BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Falcon10 op 04 oktober 2020, 13:25:38

Titel: To sound of niet to sound
Bericht door: Falcon10 op 04 oktober 2020, 13:25:38
Aangezien dit het deel is voor de vraagstukken over digitaliseren, vermoed ik dat deze wel hier past.
Eerst en vooral, ik weet dat dit een heel persoonlijk iets is, en dat het dus ook van persoon tot persoon afhangt wat zijn/haar mening daarover is.

De vraag dus :

Afgelopen weekend in 1 van mijn loks een digitale decoder laten plaatsen omdat ik zelf de kap niet open kreeg. Het betrof een B-Models reeks 55 van de NMBS. Shopuitbater vroeg of het een sounddecoder mocht zijn of niet, ben overstag gegaan omdat ik nog geen Belgische diesel had met geluid, en daar ik ze vroeger ook heb zien rijden, leek het wel leuk.
Nu is dit niet de enige lok met sound die ik heb, maar standaard doe ik het meestal niet. In de meeste gevallen koop ik gewoon de analoge versie, en steek er vervolgens zelf een gewone digitale decoder in.
Meerprijs van een sound tov analoge lok is meestal rond de 100 euro, wat ook meestal de prijs is van een sounddecoder. In dat opzicht is de prijsstelling lijkt me meestal wel terecht.

In het verleden heb ik dus overwegend alleen een gewone digitale decoder aangekocht om te digitaliseren, maar ik merk wel dat als je er zo eentje hebt, dat het wel "leuker" is.
Geluidje op, lichtjes aan, en rollen maar op de rollenbank (wegens gebrek aan baan :) ).

Maar hoe ondervinden andere digitaal rijders de sound eigenlijk op hun baan ?
Is het een permanente toevoeging aan de hobbybeleving ? Laat je al je loks steeds met het geluid op rondrijden ? Ik kan me voorstellen dat op een treinbaan met als thema een zijbaantje op de boerenbuiten, waar met wat geluk 2 loks gelijktijdig voorbij rollen op hun gemakje dat het wel een meerwaarde is.
Maar ik kan me evenzeer inbeelden, dat als je een ovale baan hebt heel de speelkamer rond, wat een hoofdlijn als thema heeft en de ene na de andere trein doorkomt met geluid op, dat je er misschien wel helemaal gek van wordt ? Idem op een baan met opstelsporen. Als er zo een 5-6 treinen vlak naast elkaar staan met geluid op, dat je toch wel op de duur misschien wel oorbescherming moet opzetten van al dat lawaai ?

Wat zijn jullie ervaringen met sound op jullie loks ? Is het effectief een meerwaarde, en de 100 euro extra waard ( want uiteindelijk : 3 soundloks kopen, is eigenlijk gelijk aan 4 analoge loks met zelf digitale decoder  zonder sound inbouwen ).
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Dave....... op 04 oktober 2020, 13:32:39
Bij mij is een harde eis, er moet sound in ( kunnen)

Ik heb het volume wel zacht staan,anders wordt het teveel van het goede.
Persoonlijk vind ik het echt een aanvulling.

Als ik ‘S nachts rij ( met m’n gekke diensten gebeurd dat wel is ) kan ik het geluid via Koploper met één muisklik uitzetten.

Vind ik gelijk wat saaier haha.

Dat is mijn inbreng
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Pauldg op 04 oktober 2020, 13:36:40
Ook heel persoonlijk: ik vind het oervervelend, storend en juist speelgoedachtig. Bovendien hou ik van het geluid van een rustig snorrende elektromotor, een goede overbrenging en geklikklak van de rails. En dat hoor ik dan niet meer.

Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Dave....... op 04 oktober 2020, 13:40:18
Het geklikklak zit vaak ook in de decoder hahaha  ;D
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Montanbahn op 04 oktober 2020, 13:48:39
Inderdaad heel persoonlijk. Ik heb de afgelopen 10 jaar ca 60 loks (eigenlijk alleen stoom, slecht een hele enkele diesel en een paar e-locs) met sound gekocht. De laatste ,3-4 jaar doe ik dat niet meer. Doe precies zoals de TS al zegt, koop alleen nog analoog en zet er zelf een normale ‘zonder sound’ decoder in. En wel om dezelfde reden als PaulG aangeeft. Eigenlijk vind ik er geen z*k aan met geluid, zeker niet met meer dan 2 a 3 loks op de baan. Wel leuk vind ik bij de E-loks de beweegbare pantografen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Ben op 04 oktober 2020, 13:51:08
Ik vind het helemaal niets en geef er al helemaal geen geld aan uit. Ik heb zegge en schrijve één soundlok, een Sik, omdat het er af fabriek in zit. En met teruggeschroefd volume is het best  grappig maar na 2 minuten vind ik het al irritant worden.

