BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Pascal77 op 07 april 2021, 21:44:46

Titel: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 07 april 2021, 21:44:46
Hoi,
Vanwege een verhuizing naar een andere kamer, ga ik mijn baan opnieuw opbouwen.
Ik maak van de gelegenheid gebruik om de baan op te delen in segmenten.
Makkelijker indien er nog eens verhuisd moet worden, ook makkelijk om een deel naar mijn schuur te verplaatsen om te werken.
Huidige baan is nog niet vergevorderd, dus beter gelijk goed.
Het huidige baanplan bevalt, maar aangezien ik iets meer ruimte kan benutten, breid ik gelijk wat uit. Ik moet bij het huidige plan, ivm een Engelse wissel op een module scheiding, sowieso een aanpassing doen.

Bijgaand een tekening van de huidige situatie.
Het is een baan naar Nederlands voorbeeld, begin jaren 80. Nadruk ligt meer op realistisch aankleding en scenery dan echt rijden.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210407/3ffd91d755f0ff58f64e7a4df0556c11.jpg)


De segmenten zijn opgedeeld dmv stippellijnen en genummerd.
De standaard vlakken zijn platen van 61x122
In het zwart is het huidige spoor getekend, de dikke zwarte lijn is een scheidingswand met schaduw station
 In de nieuwe opzet mag dit zo blijven, maar had ik als idee om de scheidingswand uit te breiden. Op het nieuw stuk zou ik graag een stuk polder realiseren, met daarop een enkel spoor naar een fabrieksaansluiting
Ik hoop dat ik het een beetje over kan brengen maar vraag anders maar raak.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210407/4efb3504f699bdda44585d2af3a58d5b.jpg)

De concrete vragen van mij. Kant zijn dus: tips voor het sporenplan. ( bestaand en uitbreiding) tips voor de industrie op het nieuwe deel ( schroot handel, fabriek, ...)

Alvast bedankt voor de ideeen en inspiratie
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 08 april 2021, 14:28:08
Hallo Pascal,

ik heb een paar vragen ter verduidelijking. Je schrijft, dat je modules 61x122 zijn. Is je tekening op schaal, met een vakje 10x10? Want dan zijn de standaardmodules (1,2,4,5,) 60x90. Verder: heb je het oorspronkelijke plan al een keer uitgelegd en werkend gekregen? Op het eerste gezicht lijkt het wat krap allemaal, maar dat kan ook door vertekening komen, als de tekening niet goed op schaal is.
Welke treinen wil je kunnen laten rijden, welke lengte? Zelf begin ik ook aan een Nederlandse baan in ongeveer die tijd, met nadruk op landschap, maar natuurlijk ook voldoende ruimte voor de trein. Dus heb ik bij het ontwerp ook steeds gekeken hoe de treinbewegingen kunnen zijn.
Heb je een tekenprogramma op je computer, zoals Anyrail? Een plan daarin maken, maakt altijd veel duidelijk qua mogelijkheden. Zoniet, wil ik het wel even snel voor je schetsen, maar dan moet ik wel de precieze maten hebben.

Peter
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 08 april 2021, 14:50:00
Hoi peter
de tekening is niet op schaal. ik had toevallig ruitjes papier en dat was handiger voor de tekening maar de rest is puur schets.
ik heb het geheel nu werkend en passend, maar niets in een digitaal programma.
Ik ben niet van plan met lange treinen te rijden, zal een sleepje met 4 vam wagons of max 5 container wagons of iets dergelijks zijn, personen vervoer heb ik buiten een fleischmann sprinter niet en dit ben ik ook niet van plan erg uit te breiden.
ter verduidelijking, de genummerde delen 1,2 4 en 5 zijn / worden delen van 122*61, deel 3 is 30cm breed en 244 lang. deel 6 moet ik de lengte even bepalen maar dat komt rond een meter uit.
deel 7 is een los deel wat alleen water met rondom kademuur is. het baanplan van het "oude" deel voldoet wel aan mijn wensen, maar ik sta altijd open voor tips en verbeteringen. daarnaast was ik benieuwd naar mening en evt alternatieven voor de aanvullende baanplan schets en een leuk idee voor een "industriele bestemming" op module nummer 6

alvast bedankt voor de inbreng
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 08 april 2021, 15:22:52
En even voor de zekerheid: H0 of N?
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 08 april 2021, 15:38:15
H0  :D
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: spoorijzer op 08 april 2021, 16:25:10
Je hebt een mooie ruimte tot je beschikking, dus daar kan je veel kanten mee op. Ik kan het niet zo snel vinden, maar wat voor een railmaterieel gebruik je?

