BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: wimk op 04 december 2020, 12:30:31

Titel: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 04 december 2020, 12:30:31
In dit draadje wil ik mijn bouwwerkzaamheden aan mijn baan tonen. Met mijn vorige baan was ik niet zo tevreden, daarom opnieuw begonnen.  Ik ben al een tijdje bezig, mijn plan is om in dit draadje eerst wat foto's te laten zien van de werkzaamheden die tot nu toe zijn uitgevoerd, en vervolgens regelmatig verslag te doen van mijn bouwwerkzaamheden.

Eerst maar eens het baanplan laten zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00101-sporenplan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00101-sporenplan.jpg)

De baan bestaat uit ovaaltje voor een trein-baan met vooraan een station. Links en rechts een kopspoortje, verder drie doorgaande sporen. Achteraan is er een tweede halte met twee sporen. Rechts zijn nog twee extra kopsporen, het is de bedoeling dat daar (op die twee kopsporen rechts onderaan de tekening) tezijnertijd een locloodsje gaat komen. Voorlopig alleen de sporen.

Verder is er een trambaan die als pendelbaan is uitgevoerd. Met een kruising passeert deze (links op de tekening) de spoorbaan, dat geeft gelijk wat uitdaging in de besturing; de tram moet natuurlijk op een passerende trein wachten voor de overweg.

Rechts langs de rand staat er een recht spoortje ingetekend. Daar komt een bergbaan (funiculaire), die ook op mijn vorige baan al aanwezig was, die kan dus rechtstreeks worden overgezet.

Wordt vervolgd.
Wim K.
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bask185 op 04 december 2020, 13:03:16
Hoi Wim,

Voordat je al je rails vastspijker..

Een paar vraagjes:
Hoe zag je vorige baan er uit en wat vond je er niet goed aan?
Hoe ziet je kamer er uit?
Is een rechthoek van 430x100cm de enige mogelijkheid om iets van treinbaan aan te leggen?
Wat voor treinen wil je laten rondrijden? getrokken treinen, push-pull, treinstellen?
Heb je ook nagedacht aan iets anders dan een ovaal?
Wat voor rails ga je gebruiken?
Digitaal/analoog?
Ben je meer een bouwer of een rijder?

Dan een opmerking over het baanplan:
De dubbele sporen boven liggen vrij 'apart' met de meegebogen wissel. Dat zal waarschijnlijk zijn omdat je de rechtheid van de baan wilt doorbreken. Achter de meegebogenwissel liggen aan elke kant een boog in contra richting. Ik heb me laten vertellen dat dit ontsporingsgevoelig zou zijn. Je kan er ook voor kiezen om rechte wissels te gebruiken en om er dan een einlandperron in te verwerken om zo een 2e stationnetje te maken. Om de rechtheid te doorbreken kan je de de wissels ook een graadje of 10 naar beneden draaien en met flexrails (mits mogelijk) de sporen leggen.

Je kan ook de meegebogen wissels kunnen plaatsen als 1na laatste boog in de keerlussen. Zo krijg je wel langere passeerstukken. En ook hier kan je de sporen net 10 graden verder laten buigen om de rechtheid te doorbreken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme1_9.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme1_9.png)

Een ovaaltje heeft soms wel eens de neiging mensen te gaan vervelen. Ik heb zelf ook menig ovaal baan gehad en daar kan ik over mee praten. En ik zou natuurlijk niet willen dat jouw dat ook overkomt  ;)

Bas
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 05 december 2020, 10:45:02
Bas, bedankt voor je opbouwende reactie.

Mijn kamer heeft de lengte van 430 cm, tegen de lange muur staat de modelbaan, dus die 100 cm is gebaseerd op het feit dat mijn armen niet langer zijn. Achterom lopen is geen optie. Links is een raam, in het baanplan linksonder liggen geen rails, daar gaat een stukje in een driehoek eraf (ca. 25 cm gaat van de linker korte kant af, en ca.50 cm van de voorkant linksonder is weg). Dat is dus een driehoek die niet op de tekening is ingetekend.

Ik rijd deels met getrokken treinen (loc met goederenwagens, loc met tweeasser personenwagens), en verder met drie railbussen. Vandaar de korte kopspoortjes, waar die railbus kan keren en het plan voor een loodsje, waar de railbusen in kunnen geparkeerd worden.

Ik gebruik Piko-A rails, die heb ik liggen en ik ben er tevreden mee.

Ik rijd analoog, met pmw, aangestuurd via een arduino. Dus een beetje een tussenvorm tussen analoog en digitaal.