De sounddecoders uit m'n 1200's heb ik allemaal doorverkocht, evenzo uit m'n Class66 machines.

Gr, Ben.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: BartvD op 04 oktober 2020, 14:03:55
Al mijn locs hebben sounddecoders. Maar ik heb ze, als ik wat rond staat te lummelen met het spul, niet altijd aan. Dat ligt niet zozeer aan de decoders en speakers die ik gebruik maar vind het soms knap irritant als de wasdroger of wasmachine draait (washok naast mijn hobbykok) of in combi met de 3d printer.

Grote voordeel is als je overal decoders met geluid hebt is dat je het ook, zo nu en dan, uit kan zetten als je even geen behoefte eraan hebt.

Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: bellejt op 04 oktober 2020, 14:06:40
hier zijn erbij met sound die enkel aangaat als de lok zichtbaar rijd. Als het geluid niet te hard is dan is het aangenaam.Ook wel eens een klaxon bij het binnenrijden van het station.Doet koploper netjes voor mij
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: jowi op 04 oktober 2020, 14:08:10
Ik zit er een beetje tussenin... ik hoef niet alle optrek en stationsgeluiden en koppelingen en diesel of elektra geluid, maar een trein die langzaam afremt voor een sein en dat je dan even subtiel wat piepende remmen hoort, of af en toe even de hoorn, dat is toch wel erg cool.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Menno op 04 oktober 2020, 14:30:53
Ik heb er nog nooit geld aan uitgegeven en zal dat ook niet doen.
Ik vind het geklik-klak van de rails en zo wel prettig (zoals Pauldg al schrijft).

Is het niet dat ik sommige geluids-effecten nogal kaal vind (een typhoon die niet echoot klopt gewoon eigenlijk niet), dan is het wel het beperkte spectrum dat er uit die kleine luidsprekers kan komen. Het is al snel erg schel en daardoor irritant. Bij de modelbouwzaak waar ik in het verleden kwam (Modelplaza Purmerend) reed een TEE met sound rond. Dat ding reed echter steeds hetzelfde rondje en stopte steeds op hetzelfde punt. Elke keer als de boel weer aanging een luide sis van remmen die gelost werden of zo, motor die weer opstartte en een luide typhoon-haal, waarna het ding zijn rondje weer begon.

Daar je de baan daar als bezoeker mocht besturen, was het eerste wat ik deed als ik op de treinenafdeling rondneusde, de TEE stilzetten...

Als we ooit op een punt komen dat een Belgische diesel zoals ACTS die ooit in dienst had (reeks 58 uit m'n hoofd?) in model hetzelfde dreunende dieselgeweld kan uitsturen terwijl hij de model-ingraving bij Baarn doorkruist, wil ik er wel eens over na gaan denken. Tot dan toe, niet.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Jeronimos op 04 oktober 2020, 14:44:53
Ik heb ook graag stilte. Komt ook omdat ik gehoorapparaten heb. Als ik op een beurs kom waar een stand staat die allerlei ledlichtjes verkoopt en ook geluidseffecten, die aan staan, dan wordt ik al nerveus. Na een paar uur op een beurs nerft het verschrikkelijk. Ben dus blij als ik weer  buiten sta. Kun je dus voorstellen hoe het dan thuis zou zijn.....?
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 oktober 2020, 14:56:15
Het is al snel erg schel en daardoor irritant.
Een stukje dun schuimplastic voor de luidspreker dempt vooral de hoge tonen waardoor het een stuk aangenamer klinkt.