Je geeft aan een realistisch landschap te willen. Persoonlijk vind ik daarbij een rondje (zoals je nu hebt ingetekend) niet echt bij horen. Je hebt flinke ruimte op plaat 4 en 7, om bv een wat langer station te maken. Met enkele zijsporen voor bv de VAM of een kleine Containerterminal. Ik denk dan bv aan Zandvoort als inspiratie (als kopstation) of bv Ede als doorrijstation. Mede doordat je weinig reizigersmaterieel hebt, is dat misschien een idee? Of.... het reizigersspul echt beperken door alleen dat te laten rijden en niet ergens in het zicht te stoppen?

Gezien je ruimte zou een hondenbot model misschien passen. Vooraan een station, achter langs een schaduwstation. Maar zoals Peter aangeeft, het is verstandig om op maat te schetsen. Wij mensen zijn altijd nogal positief van aard :).

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: jandcargo op 08 april 2021, 16:47:00
Hallo,

Hoe groot is de ruimte die je beschikbaar hebt?
Is het een idee om de baan rondom  langs de buitenmuur te leggen.
je hebt dan niet die vervelende circels en het geeft veel ruimte voor de sporen.
Langs een deur of trapgat is geen onoverkomelijk probleem.

succes jandcargo
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 08 april 2021, 16:54:14
Ik ga even meten en schetsen, maar zal waarschijnlijk pas van het weekend worden. ik kijk dan ook evt voor een foto dat het wellicht wat duidelijker maakt. rond is eventueel een optie, dat had ik nog niet zo bekeken, maar links alleen een kopstation spreekt me ook wel aan. container terminal, maar dat is mijn dagelijkse werk, dus dat mag niet de overhand krijgen  ;D
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 08 april 2021, 17:19:12
Hallo Pascal,

Wat je nu hebt bedacht om de ruimte langs je wand als schaduwstation te gebruiken (secties 4 en 5) vind ik een erg goed idee. Je kan zo met betrekkelijk weinig ruimte toch treinen opslaan in de lengte. Je hebt er maar 4 ~ 5 cm voor nodig ( en een manier om er bij te komen wanneer een trein uitvalt, zoals uitneembare scheidingswand). Je kan ook nog besluiten om daar een dubbel spoor te leggen zodat treinen elkaar kunnen passeren in plaats van dat ze allemaal in de file staan. Maar file geparkeerde treinen werkt natuurlijk ook  ;D

Ik ben zelf fan van een beetje prototypische layouts. Dingen moeten bij een doel hebben, het sporenplan moet een beetje realistisch zijn en de treinenloop moet bij mij een beetje natuurlijk lopen. Dus bij mij pendelen de treinen heen en weer in plaats van de ze rondjes rijden. Ik probeer ruimere bogen te gebruiken waar mogelijk en ik zorg er voor dat ik met omlopen en rangeren ook uitkom.

Ik zou hier zelf kijken naar een iets andere richting bij het station. Voor de sprinter is er niet echt de noodzaak om rondjes te kunnen rijden. Je kan van je station een kop station maken. Of je kan er een scheef geplaatst doorrij station maken. De wissels onder in sectie 4 kan je dan weglaten. Maar dit is echt afhankelijk van hoe graag je rondjes wilt kunnen rijden of niet.

Wat ook altijd wel een leuke is, is om een kopstation te maken aan 1 kant en een keer lus aan de andere kant. Als een getrokken trein dan vertrekt, dan komt hij ooit omgekeerd weer terug in het station.

Als je wel rondjes wilt/kan rijdens langs de buiten kant, dan heb je wel meteen een lange rijlengte te pakken. Lange rijlengtes zijn soms ook een pre  ;)

