BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Henk Veenstra op 17 februari 2020, 10:13:51

Titel: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 17 februari 2020, 10:13:51
In mijn schaduwstation ligt een rocoline 3wegwissel met bedding (rubberen).
Daarin zitten 2 wisselspoelen.Deze zijn aangesloten op een DR4018 van digikeys.
Alles werkt perfekt met de mulitmaus en het omzetten van de wissels.
Adres 8 is links en Adres 9 is Wissel naar rechts.
Deze zit in het schaduwstation ook getekend in iTrain.
Ook daarin bij het klikken op de 3wegwissel werkt het goed, de tongen gaan correct om.
iTrain verbinden met de DR5000.Ook goed.
Dan wissels omzetten in iTrain.Linksaf prima, rechtsaf prima.Maar….gaat niet in de rechtdoorstand.
Wel in iTrain maar niet in het 3wegwissel op de baan.Rara hoe kan dat.
Hopelijk is er iemand die in iTrain ook een 3wegwissel heeft in iTrain en het wel goed doet en of wat is het probleem.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3wegwissel in iTrain
Bericht door: Ton van W op 17 februari 2020, 10:17:57
Ik heb meerdere, Fleischmann profi, 3 weg wissels in combinatie met de DR4018, DR5000 en Itrain en dat werkt prima. Staan de verschillende instellingen voor recht of gebogen wisseltongen in Itrain goed ?
Titel: Re: Rocoline 3wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 17 februari 2020, 10:55:48
Dag Ton,

Kun je misschien in een PB doorgeven hoe die bij jou staan.
Mag ook hier hoor, net wat jij wil.
Nu bij mij groen 1=8, groen3=9, groen1=8 (linker rijtje) en rechts groen3=9, rood2=8,rood 4=9.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Ton van W op 17 februari 2020, 14:09:03
Henk lukt nu ff niet...ben niet thuis. Zie ook mijn PB
Mvg. Ton
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 17 februari 2020, 20:09:04
Niemand anders een oplossing?

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: thijs op 17 februari 2020, 20:46:25
Schakelen je andere wissels wel en ook op het juiste adres?

Thijs
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Ronald Koerts op 17 februari 2020, 21:00:25
Hoe heb je de boel ingesteld? Ik heb in iTrain mijn baanplan gezet met daarin ook een 3wegwissel van Rocoline (zonder bedding), ook twee aandrijvingen (servo's). Dus 2 wisseladressen. Het werkt allemaal. Kan je wat schermafbeeldingen geven met de instellingen?

Groet Ronald.
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 17 februari 2020, 21:59:50
Thijs,
Andere wissels schakelen probleemloos.
Het is alleen met het 3wegwissel.

Ronald,
Zal kijken of dat lukt.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 18 februari 2020, 10:27:54
Ronald,

Hierbij een schermafbeelding van het 3wegwissel in iTrain.
Weet wat je nog meer wil hebben.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/iTrain3Wegwissel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/iTrain3Wegwissel.jpg)

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 18 februari 2020, 12:37:31
Henk,

Het belangrijkste scherm is het tabblad Toestandstoewijzing omdat daar geconfigureerd wordt hoe iTrain de beide wisselspoelen moet aansturen. Graag dus nog even een screenshot van dat tabblad plaatsen.

Groeten,
Bert
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 18 februari 2020, 13:08:57
Ok, gaan we doen Bert.

Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 18 februari 2020, 16:38:42
Schermafbeelding iTrain toestandstoewijzing.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/iTrain3Wegwissel-B_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/iTrain3Wegwissel-B_1.jpg)

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 18 februari 2020, 16:59:20
Henk,

Wat gebeurt er als je met de MultiMaus de wissels 8 en 9 allebei rechtdoor schakelt? Komt het wissel dan wel in de rechtdoorstand? Zo niet, komt deze dan wel in de rechtdoorstand als je beide wissels afbuigend schakelt met de MultiMaus. Als dat het geval is moet je in het bovenste rijtje de beide uitgangen op Rood zitten ipv. groen.

