BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: dirk_de_coninck op 14 april 2021, 23:17:02

Titel: Beslissingen hoe (1) aan digitaal te beginnen en (2) automatisch rijden?
Bericht door: dirk_de_coninck op 14 april 2021, 23:17:02
Beste iedereen,

Na vele vele jaren dromen, een startsetje gekocht te hebben, een loc hier een wagonnetje daar, zou het zomaar kunnen dat ik er uiteindelijk echt aan kan beginnen om een treinbaan in mekaar te knutselen.
Ik ben een leek op vlak van baanbesturing en decoders enzo maar heb hier op het forum en in de encyclopedie al een heleboel info gevonden die ik nog wel een paar keer zal moeten herlezen. Maar dat gaat wel lukken om daar wijs uit te raken

Maar nu vraag ik mij af of al die dingen (centrales en decoders en besturingsprogramma's) wel zomaar uitwisselbaar zijn.
Of is de ene component onlosmakelijk verbonden met de andere?

Ik bezit toch al een leuke collectie Märklin collectie en dito C-rail. Die C-rail daar ben ik al uit die ga ik enkel in het onzichtbare deel gebruiken omwille van de vlotte connecties ook met decoders en aansturing (zou ik dan zo denken ;-) ) In het zichtbare deel K-rail omwille van de flex en dus vd zachtere bochten.

Ik ben niet iemand die uren kan zitten rangeren, ik geniet, voorlopig, meer van het toekijken hoe de treinen door het landschap rijden en mekaar kruisen en passeren. Graag maakte ik dat allemaal automatisch en dus, als ik het goed begrijp, is een Koploper of Rocrail nodig. Massadetectie is mij ondertussen ook al bekend en blijkbaar heel betrouwbaar. Blokken maken op de baan ook ok. En dat als je digitaal rijdt en dus via Koploper ofzo je eigenlijk geen schakeltableau nodig hebt als je het allemaal automatisch wilt laten verlopen maar dat je desnoods nog wel handmatig kan ingrijpen. Of heb je dan wel een tableau nodig?

Maar wat moet ik nu eerst beslissen? Welk besturingssysteem ik wil gebruiken? Blijkbaar wordt Koploper niet meer bijgewerkt dus dacht ik om voor Rocrail te kiezen. Maar toen zag ik iets over DCC of DCC++, hoe zit het daarmee? Wat is er allemaal te combineren met de MM van Märklin? Ik heb ook een Märklin MS2, dus hou ik die en moet ik daar rekening mee houden of kan ik dat ding in de lade leggen als ik Rocrail zou toepassen?
En kan ik dan gewoon eender welke wissel- en seindecoder gebruiken om alles te regelen of zijn er die beter werken in combo met dees of gene besturingssysteem?
Ik zoek geen pure technische uitleg die zoek ik nog wel op maar het forum staat zo propvol met vragen en antwoorden  .... u weet wel dat van dat bos en die bomen!

Ja sorry een hoop vragen en ik hoop stilletjes dat het antwoord heel simpel is; doe maar lekker op het komt wel in orde! ;-)
Maar dat gaat dan nog keuzestress met zich meebrengen dus ik luister graag naar jullie kennis en ervaring over hoe ik het hele systeem het best kan opbouwen. 

Alvast bedankt!

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 april 2021, 23:43:18
Over het besturingssysteem hoef je je nog geen zorgen te maken. Je kunt beginnen met handbesturing. Je moet alleen zorgen dat je een centrale hebt waarop je ook een computer met besturingsprogramma kunt aansluiten. Eigenlijk kunnen alle centrales dat, hoewel ik van de MS niet helemaal zeker ben.
De keuze voor een besturingsprogramma kun je dan uitstellen.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 14 april 2021, 23:44:12
Nog ergens gelezen:

"je kunt volledige detectie hebben over je baan door 1 rail staaf als detectie rail te gebruiken" en dat gaat over de K rail ... hoe zit dat dan???

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 14 april 2021, 23:48:58
Beste Klaas,

Nee idd dat besturingssysteem is nog niet voor direct Maar als daar iets anders onlosmakelijk meer verbonden is is het wel handig om dat op voorhand te weten ... maar blijkt dus van niet.
En over die centrale ... ik heb nu wel een MS2 maar dat kan ook nog veranderen als dat nodig is ik ben geen diehard Märklin fan.
Alle mogelijke info blijft dus welkom!

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 april 2021, 09:32:40
Lees even het stukje over massadetectie in de encyclopedie: https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Terugmelding_en/of_bezetmelding (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Terugmelding_en/of_bezetmelding)
Bij het 3-rali systeem is massadetectie de meest voor de hand liggende methode.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 15 april 2021, 11:29:18
Beste Klaas,

Had ik al gedaan en voor de zekerheid ook afgedrukt ;-) kan ik nog aantekningen maken.
Maar ik ben echt wel op zoek naar waar ik het best mee begin om te hele ketting van centrale en decoders enzo uit te zetten.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 15 april 2021, 12:38:44
Hoewel Massa detectie idd goede voordelen heeft, makkelijk, goedkoop en je kan wagonnen detecteren, je moet wel in je rails zagen. Dat is natuurlijk geen probleem maar..

Stel nu dat je stroomdetectie toepast. Dan hoef je alleen maar aan de onderkant van je rails de doorverbindinkjes doorslijpen en een draadje te solderen en dan hoef je niet extra in je rails te gaan zagen. Ik denk als ik mijn K-rail baan opnieuw zou opzetten dan zou ik het zo doen.

Verder maakt het niet bijzonder veel uit natuurlijk. Je zou vooral een iets ander digikeijs nummertje op je terugmeld module krijgen  :P

Dirk, voor de besturing ben je erg goed af met een witte roco z21 start en een multimaus. Hiermee kan je gewoon rijden en ook nog digitale wissels schakelen + het ding is makkelijk te gebruiken en ligt ergonomisch in de hand. Dan heb je geen extra schakelpaneel nodig. Je kan ze nog uitbreiden met Wifi ook. Voor marklin treinen die geen DCC snappen, moet je de z21 eerst configureren met de z21 tool. DCC treinen rijden out of the box op dit systeem.

Deze kan je ook aan een computer hangen en je kan bezetmelders aansluiten. Je kan speciale roco terugmelders kopen voor hun R-bus systeem maar die zijn aan de prijs. Gelukkig heeft men een omzetter gemaakt die de beruchte marklin's eigen s88 bus naar Xpressnet omzet (dit is dezelfde bus als waar je multimaus op zit). Met dat apparaatje kan je dus ook de goedkopere s88 modules gebruiken.

Je kan verder ook nog denken aan de duurdere zwarte Z21 (let op hoofdletter) en de DR5000. Ik zou marklin mobile stations en central stations onder geen beding kopen. Ze doen onder aan de rest terwijl ze ook nog het duurste zijn. Als je met marklin apparatuur wilt rijden, moet je een central station kopen. Die zijn rond de ~750 of 800 euro. En dan kan je geen koploper gebruiken. Voor zover ik weet draaien deze alleen op iTrain als ik het me goed herinner  ??? en iTrain kost ook tenminste 119 euro. Plus deze apparaten zijn niet ergonomisch of gebruikersvriendelijk m.i. Het is niet  all bad  ze hebben ook wat goede eigenschappen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: 1200blauw op 15 april 2021, 12:56:35
Ik rijd op Märklin-rails, C-rails in het schaduwstation en K-rails in het zicht. Ik heb ervoor gekozen centrale en toebehoren van ESU te gebruiken. De ECoS2-centrale is erg fijn, ook als je in eerste instantie handmatig wilt rijden. Later kun je 'm aan een PC koppelen. Zover ben ik inmiddels, met Rocrail, en dat werkt. Massadetectie heb ik ook, met Detektor Standard van ESU en ESU Switchpilots als wisseldecoders.
Ik denk dat het verstandig is zoveel mogelijk van één fabrikant gebruik te maken. Iedere overgang naar een ander merk kan weer tot verrassingen leiden, dus daarmee heb ik geprobeerd het simpel te houden.
Mijn ups en downs kun je hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=91576.0) en hier (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=79435.0) lezen.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 april 2021, 12:59:19
Stel nu dat je stroomdetectie toepast. Dan hoef je alleen maar aan de onderkant van je rails de doorverbindinkjes doorslijpen en een draadje te solderen en dan hoef je niet extra in je rails te gaan zagen.
Dit zie ik niet. Kun je dat met een plaatje verduidelijken?
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 15 april 2021, 14:28:39
Bedankt "1200blauw"!

Handig dat jij in dezelfde situatie zit als ik dan kan ik lekker ideeën van jouw pikken ;-)
Ik ga jouw draadje zeker uitpluizen naar nuttige info!
Ik hou ook niet zo van zoeken en zoeken of de ene component wel met de andere te combineren is dus alles van éénzelfde fabrikant gebruiken lijkt mij niet onverstandig. Tenzij jullie mij hier kunnen overtuigen natuurlijk.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 15 april 2021, 14:49:37
Dit zie ik niet. Kun je dat met een plaatje verduidelijken?

Bij stroomdetectie, hoef je alleen het rode draadje naar je puko's toe via een bezetmelder te laten lopen. Als je dat principe kiest dan hoef je deze lipjes als enige door de te slijpen en er een draadje aan het midden stukje te soldereren
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BottomView_JPB.jpg)

Je kan ook op andere plaatsen die zwarte geleiders doorslijpen bij bijvoorbeeld een flexrail. Dat zwarte spul kan je er van af schapen om er draden aan te solderen, zodat je halverwege flex rails ook gedetecteerde stukken kan maken zonder dat je je dremel in de railstaven hoeft te zetten.


Citaat
Ik hou ook niet zo van zoeken en zoeken of de ene component wel met de andere te combineren
Het is eigenlijk zo simpel om 'gewoon' een centrale uit te kiezen en al het andere van digikeijs te kopen. Zij hebben loconet terugmelders, s88 terugmelders met massa detectie, s88 terugmelders met stroomdetectie, R-bus terugmelders, terugmelders met railcom, DCC accesoire decoders etc etc

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 april 2021, 16:18:28
Bas, ik snap nu wat je bedoelt. Ik zat te veel te denken aan stroomdetectie via de spoorstaven, maar het gaat om stroomdetectie op de puko's.
Je hebt dan alleen detectie op de sleper. Het voordeel van massadetectie is dat je de hele trein detecteert en dat mis je bij stroomdetectie.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 15 april 2021, 19:09:33
Maar is dat dan minder handig dat je enkel de sleper detecteert? Moet je in je blokken sowieso geen rekening houden met je langste loco/wagon combinatie?
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Jan-Peter op 15 april 2021, 19:11:11
Bijna Klaas,  ;) ;D

De detectie is (in het tijd domein) zo lang aanwezig, als de sleper in de sectie aanwezig is die aan de stroomdetectie (terugmelder) is aangesloten.
Het maakt voor een terugmelder niet uit of de sleper in het begin van de sectie zit (blok onderdeel) of aan het eind: er loopt een stroom dus is er een verbruiker (trein) aanwezig.
De detectie is dus langer (in het afstandsdomein) dan de lengte van de sleper van 4 cm. Een sleper voor (sluit)licht helpt dus, en kan er geschakeld worden bij het vrijkomen van de bezetmelding.

