BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: rudolf op 13 februari 2020, 17:33:39

Titel: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: rudolf op 13 februari 2020, 17:33:39
Volgens de handleiding kan hij wel een rondje analoog hebben, en hij (Brawa 119) reed ook gewoon. Maar hij doet het nu digitaal niet meer  ??? , eerst wel.
In een Brawa 119, 8 polige stekker. Op een z21 start.
Ik krijg digitaal niks werkend en ga er maar mee stoppen.
Heb een serie 2200 sound van PIKO en die doet het goed. Als enige.
Heb nu in de Brawa een Uhlenbrock 76320 gezet en die doet niets, alleen licht aan zonder dat ik iets heb aangezet , rijdt niet. Als ik de 8 polige stekker omdraai helemaal niets, ook geen licht.
Ik wist wel dat zaken programmeren te moeilijk zou zijn voor mij, maar ze hoeven hier alleen maar digitaal te rijden en licht aan/uit op een simpel ovaaltje.
Ruud
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: Barend op 13 februari 2020, 19:09:09
Ruud
Als je de decoder eruit haalt en de originele dummystekker terug zet, doet hij het dan wel analoog?

Groeten

Barend
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: rudolf op 13 februari 2020, 19:51:09
Ja analoog doet hij het gewoon, digitaal eerst ook, maar ik heb een rondje gereden analoog met de decoder er in. Dat werkte maar nu doet hij het digitaal niet meer  :-X
Maar sinds 17.33 bezig zie ik en nu werkt de Brawa met de Uhlenbrock decoder wel ! Er is hoop. Heb zoveel mogelijk alles reset op fabrieksinstellingen, dat hielp
Maar zo'n lokpilot gaat dus stuk, terwijl er in de specs staat van niet.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: Ronald Halma op 13 februari 2020, 20:47:28
Ik geloof zeker niet dat hij stuk is...... analoog kunnen ze gewoon hebben of je moet er een enorm hoge spanning op gezet hebben.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: rudolf op 14 februari 2020, 08:52:06
Gewone  groene Trix trafo; ik draai nooit vol open.
Kun je zo'n decoder misschien ook resetten ? ik lees in de gebruiksaanwijzing van de multimaus er wel over in het lok menu maar op de maus zelf komt dat resetten niet in beeld ???
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: henk op 14 februari 2020, 08:55:50
Er is geen algemene manier om een decoder te resetten, dus daarin kan de Maus ook niet voorzien. Een LokPilot reset je door 8 in cv8 te programmeren.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: Ronald Halma op 14 februari 2020, 09:05:10

Kun je zo'n decoder misschien ook resetten ? ik lees in de gebruiksaanwijzing van de multimaus er wel over in het lok menu maar op de maus zelf komt dat resetten niet in beeld ???

Ik vrees dat je gebrek aan digitale kennis hier het probleem is.... ;) lees gewoon eens rustig de gebruiksaanwijzing door en daar staat zoals Henk al aangeeft precies hoe je een decoder reset naar fabrieksinstelling. Zoals jij dat beschrijft met de Multimaus gaat het zeker niet.
Mocht je geen gebruiksaanwijzing hebben kun je die via Esu downloaden.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: rudolf op 14 februari 2020, 09:40:53
Ja ik vind het heel moeilijk maar maar decoder kopen plaatsen en een naam geven en werkend krijgen is me al eens gelukt en meer hoeft niet van mij. De PIKO sound loc doet het ook. Alleen moet ik de z21 Start nog (laten) updaten voor een hogere versie, zo gaat hij maar tot 10 en kun je niet alle geluiden van de 2200 laten horen en dat is jammer. Ik lees me suf  ;D
Ach, een decodertje van 21 euro mollen in de leerfase is niet zo erg. Ik lees hier wel ergere verhalen.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: henk op 14 februari 2020, 11:22:36
Die fase hebben we allemaal gehad.  :D
Voor de reset van een decoder moet je dus in de gebruiksaanwijzing van de decoder zijn. Waarde 8 in cv8 komt wel meer voor als resettrigger, maar lang niet bij alle decoders.
Reset in de handleiding van de Maus zal wel over het resetten van de Maus zelf gaan. Niet per ongeluk doen, want dan kan je de hele boel opnieuw invoeren.  ;D
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog ?
Bericht door: Ronald Koerts op 14 februari 2020, 12:37:22
hoi,

Alleen moet ik de z21 Start nog (laten) updaten voor een hogere versie, zo gaat hij maar tot 10 en kun je niet alle geluiden van de 2200 laten horen en dat is jammer.

In wezen bestaat je digitale besturing uit een aantal onderdelen: de z21start (het witte kastje) en de "Multimaus", de handregelaar. Die twee moet je allebeide los een update geven. Je z21start kan je via de netwerkaansluiting op het netwerk aansluiten. Dan kan je via het onderhoudsprogramma van Roco ( Downloaden programma (https://www.z21.eu/en/downloads/software-tools)). Zelf je z21start voorzien van nieuwe software. Dan ben je er nog niet. De multimaus moet je daarna een update geven. In de handleiding van de z21start staat hoe. Maar ik denk dat als het een multimaus is die bij de z21start zat al voorzien is van firmware versie 1.04 of 1.05 heeft. Dan kan je gewoon al de hogere functies benaderen. (Via Shifttoets en/of dubbel shift toets)

Groet Ronald.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Biesje@work op 14 februari 2020, 16:43:25
Staat misschien de lokmaus/z21 op 14 rijstappen? Of de loc op 14 stappen? Zowel de loc als multimaus moeten op dezelfde aantal stappen staan, anders zou het ook niet kunnen rijden. Eenvoudigste is om in CV 29 het getal 6 te programmeren, dan staan analoog rijden aan en de decoder staat dan op 28/128 stappen. Dan kan je in de multimaus (locmenu) ook 28 of 128 stappen selecteren.