Ik ben meer een bouwer dan een rijder. Vandaar dat ik voor een simpele baan ga. De simpelheid van alleen maar een ovaaltje is doorbroken door de trambaan die (aan de linkerkant) de spoorbaan via een overweg moet passeren (uitdaging in de aansturing) en die trambaan die dus ook heen en weer pendelt. Ook de bergbaan rechts (en een klein bergje met een tunneltje in de rechter bocht) maakt dat het wat speelser wordt om te zien.

De meegebogen wissels zijn ingegeven door het feit dat ik die heb liggen. "Ons Zeeuwen binne zuunig", nieuwe rechte wissels kost geld, wat ik heb liggen kan ik gebruiken. Ik denk dat het wel mee zal vallen met de contra-boog. Ik zal eerst goed testen voordat ik alles vastleg en de scenery ga maken. De wissels in de boog aan de zijkant leggen is nog wel een optie, maar daarmee verschuift het grote station ook wat naar beneden (of het kleien station komt achter de achterwand te liggen), en die ruimte heb ik niet (dan wordt de baan breder dan 100 cm). Bij de definitieve aanleg zal ik nog kijken of ik de meegebogen wissels toch in de bocht kan leggen.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bask185 op 05 december 2020, 12:39:59
Citaat
nieuwe rechte wissels kost geld
haha ja dat zeg ik ook altijd. Een van de redenen dat ik geen marklin meer doe, die rails is 2x zo duur dan elk ander merk.

Citaat
Ik ben meer een bouwer dan een rijder. Vandaar dat ik voor een simpele baan ga. De simpelheid van alleen maar een ovaaltje is doorbroken door de trambaan die (aan de linkerkant) de spoorbaan via een overweg moet passeren (uitdaging in de aansturing) en die trambaan die dus ook heen en weer pendelt. Ook de bergbaan rechts (en een klein bergje met een tunneltje in de rechter bocht) maakt dat het wat speelser wordt om te zien.

Wat je misschien wilt overwegen is om een soort scenenic break in te bouwen waarbij je wat spoor buiten beeld laat. Ik had even gouw dit voorbeeldje gekrabbeld. Die zwarte rechte hoek moet je hier zien als een mooi ingekleurde achtergrond plaat (verwijderbaar om ontsporingen op te kunnen ruimen enzo)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme_21.png)
Het is feitelijk een 8 figuur geworden met een extra kopspoor bovenin waar je railbus naar toe zou kunnen gaan. De boogdelen links onder heb ik hier groter gemaakt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme2_17.png)
Voor de mooiheid bestaat de boog links onder uit grotere delen.

Ik weet niet of het een optie is om een uitneembaar iets te fabriceren? Denk aan een dubbelsporige cassette, misschien met een segmentdraaischijf om kop te kunnen maken?

Aangezien je een bouwer ben, wil je een mooie baan bouwen die er mooi uit ziet. Je kan daarom ook overwegen om het concept 'rondjesrijden' de deur uit trappen en zoiets neer te zetten:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme3_1.png)
Je hebt als voordelen dat je een erg ruime boog kan neerzetten. En die 100cm hoeft natuurlijk geen 100cm meer te zijn. Je hebt bovendien zo ook iets meer tuimte voor scenery. Of misschien een zelfbouw draaischijf (kopen kost immers geld  :police:) Je railbussen kunnen van schaduw links naar station naar schaduw rechts rijden en weer terug..

Dus laat je inspireren... of niet. Je moet immers bouwen wat jij het meest plezier aan beleeft  (y)

Mvg,

Bas


Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Ronald Halma op 05 december 2020, 13:03:04
Of Wim bouwt gewoon wat hij mooi vindt en niet wat jij zou willen ;D ;)

De boogwissels in de bogen vind ik persoonlijker net iets mooier, net wat Bas al aangaf. Denk ook dat het rijtechnisch veel beter is. Plus; je opstelruimte wordt langer.
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 05 december 2020, 13:26:20
Ja, ik sluit me aan bij de eerste zin van Ronald.
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bask185 op 05 december 2020, 13:59:18
(http://Of Wim bouwt gewoon wat hij mooi vindt en niet wat jij zou willen ;D ;))
Dat zeg ik toch ook helemaal niet  ??? Zal wel miscommunicatie zijn van mijn kant. Ik dacht dat
Citaat
Je moet immers bouwen wat jij het meest plezier aan beleeft
Wel duidelijk was  ???

Ik smijt alleen een paar ideeën op tafel voor inspiratie zodat Wim hier niet opnieuw een baan in ontevredenheid hoeft af te breken. Dat is mijn enige intentie geweest.

