BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: WimVman op 30 oktober 2020, 19:56:40

Titel: Multimaus programmeren: 2 locs hebben hetzelfde adres
Bericht door: WimVman op 30 oktober 2020, 19:56:40
Deze beginneling zoekt een oplossing voor twwe tegelijk rijdende locs:
1= geprogrammeerd als L=3 , andere als L=5. Bij cv ook 3 en 5. Toch starten beide tegelijk, weet iemand wat ik fout doe? Thnx
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: hgr op 30 oktober 2020, 20:03:14
Misschien een overbodige vraag.
heb je ze ook in de Loc's op die adressen zo geprogrammeerd?

Mocht je daar niet zeker van zijn kun je de Loc die bij adres 5 hoort alleen op het spoor kunnen laten staan en kijken of die rijdt op z'n eigen instelling of op de instelling van de andere loc. Als de loc niet rijdt op z'n eigen instelling, maar wel op die van de andere loc, dan is de loc niet goed geadresseerd.
Dan moet het adres in de loc nog aangepast worden.
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Reinout van Rees op 30 oktober 2020, 20:22:14
En: rijden ze allebei op zowel 3 als 5? Ik gok alleen op één van de nummers.

Hoe heb je het adres ingesteld? Met alleen één lok op de baan? Want anders heb je bij lok 2 ook gelijk lok 1 meegepikt.

Reinout
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Ronald Halma op 30 oktober 2020, 20:46:08
Denk toch dat ze beide hetzelfde adres hebben. Anders rijden ze niet tegelijk als je 1 adres bedient ;)
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Frank 123 op 30 oktober 2020, 21:18:12
Helemaal met Ronald eens, zie zo snel geen andere verklaring...
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: ruudns op 30 oktober 2020, 21:26:11
......daar komt nog bij dat je beter geen loks op adres 3 kunt programmeren. Dat geeft bij iedere volgende nieuwe lok weer problemen. Adres 3 is nl het standaard adres waarin elke nieuwe digitale lok of decoder mee uit geleverd wordt ;).
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: robbraak op 30 oktober 2020, 21:31:19
Als je een start set digitaal hebt gekocht op welk adres staat deze dan?

Rob
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Frank 123 op 30 oktober 2020, 21:34:03
Bij mijn weten staan de meeste af fabriek op adres 3
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Klaas Zondervan op 30 oktober 2020, 21:46:00
Een losse DCC decoder hoort inderdaad op adres 3 te staan. Staat zo in de normen. Maar eenmaal ingebouwd in een loc mag het adres anders zijn, dat staat dan in de bijbehorende handleiding.
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: NS1220 op 30 oktober 2020, 22:09:41
1 loc op de baan zetten en het gewenste adres geven.
Je kunt ook direct op adres besturen ipv met de "bibliotheek".
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Bahn-AG op 30 oktober 2020, 22:18:48
Een losse DCC decoder hoort inderdaad op adres 3 te staan. Staat zo in de normen. Maar eenmaal ingebouwd in een loc mag het adres anders zijn, dat staat dan in de bijbehorende handleiding.

Hallo

Ik lees nergens iets van DCC. Kan ook motorola of selectrix zijn.
In elk geval geen MFX, dan heb je dat geneuzel met adressen niet. :angel:

Bart
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Klaas Zondervan op 30 oktober 2020, 22:21:47
Ik lees Multimaus en die kent alleen maar DCC. ;)
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Bahn-AG op 30 oktober 2020, 22:24:40
Je hebt gelijk, staat in de titel en daar had ik overheen gelezen. :-[

Bart
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Frank 123 op 31 oktober 2020, 09:20:30
Maar om het probleem op te lossen, geef ze alle 2 even een nieuw adres (loc decoder en in de multi-maus) en kijk dan even of ze wel apart aanstuurbaar zijn.
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Remunj op 02 november 2020, 13:14:08
Deze beginneling zoekt een oplossing voor twwe tegelijk rijdende locs:
1= geprogrammeerd als L=3 , andere als L=5. Bij cv ook 3 en 5. Toch starten beide tegelijk, weet iemand wat ik fout doe? Thnx
Weet je zeker dat je de locs daadwerkelijk hebt geprogrammeerd?
Ik heb nl. zo'n vermoeden dat je ze in de locbibliotheek gezet hebt met die nummers. En niet daadwerkelijk de locs in CV1 van de waarde 3 en 5 het geprogrammeerd. En als dat zo uit de doos decoders zijn is het dan niet zo gek dat ze allebei starten op adres 3  :angel:

Vooral het stukje "bij cv ook 3 en 5" komen mijn vraagtekens. Met de MultiMaus kun je geen CV uitlezen dus weet je ook niet of die waardes er in staan.

Misschien kan je even toelichten wat je precies hebt gedaan.
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: Ronald Koerts op 15 november 2020, 09:07:13
Hoi,

Met de MultiMaus kun je geen CV uitlezen dus weet je ook niet of die waardes er in staan.

Correctie: Met de z21 / Z21, de Multizentrale en bijvoorbeeld Lenz-centrales kan je CV-waardes lezen. Met de standaard roco versterker 10764 kan je niet de waarde lezen.

Ik heb nl. zo'n vermoeden dat je ze in de locbibliotheek gezet hebt met die nummers. En niet daadwerkelijk de locs in CV1 van de waarde 3 en 5 het geprogrammeerd. En als dat zo uit de doos decoders zijn is het dan niet zo gek dat ze allebei starten op adres 3  :angel:

Dat lijkt mij het geval.

Je zal inderdaad eerst het adres in de lok moeten aanpassen. Dat kan gemakkelijk door wat langer op "menu + 1" te drukken. Zet wel maar één lok op de baan. Dan kan je daar de "W=" wijzigen in een gewenst adres. Daarna mag je in de bieb het adres aanpassen, dit is hetzelfde als het adres wat je zonet hebt geprogrammeerd.

Tip: Zet een standaard lok "TEST" met het adres 3 (en 28 rijstappen) in je multimaus. Alle nieuwe decoders staan op adres 3. Ook na het resetten van een decoder wordt het adres "3" Met de standaard lok "TEST" kan je iedere nieuwe lok, nieuw ingebouwde decoder of gereset decoder testen of deze functioneerd.  Je moet daarna wel de decoder een ander adres geven en deze gebruiken op je baan.

Groet Ronald.
Titel: Re: Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres
Bericht door: PaulRoman op 15 november 2020, 09:48:35
Hallo,

Denk ook even aan het consist-address, bij mijn Zimo decoders staat dat in CV19. Ik weet niet of dat bij alle decoders zo is. Maar als dit is ongelijk 0 is gezet reageert de loc op dit adres en niet op dat in CV1 (kort adres) of CV17+CV18 (lang adres).

Groet,

Paul