Ik rij analoog, dus ik heb geen treinen met decoders. Ik heb een TEE van Roco die alleen maar met sounddecoder verkrijgbaar was. Werkt ook analoog, maar ik vond het 3 keer niks. Heb hem omgebouwd naar analoog en de decoder verkocht.
Alleen het rijgeluid geeft op zolder al genoeg herrie.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: freekvo op 04 oktober 2020, 15:27:38
Ik ben er nog niet uit. Aan de ene kant lijkt het me wel ontzettend leuk, een baan met geluid. Aan de andere kant rij ik met erg veel treinen tegelijk (of ga ik dat doen) en dan wordt het misschien een beetje teveel van het goede (zowel qua geluid als qua financiën). Bovendien rij ik bijna alleen met wat oudere locs die ik zelf digitaliseer. Daar moet dan natuurlijk ook wel genoeg ruimte in zitten.
Maar als iemand een leuke loc met sound ter overname heeft voor weinig, wil ik het wel eens gaan uitproberen   :angel:
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: ex44 op 04 oktober 2020, 15:38:19
Voor mij hoeft dat geluid niet zo. Weliswaar heb ikwel een aantal (sinds vrijdag twee) loks met geluid, maar daar zal het ook wel zo'n beetje bij blijven, denk ik.
Wat ik vooral mis zijn de diepe, lage tonen. Ook wel logisch, de kleine luidsprekertjes zijn niet (of als, dan nauwelijks) in staat om die te produceren, hoewel ik moet zeggen dat het me wel verbaast wat die dingen nog wèl kunnen. Toch blijft het geluid erg aan de schrille kant. Misschien dat de methode van Klaas iets helpt, maar dan nog - ik mis de diepe bassen.

Verder vind ik dat het nog wel gaat als het volume op een bescheiden niveau is ingesteld en de lok vlak voor je op de baan of op tafel staat, maar een hoop van die dingen bij elkaar in een grote(re) ruimte (tentoonstellingen (https://www.youtube.com/watch?v=BN9AmGPK3Hs), Fremo) is voor mij zenuwtergend.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Rondje_HO op 04 oktober 2020, 15:44:49
Vroeger vond ik sounddecoders ook overdreven maar sinds ik ooit een REE diesel heb gekocht (met absoluut fantastisch geluid) en twee kleine Fleischmann stoomlokjes, ben ik het toch wel gaan waarderen. Als ik nu een stoomlok zonder sound heb rijden mis ik het toch een beetje  :-\  Alleen E-loks hoef ik niet met sound, daarvan vind ik de modelmotoren ook wel genoeg klinken.

Overigens schroef ik ook altijd het standaard volume flink naar beneden, vanuit de fabrieksinstellingen lijkt het wel een 1 op 1 lok soms.



Als alternatief voor sounddecoders of bv. bij grotere stations kun je ook leuke achtergrondgeluiden aanzetten. Zo zet ik zelf bv. wel eens een van de volgende video's aan. Dat geeft best een realistisch effect.

https://youtu.be/JW5lynYVucY   of   https://youtu.be/aszYg8GxpJc

En voor een stad zou je deze kunnen gebruiken:   https://youtu.be/eopk1pZ5Xp8

Voorbeelden omroepen:
https://youtu.be/WCCsuPhajEo
https://youtu.be/dXvI86rPJvA
https://youtu.be/x-UA4GVlUJU

Voorbeeld omroep in de trein:
https://youtu.be/JBMKnmLVUoo


Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: wob op 04 oktober 2020, 15:46:42
De geluiden zijn nooit "op schaal".
Met geluid aan hoor je de normale rijgeluiden van de wielen op de rails niet.
En als je het geluid zachter zet, dan overheersen de geluiden van motor en/of overbrenging.
Op lage snelheid, met rangeren en optrekken/afremmen is het eigenlijk nog het leukst.

Ik zie het als een gimmick, voor zo af en toe.
Voor het bezoek is het leuk.
Voor mezelf zet ik de sound meestal uit.

Groet, Bas
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Simplex op 04 oktober 2020, 16:25:40
Inmiddels trek ik bij alle loc's met sound
de standaard speaker eruit en vervang ze
voor een megabass speaker van Roads and
Rails. Het geluid is veel beter, kan wat
zachter geprogameerd worden en dat is
prettiger. De standaard sugarcub van esu
mik ik meteen aan de kant. Dan liever een
I-phone speaker inbouwen. Natuurlijk moet
er soms wel gebruik gemaakt worden van de
freesbank, maar das hier geen probleem.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Forever Rocofan op 04 oktober 2020, 16:27:55
Bij mij in de collectie wel een aantal treinen met sounddecoders. Ik kan niet begrijpen dat er mensen zijn die wel echte goederentreinen gaan filmen of treinen spotten op een station en thuis sounddecoders irrirant vinden.