@Dirk

In het algemeen moeten de blokken zolang zijn als je langste trein. Daar zijn echter wel uitzonderingen op te bedenken, daar gaan de besturingsprogramma's verschillend mee om.

Jan-Peter
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 15 april 2021, 19:24:03
Bedankt Bas voor de foto, maakt idd wat duidelijker. Maar die bruine draad gaat dan gewoon naar de rail toch?
En goed dat je zegt dat ik bv bij Digikeijs gewoon alles kan bestellen .... sorry ik ben niet vanalles op de hoogte en zeker niet van techniek. Om geen tijd te verliezen met alle uit te zoeken en alles proberen te begrijpen vraag ik het liever aan jullie. Wie niet slim is moet .. euhm andere slimmerikken aanspreken? ;-)
In elk geval heb jij in één keer nog één van mijn vragen opgelost want uit het artikel in de encyclopedie over terug- en bezetmelders kon ik niet 100% zeker zijn dat je zowel bij massa- als stroomdetectie een S88 nodig zou hebben. Wel dus.
Is die S88 dan die "diodeschakeling"?

En dan over die blokken. Met of zonder "ongedecteerde sectie"? Als je zonder doet weet altijd waar ze uithangen. Is het argument van een losgekomen wagon een valabel argument om de ongedecteerde secties te vermijden? Volgens het artikel kan Koploper "ermee overweg" maar is het dan ook een noodzaak voor Koploper of functioneert die ook zonder die secties.
Is de stopsectie in een blok altijd de laatste (+/-) 40 cm? Of kan het ook langer of stopt de trein dan veel te vroeg op de baan?

Sorry de vragen blijven maar komen hoe meer ik lees in de encyclopedie.

Alvast bedankt !
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 15 april 2021, 19:30:15
Beste Jan-Peter,

het contact met de sleper is dan wel gewoon een "aanwezigheids" detectie maar als je detectie ook samenhangt met het schakelen van een wissel kan je dus beter zeker zijn dat je een sleper hebt op je laatste wagon ofwel werken met massadetectie.
Dus in die zin is massadetectie wat simpeler omdat je niet op elke trein ervoor moet zorgen dat er een 2de sleper op zit.
Natuurlijk heeft in principe elke trein een sluitsein dus ja dan zorg je er automatisch voor dat er een 2de sleper bij zit. Dat noemen ze dan de vraag zelf beantwoorden zeker? ;-)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 15 april 2021, 20:17:19
Maar die bruine draad gaat dan gewoon naar de rail toch?
Ja, naar allebei.
Wie niet slim is moet .. euhm andere slimmerikken aanspreken? ;-)
Iets niet weten maakt iemand niet minder intelligent hoor. Bovendien ben je wel slim bezig. Soms is het beter iets zelf te googelen, soms is het handiger om op fora dingen te vragen.

Is die S88 dan die "diodeschakeling"?
Nee het zit zo. Dit zijn 2 verschillende dingen. De s88 kan je zien als een beschrijving waarin staat beschreven op welke manier de data van terugmeld modules naar centrale geschiedt. We noemen dit ook wel een protocol (hoewel ik betwijfel of ik een schuifregister zo mag noemen op technisch vlak?)

De diodeschakeling heeft betrekking met stroomdetectie. Bij de meeste bare mininum simpele manier om stroom te detecteren, creeert men een spanningsval van 1.4V dit doen we met een gelijkrichter. Over deze gelijkrichter plaatst men dan een optocoupler. Dit ding heeft zelf een spanningsval van ~1.2V. Dus zodra er stroom loopt over de gelijkrichting is er een 1.4V drop, en door dit spanningsverschil geleidt de opto coupler waardoor uiteindelijk centrale treinen gaat zien.

De stukken die niet gedetecteerd zijn, hebben niet standaard deze spanningsdrop. Die kan je toevoegen met een gelijkrichter dit is de diodeschakeling. Een plotse spanningsdrop van 1.4V maakt voor een digitale trein niet uit, bij een analoge trein zou je een snelheidssprongetje zien. Waarschijnlijk zie je wel de lichtsterkte van je koplampen door deze drop.

Bij 2-rail is het belangrijk dat je de diodeschakeling toepast omdat je vooral bij treinstellen met meer stroomafnemers het probleem kan krijgen dat het treinstel pas wordt gedetecteerd wanneer alle stroomafnemende wielen op het teruggemelde stuk staat en dit kan te laat zijn. Dit fenomeen komt doordat de diodes van de gelijkrichter worden kortgesloten door de treinwielen. Als het niet gedetecteerde stuk ook dezelfde drop heeft, dan worden de diodes niet kortgesloten waardoor de optocoupler eerder in werking treedt wanneer een treinstel er over rijdt. Misschien een beetje ingewikkeld verhaal maar ik kan het niet simpeler uitleggen.

Nu rij jij 3 rail dus tenzij jij slepers heb voor en achter de trein die elektrisch in de trein worden doorverbonden, heb jij dit hele probleem niet. Je hoeft dus geen diodeschakeling toe te passen. Maar wie weet stoor je je straks aan die varierende lichtsterkte in je rijtuigen verlichting? Diodes en gelijkrichters zijn geen dure dingen dus... might as well.

Citaat
Is het argument van een losgekomen wagon een valabel argument om de ongedecteerde secties te vermijden?
Klaas noemde dit punt op en in post #6 benoemde ik het ook al. Ja het is natuurlijk een voordeel, maar meer omdat het geen kwaad kan. Het is een nice-to-have die je 'toevallig' heb bij massadetectie.

Maar bedenk nu het volgende: Als je wagonnen verliest, moet je dan er voor zorgen dat je het kan detecteren? Of moet je er voor zorgen dat je simpelweg geen wagonnen meer verliest in de eerste plaats? Lijkt mij toch logisch dat het verliezen van je waggels niet eens voor kan komen toch? Waarom zou je dan moeite steken in het detecteren er van? + een s88 kost 40+ euro voor 16 bezetmelders. Als je nou nog bezetmelders overhoudt, zou je het kunnen overwegen maar heb je het echt nodig? nee totaal niet  ;D

Is de stopsectie in een blok altijd de laatste (+/-) 40 cm? Of kan het ook langer of stopt de trein dan veel te vroeg op de baan?
mowa 30-40 cm volstaat wel zo'n beetje. Voor marklin pakt met men vaak 2 standaard rails en dat is 36cm.

Citaat
Sorry de vragen blijven maar komen hoe meer ik lees in de encyclopedie.
Keep 'em comming  ;)

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 00:30:45
Maar bedenk nu het volgende: Als je wagonnen verliest, moet je dan er voor zorgen dat je het kan detecteren? Of moet je er voor zorgen dat je simpelweg geen wagonnen meer verliest in de eerste plaats? Lijkt mij toch logisch dat het verliezen van je waggels niet eens voor kan komen toch? Waarom zou je dan moeite steken in het detecteren er van? + een s88 kost 40+ euro voor 16 bezetmelders. Als je nou nog bezetmelders overhoudt, zou je het kunnen overwegen maar heb je het echt nodig? nee totaal niet  ;D
[/quote]

oeps dat ging niet helemaal goed ...
Maar dus bij dat citaat uit de reactie van Bas ...
Je zou toch liever hebben dat net door het detecteren van losgeraakte wagons, bv een hele mooie reeks zoals de Reingold, er een wissel niet geschakeld wordt waardoor er een andere trein ertegenaan rijdt en er stukken van komen ... en dan vroeg ik dat van die lengte van die inrij- en stopsectie want stel dat ik een blok netjes in 2 verdeel dan is toch dat hele blok gedetecteerd en wordt dan die ene wissel ervoor niet geschakeld als er een wagonnetje blijft staan .... denk ik dan zo maar even ...
En Bas jij bedoelde dus neem die ongedecteerde secties er nu maar gewoon bij dat komt wel in orde ;-)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Te 2/2 op 16 april 2021, 15:14:22
Ik zoek geen pure technische uitleg die zoek ik nog wel op maar het forum staat zo propvol met vragen en antwoorden  .... u weet wel dat van dat bos en die bomen!
Voor 1 briefje van 1000,- koop je net zoveel als voor 100 briefjes van € 10,-.
Honderd briefjes zijn als 100 bomen. Je mist de lijn, je mist oorzaak en gevolg, je mist samenhang.
Die staat wel in de encyclopedie, ook niet volmaakt, maar alle beetjes helpen.

Wat jij wilt, wil ik niet (ik rij analoog), maar als je dat wilt, dan is de snelste weg doen wat de meeste andere doen, testen op een proefbaantje tot het werkt, en dan dat werkende geheel uitrollen over de hele baan.

De snelle weg houdt in dat je alle vragen naar afwegingen over slaat.
Je stelt ze jezelf niet, en gaat voor een systeem dat bewezen heeft te functioneren.

Er zijn nogal wat wensen en aannames (dat zijn de bomen in het bos), zoals de aanname dat je een baan zo kunt leggen dat er nooit iets ontspoort, of de aanname dat je nooit gaat lukken om een baan storingvrij te houden, en de aanname dat staartdetectie toereikend is om onderweg verloren rijtuigen te detecteren. Zo bestaat er ook de aanname dat detectie niet 100% dekkend hoeft te zijn (en bij 2-rail ook niet zou kunnen). En vaak deugen die aannames niet, in elk geval niet 100%.

Er zijn talloze van zulke aannames (wensen).  Daar kom je achter door zaken in vragen anders te verwoorden: Waarom moet je alles willen detecteren? Waardoor wordt een wisselstand omgeschakeld (terwijl er zich nog een trein boven op dat wissel bevindt, hoe kan dat überhaupt?). Waarom mag een trein niet uitsteken over de achterkant van een blok? Of, als dat wel mag, hoe voorkom je dan een staartbotsing (moet je die voorkomen, of kan die staartbotsing helemaal niet?).

Dus, zonder technisch te worden, en zonder heel diep te gaan,
hebben sommige mensen al hoofdpijn van het nadenken hierover.

Bij 3-rail is massadetectie (S88) in combinatie met een PC-programma de bewezen aanpak.
En als die PC een Apple is, dan heb je relatief meer pech (lees minder mogelijkheden).

Daarna kun je dan voor specifieke situaties toeters en bellen toevoegen, en daar kom je pas
achter als die situaties zich voor doen. Om er een paar te noemen: loc-wissel en loc-omloop, en de rol van stroomvoerende koppelingen bij geduwde treinen.
Dat soort zaken: lekker uitstellen, niet aan denken, tot het je overkomt (dat is de juiste komt tijd, komt raad mentaliteit). Het systeem kan het, nu jij nog, maar niet eerder dan dat het zich voordoet.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: MOVisser op 16 april 2021, 15:29:42
Ik heb wel eens voor een spoorliefhebber van een vaste treinsamenstelling een dunne visdraad onderlangs aangebracht.
Vanaf de achterste tot de wagon bij de loc (kan deze er nog afgehaald worden).
Tussen carrosserie en over de assen aangebracht. Was even frummelen, maar ging best. In rechtstand de draad op lengte gebracht. Wel strak maar niet te strak.

Ronald Visser
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 17:57:38

De snelle weg houdt in dat je alle vragen naar afwegingen over slaat.
Je stelt ze jezelf niet, en gaat voor een systeem dat bewezen heeft te functioneren.


