BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: rail4marcel op 04 maart 2008, 17:53:58

Titel: Skitrein, welke rijtuigen in model verkrijgbaar?
Bericht door: rail4marcel op 04 maart 2008, 17:53:58
Ik zag laatst een skitein en ik vond hem zo leuk dat ik is wil kijken of deze ook in model te maken is. Zijn er mensen die kunnen vertellen welke rijtuigen je allemaal in deze treinen door elkaar heen kunt gebruiken. Ik zag dat het er nogal veel verschillende waren. En of deze al gemaakt zijn in model (evt ook door wie en of ze nog te koop zijn.

Marcel
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: cup-druc-han op 04 maart 2008, 17:58:40
Ik heb er zelf ingezeten.
das ook een aanrader.

maar er rijdt vanalles aan matrieel tussen.
ik heb twee keer in een switers couchette rijtuig geslapen.
heb eventueel de rijtuignummers wel.
er reden ook oude ns barrijtuigen mee.

Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jon op 04 maart 2008, 18:02:56
Welke skitrein wil je in model namaken, je hebt er meerdere namelijk oa:

- AlpenExpres
- Autoslaaptrein
- BerglandExpres
- Skitrein /(Disco)

Als je een recente trein na gaat maken, er staan op de site van EETC treinsamenstellingen van welke rijtuig type er meerijden.

http://www.eetc.nl/web/samenstelling.htm

Ik ben zelf bezig met een AlpenExpres uit 2004.

met vriendelijke groeten,

Jon van  Dijk
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Gert1 op 04 maart 2008, 18:30:11
Leuk, die link naar de samenstelling! In H0 krijg je overigens wel een trein van viereneenhalve meter lang, als je alle 14 rijtuigen achter je loc hangt.

Maar het blijven leuke treinen. In ieder geval een stuk minder saai dan de zoveelste VIRM die langs komt stuiven. Doe mij maar mooie getrokken personentreinen, containertreinen of van die ellenlange kolentreinen!
 ;)

mvg,
Gert
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 04 maart 2008, 18:40:05
Het gaat in eerste instantie dus niet om de autotrein deze wil ik later gaan maken. Maar al die treinen bevatten toch globaal dezelfde rijtuigen. Ik hoef ook geen exacte kopie van een bestaande trein want hij zal bij mij toch maar uit 4 wagens bestaan. MAar ik ben benieuwd wat voor rijtuigen er in model zijn en je voor deze treinen kunt gebruiken. Als basis wilde ik een een 44012 bcvmh rijtuig van ls models kopen. Rijd deze nu nog mee? Verder zijn de bcvmh rijtuigen met zonnebloemlijn ook inzet baar bij de skitreinen en rijden deze nog zo.
Verder zou ik op een beurs een WLAB30 rijtuig kopen. Deze heeft wel een ns logo maar dat maakt mij niet zo heel veel uit. Andere zijn nooit uitgebracht volgens mij
Daarnaast nog een EETC barrijtuig wat later dit of volgend jaar uit komt.
Tot slot nog aangevuld met de 44015 met eetc logo.

Rijden deze 4 rijtuigen nu nog mee. En weet iemand of er ooit zo'n couchetterijtuig van ls models is uitgebracht met ns logo is uitgebracht.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Gert1 op 04 maart 2008, 18:54:03
WLAB30 is volgens mij ook uitgebracht in een versie zonder NS-logo. Maar dat zou ik thuis moeten nakijken.

mvg,
Gert
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 04 maart 2008, 19:40:54
@Gert dat zou mooi zijn want die moet ik dan dus hebben.

Ik wilde de skitrein nu toch maar ns maken. MEt een set van couchetterijtuigen uit de 44011 set van ls models. DAt zijn er 2. Dan nog een WLAB 30 rijtuig van de ns en een bar rijtuig van de ns.