Als je naar echte treinen gaat kijken kan het geluid ook niet uit  ;D

Het geluid zachter zetten kan altijd, maar ik vind het geluid juist een toevoeging op de hobby. Stoomlocs zonder geluid vind ik saai. Die horen juist kabaal te maken.....

Of ik ooit alles van sound ga voorzien hangt af van inkomsten, maar ik koop tegenwoordig alles gelijk zoveel mogelijk met geluid. Inmiddels met sound; Hondekoppen, plan V en T, plan U, 2200 in NMBS uitvoering, 1200's, 1300's, 25.5, Bentheimer V 100, 52 3879, 3737, 6317, DB 218, Sik en één van mijn1000's ( geen origineel geluid natuurlijk, maar ik weet toch niet hoe de echte klonken )

Vriendelijke groet Ruud B.

Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Scratchbuilt op 04 oktober 2020, 16:30:32
Hoewel er ook voor batterij-rc rijders wel sound te krijgen is ga ik er nooit aan beginnen. Wat voor mij, smalspoor veldbaantjes, wel leuk was is een luidspreker met een dieselgeluid onder de baan.  Ik heb op een showtje eens een YouTube filmpje van een smalspoor diesel buiten beeld afgespeeld en tegelijkertijd mijn locje een rondje laten rijden. Net echt! Maar een luidspreker in een loc? Nee.

Albert
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 oktober 2020, 16:35:31
Als je naar echte treinen gaat kijken kan het geluid ook niet uit  ;D
Bij echte treinen is de geluidsbeleving anders.    Je hoort hem alleen goed als hij dichtbij is. Maar op je zolder blijf je hem horen, ook als hij al een eindje uit de buurt is.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Pauldg op 04 oktober 2020, 16:41:22
De geluidsbeleving is inderdaad onvergelijkbaar. Zowel de kwaliteit, de 'vertaling' door een klein speakertje, de afstand object - ontvanger als de positie van het geluid in het spectrum van alle geluiden die je buiten hoort; een treintafel met tien jengelende sounddecoders die je allemaal even hard hoort op elk moment is onvergelijkbaar met een langsrijdende 1:1 goederentrein.

Bovendien, jongens het zijn modeltreinen, dat mag je toch wel horen?
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: ruudns op 04 oktober 2020, 16:45:09
Heb van al mijn loks alleen een Rocky Rail 6400 met sound. Wil er wel nog eentje in mijn stoomlok en eentje in een rangeerlok. Verder lekker alles zonder. Als er een trein of 6 tegelijk rijden geeft dat al herrie genoeg.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Forever Rocofan op 04 oktober 2020, 16:58:46
Geluidsbeleving anders, ja natuurlijk. Het worden nooit echte treinen.

Maar een mat 64 zonder mooi optrekgeluid, daar vind ik ook weinig beleving aan.....

Pruttelend Sikje is toch leuker om mee te rangeren.

En zo zijn er nog veel meer geluiden die er voor mij gewoon bijhoren.

Vriendelijke groet Ruud B.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Pauldg op 04 oktober 2020, 17:10:35
Ja maar... mat'64 heeft inderdaad een uniek aanzetgeluid. Ik zou het in mijn slaap herkennen. Alleen duurt dat optrekken in de praktijk meer dan een minuut. In die tijd heeft ie bij jou al minstens vijf hele rondjes gereden. Bovendien vraag ik mij af of je dat geluid van buitenaf ook op die manier waarneemt. Ik bedoel maar: je kan de situatie die bij het geluid hoort toch niet correct uitbeelden.

Neemt niet weg dat dit een afweging is die echt ieder voor zich moet maken. Wie sound fantastisch vindt zette het aan, omgekeerd is het fijn dat het ook zonder kan  :)
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Juroen op 04 oktober 2020, 17:15:38
Voor mij is not to sound.

Ik mis het niet. Ik vind het rolgeluid en sommige oudere motoren van zichzelf voldoende geluid.
Eventueel in de toekomst omroepberichten, maar die horen dan bij een station.

Wat met dan wel weer leukt lijkt zijn bedienbare stroomafnemers. Echter, daar gaat het hier niet over. Ik weet 't, zulke stroomafnemers zijn er al maar gaan volgens mij vaak gepaard met sound. Dus als ik dat echt wil, dan zal ik moeten knutselen.

Groet Juroen
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Biesje op 04 oktober 2020, 17:22:33
Net als bij Klaas was mijn eerste sound ervaring de Roco TEE DE IV. Maar ik vond het dan weer wel geinig :) Maar inderdaad op lager volume. Je moet het ding alleen horen als ie dichtbij is. Dan kan het speakertje de basjes ook nog wel aan. Als je het op fabriekniveau laat staan dan hoor je in principe alleen nog de hogere en midden frequenties.

Nadeel is dan wel dat de signaal/ruis verhouding van de decoder dan erg hoorbaar wordt. Je schroeft digitaal het geluid naar beneden maar de ruis die de decoder maakt gaat niet naar beneden. Ik vroeg mij af of je dit niet kon doen met een mini potmeter in één van de speaker draden. In theorie demp je dan al het geluid, inclusief de ruis. Dan laat je de decoder gewoon op full power staan en met de (logaritmische) potmeter regel je dan (al) het geluid lager. Inclusief de ruis. In het verleden wel eens gelezen dat iemand een speaker inclusief klankkast uit een telefoon of tablet gebruikte. Deze zijn ontworpen om toch een behoorlijke bas te kunnen produceren. Maar dat type speaker is niet meer verkrijgbaar en ik heb geen idee welke ik nu moet hebben. De Loksound 4 moet iets van 100 ohm speakers hebben dacht ik, en Loksound 3(.5) 8 ohm toch?

Verder vind ik het geluid alleen boeiend bij diesel en stoom. In een eloc of elektrisch treinstel is het gezoem van de modelmotor in combinatie met de decoder ook wel ok. Bij Elocs zou een geluidsmodule met alleen een typhoon en remgeluid al voldoende zijn Zoals in de Trix 1200 zat, alleen dan met echte typhoon en geen verkouden dromedaris. Verder zou het mooi wezen als de decoders voorzien waren van een aparte functie voor buiten geluid (wat je hoort als een trein langs rijdt) en cabine geluid (geklak van rijweerstanden, ATB bel en zo) Dat laatste hoor je niet te horen. Maar voor sommigen is het dan wel weer leuk om te beleven hoe de machinist het beleeft denk ik. Stations omroepen vind ik zonde van de geheugencapaciteit van de decoder. Die horen op een station en niet in een rijdende trein.

Ik wil ook het liefst overal geluid in nu (stoom en diesel). Mijn Bakkie lijkt wel bloot als ik hem op de baan zet naast een Piko 2200, Roco Sik en Rocky Rail 6400. Mijn Beel heeft de oude decoder van mijn DE1, dus die klinkt wat 'gek'. En mijn Roco 2400en kunnen ook wel wat geluid gebruiken.

Verder is het zoals anderen al zeiden: als de trein 'ver weg' is (op schaal) dan zou je hem niet meer moeten horen. Dat valt met de computer misschien nog wel te programmeren.

Mvg,

Robert
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: henk op 04 oktober 2020, 17:49:04
Het leukste aan een sounddecoder vind ik dat je hem uit kan zetten en de weldadige stilte die dan optreedt. Ik heb een paar soundlocs omdat die modellen niet anders werden geleverd, maar daar blijft het wel bij. Ik vind de stoomgeluiden en de dieselgeluiden gewoon niet lijken op het grote voorbeeld. Het blijft gepiep. In elocs vind ik het om die reden nog het beste te harden. Dat lijkt tenminste nog op de geluiden van het grote voorbeeld.

En verder klinkt het altijd alsof je op een paar meter van de trein staat. Ik sta omgerekend meestal op een meter of 80 en dan hoor je de wielen op de rails het beste. Net als bij modellen zonder sound zeg maar. Komt mij goed uit, want ik vind treingeluiden op afstand, het leukst om te horen.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Forever Rocofan op 04 oktober 2020, 18:04:43
@PaulDG,

Ik had het juist over de geluiden van de mat '64 die je hoort als je op het perron stond te kijken.

https://youtu.be/HhScv8R4Ai4
Even snel een voorbeeld gezocht. Er zijn misschien nog  filmpjes waar het beter te horen is.

Edit; wat hier volgens mij nog niet is genoemd is het " coasting " geluid. Het zingen van wielflenzen bij het berijden van bogen en wissels. Dat vind ik ook erg gaaf in een sounddecoder.

Vriendelijke groet Ruud B.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: zuylen op 04 oktober 2020, 18:05:07
Ik vind dat geluid wel iets extra's hebben. Natuurlijk is het nooit echt. Maar modeltreinen zijn ook een compromis van de werkelijkheid. Je kunt iets nog zo goed gelijkend maken aan het grote voorbeeld, toch zullen op een gegeven moment concessies gedaan moeten worden. Dat is ook zo bij de railflenzen aan de wielen, de lengte van rijtuigen 1/100, 1/92 of 1/87. ivb met bochten. Ook zal de motor van de modelbaan loc zijn plaats moeten hebben, al helemaal bij een stoomloc. Want in de echte stoomloc zit geen elektromotor.
Dus ik maal er niet zo om. Je wilt de echtheid zo veel mogelijk benaderen. En dan speelt bijvoorbeeld de portemonnee ook nog mee. Tenzij je zo handig bent dat je alles zelf kan bouwen.
Terug naar sound of not to sound:
Als ik er sound ik kan maken dan probeer ik het. Ook omdat ik het leuk vind om te zien wat er tegenwoordig allemaal met die digitale techniek mogelijk is. En als ik er genoeg van heb zet ik hem wel uit. Maar ik krijg er nog steeds niet genoeg van......... ;)
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Pauldg op 04 oktober 2020, 18:36:40
@Ruud B, helder, geluiden van buiten zijn ook realistischer na te maken. Die wisselgeluiden zijn ook wel mooi, maar dat kan ook zonder sounddecoder denk ik. Een chipje met het goede geluid bij de wissel en een reed contactje of zo moet werken. Voordeel van rail en wisselgeluid is ook het ontbreken van bastonen en dus makkelijker te verschalen  :)

Mvg, Paul
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Marc tramt op 04 oktober 2020, 22:18:38
Voor mij heeft het alles met de schaal te maken. Hoe groter de schaal, hoe noodzakelijker en realistischer het geluid is en bijdraagt aan de beleving. In een spoor 1 stoom- of dieselloc kun je aardig wat aan speakers kwijt en krijg je echt dat mooie volle geluid.
H0 modellen zijn een stuk kleiner en bekijk je dus, op schaal gezien, van een grotere afstand en daar hoort een ander geluid bij. Op afstand hoor je eigenlijk alleen hoofdzakelijk ruis en gesuis. Bovendien is het geluid dat er uit een h0 model komt toch meestal minder van kwaliteit van bij een spoor 1 of 0 model.
Geluid bij elektrische locs (of trams  8)) voegt voor mij niet zoveel toe, net als allerlei stationsomroepen of schep geluiden.
Kortom: geluid bij stoom- en diesellocomotief in spoor 0 en 1, en de rest niet.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Biesje op 04 oktober 2020, 22:32:51
Dat gesnerp bij het rijden in bogen en wissels vergat ik nog in mijn berichtje, dat kan inderdaad prima in de baan zelf gebouwd worden. Je hoort dit eigenlijk alleen bij de desbetreffende (krappe) bogen en wissels dus kan je dit met een sensor en een geluidsmodule onder de baan maken.

Voor mij voor later zorg hoe ik dit ga maken, nog steeds geen baan alhier :P . Maar ik dacht aan een optische sensor. Ik heb een soort van beeldje van 2 vogels met een sensor, kom je er dichtbij dan gaan ze fluiten (ooit gekocht om mijn vader te pesten). Dus als er een trein over zo'n sensor rijdt moet dat ook mogelijk zijn, gekoppeld aan een random dinges die dan een willekeurig geluid afspeelt zodat het niet steeds hetzelfde piepje is wat je hoort. Nadeel is dan wel dat je het ook hoort als een sikje er overheen rijdt. Of piepen die net zo? Ik dacht alleen zwaardere locs en treinen.

Mvg,

Robert
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Marcel112 op 04 oktober 2020, 22:40:20
Redelijk wat locs met "herrie" er in. Al dan niet af fabriek ingebouwd.

Heb geen baan thuis, daar zou je er toch maar horendol van worden. Op een beurs, en met het juiste volume, kan het juist veel toevoegen.
Juist dan die conducteursfluit, korte tyfoon en dan pas het daadwerkelijke vertrek. Vooral voor de kijkende kinderen (klein en groot) dan een leuke toevoeging.

