BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: 19PWV54 op 20 oktober 2020, 21:22:24

Titel: Overstappen op digitaal
Bericht door: 19PWV54 op 20 oktober 2020, 21:22:24
Beste forumleden,

Zoals ik reeds eerder heb aangekondigd ben ik met serieuze plannen bezig om mijn nieuwe baan ( in aanbouw ) van digitale besturing te voorzien. Ik werk met 2-rail gelijkstroom.

Eigenlijk weet ik niet exact wat voor centrale ( enz. ) ik moet aanschaffen?
Er zijn diverse mogelijkheden met de daarbij behorende prijzen, maar waar doe ik verstandig aan?
Is een Roco Z21 centrale te verkiezen boven b.v. die van ESU of Märklin/Trix?

De baan zal bestaan uit een dubbelsporig railovaal met uiteraard een station met meerdere sporen, een rangeer gedeelte en in iedere richting een 3-sporige schaduwstation. Zowel het station en rangeer gedeelte worden handbediening, met analoge wisselbesturing. De schaduwstations worden beide d.m.v. reedcontacten en relais bediend, voor wat betreft het inrijden. ( werkt reeds )
Uitrijden wordt handmatig vrijgegeven.

Weegt het feit dat de ESU 2 regelknoppen heeft, op tegen het eigenlijke eenvoudige baanontwerp?
Met de ESU kun je denk ik, makkelijker 2 treinen "tegelijk" aansturen. Met de ROCO Z21 met muis moet je ( steeds ) een ander lokadres kiezen.
Is ROCO voor een leek als ik makkelijker aan te sluiten wat betreft bezet/terugmelders?

Ik zou graag advies krijgen, hoewel ik begrijp dat er misschien een persoonlijke voorkeur bij komt kijken...

Is er iemand die mij hier iets over kan vertellen?

Bedankt alvast,

Pieter
Titel: Re: overstappen op digitaal
Bericht door: 008200 op 20 oktober 2020, 22:11:14
ter informatie: een z21 kun je, behalve met een Loc-maus, ook -draadloos- aansturen met een tablet en/of telefoon met de z21-app.
Op een Ipad of Android tablet staan twee bedieningseenheden naast elkaar zodat je twee treinen tegelijk kunt aansturen.
François
Titel: Re: overstappen op digitaal
Bericht door: Reinout van Rees op 20 oktober 2020, 22:18:40
Je kan ook meerdere muizen aansluiten, mocht dat handig voor je werken.

Klinkt alsof je de treinenloop niet gaat automatiseren qua digitaal. Dan is eigenlijk elk systeem wel prima.
Rijden lukt met alles wel, misschien is het nog handig te kijken naar het gemak van programmeren van je loks.

Zelf heb ik een paar tweedehands multimuizen (zonder z21).

Reinout
Titel: Re: overstappen op digitaal
Bericht door: ex44 op 20 oktober 2020, 22:37:51
Citaat
een z21 kun je ook -draadloos- aansturen met een tablet en/of telefoon met de z21-app

In dat geval moet je wel de bijbehorende router aanschaffen
Titel: Re: overstappen op digitaal
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 20 oktober 2020, 22:49:54
Ik heb een "gewone" MultiMaus met een LokMaus2 erbij aan.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Forever Rocofan op 21 oktober 2020, 07:18:11
Hallo Pieter,

Ik heb de Esu Ecos 2. Ondanks dat ik nog geen baan heb toch al veel plezier van gehad. Is makkelijk in bediening en heeft ook mogelijkheid om foto's van je eigen treinen toe te boegen aan het menu. Ook kun je langere namen invoeren als in de Roco maus.

Heb vroeger de Ecos ook meegenomen naar de baan van iemand anders om daar met mijn eigen treinen te kunnen rijden. Liet met de twee draaiknoppen vier treinen tegelijk rijden en dan steeds één trein stoppen op een station terwijl de andere onderweg was. Dus twee treinen per richting en twee stations waar de treinen moesten stoppen en dat ging prima !

