BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: fozziebear op 18 juli 2020, 13:48:18

Titel: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 18 juli 2020, 13:48:18
Goedendag allemaal,

Als herintreder ben ik momenteel bezig om uit te zoeken hoe ik mijn toekomstige baantje digitaal kan gaan bestieren. De bedoeling is om of een eenvoudige setup te maken met Arduino+motorshield met daarachter een booster, of een centrale te bouwen met alle toeters en bellen en uiteraard ook weer gevolgd door een booster. Hoe dan ook wordt dit dus een centrale met een H-brug uitgang.

De setup die ik voor ogen heb wordt dan: 
Voor het omzetten van H-brug naar common ground zou in principe een optocoupler (6N137) met wat randondelen voldoen. De zaak is dan galvanisch gescheiden en de optocoupler is snel genoeg voor deze klus.
Echter.....en nu komen we bij het probleem waar ik tegenaan loop, de EDITS booster dient te worden aangestuurd met een symmetrisch signaal en dat gaat niet lukken met de beoogde optocoupler. Aangezien ik geen electronica gigant ben, meer van het type "monkey see, monkey do", heb ik even geen idee hoe nu verder. Misschien met een dual optocoupler, maar dat is maar een gok. En voordat ik de plaatselijke onderdelenboer aan de jaaromzet van de eeuw help door lukraak iets in elkaar te zetten om het vervolgens op te blazen lijkt me ook geen oplossing.
Dusss...wie van jullie kanjers kan eens wat licht in de duisternis laten schijnen. Voor de juiste oplossing zal je eeuwige roem ten deel vallen.
Alvast dank voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Karst Drenth op 18 juli 2020, 14:18:18
Citaat van: fozziebear
... Voor het omzetten van H-brug naar common ground zou in principe een optocoupler (6N137) met wat randondelen voldoen. De zaak is dan galvanisch gescheiden en de optocoupler is snel genoeg voor deze klus....

Dat lost nog steeds niet op, dat je bij Centrale-Booster overgang CG + H-brug tegen elkaar hebt hangen.... en dus de H-Brug het loodje gaat leggen (Editsbooster trekt zich nergens iets van aan met 10 Amp)

Dus:

Citaat van: fozziebear
... Voor het omzetten van H-brug naar common ground zou in principe een optocoupler (6N137) met wat randondelen voldoen....

is niet voldoende, ook niet "in principe". ')

Ik denk: Beter alleen de EDITS gebruiken en de uitgang van de centrale alleen als sturing van de ingang van de Edits.

Grtzz,
Karst
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 juli 2020, 16:59:56
Als je de centrale en de booster uit afzonderlijke trafo's voedt moet het volgens mij wel kunnen. Ik zou niet weten wat er dan fout kan gaan. Maar handig is het niet. Beter neem je alles common ground of alles H-brug. Een mix van systemen kan fout gaan in een moment van onbedachtzaamheid.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: henk op 18 juli 2020, 17:53:15
Met die Editsbooster heb je verder meestal ook niet meer nodig.
Maar ik vraag me af of Ron wel twee boosters op de baan wil aansluiten. Of denkt hij dat de uitgang van een H-brug booster niet geschikt is als ingangsignaal voor een common ground booster? Volgens mij kan dat prima.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: phdirk op 18 juli 2020, 20:36:33
Hi All,

Ik heb jarenlang met een Edits booster gewerkt, zowel achter een TwinCenter, maar ook IB en DR5000. De centrale stuurde, zoals Karst ook aangeeft alleen de booster aan en hing zelf niet aan de baan. De baan werd dus alleen aangestuurd door de Edits booster en dat werkte prima, totdat de kortsluitbeveiliging van de Edits Booster zo gevoelig werd, dat de opstartpuls hem al deed uitslaan. Nu staat er een Uhlenbrock Power8 voor in de plaats.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: bask185 op 18 juli 2020, 23:14:58
Grappig dat iemand anders er ook tegen aanloopt. Ik had dus ook een dcc centrale gebouwd. Onder de baan komen ook nog arduino's voor wissels en terugmelders.

Mijn eerste plan was om die Arduino's te voeden met de baanspanning. Dus ik dacht: gelijkrichten -> dc-dc converter en voila.

Dat was op het eerste zicht een goed idee. Maar...ik wilde massa detectie hebben. En om dat te laten werken moet de Arduino ground direct aan de railmassa hangen. Maar zou ik dat doen dan zou ik een van de 4 diodes in de gelijkrichter kortsluiten.

Hoe los ik dat op? Ik laat de H brug achterwege. Ik heb nu een N channel Mosfet en een P channel Mosfet die samen een push-pull circuit vormen. Om dit te laten werken moet ik behalve +12V ook echt -12V hebben.