Om een paar ideetjes te noemen  :P

Mvg,

Bas


Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 08 april 2021, 17:20:54
Op basis van jouw maten heb ik even een schets gemaakt van je nieuwe plaat met daarop de huidige baan (dus zonder de uitbreidingen). Klopt dit een beetje met wat je nu hebt (had) liggen?
(https://210322.peterklaus.nl/BNLS-uploads/Nederdam%20schets1.png)
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 08 april 2021, 21:12:20
Bedankt Bas voor de input, zitten inderdaad wel dingen in je verhaal die me aanspreken.
Klopt bijna Peter, alleen het zogenaamde schadumstation loop over de volle lengte door, er zit in het verlengde geen wissel met doodlopend spoor. Dit zal door mijn tekenkunsten liggen  :)
Nog 2 bemerkingen. Ik ben aan alle kanten beperkt door een schuin dak. De baan staat nu op poten met een hoogte van 70 cm en dit is te laag. Ik heb al uitgevonden dat ik hem overal 20cm hoger wil hebben. Daarnaast vind ik het erg mooi om net als bij module banen een kijkdoos effect met fris te creëren. Hierdoor kan ik gelijk wat van de schuine wand camoufleren. De minimale hoogte die in in mijn “kijkdoos” wil hebben zorgt er wel voor dat ik niet hoger dan 90cm kan komen. Met de achterwand die ik hierbij gebruik kan ik dus sporen uit het zicht realiseren. Ik moet alleen nog logische verdwijnpunten bedenken en maken.
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: barani517 op 08 april 2021, 22:34:56
Wat ideeën voor een industrieaansluiting (ben zelf ook wat aan het nadenken over een baan in begin jaren 80 in vooral stedelijk gebied met industrie en al wat nagedacht):
Chocoladefabriek, gebaseerd op de fabriek in Naarden Bussum met eigen spooraansluiting. Aanvoer van cacaobonen met gesloten wagens.
Witgoedfabriek: Aanvoer van staal, halffabrikaten (motoren, trommels, pompen) en verpakkingsmateriaal per spoor ( leuke wagens van de Hoop karton), export per trein in schuifwandwagens.
Blikfabriek, gebaseerd op Thomassen Drijver Veblinka(?), aanvoer van staal per trein.
Ooit op een Duitse site gezien: Koelhuis voor bananen, aanvoer met koelwagens en distributie met vrachtwagens.

Met vriendelijke groet,
Frank
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 08 april 2021, 22:36:32
[...]Klopt bijna Peter, alleen het zogenaamde schadumstation loop over de volle lengte door, er zit in het verlengde geen wissel met doodlopend spoor. Dit zal door mijn tekenkunsten liggen  :)[...]
Met die aanpassing heb ik dan ook even een schets van jouw eerste idee voor de uitbreiding gemaakt. Ik heb ook de nummers van de modules er in gezet. Anderen kunnen dan deze tekening ook gebruiken, als ze iets willen aangeven.
Het voordeel is nu, dat het op schaal is. Daaruit blijkt meteen, dat je voor de bogen op de platen 1, 2 en 3 alleen de krapste boogstraal (R2) kwijt kan. Dat oogt niet erg realistisch, dus het is verstandig, deze bogen zoveel mogelijk te verbergen.
[...] Met de achterwand die ik hierbij gebruik kan ik dus sporen uit het zicht realiseren. Ik moet alleen nog logische verdwijnpunten bedenken en maken.
Gezien je thema kun je de verdwijnpunten goed realiseren met een dijkje, wat bosschages of een loods. En dan liefst op een punt waarin de bocht net begonnen is. Juist omdat je van een kijkdoosstructuur uitgaat, heb je hiervoor veel mogelijkheden tot je beschikking. Voor het schaduwstation op 3 moet je wel goede toegang realiseren. Daar zitten immers wissels.
(https://210322.peterklaus.nl/BNLS-uploads/Nederdam%20schets%20v2.png)

Peter
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 08 april 2021, 22:47:43
Waar je ook eens over na zou kunnen denken, is de baan volledig ongeëlektrificeerd te maken; dus alleen met dieselmaterieel te rijden. Dan kun je ook aan realisme winnen. Op een nevenlijn begin jaren '80 is dat nog een verdedigbare situatie. Voor het personenvervoer zou je dan een DE1, DE2 of Plan U kunnen gebruiken. En voor het goederenvervoer is de keuze helemaal groot.
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 08 april 2021, 22:58:12
Bedankt Peter,
Ik had het niet beter kunnen doen, erg duidelijk ook zo
De 2 onderste sporen op deel 4 liggen iets korter aan het water  en lopen door tot het eind van deze module, maar dit is niet zo spannend.
De toegang tot deel 3 kost wat moeite maar lukt wel
Ik was sowieso van plan om maar een deel te elektrificeren.
Ik heb de spullen al in huis om zelfbouw masten te maken, en heb al ( zie ander topic over scratchbuild) al een onderstation en schakelstation gebouwd. Die moeten er wel op komen  ;D
Dat onderstation is redelijk groot en had ik al in gedachten om als verdwijnpunten voor de coulissen te gebruiken.