Behalve dat je met je vingers op het scherm kunt werken zit er in de achterzijde een pennetje waarmee je ook het toetsenbord en de functies kunt bedienen. Dus ook erg makkelijk. En ook bij de Ecos kun je extra handregelaars aansluiten mocht dat nodig zijn.

Ik heb vroeger met Roco Multimauzen gereden, maar de Ecos is echt veel leuker om mee te werken.

Misschien dat je in (een) winkel(s) in de buurt zelf de verschillende systemen kunt uitproberen voor je je keuze maakt.

Ik liep bij toeval tegen de Ecos aan bij iemand waar ik treinen van overgenomen heb, omdat hij stopte met modelspoor en heb nooit 1 seconde spijt gehad dat ik de Ecos ook van hem overgenomen heb.

Vriendelijke groet Ruud B.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: jowi op 21 oktober 2020, 07:51:30
Je vergeet een universele centrale zoals de Digikeijs Dr5000 icm met software zoals traincontroller, itrain etc.

Kortom, eerst weten wat je wil, en welke kant wil je op, of hoe wil je beginnen? Het simpelst en goedkoopst is een multimaus, dan leer je wat er kan en krijg je een idee hoe jij verder wil.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: mass am see op 21 oktober 2020, 08:38:59


En ook bij de Ecos kun je extra handregelaars aansluiten mocht dat nodig zijn.





Ook ik heb de ecos 2 , af en toe sluit ik daar mijn roco multimaus aan om te rangeren, dan kan je  staan en heb beter overzicht van alle hoeken van de baan en als je met sound wil gaan rijden kan je alle functies bedienen en je hebt ook meer adressen te beschikking .

Verder nog geen minuut spijt gehad van de ecos , met railcom meld je heel eenvoudig een nieuwe lok aan , ook als je in de toekomst je wissels wil schakelen is de ecos 2 ideaal.


mvgr Evert en Bas
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Lazer1 op 21 oktober 2020, 08:46:24
Dag Pieter,

Ik gebruik al enkele jaren een Z21 en heb er nog geen seconde spijt van gehad.
Gewoon 2 draadjes naar je sporen.

Je kan treinen besturen met quasi elke smartphone, tablet, ipad, etc.
Dit is ook een perfecte oplossing  om nog iets te doen met al je oude telefoons enzo.
Z21 app installeren, database van je treinen importeren (evt ook spoorplan, wisselstraat, ...) en rijden. Heel makkelijk en je bent binnen de 5 minuten op weg.
Je kan er makkelijk met 100 tegelijk rijden, elke bezoeker kan rijden met zijn eigen smartphone.
Nieuwe treinen toevoegen kan heel makkelijk via 2 draadjes naar een stukje geisoleerd spoor, dat ook gewoon kan gebruikt worden in de ‘rijmodus’.
Foto’s van je trein neem je met dezelfde smartphone (of je kiest een foto uit de database).

Je bedient heel makkelijk alle functies (licht, geluiden, cameralo, etc).

Vragen? Laat maar komen.

Mvg
Rudy
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: henk op 21 oktober 2020, 09:07:38
Het klinkt alsof je eigenlijk alleen maar met de hand treinen digitaal wil besturen. De automatisering is beperkt en klassiek. Dan heb je ook geen bezetmelders nodig. Meerdere regelaars is handig. Dat pakket kan eigenlijk met zowat iedere centrale.

Of wil je ook op een scherm kunnen volgen waar treinen zijn?

Of je de verdere aardigheden die de verschillende centrales hebben waardeert, kan je alleen zelf bepalen. Niet iedereen is gecharmeerd van besturing met een smartphone of boeit het dat je een foto van je trein in de centrale kan zetten.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Forever Rocofan op 21 oktober 2020, 09:30:38
@Henk,

Pieter vraagt of iemand wat meer kan vertellen over de verschillende centrales. Dat doe ik dus over mijn ervaring met de Ecos en geef daarbij aan dat de mogelijkheid er is om foto's van je eigen treinen in het scherm te krijgen. Pieter moet zelf maar kijken of hij dat wil. Dat niet iedereen dit wil of belangrijk vind is geen reden om dit in een bespreking niet te noemen.

