BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: bask185 op 04 augustus 2020, 10:17:25

Titel: Waar moeten in dit voorbeeld de seinen staan
Bericht door: bask185 op 04 augustus 2020, 10:17:25
Ik heb een vraagje. Ik ben elektronica te ontwikkelen voor seinen die je doorgaans in een normaal blokstelsel aantreft. De logica daarachter heb ik uitgwerkt en ik ben nu naar de stations aan het kijken. Voordat ik de logica er achter kan ontwikkelen, moet ik weten waar welke seinen moeten staan en waarom.

Ik heb dit voorbeeld gemaakt. Het sporenplan moet overeen komen met dat van station Heerhugowaard waar ik vanvavond even een kijkje wil nemen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hhw2.png)

Als ik naar het sporenplan kijk, kan je van elk spoor naar elk ander spoor.
Ik zie op google maps dat elk perronspoor in beide richtingen is geflankeerd door een sein. Aan de Alkmaar kant zie ik 2 inrij seinen (aan de andere kant zullen die vast ook staan, maar die kan ik niet op maps zien). Wat me hier opvalt is dat er helemaal links achter de wissels 2 blokseinen staan richting Alkmaar. Een voor het linker spoor en een voor het rechter spoor.

Wat ik eigenlijk niet snap is waarom er zo dicht na het station al blokseinen staan, waarom is dat gedaan? Is het linker sein richting Alkmaar ook nodig? Dat spoor wordt normaal niet in die richting bereden, maar ik kan me voorstellen dat je dat wel wilt kunnen als er iets mis is met het andere spoor? En het lijkt me handig om machinisten te laten stoppen als een wissel hem naar het linker leidt?

Hoe gaat dit nu allemaal precies in zijn werking?

Mvg,

Bas
Titel: Re: Waar moeten in dit voorbeeld de seinen staan
Bericht door: Joop_L op 04 augustus 2020, 10:51:46
Bas, kijk eens op Sporenplan.nl Daar staan alle seinen rondom Heerhugowaard. Misschien dat dat je wat duidelijkheid geeft.
Titel: Re: Waar moeten in dit voorbeeld de seinen staan
Bericht door: bask185 op 04 augustus 2020, 11:34:17
Bedankt voor de hint. Best informatief, ik ben ook nog bezig met de logica van het beveiligen van enkelsporige stukken en gebruik maken van een rijrichting biedt mij nieuwe mogelijkheden  (y)

Bas
Titel: Re: Waar moeten in dit voorbeeld de seinen staan
Bericht door: AB 7216 op 04 augustus 2020, 13:06:03
Deze al eens gelezen?

https://www.irse.nl/kennis/oranjeboeken/autblokdes/index.html

Daar staat je antwoord in voor het sein op het linkerspoor.
En hoe de vrije baan beveiliging werkt bij vierdraads ABP

Groeten Arjen