Daarom vraag ik er ook naar wat voor treinen hij heeft en of hij een bouwer of een rijder is. Misschien dat Wim niet eerder zelf had gedacht aan een pendelbaan? Had gekund toch? Veel bouwers geven er niet om rond te kunnen rijden, daarom leg ik het idee op de (trein)tafel..

Waar Wim voor kiest, zal mij een biet zijn zolang hij er maar gelukkig mee is.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 06 december 2020, 15:47:00
Oké, na alle goedbedoelde adviezen wil ik toch verder gaan met mijn eigen interpretatie en hier wat foto's tonen van de aanleg van de baan.

Eerst maar wat foto's van de chaos die het was toen het frame van mijn oude baan bleef staan. De poten, horizontale delen en achterwand zijn achtergebleven, de rest is weggesloopt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00201.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00201.jpg)

Mijn vorige baan had meerder niveau's. De poten waren derhalve niet zo lang. Mijn nieuwe baan heet niet voor niets "flachdorf", bestaat maar uit één niveau. De poten moesten dus nog een stukje worden verlengd. Hieronder een foto van de verlenging.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00202.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00202.jpg)

Vervolgens de opbouwende werkzaamheden. Op de volgende foto is een deel van de plaat al neergelegd. Rechts moet nog het één en ander gebeuren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00301.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00301.jpg)

En vervolgens nog een foto waarop de hele plaat is neergelegd. De bouw kan beginnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00302.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00302.jpg)

Wordt vervolgd.
Wim K

Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Ronald Halma op 06 december 2020, 16:02:04

Ik smijt alleen een paar ideeën op tafel voor inspiratie zodat Wim hier niet opnieuw een baan in ontevredenheid hoeft af te breken. Dat is mijn enige intentie geweest.

Daarom vraag ik er ook naar wat voor treinen hij heeft en of hij een bouwer of een rijder is. Misschien dat Wim niet eerder zelf had gedacht aan een pendelbaan? Had gekund toch? Veel bouwers geven er niet om rond te kunnen rijden, daarom leg ik het idee op de (trein)tafel..

Bas, was ook geenszins mijn intentie je te vloeren. Vind alleen dat er hier vaak direct een regen van ideeen over een topicstarter uitgestort wordt over wat mogelijk alternatieven of verbeteringen zijn. Maar soms is dat helemaal niet wat de bouwer wil, en dat moeten we dan ook respecteren. Kreeg direct al het gevoel dat Wim eigenlijk heel tevreden was met wat hij ons liet zien ;)

Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 07 december 2020, 21:20:02
Aan de rechterkant komt een bergbaan (funiculaire). Aangezien die al helemaal kant en klaar op mijn vorige baan stond, kon ik die snel in gebruik nemen. Alleen de plank met het stukje spoor moest wat worden ingekort. Hieronder wat foto's van deze bergbaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00501.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00501.jpg)
Een foto van het geheel. De electronica voor de bediening ligt hier nog bovenop de plaat, maar die komt uiteraard onder de plaat, uit het zicht, te hangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00502.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00502.jpg)
Een detail van de stuur-electronica. Een Arduino, wat voedingen, een relais om de richting om te keren. Allemaal onderdelen die ik al had liggen en gemakkelijk kon samenvoegen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00503.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00503.jpg)
Het motortje boven op de berg. Gemaakt van mecano. Met een visdraadje hangt de wagen aan de trommel die door het motortje wordt aangedreven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00504.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00504.jpg)
Nog een foto vanuit een andere hoek van het motortje. Uiteindelijk wil ik rondom dit motortje een gebouwtje maken, een bergstationnetje. Zal op maat gemaakt worden van styreen. Maar dat is een toekomstig project.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00505.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00505.jpg)
Een foto van de bergwagen en van een railbus. De rails voor de trein en het tunnelportaal liggen nu nog los, het gaat meer om het idee. Rechts onderaan zie je een reed-contact dat zorgt voor het uitschakelen van de motor om na x seconden de bergbaan weer de andere kant op te laten gaan. De bedieningselectronica is nu onder de baan bevestigd, je ziet nu nog alleen wat draadjes. Die worden later uiteraard weggewerkt door er een dal-stationnetje bij te maken, ook van styreen, ook een toekomstig project.

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Reinout van Rees op 07 december 2020, 22:14:41
Zegt 'ie dat 'ie plat bouwt op een plaat, komt 'ie met een funiculaire met meccano-aandrijving aanzetten! :)
Leuk gedaan. Ook leuk om zoiets ouds als meccano met een arduino aan te sturen.