Groeten,
Bert
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 18 februari 2020, 19:11:02
Bert,

Met de multimaus worden de wissels correct geschakeld.
Wissel 8, linksaf (Linkerknop), rechtdoor (rechterknop).
Zo ook met wissel met adres 9.
Dus helemaal correct dus.

mvg  Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 18 februari 2020, 19:29:55
Bert,

Hetvolgende gebeurd er als ik verbinding maak via usb met de DR5000.
3wegwissel staat in rechtdoor stand.
Druk ik op linksafbuigend, wissel nr 8 gaat linksaf.Prima
Druk ik op rechtdoor gaat wissel 9 rechtsaf buigen.In iTrain staat ie rechtdoor.
Druk ik op rechtsafbuigend gaat wissel 8 rechtdoor.
Druk ik weer op rechtdoor gaat wissel 8 afbuigend!
Ra , ra hoe kan dat.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 18 februari 2020, 23:32:13
Henk,

Ik weet niet wat je bedoelt met "Druk ik op..." Waar druk je dan op?
Als het met je MultiMaus gaat zoals je schrijft dan moeten de instellingen in iTrain als volgt zijn (ervan uitgaande dat je de asymmetrische 3weg wissel hebt en adres 8 de eerste is):
Rechtdoor: 8 Groen, 9 Groen
Rechtsaf: 8 Groen, 9 Rood
Linksaf: 8 Rood, 9 Groen

Probeer het eens met deze instellingen.

Groeten,
Bert

Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Martin Hornis op 19 februari 2020, 00:43:30
Linksaf: 8 Rood, 9 Groen
Groen behoort als 1e vermeld te zijn: Linksaf: 9 Groen, 8 Rood.
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Martin Hornis op 19 februari 2020, 00:48:23
Daarin zitten 2 wisselspoelen.
Minimaal 3 spoelen, doch meestal 4. -> Voor elk stel wisseltongen: 2 spoelen.
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 09:59:06
Bert,

Ik dacht later ook , het moet niet druk zijn maar klik ik op het scherm met iTrain op- de betreffende wisselstand.Sorry.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 10:02:51
Ik ga deze standen zo invoeren.

Bedankt zover de reakties.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Ton van W op 19 februari 2020, 10:41:44
Henk ik ben nu toch ff in de gelegenheid.
Mijn instellingen zijn exact gelijk aan die van jou en dat werkt  :)
Wat je zou kunnen proberen is adres 1 en 2 om te draaien..dus 8 wordt 9 en 9 wordt 8.
Mvg. Ton
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 11:10:34
Dag Ton,

Ook dat ga ik proberen.

Bedankt zover.

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 19 februari 2020, 13:18:01
Henk,

Wat Ton voorstelt levert exact hetzelfde op als wat ik als rijtje opgaf  ::)

Groen behoort als 1e vermeld te zijn: Linksaf: 9 Groen, 8 Rood.
Als ik deze wissel even goed bekijk (van een plaatje want zelf heb ik Geoline en die is anders) dan is het inderdaad beter eerst 9 Groen te schakelen en daarna 8 Rood. Het gaat er volgens mij niet om dat Groen per se als 1e vermeld zou moeten staan (ik heb er zelf eentje waarbij dat ook niet zo is) maar dat de tongen in de juiste volgorde omgelegd worden. In dit geval kan zo te zien het beste eerst de tweede aandrijving op rechtdoor worden gezet.

Groeten,
Bert
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 13:38:30
Dus als ik het nu goed begrijp
Wisselnr 8 en 9 omwisselen.
Welke waarden krijg ik dan?
Hetzelfde als wat eerder is gemeld?

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 19 februari 2020, 13:43:05
Henk,

Je lijstje zou als volgt moeten worden:

Rechtdoor 8 Groen, 9 Groen
Rechtsaf 8 Groen, 9 Rood
Linksaf 9 Groen, 8 Rood

Groeten,
Bert
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 14:49:56
Bert,

In begintoestand staat de 3wegwissel in rechtdoor stand op het iTrain scherm.
Dan klik ik op wissel 8 op linksaf, wordt rechtdoorstand.(Wissel stond afbuigend)
Dan klik ik op rechtdoor= linksaf.
Dan klik ik op wissel 9 op rechtsaf, wordt rechtdoor
Dan klik ik op rechtdoor=rechtsaf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/iTrain3Wegwissel-D.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/iTrain3Wegwissel-D.jpg)

mvg Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 19 februari 2020, 16:53:10
Henk,

Als ik het zo lees dan lijkt het erop dat de draden andersom zitten. Probeer het eens om te draaien door de volgende lijst in te voeren:
Rechtdoor: 8 Rood, 9 Rood
Rechtsaf: 8 Rood, 9 Groen
Linksaf: 9 Rood, 8 Groen,

Groeten,
Bert
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 17:10:17
Bert,

Gaan we vanavond uitvoeren.

Vreemd dat het met de multimaus wel juist gaat?

mvg  Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Henk Veenstra op 19 februari 2020, 19:54:26
Bert,

Als ik zeg eureka.
Dan weet je wat ik bedoel denk ik
Het wissel werkt nu zoals het moet.
Bedankt voor je hulp.

mvg  Henk
Titel: Re: Rocoline 3-wegwissel in iTrain
Bericht door: Bert V op 19 februari 2020, 23:43:22
 (y) (y)

Groeten,
Bert