Frank, leuke ideeen inderdaad. Die houd ik even in mijn achterhoofd! Thx
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 08 april 2021, 23:05:33
Ik was natuurlijk ook ff aan het krabbelen gegaan thuis. Ik had alleen niet bijzonder veel inspiratie vandaag. Om om te kunnen lopen heb je vaak toch meer lengte nodig dan je lief is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-606f6ca0e3a5d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-606f6ca0e3a5d.png)

Ik vind zelf dat baan 3 redelijk goed is uitgepakt. Links heb je een omloopspoor waarbij je een om een wagonstam van net iets meer dan 80cm kan lopen. Dat zijn net aan 5 VAM wagons. De eis was vier VAM wagons volgens mij, dus je kan nog een beetje spelen.

Rechts heb ik in bruin een perron gekrabbeld. Je zou links ook nog een 2e station kunnen maken. Dan kan je sprinter tussen de stations pendelen, als je hem zat ben stuur je hem weer weg richting schaduwstation. Langs dat rechter perron kan je ook nog omlopen.

Er is verder nog ruimte voor aanpassingen en toevoegingen. Extra spoortje er bij, locloodsje er bij, .... er bij? Schaduw station zou ik dan nog een extra spoortje geven.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 09 april 2021, 22:28:39
Allereerst heel fijn om te zien dat iedereen er tijd insteekt in plaats van alleen een mening te geven. Bedankt hiervoor

Witgoedfabriek: Aanvoer van staal, halffabrikaten (motoren, trommels, pompen) en verpakkingsmateriaal per spoor ( leuke wagens van de Hoop karton), export per trein in
Ik heb dit eens laten bezinken en dat lijkt me wel een leuke, met veel variatie mogelijkheden.

Ik zie ook dat ik nog een fout heb gemaakt in de maten, de lengte links is 175 de huidig getekende 222 is meer wishful thinking.als ik alles bekijk zou ik de keuze hebben om evt de linker poot te laten vervallen, en dan rechts een lengte van 150 cm en 90 diep toe te voegen, maar op eerste gezicht bied dit een aantrekkelijker Zicht lijkt mij. ( ook omdat je niet de hele baan in 1 oogopslag ziet, buiten je gezichtsveld gebeurt ook nog iets) daarnaast ben ik bang dat als het geheel te groot is, dat ik heel lang tegen een grote baan aan zit te kijken die maar geen vorm krijgt. De eerdere optie is dan wat behapbaarder, als dat afgewerkt is dan kan ik altijd nog ergens kijken voor een uitbreiding.
Bedankt voor je plannen Bas, maar persoonlijk vind ik de derde een beetje te eenvoudig overkomen. Niet dat alles vol moet liggender rails? Integendeel, maar dat is mijn eerste gedachte. Maar wellicht zit ik daar helemaal naast, als dat zo is, hoor ik graag de motivatie. Maar nogmaals, ik ben wel erg blij  met de suggesties!
Zal zelf ook nog te kijken en om het zicht op de onnatuurlijke krappe boog rechts onder weg te halen, kan ik dit natuurlijk ook een deel in een “black box” net als bij een module baan verpakken.
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 10 april 2021, 02:17:10
[...] Ik zie ook dat ik nog een fout heb gemaakt in de maten, de lengte links is 175 de huidig getekende 222 is meer wishful thinking.
[...] om het zicht op de onnatuurlijke krappe boog rechts onder weg te halen, kan ik dit natuurlijk ook een deel in een “black box” net als bij een module baan verpakken.
Ik kon het niet nalaten ook eens te kijken wat mogelijk is, waarbij ik probeerde zoveel mogelijk bij je eerste plan te blijven. De belangrijkste verandering is dat de ovaal er uit is en dat daarvoor in de plaats een halve hondebot is gemaakt, waarbij de lus niet alleen verborgen is maar ook wat naar beneden is gevoerd, zodat hij onder de goederenaansluiting doorloopt. Het voordeel m.i. is, dat je zo je treinen via het schaduwstation een langere tijd onderweg kan laten zijn, en dat aan de andere kant in het zichtbare gedeelte een meer realistische layout van sporen is. Ook zijn de lastige driewegwissels uit het schaduwstation. En er is geen kruiswissel meer. Ik zou nog wel even nadenken, of je bij de betonfabriek niet ook een omrijmogelijkheid wilt. Of je moet met een extra rangeerloc werken.