Reinout
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 08 december 2020, 15:35:16
Nog even wat andere foto's van de bergbaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-0506.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-0506.jpg)
Een platte goederenwagen met daarin wat plateau's met daarop wat passagiers. Vanwege de hoogte zijn alle benen geamputeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-0507.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-0507.jpg)
De constructie van de behuizing. Gemaakt van styreen,geschilderd met acrylverf. Deze behuizing past precies over de goederenwagen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-0508.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-0508.jpg)
En dit is dan het resultaat van de bergbaan. Links zit een dun touwtje van vissendraad waarmee de bergbaan aan de aandrijving hangt.

De berg (nou ja, bergje van 18 cm hoog) moet uiteraard nog worden aangelegd, zodat de bergbaan in het berglandschap zal worden opgenomen.

Wordt vervolgd.
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Ronald Halma op 08 december 2020, 16:03:10
Mooi hoor, creatief :)
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 12 december 2020, 12:34:43
De trambaan op Flachdorf is als eerste aangelegd. Inmidddels is die aanleg vrijwel achter de rug. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In een aantal volgende posts wil ik de diverse fasen van de aanleg de revue laten passeren en ook vertellen welke problemen ik erbij heb ondervonden.

FASE 1:
De eerste fase was het losjes neerleggen van de rails en het installeren van de electronica om de tram te besturen. De tram wordt aangestuurd door een Arduino. Aan de Arduino moet je natuurlijk vertellen dat de tram ergens is, b.v. bij de halte bij het centrale station. Mijn eerste gedachten waren om dat te doen met reed-contacts. Maar de ellende die dat gaf komt wel in fase 2. Eerst de test om te kijken of de rails goed lagen en of de electronica werkte. Ja, die electronica werkte na in elkaar knutselen feilloos, en de rails bleken ook goed te liggen. Op de hierna getoonde foto liggen de rails nog los.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00801.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00801.jpg)
Een foto van de (nog los liggende) rails. De meest rechter rail is die van de trambaan die achteraan doodloopt bij de hiervoor beschreven bergbaan. En ook aan de linkerkant het doodlopende stukje is van de tram.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00802.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00802.jpg)
Een foto van de aansturings-electronica. Onderaan de Arduino. Hij zit nu nog met een usb-kabel aan de computer, maar die gaat uiteraard verdwijnen. Rechts de 5 volt voeding voor deze Arduino. Links daarvan de 5 volt voeding voor het relais, links daarvan de 12 volt voeding voor het rijden van de tram. Links bovenaan een versterker (transistor) om het door de Arduino opgewekte PWM-signaal te vertalen naar een 12 volt PWM-signaal. Het gele blokje is een relais dat zorgt voor de omkering van de polariteit, nodig om zowel heen als terug te kunnen rijden.

Fase 2 volgt morgen.
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: zuylen op 12 december 2020, 12:38:05
Ik vind dat kabeltreintje wel leuk gemaakt. En naar ik begrijp gaat de kabel het treintje ook echt voortbewegen. (y) Mijn complimenten!
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 12 december 2020, 15:22:54
Citaat
het treintje ook echt voortbewegen.
Jazeker, het treintje kan echt op en neer gaan. Ik heb er een JoeTjoeb filmpje van gemaakt.
Kijk hier mijn filmpje over bergbaan op modelbaan Flachdorfurl (https://youtu.be/Ps18woSPQCk).

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: MarcNL op 12 december 2020, 16:06:44
De Meccano kabeltrommel is een polygoon met 4 assen.
Als je in de andere gaten van de trommel ook nog 4 assen plaatst, gaat het treintje minder schokkerig.
(al valt het nu al best mee in het filmpje)
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 12 december 2020, 17:59:10
Niet alleen in het filmpje valt het mee, ook in de praktijk zie je eigenlijk vrijwel niets van een schokkerig bewegen van de bergbaan. Het idee is wel goed, maar ik ben met wat het nu is eigenlijk wel tevreden.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 13 december 2020, 14:47:15
De aanleg van de trambaan is bijna voltooid, maar deze is in diverse fasen verlopen waarbij ik steeds een ander probleem tegenkwam. Ik ben inmiddels in fase 6, maar vandaag beschrijf ik fase 2 van de aanleg.

FASE 2

In de voorgaande fase beschreef ik hoe de electronika getest werd en goed bevonden was. Dus in fase 2 de rails netjes vastgeschroefd met een schroef en ringetje, zie de volgende foto:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00903.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00903.jpg)

Vervolgens de bedrading aangesloten, de reed-contacten gelegd, kortom, ik dacht dat ik klaar was. En dan maar test rijden.