Dus, zonder technisch te worden, en zonder heel diep te gaan,
hebben sommige mensen al hoofdpijn van het nadenken hierover.


Bij 3-rail is massadetectie (S88) in combinatie met een PC-programma de bewezen aanpak.
En als die PC een Apple is, dan heb je relatief meer pech (lees minder mogelijkheden).

Daarna kun je dan voor specifieke situaties toeters en bellen toevoegen, en daar kom je pas
achter als die situaties zich voor doen. Om er een paar te noemen: loc-wissel en loc-omloop, en de rol van stroomvoerende koppelingen bij geduwde treinen.
Dat soort zaken: lekker uitstellen, niet aan denken, tot het je overkomt (dat is de juiste komt tijd, komt raad mentaliteit). Het systeem kan het, nu jij nog, maar niet eerder dan dat het zich voordoet.


Ja die snelle weg is zeker de gemakkelijkste. Niet iedereen is even sterk in techniek en als die dan toch ook willen genieten van een leuk resultaat moeten ze toch op de meest aangewezen manier, de voor hen eenvoudigste, tot dat resultaat zien te komen. Sommige meer technisch onderlegde mensen vinden dat dan misschien vervelend dat wij op hun kennis dan willen teren ... jammer maar als die dan hun kennis niet willen delen moeten zij dat dan ook maar niet doen. Ik betrapt mezelf er anders wel op dat de antwoord op de ene vraag bij mij direct een hoopje kritische extra vragen oplevert, "waarom dit dan wel zo en dat dan weer niet", waarmee ik dan weer op het forum kom.

Hoofdpijn heb ik sowieso als ik techniek probeer te begrijpen ;-) maar uiteindelijk kom ik er meestal wel.

Ik ben er nog niet uit of ik massa of stroomdetectie ga gebruiken .. langs ene kant gaan die doorgezaagde rails waarschijnlijk niet echt storen (voor mij hoeft het ook niet 100% waarheidsgetrouwe baan zijn) en ok die diodeschakelingen zijn niet prijzig maar het is wel extra gefoefel en daar kan altijd iets mislopen en dat zou ik dan weer moeten gaan uitzoeken en met mijn beperkte technische kennis zou dat dan wel weer eens ontmoedigend kunnen werken.
Dus eigenlijk heb ik het al wel beslist: massadetectie.

En het is inderdaad zoals met alles: eerst leren stappen en dan beginnen lopen. Maar ik ben altijd liever ingelicht over eventuele horden die, als ik dan ga beginnen lopen, mij zouden kunnen doen struikelen dus vandaar dat ik op zoek ga naar grondige info.

Maar bedankt voor de "food for thought" Te 2/2!
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 18:00:27
Bedankt Ronald, is natuurlijk een mogelijkheid.

mvg

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 18:03:31
Beste iedereen ,

Als ik wil gaan beginnen experimenteren met het maken van blokken en schakelen van wissels dmw detectie van het één of ander enzo ... moet ik daar dan ook direct zo een Centrale voor hebben? Ik vermoed van wel maar ik vraag het toch maar even want zo een centrale dat is ook niet echt goedkoop he.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 april 2021, 19:29:53
Als je digitaal rijdt heb je hoe dan ook al een centrale. Maar in centrales zijn er veel variaties. Bij de heel uitgebreide kun je inderdaad op grond van detecties wissels en andere dingen schakelen. Om te weten wat een centrale allemaal kan is er maar één mogelijkheid: de handleiding doorspitten. Maar zeker als je een beginner bent zal het je al gauw gaan duizelen.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 16 april 2021, 19:34:35
Citaat
moet ik daar dan ook direct zo een Centrale voor hebben
Yep. De centrale is het geen wat alles met elkaar verbindt. Je moet een centrale zien als een doorgeefluik tussen computer en de rest op je baan. Op de centrale sluit je bezetmelders aan, je kan een multimaus aansluiten zodat je met de hand kan rijden en je sluit je baanspanning (de DCC bus) er op aan.

De centrale kan met een computer programma praten via Wifi, LAN (eigenlijk hetzelfde maar dan bekabeld met een ethernet kabel) of USB. De centrale stuurt alle bezetmeldinformatie op naar de computer. De computer kan daar dan iets mee doen zoals je gehele treindienst voor je regelen en de computer stuurt dan informatie terug naar de centrale waarin staat hoe hard elke trein moet rijden en welke wissels er geschakeld moeten worden etc

De goedkoopste centrale met s88 aansluiting is volgens mij de digikeijs DR5000. Ik heb hem zelf niet, sommigen vinden hem ingewikkeld anderen zweren er bij. Van wat ik zie, is het de beste centrale die je kan kopen prijs technisch gezien. Het ding heeft zo'n beetje alles: S88 (<-- alleen bezetmelders), loconet (<-- bezetmelders, schakelartikelen, loconet mausen, alles zo'n beetje) en Xpressnet (<-- multimaus en ook lenz handregelaars).

Deze centrale kost op de digikeijs rond de 189 euro maar er zit nog geen handregelaar bij. Als je met de hand wilt rijden, heb je nog iets van een handregelaar nodig.  Ik heb zelf een oude lokmaus 2 voor 22 euro kunnen scoren op marktplaats. Je kan een van de computer programma's gebruiken om ook een trein handmatig te sturen.

De witte z21 is ook een leuk ding en ca 100 euro goedkoper maar deze heeft geen s88 aansluiting. Dan moet je of speciale R-bus terugmelders kopen die ca 50% duurder zijn dan de S88 of je moet even googelen naar de S88 Xpressnet link van ene Wim Ros (zit hier ook ergens op dit forum). Maar aangezien dit de moeilijke manier van doen is, raad ik dus de Dr5000 aan.

Citaat
Om te weten wat een centrale allemaal kan is er maar één mogelijkheid: de handleiding doorspitten
Of je vraagt het aan anderen op ons geweldige forum  :police:

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 april 2021, 19:38:06
Of je vraagt het aan anderen op ons geweldige forum  :police:
Dat kan natuurlijk ook. Maar dan heb je kans dat je iets mist want er zijn nog steeds mensen die er trots op zijn dat ze nooit handleidingen lezen. 8)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Bert V op 16 april 2021, 19:44:56
Dirk,

In je beginpost zeg je dat je een Märklin MS2 hebt. Nu ben ik niet zo erg thuis in Märklin apparaten maar voor zover ik kan zien is dat samen met een Gleisbox voldoende om een digitale baan aan te sturen, zowel de locs als de wissels. Dit apparaat is dan je centrale en je "wisseltableau" niet letterlijk natuurlijk want je moet een wisseladres selecteren om hem te kunnen omzetten. Je moet dus dan wel ergens een plaatje hebben van welke wissel nu precies waar ligt. Ga je met een computerprogramma werken dan heb je dat plaatje daarin zitten.
Kun je misschien nog eens exact opsommen wat je aan spul precies hebt?

Groeten,
Bert
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 16 april 2021, 20:38:49
Ik moets iets cruciaals toevoegen aan mijn vorige advies. De DR5000 spreekt blijkbaar geen motorola protocol en kent alleen DCC. Dit is echt ontzettend stom. Ik had het ook totaal niet verwacht. Als marklin's S88 bus op een centrale zit, dan verwacht je toch zeker ook dat in deze tijd van multiprotocol centrales dat zeker de machtige DR5000 toch ook het MM2 protocol kent  >:(? En helaas snappen oude marklin treinen geen DCC. Alsof die bedrijven elkaar niet liggen ofzo  :P

Behalve dat de witte z21 geen s88 bus heeft, heeft de grote zwarte Z21 dat ook niet. Roco heeft dus blijkbaar ook de pest aan marklin  ;D ;D ;D

Dus tenzij al je treinen op DCC kunnen rijden geef ik een nieuw advies... Central station 2/3 is natuurlijk geen optie om meer dan 1 reden (waaronder iets met 750~800 euro aanschafkosten). Koop daarom een witte Roco z21 met multimaus (die zitten samen in een setje van ~189,- euro)

En bekijk deze webpagina (https://www.rosoft.info/s88XPressNetLI.html). Met dat apparaatje kan je, zoals ik eerder heb uitgelegd, s88 toevoegen aan d'n z21. En dan moet je computer kunnen rijden.

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 21:08:55
KLaas,

Ik heb wel een mobile station van Märklin maar daar kan je dus wel wissels mee schakelen maar niks automatiseren natuurlijk.
En dat van die handleiding ... euhm ik probeer het meestal ook eerst zonder ze te raadplagen ;-)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 21:12:40
Bedankt Bas!

Ik begon al te vrezen dat ik weer tussen de 600 en de 800 eurootjes zou kwijt zijn aan dat centraal ding. Maar blijkbaar dus niet.
En idd ik hou wel van de Märklin die ik nu al heb en zou ze niet graag van de hand doen, met verlies uiteraard, om dan de zelfde modellen bij Andere producenten te moeten gaan zoeken waar ze ondertussen ook al niet meer te bestellen zijn.
Ik ga het ff uitzoeken en dan komen mijn volgende vragen weer op jullie bord!

Alvast iedereen heel erg bedankt om mij al een eind op weg te helpen!

groeten

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 16 april 2021, 21:24:12
.... maar niks automatiseren natuurlijk.
Dirk, serieus je moest eens weten wat je wel allemaal niet kan als je de 'juiste' opleiding heb gevolgd.

Het is weliswaar out of reach voor een digitbeet maar never say never
https://desktopstation.net/railuino.html (https://desktopstation.net/railuino.html)

Iemand had ooit bedacht om uit te vogelen hoe die mobile station werkte. Hij wist of hij kwam er achter dat er tussen 2 mobile stations een can bus verbinding. Dus toen was het even de bus afluisteren en met een arduino bootste hij een 2e mobile station na. Maar aangezien die mobile station dus een apparaat was wat hij zelf kon programmeren was hij vrij om te doen en laten wat hij wilde.

Ik wil zelf op dezelfde manier proberen om een arduino op een central station 3 aan te sluiten om de cs3 dan te voorzien van een Xpressnet interface.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 21:29:45
Dag Bert,

Ik heb dus zoals gezegd de Mobile Station 2. En zoals ik het begrijp doet die enkel locs laten rijden en zoals jij ook zegt wel wissels schakelen maar dan moet je idd wel weten welke wissel waar zit. Dat ding doet niet aan automatisatie of wisselstraten ofzo. En koppelen aan een pc kan ook al niet. Voorlopig kan hij natuurlijk wel dienen om wat te rijden op een tapijtbaantje.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 21:39:10
Potverdekke Bas! ;D

Eigenlijk hoef je dus nog altijd niet de 'juiste' opleiding gevolgd hebben. Gewoon de juiste termen in google intikken, kunnen lezen en een beetje solderen en klaar is Klara  :D
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 april 2021, 22:24:16
Bas,

Deze link: https://shop.watterott.com/Railuino-Komponenten
Alle onderdelen bij elkaar om die beschrijving die jij doorstuurde te realiseren!
Voor €50 heb je dus eigenlijk een "centrale".
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 16 april 2021, 22:47:30
Je moet er wel rekening mee houden dat die kerel ook zelf een computer programma heeft gemaakt om te werken met zijn arduino programma. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dat programma van hem precies doet maar ik betwijfel ten zeerste dat dat icm koploper of iTrain kan werken.