De nadruk in deze baan ligt op de goederenaansluitingen; als ik je goed begrepen heb, is dat ook jouw insteek. Het station kan alleen bediend worden door treinstellen, zoals jouw sprinter, of een plan V. Ook een plan U zou nog net passen. Allemaal materieel, dat bij een klein station aan een nevenlijn past.
Ik heb twee plaatjes, een van het volledige plan en een met alleen het zichtbare gedeelte. Ruimte genoeg om je op de scenery uit te leven!
Je zou kwa hellingen ook kunnen overwegen om de hele plaat 3 wat schuin te leggen, zodat je nog meer lengte voor de helling hebt.
Overigens: ik heb alles getekend met Roco Line, omdat ik dat zelf gebruik. Als jij andere rails hebt, kan de geometrie iets anders uitpakken. Sowieso is het een schets om wat mogelijkheden aan te geven.
(https://210322.peterklaus.nl/BNLS-uploads/Nederdam%20schets%20v3.png)(https://210322.peterklaus.nl/BNLS-uploads/Nederdam%20schets%20v3%20zichtbaar.jpg)

Peter
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 10 april 2021, 20:00:37
Citaat
maar persoonlijk vind ik de derde een beetje te eenvoudig overkomen. Niet dat alles vol moet liggender rails? Integendeel, maar dat is mijn eerste gedachte.
Dat kan natuurlijk. Voor elke modelbouwer is er een mening  ;)
Je moet natuurlijk niet vergeten dat je het nog kan uitbreiden. Ik heb links slechts twee omloop spoortjes zitten. Daar kan je makkelijk nog wat kopspoortjes aan toevoegen en er een leuke fabriek maken ofzo.

Het komt er echt op neer wat jij belangrijk vindt. Als je perse rechts een ovaal wilt hebben zodat je meer rijwegen overhoudt, dan laat je die er in  ;)

Gezien de nieuwe lengte kan je misschien zoiets maken aan de linker zijde. Mits je een omloopspoor wil hebben met redelijke lengte..
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6071e6305c268.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6071e6305c268.png)

Ik had in een ander draadje iemand blij gemaakt met het cassette idee. Misschien dat zoiets voor jou een optie kan zijn?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme2-60708f84694c8.png)
Uitleg erover
 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=98107.msg3222213990#msg3222213990)
Mvg,

Bas
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: jandcargo op 10 april 2021, 21:43:18
Hallo,

Er komen zeker interessante opties voorbij. Bij sommigen kun je niet rond rijden en dat rijden is toch wel leuk.
Van kopstation naar kopstation duurt niet zolang en altijd kop maken verveelt op een gegeven moment.
Toch wil ik de optie van een rondlopend traject (langs de buitenomtrek) nog eens onder de aandacht brengen.
Geen krappe bogen en treinen die zichzelf in de rug kijken en meer ruimte voor je andere themas.

Ik blijf het met interesse volgen,
groeten jandcargo
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 11 april 2021, 13:45:34
Keuzes keuzes keuzes. Maar zoveel mensen zoveel inzichten.
Ik vind het plan met de twee niveaus wel heel erg aantrekkelijk, alleen moet ik dan eerst eens kijken of ik dit technisch voor elkaar krijg en toch aan het module concept vasthouden.
Het rondrijden en het uitgebreidere kopstation spreekt me dan ook beide wel weer aan, dus ik ga de opties eens tegen elkaar afwegen.
Tips zijn nog altijd welkom, maar ik heb voorlopig even wat huiswerk en stof tot nadenken
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 11 april 2021, 14:52:30
Welk railsoort gebruik je eigenlijk? Ik gebruik nu telkens piko A, maar die wissels zijn wat aan de ruime kant. ???

Zit eigenlijk niet echt wat 'nieuws' in. Het is slechts een variatie op oudere plannen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6072eea47dd52.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6072eea47dd52.png)

Ik ben nieuwsgierig waarmee je ga komen  ;)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 11 april 2021, 15:22:04
Hoi Bas,
In basis het zelfde, maar toch wel weer een leuke variant.
Ik heb momenteel een combi van fleischmann profi en modell rails.
Het rechtse deel in de huidige situatie is allemaal in profi rail. Alleen de linkse twee sporen, vanaf de eerste wissel in de ovaal, is modell gleis
Titel: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 11 april 2021, 21:55:11
Na alles bekeken te hebben en de voor en nadelen af gewogen te hebben denk ik dat ik er deels uit ben. Het laatste plan van Peter met de twee niveaus spreekt me wel aan.
Veel ruimte voor scenery maar toch aardig wat ruimte om te rijden.
Ik moet nog even gaan denken wat gedetailleerd het sporenplan word maar in grote lijnen ligt me dit zeker. Wellicht laat ik het zo, maar daar moet ik in detail nog even naar kijken.( tips welkom uiteraard) maar deze opzet ligt me wel.
Ik heb nu een vlakke plaat liggen, en die kan in principe blijven. Bedrading komt er boven op. Als ik een boven deel weghaal kan ik daar makkelijk bij. Zichtbare deel komt op 90cm, rustend op het onderste deel. Boven deel in module vorm, zodat ik nogsteeds aan scenery etc kan werken in mijn schuur. Rondom een wand en “dak” met frieslijst.
Ik heb even een mock-up gemaakt ivm dit deel, mede door het schuine dak.

