BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: J. Moors op 30 november 2019, 22:29:34

Titel: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 30 november 2019, 22:29:34
Onlangs heb ik klein partijtje oude trix express gekregen met de vraag om het een goede bestemming te geven zodat het niet in de afvalbak terecht komt.

Het bestaat uit een aantal rechte en gebogen rails, 2 hand bediende wissels, 1 kruising , 1 lokje en 1 wagon.
Dus eerst maar eens met het lokje aan de slag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_5.jpg)
Het is op zich een bekende lok voor trix express. Helaas ontbreekt er het een en ander. Alle buffers, waarvan er 2 echt afgebroken zijn. De schoorsteen ontbreekt (al was deze niet echt groot).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_13.jpg)
Aan de achterkant ontbreekt de koppelhaak.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_14.jpg)
Voor de rest in redelijk goede technische staat en niet echt vol met smurry.

De lok uit elkaar gehaald, wat vrij makkelijk gaat n.l. 1 schroefje in de schoorsteen. Alleen is het dan wel even opletten want de cilinders met koppelstangen blijven aan de kap vastzitten.
Dus de 2 achterste schroefjes aan de koppelstangen losgehaald en dan gaat de kap er helemaal af.

Helaas ben ik vergeten om nou juist daar foto's van te maken. Maar goed. Van binnen was alles nog goed schoon gebleven, alleen de collector van de motor toch maar even met een stukje polijstblok even op gepolijst.

De motoras aan beide uiteindes een klein beetje olie aangebracht. Alle tandwielen met vet (speciaal voor kleine aandrijvingen) behandeld. en alles weer in elkaar gezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_15.jpg)
Alles sleepcontacten ook even met polijstblokje behandeld en ook uiteraard de wielen zelf.

Bij de test bleek de lok toch een zwaar punt bij het ronddraaien van de wielen te hebben. Dus.... de motor eruit en die eerst testen. Nou die deed het goed. die er weer in gezet en de koppelstang aan 1 kant helemaal eraf (1 wiel kan niet goed "gekwarterd" zijn). Nou dat was het ook niet.

Dus dan de tandwielen goed nakijken en jawel hoor. Het eerste tandwiel vanaf  het wormwiel had een vreemde plek. Om een of andere reden waren 2 punten van de tanden verbogen. Het is een kunststof tandwiel dus dat kan. Hoezo weet ik niet, maar er zat niet ander op dan met een klein plat schroevendraaiertje de punten voorzichtig terug te buigen in de goede richting.

Door met de platte kant langs de punt te strijken kreeg ik de tanden weer in de goede vorm. Lokje weer in elkaar en ja hoor...
Hij doet het weer.
Toch wel prettig dat oude spul. Dat kun je meestal nog repareren. Iets wat ik helaas voor het moderne spul vaak niet kan zeggen. "Koop maar nieuw" is vaak het antwoord.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_9.jpg)
Eind resultaat na het groot onderhoud....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_5.jpg)
Is getest met een paar krokodildraden rechtstreeks aan een trafo. IK kan melden dat het beestje het na al die jaren nog lekker snort.

Ik weet nog niet of ik op zoek ga naar de ontbrekende onderdelen of dat ik probeer ze zelf te maken. Binnenkort eerst maar eens de rails opknappen want die hebben licht tot matige aanslag van oxidatie.