Verder wil ik de autoslaaptrein maken ook 4 wagons. Deze word volledig eetc. Daarvoor wilde ik een autowagen kopen van ls models die dit jaar uit komt. Verder dan natuurlijk een barrijtuig van ls models die komt ook dit jaar (ik neem aan dat in de autoslaaptrein ook een barrijtuig meerijd) Daarnaast nog 2 slaaprijtuigen alleen weet ik nog niet welke. Ik zit te denken aan de:

44012 van ls modesl alleen is dit volgens mij een van de alpenexpress. Weet iemand of dit rijtuig ook in de autoslaaptrein van eetc rijd.
44015 van ls models. Ik neem aan dat deze zowel de skitreinenrijd als de autotreinen.
WLAB30 als deze ook zonder ns logo is uitgebracht in de toestand zoals deze nu te zien is bij eetc.

Verder wat is precies die zonnebloem lijn en rijden de rijtuigen nog steeds zo rond?

Vriendelijke groeten,

Marcel van Eupen
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: neudalhausenstadbahn op 04 maart 2008, 20:10:10
Welke skitrein wil je in model namaken, je hebt er meerdere namelijk oa:

- AlpenExpres
- Autoslaaptrein
- BerglandExpres
- Skitrein /(Disco)

Als je een recente trein na gaat maken, er staan op de site van EETC treinsamenstellingen van welke rijtuig type er meerijden.

http://www.eetc.nl/web/samenstelling.htm

Ik ben zelf bezig met een AlpenExpres uit 2004.

met vriendelijke groeten,

Jon van  Dijk
Als je het heel letterlijk neemt( doe ik in iedergeval) dan is de vraag welke Skitrein, compleet overbodig, er is namelijk maar één Skitrein en die rijd EETC.
Autoslaaptreinen hebben tegenwoordig in Nederlands niks meer met de winter te maken.
De overige wintersporttreinen van EETC zijn AlpenExpress treinen en de Bergland Express word ge gereden door TTC ofzo.

Maar de Skitrein in model word inderdad een lekker lang treintje, 2 jaar terug bestond dat ding bijna uitsluitend uit die paarse rijtuigen met EETC slaaprijtuigen en misschien nog enkele andere EETC rijtuigen.

Groetjes Michiel
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 04 maart 2008, 21:20:53
@Verder dan natuurlijk een barrijtuig van ls models die komt ook dit jaar (ik neem aan dat in de autoslaaptrein ook een barrijtuig meerijd)

Marcel, Ik heb zelf als bijbaantje tussen 1994-1999 als Steward en Treinmanager op de AlpenExpress en AutoSlaapTrein (en oa Lourdestreinen) gereden. Eigenlijk reed in die periode met de AutoSlaap alleen een restauratie rijtuig mee (ik ken de afkortingen niet meer, maar het waren de Allegro, Andante of ..tja...). er waren wel uitzonderingen wanneer bijvoorbeeld een Restauratie kapot was of als extra bar/disco voor speciale gezelschappen aan boord. (Het was een erg leuke tijd, veel meegemaakt!  ;))   

Ik zelf hoop ook ooit een Alpenexpress of Autoslaap na te bouwen...

Groet, Jeroen.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 04 maart 2008, 21:36:42
@Jeroen. Ja alleen dat zijn niet de barrijtuigen die ik bedoel. Ik bedoel de moderne barrijtuigen zoals chris die een heeft. www.hetgroterdamproject.nl Deze rijden sowieso mee in de skitrein maar rijden deze ook mee in de autotrein?
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 04 maart 2008, 22:58:57
Marcel,

Yep, dat zijn exact de rijtuigen die ik bedoelde (de Bar/disco dus).  Ik heb daar heel veel zeel plezierige uurtjes in doorgebracht, met name tijdens de Alpen Express  ;D Zoals ik al eerder schreef, ging deze maar zeer sporadisch mee met de Autoslaaptrein.

Ik weet niet of deze ik voor spoor N beschibaar zijn, maar zo'n wagen zou ook graag willen hebben.

Groet, Jeroen
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 05 maart 2008, 16:52:24
Nou ik blijf maar vragen he :P Nog een paar dus. Als je in de skitreinen kijkt toen de NS deze nog reed. Reden daar toen mee
de WLAB 30 rijtuigen
de moderne barrijtuigen (beide zie de site van Chris van Diesen)

Verder zit ik nog te twijfelen over het volgende reden de set van 2 rijtuigen:
44011 reden deze mee in de skitrein
tot slot de 44012 reed deze in de skitrein en reed deze ook mee onder het ns tijdperk aangezien er geen ns logo op zit.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 05 maart 2008, 17:49:06
Marcel,

Even een kleine aanvulling. De NS heeft nooit met de ski trein gereden. NS travel reed de Alpen Express (de opvolger van de Bergland Express). De skitrein was een concurrent van de NS. Deze was (dacht ik) onderdeel van Lovers.