Om een arduino met een programma zoals koploper of iTrain te laten interfacen, heb je ook een bepaald protocol nodig. Dit wiel is ook al uitgevonden, maar dan moet je zelf dus beide programma's samen voegen en er een werkend geheel van zien te maken en dat kan soms erg vervelend zijn. Ik had zelf bijvoorbeeld laatst een interrupt conflict met het serieel interrupt. En het gebeurde wanneer ik SD library van arduino toevoegde aan het Xpressnet programma. Dit kwam omdat ergens in de SD library folder een paar ongebruikte calls stonden naar Serial.print(). En de Xpressnet deed iets anders met het serieel interrupt. Ik weet dat dan hoe en wat en hoe ik dit soort ellende moet oplossen, maar als je weinig of geen programmeer ervaring heb, zou ik m'n hoofd niet in dit slangennest steken.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 16 april 2021, 22:50:16
Als je perse iets met arduino's wilt doen. Ene Rudy Boer hier heeft een programma gemaakt waardoor ze als een S88 gaan fungeren. Dan kan je dus terugmelders maken met 16 contacten voor ~2 euro per stuk ofzo.   ::)

Maar eh probleem voor volgende maand dit. Eerst de centrale  :police:

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: borotof op 17 april 2021, 09:19:48
Goedkoopste centrale zonder te solderen is nmm een oude PC met mrDirect. Geen MFX maar wie heeft dat nodig ? Werkt uitstekend icm met koploper. Alternatief DDW.

grtz Rob
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Hans1963 op 17 april 2021, 11:10:09
Als je een goedkope centrale met Arduino componenten wilt, ga dan voor DCC++ EX
3 gestapelde bordjes voor samen €15,-  en je bent klaar. Als je draadloos wilt gaan nog een WIFI bordje er bovenop.

als besturingsprogramma dan Rocrail of JMRI.

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=97608.msg3222210807#msg3222210807 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=97608.msg3222210807#msg3222210807)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 12:30:38
Ik ben mij nu op 3rail-Wiki begonnen met mij in te lezen over de Raptor.
Is dat een optie? Iemand die daar ervaring of kennis over heeft?

groeten

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Hans1963 op 17 april 2021, 13:09:01
Niet aan beginnen. Deze centrale heeft zijn tijd gehad.
De ontwikkelaar is overleden en voor ondersteuning of reparatie kun je nergens meer terecht.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 15:35:52
oeps ... RIP

Bedankt Hans!
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 17:03:21
Jammer dat het DCC is Hans, voor Motorola hebben zo niks bedacht waarschijnlijk :-\

Toch bedankt.

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: VvKan op 17 april 2021, 19:52:57
Is Motorola al een beklonken zaak dan ?
Zo niet, zou je ook kunnen overwegen om je loc's, oorspronkelijk bedoeld voor 3-rail wisselstroom, te gaan laten rijden met DCC.  Dat doen ook enkele fervente M* rijders.
Tenzij je al veel M* loc's met Motorola decoder erin hebt.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 20:49:43
 Bas,

ik heb hier een draadje gevonden: Topic: S88 bezetmelder met arduino pro-mini
https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2014/12/01/multiple-arduinos-chained-as-an-s88-occupancy-detector-interface/
Als ik het goed begrijp had jij iets gelinkt over terugmelder terwijl dat draadje over bezetmelders gaat? Of gaat het hier over bezet/terugmelders?

Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 20:53:57
Hey Veroniek,

Dat zou kunnen alleen zou ik niet graag die mooie modellen verprutsen om er DCC van te maken.
Als ik nu gewoon het goede systeem vind dat zowel motorola als DCC detecteert is het ook opgelost, niet?
Natuurlijk blijken de motorola systemen duurder en minder frquent dan DCC. Wel raar dat die ontwikkelaars allemaal persé voor DCC willen ontwikkelen terwijl er toch ook een hele hoop Motorola gebruikers rondrijden ....

Toch bedankt!


Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 17 april 2021, 21:52:00
Bas,

ik heb hier een draadje gevonden: Topic: S88 bezetmelder met arduino pro-mini
https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2014/12/01/multiple-arduinos-chained-as-an-s88-occupancy-detector-interface/
Als ik het goed begrijp had jij iets gelinkt over terugmelder terwijl dat draadje over bezetmelders gaat? Of gaat het hier over bezet/terugmelders?
Dit bedoelde ik idd met arduino als s88 bezetmelder. Terugmelder = bezetmelder.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: VvKan op 17 april 2021, 22:08:48
Hallo Dirk,
hoezo mooie modellen verprutsen ?  Er gebeurt niets meer mee dan het plaatsen van een DCC decoder.  Normaal zou je daar een Motorola decoder in zetten, althans een decoder die Motorola verstaat.
Onder liefhebbers van M* drie-rail systeem zijn er zoals gezegd een aantal die juist voor DCC kiezen, omdat dit (hen) meer mogelijkheden of comfort biedt.  Dat heeft dus niets te maken met 2-rail of 3-rail.
Maar als je al een aantal loc's hebt met een Motorola decoder er in, dan is dat waarschijnlijk wel zonde om die te vervangen.  Eigen keuze dus.  Dan zou ik waarschijnlijk ook voor Motorola gaan.

Om Motorola tegelijk met DCC te willen gebruiken, kan ik je sterk afraden.  Officieel is dat allemaal mogelijk, maar de problemen krijg je er gratis bij.  Maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn.  Vaak wordt wel bij gebruik van Multi-protocol-decoders maar voor 1 Protocol gekozen en de rest wordt uitgezet.  Ook in de centrales.  Daar zijn genoeg dingen over te vinden op BNLS.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: borotof op 17 april 2021, 22:20:03
Welke problemen heb je het over ? Dcc en motorola gaan prima samen.

grtz rob
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 22:23:32

hoezo mooie modellen verprutsen ? 

Ik kan nogal onhandig zijn vandaar "verprutsen"  ;D

Heb jij dan al zo Märklin omgebouwd naar DCC? Ik heb enkele mooie stoomlocs en de heerlijk, vind ik toch, TEE VT11.5 dus die zou ik inderdaad niet willen verknallen door onhandigheid of ergens één of ander electronisch onderdeel te verknallen.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 17 april 2021, 23:06:24
Die marklin traxx modellen in de 36xxx range hebben een flexibele printplaat voor de verlichting. De verlichtingsprint steek je direct in de decoder. Ik vind het niet echt een goede oplossing van marklin maar het is wat het is. Je kan deze decoders niet effies makkelijk vervangen voor een esu lok pilot. Het zou wel kunnen maar je moet moeilijk doen.

Bovendien. Waarom zou iemand vrijwillig 10 perfect werkende decoders uit treinen halen en ze vervangen door Esu's? die dingen kosten 25 euro per stuk ofzo. Je kan dan misschien nog proberen om van die goedkope chinese dcc decoders uit china te importeren, maar we hebben we het hier feitelijk wel over capitaal vernietiging.

In de techniek wereld zeggen we vaak: if it ain't broke, don't try to fix it.

Citaat
Om Motorola tegelijk met DCC te willen gebruiken, kan ik je sterk afraden.  Officieel is dat allemaal mogelijk, maar de problemen krijg je er gratis bij.
Ik kan een hele situatie opnoemen waarbij dit een probleem zou kunnen zijn. Je kan op die dure marklin central stations zelf treinen toevoegen. Je kan dan een DCC adres 5 en een motorola adres 5 tegelijk hebben. In theorie kan je dan nog meer trein laten rijden (DCC kan al 10000 adressen aan tegenwoordig, maar dit terzijde). Maar in de praktijk kan dat problemen geven. Bepaalde multiprotocol decoders kunnen tegelijk luisteren naar motorola en DCC. ALs je dus DCC trein 5 laat rijden terwijl je MM2 trein 5 stil zet, dan gaat je trein gek doen.

Dit conflict kan je ook met mFx krijgen.

Oorzaak probleem #1. Die central station geeft geen waarschuwing als je dezelfde adressen probeert te gebruiken op DCC en MM2. Je krijgt alleen een waarschuwing als het beide of DCC of MM2 adressen zijn.
Oorzaak probleem #2. De decoders moeten ook niet tegelijk naar 2 protocollen luisteren. Aan nieuwe instructies die 20x herhaald worden zouden ze meer 'susceptable' kunnen zijn voor een van de twee protocollen. Maar ook dan, kan het nog vervelend en onverwachts uitpakken.

Hoe te voorkomen? Koop geen central station  ;D en gebruik nooit dezelfde adressen ongeacht of het DCC of MM2 is.

Citaat
verknallen door onhandigheid of ergens één of ander electronisch onderdeel te verknallen.
De decoder die je vervangt, die is dit kritische onderdeel. Qua elektronica valt er verder niet veel te slopen. Misschien de verlichting ofzo.. natuurlijk geen pretje.

Citaat
Dcc en motorola gaan prima samen.
+ 1  (y)

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 17 april 2021, 23:43:30
Hier ben ik weer!

Heeft er iemand enige kennis van de Mbus Trackbox?

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=mbus:mbus-en

Als ik het goed versta is dit een verbinding tussen oa de Central Station maar ook de Mobile station van Märklin rechtstreeks naar de pc waar dan met Rocrail bestuurt wordt.

benodigdheden :

Raspberry Pi + Rocrail Server + PiCAN_01
Märklin TrackBox(GleisBox) 60116 60113
Märklin Mobile Station 60657 (Optional)
CAN-Digital-Bahn


Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 18 april 2021, 00:03:39
Ik heb er geen ervaring mee, ik zou er ook niet aan beginnen.
- Er zitten geen S88 interface in verwerkt. Er staat specifiek beschreven dat het slechts om aansturen gaat.
- Een raspberry pi 3B kost ook al gauw 35a40 euro en dan moet je er nog een 8Gb of 16Gb van goede kwaliteit (echt extreem belangrijk) (7+ euro). En je hebt dat shield nodig. Ik weet niet wat dat kost? Ik schat hem zo op 30 euro?
- Ervaring met Linux is een vereiste.

Al bij al ben je niet bijzonder veel goedkoper uit, je mist de S88 voorziening en je moet er ontzettend veel werk voor doen om alleen al de basis draaiend te hebben. En het is dan nog maar hopen dat het uiteindelijk ook daadwerkelijk werkt.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 20 april 2021, 23:53:22
voila, beslist en bestelt ... de Tams Elektronik REDBOX met geïntegreerde booster.
Ja blijkbaar zijn het de laatste want ze produceren ze niet meer en de volgende centrale gaat vlot over de 5OO euro dus ... ik dacht dan toch maar beslissen en heb er dus eentje bestelt.
Dus nu verder met S88 en wisseldecoders zeker  ;)
Iemand tips?
Beginnen met Arduino componenten?
En wat voor de wisselaandrijving; servo of elektromotor? Sowieso wil ik voor ondervloerse aandrijving gaan behalve dan in het onzichtbare gedeelte want daar zou het C-rail worden. Maar er is waarschijnlijk goedkoper spul te vinden dan de
märklin aandrijvingen en decoders ...
Persoonlijk staan de servo's mij meer aan.
Ik zal wel ff het forum afspeuren naar artikels maar als jullie je niet kunnen bedwingen mogen ook daarover jullie tips binnenkomen! ;-)

groetjes,

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: RBlok op 21 april 2021, 00:02:12
Dirk,

Als wisselaandrijving gebruik ik MTB wisselmotoren, type MP6. Die hebben een heel korte puls nodig en switchen daarna vloeiend tot de eindafschakeling.