Een stukje rijden ging goed. Maar zo nu en dan hoorde ik wat gebonk. Leek me nog niet zo erg, maar opeens ontspoorde de tram. En dat op een stuk flexrail, waar je een ontsporing niet verwacht. Bij nader onderzoek bleek dat de ontsporing bij zo'n schroef plaatsvond. Nee, de schroef was niet te hoog, dat had ik al gemerkt. Hieronder drie foto's die weergeven waarom de tram ontspoorde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00901.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00901.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00902.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00902.jpg)
Twee foto's waarop te zien is wat er gebeurde. Voor de bekrachtiging van het reed-contact zit er een magneetje aan de tram. En de schroefjes en ringetjes waren van ijzer. Zo'n licht trammetje werd gewoon uit de rails getrokken door magneet en schroef.

Hoe het verder ging komt morgen in fase 3.
Wim K

Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 18 december 2020, 10:38:14
Ik had beloofd om te vertellen hoe ik verschillende fases heb doorgemaakt bij de aanleg van de tramrails. Na fase 2 (metalen schroefjes) verder met de volgende fasen:

FASE 3:

Omdat de tram op de schroefjes bleef steken was mijn volgende actie om de schroefjes te vervangen door koperen spijkertjes. Die zijn niet magnetisch.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00904.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00904.jpg)
Een klein spijkertje kun je zo wel vasthouden. Een tikje met een hamer, en de rails liggen vast.

Vervolgens in deze fase 3 gaan testrijden. Ging aardig. Maar bij de diverse halten was een reed-contact aangebracht waarmee aan de besturing zou moeten worden doorgegeven dat de tram daar is. Helaas bleek hetzelfde probleem als in fase 2 ook hier te gelden. Een reed-contact is immers ook magnetisch, een trammetje is erg licht, en het magneetje trok de tram soms toch uit de rails bij het passeren van zo'n reed-contact. Daarom verder gegaan naar fase 4.

FASE 4

Omdat de tram vastliep op de reed-contacts, heb ik besloten de reed-contacten nu onder de rails aan te brengen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00905_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00905_1.jpg)
Met een beitel een stukje van de grondplaat weggehakt, daar het reed-contact in bevestigd. In de volgende foto zien we hoe het vervolgens werkte.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00906.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00906.jpg)
Reed-contact onder de rails vastgemaakt. Het werkte redelijk, maar dat het toch nog niet goed ging, en er toch nog teveel problemen overbleven, dat vertel ik in een volgende aflevering.

Wordt vervolgd
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: BartvD op 18 december 2020, 11:35:11
Ik heb ook wel eens wat gerommeld en kwam er toen achter dat read contacten een optimale stand hebben, vooral zoals jij het doet, ze in lengte richting onder de rails plaatsen. Je zou hem een kwart slag moeten draaien en dan weer testen. Een redelijke kans dat het dan beter gaat.
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bellejt op 18 december 2020, 11:37:27
mss je reedrelais anders positineren : in de dwarsrichting
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 12:11:47
Misschien moet je de trammetjes wat verzwaren. Als ze door de magneet uit het spoor worden getrokken zijn ze wel erg licht.
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Te 2/2 op 18 december 2020, 14:09:44
Misschien reedcontact verticaal onder de rails plaatsen?
bron: PaulRoman (2017) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=73296.msg3221730942#msg3221730942)
Zijn plaatje:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Reedcontact.jpg)

Of naast de rails (evenwijdig aan de spoorstaaf), of valt het trammetje dan opzij ?
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: Marc tramt op 18 december 2020, 14:39:28
Magneetje tussen de assen plaatsen?
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 28 december 2020, 10:10:45
Het gedoe met de reed-contacten was ik eigenlijjk wel beu. Daarom besloten om over te gaan op terugmelding d.m.v. stroomdetectie. Ik had nog wat electronica liggen van mijn vorige baan, dus kon snel een terugmelding in elkaar zetten.

FASE 5

Met terugmelding volgens het hieronder genoemde schema en soldeer-knutselarij:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00909.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00909.jpg)
Het schema volgens de encyclopedie van Beneluxspoor.net.  Door aanluiting 3 en 4 loopt de stroom voor de tram die rijdt, door aansluiting 1 en 2 wordt kortgesloten als er op de terugmeldsectie een tram rijdt.

Het verliep prima. De tram werd gedetecteerd, de Arduino kon dan besluit nemen om de voeding voor de tram voor 10 seconden te stoppen en zo laat je de tram bij een halte stoppen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00908.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-00908.jpg)
Het stukje electronica onder aan de baan.

Het verliep bijna prima. Op de heenweg werkte het perfect en wordt de tram goed gedetecteerd. maar op de terugweg werd de tram niet gedetecteerd. Even nadenken, en ja, het plaatje is eigenlijk wel duidelijk. De PC817 werkt maar in één richting. Op mijn oude baan was dat geen probleem, daar reed ik maar in één richting. Maar de tram pendelt heen en weer, dus de detectie moet in 2 richtingen goed lopen.