Wordt vervolgd...
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: roadster36 op 30 november 2019, 22:47:41
ha hier ben ik ook mee begonnen ooit.
Maar deze heeft wel metertjes gemaakt aan de flenzen en sleepers te zien.
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: Klaas Zondervan op 30 november 2019, 22:51:26
Aan de achterkant ontbreekt de koppelhaak.
Die haak zie ik wel, maar er zit geen beugel. Volgens mij is dat normaal bij Trix Express. In mijn herinnering hadden alle voertuigen maar aan één kant een beugel aan de koppeling zitten. Je kon dus niet dubbel koppelen zoals bij de standaard Märklin koppeling wel kan, en je kon een wagen ook niet omdraaien want dan stonden er twee koppelingen zonder beugel tegen elkaar.
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: ronald1956 op 30 november 2019, 22:55:51
Ja klopt , alleen zit bij mij de haak met beugel aan de achterkant en aan de voorkant alleen een haak .
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: Carl op 30 november 2019, 23:00:25
Leuk hé die oude treinen, en dat je deze dan op redelijk simpele manier weer rijdend kan krijgen, daar kan ik gewoon van genieten  ;)
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: J. Moors op 01 december 2019, 00:07:24
Ah, kijk. Als het standaard was, dat er maar aan 1 kant een beugel zit, scheelt dat alweer een stukje. Dan blijven alleen een schoorsteen en buffers over.
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: peterha op 01 december 2019, 02:38:02
Helaas ......
Ik heb vroeger ook Trix Express gehad, maar alle locs c.q. rijtuigen hadden een haak én een beugel aan beide kanten. Die beugels waren toen ook nog los te koop.
In dit locje hoort aan de achterkant ook een beugel, als je kijkt naar het 2e plaatje zie je boven de haak en voor het scharnierpunt een gaatje zitten. Hierin hoort de beugel.
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: Erik Baas op 01 december 2019, 02:56:30
Hm, ik heb ze nooit anders gezien dan met een beugel aan één kant!
Titel: Re: Opknappen oude trix express
Bericht door: GD op 01 december 2019, 07:31:08
Leuk onderwerp, met veel jeugdsentiment voor mij. Ik ben mijn modelspoorleven ergens eind jaren 70 met dit lokje begonnen, samen met een v100. Door mijn ouders derdehands of zo overgenomen voor mijn jongere broer en mij.
De lok had aan allebei de kanten een beugel, net als de rest van het materieel. Ik woonde toen in Sassenheim en kon toen overigens nog gewoon Trix Express bij de speelgoedwinkel in het dorp kopen. Maar dat allemaal terzijde. Succes met dit project, ik ga het met belangstelling volgen.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Karben op 01 december 2019, 09:59:55
60 jaar geleden had een buurjongen Trix Express. Beugel aan een kant want keerlussen begon te toen toch niet aan, dus het koppelde altijd.
Succes!
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: MOVisser op 01 december 2019, 10:20:10
Ik zie duidelijk gaatje(s) in de koppeling voor een beugeltje aan de achterzijde ???

Ronald Visser
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Modellbahnwagen op 01 december 2019, 10:28:58
Leuk dit (y) Wel een aparte manier om de kap eraf te halen door ook de koppelstang te moeten demonteren. Deze zit overigens op z'n kop nu zo te zien.
De rails ziet er ook zeer antiek uit, heb zelf wat oude losse Trix Express rails maar daar zijn de bielzen van kunststof en dikker.
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Overet op 01 december 2019, 11:17:37
Inderdaad hoort er bij deze koppeling maar aan één zijde een beugel te zitten. Aan de andere kant zit hetzelfde koppelingetje, inclusief gaatjes, maar zonder beugel. Als ik het mij goed herinner is er in de nadagen van Trix Express nog enige tijd een evolutie van de koppeling geleverd met aan beide zijden een beugeltje. Bij het ontkoppelen was er sprake van een verticaal bewegend deel, in plaats van een scharnierend deel zoals bij het getoonde locje.

Tom
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: GD op 01 december 2019, 14:11:16
De koppelingen op de lokjes die mijn broer en ik hadden, hadden inderdaad van die verticaal bewegende delen. Wat de nadagen van Trix Express waren, weet ik niet precies. De spullen die wij hadden moeten uit de jaren zestig stammen, vermoed ik. Degene van wie mijn ouders het hebben overgenomen was een bekende, en die had het spul al in de vroege jaren 70.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: wob op 02 december 2019, 12:39:37
Klopt.
In de nadagen was er een ander soort koppeling.

Aanvankelijk was het zo dat de beugel maar aan 1 zijde zat (namelijk de voorzijde, zo je al van een voorzijde kunt spreken). Dit betekende dat locs en rijtuigen maar op 1 manier konden koppelen.
Nu was dat niet zo'n probleem omdat je beter ook geen keerlussen kon toepassen. Dat zou namelijk ten koste van het befaamde 2-treinensysteem gaan, waarbij 2 treinen (met elk een eigen trafo) onafhankelijk van elkaar bediend konden worden.

In de nadagen werd de koppeling aangepast (compatibel met het oude systeem). Aan weerszijden bevond zich een beugel, die nu ook verbonden was aan een verticaal bewegend (zwaarder) koppelingsdeel. Hiermee kon met behulp van een ontkopperail ook stilstaand ontkoppeld worden. Het nieuwe systeem bezat nog steeds geen voorontkoppelingsmogelijkheid.
De locs, wagens en rijtuigen konden nu wel willekeurig gekoppeld worden.