Dat komt er dan zo uit te zien.(excuses voor mijn karton knutsel kunst)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210411/f79fe2f6fd0744d9ac6a5c59ec2a46c5.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210411/43ecb8aa9ddc87cdf1d3555ecdf7d095.jpg)


Dit is werkbaar en het schaduw station is goed bereikbaar ( tussenhoogte 20cm)

Ik heb gelijk wat vraagjes mbt de bouw van het zichtbare deel. Heeft iemand tips/ervaring wat hiervoor het beste werkt? Ook een vlakke plaat of een open raamwerk?
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 11 april 2021, 22:04:59
Voordat ik je laatste vraag beantwoord...

Die lus die peter heeft getekend aan de linkerkant is hier als tunnel getekend. Er is zo veel rijruimte naar de onzichtbaarheid verdwenen. Ik zou in plaats van een tunnel dit spoor laten stijgen en met een brug over je andere sporen laten lopen. Dan zie je meer trein rijden en voor de constructie hoef je dan geen open raamwerk te gebruiken en kan je het af met een vlakke plaat. Tegen de achterwand kan je dan misschien een spoordijkje maken ofzo.

Mvg,

Bas

Titel: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 11 april 2021, 22:07:25
Hey Bas
Titel: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 11 april 2021, 22:07:56
Hey bas, je bedoeld de lus die onder op deel 1 begint?

Als ik eerst moet stijgen en dan weer naar beneden kom ik lengte tekort voor de helling. Hoeveel lengte heb je nodig om 20cm te dalen?


Mvg Pascal
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 11 april 2021, 22:19:29
Ik dacht dat het schaduwstation op dezelfde hoogte lag als het spoor wat er voor ligt...

Ik had over die lus in sectie 5 van deze afbeelding van Peter
(https://210322.peterklaus.nl/BNLS-uploads/Nederdam%20schets%20v3.png)

Om 20cm te zakken met 3.5% heb je nodig: 20cm / 0.035 = 676cm ofwel 6,76m. Daarom dacht ik dus dat het schaduwstation op dezelfde hoogte komt en dat je vanaf het schaduwstation beter ~10cm omhoog kon gaan.

Als je met korte treintjes rijdt, kan je ook wel stijler stijgen met ~5.5%. Dat is 1cm per 18cm rails. Men raadt dit altijd af, maar dit is echt materieel afhankelijk. Ik heb een zes assige loc van marklin die bijna een halve kilo weegt, ik wed dat die de 10% ook nog wel redt  ;D

Mvg,

Bas
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 11 april 2021, 22:26:34
Ah ok, née ik da het het volgende. Ik heb nu een vlakke plaat. Als ik daar alles wat uit het zicht komt op plaats, dan gebruik ik dat als basis. En heb gelijk een goede ondergrond. Daar zet ik dan, dmv lage pootjes, de zichtbare modules met ombouw op. Ik was toch al van plan om het omhoog te brengen, maar hiermee sla ik twee vliegen in 1 klap. ( en de vlakke basis is er al) ik zou de helling over het hele onzichtbare gedeelte willen plaatsen, om aan de benodigde lengte voor 20xm stijging te komen. De grote onderplaat is misschien wat overkill, maar dan kan ik die ruimte mooi gebruiken voor goed toegankelijke electronic etc ( dmv plaatsing OP de plaat)
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 11 april 2021, 22:47:05
Pascal, dat idee van de vlakke onderplaat en daarop het zichtbare deel met pootjes opbouwen ben ik ook van plan bij mijn eigen baan. Waar je wel op moet letten, is dat de helling niet te steil wordt. 20 cm op jouw oppervlakte vind ik nogal ambitieus. In mijn tekening ven ik van 10 cm uitgegaan en daarbij was het al lastig om richting de 3% te komen. Maar probeer zeker eens uit, wat met jouw materieel haalbaar is. Zoals Bas al zei, kan dat veel uitmaken.
Ik ben benieuwd, wat je gaat maken; ga het zeker volgen. Je eerste bouwsels zagen er indrukwekkend uit, dus dat belooft veel.