Ik heb 2 identieke 12V voedingen die in serie staan. De aansluiting tussen die 2 dat is mijn 0V, dat is de common ground. De rails zijn hier ook aan verbonden. De puko's worden door het push-pull circuit omwisselend naar de +12 en -12V geschakeld.

Ik heb deze middag de print gefabriceerd en ik moet nog testen. Alleen de raspberry die de Arduino moet programmeren doet nog een beetje moeilijk...maar dat is een ander verhaal.

Wat ik trouwens nog niet heb opgelost is de kortuitbeveiliging. Ik kan nu niet meer zomaar een shunt weerstand inbouwen omdat ik geen H brug meer heb. Ik heb er nog geen oplossing voor bedacht. Die bedenk ik morgen. :police:

Mvg,

Bas
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 19 juli 2020, 09:55:44
Goedemorgen iedereen,

Allereerst mijn dank voor de bijdragen tot nu toe.

Voorzover ik nu begrijp schijn ik niet helemaal duidelijk te zijn geweest in mijn opzet dus zal ik dat nogmaals proberen te verduidelijken in mijn eigen Jip en Janneke taal.

Datgene wat Karst voorstelt is inderdaad wat ik wil, een centrale cq DCC unit waarvan de uitgang is aangelsoten op de ingang van de EDITS booster. Ik heb het gehad over zelfbouw centrales (gewoon leuk om te doen en niet te gek duur), maar ik ben ook bijzonder gecharmeerd van de DR5000 met al zijn aansluitingen. Bij gebruik van de DR5000 zou ik voor de kortsluitmelding de DR5039 kunnen gebruiken welke ik op de Loconet B aansluit. Is dat probleem ook gelijk opgelost.
Blijft echter wel dat ook de DR5000 evenals de Arduino oplossingen een H-brug uitgang heeft. En je kan de forums doorspitten maar overal komt naar boven "SLUIT NOOIT EEN H-BRUG ZOMAAR AAN OP COMMON GROUND" en vandaar ook de optocoupler die er mijns inziens tussen moet. Voorzover mijn electronica kennis reikt (deze is van voor het buizen tijdperk) zal in het geval van de optocoupler 6N137 alleen de positieve flank worden omgezet met als resultaat alleen een postieve spanning naar de ingang van de booster (asymmetrisch). De EDITS booster verlangd echter een symmetrische spanning (+ en -). Maar misschien heb ik het heeeeelemaal verkeerd "so correct me if i'm wrong". dit is dus het specifieke punt waarop ik hulp vraag.

Voor diegenen met het advies om gescheiden voedingen te gebruiken, ja dat doe ik altijd en randaarde sluit ik nergens aan om lussen te voorkomen. Kost ff wat meer maar kan een hoop ellende schelen.

ik hoop dat een en ander nu wat duidelijker is. Soms zijn dingen in je hoofd makkelijker te begrijpen dan wanneer je het op papier moet zetten. Mochten er toch nog onduidelijkheden zijn of wil je dat ik het teken, vraag het.

Als toegift voor Bask185 m.b.t. kostsluitbeveiliging, kijk hier eens naar: https://www.lydo.nl/hobby/edits-booster-cde-interface/

Met vriendelijke groet,
Ron



Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Ben op 19 juli 2020, 10:03:18
Waarom 10A zou mijn vraag zijn, je hebt het over een "baantje".

Ik snap dat zelfbouw leuk kan zijn maar toch. Pak een DR5033 booster, links en rechts in de aanbieding. Samen met de DR5000 (ook in de aanbieding, even googlen) heb je 2x 3A tot je beschikking. Maar ik realiseer me dat dat niet je vraag is.

Gr, Ben.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 juli 2020, 11:44:56
.....en randaarde sluit ik nergens aan om lussen te voorkomen.
Heb je dan randaarde op de apparaten die je gebruikt? Dat komt bij modelspoor weinig voor.  En als er aan een apparaat een randaardestekker zit dan moet je die aarde aansluiten. Dat is een veiligheidsdingetje. Aardlussen kunnen bij audioapparatuur een probleem vormen, maar bij modelspoor is dat geen punt.

Hoe wil je de Editsbooster aansturen, uit welke uitgang van de DR5000?
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 19 juli 2020, 13:35:57
Hallo Ben,

Elke vraag kan zomaar relevant worden.  De reden is tweeledig.


Los van bovenstaande ben ik op dit moment bezig met een inventarisatie van wat technisch mogelijk is en daarvoor benodigd. In die zin lijkt mij een testbaantje een verstandige eerste stap ipv een complete grote baan neerleggen en dan maar eens kijken of het te automatiseren valt. En geloof me, wat was dat gaaf nadat ik mijn eerste lokdecoder had ingebouwd en de eerst ronde ermee had afgelegd, toendertijd nog met MRdirect. De lok kwam zelfs weer op hetzelfde punt uit zonder eerst 3 seinpalen te hebben geramd en een nog snel overstekende koe alvast gereed te hebben gemaakt voor het schap bij de AH.

