BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: ronaldvd2000 op 24 januari 2021, 16:19:08

Titel: Welke DCC decoder?
Bericht door: ronaldvd2000 op 24 januari 2021, 16:19:08
Hi,

Ik ben al even aan het lezen op het forum...  :-)   Ik ben een  her beginner en heb net een z81 controller (+ dig. loc) gekocht en ben aan het testen geslagen.

Verder heb ik heb 2 oudere locs (analoog H0) die ik graag wil hergebruiken en ben ze aan het "restaureren" daar ze al vele jaren in de kast stonden...  Ik ga voor en achterlicht aanbrengen in deze 2 locs en als deze met de rij-richting kunnen mee veranderen zou dat mooi zijn.  Gecontroleerd optrekken en afremmen is ook iets wat ik graag zou willen maar wat ik tot nu toe heb gezien / gelezen is dat een standaard functie van dcc decoders en in te stellen toch ?

Later ga ik baanvakken/secties maken met seinen, wissels en een station. Als de loc dan in een sectie komt waar sein = rood dan dient hij af te remmen tot stilstand. Bij een stations perron uiteraard ook hetzelfde, afremmen en stoppen.  Dit komt veel later pas mar wel prettig als de decoder dit allemaal ondersteunt.  Ik begrijp dat ik ook sein, wissel en ABC modules/controllers hiervoor nodig heb maar zoals gezegt, dat komt later  :-)

Mijn vraag is welke decoders zijn hiervoor geschikt, Lenz, Bachman, Hornby, ali-express?  Waar dien ik op te letten bij de aanschaf wat de decoder allemaal kan?
Titel: Re: Welke DCC decoder?
Bericht door: ron.kraaijkamp op 24 januari 2021, 16:39:59
Ik gebruik LaisDCC decoders.
Kan je via Ali kopen (als ze er zijn) of via Domburg Train Support (NL).
Werken goed, zijn voordeling en ideaal om oud materiaal te digitaliseren.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Welke DCC decoder?
Bericht door: Fritsprt op 24 januari 2021, 17:17:02
Volgens mij kan (vrijwel) elke decoder wat je wil. Welke je gaat kiezen is heel persoonlijk. Ik gebruik vnl ESU en Zimo. Maar ook Uhlenbrock. En voor experimenten gebruik ik een goedkope LaisDCC decoder. Deze zijn iets minder goed in te stellen maar als ik een foutje gemaakt heb heb ik liever dat een decoder van 10 euro stuk gaat dan één van 25 a 30 euro.

Zoals ik je verhaal lees moeten de locomotieven zelfstandig afremmen en stoppen. Dat kan o.a. met de ABC (automatic brake control) van Lenz. Overigens hebben ESU, Zimo en Uhlenbrock en vele anderen dat ook in de decoders ingebouwd. Hierover zijn meerdere draadjes en ook in de encyclopedie kan je hierover info vinden.

Gr. Frits
Titel: Re: Welke DCC decoder?
Bericht door: ronaldvd2000 op 26 januari 2021, 15:22:56
 Hi,

:D  Dank voor de antwoorden, het gaan  zimo decoders worden voor de upgrade 
Titel: Re: Welke DCC decoder?
Bericht door: Fritsprt op 26 januari 2021, 17:52:33
Hoi Ronald,

Goede keuze. Zimo maakt heel goede decoders. Wat is de reden dat jij voor Zimo kiest?

Gr. Frits
Titel: Re: Welke DCC decoder?
Bericht door: lokmuis op 30 januari 2021, 11:42:27
Zeker geen Rampino locodecoder kopen, blijft een ramp.