BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Steef op 08 februari 2020, 17:15:33

Titel: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Steef op 08 februari 2020, 17:15:33
Dag allemaal,
Ik heb een nieuwe Multimaus (software versie 1.04) met z21 Start. Het programmeren van een cv lukt helaas niet. Ik heb meerdere cv’s geprobeerd (cv1, cv5) bij meerdere soorten decoders (Lokpilot V4, Lokpilot Standard). Uiteraard volgens de bedoelde methode zoals hier beschreven (http://www.dutchroco.nl/index.php?topic=468.0), met één loc op het spoor. De Multimaus toont netjes wat Roco in de handleiding laat zien. Toch werkt het niet.
Wat zie ik over het hoofd of wat doe ik verkeerd? Dank voor jullie hulp.
Groet,
Steef
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Steef op 08 februari 2020, 17:35:12
Ik heb het antwoord gevonden. De centrale was aangesloten op het spoor met een Piko 55270 aansluiting met ontstoorspoel. Die heb ik weggehaald, centrale direct aangesloten en nu werkt het gewoon. Topic mag dus weg.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Reinout van Rees op 09 februari 2020, 17:47:38
We gaan er normaliter van uit dat de rare situatie die de ene meemaakt ook door de andere meegemaakt kan worden => gewoon laten staan, hoor :)

Reinout-als-moderator
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 10 juli 2020, 08:53:03
Hi,

Het probleem dat Steef heeft, heb ik ook.
Ik heb een Roco loc met een ??? decoder (er staat niets op). En een mulitMAUS (1.02).
Zoals de gebruiksaanwijzing, video's en forums aangeven, de loc in de database gedefinieerd en op CV1=9.
Daarna met Menu+1 de CV1 van de loc ook op 9 gezet. Daarna zou je verwachten dat de loc terug meldt met een beweging, licht of geluid, dat het gelukt is. Dat geberut niet. Zet ik CV1 in de loc database terug op 3, dan rijdt de loc en kan ik het licht uit en aan zetten. Dus in de loc is dan niets veranderd.
Ook het "hard" programmeren van CV1 maakt niets uit.

Ik heb geen tweede loc die digitaal is uitgerust, dus lastig te vergelijken.

Net als Steef heb ik problemen met spoelen en/of condensators uitgesloten door een losse rails te gebruiken. Gelukkig voor Steef werkt het bij hem wel.

Hebben jullie enig idee hoe dit op te lossen is?

Bijgevoegd plaatjes van beide zijden van de decoder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoder1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoder1_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoder2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoder2_1.jpg)
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: henk op 10 juli 2020, 10:08:17
Het is een oeroude Lenzdecoder die zich niet via cv laat programmeren. Wel via registers denk ik. Werd ook door Roco verkocht als 10741.
Nogal beperkte mogelijkheden.

 https://www.manualslib.de/manual/510332/Lenz-Roco-10741.html (https://www.manualslib.de/manual/510332/Lenz-Roco-10741.html)
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 10 juli 2020, 14:22:25
Dank je Henk.

Veel functies heb ik niet nodig. Rijden en licht is genoeg.
Het is wel lastig als deze op adres 3 blijft staan.

Ik heb de handleiding door gekeken en kan niet vinden hoe je de decoder via het register insteld.
Kan je daar iets meer over zeggen of eetip waar ik er meer over kan lezen.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: VvKan op 10 juli 2020, 14:54:12
Pagina 8 handleiding:
Adres te wijzigen onder Digital is Cool in 1 tm 8  (dus GEEN 9)
Onder Lenz Digital Plus 1 tm 99
Ik weet niet of de MultiMaus nog registerprogrammeren kent, zie daarvoor de handleiding MM.  Maar zo te zien aan jouw reactie staat dat daar niet in.  Zal dus wel niet kunnen.
Dus bij iemand anders (laten) programmeren, maar beter nog: verwijderen en andere gebruiken.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: FHJ Seller op 10 juli 2020, 15:53:10
De multimaus kent geen register program optie.
De Lenz LH100 wel.
De lenz LH101  met een lagere versie nummer don 2.0 ook niet.

De lenz LH101 met v2.0 en hoger kent wel weer reg programmering

Gezien de foto met de decoder  betreft het hier een Roco lok 29 of 290 welke mischien geleverd
is in een Roco is Cool start set.

Probeer eens adres 8 te programmeren in CV1.