Ik hoop dat hiermee je vraag voldoende is beantwoord.  Mocht je er off topic dieper op in willen gaan mag je me altijd een PBtje sturen.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 19 juli 2020, 13:38:10
Hallo Klaas,

Ik wil gewoon de track uitgang van de DR5000 gebruiken om de EDITS booster mee aan te sturen. Dit uiteraard alleen als ik zou besluiten voor de DR5000 te gaan.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 19 juli 2020, 15:02:46
Hallo Klaas,

Nog even reageren op je aardings verhaal. Mijn scoop hangt wel degelijk aan aarde en zodra je dan gaat meten kun je wel degelijk dingen opblazen. Maar helemaal met je eens, aarde is er niet voor iets.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 juli 2020, 16:55:11
Ron, de hele elektrische toestand van je spoorbaan is toch vrij van aarde? Dan kun je rustig met een geaarde scoop werken zolang je die aarde op maar 1 punt aansluit. En als je een tweekanaalsscoop hebt kun je ook in differential mode werken.

Wat de koppeling van de track-out van de DR5000 naar de Edits booster betreft, ik heb daar wel een idee voor. Zal kijken of ik vanavond tijd heb om een schema uit te werken.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 juli 2020, 19:42:54
Ik heb onderstaand schema in elkaar gezet. Als basis het originele schema van de Edits booster gebruikt.
Daarbij liep ik wel tegen een probleempje aan. De opto die je in je startbericht noemt is hier niet bruikbaar want die kan alleen maar naar V- sinken. Daarom hier de PC827 getekend. Ook daarmee zit het nog niet helemaal goed. Als nl. de ene opto aangestuurd wordt dan staat over de uitgang van de andere de volle voedingsspanning van 40V en volgens de datasheet mag die maximaal 35V zijn. Ik heb nog geen geschikte opto gevonden die meer spanning aankan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/dr5000-edits.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/dr5000-edits.jpg)
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 20 juli 2020, 08:27:51
Dag Ron,

Je hebt de CDE interface op lydo.nl al gezien. Kan je vertellen waarom  je die niet kan gebruiken?
Ik kwam een aantal problemen tegen tijdens het testen die ik niet van te voren verwachtte (zie de manual). Het ontwerp is uit de losse pols gedaan en kan echt wel wat efficienter, maar het werkt wel  :)

Ik heb ook eerst geprobeerd om direct de uitgang van de DR5000 aan te sluiten op de booster, alleen werkt de kortsluitbeveiling dan niet.
Als je met een arduino overweg kan gaan, zou je deze kunnen gebruiken voor de loconet interface en de edits logica. Genoeg pinnen voor twee edits booster aansluitingen en evt noodstop knoppen.

Succes,

Gertjan
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 10:43:59
Hallo GertJan,

Ik wil voor alle duidelijkheid nog maar eens stellen dat ik geen electronica expert ben dus even zo'n schema lezen kost mij meer moeite dan anderen.
 
We praten dus over dit schema:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lydo-CDE.jpg)

Als ik je dus goed begrijp zou je dus de track uitgang van het h-brug DCC signaal aan de D en C willen hangen? Zie ik het dan goed dat dit signaal rechtstreeks in verbinding staat (via een relais) met signaalingang 4 van de EDITS booster? dit is dus precies wat je niet wil. Ikke niet begrijpen......

Verder kan ik op dit moment nog niet met een Arduino overweg anders dan het laten knipperen van een LED. Jippie! Je kan je misschien nu afvragen waar ik mee bezig ben of dat de dingen te hoog voor mij gegrepen zijn, maar ik probeer eerst een inschatting van de zaken te maken en de eerste stap was een lok een rondje te laten maken icm MRdirect en ja ja de EDITS booster. Aangezien ik  hiermee tegen een aantal zaken aanliep ben ik nu bezig om de aansturing anders te doen. En vandaar dit draadje.

Maar leg me maar uit wat ik fout zie, dan kunnen we misschien vanuit dat standpunt verder werken.

Met vriendelijke groet,
Ron

Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: henk op 20 juli 2020, 11:22:04
Kan iemand mij uitleggen wat het probleem van Ron nu precies is?
Er zijn verschillende interfaces voor de aansluiting van centrales op de Editsbooster in omloop (ook met opto's) en volgens mij hebben mensen van alles en nog wat op die booster aangesloten, vaak genoeg gewoon de uitgang van een centrale.