Rian
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: basjuh1981 op 21 april 2021, 16:36:43
Kijk even bij rosoft (https://rosoft.biedmeer.nl/) voor S88- en wisseldecoders. Die bieden meer voor minder als je het vergelijkt met de Märklin-varianten.

Ik ben er zeer tevreden over.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 21 april 2021, 17:21:40
bedankt voor de tip Rian  (y)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 21 april 2021, 17:22:08
bedankt voor de tip Bas  (y)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 21 april 2021, 17:25:11
Ik zou om te beginnen servo motors uit china aan laten rukken. Ik gebruik zelf Mg90s. Ze maken enigszins wat lawaai maar ze zijn robuust. Anders kan je zoeken voor Sg90s. die zijn nog goedkoper en wat kwetsbaarder. In fact, ze kunnen zichzelf fysiek kapot draaien bij een verkeerd stuursignaal.

Voor de goedkoopste aansturing kan je hier kijken https://www.arcomora.com/mardec/ (https://www.arcomora.com/mardec/). Met een arduino nano voor < €2,- en een optocoupler circuitje kan je zelf ook maken. De schema's en software staan op internet. Maar voor €8,75 kan je ze net zo goed van meneer N. Teering kopen. Je krijgt ze dan in bouwpakket vorm en dan is het alleen nog eventjes in elkaar solderen en configureren met de computer.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 21 april 2021, 17:29:45
In fact, ze kunnen zichzelf fysiek kapot draaien bij een verkeerd stuursignaal.

haha dus niet zo'n goed idee om die in mijn handen te geven want ik krijg die gegarandeert kapot  ;D
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 21 april 2021, 18:07:11
Niet als je de mardec software gebruikt die jij niet geschreven heb  :P
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 21 april 2021, 18:32:45
Nu doe je het jezelf aan dat je dat ook weer gaat moeten uitleggen he  :P

Ik had trouwens nog iets gepost maar ik vind het dus niet terug dus .... doe ik het nog maar eens.

Stel dat ik met mijn multiprotocol centrale decoders aanstuur van zeg maar digikeijs. Ik rij 3rail en MM. 
Gaat dat allemaal met mekaar overweg kunnen? Of moet ik dan ook multiprotocoldecoders gebruiken?
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: 1200blauw op 21 april 2021, 18:37:22
Misschien eens met AlbertG contact zoeken op het 3railforum. Die rijdt meen ik ook met Tams en heeft dan ongeveer dezelfde configuratie als jij, icm met Rocrail als besturingsprogramma. Hij is goed op de hoogte.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 21 april 2021, 18:38:40
 (y)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 21 april 2021, 21:16:02
Citaat
Stel dat ik met mijn multiprotocol centrale decoders aanstuur van zeg maar digikeijs. Ik rij 3rail en MM.
Gaat dat allemaal met mekaar overweg kunnen?
Ja, dat is het doel van multiprotocol centrales

Citaat
Of moet ik dan ook multiprotocoldecoders gebruiken?
Nee, daarom sturen we je hier aan om een multiprotocol centrale te kopen zodat je alles kan aansturen wat er is. Met een multiprotocol centrale kan je dus alle MM2 en alle DCC accessoire artikelen maar ook treinen besturen.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 21 april 2021, 23:50:07
en configureren met de computer

Wat is eigenlijk de minimum vereiste voor een PC om dat allemaal  rond te krijgen?
Ik vermoed dat hij niet de allernieuwste processor moet hebben een terabytes aan geheugen.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: RBlok op 22 april 2021, 06:17:03
Dirk,

Als je alleen voor de besturing van je baan een nieuwe PC/laptop aan moet schaffen dan kun je ook de (multiprotocol) ESU Ecos centrale overwegen. Ik werk/rijd daar stand-alone mee en dat gaat prima. De combi Ecos-Arduino ken ik niet.

Rian
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 22 april 2021, 08:10:39
De keuze voor de tams red box is al genomen, wel overwogen. En daarmee kan je icm een comuter net zoveel mee. En dat voor bijna 1/3 van het geld. Een computer hoeft namelijk niet zo veel te kosten. Je kan ook een iTrain server werkend krijgen op een raspberry Pi. En tegenwoordig heeft het het merendeel wel een laptop rondslingeren.

Citaat
Wat is eigenlijk de minimum vereiste voor een PC om dat allemaal  rond te krijgen?

Nou om die DCCnext decoders te configureren dat red je nog met een MS DOS computer uit 1990. Hoewel ik niet weet of die toen al USB hadden, volgens mij niet  ::) geen performance nodig.

Wat de specs voor iTrain zijn, moet je zelf opzoeken dat weet ik niet uit mijn hoofd. Maar daar het op een raspberry pi kan werken, zal het niet al te veel zijn wat je nodig heb.

Mvg,

Bas



Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 22 april 2021, 08:15:45
Aangezien iTrain zelf ook kapot duur is, kan je misschien rocrail of koploper eerst proberen daar die gratis zijn.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 10:41:35
Hey Bas;

Ja Koploper of Rocrail was inderdaad het plan. Al veel gelezen dat anderen heel tevreden zijn van Koploper. Ook ondanks dat het niet echt meer wordt doorontwikkelt.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 12:06:37
En hij is aangekomen de REDBOX!
Zit er bij dat ding toch wel een CD-rom zeker :-) dus dat moet de PC of laptop dus wel hebben, een CD-rom lezer, anders kan ik de software niet installeren.
Hij is wel ongelooflijk licht, de adapter weegt 3 keer zoveel als de box ;-)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Remunj op 22 april 2021, 12:58:42
Software etc kan je ook downloaden van de TAMS website (https://tams-online.de/epages/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/Categories/Download1).
Heb je waarschijnlijk de CD helemaal niet nodig.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 22 april 2021, 13:12:41
Op het werk kopen we wel eens industriele panel PC's in uit China en daar zit dan ook altijd een CD rom bij. Die panel PCs hebben ook geen CD-rom lade..... Dus dan moet je de CD-rom in een computer stoppen. Mijn laptop heeft ook al geen CD rom lade mee. En vervolgens moet je het op eens USB stick zetten om de informatie op die PC te krijgen.... Niet helemaal doordacht. Gelukkig hebben de inhoudt van de CD nooit nodig, dus die gaat met verpakking in afval bak...

Citaat
Hij is wel ongelooflijk licht, de adapter weegt 3 keer zoveel als de box ;-)
Ja als je goede elektronische componenten heb, heb je geen koelelementen nodig. Je hebt geen metalen behuizing nodig. Het hoeft allemaal niet zo zwaar!

Heb je wel iets van een handregelaar? Heb je ook al die MS2 adapter (lees: DCC sniffer) voor die easy net bus van ze?. Ik zou voordat je gaat spelen met die software eerst maar eens kijken wat er al werkt. Toen ik mijn z21 uit de doos haalde en de roco lokmaus2 er in stak, kon ik binnen 10s mijn eerste trein aansturen.

In wens je veel plezier de komende tijd  ;)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 13:28:53
Nee die sniffer toestand heb ik, nog, niet. Ik hoefde dat niet persé ik vond het gewoon wel handig meegenomen want je weet maar nooit. En die MS2 is idd nu ook niet echt heel gebruiksvriendelijk. Maar met mijn Crails en die MS2 kan ik mezelf en de kinderen wel een weekendje zoet houden ;-)       
Dus ik ga nog ff verder zoeken wat en hoe met de PC en met terugmelders en wisseltoestanden en als ik daar een beetje een beslissing in heb genomen dan ga ik een testoptelling maken om zodoende de schakel- en programmeermethodes onder de knie te krijgen.
Voorlopig heb ik hier toch nog niet echt de ruimte om een "echte" baan op poten te zetten.

Nu eerst de afweging maken hoe en wat met die terugmelders. Van Tams hebben ze ook S88 maar die zijn ook al 28 euro.
En dan hebben ze S88-3 en S88-4 en S88-5 grrrr nog meer uitzoeken wat dat nu weer betekent ;-)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: bask185 op 22 april 2021, 19:12:09
Ze maken het ons idd wel ingewikkeld  :o

In S88 heb je een oude en nieuwe standaard. Er is niet veel verschil. De nieuwe standaard houdt in dat ze op 12V werken ipv 5V en ze dienen bekabeld met STP kabels. En de reden van de nieuwe standaard is omdat de oude standaard erg vatbaar is voor storingen.

Het enige waar je eigenlijk op moet letten, is dat je S88 modules 12V compatibel zijn en dat ze dezelfde stekker aansluitingen hebben.

Volgens de handleiding is de S88-3 geschikt en compatibel met de red box. En aangezien deze slechts 26 euro is, is het een prijswinnaar  ;D. Hij komt in 2 versies. Bouwpakket vorm of voorgesoldeerd. Het verschilt dus 11 euro. Ik denk dat 15 tot 20 minuten bezig ben om het ding in elkaar te solderen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6081ababe3bb7.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6081ababe3bb7.png)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 19:41:26
Ik denk dat 15 tot 20 minuten bezig ben om het ding in elkaar te solderen.

ja jij misschien wel  ;D
Die stekkers zijn toch de normale RJ45, die kan ik wel in mekaar krijgen met gewone UTP kabel dus.

In elk geval bedankt om dat weer eens te bekijken!

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: RBlok op 22 april 2021, 20:37:38
Wel (afgeschermde) STP kabels gebruiken Dirk. Maar dat zul jij wel weten.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 20:57:53

euhm ... nee dat weet ik niet maar dat zoeken we dan weer eens op he ;-)
Bedankt voor de tip!

Dirk

Ondertussen gevonden! Had ik dat vroeger geweten had ik alle internetverbindingen hier in huis ook met STP kabel gedaan.

uit de handleiding van REDBOX;
4.6.1. Stroomverzorging en rails aansluiten
De aansluiting van de stroomverzorging en de rails aan de versies "Booster" en "Booster-R" gaat
middels aansluitklemmen stekkers. Steek de aansluitkabel in de stekker (wordt meegeleverd),
schroef deze vast en steek deze stekker dan op de aansluitklem.
 Stroomverzorging (trafo of netadapter): 3-polig, aansluiting "16-18 V"

Als en indien en ondervoorwaarde van ,,, zou het dan lukken met een output vn 18.5V? Of is die 0.5V dan toch net teveel?
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 21:08:58
Tams REDBOX ... cat5, cat6, of cat7 RJ45 stekkers? Of maakt dat niet uit?

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Twanvuurens op 22 april 2021, 21:41:09
In principe is er een verschil, maar voor die apparaten heb je echt niet iets anders nodig dan rj45 cat 5, die kabels kosten iets van een euro. Ga je geld niet verdoen met cat 6 of 7 kabels

Gr Twan
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 21:54:13
 (y)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 22 april 2021, 22:34:24
 "Iedere trafo die ongeveer 15 volt bij 2A stroom kan leveren is goed. Koop geen gloednieuwe trafo van een modelspoormerk, want die zijn altijd een keer of drie te duur. Op beurzen vind je prima gebruikte exemplaren. Misschien heb je ergens een oude laptopvoeding met de juiste specificaties."

