 2023, 22:00:52
Beter laat dan nooit! Maar tot nu toe houdt het Ikea-laminaat zich goed. Over de oorzaak van de spoorspatting (inmiddels gerepareerd) twijfel ik niet, dat lag aan de te strak gelegde rails.

Er is nu bijna een jaar voorbij en ik heb nog niet gemerkt dat het laminaat is uitgezet of gekrompen. Als ik het goed begrijp vindt de uitzetting vooral in de breedte plaats?

Vorige week is een kop thee vanaf de bank op de grond gevallen; dat gaf wat wateroverlast op de overgang tussen de bakken. Mogelijk heeft het schilderen van de kopse kanten van de laminaat-planken voorkomen dat die zouden uitzetten. Er is geen schade gemerkt.

De verbinding van de aansluitrails op de trafo en PWM-regelaar gebeurt nu via cinch-pluggen (die van de standaard audio-kabeltjes), dat is een stuk makkelijker dan losse draadjes. Alleen bij de aansluiting van de hoofdbaan direct aan de Fleischmann-trafo heb ik nog vijftig procent kans de draadjes verkeerd om aan te sluiten.
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: spoorijzer op 04 november 2023, 23:09:21
Bij ons in de kamer lag het laminaat in de lengte en zette het ook in die richting uit, in de breedte kan ik het mij niet herinneren.

Maar gelukkig dat je er niet veel last van hebt, dat is het belangrijkste  (y)

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Een soort modules voor onder de bank
Bericht door: Ferdinand Bogman op 05 november 2023, 11:35:30
Dat zal ik dan toch in de gaten houden, Rogier.

Intussen, voor de administratie, even een foto als aansluitschema:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/D62045E4-0A89-4A4A-9033-4A64A5C38EA0-65476e397f9ad.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/D62045E4-0A89-4A4A-9033-4A64A5C38EA0-65476e397f9ad.jpg)


Het is de bedoeling op termijn de Fleischmann-trafo te vervangen door iets anders. De bediening ervan, zo op de vloer, is niet zo handig.