BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: wouter- op 22 mei 2020, 20:48:50

Titel: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 22 mei 2020, 20:48:50
In mijn huidige woning kwam het er van om een eigen bureau te maken. De plaats liet zich lenen voor een groot en lang bureau. Uiteraard moet je dan gelijk het er van nemen en een optie open houden om het te gaan combineren met een baan. Helaas is een volledige baan geen optie maar een Pendelbaan zeker!

Even de details van het bureau. Het bureau is 3 meter 70 lang en 90 centimeter diep. De laatste 30 centimeter over de gehele lengte is verhoogd. Deze ruimte (370cm x 30 cm) kan ik dus gebruiken voor de pendelbaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2020-05-22-at-20.32.58.jpeg)

Op het moment ben ik nog bezig met mijn Diorama in Billykast (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=90114.msg3222057219#msg3222057219) maar dat staat even een laag pitje i.v.m. het wachten op een bestelling 4 mm gras. Dit geeft mij mooi de tijd om eindelijk eens na te gaan denken om een baan te beginnen. Voornamelijk om mijn rollend materieel eindelijk eens te gaan gebruiken. Men moet dus niet gelijk resultaten gaan verwachten want eerst moet de diorama af en moet ik goed over alles nagedacht hebben voor de pendelbaan.

De pendelbaan wordt waarschijnlijk Nederlands, ik ben sinds kort woonachtig in limburg en een mijn (achtige) setting leek mij wel toepasselijk. Als rollend materieel heb ik voornamelijk rangeer en goederen locomotieven.

Op het moment gebruik ik een witte z21 start met wifi router. Deze heb ik samen met mijn broertje aangeschaft. Nu is het zo dat hij ook een baan gaat bouwen dus er moet nog een centrale bij komen. De z21 bevalt ons tot nu toe prima. We gebruiken hem nu voor een kleine testbaan icm itrain. Nu kan ik er natuurlijk voor kiezen om weer een z21 start te halen voor erbij maar ik heb ook veel gehoord/gelezen over de DR5000 van Digikeijs maar ik kom toch niet helemaal uit de voordelen voor het een of het ander. Want ze lijken ongeveer het zelfde aantal treinen te kunnen aansturen?


Hopelijk kunnen jullie me een beetje op weg helpen.

Groeten,

Wouter
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: MOVisser op 22 mei 2020, 22:21:33
Ga je alleen voor de baan?
Dan is het, wat jezelf ook al aangeeft, rangeren een goed thema.
Materieel heb je al.
Je kan ook van het hoger deel naar het lagere deel komen met een helling/helix.

Mocht je eventjes niets te doen hebben, leg je daar ook wat rails neer en het je een tijdelijke uitbreiding (rangeren en een rijbaan).
En daarbij:  wat is tijdelijk, nietwaar?

Maar?...Ga je de de witte muur ook bekleden? Dan kom je de vitrine tegen.

Ronald Visser
(Een mousehole naar de kamer ernaast??)
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: Jeronimos op 22 mei 2020, 22:27:59
Ga je rechtstreeks de rails leggen op de achterkant van het bureau of gebruik je daar ook de modulebouwvorm voor? Je zit nl. Bij het eerste wel constant te werken aan het einde van je reikwijdte. Of is het bureau stevig genoeg om er op te zitten?
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 23 mei 2020, 17:05:04
Super bedankt allemaal voor het meedenken!

@MOVisser: Hoe bedoel je alleen voor de baan? Ik wil nu vooral mijn materieel kunnen laten rijden en als ik bijv een loc heb omgebouwd dat ik hem ook fatsoenlijk kan testen. Dat is het eerste ding. Ik kan het vast niet laten om scenery toe te voegen. Zoals ik al aangaf vind ik zo'n kolenmijn ook wel erg mooi. Ik woon nu op een plek wat vroeger terrein was van een kolenmijn dus dat is wel toepasselijk. Oeh om er een niveau lager door te gaan heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Al vind ik een groot bureau eigenlijk wel heel fijn. Eigenlijk is hij bijna nooit leeg. In eerste instantie ga ik voor het hoge deel, wellicht later ooit nog eens!

Tussen het bureau en de vitrine zit een ruime 20 cm aan ruimte. Ik verwacht niet al te lang in deze woning te zitten max 1,5/2 jaar dus verwacht niet dat ik toe zou komen aan achterwand enz.

@ Jeronimos
Hier heb ik stiekem al rekening mee gehouden. De platen die de ondergrond vormen zijn al in drie delen welke los liggen. Deze kunnen er zo uitgepakt worden. Evt zou ik inderdaad ook op het bureau kunnen zitten maar verwacht niet dat dit lekker bouwt.

