BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: 1200blauw op 12 januari 2020, 10:07:41

Titel: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 12 januari 2020, 10:07:41
Wellicht is het eens tijd hier wat van mijn gepruts te laten zien. Bedoeling is dat er uiteindelijk een modelspoorbaan ontstaat aan de hand van een heleboel kleine projectjes. Een erg ervaren bouwer ben ik niet, veel tijd heb ik ook niet, dus het is een meerjarenproject dat waarschijnlijk nooit tot een einde wordt gebracht. Daar heb ik vrede mee. Ik ben lekker bezig, soms een hele poos niet en dan weer intensiever.

Als ik weer iets zinvols geproduceerd heb zal ik hier het resultaat plaatsen. Dat is vrij eenvoudig werk, zeker als je kijkt naar wat de pro's hier laten zien, maar wellicht komen er leuke reacties of nuttige tips waar ik wat mee kan.

In mijn jonge jaren heb ik aardig wat vliegtuigmodellen in elkaar geknutseld, gespecialiseerd in 1:72 modellen van vooral Amerikaans en Duits spul, Europees Theater. Daar ga ik nu samen met mijn zoon mee verder. Hij heeft geloof ik meer met de vliegtuigen dan met de treinen en zo zijn we toch leuk samen bezig.
Dit is een resultaat van mijn activiteiten zo'n 20-30 jaar geleden. De foto's zijn trouwens "even snel" uit de hand genomen en hebben daardoor een beperkte scherptediepte. Het onderwerp heeft niets met treinen te maken, maar het mag vast wel hier.

(https://live.staticflickr.com/65535/49371176428_0eb53af72b_c.jpg)

Het is een North American P-51D Mustang jachtvliegtuig uit 1944/'45, ditmaal toevallig in 1:48. Het is een model van Tamya. Dat merk bevalt me erg goed. De verf die ik gebruikte hiervoor is van Model Master, aangevuld met Enamel verven van Humbrol en Revell. Model Master metallic verf geeft een heel fraaie metaalglans, zonder dat je de flakes nog terugziet. Bedoeling is dat je het opbrengt met een airbrush, laat drogen en vervolgens uitpoetst. Egaal met een grote maat kwast opbrengen, bij voorkeur in één streek, geeft echter hetzelfde resultaat als airbrushen dat is wat ik deed, bij gebrek aan beter. Ik kan Model Master helaas nergens meer kopen, dus ben ik op zoek gegaan naar een vervanger. Met behulp van dit forum kreeg ik een aantal tips. Humbrol levert bijvoorbeeld ook een poetsbare metaallak. Die zijn we nu aan het proberen, maar daarin zie je toch weer flakes.

Dit ben ik nu samen met mijn zoon aan het doen:

(https://live.staticflickr.com/65535/49371634721_90179c7d02_c.jpg)

Het is een Republic P-47 Thunderbolt in de vrij bijzondere P-47M uitvoering die alleen door de 356 FG is gebruikt. Hier hebben we de verf van Humbrol gebruikt. Het verschil is duidelijk.
Het 1:72 model is van Revell. Revell levert modellen van een sterk wisselende kwaliteit. We hebben hiervoor een P-51D gebouwd, ook van Revell, die echt waardeloos was. Van de maatvoering klopte weinig, (grove) details zijn gewoon achterwege gelaten en door matige maatvoering lijkt het resultaat hooguit in de verte op de werkelijkheid. Deze is een stuk beter.
Dit is niet ons eerste projectje samen, maar wel het eerste waarin mijn zoon een daadwerkelijk aandeel in de bouw heeft. Hiervoor was het meer kaliber roeren in potjes, aangeven van gereedschap en kijken hoe het moet ik het doe.

Mocht er behoefte aan zijn, dan kan ik wel meer vliegtuigmodellen laten zien. Er zijn er nog enige tientallen, overlevers van "vervlogen tijden" en nieuwbouw, tegenwoordig alle in beheer bij mijn zoon.