Jowi noemde ook de Digirails/Digikeys DR5000. Maar hier lees ik nogal wat verhalen over hier op het forum met haperingen en problemen waar gebruikers over schrijven, dus dat lijkt me ( voor een beginnend digitaal rijder ) geen aanrader. Wellicht dat deze in de poll niet vergeten is, maar bewust weggelaten.

Vriendelijke groet Ruud B.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: zuylen op 21 oktober 2020, 12:18:00
Ik zou als ik jou was met een Multimuis beginnen. Voordeel is dat het goedkoop is. Verder kun je er alles mee bedienen. Mocht je later een meer uitgebreidere duurdere centrale willen aanschaffen? Dan is de Multimuis nog steeds te gebruiken als "slave". De z21 (let op kleine z) is ook een optie. Die kan je met je mobiele telefoon bedienen mits je de draadloze router die Roco levert ook hebt of (als je zelf een router hebt) kun je een "wachtwoord" kopen dat je kan inloggen met je bestaande router.
Er is ook nog een Z21 (met grote Z) Die is een stuk duurder en heeft veel meer mogelijkheden. De multimuis is een goede instapcentrale. En je kunt hem altijd blijven gebruiken bij een andere centrale.
De Multimuis is later bijvoorbeeld goed combineerbaar met de centrale van Digikeijs (DR5000) of Uhlenbrock die ook met DCC werken.
Je kunt uiteraard ook voor Marklin gaan. Deze kan ook DCC aansturen. Maar Marklin heeft zijn producten afgestemd op alles wat van Marklin of Trix is. Dat zou problemen kunnen geven. Hoeft niet maar dat kan. Overigens kan de centrale van ESU ook het nieuwe Marklin protocol aan. Of de centrale het oude Motorolaprotocol kan aansturen weet ik niet. Maar dat lijkt mij van wel.(Marklin kennende.)
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Jelmer op 21 oktober 2020, 15:36:53

Je kunt uiteraard ook voor Marklin gaan. Deze kan ook DCC aansturen. Maar Marklin heeft zijn producten afgestemd op alles wat van Marklin of Trix is. Dat zou problemen kunnen geven. Hoeft niet maar dat kan.

Overigens kan de centrale van ESU ook het nieuwe Marklin protocol aan. Of de centrale het oude Motorolaprotocol kan aansturen weet ik niet. Maar dat lijkt mij van wel.(Marklin kennende.)

Nieuwe Marklin centrales doen ook DCC. Dat zou geen problemen moeten geven (geen ervaring mee, behalve met mobile station (nieuw) en dat werkte).

ESU ECOS doet DCC maar dus ook Motorola oud en nieuw en MFX. Heb ik ook staan en werkt voor mij heel goed (3 rail rijder)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: VvKan op 21 oktober 2020, 15:51:47
De poll is wel heel beperkt in het geven van een antwoord.
Daarom los daarvan mijn antwoord. Lenz centrale met losse handregelaar in een set.  Geen mooie plaatjes, geen poespas, recht toe recht aan, uiterst stabiel, en muis2 en de MultiMuis ook op te gebruiken.
Maar voor het gestelde doel lijkt mij een Roco kleine centrale met MultiMuis meer dan voldoende.  Die worden ook voor weinig geld aangeboden.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Karben op 21 oktober 2020, 15:55:34
Al sinds de vorige eeuw werk ik met Lenz. Thans heb ik twee handsets en een Roco multimaus. Dik tevreden.
En gezien het aantal leverbare systemen is een poll met een drietal keuze mogelijkheden in mijn ogen geen poll.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: henk op 21 oktober 2020, 16:03:44
Ja, hier ook Lenz met twee keer Maus als handregelaar. Ten behoeve van de computer en de terugmelding nog een interface erbij.
Lenz LZV100 (opvolger LZV200) vooral gekocht vanwege de onverwoestbaarheid en de 5A versterker. Geen booster nodig voor mijn baan.