Heeft iemand toevallig nog een idee hoe het zit met de DR5000 en de z21 start of een ander goed alternatief?

Groeten,

Wouter
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: MOVisser op 23 mei 2020, 17:11:25
Inderdaad met de baan bedoel ik: alleen de rails leggen en rijden/testen.

Tenzij je ook echt wil gaan rangeren etc. Dan zal er meer aandacht moeten uitgaan naar de mogelijkheden.

Ronald Visser
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 23 mei 2020, 17:26:11
Ik heb hier 5 SIKs staan. dus eigenlijk moet er wel wat te rangeren vallen toch?
Dat betekend lekker veel spoor.

Rustig aan eens gaan nadenken over het baanplan!
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 10 juli 2020, 10:58:58
Tussen het bouwen van de diorama had ik wat tijd over om eindelijk eens serieus over een baanplan na te denken.
Daarnaast zijn er wat knopen doorgehakt. Zo ga ik rijden met de witte z21 start + wifi router.

Nog even wat details. Voor de baan heb ik een ruimte van 370 x 29 cm. De ruimte is verdeelt in drie stukken (143x29, 145x29, 83x29)
Dit wil ik gebruiken voor een pendel en rangeerbaantje.

Met anyrail heb ik alvast wat getekend.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_55.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_55.jpg)

De voorste twee sporen wil ik mee kunnen pendelen. Ik heb hier twee 2delige hondekop treinen staan welke 60 cm lang zijn.
Het middenstuk kan ook gebruikt worden om te rangeren met een sik/hippel.

Graag hoor ik jullie op of aanmerkingen op dit baanplan. Zie ik dingen over het hoofd?

Groeten,

Wouter
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: tothebeach op 10 juli 2020, 15:14:44
Misschien het baanplan omgekeerd maken? Het rangeerdeel naar voren halen en het pendeldeel naar achteren. Dan kan je de stilstaande treinstellen plaatsen achter een wat hoger gebouw en vallen ze daardoor minder op.
De rangeersporen kan je dan in lengte langer maken, niet dat je dan meer wagens er op kwijt kunt, maar om de industrie├źn wat verder uit elkaar kunt zetten. Geeft misschien een wat rustiger beeld.

Groet,
Michel
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 11 juli 2020, 18:12:25
@ Tothebeach,

Bedankt voor je reactie.

Op deze manier bedoel je?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-3.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-3.1.jpg)

Het is wel zo dat het linkerdeel redelijk schuilgaat achter 2 beeldschermen die op mijn bureau staan. Op die manier verdwijnen stilstaande treinen ook wel een beetje.

Groeten,

Wouter
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 05 september 2020, 18:50:25
Zoals ik eerder al aangaf is dit een project voor de lange adem.

Ondertussen wel even het spoor gelegd, let op het spoor ligt nog los dus het klopt dat er hier en daar nog een hobbel in zit.
Zoals jullie zien mis ik ook nog een kruiswissel Fleischmann 6060 deze zal ik ergens moeten gaan zoeken nog. Helaas zit houten er dit jaar voor mij niet in.
Hopelijk geeft deze baan mij een beetje rangeer mogelijkheden.

Sorry voor de bijzondere hoek van de foto maar aangezien het 370cm lang is en mijn beeldschermen er half voorstaan is het lastig een foto te maken waar alles op staat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2020-09-04-at-14.31.18.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WhatsApp-Image-2020-09-04-at-14.31.18.jpeg)

Groeten,

Wouter
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: Juroen op 05 september 2020, 19:09:39
Wouter,

Ik lees dat je wilt rangeren, o.a. met sikjes en dat je een Fleischmann 6060 kruising zoekt.

Ik neem daarom aan dat je je rangeerbaan met Fleischmann Modellgleis maakt. Hoe rijden de sikjes, op lage snelheid, over de kunststof puntstukken? Er is immers niet veel vervuiling voor nodig om een en ander te laten haperen.

Groet Juroen
Titel: Re: Bureaubaan.
Bericht door: wouter- op 05 september 2020, 20:51:52
Beste Juroen,

Dat klopt. De baan is helaas te klein om langere treinen te laten rijden. Op het moment heb ik gewoon niet genoeg ruimte. Maar ik vind het wel fijn om treinen te kunnen testen en toch af en toe wat te kunnen laten rijden. Rangeren ben ik ook benieuwd naar. Hopelijk heeft mijn baan dan nu de juiste opzet.

Ik heb nog geen last gehad van de sikjes dat die stilvallen op de puntstukken maar goed dat je het aangeeft ik zal het nog eens uitvoerig testen.

Groeten,

Wouter