Zou dat lukken om de REDBOX zijn voeding voor de booster te geven? Want zo hebben er hier nog wel een paar liggen  ;)

uit de handleiding vd REDBOX:
 4.6.1. Stroomverzorging en rails aansluiten
De aansluiting van de stroomverzorging en de rails aan de versies "Booster" en "Booster-R" gaat
middels aansluitklemmen stekkers. Steek de aansluitkabel in de stekker (wordt meegeleverd),
schroef deze vast en steek deze stekker dan op de aansluitklem.
 Stroomverzorging (trafo of netadapter): 3-polig, aansluiting "16-18 V"
 Rails: 2-polig, aansluiting "Rails"

Als en indien en onder voorwaarde dat .... ik heb er hier eentje liggen met een output van 18.5V, maar die 0.5V is er dan teveel aan zeker?

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: borotof op 23 april 2021, 08:48:39
Zet je er een diode tussen, spanningsval van 0,7 volt. Maar ik denk niet dat die halve volt een probleem zal zijn.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Ronaldk op 23 april 2021, 09:12:16
Kijk even naar de specificaties iets verderop in de handleiding over de spanning op de baan. Voor H0 kan je beter 19 volt op de baan zetten. Dit heeft te maken met het MFX-verhaal wat de RedBox ook aan kan. Als je MFX (M3) niet wil gebruiken dan kan je het ook zo proberen. Anders zou ik kijken naar een voeding zoals aangegeven in de tabel met de baanspanning en voorgestelde voedingspanningen van wisselstroom en gelijkstroom voedingen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 23 april 2021, 14:02:29
Bedankt voor je antwoord Ronald.
Maar zoals altijd werpt dat bij mij weer andere vragen op ;-)
In de handleiding bij technische gegevens staat het volgende:

Voedingsspanning (voor de booster)
16 - 18 Volt wisselspanning of
17 – 22 Volt gelijkspanning
Uitgangsspanning 15 of 19 Volt digitale spanning (geregeld)

Ik rij 3rail dus AC.... moet ik dan de booster ook AC voeden? Of kan ik hem DC voeden en er dan AC voor terugkrijgen ;-)
Want ik heb natuurlijk, was ik vergeten, mijn oude Märklin trafo liggen die 16v AC kan geven of ik heb hier een oude laptopvoeding die 18.5 DC kan geven. Allebei zouden ze dus kunnen werken.
Die uitgangsspanning kan je blijkbaar kiezen op de REDBOX maar jij adviseerdt dus om het bij 16V te houden.

groeten,
Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 april 2021, 16:22:21
Ik rij 3rail dus AC.... moet ik dan de booster ook AC voeden?
3-rail en AC heeft niks met elkaar te maken. Hoe je een booster moet voeden staat in de handleiding van de betreffende booster.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Remunj op 23 april 2021, 16:27:23
Voedingsspanning (voor de booster)
16 - 18 Volt wisselspanning of
17 – 22 Volt gelijkspanning

Ik rij 3rail dus AC.... moet ik dan de booster ook AC voeden? Of kan ik hem DC voeden en er dan AC voor terugkrijgen ;-)
Ongeacht waar je mee voedt krijg je een digitaal signaal uit de booster.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 23 april 2021, 16:36:04
Maar die booster is toch niet enkel om wissels te schakelen. De trein moet toch ook rijden  ....
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 april 2021, 16:43:41
De trein rijdt op de digitale spanning. De booster wordt gevoed met gelijkspanning of wisselspanning, hangt af van het type booster. Sommige boosters moeten per se gevoed worden met wisselspanning, andere met gelijkspanning en bij weer andere kun je kiezen. In de booster wordt er digitale spanning van gemaakt en die gaat op de rails.

Het is me niet duidelijk welk verband je nu met de wissels legt.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 23 april 2021, 19:35:45
Beste Klaas,

Ik was niet helemaal mee met het feit dat de trein ook op die digitale spanning reed. Ik zat met mijn hoofd bij de analoge manier van rijden en dacht dus dat er nog altijd op "netspanning" werd gereden. Ik was gewoon in de war dus  ;D
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 23 april 2021, 21:14:39
En hopla ... weer een extra vraagje!

De output van die laptopvoeding is dus 18.5V en, daar gaat het om, 3.5A. Doet die ampèrage er toe?

Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Ronaldk op 23 april 2021, 21:17:59
hoi,

ik rij 3rail dus AC.... moet ik dan de booster ook AC voeden? Of kan ik hem DC voeden en er dan AC voor terugkrijgen ;-)

Nee, dat maakt niet uit. De interne versterker maakt er digitale (blok)spanning met een digitaal signaal. Daar rijden je lokjes en stuur je wissels mee aan.

Want ik heb natuurlijk, was ik vergeten, mijn oude Märklin trafo liggen die 16v AC kan geven of ik heb hier een oude laptopvoeding die 18.5 DC kan geven. Allebei zouden ze dus kunnen werken.

Ja, allebeide kunnen werken. De 16 volt Wisselspanning (AC) trafo kan je 19 volt op de baan zetten. Bij de 18,5 volt laptopvoeding kan je maar 15 volt op de baan zetten. Daar heb je minimaal een gelijkstroom voeding van 21 - 22 volt nodig. Dit alles volgens Tams. Hoe veel ampère vermogen heeft de 16 volt wisselstroom? Een uitgangsvermogen van 3,50 tot 4,0A geeft genoeg ruimte om een trein of 6 - 7 te laten rijden.

Die uitgangsspanning kan je blijkbaar kiezen op de REDBOX maar jij adviseerdt dus om het bij 16V te houden.

Instellen op 19 volt zou ik doen en niet 15 volt. 15 volt is meer voor N-spoor.  Dit heeft ook te maken met het MFX-protocol (bij Tams wordt dat het M3-protocol genoemd). Het MFX-protocol werkt beter met een spanning 19 volt. Dat is vanwege de terugmelding naar de centrale vanuit de decoder.  De handleiding geeft aan dat je bij

Ik was niet helemaal mee met het feit dat de trein ook op die digitale spanning reed. Ik zat met mijn hoofd bij de analoge manier van rijden en dacht dus dat er nog altijd op "netspanning" werd gereden. Ik was gewoon in de war dus  ;D

Neem ook eens een kijkje in de Encyclopedie:  Uitleg digitaal (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Uitleg_digitaal)

Groet Ronald.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 23 april 2021, 22:13:42
Bedankt Ronald voor dat duidelijke antwoord.
Nu weet ik ook ineens dat het aantal ampère er ook toe doet!  (y)

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Martin Hornis op 24 april 2021, 00:25:25
Ik gebruik zelf Mg90s.
Die hebben metalen tandwielen. De goedkopere hebben nijlon/plastic tandwielen. En gaan nogal eens kapot. Gisteren heb ik 5x MG90s besteld om hier en daar een goedkoper exemplaar te vervangen. Daarnaast is de MG90s digitaal en de goedkopere analoog.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Martin Hornis op 24 april 2021, 00:35:13
Stel dat ik met mijn multiprotocol centrale decoders aanstuur van zeg maar digikeijs.
Wat bedoel je met digikeijs:
a) 'mijn multiprotocol centrale'?
b) 'decoders'?

ad a) Is de centrale van Digikeijs multiprotocol?
ad b) Heeft Digikeijs decoders in het programma?
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 24 april 2021, 00:41:18
bedankt voor de reactie Martin maar dat is eigenlijk al uitgeklaard ;)
Digikeijs heeft geen multiprotocol centrale en jawel ze hebben decoders.
Momenteel zit ik te prutsen om mijn Tams Redbox geïnstalleerd te krijgen. Ik heb hem al via de usb2 "poort" gekoppeld aan de laptop maar ik weet nu niet zeker of het wel in orde is ... :(
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Remunj op 25 april 2021, 11:19:57
Momenteel heb ik de beslissing al genomen om 3rail te rijden met een Tams REDBOX als centrale. Alleen moet ik dat ding nu nog geïnstalleerd krijgen en dat is heel even een probleem.
En wat is dan het probleem. Zonder info kunnen we je niet echt helpen.
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Bert van Gelder op 25 april 2021, 12:13:27
Zie dit draadje:

 https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98291.0 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98291.0)

Gr, Bert
Team moderatoren.

PS, de discussie over AC/DC/DCC/2-rail/3-rail er maar uit gefilterd....
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: Remunj op 25 april 2021, 12:19:38
Zag het net Bert.
Niet echt handig om dan in twee draadjes hierover verder te gaan.  ::)
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 25 april 2021, 13:51:04
Ik vond zelf dat dit draadje wat teveel van vanalles werd en daarom heb ik zelf een nieuw draadje begonnen om het voor mezelf duidelijk te houden. ik denk dat dat toch het belangrijkste is dat ik het kan blijven volgen. En idd ik gaf niet veel info omdat ik het eerst nog zelf probeerde uit te zoeken, het was gewoon even een mededeling en geen vraag. Waarom er een probleem van maken als het er niet is?

Maar toch bedankt om mij te willen verder helpen!

Dirk
Titel: Re: Beslissen hoe er aan te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 25 april 2021, 13:52:45
Bedankt Bert,
het droeg niet echt bij aan mijn originele vraagstelling over hoe er aan te beginnen omdat dat initieel meer over de technische kant ging en de gevolgen van de eventuele genomen beslissingen.

Dirk
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 02 mei 2021, 00:38:29
Dag iedereen,

Het is eventjes stil geworden want ik heb jammer genoeg nog andere dingen te doen dan mijn treintjes. Helaas ...
Bij het verder uitzoeken hoe en wat met terugmelders en wisseldecoders en wisselaandrijvingen las ik bij een wisseldecoder van Tams dat wisseldecoders, in het algemeen of enkel die van Tams in het bijzonder, eigenlijk zijn ingesteld op wissels met spoelen. En dat er iets extra nodig is om bv een wissel dan met een elektromotor te schakelen. Ze hebben er daar bij Tams natuurlijk speciale wisseldecoder voor uitgedokterd ;-) Maar dus mijn eerste vraag .... is dat inderdaad zo dat een wisseldecoder eigenlijk in de eerste plaats met een wissel met spoelen rekening houdt? Ik vind dat zo raar  ... gaat toch alleen maar over een elektrische impuls?

En dan ook het volgende.
Ik heb hier op het forum al een paar keer gelezen en zelf ook al de tip gekregen om een MTB MP1 electromotor te gebruiken voor de wissel maar ik vind die nogal luidruchtig als ik die bezig zie in een filmpje.
Dus is er nog een andere kandidaat? Servo's blijken programmeergewijs ingewikkeld .... of ook al niet meer ondertussen?

En dan nog iets ... die arcomoro ... dat is toch blijkbaar ook nog een valabele piste met mijn Tams REDBOX multiprotocolcentrale. Of zie ik dat verkeerd?
Als ik het goed begrijp is de 'Mardec' daar dan de wisseldecoder en 'Arloco' een goed alternatief voor de S88.
En die Arloco dan in combinatie met de 'Okkie' om met massadetectie te werken?

Alvast bedankt om mij weer een stapje verder te helpen!