Mijn modelbaan moet worden gesitueerd in Nederland, Ep.IVa (1968-1981), Twentelijn. Op het gebied van het bouwen van gebouwen heb nog niet zo heel veel om te laten zien. Het beperkt zich vooralsnog tot eenvoudige huisjes van Holland Scale en een resin model van Artitec. Dit is mijn eerste probeersel:

(https://live.staticflickr.com/65535/49371255538_fcd6accc79_c.jpg)

Over de kleur ben ik nog niet heel tevreden, wel acceptabel, en voor een huisje in deze bouwstijl (ca. 1900-'10) ziet het er wat te nieuwbouw uit. Daar ga ik nog verder mee experimenteren. De regenpijp is trouwens nog in mijn bezit. Die wordt binnenkort weer bevestigd.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: Tulpendaal op 12 januari 2020, 10:14:04
Welkom,
Laat gerust ook tussen stappen zien, de meeste zijn geen pro, en ook een pro is zo begonnen. ;)
Vooral als de bouw wat moeilijker wordt of bij vragen.

Leuke tijdperiode, en leuk thema, misschien ook eens wat onderzoek doen naar het grote voorbeeld, en vooral hier plaatsen (y)

en vooral veel plezier  ;)
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: Syb030 op 12 januari 2020, 11:15:07
Mooi dat huisje! Ben benieuwd hoe het er na een verouderingskuurtje uitziet... ga dit draadje volgen en (sporadisch ;-) )  reageren... Groet! Syb
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: valkyrienineball op 19 januari 2020, 18:00:30
Leuk dat huisje, zou je zo hier in Hengelo in een van de straten kunnen aantreffen.

Nog even mooi verouderen en dan is het af...

Ik blijf dit ook volgen.

groeten, Bart
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: 1200blauw op 19 januari 2020, 19:23:11
Bedankt voor de leuke reacties!

Leuk dat huisje, zou je zo hier in Hengelo in een van de straten kunnen aantreffen.

Bij het nadenken over mijn baan heb ik ook Hengelo in gedachten. Het is feitelijk het enige spoorwegknooppunt van betekenis in Twente. Dat geeft mogelijkheden tot het inzetten van een heel uiteenlopende range aan materieel, variërend van een Scandinavië Express, met Nederlandse of Duitse tractie, maar ook een DE2 of een buurtgoederentrein. Ook de sfeer van bedrijvigheid, industrie en nijverheid wil ik proberen over te gaan brengen. Daarbij horen zeker ook deze arbeidershuisjes. Tegen de grotere gebouwen hik ik nog op, dus ik begin klein.

Hier heb ik nog zo'n huisje:

(https://live.staticflickr.com/65535/49410165177_a8eeecf990_c.jpg)

Op het dak heb ik een poging tot verouderen gedaan. Het lijkt de goede kant op te gaan, maar tevreden ben ik nog niet.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: Ronald Koerts op 19 januari 2020, 19:45:32
Hoi,

Leuke projectjes.  (y) Welk tijdperk wil je gaan rijden. Aan de hand daarvan kan je de mate van "veroudering / verweren" bepalen. Denk dat het meer het plastieke uiterlijk is iets minder mag. Echt verouderen mogelijk niet.

Groet Ronald.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: 1200blauw op 19 januari 2020, 20:39:14
Dat wordt tussen 1968 en 1981, grofweg Tp.IVa dus. Vrijwel al mijn rollend materieel is in die periode te plaatsen.

Dat echte plastic uiterlijk zie ik in werkelijkheid niet zo vreemd genoeg. Zou dat door de foto kunnen komen, of legt die juist de naakte waarheid bloot? Zou een behandeling met matte lak helpen? Dan moet dat wel als "finishing touch" na een evt. verdere verweringspoging. Eigenlijk vind ik de huisjes best mooi zoals ze zijn en ben ik bang ze te verknoeien door een verkeerde veroudering.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: valkyrienineball op 19 januari 2020, 20:44:32
Klein beginnen en langzaam maar zeker uitbreiden.