Probeer het op deze wijze

Menu + pijl (welke naast de 0 zit)
Kies met de wissel toetsen Programmeren
dan Oke
Kies in de optie mode
CV en niet Pom
dan oke
dan stop
display staat program
dan oke
display staat cv mode
dan oke
geef bij CV adres 1 in
geef de waarde nieuwe waarde 8 of 9, wat u wilt
en sluit af met ok
display staat cv modification
kies 2x stop
in display staat L met een getal zijn de decoder adres.
kies het nieuwe lok adres 8 of 9 met  up don toetsen naast de stop toets

Kijk dan of de lok nu wel reageert.

Ik neem aan dat u een handleiding heeft van de multimaus.
Hierin staat het bovengenoemde exact beschreven.

Het is mij niet bekent dat Roco start set heeft geleverd met Lenz decoders welke alleen
met register progammering geprogammeerd kunnen worden.

Alle mij bekende lenz decoders kan het lok adres in de cv mode geprogrammeerd worden.
De aan de winkeliers beschikbare gestelde programmeer apparaat ondersteunde Cv programmering
voor adres en nog een paar CV.
Deze was beschikbaar nagenoeg gelijk met de Digitaal Cool introductie van Roco.
eind 90 jaren.

Dat de eerste Roco centrale alleen even adressen accepteerde was een technisch beperking in gegeven door de bij geleverd Muis.

Als hij nu op adres 3 staat is het een decoder welke geprogrammeerd kan worden cv mode.

 
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Ronald Halma op 10 juli 2020, 16:33:03
Dank je Henk.

Veel functies heb ik niet nodig. Rijden en licht is genoeg.
Het is wel lastig als deze op adres 3 blijft staan.

Ik heb de handleiding door gekeken en kan niet vinden hoe je de decoder via het register insteld.
Kan je daar iets meer over zeggen of eetip waar ik er meer over kan lezen.

Je locatie? Als je wilt kan ik hem met mijn Lenz wel in register programmeren. Ik zit in het Oosten.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 juli 2020, 09:43:57
Hallo VvKan

Pagina 8 handleiding:
Adres te wijzigen onder Digital is Cool in 1 tm 8  (dus GEEN 9)
Welke handleiding bedoel je? Ik heb alleen maar de handleiding van de MM.
Ook heb ik adres 4 en 8 geprobeerd. Met hetzelfde resultaat.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 juli 2020, 09:52:24
Hallo FHJ Seller
De multimaus kent geen register program optie.
De Lenz LH100 wel.
De lenz LH101  met een lagere versie nummer don 2.0 ook niet.

De lenz LH101 met v2.0 en hoger kent wel weer reg programmering

Gezien de foto met de decoder  betreft het hier een Roco lok 29 of 290 welke mischien geleverd
is in een Roco is Cool start set.

Dat klopt, het is een 290. Ik heb deze bij een partij locs en wagons gekocht.

Probeer eens adres 8 te programmeren in CV1.

Probeer het op deze wijze

Menu + pijl (welke naast de 0 zit)
Kies met de wissel toetsen Programmeren
dan Oke
Kies in de optie mode
CV en niet Pom
geef bij CV adres 1 in
geef de waarde 8
en sluit af met ok
Kijk dan of de lok wel nu adres 8 heeft.

Ik neem aan dat u een handleiding heeft van de multimaus.
Hierin staat het bovengenoemde exact beschreven.
Zo heb ik het ook geprobeerd. In de database heb ik de loc dan hetzelfde adres gegeven.
Er komt geen foutmelding en geen reactie van de loc op wat voor een manier dan ook.
Wanneer ik het adres in de database terug verander in adres 3, werkt het weer. Mijn conclusie is dan, dat de loc niet geprogrammeerd is met het nieuwe adres.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 juli 2020, 09:54:44
Je locatie? Als je wilt kan ik hem met mijn Lenz wel in register programmeren. Ik zit in het Oosten.
Hallo Ronald,
Dat is vriendelijk aangeboden.
Ik woon in Schoonhoven, in het midden van het land.
Ik zou eens langs kunnen rijden bij je.
Of de decoder opsturen met een gefranceerde retour envelope.

Groete, Ron
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: FHJ Seller op 11 juli 2020, 11:13:28
Hallo Ron,

Dan heeft Henk gelijk  en is deze decoder van de begin jaren 90.

Dan kan ik U nog maar eeen advies geven koop een nieuwe decoder.

Uit eigen ervaring weet ik dat deze lok uit die productie periode zeer prettige rij eigenschappen
heeft met een Uhlenbrock decoder 76420 / 76425 en de opvolger de 74120.
Deze decoder heeft de standaard uitgangen voor de verlichting en 2 extra uitgangen
en past precies op de plek van de oude decder.

Deze decoder wordt bv geleverd door MTE in vlaardingen.
Of TreintjeOost in Oosterwolde.
Er zullen ongetwijfeld meer winkeliers zijn.