Ddirk
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: henk op 02 mei 2021, 08:49:31
Hallo Dirk, ik zie dit draadje voor het eerst. Je omschrijft jezelf als een beginner die niet altijd even handig is. Zal wel meevallen.  :) Je hebt al digitale treinen laten rijden met een Mobile. Kennelijk heb je besloten dat je wilt automatiseren met terugmelders en wisseldecoders en zo. Daartoe de Redbox gekocht.

Je bent druk bezig met digitale spullen en het verzamelen van informatie. Dat is goed, maar op den duur wordt het niet duidelijker meer.

Wat betreft de wisseldecoders. Het begint met wissels en bij die wissels kies je een aandrijving. Daarbij kies je dan de juiste wisseldecoders, niet andersom.
De meest gebruikte wisselaandrijving is nog altijd de spoelenaandrijving. Die hebben een schakelpuls nodig, dus de wisseldecoder moet die puls kunnen leveren. Oudere ‘wisseldecoders’ kunnen ook alleen dat, een puls leveren.
Maar er zijn ook motoraandrijvingen. Die hebben een andere aansturing nodig. Daartoe bestaan aanvullingen op de oudere pulsdecoders.
En je hebt servo’s die sowieso stuurelektronica nodig hebben en daarin zit de decoder dan verwerkt.
Modernere decoders kunnen alles: pulsen, aan-uit, motoraansturing, seinbesturing en nog veel meer. Moet je wel instellen en dat kan dan weer gedoe zijn.

Mijn advies, maak een oefenbaantje. Een ovaal met twee wisseltjes en een inhaalspoor, misschien nog een kopspoor. En ga oefenen. Bedenk waar de terugmeldpunten moeten zitten en leg dat desnoods hier voor. Bedenk welke wisselaandrijving je wilt gebruiken en kies dan de juiste decoder en probeer het. Zo kom je verder.

En dat Mardec, Okkie en zo is allemaal erg leuk, maar zou ik nog even laten zitten. Net als alle zijstraten die enthousiaste mensen je in willen sturen. Hou het bij massadetectie op je drierailbaan en concentreer je nog even op Motorola en MFX.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 02 mei 2021, 10:21:57
Beste Henk,

Bedankt voor je antwoord.

Ik ben niet helemaal onhandig, allen soms net niet handig genoeg en soms zelfs net ietsje te onhandig ;-)
En inderdaad op den duur wordt het er niet duidelijker op als je al die info opzoekt op het net en bij de verschillende producenten.
En dat zoek ik nu net bij jullie. Uiteraard moet ik eerst even een oefenbaantje maken met melders en wisseldecoders. Maar al die producenten verkopen wel wisselaandrijvingen en decoders maar zetten er niet bij hoe en wat je moet doen en waarmee om het te doen werken. Dus hoop ik wat ervaringen van jullie te horen en dan weer mijn gedacht daar van te maken.

Zijn er nog andere producenten van elektromotoren? Via Ali-express? Zijn die stiller dan de MTB MP1?
Eigenlijk heb ik al beslist om elektromotoren te gebruiken omdat die servo's toch blijkbaar wat ingewikkelder zijn.
En ik heb geen zin in 'te' ingewikkeld  ;)

En dan die Mardec en Okkie en Arcomoro ... als ik anderen op het forum en de producent zelf mag geloven valt dat allemaal wel mee want die dingen zijn voorgeprogrammeerd en moeten enkel nog 'ingesteld' worden.
Ook daarover zoek ik jullie ervaringen of dat wel zo is.

Massadetectie is ook al beslist.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: henk op 02 mei 2021, 11:16:16
Een populaire motoraandrijving is/was altijd de Tortoise. Zoek maar even op de site.
Maakt ook wel geluid, maar erg stil is naar mijn mening geen enkele motor- of servo-aandrijving.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Klaas Zondervan op 02 mei 2021, 11:47:15
De Tortoise is inderdaad de stilste motoraandrijving.

Het verschil tussen spoelenaandrijving en motoraandrijving: een spoelenaandrijving heeft 2 spoelen, de decoder stuurt de ene of de andere. De polariteit van de spanning maakt dan niet uit.
Een motoraandrijving moet omgepoold worden om de andere kant uit te kunnen. Dat vereist een andere aansturing.

Een decoder die beide kan is de LS150 van Lenz. Die geeft wisselspanning op de uitgangen. Daarmee kun je een spoelenaandrijving rechtstreeks sturen.
Voor een motoraandrijving hoeven er alleen maar 2 diodes tussen. De aansluitdetails vind je in de handleiding.
 https://lenz-elektronik.de/src/pdf/b_11150.pdf (https://lenz-elektronik.de/src/pdf/b_11150.pdf)

Bij veel decoders moet er nog een schakeling tussen om een motor te kunnen aansturen. Die schakeling levert de fabrikant soms, b.v. Digikeijs. Maar is ook vrij eenvoudig zelf in elkaar te solderen. Staat in de Encyclopedie beschreven.
https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Hulpschakeling_motorische_wisselaandrijvingen (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Hulpschakeling_motorische_wisselaandrijvingen)
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Remunj op 02 mei 2021, 12:48:53
Maar al die producenten verkopen wel wisselaandrijvingen en decoders maar zetten er niet bij hoe en wat je moet doen en waarmee om het te doen werken. Dus hoop ik wat ervaringen van jullie te horen en dan weer mijn gedacht daar van te maken.
Sorry Dirk, ik weet dat je de finesses van de digitale modelbaan wereld nog niet allemaal weet maar deze opmerking is onzin.
Je bent je vooral op TAMS aan het oriënteren en die hebben bij de schakeldecoders een mooie tabel waarin precies aangegeven is wat welke decoder wel of niet kan. Kwestie van eerst even goed kijken wat je nodig hebt om de juiste versie te kiezen.
En ook Digikeijs beschrijft netjes welke mogelijkheden hun decoders hebben en wat je er eventueel extra bij nodig hebt.

Eigenlijk heb ik al beslist om elektromotoren te gebruiken omdat die servo's toch blijkbaar wat ingewikkelder zijn.
En ik heb geen zin in 'te' ingewikkeld  ;)
Dat valt reuze mee. De meeste servodecoders zijn gemakkelijk in te stellen. Maar zoals met alles, wel even goed de gebruiksaanwijzingen lezen en vooral doen wat er in staat  :angel:
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Ronaldk op 02 mei 2021, 19:40:24
hoi,

Er zijn heel veel leveranciers van decoders. Zowel zelfbouw (Arduino), hobbyproducenten (RoSoft, Nico Teering) als de bekendere leveranciers zoals (Esu, Digikeijs, Märklin, LDT, enzovoort). Dus keuze zat. Daardoor kan je inderdaad door de bomen het bos niet meer zien. Ook de verschillende soorten aandrijving Spoelen, motor, servo, geheugendraad (dat is een echt stille aandrijving) kan verwarring geven.

Maar al die producenten verkopen wel wisselaandrijvingen en decoders maar zetten er niet bij hoe en wat je moet doen en waarmee om het te doen werken. Dus hoop ik wat ervaringen van jullie te horen en dan weer mijn gedacht daar van te maken.

Je hebt C-Rails. Märklin kent maar één soort aandrijving. Dat is een spoelaandrijving. Wil je aan een andere soort aandrijving: Motor of Servo dan mag je aan de hobby om je wissels geschikt te maken / aandrijving op het wissel aan te sluiten. Dus hoe je dat mag doen mag je ook nog eerst uitvigileren. 

Eigenlijk heb ik al beslist om elektromotoren te gebruiken omdat die servo's toch blijkbaar wat ingewikkelder zijn.  En ik heb geen zin in 'te' ingewikkeld  ;)

Of je nu motoren of servo's gebruikt maakt niet zo heel veel uit. Kwa instellen en afstellen is ongeveer hetzelfde. Ik heb zelf Hoffman's c.q. Conrad motoren onder de baan gehad. Nu servo's maakt naar verhouding niet veel uit. Het is allebeide een goed instellen van de decoder en de plaatsing van de servo / motor.

En dan die Mardec en Okkie en Arcomoro ... als ik anderen op het forum en de producent zelf mag geloven valt dat allemaal wel mee want die dingen zijn voorgeprogrammeerd en moeten enkel nog 'ingesteld' worden.

Inderdaad bij de Mardec / DCCNext is het instellen niet veel anders dan bij andere decoders. Het is wel via de computer om de boel in te stellen. Andere decoders werken meestal met CV-waarden en/of knopjes op de decoder.

Groet Ronald.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: henk op 02 mei 2021, 20:23:36
En mijn advies is om eerst eens een rechtoe-rechtaan oefenbaantje met twee of drie wisseltjes te maken. Met de standaard wisselaandrijvingen van Märklin, een eenvoudige decoder en een S88. Als je dat baantje automatisch aan de praat hebt, dan heb je zoveel bijgeleerd dat de verdere keuzes opeens een stuk gemakkelijker zijn geworden.

En is het nog leuk ook.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 04 mei 2021, 21:02:30
Hoi iedereen,

Kan iemand mij even wijs maken wat het verschil is tussen een analoge en een digitale servo?

Alvast bedankt!

Dirk
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Ronaldk op 04 mei 2021, 21:24:29
Hoi,

Je hebt geen digitale servo's nodig bij je digitale baan  ;) Je hebt vast al wel eens een kijkje bij  Beneluxspoor.Net Encyclopedie (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Hoofdpagina) genomen. Daar heb je waarschijnlijk al dit  Wat is een servo (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Wat_is_een_servo) gevonden. Daar staat vast wel wat uitleg over het verschil tussen de twee.

Groet Ronald.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 04 mei 2021, 22:57:44
En hopla ... weer een vraagje  ;)

Jullie zullen wel denken dat ik te vlug wil gaan maar ik probeer echt wel een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden alvorens ik vanalles ga uitproberen ...
Dus ... als je servo's via de Dupont-pins aanlsuit op de DCCnext, wilt dat dan zeggen dat je stroom afneemt van het 'digitale' circuit voor het 'draaien' vd servo?
Want als ik het goed heb heb ik al veel gelezen dat je inderdaad de beide beter kunt gescheiden houden.
De digitale 'stroom' houden voor het rijden en de commando's voor het schakelen vd wissels en de aparte ringleiding voor het 'draaien' vd servo. Net om niet teveel weg te nemen van de 'rijstroom'.

Of is dat net niet zo omdat je een aparte ingang hebt om 5V te leveren aan de DCCnext? Die dan juist dient om de servo van stroom te voorzien.
Maar als ik dan DCCnext zou bestellen met Dupont-pins vor het max aan servo's dan moet ik wel, als dar vereist is, langere kabeltjes hebben met de juiste stekkertjes. Kan je die in mekaar knutselen?

Heb ik dat een beetje goed? Of helemaal niet  ;D

Dirk
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 04 mei 2021, 23:41:56
Ik denk dat ik het al heb ... had het al gelezen maar nog niet goed begrepen.
Ofwel 5V extra input op de DCCnext voor de ervo's via Dupont-pins ofwel 5V via ringleiding als het via de klemmen gaat.
Dus nee ze nemen niks af vd 'digitale' stroom.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: hgr op 05 mei 2021, 01:14:44
JE moet bij DCCNext een extra voeding inbrengen voor de servo's
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 05 mei 2021, 09:23:13
 (y) bedankt Herbert
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Ad Cleijsen op 05 mei 2021, 10:24:30
Dirk,
Laat ik ook een duit in het zakje doen.
Het is de reis die het leuk maakt, niet het aankomen.