Als inwoner van Hengelo en zoon van een Holec werknemer heb ik een voorliefde voor 1200 loks, daar heb ik er inmiddels een aantal van.
Wat een machtige machines.

Die huisjes van Holland scale gaan er bij mij ook komen, Artitec heeft ook spul die op een twentse baan perfect kunnen passen.

Ik zie mogelijkheden.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: 1200blauw op 19 januari 2020, 21:22:23
Als inwoner van Hengelo en zoon van een Holec werknemer heb ik een voorliefde voor 1200 loks, daar heb ik er inmiddels een aantal van.
Wat een machtige machines.
Ik ben ook zoon van een Holec-werknemer (HEEMAF, Bankastraat). Dat is precies de reden waarom ik voor een sfeertje zoals Hengelo wil gaan. Ik kreeg mijn eerste blauwe (Märklin) 1200 van mijn vader toen ik een jaar of vijf was. Vandaar ook mijn forumnaam. Het zijn er bij mij ook een paar meer geworden in de loop der jaren.

Ik heb die eersteling nog steeds:

(https://live.staticflickr.com/65535/49410827717_d75da81afd_z.jpg)


Grasduinend op Youtube heb ik een schitterende film gevonden waarin de sfeer uit die tijd mooi naar voren komt:

https://www.youtube.com/v/47QSpO3jtgk
Bron: YT,  HCOverijssel

De titel doet vermoeden dat het alleen gaat over het traject Bad Bentheim - Deventer, maar er is veel meer te zien, zelfs het hele traject tot aan Amsterdam, maar ook bijv. de Gothische bogen tussen Utrecht en Hilversum. Het begint bij de MBS, tot ca. 2:30. Als jaartal wordt aangegeven 1973, maar ik vermoed dat het iets later is eerlijk gezegd.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: Mischa op 19 januari 2020, 21:33:48
Dan ga ik als Hengeloër en zoon van een oud Heemaf/Holec werknemer dit draadje ook maar volgen  ;D
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: valkyrienineball op 19 januari 2020, 21:45:28
Fantastische film die je gevonden hebt, ook leuk om weer te zien hoe je Hengelo in die jaren binnen reed.
Ik herkende alles nog zoals ik het me herinnerde.

Het stationsplein zoals het er toen uitzag, de oude Ijsselcentrale, het Gak kantoor.

Brengt me terug in de tijd....
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: bask185 op 20 januari 2020, 07:34:58
In mijn jonge jaren heb ik aardig wat vliegtuigmodellen in elkaar geknutseld, gespecialiseerd in 1:72 modellen van vooral Amerikaans en Duits spul, Europees Theater.
Deed ik ook vroeger. Inmiddels ben ik in het proces ze aan mn plafond te hangen van mn treinkamer, zal eerdaags nog eens een zooi hangen en wat foto's maken.

Wat doe jij met jou vliegtuigen?

Bas
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: 1200blauw op 20 januari 2020, 08:13:11
Mijn zoon speelt ermee. Er breekt dus wel eens wat af en er raakt wat zoek, maar er heeft wel iemand plezier van.
Titel: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 27 januari 2020, 22:09:26
Ik heb een seinwachtershuis in elkaar gezet van giethars, van Artitec. Het dak is lichtelijk vervuild en ditmaal de rest ook. Daar ben ik op zich tevreden over, ook dat dakgoten en andere details niet allemaal perfect recht zijn. Dat heeft zo z'n charmes. Zeker in de jaren '70 is een beetje verval wel realistisch.

(https://live.staticflickr.com/65535/49451427011_3e89e8485f_c.jpg)

Ik denk toch dat er iets niet helemaal goed is gegaan, want de wanden krullen naar buiten en de (industrie-)lijm laat los. Toen ik 'm in elkaar zette was alles nog mooi recht. Ik vermoed dat eerst in elkaar zetten en daarna verven beter gaat dan andersom. Is er iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen? Verven ging in deze volgorde wèl gemakkelijker trouwens. Ik vermoed dat simpelweg de boel weer aan elkaar lijmen betekent dat de boel na verloop van tijd weer uit elkaar valt, dus eerst de wanden weer recht krijgen is een probleem dat eerst moet worden opgelost. Heeft iemand een suggestie hoe precies?
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: valkyrienineball op 27 januari 2020, 22:19:49
Het stoort niet , mogelijk valt het niet zo erg op als je het op de baan hebt staan.

