BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Corny121 op 16 oktober 2020, 10:03:06

Titel: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: Corny121 op 16 oktober 2020, 10:03:06
Hallo allen,

Ik ben een beetje aan het plannen geslagen. Eens zien wat ik in mijn kleine kamer nog kan bouwen. Momenteel bouw ik een soort module/reuzediorama (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75916.msg3222144529#msg3222144529 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75916.msg3222144529#msg3222144529)), maar ik zou wat meer beweging in mijn bouwsels hebben. Vandaar hier een eerste versie van een nieuw baanplan. Ik rijdt H0, daar zou ik mij ook in willen houden. Thema is een klein eindstationnetje van een zijlijn, in de moderne tijd. Vanuit het eindstationnetje loopt er een enkelsporig traject richting het 'schaduwstationnetje', en er lopen wat industrie(?) opstelspoortjes vanaf het station. Licht stedelijk gebied dus bij het stationnetje, wat industrietjes bij de opstelspoortjes en wat landelijk bij het overgangsgedeelte. Iemand nog wat suggesties en dergelijke? Rails loopt nu langs randen van tafels,kan natuurlijk nog in geschoven worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/snapshot_1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/snapshot_1.png)
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: bask185 op 16 oktober 2020, 10:26:18
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/snapshot_1.png)
Citaat
Iemand nog wat suggesties en dergelijke? Rails loopt nu langs randen van tafels,kan natuurlijk nog in geschoven worden.
Ik heb een paar opmerkingen. Je omloopstuk is minimaal kort en de boog links boven is eigenlijk veels te scherp. Zou je alleen met  korte 2 assig materiaal rijden is dat niet zo'n issue, maar als er straks een tweedelig treinstel door heen moet dan ziet het er niet mooi uit.

Je hebt de ruimte om een grote boog te leggen. De kopspoortjes moeten ook verlegd worden.
Ik heb even het eerste baanplan van hoekdam er bij gehaald voor inspiratie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-muur.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCI2105.jpg)
link naar het draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=83612.msg3221934530#msg3221934530)

Door in deze setup 1 perron aan te leggen langs het achterste spoor, kan je een vrij lang perron maken. Door juist geen perron aan de voorzijde te plaatsen, kan je daar wissels en kopspoortjes plaatsen. Je omloopsectie kan ook veel langer worden.

Bedenk ook dat je een wagonstam kan overnemen met een 2e loc zodat je niet noodzakelijk moet omlopen. Dan is het ook makkelijker om met een getrokken personentrein je station in te rijden. Als je de wagons dan overneemt ipv gaat omlopen dan kan je zeker een extra rijtuig kwijt.

En wat je zelf ook al zei. Beter is het om de sporen verder van de achterwanden af te houden. Je kan dan met scenery iets leuk doen. Je kan dan denken aan achterzijdes van backdrop huisjes met mooie achtertuintjes of je plant wat bomen achter. Je kan rechts bijvoorbeeld ook een spoordijkje maken dat kan je dan wel relatief dicht tegen je achterwand zetten.

Je kan ook een langer schaduw station maken als je gebruik gaat maken van meegebogen wissels. Ik weet niet of dit een optie is?

Dat wekt trouwens een vraag op. Met welke rails ga je rijden, en welk land wil je namaken? Tijdperk is duidelijk, maar is het nederlands, duits, engels...?

Ik hoop je verder geholpen te hebben.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: Corny121 op 16 oktober 2020, 11:15:41
Top, hier kan ik zeker al wat mee. Voor eventuele getrokken treinen had ik inderdaad het plan al om de wagons over te laten nemen. Voor de lengte van het schaduwstation is dat zeker een optie. Die zou eventueel zelf ook wat langer kunnen. Er komen overigens niet superlange treinen, dit past denk ik niet in het thema van een eindstationnetje van een kleine zijlijn.

Ik heb voornamelijk Duits materieel en wat ik momenteel aan railmateriaal heb is met name Rocoline, 83? 2,1mm hoog als ik mij niet vergis. Ik kan nog alle kant op, maar ik gezien de gegeven ruimte zie ik mij goed pendelen. Met deels automatisch bedrijf, maar voor een stukje industrie/spielerij ook wat rangeermogelijkheden. Daarom zie ik jouw plan ook wel als een goede suggestie.
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: bask185 op 16 oktober 2020, 13:08:03
Even gouw wat gekrabbeld in anyrail.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme1_6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme1_6.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme2_11.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/deleteme2_11.png)

Veel ontwerp plezier verder  ;)

Bas
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: BartvD op 16 oktober 2020, 13:44:56
Bovenste is een mooi ontwerp. Zit een hoop rij/rangeer plezier in. Ik zou het linkse wissel in het omloop spoor dichter bij het rechtse wissel brengen. Dan maak je dit rangeer/opstel spoor langer zodat lege wagons daar gestald kunnen worden of laad/losweg gemaakt kan worden.

Voor allebei de ontwerpen geld op het eind van de opstelsporen op de onderste module misschien een travers maken waardoor je de lok niet hoeft op te pakken als hij aan de andere kant van de trein geplaatst moet worden.
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: Corny121 op 16 oktober 2020, 14:55:45
@bas, toffe ontwerpen. Ik zat al wat te prutsen en de bovenste was ik ook wat aan het naartoe bouwen. Dit geeft in elk geval inspiratie. Ik ga van daaruit even verder denken, ook met het oog op scenery en dergelijke.

@Bart, zo'n traverse is ook wel een goede wellicht, even zien hoe ik dat realiseer. Of dat ik daar wat anders op moet bedenken, ik heb op het moment voor reizigers wat trek-duw materiaal en treinstellen. Maar voor een goederentreintje moet daar wel wat op bedacht worden.
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: bask185 op 16 oktober 2020, 15:55:33
Op die bovenste 2 sporen van de onderste module kan je wel een setje overloopwissels kwijt. Om ruimte te besparen kan je ook 2 (of alle) sporen aansluiten op een zelfbouw segment draaischijf.

Je kan natuurlijk ook in de buurt een overneem loc plaatsen.  :laugh:

Bas
Titel: Re: Weer wat kunnen rijden.
Bericht door: Corny121 op 19 oktober 2020, 13:08:14
Beetje verder gekrabbeld. Gekozen voor een eilandperron, maar misschien wordt dat wat veel, maar dan kunnen er aan beide zijden eventueel een passagierstrein halteren, voor de illusie dat het einde van twee samenkomende lijntjes zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/snapshot-2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/snapshot-2.png)