Je centrale zal een mogelijkheid tot kortsluitsignalering moeten hebben. Een CDE aansluiting heeft die bijvoorbeeld (E naar nul halen dacht ik). Mogelijk bevat dat Arduino-ontwerp van zichzelf al een dergelijke signalering. Zou wel moeten eigenlijk. De Editsbooster slaat af bij kortsluiting en dan is het een koud kunstje om via een relais of een opto de signalering van je centrale in werking te stellen.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 11:35:17
Hallo Henk,

Ik was al even bang dat ik zelf de enige was die de welbenkende bomen in het welbekende bos niet meer zag. In mijn optiek is de vraag heel simpel. Ik wil een centrale, of hoe je de unit ook noemt, welke een h-brug uitgang heeft, dus het track spoor, aansluiten op de ingang van de EDITS booster. En aangezien je niet een h-brug uitgang aan common ground mag hangen, de hele wereld verklaart dat, zal er een schakelingetje, men noemt dat een interface, tussen moeten die deze twee componenten met elkaar verbind.
Zelf dacht ik dat dat met een optocoupler moest, dus liet ik de medeforum gebruikers hier eens over nadenken.

Misschien is bovenstaande licht sarcastisch geschreven, maar in simpeler Jip en Janneke taal kan ik mijn vraag niet stellen. maar wellicht dat jouw vraag ons ieder weer een stukje in de goede richting duwt.

Met vriendelijke groet,
Ron

PS Ik knal er nog maar eens een schema tegenaan in een volgend antwoord.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 11:40:04
Hallo Klaas,

Als oppernitwit kwam ik onderstaand schema van Patrick Smout tegen op het forum. Er wordt hier dan wel de uitgang van een PC gebruikt maar zou het bruikbaar zijn in mijn/ons geval?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Optocoupler-6N139.jpg)

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 11:42:25
All,

Uiteraard besef ik maar al te goed dat er ook iets met de kortsluitmelding/beveiliging moet gebeuren, maaar dat is op dit moment niet de primaire vraag.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 20 juli 2020, 11:44:06
Prima, het schema kan inderdaad nog wel simpeler. Ik wilde echter nog wat extra mogelijkheden inbouwen.

Maar hoe het werkt in simpele taal: de loconet booster uitgang geeft loconet commandos en het dcc signaal door aan een dr5039, zodat we een (4 stuks) CDE aansluitingen hebben.
De C(ommon) is aangesloten op de ground van de edits booster. De D(ata) via een reed relais op de data ongang van de edits booster.

Het kortsluit signaal van de booster moet er nu voor zorgen dat de data relais afvalt en om de kortsluiting terug te geven aan de dr5039 door de E met de D te verbinden. Dat laatste heb ik in het schema gedaan door een tweede reed relais met uitgangen E1 en E2. Het relais kan ook worden vervangen door een optocoupler, zie de manual.

De diode 1n4148, de drie weerstanden van 10k, 10k en 100k en de gelijkrichter zorgen voor een datasignaal van 5V. Een optocoupler en wat weerstandjes zouden het ook moeten doen.
De 3n9 en 100k rc zorgen voor een stabielere kortsluitmelding. Zonder deze componenten kreeg ik wat pulsjes over de lijn waar een relais geen last van had maar de microcontroller wel.

De uln2003 heb ik gebruikt omdat ik deze op voorraad had en gemakkelijk was, maar een transistor om een relais aan te sturen was voldoende geweest.

De 7812 en 7805 leveren de voeding voor het kastje, afkomstig uit de 20v uit de edits booster. Ik zou daar echter een buck converter of externe voeding voor gebruiken om de stroom te beperken.

De software in de microcontroller besluit op basis van het data en kortsluit signaal of er sprake is van een echte kortsluit situatie, het wegvallen van het data signaal of een onterechte kortsluit.
Als namelijk het data signaal wegvalt zal de edits booster een kortsluit melding geven. En die zal blijven totdat er weer een data signaal aanwezig is. Maar die komt weer niet omdat er een kortsluitmelding is.... Voor de microcontroller is er dus alleen sprake van een kortsluiting als er ook een data signaal is. Er bleken toen ook andere issues op te komen, zoals het onstabiele kortsluit signaal, maar ook een hele lange datapuls bij het stoppen vanuit de dr5000 die weer een kortsluitmelding veroorzaakte.

Ik zou het schema nu simpeler maken als ik meerdere nodig zou hebben. Maar aangezien ik er maar een nodig heb en die werkt, had ik niet veel zin meer in een redesign. Maar de ervaringen deel ik graag.

Een van de andere schema’s op lydo.nl is een CDE loconet interface met een arduino. Deze kan de Dr5039 vervangen.  De software en hardware is redelijk simpel. Maar het kan ook dienen als een basis om de twee schema’s in elkaar te schuiven en het geheel wat simpeler te maken.
Ik ga er in ieder geval vanmiddag eens over nadenken   ::)

Mvg

Gertjan


Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: henk op 20 juli 2020, 11:46:19
Hallo Ron,
Het was niet tegen jou of wie dan ook bedoeld. Ben zelf hooguit halfwetende. Maar ik had eigenlijk gedacht dat je al lang te horen had gekregen nodeloos beren op de weg te zien. Maar dat is nog niet gebeurd. Dus waarom niet?  :)
Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom het uitgangsignaal van een H-brug booster niet als ingangsignaal voor de Editsbooster kan worden gebruikt.
En is het digitale signaal niet op een andere plek af te tappen in het ontwerp dat je wilt gebruiken? Je hebt die hele H-brug niet nodig.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 12:27:22
Hallo Henk,

Nee ik begreep zeker dat het niet tegen mij was gericht of wie dan ook. Tis meer even de schrijfstijl die ik gebruikte.
Maar ik zal je uitleggen hoe ik op dat idee van de h-brug en common ground ben gekomen. Let op!