Ik denk niet dat de decoder stuk is als deze nog analoog rijdt.

Mvg,

Robert
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Ronald Halma op 14 februari 2020, 18:03:37
Staat misschien de lokmaus/z21 op 14 rijstappen? Of de loc op 14 stappen? Zowel de loc als multimaus moeten op dezelfde aantal stappen staan, anders zou het ook niet kunnen rijden.

Sorry Robert, maar dat is onzin. Ongelijke rijstappen laat de loc nog steeds rijden alleen krijg je dan andere probleempjes zoals verlichting.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: St00mboy op 14 februari 2020, 18:06:24
Op welk lokadres staat de lok?

Leen.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: rudolf op 14 februari 2020, 22:23:35
 ::) ik ga eerst nog maar weer eens inlezen. dacht toch dat updaten z21 en maus in een keer ging.. maar hij heeft vast niet versie 1.05 want shift 1 geeft geen 11 en shift shift 1 geen 21. cv waardes en lokadres weet ik ook niks van  :-X
Ik geef ze een naam in library stand, een nummer en kies 28/128. Meer wordt niet gevraagd en de Brawa en de PIKO sound werken dan. En dan ben ik blij.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Ronald Koerts op 14 februari 2020, 22:32:38
ik ga eerst nog maar weer eens inlezen. dacht toch dat updaten z21 en maus in een keer ging.. maar hij heeft vast niet versie 1.05 want shift 1 geeft geen 11 en shift shift 1 geen 21.

Wat geeft de multimaus zelf aan? Je kan in de multimaus de versie-informatie opzoeken. Kijk daarvoor in het menu van je multimaus.

cv waardes en lokadres weet ik ook niks van  :-X

Neem eens een kijkje in de  Encyclopedie: Digitale besturing (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Digitale_baanbesturing).

Ik geef ze een naam in library stand, een nummer en kies 28/128. Meer wordt niet gevraagd en de Brawa en de PIKO sound werken dan. En dan ben ik blij.

Dat is het lokadres. Maar daar heb je dan ook eerst je treintje van dat adres voorzien.

Groet Ronald.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Ronald Halma op 14 februari 2020, 22:58:32
Meer wordt niet gevraagd en de Brawa en de PIKO sound werken dan. En dan ben ik blij.

Krijg een beetje het idee dat je advies vraagt maar het eigenlijk niet wil hebben? Verbeter mij als ik het fout heb.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: rudolf op 15 februari 2020, 07:47:11
met meer wordt niet gevraagd bedoel ik dat de Maus niks meer vraagt en dat het dan werkt. Maar ik zal niet meer lastig zijn. Sorry.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Ronald Koerts op 15 februari 2020, 08:16:28
Hoi Rudolf,

met meer wordt niet gevraagd bedoel ik dat de Maus niks meer vraagt en dat het dan werkt.

Klopt dat er niet meer gevraagd wordt. Dat is helemaal waar. Als je geen problemen hebt is er echt niets aan de hand, helemaal:  (y)  (y) Alleen nu heb jij een probleem of je wilt iets en dan zal je in de materie moeten duiken. Dat gevoel krijgt Ronald H waarschijnlijk niet dat je daar niet veel zin in hebt omdat het "gewoon" moet werken. En meestal staat het "gewoon" in de handleiding ;).

Maar ik zal niet meer lastig zijn. Sorry.

Het is niet lastig zijn ;)  Je kan gewoon je vragen stellen en dat is helemaal goed  (y)  (y) Maar je kan dan ook antwoorden verwachten van "Heb je ├╝berhaupt de handleiding gelezen?  ::) " Dat is soms niet echt leuk om te lezen omdat je mogelijk zelf al wel eens wat handleidingen gelezen hebt maar mogelijk niet goed of de verkeerde. Je kan ook eens binnen lopen bij een modelspoorvereniging in de buurt. Ik krijg het gevoel namelijk dat je gebaat bent met wat uitleg "met het ding erbij".

Groet Ronald.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Ronald Halma op 15 februari 2020, 08:51:14
Ja precies, dat gevoel had ik ;)

Maar ik zal niet meer lastig zijn. Sorry.

Wordt juist lastig :) Want dan komen we samen misschien tot de oplossing van je probleem. Zoals Ronalds al aangeeft, je moet er echt zelf in investeren en dan bedoel ik de tijd om het proberen uit te zoeken. Meestal is het niet moeilijk en is het een kwestie van de handleiding(en) even goed door te spitten. En ik weet dat die dingen ook niet altijd heel helder geschreven zijn maar meestal duwen die je wel in de juiste richting.
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: rudolf op 15 februari 2020, 16:40:16
Ik ga "live" les krijgen .  ;D
Topforum dit !
Ruud
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: rudolf op 15 februari 2020, 16:40:53
En eerst nog mijn huiswerk doen  :P
Titel: Re: Lokpilot Standard (53611) stuk door een rondje analoog?
Bericht door: Biesje op 15 februari 2020, 18:34:30
Sorry Robert, maar dat is onzin. Ongelijke rijstappen laat de loc nog steeds rijden alleen krijg je dan andere probleempjes zoals verlichting.

Dan heb ik mij vergist. Ik heb alleen wel eens dat een loc niet wilt rijden als ik hem test en dan zet ik CV 29 op 6 en dan rijdt ie wel. Kan volgens mij weinig kwaad om dit te proberen, tenzij lange adressen heel belangrijk zijn.

Mvg,

Robert