@Henk,

Pieter vraagt of iemand wat meer kan vertellen over de verschillende centrales. Dat doe ik dus over mijn ervaring met de Ecos en geef daarbij aan dat de mogelijkheid er is om foto's van je eigen treinen in het scherm te krijgen. Pieter moet zelf maar kijken of hij dat wil.

Dat bedoelde ik ook precies zo te schrijven Ruud. Die plaatjes heb ik ook, maar dan in de computer. :)
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Ronald Halma op 21 oktober 2020, 17:01:17
Ik denk dat Pieter niet van het bestaan af weet:

Beste forumleden,

Eigenlijk weet ik niet exact wat voor centrale ( enz. ) ik moet aanschaffen?

Ook voor mij na 20 jaar gebruik Lenz maar ik weet ook dat het voor veel mensen juist helemaal niks is. Het probleem is dat elk advies uit persoonlijke redenen wordt gegeven ;)
In mijn ogen de beste startercentrale is de z21 (kleine witte z) icm met een Multimaus handregelaar. Beste prijs/kwaliteitverhouding wat mij betreft.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: BartvD op 21 oktober 2020, 18:05:47
Mijn 5 centen;

DCC centrales is net zo iets als een auto. De een zweert bij een B&W, de ander rijdt alleen Frans en hier in Europa heeft een enkeling een echte Amerikaan zoals een Mustang. In de kroeg of tijdens de verjaardagen wordt men het over de kunne van de auto nooit eens. Maar; ze hebben allemaal 4 wielen, stuurwiel, motor, veiligheid gordels, etc. etc.

Met DCC systemen is het niet zo. Ik vond de manier van snelheid controle van de eerste Lenz handheld niet prettig. Ik heb liever een wieltje om aan te draaien dan pijltjes toetsen zoals de eerste Roco muis.

Toen ik die sets had was programmeren met CV codes trouwens veel beter te doen met een Lenz handheld.

Maar nu heb je software zoals JMRI (gratis) die je aan je DCC kan koppelen die het programmeren van de decoders een fluitje van een cent maken. Mijn advies en waar op te letten;

1) Ben je een instapper (1 a 2 locs) of heb je al een grote analoge baan die je wil gaan digitaliseren. Bij het eerste kun je volstaan met een 2e handsje van iemand die je op weg kan helpen. Bij de laatste zou ik toch eerst gaan praten met mensen die al een grote baan hebben en al zijn gedigitaliseerd.
2) Neem een systeem wat zonder al te veel kosten of poespas op je computer is aan te sluiten en zoek software die het mogelijk maakt om a) makkelijk decoders te programmeren en b) gebruik van mobile telefoons apps ondersteund.
3) aller belangrijkst met in acht neming van de 2 bovenste punten. Zoek mede hobbyisten in de buurt waar je (met mondkapje) naar toe kunt gaan. Net als een nieuwe (2e hands) auto kopen. De testrit is veel belangrijker dan de kleur van het interieur.


Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: ArjanB op 21 oktober 2020, 20:41:17

Een tijd geleden was er een soort gelijke vraag

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=76652.msg3221793643#msg3221793643 wellicht waard om eens te bekijken

Arjan
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Ronald Halma op 21 oktober 2020, 21:00:10
Denk dat TS Pieter maar eens moet laten weten wat hij van al deze input vindt :)
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: 19PWV54 op 21 oktober 2020, 21:06:44
Beste forumleden,

Hartelijk dank voor jullie berichten met jullie uitleg en meningen. Zoals ik al in mijn vraag aangaf, zouden er uiteraard de persoonlijke voorkeuren en ervaringen naar voren komen. Met veel belangstelling heb ik al jullie antwoorden gelezen en ik probeer tot een mogelijke keuze te komen.
Ik denk dat ik misschien toch maar bescheiden moet beginnen om eerst het een en ander te verkennen/vertrouwd te maken...
Zoals geopperd werd, kan ik “later” misschien overgaan tot uitbreiding.
Ik moet wel in de gaten houden met hoeveel treinen je tegelijk kunt rijden. Het kan voorkomen dat er op een gegeven moment misschien 3 of 4 treinen tegelijk rijden...