Nog even antwoord op je vragen: Op de Alpenexpress reden inderdaad AB30 Slaaprijtuigen rijtuigen mee, gehost door de Wagon Lits. Echter meestal waren het slaaprijtuigen van het type MU die meereed. Overigens was dat meestal maar 1 rijtuig. Alle rijtuigen waar de EETC nu mee rijdt, zijn in die tijd ook gebruikt voor de Alpen Express. Meestal was de samenstelling (en ook in deze volgorde): 1 MU of AB30,3 Couchetterijtuigen type Bcvmh (zie ook mijn Avatar linksboven  ;)), 3 Couchetterijuigen type Bcm,1 gehuurde zitwagen van de Euroexpress, 1 bar/buffet, 1 gehuurde zitwagen van de Euroexpress, 3 Couchetterijuigen type Bcm,2 Couchetterijtuigen type Bcvmh.   De samestelling varieerde per bestemming. Bijvoorbeel naar Zell am See gingen meer zitwagens mee en minder van Bcvmh. Ook werden er nog extra wagens ingezet van de DB en Euro Exppress.

Ik zal eens kijken of ik nog foto´s kan opsnorren uit die tijd. Echter de meeste foto´s die ik heb, staan voornamelijk alleen dronken mensen in de trein zelf waaronder ondergetekende   ;D

Marcel kijk eens op deze site: http://www.martijnhaman.nl

Hier staan de rijtuigen beschreven.

Wat bedoel je met de 44011 en 44012? Waar kan ik plaatjes van deze setjes vinden? Dan zal ik even kijken.

Zo, een heel verhaal.. Als je nog meer vragen hebt, Stel ze gerust !

Groet, Jeroen.

Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 05 maart 2008, 17:54:30
@Jeroen erg fijn dat je zoveel weet :P dat word zeer gewardeerd door mij. Maar wat ik met de ns bedoelde is dat hun logo's er opstaan. Die nummers zijn van ls models http://www.lsmodels.com/LS/Pages/Pays_N/LS_Models_N/Pays_Bas_N/Production_Pays_Bas_N.htm (http://www.lsmodels.com/LS/Pages/Pays_N/LS_Models_N/Pays_Bas_N/Production_Pays_Bas_N.htm)
Daar staan ze beschreven. Maar als ik dus een zo'n wlab30 rijtuig, 2 couchette rijtuigen en een barrijtuig neem. Allemaal met ns logo's dan is dit een kloppende stam? Ik weet zelf natuurlijk ook dat ze veel langer waren maar ja dat past hier niet op zolder :P. Het gaat er mij om dat deze 4 rijtuigen dan in ieder geval onderdeel hebben uitgemaakt van een stam van 14 rijtuigen en dat ze allemaal op het zelfde moment in 1 trein zaten.

Volgens mij is de 44011 een set van de ns en de 44012 een rijtuig van eetc zonde rhun logo's. Volgens mij is het hetzelfde rijtuig.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 05 maart 2008, 18:13:55
Ok,

De Alpen Express reed in die tijd met NS logo´s.  De rijtuigen zijn inderdaad allemaal dezelfde. In de periode dat ik er werkte reden ook nog rijtuigen met de oude opdruk van TUI/Ferrien Express, Set 44010. Deze zijn gelijdelijk omgespoten naar NS Travel huisstijl volgens set 44011. Later heeft EETC de rijtuigen overgenomen en beplakt met eigen stickers zoals in set 44012 en 44013. 

Overigens, Set 74005 wil ik wel hebben (dezelfde bakken maar dan in N)! Maar volgens mij moeten deze nog worden geproduceerd....

Groet, J

Nog meer vragen, komt u maar!Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 05 maart 2008, 19:09:14
Ok dan wordt de trein nu defenitief:
94001 WLAB 30
44011 set van 2 couchetterijtuigen
44030 NS Bar/buffet rijtuig als iemand deze een te koop heeft of weet dan mail mij ajb.

