BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: mardig23 op 19 januari 2020, 20:12:23

Titel: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: mardig23 op 19 januari 2020, 20:12:23
Beste Medemodelspoorders,

Ik zit met een misschien wat simpele vraag, met vermoedelijk een lastiger antwoord.

Kan ik op de plug van de Ecos2, waar de draadjes vertrekken naar de sporen, 2 draadjes samen aansluiten.
Bedoeling is met 1 draadje naar een programmeerspoor AC te gaan (Marklin C-rail), en 1 draadje naar een programmeerspoor DC (Trix C-rail)
Of kan ik eventueel zelfs met 1 draadje naar de AC sporen gaan, en van daaruit aftakken naar de DC sporen
De twee sporen zijn uiteraard volledig van elkaar gescheiden.

Alvast bedankt,
Titel: Re: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: IJsselsteyn op 19 januari 2020, 20:16:48
Ik zou het zekerheidshalve met een schakelaar doen, zodat het signaal of naar het AC-progammeerspoor of naar het DC-programmmeer gaat. Je zult beide sporen immers nooit tegelijkertijd gebruiken.


Steyn
Titel: Re: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: Ronald Koerts op 19 januari 2020, 20:29:56
Geen probleem. Je kan gewoon vanuit de stekker de twee aparte programmeersporen aansluiten op je centrale.

Groet Ronald.
Titel: Re: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: Bahn-AG op 19 januari 2020, 21:29:52
Hallo

Ik heb een marklin c-rail (met doorgeknipte verbindingsbruggetjes) waar ik, al naar gelang, één kabelschoentje op de railstaaf of middenleider prik.
Had dit eleganter met een schakelaar kunnen doen, maar nu zie ik duidelijk of de rail op "AC" of "DC" staat.

Bart
Titel: Re: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: 1200blauw op 19 januari 2020, 21:34:53
Met een schakelaartje loop je natuurlijk het risico onbedoeld kortsluiting te veroorzaken, als je per ongeluk in tweerailmodus een drierailmodel wilt inlezen. De methode van Bart is dan denk ik veiliger, omdat je dan actief het kabelschoentje moet verplaatsen.
Titel: Re: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: Bahn-AG op 19 januari 2020, 21:55:01
Hallo

Het gebeurt me ook vaak genoeg dat ik een lok erop zet zonder op de kabelschoentjes te letten. Centrale zegt dan gewoon..."nee dit wil ik niet". ;D
Kan dus geen kwaad.

Bart
Titel: Re: ESU Ecos AC/DC samen
Bericht door: mardig23 op 19 januari 2020, 23:52:54
Hoi Allemaal,

@Bart: Ik hen hier ook een rollenbank, en dat deed ik ook met de klemmetjes. Daar heb ik ook geleerd dat de Centrale weigert als je het fout doet.
Maar ik heb hier echt 2 testbaantjes, met wissels en bochten, die ik gelijk als programmeerspoor gebruik.
Ik was het gewoon beu om altijd de schuivertjes te moeten versteken... ::)

@Ronald: Dat is zeer duidelijk, ik vermoed dat jij dat al eens geprobeerd hebt (y)

@Steyn: Daar ga ik nog eens over nadenken. Het is zoals je zegt, als ze in de "programmerspoor" stekker zitten gebruik je ze nooit samen.
Maar ik zou de stekker ook wel een keer versteken naar gewoon spoor om een dubbeltractie te testen, of te programmeren...

Ik ga het eens testen, en laat nog iets weten :angel: