BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: Silvolde op 08 september 2020, 19:53:55

Titel: Het reinigen van messing
Bericht door: Silvolde op 08 september 2020, 19:53:55
Even een vraagje aan de bouwers van messing modellen.

Ik ben stap voor stap bezig messing etsplaten, die ik een tijd terug overgenomen heb, te reinigen om daarna met andere messing onderdelen samen te bouwen; in dit geval een RTM etsplaten set uit de beginperiode van Kees van der Vis.

In eerste instantie wilde ik de oxidelaag met een vloeibaar schuurmiddel verwijderen waarbij de toevoeging van gritstraalpoeder het poetswerk vergemakkelijkte. In een oude notitie vond ik het gebruik van WC Eend Plus als probleem oplossing. Ik vond nog een restje en daarmee kon ik de geëtste onderdelen snel en goed reinigen. De fles bevat 5 tot 15% mierezuur (nog de oude spelling). Als ik de huidige WC Eend producten analyseer vind ik totaal geen informatie over het gehalte miere(n)zuur.

Ik heb ooit ergens gelezen welk huidig WC eend product miere(n)zuur bevat. Wie kan hier uitsluitsel geven?

Groet,
Rob
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: FritsT op 08 september 2020, 20:24:03
https://www.dekruidenbaron.nl/citroenzuur.html (https://www.dekruidenbaron.nl/citroenzuur.html)

https://www.bol.com/nl/p/brasso-koperglans-voorheen-koperpoets-175-ml-2-flesjes/9200000085137287/?Referrer=ADVNLGOO002038A-IX3XYP4AXPIIG-453203983878&gclid=EAIaIQobChMI4J6L9Zfa6wIVj6l3Ch1sfwhaEAAYASAAEgKxUPD_BwE (https://www.bol.com/nl/p/brasso-koperglans-voorheen-koperpoets-175-ml-2-flesjes/9200000085137287/?Referrer=ADVNLGOO002038A-IX3XYP4AXPIIG-453203983878&gclid=EAIaIQobChMI4J6L9Zfa6wIVj6l3Ch1sfwhaEAAYASAAEgKxUPD_BwE)

en railgum doet ook wonderen.
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: TonM op 08 september 2020, 20:44:15
Voor het reinigen van etsdelen voorafgaand aan het solderen, gebruik ik meestal een glasvezelstift. Minder gedoe en veel sneller dan "natte" schoonmaakmiddelen.
En voor grotere oppervlakten zoals FritsT al zegt, een stuk railgum.

WC Eend gebruik ik wel om na het solderen schoon te maken. Een scheut in een bak water en het model een tijdje er in laten weken.

Grtz, Ton
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: jandcargo op 08 september 2020, 20:52:39
Hallo,

De oxidelaag die op de messing zit is zo dun dat reinigen niet nodig is. Na het schuren o.i.d. zal zich direct een nieuwe oxidelaag vormen. Wel belangrijk is het om een goed vloeimiddel te gebruiken om te solderen. Dat kan S39, fosforzuur of een ander middel zijn . daar zijn vele meningen over
Tenzij echt verontreinigd is het niet nodig.

succes jandcargo
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: FritsT op 08 september 2020, 21:41:08
Een compleet gebouwd blank messing model kan best wel opknappen van een (citroen)zuurbad. Een keer per jaar herhalen net zoals het zilveren bestek.

Verbaasd me dat het niet (online) bij de (taart)bak spullen van grootgrutter Appie ligt. Maar dan hebben ze genoeg spullen waar citroen in zit, dus keuze genoeg. Alleen zonde als je er Radlerbier voor gebruikt.


Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 september 2020, 21:56:19
Na het schuren o.i.d. zal zich direct een nieuwe oxidelaag vormen.
Dat effect is bekend van aluminium. Daarom is aluminium lastig te solderen. Maar gaat dat bij messing ook zo?
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: ingenium op 08 september 2020, 22:29:51
Ja.
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: FritsT op 08 september 2020, 22:35:49
Het ene zuur is het ander niet. Haal ze niet door elkaar of zeg stoer .. kan wel.
Gebruik NOOIT zure WC-ontstopper !

Dat is zwavelzuur, meestal 96%. En als je denkt dat dat te sterk is en er water bij wilt doen om te verdunnen......wil je niet weten, maar een enkeltje brandwondencentrum is niet ondenkbeeldig.

Stelregel: nooit met een bak zwavelzuur in de regen lopen.
Het weinige water dat in contact komt met het zuur gaat acuut koken en spat met zuur en al overal naar toe, dus ook in je gezicht.
Zwavelzuur aan water toevoegen is "veilig".

Dus ook in de verstopte WC .. veiligheidsbril op als je dat spul gebruikt.

Onbekendheid met chemicaliën.....ook in de modelbouw.....blijf gezond.

Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: jandcargo op 10 september 2020, 21:26:18
Hallo,

metalen als aluminium,messing, lood ed vormen bij blootstelling aan lucht(lees zuurstof) een corrosielaagje dat afsluitend is voor de onderlaag. Het oxidatieproces gaat dus niet verder de diepte in. BIj metalen als  ijzer vormt zich een corrosielaagje dat niet afsluitend is en ontstaat er zg interkristallijne corrosie, dat betekent dat het corroderen verder de diepte in gaat en dus gaat doorroesten.

Oppoetsen van eerstgenoemde metalen heeft dus alleen een cosmetisch effect

groeten jan dcargo
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: tijgernootje op 12 september 2020, 10:53:48
Verbaasd me dat het niet (online) bij de (taart)bak spullen van grootgrutter Appie ligt. Maar dan hebben ze genoeg spullen waar citroen in zit, dus keuze genoeg. Alleen zonde als je er Radlerbier voor gebruikt.
Wellicht is dit citroenig genoeg ?
https://www.ah.nl/producten/product/wi199088/ah-citroensap (https://www.ah.nl/producten/product/wi199088/ah-citroensap)
kosten 43 cent p flesje,kan je weinig bult aan vallen denk ik  ;)
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2020, 11:07:25
metalen als aluminium,messing, lood ed vormen bij blootstelling aan lucht(lees zuurstof) een corrosielaagje dat afsluitend is voor de onderlaag.
Dat is wel zo, maar de mate waarin dat gebeurt is heel verschillend. Messing kun je ondanks dat oxidelaagje vrij makkelijk solderen, bij aluminium is dat bijna niet te doen. Hoewel het me wel eens is gelukt.
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: Tulpendaal op 12 september 2020, 11:42:35
Heb gelijk 100% citroenzuurkorrels bij de Edeka gekocht voor minder dan 3euro op de poetsafdeling.  itroenzuur wordt ook gebruikt om de koffiezetter te reinigen. Vraagje kan ik een citroenzuur bad in mijn ultraschal RVS bak manen en daar laten voor regelmatig gebruik om kan dat problemen geven en welke concentratie is dan goed voor messing?
gr Joke
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: 72sonett op 12 september 2020, 15:23:34
Als het om een (organisch) zuur gaat, kun je ook schoonmaakazijn gebruiken, of vitamine C.
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: Silvolde op 14 september 2020, 19:31:26
Dank aan allen voor de reacties.

Normaal gesproken worden de etsplaten na het etsen afdoende geneutraliseerd waar na een lichte polijstbewerking de onderdelen goed kunnen worden gesoldeerd. In de bouwbeschrijvingen van Ferro Suisse wordt deze voorbehandeling aanbevolen. De RTM etsplaten waren echter niet alleen onvoldoende geneutraliseerd maar ook niet geheel correct geëtst; vooral de mahoniehouten wanden waren onvolledig geëtst. Om dit te corrigeren heb ik eerst de onderdelen uit de etsplaat verwijderd, de randen gladgemaakt en geheel ontvet. Vervolgens heb ik de achterzijde op zelfklevende plasticfolie bevestigd en de voorzijde van een laag (Positiv 20) fotolak voorzien.  Na droging heb ik de ontbrekende en deels aangebrachte groeven met een kraspen aangebracht en daarna de onderdelen in een ammonium persulfaat oplossing laten etsen.

Anders dan IJzerchloride is deze etsvloeistof helder en kleurt naarmate het etsproces vordert lichtblauw. Vanzelfsprekend is het etsproces continu gevolgd om te voorkomen dat er delen onbedoeld weg geëtst worden. Uiteindelijk viel het 'verlies' mee en werden ook delen onder de fotolaklaag - vermoedelijk door een onvolledige reiniging - licht aangeëtst. Dit geeft uiteindelijk als voordeel het effect dat het rijtuig net van de sloop gered is...

Omdat het schuren c.q. polijsten en met glasvezelpotloden niet het gewenste effect opleverde heb ik eerst een aantal onderdelen in de eerder genoemde WC-Eend Plus vloeistof ondergedompeld. Wat opviel was dat de messing onderdelen rood kleurden wat erop wijst dat het zink uit de legering opgenomen wordt. Vervolgens heb ik de onderdelen in een backing soda oplossing gebracht en daarna geneutraliseerd. Inmiddels heb ik de onderdelen in citroenzuuroplossing - ik gebruikte ca 1 eetlepel citroenzuur poeder in ongeveer 300 ml. kokend water - gereinigd, daarna in stromend water geneutraliseerd en gedroogd. De beide afbeeldingen geven goed de verschillen tussen de originele en de gereinigde onderdelen weer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CW-RTM-01x.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CW-RTM-01x.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CW-RTM-02x_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CW-RTM-02x_1.jpg)
 
De etsplaten stammen uit begin 80-er jaren. Het is fascinerend te zien hoe ver de detaillering in die tijd al doorgevoerd werd. Kees tekende de afbeeldingen met Oost-Indische inkt op schaal 4:1 welke later fotografisch verkleind werden. 

Groet, Rob

PS. Voor de oplettende lezer valt best wel iets op.   
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: roadster36 op 15 september 2020, 00:46:27
bovenste plaat is het streepje nog niet top
Titel: Re: Het reinigen van messing
Bericht door: ingenium op 15 september 2020, 00:47:54
Fascinerend. Ik zou ze gewoon opnieuw in AutoCAD getekend hebben overigens. En deze inlijsten ofzo.