Esu decoder zou ook kunnen, heb ik in dit type lok eind 90 jaren minder goede ervaringen mee.
 
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: VvKan op 11 juli 2020, 11:28:09
Welke handleiding bedoel je? Ik heb alleen maar de handleiding van de MM.
Die al eerder door Henk is aangekaart. https://www.manualslib.de/manual/510332/Lenz-Roco-10741.html

Maar ik zie dat mijn advies gedeeld wordt:  verwijderen en andere, moderne, gebruiken.  En om nog maar een merk en type te noemen:  Lenz Standard 10231-02.  Met 6 jaar fabrieksgarantie. Is voor 99% van de gevallen Standard prima.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: FHJ Seller op 11 juli 2020, 12:07:59
Ron  Geeft aan dat hij geen product nummer op de decoder kan vinden.
Waaarschijnlijk zal er wel iets staan onder de isolatie krimkous, iets in de transd va Lenz met een getal of LZ en getal.
 
Mits dit de correcte handleiding is voor de geplaatste decoder. (ROCO 10741 -Lenz ?)
Geef de handleiding niet aan hoe er geprogrammeerd kan worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Duitse-tekst.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Duitse-tekst.jpg)

of

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Nl-tekst.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Nl-tekst.jpg)

Ondanks dat dit Ron niet verder help met zijn probleem.

Opgave van Lenz  oude type decoders Productie periode.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Oude-lenz-decoder-productie-tijd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Oude-lenz-decoder-productie-tijd.jpg)

Decoders welke al zeker met Cv te programmeren zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lenz-decoder-cv-programmeerbaar.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lenz-decoder-cv-programmeerbaar.jpg)

Bij Reg programmeren van de lenz decoderskan allen de volgende reg worden geprogrammeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cv-Reg-Overzicht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cv-Reg-Overzicht.jpg)

Ron ik blijf bij mijn advies koop een nieuwe decoder, geeft meer voldoening. 
De door mij aangehaalde handleiding is die van de MultiMaus.

* alle afbeeldingen komen uit eigen documentatie welke welke beschikbaar zijn gesteld door de betreffende producenten.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: VAM65 op 11 juli 2020, 12:17:32
Inderdaad, een nieuwe decoder kopen zou ook mijn advies zijn. De oude kun je altijd nog recyclen als functiedecoder.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: FHJ Seller op 11 juli 2020, 12:22:16
Inderdaad, een nieuwe decoder kopen zou ook mijn advies zijn. De oude kun je altijd nog recyclen als functiedecoder.

Heeft geen zin als hij hem niet kan programmeren.
Anders zou hij hem gewoon kunnen gebruiken.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: henk op 11 juli 2020, 13:29:42
Het is een Roco 10741, zie plaatje hieronder.
Digital is Cool - met de Lokmaus 1 en die 10741 - is ontwikkeld voordat cv-programmeren de standaard werd. Er was maar één manier van programmeren, wat we tegenwoordig register-programmeren noemen, dus dat hoefde ook niet te worden benoemd. Het is geen toeval dat het hele begrip cv niet in de handleiding voorkomt. Het is ook geen toeval dat de Lokmaus 1 al zo snel werd vervangen.

Ik ben het geheel eens met het advies een modernere decoder in de loc te prikken. De rijeigenschappen worden er een stuk beter van. Mijn advies zou dan wel een LokPilot zijn. Ervaringen uit 1999 zijn niet zo relevant. De allereerste lichting LokPiloten wilde nogal heftig op kleine stroomonderbrekingen reageren, maar dat werd snel opgelost. Sindsdien zijn de standaardinstellingen van de LokPilot perfect toegesneden op dit type Rocolocs.

Edit, plaatje toegevoegd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/587FF3A8-0CE6-4919-9ED1-DAB717EDA7BF.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/587FF3A8-0CE6-4919-9ED1-DAB717EDA7BF.jpeg)
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 juli 2020, 13:48:35
Frans, en alle anderen die geantwoord hebben,

bedankt voor het uitgebreide antwoord.
Ik heb inmiddels een goedkope LaisDCC 860014 binnen. Even in een Lima loc gebouwd (omdat daar lekker veel ruimte in zit).
Werkte meteen. Kan kiezen uit 1-99 adressen (limiet van MM), en het eenvoudig veranderen.

Kan nu ook met de Arduino en een motorshield de boel programmeren en aansturen met JMRI.
De LaisDCC werd meteen herkend en gelezen door JMRI.