FASE 6

Hopelijk de laatste fase. Als ik de PC817 vervang door een PC814, dan zou de terugmelding in twee richtingen moeten werken, en ik ga ervan uit, dat dat wel zal gaan werken. Dus heb ik een verzoek naar China gestuurd, en voor 2,35 euro zijn alle Chinezen nu druk voor mij aan het werk om 20 van die PC814 dingetjes naar mij te sturen. Even afwachten want die Chinezen lopen niet zo hard. Maar ik ga ervan uit, dat het goed zal komen.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 04 januari 2021, 16:46:36
Zo, de laatste dagen besteed aan het aanleggen van de rails, de voedingen enzovoort.
De rails liggen nu. Het is een drukte van belang in Flachdorf, diverse treinen doen het station aan. Hieronder enkele foto's van het proefbedrijf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01001.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01002.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01003.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01004.jpg)

Voorlopig even flink rijden en goed testen of alle rails goed liggen en er geen storingen optreden.
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bask185 op 04 januari 2021, 18:38:08
Mooie collectie
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 08 januari 2021, 15:42:57
Het testrijden gaat gewoon door, maar ik heb nu wat huisjes op de baan gezet. Allemaal afkomstig van mijn vorige baan, de meeste zelf gemaakt van styreen, soms met opgeplakt steentjesmotief. De huisjes hebben in een grote vuilniszak gezeten, en zo hier en daar moet er nog wel wat aan worden opgeknapt.

De uiteindelijke lay-out van de straten is nog niet bekend en kan nog veranderen, dus de lokatie van de huizen ook. Het gaat voorlopig alleen nog maar even om het idee.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01101.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01101.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01102.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01102.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01103.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01103.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01104.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01104.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 09 januari 2021, 18:18:07
Vandaag begonnen met het straatspoor. Dat komt vóór het station waar de tram langsrijdt (en uiteraard stopt om reizigers op te pikken). Hieronder wat foto's.

Eerst een rand langs de multiplexplaat gemaakt. Dat is, aan de ene kant, om het lelijke zicht op de zijkant van het karton weg te nemen, maar anderzijds ook om te voorkomen dat bij een ontsporing van de tram deze een snoekduik van een meter hoogte maakt (zo spreekt Wim uit ervaring, was niet leuk een locomotief die een luchtreis maakte).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01201.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01201.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01202.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01202.jpg)

En dan met verpakkingskartond de weg maken. De weg is opgebouwd uit twee lagen. Eén laag naast de dwarsliggers van de piko-A rails, en een tweede laag precies óp de dwarsligger en óp het karton van laag één. Dat sluit dan mooi aan naast de rails, en zodanig dat de wielen van de tram toch nog contact maken met de rails.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01203.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01203.jpg)
De eerste laag ligt, je ziet dat die náást de dwarsligger ligt. De lijm voor de tweede laag is al aangebracht, de tweede laag zelf ligt al gereed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01205.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01205.jpg)
En hier ligt de tweede laag, sluit mooi aan naast de rails.
Tussen de rails ligt één laag karton, ook hier weer zodanig dat de flenzen van de tram gewoon hun weg kunnen vinden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01206.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01206.jpg)
En zo ziet de straat er een stukje verderop uit. De bouwvakkers waren ook al snel om een paar huisjes neer te zetten.

De schilder moet nog langskomen met grijze verf om de straat te "asfalteren", gewoon grijze acrylverf op karton, dat houdt prima en geeft een mooi grijs straatbeeld. Maar dat komt later wel.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 11 januari 2021, 13:57:58
Vandaag nog wat straatspoor aangelegd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01301.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01301.jpg)
Op de voorgrond de spoorlijn. Daar moet een overweg komen.
Rechts bovenaan de tramlijn, de tram staat juist te wachten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01302.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01302.jpg)
Wat verder naar achteren ziet het er zo uit.
De huizen staan nu nog wat provisorisch, om uit te testen hoe het er het mooist uit gaat zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01303.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01303.jpg)
Gevaarlijke kruispunten zijn er ook in Flachdorf. De tram moet hier goed toeteren als hij om de bocht komt, anders gebeuren er ongelukken.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bask185 op 11 januari 2021, 16:06:13
lichtsluisje die een toeter bedient  :laugh:
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 12 januari 2021, 09:31:03
Ja, leuk idee. Wie weet in de toekomst. Voorlopig is er nog geen geluid op mijn baan, eerst maar eens de scenery goed maken, ik moet nog zowat beginnen, dus daar ben ik nog wel even mee bezig. Maar het idee zal ik zeker bewaren.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 15 januari 2021, 17:26:40
Inmiddels hebben de chinezen hard voor mij gewerkt en een pakje bezorgd. Daarmee kon ik de terugmelders (die in twee richtingen werken) maken. Deze terugmelders hangen nu aan de trambaan, één bij ieder eindpunt, en één bij de tussenhalte bij het station. Snel in elkaar gesoldeerd en aangebracht. Het werkt nu prima. De tram pendelt heen en weer, aangestuurd door de Arduino, en met de terugmelders wordt aangestuurd dat de tram op het juiste punt moet stoppen.