Mooi gedaan.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: bask185 op 27 januari 2020, 22:59:59
Ziet er goed uit.

Ik heb laatst een stationnetje geverfd en er is 1 advies wat ik nog niet heb opgevolgd, nu ik jou huisje zie, word ik er aan herinnerd.

Het advies luidt dat je een mooier en realistischer huis krijg als je wat willekeurige bakstenen een andere kleur geeft. Verscheidene tinten rood - grijs zou een leuke toevoeging kunnen zijn.

Ik heb hier en daar eens naar echte muren gekeken en het klopt wel voor de meeste muren.

Veel succes verder, blijf je volgen.

Bas
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Ben op 28 januari 2020, 08:17:50

Heeft iemand een suggestie hoe precies?


Alles wat je weten wilt vind je hier: https://www.artitec.nl/index.php/nl/bouwen-en-schilderen-stap-voor-stap/32-artitec-algemene-bouw-en-schilderbeschrijving
Met name fase 3 is van belang voor een goed resultaat. Daar staat ook hoe kromme wanden recht te krijgen: heet water.

Wil je toch eerst schilderen en dan plakken zorg dan dat de te lijmen vlakken vrij zijn van verf anders gaat het mis.

Gr, Ben.
Titel: Re: Weinig resultaten, maar wel (sporadisch) lekker bezig
Bericht door: cor_b op 28 januari 2020, 09:57:56
Heb zelf ook eerder de wanden geschilderd en daarna in elkaar gezet ,maar daarna kromtrekkende wanden heb ik niet gehad.
Maar nu zet ik eerst alles in elkaar en spuiten in de grondverf/primer en dan allen afwerken zoals beschreven.

Cor
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Reinout van Rees op 28 januari 2020, 21:35:30
Huishoudelijke mededeling: je draadje heeft je gewenste nieuwe titel :)

Reinout-als-moderator
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 28 januari 2020, 22:36:28
Geweldig Reinout, dankjewel! (y) Dit bekt even iets beter.
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 28 januari 2020, 22:41:29
Alles wat je weten wilt vind je hier: https://www.artitec.nl/index.php/nl/bouwen-en-schilderen-stap-voor-stap/32-artitec-algemene-bouw-en-schilderbeschrijving
Met name fase 3 is van belang voor een goed resultaat. Daar staat ook hoe kromme wanden recht te krijgen: heet water.

Wil je toch eerst schilderen en dan plakken zorg dan dat de te lijmen vlakken vrij zijn van verf anders gaat het mis.

Gr, Ben.

In grote lijnen heb ik het denk ik goed gedaan, behalve dat in heet water leggen om de wanden goed recht te krijgen. Ik heb ze onder (teveel) spanning gelijmd denk ik en de vlakken onvoldoende vrij van verf. In polystyreen maakt onder spanning lijmen niet uit. Dat blijft wel vast zitten. Kennelijk is resin iets weerbarstiger. Puntje van aandacht dus voor de volgende, maar die staat alweer in de primer. Hopelijk zijn de wanden voldoende recht.
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 03 februari 2020, 14:16:49
Even weer tijd voor wat researchresultaten. Ik had een leuke link gevonden op http://stationsweb.nl/planner.asp. Het is een reisplanner waarmee je ook een reis in een (ver) verleden kunt plannen, dus tijd voor Deventer - Almelo/Hengelo. dat gaf interessante resultaten (1971/'72):