Nogmaals, iedereen bedankt, prettige avond en het voornaamste: BLIJF GEZOND!

Pieter
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Bert V op 21 oktober 2020, 21:49:20
Hallo Pieter,

Ik lees dat er misschien 3 of 4 treinen zouden kunnen gaan rijden maar in je beginpost zeg je ook dat je handmatig wilt gaan rijden. Dat is in je eentje vrijwel niet bij te houden tenminste niet zonder een vorm van beveiliging. Er gebeurt dan zoveel tegelijk en je moet op zoveel dingen letten, dat is eigenlijk niet te doen. Ik denk dan ook dat dit argument in je overwegingen wel achterwege kan blijven.

Groeten,
Bert 
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: wob op 23 oktober 2020, 15:47:39
DCC centrales is net zo iets als een auto. De een zweert bij een B&W, de ander rijdt alleen Frans en hier in Europa heeft een enkeling een echte Amerikaan zoals een Mustang. In de kroeg of tijdens de verjaardagen wordt men het over de kunne van de auto nooit eens. Maar; ze hebben allemaal 4 wielen, stuurwiel, motor, veiligheid gordels, etc. etc.
Klopt.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar wat voor mij ook mee zou spelen is de vormgeving van het spul.
Lenz is mooi vormgegeven, vind ik.
Maar ja, wil je met Lenz starten dan moet je meer dan €400 neertellen.

Wat ik naast de vele goede eigenschappen een nadeel vind van de Multimaus, is de centrale nulstand. Bij afremmen tot stilstand schiet je daar gemakkelijk doorheen.
Ik zie de rijrichting liever separaat ingesteld (zoals bijvoorbeeld bij Lenz). Dat is bij kopmaken ook natuurlijker. Dan wordt eerst de verlichting omgeschakeld. En pas daarna zet de trein zich in beweging.

Waarschijnlijk heb je niet zoveel aan mijn bijdrage, Pieter.
Maar ik wilde deze aspecten niet ongenoemd laten.

Succes met het maken van een keuze.

Groet, Bas
 
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: VvKan op 23 oktober 2020, 16:34:49
Lenz set kost 340 a 350 euro. ( Adviesprijs )  Heb je nog een trafo (regelaar)  met wisselstroomuitgang  ?  Dan die gebruiken.  Een andere of zwaardere kan altijd nog.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: meino op 23 oktober 2020, 20:13:29
Ik weet niet of je enige zelfredzaamheid hebt voor zelfbouw of dat je bij voorkeur met "plug and pray" spul aan de gang gaat.
Ik ben zeer tevreden met de MDRRC II van Robert Everts. Toen ik een paar jaar geleden op het digitale pad ging, heb ik eerst op Ebay een gebruikte Roco 10764 met Lokmaus R3 en voeding aangeschaft, daar was ik toen rond de 50 euro voor kwijt. Omdat ik later toch wat meer mogelijkheden zocht, zoals computer besturing, heb ik de MDRRC II in elkaar gezet, dat koste me ook niet de kop.
Dat werkt in combinatie met Koploper perfect. Wel heb ik later nog een aantal 10764's aangeschaft omdat het vermogen (2A) van een 10764 toch wat beperkt is.
Maar goed, het is niet "plug and pray", voordeel is dat Robert ook hier op het forum actief is en zeer behulpzaam is.

Groet Meino
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: 19PWV54 op 25 oktober 2020, 15:29:39
Hallo Bert,

Het zou best kunnen dat gedurende korte tijd er 3 of 4 treinen tegelijk rijden. Mijn baan is een dubbel sporig ovaal met dus een station en in iedere richting een klein schaduwstation. In theorie zou ik tegelijk in iedere richting een spoor vrij kunnen geven in de schaduwstations. Er rijden dan dus 2 treinen weg en die geven ieder op hun beurt het inrijspoor voor het schaduwstation vrij op een bepaald punt in het baanvak vóór het zichtbare station. Gezien de kleine omvang van mijn baan zal dit nooit langdurig het geval zijn. Opgemerkt moet nog worden dat er óók tegelijkertijd gerangeerd zou kunnen worden. De praktijk zal leren óf het wel zó gaat gebeuren en misschien moet ik bewust kiezen om de sporen ( of 1 ) vrij te geven op het moment dat er niets anders rijdt...