In eerste instantie wilde ik de combi MRdirect/EDITS booster vervangen voor de combi DR5000/EDITS booster. Deze DR5000 heeft dus een h-brug uitgang. En nu wil het geval dat de hele wereld, lees hier op het forum en ver daarbuiten, gilde dat je nooit de DR5000 rechtstreeks mocht aansluiten op de EDITS booster aangezien deze een common ground had. Welke simpele ziel ben ik dan om als herintreder  te twijfelen aan de kanjers met jarenlange ervaring? Vanuit die stelling bezien heb ik gemeend te moeten denken dat je sowieso een h-brug niet met zomaar rechtstreeks met een common ground mag aansluiten. En misschien is dat een foute aanname, maar tot op heden heft er niemand daarwerkelijk gezegd "Jongen, dat geldt alleen voor de DR5000".
En om mijn denkwijze nog iets verder te verduidelijken, als ik niet voor de DR5000 ga maar voor de walgelijk goedkope oplossing van een Arduino met motorshield, dan weet ik dat daar dus ook een h-brug signaal uitkomt.....en misschien moet die ook wel even gescheiden worden...

Misschien moet ik maar eens 10 euries uit mijn zak trekken en met een paar goedkope Aliexpress onderdelen en gewoon gaan testen.  Jammer als ik de boel opblaas maar dan is de schade beperkt.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 juli 2020, 12:50:22
En aangezien je niet een h-brug uitgang aan common ground mag hangen, de hele wereld verklaart dat,
Op railniveau kan dat niet. Dus als je de H-brug uitgang van de centrale aan een deel van de spoorbaan koppelt, en de common ground uitgang van de booster aan een ander deel van de spoorbaan, dan krijg je grote problemen. Maar als je de H-brug uitgang alleen gebruikt om de booster aan te sturen en nergens anders voor, dan kan dat volgens mij gewoon. Mits ze uit verschillende trafo's gevoed worden.
En als ik het fout zie dan mag iemand uitleggen wat er dan mis gaat.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 20 juli 2020, 13:42:35
En een wat versimpelde uitleg waarom dat fout kan gaan: via de editsbooster is de common ground aangesloten op bv de linkerrail. De rechterrail wordt dan geschakeld tussen +18v en -18v.
Bij een H brug wordt de plus/min omschakeling electronisch gedaan door de plus en min van de voedingsspanning steeds snel om te schakelen. De technische termen zijn source en sink.
Het ene moment is plus geschakeld aan de linkerrail en min aan de rechterrail, en het volgende moment andersom.

Als de spanningen echt helemaal van elkaar gescheiden zijn, is het geen probleem. Maar stel je nu voor dat de min van de H brug geschakeld is aan de common ground (direct of via bv een wisseldecoder).
Als je met een trein rijd van het ene blok (gevoed met de edits booster) naar het andere (gevoed met de H brug), dan kan er een grote stroom gaan lopen van de edits booster door de h brug. En die kan daar niet tegen.

Daarom kan je de uitgang van de H brug wel gebruiken om de edits booster aan te sturen, zolang je deze ook echt alleen maar daarvoor gebruikt. En niet (via via) toch een ongewenste verbinding hebt.

Ik hoop dat dit het ietsjes duidelijker maakt. Tijdens het opschrijven kom je er achter dat een omschrijving maken die zelfs mijn vader zou snappen :P toch wel moeilijk is.

Mvg

Gertjan
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 14:06:42
Nou mijn zoon, laat ik dan beginnen met jouw einde om te zeggen dat je in je opzet bent geslaagd.  :)

Dan reagerend op je uitleg kan ik niets anders zeggen dan dat ik van meet af aan heb gesteld dat de h-brug uitgang zou worden aangesloten op de ingang van de EDTS booster. Nergens heb ik gezegd dat ik beide op tezamen op de rails wilde aansluiten. Maar misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest in de opening van het draadje "centrale gevolgd door....", maar zoals je zelf eindigt en ik nu zeg "Leg het de oude man maar eens uit". Maar spraakverwarringen zijn er om opgelost te worden.

Dan rest nu de vraag gaat deze rechtstreekse aansturing van de EDITS booster middels een h-brug werken aangezien de EDITS booster een symmetrisch signaal verlangd? Of zou zo'n schakeling als van Patrick Smout nodig zijn?