Peter
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: spoorijzer op 12 april 2021, 10:37:33
Je kan ook eventueel in de vlakke plaat gaten zagen zodat je er alsnog van onder af kan in geval van een ontsporing. Dan is 10cm misschien wel bruikbaar?

Of toch de plaat gebruiken voor de bovenste etage (zonde om alles eruit te zagen) en er onder alleen hout monteren waar de sporen komen. Mogelijk moet je de baan dan wel iets ophogen?

Als je veel wilt rijden, is een hondenbotvorm denk ik het leukste. Dan kan je bv ook langs de industrie aan de linker kant rijden (en dan onder een viaduct oid) het spoor laten verdwijnen en dan met een (scherpe) bocht weg laten buigen.

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 12 april 2021, 10:38:13
Bedankt voor de complimenten, ik ga proberen de standaard hoog te houden.
Nachtje slapen en een lange autorit heeft me nog wel de gelgenheid gegeven om een en ander te overdenken.
Wat ik mis in het plan, is toch de mogelijkheid om, zonder tussenkomst van mij, een trein een rondje te laten rijden.
(daar gaan we weer zul je denken, sorry daarvoor)
Ik wil dit toch proberen te realiseren, maar het bestaande plan niet uit het oog verliezen.
Mijn eerste gedachte is om, van links bekeken, de 2de bocht op module 4, te vervangen door een meegebogen wissel, en dan dat spoor achter de coulissen te laten verdwijnen en naar beneden te laten gaan en dan ergens aan te laten sluiten op onderliggende niveau.
Denken jullie dat dit haalbaar is? of word het toch "terug naar de tekentafel"?

Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 12 april 2021, 10:39:38
Bedankt rogier, ik heb al wel ingezien dat 20cm te ambiteus is, maar als ik de volledige lengte van deel 3 en 4 benut voor dalen/stijgen, moet 15 cm wel haalbaar zijn
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: jandcargo op 12 april 2021, 13:18:34
Hallo,

Wat betreft de hellingen. Het is mooi om te dromen dat je trein die helling wel haalt maar bedenk dat het gebaseerd is op natuurkundige wetten. En die laten zich niet voor de gek houden. Daarbij moet het ook nog wat lijken toch?
3 a 4 % is het toch wel zon beetje.

succes jandcargo
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 12 april 2021, 13:20:31
15 cm op 4,2 mtr lengte moet toch haalbaar zijn?
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 12 april 2021, 13:38:23
15 / 420 = 0.0357 = 3.57% =  (y)
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Peter J K op 12 april 2021, 13:39:30
15 cm op 4,2 mtr lengte moet toch haalbaar zijn?
Dat is een gemiddeld percentage van 3,6 afgerond. Als je bedenkt, dat de overgangen naar vlak geleidelijk zijn, kom je op het middenstuk op 4 % uit. Aangezien jij geen lange treinen rijdt, moet dat verantwoord zijn.
[...]Wat ik mis in het plan, is toch de mogelijkheid om, zonder tussenkomst van mij, een trein een rondje te laten rijden.[...]
Mijn eerste gedachte is om, van links bekeken, de 2de bocht op module 4, te vervangen door een meegebogen wissel, en dan dat spoor achter de coulissen te laten verdwijnen en naar beneden te laten gaan en dan ergens aan te laten sluiten op onderliggende niveau.
Denken jullie dat dit haalbaar is? of word het toch "terug naar de tekentafel"?
Ik denk, dat dat niet gaat werken. Je hebt dan heel weinig lengte om 15 cm te dalen. En de boog van de lus is al de kleinste straal (R2), dus als je niet nog ergens R1 vandaan weet te halen (wat heel krap is!), kun je binnen de lus geen boog leggen.
Maar volgens mij ga jij digitaal rijden. Ik weet niet hoe je e.e.a. in gaat besturen, maar je zou het pendelen van de reizigerstrein wel goed moeten kunnen automatiseren. Zelfs in afwisselende dienst, als je met bijv. twee treinstellen gaat rijden. Maar daar weet ik zelf niet heel veel van af, ben de besturing voor mezelf ook nog aan het uitvogelen. Ongetwijfeld kunnen anderen hier je daar beter over informeren.