Voor een periode terug, had ik dezelfde vragen.
Een DR5000 gekocht om te proberen, maar wat wil het geval. Dit gaf geen voldoening, lees kennisbijdrage. Werkte allemaal wel, maar het gevoel tekort te komen.
Uiteindelijk een traject gehad om met arduino's aan te sturen. De methode van Nico Teering gebouwd en geïmplementeerd, ook Locnet van Hans de Loof aangeschaft en getest. Kortom op mijn zolderkamer was electronica te kust en te keur. Alles zelf gebouwd, gefreubeld, na laten kijken, fouten (veeeel fouten) gemaakt.
Hierbij ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik er heel erg veel van geleerd heb en een bijzonder waardevolle periode was.

Voor de goede orde, langzaam heeft marktplaats me ook geholpen om op vriendelijke wijze afscheid te nemen van de overdaad aan spullen.
Voor nu heb ik de centrale en boosters en nog wat, van HdL over en te koop, zo je wil.

Uiteindelijk roept er iemand 'ik wil geen hobby in een hobby' en heb toen zonder blikken of blozen de ECOS centrale aangeschaft. Bevalt tot vandaag prima en ik blijf nu bij ESU. Treinen rijden, uitbreiden is overzichtelijk en qua handleidingen sluit alles op elkaar aan. Toch het doel van de hobby. Misschien wel wat duurder, vindt dat wel prima zo.

Ik weet voor mezelf dat het project arduino later ga oppakken, gewoon voor de kennis, ervaring, de leuk. Dat heeft dan vooral te maken met beschikbare tijd, welke nu nog beperkter is - zit tenslotte niet elke avond opgesloten.

Groet Ad
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: hgr op 05 mei 2021, 16:30:30

Het is de reis die het leuk maakt, niet het aankomen.
Groet Ad

Daar sluit ik me bij aan.
Ik heb een beetje het omgekeerde gedaan.
Mijn beginnende baan, achteraf was het mn testbaan afgebroken de Digikeijs servodecoders heb ik verkocht en ga over op DCCnext, eentje kant en klaar gekocht en een bouwpakket. Deze in elkaar gezet en ik moet zeggen daar had ik veel voldoening van.
Heb nu voor de rest van mijn baanplan DCCnext modules gekocht voor de wissels en arloco's met okkies voor bezetmelding. Die moet ik ook allemaal zelf in elkaar zetten.

Met Arduino ben ik ook wat aan t proberen,
Ik heb als centrale nog de DR5000 en één bezetmelder met Loconet van Digikeijs
Zolang de DR5000 het goed doet vervang ik die niet, als vervanging nodig mocht zijn overweeg ik een Z21
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 07 mei 2021, 00:21:54
Tams REDBOX en CV-Navi / Easyconf..

Iemand een goede tip waar ik duidelijke beschrijving kan vinden hoe die 2 of 1 van die twee moet gebruikt worden?
Zoals ik het versta moet ik ook in die programma's al de decoders (loc, wissel en terugmelder) invoeren om dan ook nog eens in Koploper/Rocrail in te voeren alvorens ik kan beginnen met uitproberen. Maar ik vind nergens een duidelijke handleiding.
Ook vandaag de Tams S88-3 aangekregen. Moet ik eerst een baantje met blokken installeren, en die dan dus aan de S88 koppelen, alvorens ik daar een 'signaal' van krijg als ik die aan de REDBOX hang?
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Ben op 07 mei 2021, 08:16:17
Misschien ben ik wat kort door de bocht maar ik probeer het toch. ;)

Een handleiding van de Redboxvind je bij Tams:
https://tams-online.de/WebRoot/Store11/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/MediaGallery/15_Download/Anleitungen_NL/40/RedBox_2018_06_Handleiding_NL.pdf

De S88-3 heeft ook een handleiding:
https://tams-online.de/WebRoot/Store11/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/MediaGallery/Anleitungen/44_s88_Anleitungen/S88-3_2014_12_Anleitung_DE.pdf

Op pagina 17 lees je dat je de OUT-bus moet aansluiten evenals de massa aansluiting X2. Dan kun je voorts met een draadje één voor één alle ingangen testen. Je hoeft daarvoor dus geen baantje te leggen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 07 mei 2021, 08:44:23
Beste Ben,

Je bent niet kort door de bocht ...  ;) maar ik heb de beide handleidingen al een paar keer geraadpleegd. MAar toch wil ik nog wat extra zekerheid want ik heb meer vragen dan die handleidingen beantwoorden ... ja is dan weer mijn probleem natuurlijk. Dus ik zocht eigenlijk iets waar ze stap voor stap en met beeld of foto de installatie uitleggen.
Maar ik vrees dat dat een zoektocht is naar iets dat net bestaat.

Toch bedankt!

Dirk
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Remunj op 07 mei 2021, 09:20:19
Ook vandaag de Tams S88-3 aangekregen. Moet ik eerst een baantje met blokken installeren, en die dan dus aan de S88 koppelen, alvorens ik daar een 'signaal' van krijg als ik die aan de REDBOX hang?
Hoeft niet perse. Je kan ook de S88 op de redbox aansluiten en dan de ingangen van de S88 doorverbinden om een bezetmelding te simuleren.

En heb je die print al in elkaar gesoldeerd? Want ik zie dat het een bouwpakket is.

En in die handleidingen waar Ben naar linkt staan toch duidelijke afbeldingen met aansluitvoorbeelden.

MAar toch wil ik nog wat extra zekerheid want ik heb meer vragen dan die handleidingen beantwoorden ... ja is dan weer mijn probleem natuurlijk.
Misschien handiger dat je dan aangeeft waar je vragen over hebt. Want dit zijn van die vaagheden waar we niets mee kunnen.

Maar als je nu gewoon eens rustig stap voor stap doet wat er in de handleidingen staat. Dan kan je daarna de vragen stellen waar je vast loopt.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: AlbertG op 07 mei 2021, 09:38:35
Hoi Dirk,
Een handleiding van CV-Navi heb ik  niet heb ik ook niet kunnen vinden.
Wel 2 links naar het Duitstalige Stummiforum.

https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=141130 (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=141130)
https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?p=1331532#p1331532 (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?p=1331532#p1331532)

Ze beginnen in 2015 dus misschien zijn sommige delen niet meer actueel.

In de Redbox moet je je locomotieven invoeren. Naam, adres en protocol (MM, M3 of DCC)
Voor wisseldecoders moet je aangeven welk protocol je wil gebruiken. Ik raad je aan alles op DCC te zetten en dus ook alleen DCC wisseldecoders te gebruiken.

En ik sluit me aan bij meerdere adviezen hierboven: start met het bouwen van een testbaantje. Dan leer je gaandeweg.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: dirk_de_coninck op 07 mei 2021, 12:12:55
Dag Albert,

Hartelijk bedankt voor het opzoekingswerk!
Ik ga dat zeker bekijken. En van dat 'uitprobeerbaantje' zie ik ondertussen al zeker de voordelen van in.
Ik maak het mezelf soms te moeilijk door te denken 'dat kan toch niet zo eenvoudig zijn'  ;)
Zoals bv het inbrengen van de locs in de NAVI .... gewoon het adres vd loc invullen ... dan denk ik altijd waar zit het addertje. Maar dat is er dus niet.
Alle decoders gaan sowieso op DCC daar was ik al uit ;-)
Nu hoop ik alleen dat de DCCnext met die Tams redbox goe overweg kan. Is allemaal wel DCC weet ik wel maar hopelijk gooit die 'easycontrol' van Tams geen roet in het eten.

Nog eens bedankt Albert.

mvg

Dirk
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: AlbertG op 07 mei 2021, 12:20:31
Hoi Dirk,
De voorloper van de Redbox, de TamsMC, werkt hier al bijna 10 jaar naar volle tevredenheid. DCC, Märklin Motorola en Mfx (Tams M3) door elkaar.
Titel: Re: Beslissingen hoe aan digitaal te beginnen ...
Bericht door: Martin Hornis op 08 mei 2021, 02:23:44
Kan iemand mij even wijs maken wat het verschil is tussen een analoge en een digitale servo?
In eerste instantie gebruikte ik een analoge servo. De positie van de as wordt bijgehouden door een potentiometer. Dat is een sleper die over een koolstofbaan van weerstandsmateriaal schuift. Dat is uiteraard niet helemaal precies. Bij een digitale servo is dat anders. Het zijn daar digitale standen met kleine stapverschillen. Dus geen sleper met een koolstofbaan. Mijn analoge servo's hebben intern plastic tandwielen. En die gaan na verloop van tijd helaas stuk. De ene servo overlijdt eerder dan de andere. Maar ik ga ze op den duur vervangen door digitale servo's. Want die hebben metalen tandwielen. Bij een ietwat verkeerde aansturing gaan die lang zo vlug niet kapot. Het prijsverschil is te overzien. Analoog: € 4,95; digitaal: € 6,95.
Titel: Re: Beslissingen hoe (1) aan digitaal te beginnen en (2) automatisch rijden?
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 mei 2021, 10:55:39
Tandwielen van kunststof of metaal heeft niks met analoog of digitaal te maken.
Er zijn ook analoge servo's met metalen tandwielen.
Titel: Re: Beslissingen hoe (1) aan digitaal te beginnen en (2) automatisch rijden?
Bericht door: henk op 08 mei 2021, 11:31:27
En het is goed om te beseffen dat het omzetten van een wisseltje niet echt een huzarenstuk is voor een servo. Als het wissel goed in elkaar zit, vergt het nauwelijks kracht en heel nauwkerig hoeft de beweging ook niet.
Titel: Re: Beslissingen hoe (1) aan digitaal te beginnen en (2) automatisch rijden?
Bericht door: dirk_de_coninck op 15 mei 2021, 22:48:22
Tams Redbox ... en toen ging het mis  >:(

Ik was goed op dreef en kreeg mijn locs ingevoerd op de CV-Navi van de Redbox.
Ze reden zelfs netjes op en neer op de testrails.
En toen plots niet meer. Maar de rode ledje achteraan de redbox brandt niet meer! En ik bedoel niet dat stopknopje nee het piepkleine ledje achteraan in het midden. Dat zou betekenen dat de RB niet meer in bedrijf is ... maar ik kan nog wel data uploaden en uitlezen... dus daar zit ik nu mee.

Iemand een idee?

Alvast bedankt!


Intussen opgelost! :-)
Draadje van de tranforfmator die de booster moest voeden was losgeraakt. Na het weer goed bevestigd te hebben doet hij het weer.
Dirk
Titel: Re: Beslissingen hoe (1) aan digitaal te beginnen en (2) automatisch rijden?
Bericht door: bask185 op 16 mei 2021, 12:57:54
paniekzaaier  ;D

Mijn vrouw zegt altijd: "eerst kijken en dan zeiken"  :P
Titel: Re: Beslissingen hoe (1) aan digitaal te beginnen en (2) automatisch rijden?
Bericht door: dirk_de_coninck op 16 mei 2021, 23:41:43
Die vrouwen toch met hun rare ideeën ;D