Ik kan natuurlijk dit ook gewoon proberen nu het explosiegevaar is afgewend, met als positief resultaat dat ik geen gaten meer in de muur hoef te boren voor de doorgang naar het schaduwstation, en de uitkomst met jullie delen. Hebben anderen misschien ook weer plezier van. Moet ik nog wel even wachten totdat de motorshield binnen is, maar volgens oom Ali ligt dat in het nabije verschiet.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: gvandersel op 20 juli 2020, 16:04:31
Sorry, maar papa heeft het nog steeds niet helemaal begrepen, of ik begrijp je antwoord niet.
Als je de H-brug als ingang voor de Edits booster wilt gebruiken kan dat, maar dan krijg je problemen bij de terugmelders/wisselaansturing.
Ergens zal je moeten voorkomen dat je via de COMMON GND kortsluiitng maakt.

Als je de uitgang van de H-brug verbind met de ingang van de Editsbooster, zal deze een keurig railsignaal genereren. Iedere trein zal erop rijden. Als je echter van plan bent om nu ook weer met de computer te gaan rijden, dan wil je terumelders aansluiten. Nu zul je hier moeten zorgen dat de terugmelding weer galvanisch gescheiden de terugmelding doet. Hiervoor zul je dus verplicht een opto-coupler op iedere sectie van de terugmelders moeten hebben. Je probleem is dus verschoven. Nu is een galvanisch gescheiden terugmelder tegenwoordig haast standaard, dus dat is niet zo'n groot probleem.

Dus neem advies van Patrick Smout over en breng voor de ingang een galvanische scheiding aan. Het kan eenvoudiger als het gegeven schema, maar zoveel scheelt dat niet.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 20 juli 2020, 16:14:48
Vanwege een ervaring die ik zo onder “dat gebeurt mij niet...” kan plaatsen, geef ik je het dringende advies om een buffer te houden tussen H brug en edits booster..

Volgens mij moet het schema van Patrick werken (maar wel even in de herinering, geen kortsluitbeveiliging!).
Edit: zoals Gerard voor mij toevoegde, echt zeker weten dat er geen verbinding is, ook niet via terugmelders...

Nog een alternatief is om gebruik te maken van een max232. Deze kan een symetrische spanning leveren en gelijktijdig als een buffer dienen. Maar je hebt dan ook weer componenten nodig om o.a. de voeding te regelen. De edits pro printplaat gebruikt deze voor de interface met de booster.

Succes ermee  (y)

Mvg

Gertjan
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 18:46:50
Hallo Gerard,,

Papa heeft het wel degelijk begrepen, of jij mijn antwoord niet begrijpt laat ik in het midden.
Het moge duidelijk zijn dat sec genomen je een h-brug zo kan aansluiten op een common ground ingang. Echter in mijn allereerste vraag hab ik het al over galvanisch scheiden omdat ik ook wel weet dat ik straks terugmelding wil hebben en uiteraard gaat de PC hierin een rol spelen. Alleen wist ik niet goed of de 6N137 zou voldoen.
Verder zou ik het nog niet eens zo erg vinden om terugmelding per sectie galvanisch te scheiden, maar ook daar kan iedereen anders denken.
En ja, ik ga galvanisch aan de ingang scheiden.

Met vriendelijke groet,
Ron

Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 20 juli 2020, 18:51:12
Hallo GertJan,

Mmmm....dat ik daar niet eerder aan heb gedacht, waarschijnlijk was ik teveel bezig met de optocoupler. Ik heb nog een EDITS Pro print liggen en daar zit de MAX232 op. Misschien niet eens dat ding eraf halen maar hele print gewoon aansluiten, testen en kijken of de lok genegen is een rondje te rijden. Thanks!

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: gvandersel op 20 juli 2020, 19:37:22
MAX232 heeft geen galvanische scheiding, wel inderdaad een spanningsverschuiving.
MAX232 voeden uit de Editsbooster en aan de ingang een opto-coupler.

groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 20 juli 2020, 23:58:23
Ik zat trouwens steeds in mijn hoofd dat je de booster op een dr5000 wilde aansluiten, ik lees nu je eerste berichten nog een keer en daar staat gewoon in dat je een arduino wilt gebruiken als dcc centrale.
In dat geval heb je dus geen ook geen h brug nodig en kan je de dcc uitgang van de arduino rechtstreeks op een max232 zetten die weer met de edits booster is verbonden. De scheiding met optocouplers is dan ook niet echt nodig en je hebt ook geen gedoe met scheiding tussen commons.