Nou dan kan de zoektoch naar rijtuigen beginnen :P.

Marcel
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Gert1 op 06 maart 2008, 14:23:51
Buffet-rijtuig van LS Models is al verschenen. De mijne bij MTE gekocht. Nu staat MTE komend weekend niet op Rail geloof ik, maar genoeg andere winkels/handelaren wel, dus normaliter moet je dat rijtuig wel kunnen aanschaffen.

mvg,
Gert
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 06 maart 2008, 14:27:32
Ik heb al met mte gebeld en de ns variant is al uitverkocht.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Gert1 op 06 maart 2008, 14:44:15
Tjsa, dat is balen dan. Maar misschien is het elder nog wel te krijgen?
De Wapstad heeft doorgaans een flinke voorraad LS Models-rijtuigen. Misschien die winkel maar eens bellen?

Hunerbein in Aken heeft ook veel LS Models-materiaal. Zou je ook nog kunnen proberen. Of ze een oproepje in de rubriek E.H.B.O.

Een alternatief is eventueel nog het buffet-rijtuig van KleiNSpoor.

mvg,
Gert
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 06 maart 2008, 15:19:14
Bedankt voor het meedenken Gert maar hij is helaas overal uitverkocht. Wapstad had hem ook niet meer. Maar ze hadden het erover dat ze hem besteld hadden dus dat zou betekenen dat ze nog een keer komen dan wacht ik daar maar op.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: WillemNS op 06 maart 2008, 15:21:47
Huider modeltreinen kan hem ook nog bestellen...

Willem
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Gert1 op 06 maart 2008, 15:35:30
Wat je ookn nog kunt doen is Olaerts of van Biervliet bellen. Deze Belgen staan tegenwoordig ook altijd in Houten. Wellicht willen zij - als ze het model nog hebben - voor je apart leggen en de volgende keer voor je meenemen.

mvg,
Gert
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Bas van Heiningen op 06 maart 2008, 15:56:43
Hoi Marcel,

Ik weet niet wanneer je de bewuste trein heb gezien en waar. Misschien nog een tip.
Sinds kort rijdt de Citynightline ook weer van Amsterdam naar Milaan.
Rond 17.30 zie ik deze trein binnenlopen op Utrecht cs, de samenstelling wisselt per dag.

Groet,
Bas
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: rail4marcel op 06 maart 2008, 16:59:53
Bedankt iedereen voor de tips. Brekelmans belde mij net dat hij er nog eentje had liggen in Nijmegen en voor mij appart had gelegt. Dat is nog is service. Dus de trein word nu definief een WLAB 30 2 Bvcmh en een buffetrijtuig allemaal van lsmodels alle met ns logo. ALs ik de rijtuigen binnen heb dan laat ik wel een foto zien.
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: RaceDuck op 16 januari 2009, 20:09:40
Ok,

Overigens, Set 74005 wil ik wel hebben (dezelfde bakken maar dan in N)! Maar volgens mij moeten deze nog worden geproduceerd....


Deze wagens alsmede set 74004 zijn inmiddels uitgeleverd
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 16 januari 2009, 21:49:52
RaceDuck,

Dat zou mooi zijn!!! Ik zie er echter niets over op de site van LSModels....

Ook ben ik afgelopen dinsdag nog bij Wapstad geweest en niets gezien.

Kan je ook aangeven waar je deze wijsheid vandaan hebt?

Groet, Jeroen.

Titel: Re: Skitrein
Bericht door: RaceDuck op 16 januari 2009, 22:08:33
RaceDuck,

Dat zou mooi zijn!!! Ik zie er echter niets over op de site van LSModels....

Ook ben ik afgelopen dinsdag nog bij Wapstad geweest en niets gezien.

Kan je ook aangeven waar je deze wijsheid vandaan hebt?

Groet, Jeroen.

Ze liggen hier voor me op tafel...
gekocht bij Meijer en Blessing voor 85,95 per set
op de site van Modeltreinexpress staan ze inmiddels ook voor 89,28 per set
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 16 januari 2009, 22:37:24
En? Hoe zien ze eruit? Dat vraagt om foto´s !!  :D

Op de site van MTE staan ze overigens al heeeel lang...... Ik heb er al een paar keer gevraagd of zal uitgeleverd waren.