VertrekTreinWeekdagenIn de richting
05:592907ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (06:30) Hengelo (06:46) Enschede (06:55)
07:022913ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (07:34) Hengelo (07:51) Enschede (08:00)
07:47 619ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (08:11) Hengelo (08:23) Enschede (08:32)
07:512919ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (08:24) Hengelo (08:44) Enschede (08:54)
08:22421ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (08:46) Hengelo (08:58) Enschede (09:07)
08:47623ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (09:11) Hengelo (09:23) Enschede (09:32)
08:502923ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (09:24) Hengelo (09:43) Enschede (09:52)
09:24425ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (09:48) Hengelo (10:00) Enschede (10:09)
09:47627ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (10:11) Hengelo (10:23) Enschede (10:32)
09:512927ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (10:23) Hengelo (10:39) Enschede (10:48)
10:21429ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (10:45) Hengelo (10:57) Enschede (11:06)
10:47631ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (11:11) Hengelo (11:23) Enschede (11:32)
10:512931ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (11:23) Hengelo (11:39) Enschede (11:48)
11:21433ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (11:45) Hengelo (11:57) Enschede (12:06)
11:47635ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (12:11) Hengelo (12:23) Enschede (12:32)
11:512935ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (12:23) Hengelo (12:39) Enschede (12:48)
12:21437ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (12:45) Hengelo (12:57) Enschede (13:06)
12:47639ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (13:11) Hengelo (13:23) Enschede (13:32)
12:512939ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (13:23) Hengelo (13:39) Enschede (13:48)
13:21441ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (13:45) Hengelo (13:57) Enschede (14:06)
13:47643ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (14:11) Hengelo (14:23) Enschede (14:32)
13:512943ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (14:23) Hengelo (14:39) Enschede (14:48)
14:21445ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (14:45) Hengelo (14:57) Enschede (15:06)
14:47647ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (15:11) Hengelo (15:23) Enschede (15:32)
14:512947ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (15:23) Hengelo (15:39) Enschede (15:48)
15:21449ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (15:45) Hengelo (15:57) Enschede (16:06)
15:47651ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (16:11) Hengelo (16:23) Enschede (16:32)
15:512951ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (16:23) Hengelo (16:39) Enschede (16:51)
16:21453ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (16:45) Hengelo (16:57) Enschede (17:06)
16:47655ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (17:11) Hengelo (17:23) Enschede (17:32)
16:512955ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (17:23) Hengelo (17:39) Enschede (17:49)
17:21457ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (17:45) Hengelo (17:57) Enschede (18:06)
17:242957ma   di   wo   do   vr         Almelo (17:56) Hengelo (18:12) Enschede (18:21)
17:47659ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (18:11) Hengelo (18:23) Enschede (18:32)
17:512959ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (18:23) Hengelo (18:39) Enschede (18:49)
18:21461ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (18:45) Hengelo (18:57) Enschede (19:06)
18:39239ma   di   wo   do   vr      zo   Hengelo (19:12)
18:47663ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (19:11) Hengelo (19:23) Enschede (19:32)
18:512963ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (19:23) Hengelo (19:39) Enschede (19:49)
19:21465ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (19:45) Hengelo (19:57) Enschede (20:06)
19:47667ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (20:11) Hengelo (20:23) Enschede (20:32)
19:512967ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (20:23) Hengelo (20:39) Enschede (20:48)
20:21469ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (20:45) Hengelo (20:57) Enschede (21:06)
20:47671ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (21:11) Hengelo (21:23) Enschede (21:32)
20:512971ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (21:23) Hengelo (21:39) Enschede (21:48)
21:21473ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (21:45) Hengelo (21:57) Enschede (22:06)
21:47675ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (22:11) Hengelo (22:23) Enschede (22:32)
21:512975ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (22:23) Hengelo (22:39) Enschede (22:48)
22:21477ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (22:45) Hengelo (22:57) Enschede (23:06)
22:47679ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (23:11) Hengelo (23:23) Enschede (23:32)
22:512979ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (23:23) Hengelo (23:39) Enschede (23:48)
23:21481ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (23:45) Hengelo (23:57) Enschede (00:06)
23:49683ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (00:20) Hengelo (00:36) Enschede (00:45)


