BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Noordpool op 24 oktober 2020, 17:03:57

Titel: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: Noordpool op 24 oktober 2020, 17:03:57
Al sinds de aanschaf enkele jaren geleden van mijn Roco Plan V - artikelnummer 63161 in gelijkstroom heb ik digitale problemen. Kort na aanschaf is hij al een keer terug geweest naar Roco, maar de problemen zijn nooit helemaal verholpen. Na zeker 3 jaar in de vitrine gestaan te hebben, besloot ik deze recent weer eens een rondje te laten rijden.
Na het op de baan zetten bleek de bijwagen de sluitverlichting te branden en op de motorwagen branden geen frontverlichting. Ook wilde zij niet rijden. Uitgelezen en het adres CV1 bleek op nul te staan. CV1 op adres 64 gezet en de plan V reed probleemloos enkele rondjes over de baan met alle soundfuncties werkend. Na een paar rondjes op een zijspoor gezet om plaats te maken voor andere treinen. Aan het eind van de dag viel op dat weer alleen de sluitverlichting branden. Wederom CV1 uitgelezen en deze bleek op 8 te staan. Maar CV1 aanpassen of terug naar de fabrieksinstellingen zetten lukte ook niet. Later bleek CV1 op 16 te staan en vervolgens weer op 0, 8 en 16 etc... Bakken van elkaar losgehaald en van alles geprobeerd, maar CV1 aanpassen of resetten lukte niet. Wat kan dit zijn en hoe te verhelpen?
Titel: Re: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: phdirk op 24 oktober 2020, 21:38:18
De Plan V van Roco is een beetje complex geval. Zowel in de motorbak als in de motorloze bak zit een decoder. Dat betekent dat je het stel niet als geheel kunt aanspreken, maar de bakken afzonderlijk op het programmeerspoor moet zetten en dan de decoders moet programmeren. Als je het hele stel op het programmeerspoor zet, probeert de centrale beide decoders tegelijk uit te lezen. Dat kan echter niet en levert random getallen als resultaat, die niet de werkelijke waarde voorstellen.

Mocht het afzonderlijk programmeren uiteindelijk niet het gewenste resultaat geven, dan denk ik dat er nieuwe decoders in moeten.
Titel: Re: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: Noordpool op 30 oktober 2020, 06:26:33
Dirk,

Dank voor je bericht. Ik ga je tip nog eens proberen. Mocht dat niet lukken dan vrees ik idd dat er nieuwe decoders in moeten.
Titel: Re: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: VAM65 op 30 oktober 2020, 09:00:03
Waarschijnlijk de spijker op zijn kop Dirk. Er staat mij alleen bij dat als je de functiedecoder in de bijwagen een (ander) adres wilt geven je nog moet zorgen voor belasting middels een lampje op de rail aansluiten of zoiets. Ik laat me graag verbeteren door de experts.
Titel: Re: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: kar op 30 oktober 2020, 09:03:21
Geen idee of de vraagsteller hiermee geholpen is maar het staat mij ook bij dat de functiedecoder uitsluitend twee decimalen aan kan qua nummer.
Titel: Re: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: v140 op 30 oktober 2020, 09:08:09
Dat laatste klopt inderdaad.
Ik heb dit opgelost door gewoon een andere (ESU) functiedecoder te monteren.
Ik ben nu niet gebonden aan de beperking van de functiedecoder voor wat betreft het toekennen van een adres
Titel: Re: Roco Plan V geeft zichzelf andere adresnummers
Bericht door: phdirk op 30 oktober 2020, 16:25:10
Hi All,

Ik heb beide decoders van de Plan V van Roco altijd in de trein kunnen programmeren. Dus zonder het aansluiten van lampjes en dergelijke.
Mijn Plan V heeft het lange adres 431. Volgens mij hebben beide decoders dat adres, maar ik moet dat nakijken. Misschien heb ik voor de Plan V wel 31 gebruikt voor de functiedecoder.
Ik gebruik namelijk altijd de treinnummers als adres. Dan hoef je nooit te zoeken naar je decoderadressen, die staan gewoon op de trein.