Bedankt weer en wordt vervolgd!

Groeten vanuit een zéér herfstachtig Hillegom,

Pieter
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: zuylen op 25 oktober 2020, 15:39:51
Die  MDRRC II centrale van Robert Evers heb hier ook gebouwd. Leuk projectje. Zeer aan te bevelen. En redelijk goedkoop om een centrale te bouwen. Maar dan moet je toch handig zijn in soldeerwerk en enigerlei inzichten hebben in hoe alles moet worden aangesloten via een elektrisch schema.  ;)
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: 19PWV54 op 01 november 2020, 15:55:28
Hallo Bert,

Eigenlijk heb ik voorlopig nog 2 vragen:

Hoe kan ik zien/berekenen hoeveel locs op een b.v. de z21 van ROCO kunnen rijden en zou dat in mijn idee voldoende zijn? Is de Z21 misschien een betere optie wat vermogen betreft of komt dan ook de ESU in beeld?

De tweede vraag is, als ik eenmaal digitaal kan rijden op mijn baan met het analoog geschakelde schaduwstation, dan vraag ik me af hoe de locs zullen reageren als ze op het stroomloze gedeelte komen, en als dan na enige tijd de digitale spanning weer wordt ingeschakeld ( lees: spoor wordt vrijgegeven om uit te rijden ). Kun je hier problemen door verwachten, of wordt alles gewoon weer opgepakt???

Bedankt alvast weer voor een reactie!

Groeten,

Pieter
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Ronaldk op 01 november 2020, 16:43:05
Hoi,

Hoe kan ik zien/berekenen hoeveel locs op een b.v. de z21 van ROCO kunnen rijden en zou dat in mijn idee voldoende zijn? Is de Z21 misschien een betere optie wat vermogen betreft of komt dan ook de ESU in beeld?

De z21 kan maximaal 3A aan. De voeding die er standaard bij zit geeft standaard 2A. De moderne treintjes verbruiken tussen de 300 en 500 mA per stuk. Dus dan kan je het snel berekenen ;)

De tweede vraag is, als ik eenmaal digitaal kan rijden op mijn baan met het analoog geschakelde schaduwstation, dan vraag ik me af hoe de locs zullen reageren als ze op het stroomloze gedeelte komen, en als dan na enige tijd de digitale spanning weer wordt ingeschakeld ( lees: spoor wordt vrijgegeven om uit te rijden ). Kun je hier problemen door verwachten, of wordt alles gewoon weer opgepakt???

Meestal geen probleem. Locomotief met geluid kan mogelijk wat langzamer reageren dan normale lok. Dit omdat het meestal moet "opstarten". Dus eerst geluid aan, dan pas rijden. Dat is het enige.

Groet Ronald.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: VvKan op 01 november 2020, 17:08:55
hoe de locs zullen reageren als ze op het stroomloze gedeelte komen,
Mijn mening:  gebruik bij digitaal gestuurde treinen nooit stroomloze stukken tenzij je ze vlak voor de stopsectie tot een geringe snelheid afgeremd hebt..  Op de tweede plaats:  er zijn veel elegantere oplossingen.   Op de eerste plaats:  voorkomen van schade aan materieel (mechanisch, ontsporen) en op langere termijn schade aan de decoders.  Die vinden dit niet fijn en kunnen daardoor van slag raken. Bij Sound-locs en een zwakke voeding zou het ook nog eens kunnen voorkomen, dat de centrale op kortsluiting gaat, omdat er opeens veel stroom getrokken wordt.  Maar dan heb je eigenlijk een te zwakke voeding of je centrale staat niet juist ingesteld voor jouw wensen.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 01 november 2020, 17:24:25
Je bedoelt: op volle snelheid het spanningsloze stuk op denderen?
Dat is idd niet elegant. Ik zou zeggen; een overgangssectie die met een schakelaar van systeem kan wisselen.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: 19PWV54 op 03 november 2020, 21:05:06
Hallo Ronald,

Als ik het dus goed begrijp kan ik mijn schaduwstation analoog beveiligen waarbij de loc op een stroomloos gedeelte tot stilstand komt. Na het inschakelen van de rijspanning van het betreffende spoor worden de digitale instellingen van de decoder dus weer gewoon uitgevoerd? 