Dat leek me een mooie uitgangspunt voor een soort van dienstregeling in de toekomst op mijn baan. Natuurlijk is dit niet compleet, want ik mis de internationale treinen, de boemels uit Wierden, Mariënberg en Zutphen en de goederentreinen, maar het is een begin. De rest hoop ik er ooit nog eens bij te vinden. Voor Scandex, Nord-West en Nordsee kan ik die achterhalen via http://www.welt-der-modelleisenbahn.com, maar dat heb ik nog niet gedaan. Ook is wel interessant de precieze samenstelling van deze treinen terug te vinden. Voor bovengenoemde internationale treinen is dat wel gelukt inmiddels. Ik zal ze binnenkort eens plaatsen.
Overigens is dit de dienstregeling in één richting. Aangezien op mijn baan alles rondrijdt komt iedere trein vanzelf weer terug waar hij vandaan kwam, dus één richting lijkt me voldoende.
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 22 februari 2020, 07:54:05
Om een beetje een indruk te geven van hoe het totaalplaatje eruit ziet of gaat zien heb ik in schematische weergave gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49484702562_3839e64ba7_b.jpg)

Het is in de basis een ovaal. Uiteindelijk rijden alle treinen van 1 naar 2 vv. De blauwe sporen zijn in het zicht. Die bestaan uit flexibele K-rails. Uit het zicht is alles C-rails. De letters representeren elk enige opstelsporen uit het zicht. A is er nog niet, maar staat op de planning, ooit. B geeft de mogelijkheid twee wat langere treinen op te stellen. Het pendelspoortje stelt de lijn naar Zutphen, Mariënberg of Zwolle voor. Daarop moet een DE2 of DE3 gaan pendelen. Ik heb niet de ambitie uitgebreid te gaan rangeren of veel aan de knoppen te zitten. Uiteindelijk is de bedoeling alles geheel geautomatiseerd te laten verlopen. Tot voor kort was dat het geval, maar dan analoog en grotendeels met M-rails. Nu is alles minimaal R2 en er komen geen S-bochten, Engelse, drieweg- of meegebogen wissels meer in voor. Daardoor is storingsvrij rijden met lange rijtuigen mogelijk geworden. Onlangs is alles er weer af geweest om de C-rails geschikt te maken voor massadetectie.

De stad ("Hengelo") ligt links op het plaatje. Alle sporen lopen die kant op. Het station van "Hengelo" ligt uit het zicht, maar wordt gesuggereerd door de sporen die daar alle samenkomen. In werkelijkheid verdwijnen de sporen daar uit zicht naar een schaduwstation. De pendeltrein stopt uit zicht en gaat na een tijdje weer terug.
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 08 maart 2020, 14:45:21
Even alle resin-perikelen aan de kant gelegd. Ik had nog een projectje liggen van Holland Scale. Ik ben er best tevreden over. De kleuren zijn geslaagd, de verwering ook. De per ongeluk iets scheve dakkapel vind ik wel charmant eigenlijk. Toch wil ik een volgend project is proberen te voegen met op kleur gebrachte zilverpoets. Dat schijnt beter te gaan dan met verdunde enamel-verf zoals deze nog is gedaan. Nadeel van "mijn" methode is dat de natte verf gemakkelijk ook weer uit de voegen loopt en daardoor wat minder goed gefixeerd is zolang het nog niet droog is.

(https://live.staticflickr.com/65535/49633338788_308f1c28a0_o.jpg)
Titel: Re: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Tulpendaal op 09 maart 2020, 05:36:10
 (y) Ziet er al goed uit, voor de voegen kan je ook gewoon een ander verftype nemen. Humbrol busjes voor de muur en vallejo waterverdunt voor de voegen.

Overigens, op een houten plankje meerdere muur kleuren van zalm tot bruintonen leggen, en dan half gemixt op de muur opbrengen, geeft een typisch muureffect , niet egaal mixen maar eigenlijk meer streperig. Soms wat donkerder onder dan boven. 24 UUR wachten voor je voegen gaat.

Deze huisjes verf ik altijd na het bouwen.

gr Joke