Mvg,
Gertjan

Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 21 juli 2020, 08:54:01
Hallo GertJan,

Dat is scherp opgemerkt, maar ik ben wel de DR5000 verderop in het draadje gaan gebruiken als voorbeeld. Deze DR5000 is trouwens niet helemaal uit beeld want mocht ik niet slagen in mijn idee van een zelfbouw centrale heb ik besloten om voor de DR5000 te gaan.
Je hebt het over het gebruiken van een h-brug. ik denk dat dat niet de juiste aanname is. Een h-brug is een type uitgang welke zowel door de DR5000 als door de combi Arduino/motorshield wordt gebruikt. Het is dus niet zo dat ik dat wil gebruiken, het is het type signaal wat geleverd wordt.
Misschien ten overvloede maar een h-brug is niets meer dan een schakeling die polariteitswisseling mogelijk maakt. Relatief gezien hangt de decoder tussen plus en min en is er niet een 'echte' nul aanwezig.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 21 juli 2020, 09:49:28
Misschien bedoelen we hetzelfde maar voor de zekerheid  ;D:
Een H brug wordt vanuit de arduino aangestuurd met een digitaal signaal 0v en 5v.
Bij 0 volt gaat een kant ‘sourcen’ en de andere kant ‘sinken’ en bij 5 volt andersom.
Maar met een max232 rechtstreeks op je edits booster heb je alleen de 0v en 5v nodig als input op de max232.
De H brug is alleen nodig als je  daarmee je treinen en decoders wilt aansturen.

Mocht je dit al weten of ook bedoelen, dan graag deze wijsneus negeren  ;)

Mvg

Gertjan
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 21 juli 2020, 10:40:01
Hallo GertJan,

Ik denk dat we wel een beetje hetzelfde bedoelen zij het dat we wel andere termen gebruiken. Sinken en sourcen gebruik ik niet, is dat afgeleid uit het FET gebeuren met drain en source?
Daar ik met verschillende setups en ideeën in mijn hoofd rondloop heb ik niet nagedcht over het feit dat je bij gebruik van de MAX232 geen motorshield nodig hebt. Dus je bent zeker niet de wijsneus, je schud me gewoon even wakker. En misschien ben jij wel diegene die straks met de 'eeuwige roem trofee' aan de haal gaat  ;D. Ik zou alvast een plekje op de schoorsteen reserveren, of praat ik nu echt ouderwets?

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: Karst Drenth op 21 juli 2020, 12:16:36
Als oppernitwit kwam ik onderstaand schema van Patrick Smout tegen op het forum. Er wordt hier dan wel de uitgang van een PC gebruikt maar zou het bruikbaar zijn in mijn/ons geval?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Optocoupler-6N139.jpg)

Ik zou voor deze oplossing gaan. Alleen dan de 680 Ohm door 1.8kOhm vervangen. Kun je zo op elke H-bruguitgang aansluiten.

En een aantal zeggen hier dat je dan geen kortsluitbeveiliging hebt. Dat heb je wel, zit in de booster. Je hebt alleen geen kortsluit-terugmelding ;)

Grtzz & suc6

Karst

P.S. Wil je sturen met een "logic" uitgang van een Arduino oid, dan zou ik er idd een MAX232 tussenhangen. Eventueel voorzien van een optocoupler tussen logic-out en MAX232 in.
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 21 juli 2020, 13:34:03
Dag Karst,

Ik heb andere posts gezien over de edits booster en kortsluitbeveiliging, die liepen nogal uit de hand dus ik durf niet meer zo goed.. vandaar maar even als vraag  ;)

De booster heeft een stroombeperking tot 10A, de kortsluitmelding van de edits booster moet er (direct of indirect) voor zorgen dat er geen ingangssignaal meer is op de booster, zodat de transistoren uit geleiding zijn. Anders komen de eindtrappen uiteindelijk in de overhittingsbeveiling.
Dat kan o.a. door de bekende relais schakeling, door software in de oude editsprint of door de uitbreiding die wordt beschreven in de mrdirect website http://www.mrdirect.nl/extras/edits_booster.asp (http://www.mrdirect.nl/extras/edits_booster.asp)
Misschien zelfs het onderzoeken waard om met de kortsluitmelding het ingangssignaal aan ground te leggen met een optocoupler?

Klopt deze redenatie? Of vergeet ik iets?

Mvg

Gertjan
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 22 juli 2020, 15:57:31
All,

Allereerst een ieder bedankt voor zijn of haar bijdrage aan dit draadje. Met vreugde kan ik u mededelen dat alle testen zijn geslaagd en ik voor de volgende opzet heb gekozen:

Voor het programmeerspoor, welke of op mijn buro of ergens in het wild ligt, gebruik ik een Arduino met motorshield. Aangezien dit een losstaand stuk rail is wat nergens met iets anders is verbonden hoef ik me niet druk te maken om de h-brug.

Voor de baan zit het er zo uit:  Arduino zonder motorshield --> 74HCT04 om het signaal te inverteren (moet volgens EDITS Pro boek) --> MAX232 welke er een symmetrisch signaal van maakt --> EDITS booster.