Ik ga maar ff een bestelling plaatsen!

Groet, Jeroen.

Titel: Re: Skitrein
Bericht door: RaceDuck op 16 januari 2009, 23:08:02
En? Hoe zien ze eruit? Dat vraagt om foto´s !!  :D

Op de site van MTE staan ze overigens al heeeel lang...... Ik heb er al een paar keer gevraagd of zal uitgeleverd waren.

Ik ga maar ff een bestelling plaatsen!

Groet, Jeroen.Zal kijken hoe snel ik ze op de foto kan zetten

tip ebay.de ff op artikel nr zoeken heb je ook een foto ;-)
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Jerome op 16 januari 2009, 23:15:20
Op Ebay staat alleen de Ex Tui uitvoering.  Ik wil in principe eerst de Couchette uitvoering, wellicht later ook een setje Ex Tui (74004)

j
Titel: Re: Skitrein
Bericht door: Robbert op 05 november 2020, 10:07:47
Even een draadje afstoffen, inmiddels zijn er meer dan 30 dagen voorbij.

Tijdens m'n jeugd ben ik in o.a. 2006, 2007 en 2008 met een slaaptrein naar Zell am See geweest. In de archief familie beelden die ik nog terug heb kunnen vinden was de tractie destijds een NS 1700 tot aan Venlo en vanaf Wörgl een OBB 1044. De rijtuigen hadden in 2008 een rood EETC logo.

Nu heb ik inmiddels een flinke collectie NS Bcm/Bcvmh wagens in de collectie. Namelijk:

]LS Models 44011 - NS Bcvmh (set)
LS Models 44030 - NS Buffet ex Grill

Heris 12201 - NS Bcm
Heris 12097 - NC Bcm (set)

LS Models 94001 - NS WLAB30
LS Models 44051 - NS WLAB30

Op het verlanglijstje staan nog de LS Models 44004 (NS Bcm set) en de Heris 12200 (NS Bcm). Graag hoor ik of er nog meer wagens zijn die ik voor een combinatie kan gebruiken.
Tevens heb ik hier nog een ACME 90047 NS Mun wagen liggen, kwam deze voor in deze slaaptreinen naar de Alpen?

Heeft iemand toevallig foto's van zo'n combinatie met NS logo's in het archief? Online is dit lastig te vinden.
Heb hier (https://www.vonderruhren.de/aachenbahn/seiten/intern04.php) wel een samenstelling terug gevonden in 2004.
Titel: Re: Skitrein, welke rijtuigen in model verkrijgbaar?
Bericht door: Albert.H0 op 05 november 2020, 16:44:01
Van LS Models is er nog de set 12097 (die is wellicht gelijk aan de Heris set 12097, uit de tijd dat hun samenwerking nog ok was).

En de 12098, maar die 12098 heeft eenzelfde hernummering met één uit de set 44004 als hieronder (12098 is 51 84 50-30 013-4, die uit set 44004 is 51 84 50-70 013-4). Er is hier vast wel iemand die het verschil tussen de 50-30 en 50-70 nummering kan verklaren. Overigens zal er één wel fout zijn, want beide met -4 op het eind als controlecijfer lijkt niet juist.

De Heris 12200 heeft wagennummer 51 84 50-30 009-1, Heris 12201 heeft wagennummer 51 84 50-70 009-2, in principe hetzelfde rijtuig maar na een hernummering.

Naast de ACME 90047 is er nog de ACME 50960 Mun, en de ACME 50577 MU. En de LS Models 5657 MU, een van hun eerste producten (omgespoten Rivarossi als ik juist geïnformeerd ben). Alle in dezelfde kleurstelling, maar ik weet niet of er MU of Mun in deze treinen gezeten hebben.
Titel: Re: Skitrein, welke rijtuigen in model verkrijgbaar?
Bericht door: verst107 op 05 november 2020, 19:16:09
De slaaprijtuigen MU maakten jarenlang deel uit van de wintersporttreinen. De MUn echter slechts 1x voor zover ik weet. Volgens mij zaten er genodigden in, want in Utrecht bij de stop (kan ook Amsterdam zijn geweest) stapte iedereen uit, werd er een statafeltje open geklapt, en champagne geschonken.