Een filmpje van de tram op modelbaan Flachdorf] (https://youtu.be/d19KkST8VP4) is hier te zien.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: bask185 op 15 januari 2021, 18:52:54
Mijn oren horen een duidelijke analogWrite() instructie op een arduino die op een duidelijke 490Hz draait.

Ik heb speciaal voor dit doeleind een Weistra library geschreven die gemakkelijk is in het gebruik.

Op deze link (https://github.com/bask185/State-Machine-Scripts/tree/master/modules) vind je onder andere Weistra.h en Weistra.cpp
Als je die download en in je sketch folder zet dan kan je huidige PWM regelaar beter rijgedrag en minder irritant geluid geven.

Het gebruik is simpel:
#include "weistra.h"

#define pwmPin 13
#define potPin A0
#define interval 50 // 20 updates per seconde volstaat wel

unsigned long prevMillis ;

Weistra regelaar( pwmPin );

void setup()
{
    regelaar.begin() ;
}

void loop()
{
    regelaar.update() ; // continu aanroepen

    if( millis() - prevMillis >= interval ) {
        prevMillis = millis() ;

        int sample = analogRead( potPin ) ;

        sample = map( sample, 0, 1023, 0, 100 ) ; // weistra werkt van 0 t/m 100

        regelaar.setSpeed() ;
    }
}
Als je wilt kan je het proberen, je zou verbeteringen moeten ervaren. Overigens in Weistra.cpp kan je optioneel een aanpassing doen.
Je kan in weistra.cpp deze regel nog aanpassen door Fmin 20 te maken.
#define Fmin 50

Mvg,

Bas
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 24 januari 2021, 18:05:20
In reactie op de vorige post: Ja, inderdaad het geluid van de Arduino-frequentie. Maar ik moet zeggen, dat ik het niet zo erg vindt. Ga maar eens naast een moderne sprinter staan, dan hoor je ook allerlei fluittonen. Voorlopig laat ik het maar zoals het nu gaat, best tevreden mee.

Ik ben verder gegaan met de achtergrond wat verfraaien. Van mijn vorige baan was een deel overgebleven, maar die hing te hoog. In plaats van alles los te maken, heb ik gekozen om de ontstane rand op te vullen. De achtergrond is van hardboard plaat, geschilderd met blauwgrijs (restje verf van de verwarming in mijn huis), witte wolkjes met wat grijs. De huizen, bomen en bergen zijn plaatjes die ik van internet heb gehaald, op goede schaal in een MS-Word document gezet, afgedrukt op een goede kleuren printer, uitgeknipt en opgeplakt.

hieronder enkele foto's van het geheel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01401.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01401.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01402.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01402.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01403.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01403.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01404.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01404.jpg)

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: NS264 op 24 januari 2021, 19:49:28
Hoi,

Dat wordt een leue baan zo.

Gr Koen.
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 26 februari 2021, 17:31:42
Het werk aan de baan Flachdorf heeft even stilgelegen, maar nu gaat er toch weer wat gebeuren. Ik ben begonnen met het maken van de begraafplaats. Hieronder wat foto's om het bouwproces weer te geven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01501.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01501.jpg)
Foto boven: De plek waar het kerkje staat, en waar omheen de begraafplaats moet komen. Links een vel papier met daarop afgedrukt de teksten voor de grafzerken. Met potlood alvast wat paadjes op het terrein aangegeven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01502.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01502.jpg)
Foto boven: Het blad met de afgedrukte grafzerken. Gewoon in MS-Word gemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01503.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01503.jpg)
Foto boven: Nog een keer het bouwterrein.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01504.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01504.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01505.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01505.jpg)
De teksten uitgeknipt. Erboven wat karton, waar omheen het papier wordt gewikkeld/gelijmd.
En daaronder de in elkaar gezette grafstenen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01506.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01506.jpg)
Grondwerkzaamheden. Pad van lichte kleur, aarde van bruine kleur.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01507.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01507.jpg)
En hier het voorlopige resultaat. Er moet nog wat groen, bomen, struiken, e.d. komen, en een heg omheen het grafterrein, maar dat komt later.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 27 februari 2021, 12:33:36
Nu nog wat groen aangebracht (een heg, bomen en wat struikgewas), zodat de begraafplaats er wat netter uitziet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01601.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01601.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01602.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01602.jpg)