Onderstaand nog een blik op de testopstelling. Mochten er mensen zijn die deze opstelling graag schematisch zien weergegeven, laat even weten en dan zal ik een tekening van proberen te maken.

Nogmaals dank voor alle input en het meedenken. U verdient allemaal de eeuwige roem.

Met vriendelijke groet,
Ron

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/testopstelling_2.jpg)
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: GMA70 op 22 juli 2020, 16:08:52
Mooi, probeer het ook eens zonder de 74Hct04..
Marklin protocol is namelijk asymetrisch, het is meer negatief dan positief. DCC is symetrisch dus het maakt niets uit of een negatieve pulse gevolgd wordt door een positieve puls of andersom. Alsof je de linker en rechter rails andersom aansluit.

Maar de basis is er!  :)

Mvg

Gertjan
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 22 juli 2020, 16:42:36
Hallo GertJan,

Ik zal eens een poging doen. Als je een Märklin booster zou gebruiken heb je niet eens de MAX232 nodig aangezien, toendertijd althans, die aangestuurd kon worden met een TTL signaal. Qua aansluiten was dit ook makkelijker aangezien ik de hele EDITS Pro print heb gebruikt en zo dus via het breadboard alles kon doorlussen zonder ergens midden op de print iets te moeten solderen. Maar als het zonder de 74HCT04 ook werkt zou ik er misschien over kunnen nadenken om een apart printje te maken. Maar....gemak dient de mens.

Wordt straks nog lachen als ik die zelfbouwcentrale wil gaan maken  :-\

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: RobGood op 22 juli 2020, 22:44:33
Fozzie, Weet niet of je er wat aan hebt. ik heb zelf ook twee DCC centrales ontworpen en gemaakt. De H-brug krijgt een 18V dc als de te wisselen spanning de GND van die 18V hangt gewoon aan de GND van het geheel waar ook de arduino aan hangt, noem dit dus een 'common ground' whatever..
Wat de H-brug doet is gewoon de polariteit op de rails wisselen dus rail links en rail rechts, in de positieve puls is railrechts +18V en rail links = de GND, in de negatieve helft van de puls is de rail rechts dan GND en de rail links de +18V .
De H-brug heeft twee inputs een puls en dezelfde puls geïnverteerd. De puls komt direct van een pin van de arduino de geïnverteerde puls maak ik altijd met een gewone Cmos 4069. Werkt perfect. Demo te zien op Houten eind augustus...(als dat doorgaat)

Succes....Rob
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: fozziebear op 23 juli 2020, 10:47:03
Hallo Rob,

Ik neem zo aan dat het allemaal prima bij je werkt alleen zet ik voor mezelf wel vraagtekens bij de manier waarop je het hebt gedaan. Met mijn beperkte kennis heb ik het idee dat je een beetje mijn signalen doorelkaar haalt. Een h-brug levert een bipolair signaal waarbij er geen GND is. De gebruikte booster heeft dit wel en vandaar de conversie. Verder begrijp ik niet waarom je de tweede puls genereert middels een 4069, plak gewoon een motorshield bovenop de Arduino, kosten € 5,50 inclusief verzendkosten, en spelen met de geit.
Dit alles gezegd hebbende moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat dit commentaar uit de koker van een minder in electronica onderlegde persoon komt. Zodoende zal ik dus niet in staat zijn om zelf een centrale te ontwerpen, maar me meer bezig houde met het betere jatwerk.  Btw, de centrale die ik op het oog heb om te bouwen is vrij van rechten, staat ook op het internet plus ontwerper heeft dit ook nog eens bevestigd dat dit ding mag worden nagebouwd 'voor persoonlijke doeleinden'. Dus jatwerk valt wel mee.
Houten.....ja ik hoop dat dat echt doorgaat. Laat nog even weten met welke stand je er staat, dan kom ik daar zeker even langs. Mocht je dit niet mogen vermelden ivm de commercie, doe het dan via een PB.

Met vriendelijke groet,
Ron
Titel: Re: H-brug naar common ground
Bericht door: RobGood op 23 juli 2020, 11:57:26
Fozzie, ja zo simpel is het ook weer niet ik wilde het verhaal beknopt houden. Meer details kun je lezen op mijn hobby site wisselmotor.nl. die 4069 kost in china 0,05 ct  een shield heb je natuurlijk altijd nodig ik onwerp ze zelf en laat ze in china maken. Tuurlijk kun je de geinverteerde puls ook uit de arduino halen maar met een klokpuls van  16mHz is dit te traag, daar gaat je H- brug van overlijden...de hardware oplossing met de inverter is vele malen sneller....De Gnnd is er wel maar wisselt telkens van rails,. Houten, vanwege de cc zal ik wel niet op mijn vaste plekje staan, maakt mij niet uit dat beursstandje is voor mij alleen voor de lol. Als ik de kosten entree en koffie met koek eruit haal ben ik al blij....succes...Rob