Hoewel die tyfoon ook wel eens handig kan zijn om te horen waar je loc zich bevindt op een grotere BNLS-forum baan.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Edde op 04 oktober 2020, 23:06:12
Ik heb twee treinen met sound, een NS 1200 en een Plan T.
Plan T omdat het prijsverschil in de winkel met een gewone decoder niet veel was
en de 1200 was een verjaardag cadeau.
Bij juist deze modellen vind ik de meerwaarde nihil....
Nu een DR V100 met sound besteld voor een nieuw project
en ben ook van plan om een nieuwe sik aan te schaffen voor het huidige projectje!
Allebei de thema's worden kleinschalig, dus wel leuk met geluid denk ik?!

gr Ed.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Robbedoes op 04 oktober 2020, 23:52:07
Op mijn vroegere h0 baan reed ik met Koploper en geluid, voornamelijk stoom. Een belangrijk punt: de rijgeluiden van de treintjes zelf moet minimaal zijn.

Ik had de rails met styropur kant-en-klaar bedding van Tillig en her en der stukjes zelf gestrooid, maar altijd met flexibele lijm die het geluid niet overdraagt. Daaronder nog een laag geluidsisolatieplaat voor laminaat. Het was fantastisch stil, heel zacht geklak van wieletjes over de raillasjes en soms hoorde je een motortje draaien. Dan is een geluidsdecoder echt perfect: als de lok nadert ga je hem pas horen, het geluid is niet zo schel, en je hoort niet al die geluiden door mekaar heen.

Nu rijd ik spoor 1. Toen ik hiermee begon dacht ik dat het geluid wel top moest zijn. Dat viel tegen, en nog steeds niet beter bij loks die nieuw geleverd worden. Omdat ik thuis alleen maar een paar meter op en neer kan rijden, vind ik geluid wel een hele belangrijke extra dimensie, net als dynamische rook. Daarom ben ik redelijk veel met geluid bezig, dat wil zeggen geluiden zelf aanpassen, eigen geluiden op de decoder laden, alles met de ESU Lokprogrammer of de Zimo MXULF, en daarnaast het inbouwen van andere speakers. Dat laatste is soms echt een flinke klus met allemaal kwetsbare onderdeeltjes waarbij soms halverwege je het koude zweet uitbreekt, maar het loont meestal enorm.

In ieder geval vind ik zelf geluid een grote toegevoegde waarde hebben. Hierbij een linkje naar een video van mijn railbus:  Railbus (https://youtu.be/RDz0IGZB1Uc) en een linkje naar mijn  BR78 (https://youtu.be/Z7sThri3JEA). Beide met zelf aangepaste geluidsfiles. Hoewel met een mobiele telefoon opgenomen, krijg je als je met koptelefoon luistert, een aardige indruk. Het is nog steeds verre van echt, maar begint m.i. wel ergens op te lijken.

Groeten,
Robert
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Ronald Halma op 05 oktober 2020, 08:26:13
Aantal locs met sound en het voegt zeker wat toe. Vind het in spoor 0 wel veel beter en echter, vooral door de grote speakers en de fijne bastonen. Heb banen in 0, 0N30, H0 en 1;55n3 en allemaal hebben ze soundlocs. Ook op de nieuwste H0 baan komen soundlocs.

Dus ja, voor mij bij voorkeur met sound op de tentoonstellingsbanen. Voor thuis is alleen rijden zonder sound ook prima :)
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: bask185 op 05 oktober 2020, 08:44:09
Ik heb 3 of vier sound locs waarvan de oudste al meer dan 10j oud is. Ik zette er nooit meer dan 2 tegelijk aan vanwege het lawaai.

Op een gegeven moment ging ik traxxen sparen en sinds dat omslag punt besteed ik eigenlijk niet meer dan ~€120 aan een locomotief met een enkele uitzondering. Ik heb de helft voor ~€100 gekocht. Ik heb dus liever 3 niet sound treinen dan 1 sound trein.

Ik ga nu geleidelijk overstappen naar engels spul omdat dat behalve super mooie treinen zijn, het ook veel goedkopere treinen zijn. Ik vind het gewoon het geld niet meer waard om met sound te gaan rijden. Ik denk dat ik misschien later nog wel 1 a 2 diesels en misschien een stoomtrein naar sound ombouw, maar meer dan dat wordt het niet voor mij.

