BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: ETH023 op 27 januari 2020, 09:42:28

Titel: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: ETH023 op 27 januari 2020, 09:42:28
Goedemorgen,

Vraag mijn loc rijdt met hoge snelheid weg wanneer ik de loc via de program Track wil uitlezen!
Wanneer ik de loc wil testen op het testspoor snelheid 0 dan rijdt deze ook hard weg.
Wat zou dit kunnen zijn? Heb de centrale al gereset en opnieuw geïnstalleerd maar het blijft hetzelfde.

Met vriendelijke groeten Erwin

Titel: Re: Digikeijs DR5000, lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor.
Bericht door: Ben op 27 januari 2020, 11:36:40
De decoder schiet in de analoog stand?

Probeer eens analoog te rijden met een rijregelaar mits je die hebt. Dan is daarna de lok mogelijk weer benaderbaar op het programmeerspoor. En dan kun je analoog herkenning uitzetten in de decoder.

Gr, Ben.
Titel: Re: Digikeijs DR5000, lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor.
Bericht door: Remunj op 27 januari 2020, 13:04:18
Niet lullig bedoeld, maar weet je zeker dat er een decoder in de loc zit?
Titel: Re: Digikeijs DR5000, lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor.
Bericht door: ETH023 op 27 januari 2020, 13:19:15
Hallo Ben,

Analoog rijden dat lukt langzaam en harder, alleen vooruit en niet achteruit! Daarna geprobeerd de decoder ( D+H ) te resetten. CV29 aanpassen lukt deels ik programmeer bijv 18 maar daarna geeft CV29 waarde 3 aan i.p.v. 18? Hierna blijft de loc steeds naar voren schieten als ik een CV waarde uitlees.

@ Eric ja er zit een decoder in hij heeft ook gereden, maar sinds gisteren niet meer goed rijd als een raket digitaal dan.

Dit heeft niets te maken met de DR5000 ik heb het ook geprobeerd met een sprog met hetzelfde resultaat.

Met vriendelijke groeten Erwin
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: HansQ op 27 januari 2020, 13:38:13
Analoog optie uitzetten? Lok open, programmer rechtstreeks op de stroomafname punten zetten met krokodilklemmetjes?
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: bask185 op 27 januari 2020, 14:53:50
Ik heb ooit meegemaakt dat er een paar locs van me wegreden toen ik ze meenam naar de club waarop ik ze ging testen met een ms3.

Ik had ooit een MFX loco op een analoog stukje geset. Toen ik de spanning opschroefde, ging hij geluid maken en hij begon te rijden. Pas na het 24V spanningspulsje snapte hij dat hij analoog moest rijden.

Wat ik denk dat er toen aan de hand was. De laatste keer dat de loc spanning had, was hij aan het rijden. Dit heeft hij opgeslagen en dit voert hij uit wanneer hij weer spanning krijgt, totdat een centrale tegen hem vertelt dat hij kan stoppen met dmv een geldige digitale pakket.

Ik denk dat mijn perfect functionerende locs daar ook last van hadden. Ik had drie treinen die dit effect hadden. Ik zat eerst te vloeken op die MS3, was er van overtuigd dat dat ding niet 'spoorde'.

Het zou misschien zo kunnen zijn, dat dit bij jou ook aan de hand is ???

Bas
Titel: Re: Digikeijs DR5000, lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor.
Bericht door: Remunj op 27 januari 2020, 15:24:01
@ Eric ja er zit een decoder in hij heeft ook gereden, maar sinds gisteren niet meer goed rijd als een raket digitaal dan.
Ok
Je zou de eerste niet zijn die dacht dat de brugstekker de decoder is  ;D

Check eens of ie goed ingeprikt zit. Misschien ergens een gebrekkig contact.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: ETH023 op 27 januari 2020, 15:58:16

Wat ik denk dat er toen aan de hand was. De laatste keer dat de loc spanning had, was hij aan het rijden. Dit heeft hij opgeslagen en dit voert hij uit wanneer hij weer spanning krijgt, totdat een centrale tegen hem vertelt dat hij kan stoppen met dmv een geldige digitale pakket.