Dus..., nu bepalen of ik verder wil met DCC, hybride (Dinamo) of gewoon analoog blijven rijden.
Mijn idee is of Hybride, wat aardig in de papieren kan lopen, of Analoog. Daar heb ik al zo veel van (zie foto) . En niet een (op de BR290 loc met oude Lenz decoder na) is uitgerust met een decoder of er op voorbereid.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1646_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1646_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1647_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1647_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1648_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1648_2.jpg)

Wat is jullie idee? Digitaal, Analoog og Hybride?
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Ronald Halma op 11 juli 2020, 14:10:19
Hallo Ronald,
Dat is vriendelijk aangeboden.
Ik woon in Schoonhoven, in het midden van het land.
Ik zou eens langs kunnen rijden bij je.
Of de decoder opsturen met een gefranceerde retour envelope.

Groete, Ron

Als je dat wilt doe ik dat voor je ;) Ik hoor het wel via een PB.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Gouda op 11 juli 2020, 14:16:15
Vraagje: ik zie Marklindoos en een Rocodoos waar 3-rail loks in zitten en de overige lijken mij 2-rail. Welk systeem wil je gebruiken? Een deel is volgens mij digitaal voorbereid en is redelijk snel te digitaliseren. Kosten alleen decoders.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 juli 2020, 14:30:16
Hallo Gouda,

Die Marklin loc is een Marklin/Hamo loc. Voor twee-rail gelijkstroom.
Van Roco heb ik geen drie-rail locs. Het meeste (nu hoor ik een vriend, die dit meeleest, hard lachen) is tweede hands aangeschaft en zit soms in een andere doos.

Ik heb alle locs en treinstellen open gehad om schoon te maken, soms te herstellen, en te smeren.
Geen digitaal voorbereidde gezien.

Dus zit nog steeds met de keuze. Het leuk van hybride is dat je langzaaam over kunt schakelen naar digitaal en het oude spul ook nog rijdt.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: VAM65 op 11 juli 2020, 14:53:06
Heeft geen zin als hij hem niet kan programmeren.
Anders zou hij hem gewoon kunnen gebruiken.
Wel als hij het huidige adres gebruikt.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: fozziebear op 11 juli 2020, 19:29:36
Geachte medespoorders,

Even offtopic, maar misschien hebben jullie ook adviezen voor de heer Ron Kraaijkamp waar hij eventueel hout kan halen voor de aanleg van zijn sporenplan?

met vriendelijke groet,
De vriend die meeleest  :-)
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Reinier Z. op 11 juli 2020, 21:31:22
Moeilijke vraag. Hadden we nu maar winkels in elke stad waar je hout en gereedschap en schroeven en verf zou kunnen kopen....
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: henk op 11 juli 2020, 21:42:34
 :)
Nou, goede gespecialiseerde houthandels worden schaars.
Dus toch maar naar de bouwmarkt en dan goed uitzoeken op recht en heel. Valt driekwart af, maar je niks aantrekken van personeel dat wat vindt van je uitzoekerij.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 juli 2020, 23:38:18
Geachte medespoorders,

Even offtopic, maar misschien hebben jullie ook adviezen voor de heer Ron Kraaijkamp waar hij eventueel hout kan halen voor de aanleg van zijn sporenplan?

met vriendelijke groet,
De vriend die meeleest  :-)
Hahaha, ja, dat hout moet nog gehaald worden.
Komt goed, een keer.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Locofiel op 12 juli 2020, 13:18:58
Ron,

In Schoonhoven hebben ze toch wel een bouwmarkt?  ;D


Gr,

Dirk
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 14 juli 2020, 10:47:22
Locofiel,

zeker. wel 1.
Ik had meer problemen met de drukte in de bouwmarkten i.v.m. corona. Ben niet bang, wel voorzichtig.
Net als mijn tuin. Geen planten in de bloembakken.

Heel thuis "werkend" Nederland liep in de bouw- en tuincentra.

Komt goed. Ik heb nu vakanie en denk donderdag hout te gaan halen.
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: ron.kraaijkamp op 16 juli 2020, 12:59:04
Ron,

In Schoonhoven hebben ze toch wel een bouwmarkt?  ;D


Gr,

Dirk
Vandaag hout gehaald.
Eerst bij de Hornbach langs. Was me te druk. Stonden verkeersregelaars het parkeren te regelen.
Doorgereden naar Gamma. Alles kunnen halen.
Als het goed is, is het morgen droog. Kan ik het eerste frams in elkaar gaan zetten.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Multimaus wijzigen cv’s lukt niet
Bericht door: Locofiel op 16 juli 2020, 15:47:16
Ron,

 (y)  (y)en sterkte met het hout be(ver)werken.


Gr,

Dirk

PS, hoop, dat je antwoorden vindt/krijgt op je vragen m.b.t. de Multimaus. ;)