Bas
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Rick op 05 oktober 2020, 10:42:16
Ik zit er een beetje tussenin... ik hoef niet alle optrek en stationsgeluiden en koppelingen en diesel of elektra geluid, maar een trein die langzaam afremt voor een sein en dat je dan even subtiel wat piepende remmen hoort, of af en toe even de hoorn, dat is toch wel erg cool.
Precies, al vind ik het optrekken van een diesel ook leuk om te horen, de rest hoeft van mij ook niet. Hier zijn ook maar zo'n zes treinen met geluid aanwezig want dat is genoeg voor de afwisseling.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Roy van Dijk op 24 oktober 2020, 21:30:34
Paar ingrediënten voor een bak herrie:

- 1 x  DR BR 132 202-3  (https://www.piko.de/DE/index.php/nl/piko-nieuws/modelpresentaties/904-h0-expert-diesellocomotief-br-132-dr-52760-52761.html)(Piko 52760).
- 1 x ESU LokSound V5.0 decoder (http://www.esu.eu/produkte/loksound/loksound-5/) + 1 x ESU sugar cube speaker (http://www.esu.eu/en/products/accessories/loudspeakers/modular-speaker-baffle-set-for-a-single-sugar-cube-speaker//) + 1 x Roads & Rails bass enhanced speaker (https://www.roads-and-rails.co.uk/collections/speakers/products/26x14x7-bass-enhanced-dcc-sound-speaker-4-ohm).

Ik ga nog kijken of ik de ESU sugar cube ga vervangen voor een speaker van Roads & Rails of AliExpress, daar staat ook leuk speelgoed tussen.
Hij zit nu erg mooi boven een draaistel incl. een goede klankkast.
Het klinkt goed vol, misschien ook door het ESU HiFi-gebeuren in de decoder.
Normaal zet ik sound maar op 15% of 20%, maar deze staat voorlopig op 75% omdat het wel even genieten is ;D

Klein filmpje:
https://vimeo.com/471724184

Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: Stefan88 op 27 oktober 2020, 07:34:57
hier heb ik een aantal loks met sound
maar zeker niet teveel
nu rijden er hier niet meer dan 3 tegelijk dus 1 daarvan is dan wel leuk


in de ringloods is het wel leuk als er 2 diesels staan waarvan 1 stagionar draait
4 stomers met sound
en dan de 5e stomer onder de kolenbunker


dat geeft dan wel een leuk effect


maar vaak na 10 min ben je er ook wel klaar mee
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: zuylen op 27 oktober 2020, 14:13:28
Ooit heb ik een Amerikaanse baan gezien, nog voor het digitale tijdperk, waarbij ze toen verschillende casette-recorders (we spreken over de jaren 80) draaiden. De sound ging via de rails met verschillende filters richting luidsprekers in de loc. Uiteraard was alles niet zo flexibel als nu met digitale technieken. Maar het klonk heel realistisch, ook omdat er grote speakers buiten de locs om met omgevingsgeluiden werden gebruikt. Ik heb daar toen ademloos naar zitten kijken en luisteren.
Titel: Re: To sound of niet to sound
Bericht door: rjr op 27 oktober 2020, 15:24:06
Heb op moment 6 geluidsloks op de baan staan, allemaal hebben ze geluid aan. Maar de computer regelt wel dat het geluid alleen in de "zichtbare" blokken aan staat. In schaduwstation, of niet zichtbare deel van de baan staat geluid uit. Als alles goed samen komt zou het kunnen dat 4 loks gelijktijdig geluid aan hebben staan. 2 die op het kleine stationnetje staan, 1 die het station net verlaat en 1 die binnen komt. Maar in de praktijk gebeurd dat eigenlijk niet echt. eens een keer 2 die geluid aan hebben.

En dan staat het geluid ook nog redelijk zacht zodat je het hoort als je er vlak bij staat.
Inclusief fluit en omroep geluiden uit de treinen bij binnenkomst of voor vertrek. Is me nooit echt teveel omdat meestal geluid erg beperkt is.

Als de baan meer af is gemaakt en er meer punten zijn waar zichtbaar gereden wordt moet ik even kijken of ik daar ook overal met geluid ga rijden, of dat toch wat meer beperk tot de stations, of misschien alleen het station waar het nu gedaan wordt. Maar dat zien we wel.

Groet,
Roelco