Stel nou dat ik d.m.v. een remgenerator van ROCO of het ABC afremsysteem de treinen laat stoppen in het schaduwstation, hoe krijg je hem er dan weer uit?
Moet je dan weten/zien wélke loc je wilt vrijgeven en moet dat dan via een "rijopdracht" gebeuren?
Ook dit is mij nog niet geheel duidelijk.

Ik bekijk wel op internet allerlei filmpjes met uitleg, maar ik ben dit nog niet tegengekomen.

Weer een hoop vragen, waarvan ik hoop dat iemand mij kan ondersteunen. Gezien de nieuwe maatregelen wordt het eigenlijk niet echt mogelijk om advies te vragen bij mijn betreffende dealer.

Groeten uit Hillegom,

Pieter
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: VvKan op 03 november 2020, 22:32:12
Ja, je kunt in je schaduwstation werken met stroomloze stukken.  Alleen vinden je loc's, de wagons en de decoders dat niet fijn.
Na inschakeling van de spanning gaat de trein weer gewoon rijden, tenzij inmiddels de loc kapot is, de wagons ontspoord zijn, of de decoder de weg kwijt is.

Met afremming er weer uitkrijgen door met een schakelaar of relais weer de gewone baanspanning op het stopstuk te zetten, ongeveer net zoals je dat met een stroomloos stuk zou doen.  Je hoeft dan verder niets te doen en geen rijopdracht te geven.  Immers, in de gewone baanspanning zitten alle opdrachten en de decoder pakt die weer op.
Titel: Re: Overstappen op digitaal
Bericht door: henk op 04 november 2020, 06:54:05
Hallo Ronald,

Als ik het dus goed begrijp kan ik mijn schaduwstation analoog beveiligen waarbij de loc op een stroomloos gedeelte tot stilstand komt. Na het inschakelen van de rijspanning van het betreffende spoor worden de digitale instellingen van de decoder dus weer gewoon uitgevoerd? 

Stel nou dat ik d.m.v. een remgenerator van ROCO of het ABC afremsysteem de treinen laat stoppen in het schaduwstation, hoe krijg je hem er dan weer uit?
Moet je dan weten/zien wélke loc je wilt vrijgeven en moet dat dan via een "rijopdracht" gebeuren?
Ook dit is mij nog niet geheel duidelijk.


Nee, geen rijopdracht. De decoder weet wat hij moet doen. Je zet de digitale stroom weer op die sectie en de lok zal met de in de decoder ingestelde vertraging optrekken.

Ook voor analoge banen waren er al electronische hulpschakelingen die ervoor zorgden dat de locs in stopsecties netjes afremden en netjes konden optrekken. Lenz abc of een remgenerator kan je daarmee vergelijken. Moet een loc in een sectie stoppen, dan verbindt je de remgenerator met die sectie en de loc zal met de in de decoder ingestelde vertraging stoppen. Zet de gewone digitale spanning weer op die sectie en de loc zal met de in de decoder ingestelde vertraging optrekken.

Met een remgenerator kan je een geautomatiseerde analoge baan gemakkelijk ombouwen naar een geautomatiseerde digitale baan. In plaats van tussen stroom aan en stroom uit, schakel je tussen de directe digitale stroom en een remgenerator of abc-schakeling. De decoder weet wat hij dan moet doen. Het is een heel andere aanpak dan automatiseren met terugmeldingen en software. Dat werkt wel met rijopdrachten van de centrale aan de decoder. De mogelijkheden zijn dan een stuk groter.