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 03 maart 2021, 13:40:01
Inmiddels is de stratenmaker langsgeweest om een troittoir aan te leggen in Flachdorf. En de eerste auto's zijn inmiddels ook al gesignaleerd in de stad. Hierbij wat foto's van de vorderingen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01701.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01701.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01702.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01702.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01703.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01703.jpg)

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 04 maart 2021, 12:03:52
Op de straat moest natuurlijk ook wat belijning komen, zodat de auto's goed in hun eigen baan kunnen rijden. De lijnen heb ik gemaakt van kleine strookjes papier, 2 mm breed en 8 mm lang. Met houtlijm op de grijs geschilderde ondergrond plakken, en het resultaat zien we hieronder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01801.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01801.jpg)
De straat voordat de strepentrekker was begonnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01802.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01802.jpg)
De stukjes papier, afgemeten met lineaal en daarna voorzichtig geknipt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01803.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01803.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01804.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk01804.jpg)
Met een pincet stuk voor stuk voorzichtig opgeplakt. Ik ben niet ontevreden over het resultaat.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 19 maart 2021, 11:57:22
Vandaag begonnen met de verlichting in de huisjes. In de meeste huisjes is al een verlichtingsset ingebouwd, enkele leds met een weerstand. Ze moeten alleen nog gevoed worden met 12 volt.
Voor ieder huisje maak ik een stekker-stopcontact verbinding, zodat de huisjes ook nog een keer los kunnen als dat moet. Hieronder enkele foto's van de werkzaamheden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-03-19-foto-101002418.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-03-19-foto-101002418.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-03-19-foto-114046386.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-03-19-foto-114046386.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-03-19-foto-114051310.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-03-19-foto-114051310.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 19 maart 2021, 16:25:08
En na een dagje draadjes trekken, vastschroeven, en dergelijke, hier het resultaat. Het gaat om het linkerdeel van de baan, daar werk ik eerst aan om dat toonbaar te maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01901-6054c1f5bf404.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01901-6054c1f5bf404.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01902-6054c2375f795.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01902-6054c2375f795.jpg)

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: hrp op 19 maart 2021, 18:40:35
 :)
Zelfs een TRAM.
Zagen we amper deze week op het forum.

R.
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 14 april 2021, 11:46:07
Voor mijn verjaardag van mijn kinderen een Faller loopbrug gekregen. Nu is die loopbrug geschikt voor twee sporen, bij mijn zijn er drie sporen. Daarom wat verbouwing aan deze loopbrug, een plaat styreen eronder voor de stevigheid, twee plaatjes styreen voor opvulling, een schilderskwast voor de kleur, en wat hekwerk om het middendeel op te vullen, en zo is een tweesporige loopbrug geworden tot een driesporige loopbrug.

Zie hieronder enkele foto's van het ombouwproces.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01801-6076b98d7f4b8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01801-6076b98d7f4b8.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01802-6076b9a05d9ca.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01802-6076b9a05d9ca.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01803-6076b9a3e5a9d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01803-6076b9a3e5a9d.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01804-6076b9a3d5348.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01804-6076b9a3d5348.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01805-6076b9a3db234.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-01805-6076b9a3db234.jpg)


Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 18 april 2021, 17:19:02
Een paar jaar geleden op de Eurospoor beurs(*) in de rommelbak een standbeeld uitgezocht. Vandaag er een vijvertje omheen gebouwd. Met gekleurd plastic plaat lijkt het net echt.

(*) voor de jongere lezers: een beurs is een bijeenkomst in een grote hal waar een paar duizend mensen zonder mondkapje worden opgesloten om naar treintjes te kijken en spulletjes te kopen.


Hieronder wat foto's van het bouwproces

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02001-607c4d92870bc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02001-607c4d92870bc.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02002-607c4d92964cf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02002-607c4d92964cf.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02003-607c4d9299b0f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02003-607c4d9299b0f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02004-607c4d92882d5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02004-607c4d92882d5.jpg)

Het terrein om de vijver moet nog worden bestraat, dat komt morgen wel.

Wim K
Titel: Re: Flachdorf (430x100 cm)
Bericht door: wimk op 20 april 2021, 13:36:45
En nu is de stratenmaker langs geweest. Toont nu wat beter met tegels op de grond.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02101-607ebc79a84cd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-02101-607ebc79a84cd.jpg)

Nu nog een heg tussen plein en spoor en tussen plein en de buren. En misschien ook nog wat boompjes erbij. Komt morgen.

Wim K