Ik denk dat mijn perfect functionerende locs daar ook last van hadden. Ik had drie treinen die dit effect hadden. Ik zat eerst te vloeken op die MS3, was er van overtuigd dat dat ding niet 'spoorde'.

Het zou misschien zo kunnen zijn, dat dit bij jou ook aan de hand is ???

Bas

Hallo Bas,

En hoe zou ik dat op kunnen lossen? Ik heb een DR5000 en een Sprog! Wat is een geldig digitaal paket?

Kan natuurlijk ook een defecte decoder zijn?

Mvg Erwin
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: bask185 op 27 januari 2020, 16:50:37
Een zo'n pakket is een lange reeks nullen en enen.

Stel dat je een loc heb met dcc adres 6. Deze loc zet je op een nieuwe besturing die je net uit de doos haalt. Deze centrale stuurt nog geen loc adressen aan. En de loc gaat meteen rijden.

Dan moet de centrale aan de loc vertellen met digitale signalen dat de loc moet stoppen. Dan moet je je centrale inleren met dcc adres 6 en de snelheid op 0 zetten (hetgeen standaard al zou zijn). De centrale stuurt dan de digitale pakketten uit die geadresseerd zijn aan dcc adres 6.


Over wat voor lok (dus wat voor decoder) hebben we het eigenlijk?

Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: Ronald Halma op 27 januari 2020, 17:37:12
Centrale inleren? De meeste kennen een adres 6... daar valt niets aan in te leren. En je theorie klopt niet:

stel dat je een loc heb met dcc adres 6. Deze loc zet je op een nieuwe besturing die je net uit de doos haalt. Deze centrale stuurt nog geen loc adressen aan. En de loc gaat meteen rijden.

Dan moet de centrale aan de loc vertellen met digitale signalen dat de loc moet stoppen. Dan moet je je centrale inleren met dcc adres 6 en de snelheid op 0 zetten (hetgeen standaard al zou zijn). De centrale stuurt dan de digitale pakketten uit die geadresseerd zijn aan dcc adres 6.

Dat klopt niet. Die loc gaat om een andere reden zomaar rijden. Ik heb er 80 of 90 met verschillende merken decoders, en de enigste die uit zichzelf begonnen te rijden hadden of een defect of ergens een verbinding, of ze waren gewoon analoog.
Titel: Re: Digikeijs DR5000, lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor.
Bericht door: Ben op 27 januari 2020, 19:04:23

Analoog rijden dat lukt langzaam en harder, alleen vooruit en niet achteruit! Daarna geprobeerd de decoder ( D+H ) te resetten. CV29 aanpassen lukt deels ik programmeer bijv 18 maar daarna geeft CV29 waarde 3 aan i.p.v. 18? Hierna blijft de loc steeds naar voren schieten als ik een CV waarde uitlees.


Decoder overleden lijkt me. :(

Gr, Ben.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: bask185 op 27 januari 2020, 22:39:57
Centrale inleren? De meeste kennen een adres 6... daar valt niets aan in te leren.
Met inleren bedoelde ik 'toevoegen' aan de lijst.

De theorie klopte wel voor de mfx loc die dacht nog digitaal te zijn en hij onthield dat z'n geluid aan stond . Ik ben het trouwens wel met je eens dat de locs waarschijnlijk denken dat ze analoog rijden.

Maar dan zou een loc alsnog moeten reageren op zijn eigen adres, anders zou je de loc nooit uit analoge modus kunnen krijgen.

@ben als hij analoog nog wel rijdt, hoeft hij nog niet stuk te zijn. Waarschijnlijk doet hij het nog maar wacht hij op informatie voor zijn adres.

Weet je wat zijn adres is?