Peter
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 12 april 2021, 16:12:40

Maar volgens mij ga jij digitaal rijden.
oh, ja, dat was ook nog een dingetje. dat is dan inderdaad wellicht een optie (ben er nog niet zo vertrouwd mee, maar dat bied wel perspectief.
wederom maar eens laten bezinken.
tijd brengt raad zeggen ze
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: 72sonett op 12 april 2021, 18:22:02
... Hoeveel lengte heb je nodig om 20 cm te dalen?
Als je een spoor alleen dalend berijdt, kun je veel steiler gaan dan 3%. Stijgend niet meer dan 3%.
Als je 20 cm hoogteverschil nodig hebt, kun je het onderste spoor 10 cm laten zakken en het bovenste 10 laten stijgen, dat geeft ook 20 cm verschil, met max 3% heb je dan maar 3,30 m rijlengte nodig.
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 12 april 2021, 19:10:29
Bedankt, maar het gaat om een helling tussen een zichtbaar traject en het onderliggende schaduwstation
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Joto op 12 april 2021, 20:02:36
Pascal, ik ken je kamer niet, maar kan er een uitneembaar deel geplaatst worden
tussen plaat 6 (links onder) naar rechtsonder ?

Als dat mogelijk is kan je zowel rond rijden en krijg je lengte om te dalen/stijgen.

Ik volg dit met volle interesse omdat mijn ruimte na genoeg gelijk is.

M.vr.groet John
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 12 april 2021, 21:48:59
Hoi John, dat laat de kamer wel toe, maar de inrichting niet
Tegen deel 6 staat een kast, dus ik kan daar niet evenwijdig met de andere kant eindigen.
Als ik nu dan een uitneembaar deel daartussen maak, dan is de ruimte die dan in het midden overblijft ( waar ik zit ) wel erg krap. Nu ben ik natuurlijk super slank, maar dit lukt mij zelfs niet. Bedankt voor het meedenken.


Mvg Pascal
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 26 april 2021, 12:56:56
Ondertussen druk bezig om het baanplan om te zetten naar fleischmann rails. allemaal nog niet 100 procent definitief maar in mijn hoofd begint het een en ander wel te groeien.
Ik zit alleen nog even met 1 dingetje, maar dat is al vooruitlopend op het baanplan. zoals gezegd wil ik het in handelbare modules bouwen.
het onderste niveau blijf de bestaande vlakke plaat (met enige aanpassingen) maar ik weet neit goed wat te doen met de constructie voor het zichtbare deel.
heeft iemand heir ervaring mee? bedoeling is dus een nederlands (redelijk vlak) landschap, maar wel met een stukje polder. idee hiervoor is dit met piepschuim te doen (heb ook een piepschuim snijder, dus dat is makkelijk)
maar is het dan verstandig om ook gewoon met een vlakke plaat te beginnen (wel lekker makkelijk) , of eerder een open raamwerk, met een houten "bed" voer de rails en op de plaatsen waar bijvoorbeeld station en industrie komen een houten ondergrond.
ervaringen, tips (en evt beeldmateriaal)?

Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 26 april 2021, 15:27:58
Ik zou zelf een frame maken boven je schaduwstation en je modules zo maken dat je ze er op kan schuiven. Zo kan je ten alle tijden een module er uit halen. Ook als je de modules niet al te groot maak. Dan moet je eigenlijk zo maken dat je een module op je bureau kan zetten, zodat je in alle comfort aan onder- en bovenkant kan werken.

Bij de hoeken zal dit iets lastiger zijn. Dan moet je eerst een andere module er uit trekken voordat je je hoeken er uit kan halen. Ik zou de hoeken daarom misschien iets permanenter aanleggen.

Voor de modules zelf zou ik een platte bak met open onderkant constructie maken. Je hebt maar iets van 5~6cm nodig voor de elektronica. En de sporen zou ik dan op ca 2cm hoogte tov de basisplaat maken. Dan heb je nog speling voor landschap en slootjes enzo.

Er zijn hier meer wegen die hier naar Rome leiden.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 26 april 2021, 15:37:33
Bedankt, maar kun je uitleggen wat je bedoeld met “platte bak met open onderkant?”
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: bask185 op 26 april 2021, 16:25:13
gewoon houten plaat met 4 houten randjes rondom

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6086cc27d4a82.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme-6086cc27d4a82.png)
Titel: Re: Ideeën en mening gevraagd voor baanplan/uitbreiding Nederlandse baan HO Nederdam
Bericht door: Pascal77 op 26 april 2021, 19:43:59
Duidelijk  (y)