Ik las niet goed, als ik het nu wel goed lees, klinkt hij idd stuk :'(
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: Remunj op 28 januari 2020, 06:29:14
Met inleren bedoelde ik 'toevoegen' aan de lijst.
Een DR5000 kent geen lijst  :angel:
Gewoon op je handregelaar het locadres selecteren en je kunt de loc besturen.
In een MM kun je wel een loc bibliotheek aanleggen maar is ook niet noodzakelijk. Zonder werkt het ook gewoon.

Jouw verhaal gaat wel op voor mfx/M4 decoders.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: ruudns op 28 januari 2020, 09:09:54
Gebeurt hier regelmatig dat ik een lok op de baan zet die nog niet in de multimaus geprogrammeerd is en dat die er gelijk vandoor gaat. Nadat ik hem in MM geprogrammeerd heb, blijft hij wel staan en reageert dan op de gegeven commando's. Gebruik zelf een DR5000 met drie boosters en 2x Multimaus.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: ETH023 op 28 januari 2020, 20:05:18
Goedenavond,

Ik heb het ook met de Multimaus geprobeerd en reageert dan enigszins voor en achteruit kan locadres aanpassen cv29 maar decoder wordt heet en lijkt overleden te zijn zie foto's.  Kan dit door kortsluiting komen? Zijn de instellingen in de DR5000 goed qua stroom zie afbeelding? Het gaat hierover een N-spoor loc van Trix met een D&H decoder. Ik reed met de DR5000 toen de loc in eens vooruit schoot.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder-1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder-3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder-3.jpg)

Allen bedankt voor het meedenken en tips. (y)

Met vriendelijke groeten Erwin

Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: Ronald Koerts op 28 januari 2020, 20:31:56
Het lijkt er wel op dat er iets mis is met je decoder. Hoeveel volt staat er op je baan? Dat is normaal gesproken iets lager voor N-spoor dan voor H0-spoor. Zou in theorie niets moeten uitmaken. Maar je hoort wel vaker dat het voltage naar 15 of 16 volt gebracht wordt.

Groet Ronald.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: ETH023 op 28 januari 2020, 20:39:48
Hi Ronald,

Adapter staat op 15 volt ingesteld.

Mvg Erwin
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: Ronald Koerts op 28 januari 2020, 20:43:33
Dan heb je mogelijk pech gehad met deze decoder. Denk dat het simpelste is de decoder dat deze vervangen mag worden.
Groet Ronald.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: Remunj op 29 januari 2020, 12:42:26
Ik heb het ook met de Multimaus geprobeerd en reageert dan enigszins voor en achteruit kan locadres aanpassen cv29 maar decoder wordt heet en lijkt overleden te zijn zie foto's.  Kan dit door kortsluiting komen?
Je weet toch dat je het locadres niet met CV29 wijzigt?
Dat doe je in CV1 of de combi CV18/19.
CV29 heeft een hele andere functie.

En afgaande op je foto's lijkt daar toch echt iets fout geweest te zijn. Weet niet precies wat de functie van het verbrande onderdeel is maar zou zomaar de motor eindtrap kunnen zijn.
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: ETH023 op 29 januari 2020, 15:10:29
Je weet toch dat je het locadres niet met CV29 wijzigt?
Dat doe je in CV1 of de combi CV18/19.
CV29 heeft een hele andere functie.

En afgaande op je foto's lijkt daar toch echt iets fout geweest te zijn. Weet niet precies wat de functie van het verbrande onderdeel is maar zou zomaar de motor eindtrap kunnen zijn.

Ja CV 29 kan je geen adres mee wijzigen alleen heb ik dat niet goed geschreven zie ik, maar toch bedankt.

Maar hoe de ( eindtrap ) in rook op kan gaan?
Titel: Re: Lok rijdt ongecontroleerd weg op programmeerspoor, meerdere centrales.
Bericht door: Remunj op 29 januari 2020, 16:29:40
Kortsluiting, blokkerende motor, dat soort dingen.
ik zou maar naar een nieuwe decoder uitkijken en controleren of de bedrading nog in orde is en alles vrij kan bewegen.