Groet, Bas
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Klaas Zondervan op 02 december 2019, 12:47:51
Nu was dat niet zo'n probleem omdat je beter ook geen keerlussen kon toepassen. Dat zou namelijk ten koste van het befaamde 2-treinensysteem gaan, waarbij 2 treinen (met elk een eigen trafo) onafhankelijk van elkaar bediend konden worden.
Keerlussen konden wel, maar dat werd voor de gemiddelde modelspoorder te ingewikkeld geacht, en daarom raadde Trix dat af.
Bovendien stond een trein die door de lus was gereden met zijn beugeltjes in de verkeerde richting, dat maakte aankoppelen van wagens wel erg lastig.
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: wob op 02 december 2019, 13:38:55
....volgens mij zei ik met andere woorden hetzelfde, Klaas... ;)

Groet, Bas
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 02 december 2019, 20:01:17
Gisteren met de eerste rails begonnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_8.jpg)
Om deze weer opgeknapt te krijgen is het opborstellen en polijsten geblazen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_9.jpg)
Hier is te zien dat het allemaal wat stoffig, maar vooral geoxydeerd is. Van echte roest is nog net geen sprake.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_5.jpg)
De kruising heeft zijn opknapbeurt gehad en ziet er weer acceptabel uit. Deze is alleen niet echt geschikt voor het lokje, want
de kunststof hartstukken zijn daar net wat te lang voor. Daar komt ie op stil te staan.

Ik heb wel gemerkt dat ik net wat rails te kort kom voor een leuk demo-baantje tijdens onze open dag zondag a.s. Had me wel leuk geleken voor de kleinste bezoekers.
Ook heb ik maar 1 wagontje en dat is nou ook wat aan de korte kant. Maar ja, eerst dit toch maar verder opknappen.

Wordt vervolgd....

Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 02 december 2019, 20:33:38
Ik heb intussen wel kunnen vinden wat er met de koppelingsbeugels aan de hand was in 1956.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Trix-express-1956_01.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Trix-express-1956_01.jpg)
Hier is te zien dat er toen inderdaad maar aan 1 kant een beugel zat om te kunnen ontkoppelen.
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Carl op 02 december 2019, 21:39:03
Mocht je interesse hebben in een partijtje rails , ik heb nog circa 29 bochten en 38 rechte en een kruising en een wissel en diverse korte.
Je kan er een mooi baantje van leggen  ;)
Kan snel verzonden worden  ;)
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 03 december 2019, 01:23:09
Carl u heeft een "persoonlijk bericht". Daar zijn we heel blij mee. (y)
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 04 december 2019, 00:27:53
Vandaag weer wat aan de rails gedaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_5.jpg)
De bochten zijn onder handen genomen en zien er weer redelijk uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_4.jpg)
Aan de onderkant her en der de lipjes wat bijgebogen zodat alles weer goed vast zit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22_6.jpg)
Gebleken is dat de railverbinders ook wat aandacht nodig hebben. Deze zijn op veel plekken wat verbogen en plat geknepen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/23_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/23_4.jpg)
Dus op die plekken de verbinder eerst voorzichtig recht gebogen. Hier er wel bij opgelet om niet de gehele verbinder in een platte tang te laten verdwijnen, maar alleen aan de onderste 2 uiteindes van het u-vormig deel.
Dan daar waar nodig, met een mesje de "U" open drukken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/24_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/24_3.jpg)
Als deze een klein stukje open staat, er een platte schroevendraaier langs de opening schuiven zodat de verbinder weer een rechte en parallelle "U" vormt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/25_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/25_3.jpg)
Indien het wat te ver uit elkaar staat kan dit verholpen worden door de verbinder voorzichtig in een ander stuk rail te drukken.

Nu klemmen de rails ook een beetje als ze in elkaar geduwd zijn en vormen een goede electrische verbinding.

Wordt vervolgd...
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: peterha op 04 december 2019, 14:13:16
Nu klemmen de rails ook een beetje als ze in elkaar geduwd zijn en vormen een goede electrische verbinding.
Zorg er ook voor dat de lipjes in het midden goed contact maken; ze willen nog wel eens wat verbogen blijven en daarom onvoldoende contact maken  8)
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 04 december 2019, 17:53:50
Klopt, daar is ook naar gekeken. Ook deze lipjes verder ook een behandeling met de polijstblok gehad.
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 04 december 2019, 18:23:08
Dit is de enige wagon die ik erbij heb gekregen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/16_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/16_5.jpg)
Plat wagentje. Moet alleen wat afgestoft worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/17_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/17_7.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20_5.jpg)
Ziet er als treintje toch wat magertjes uit vind ik zo. Eens kijken of we wat oude wagentjes hebben voor erachter.

Wordt vervolgd...
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Overet op 04 december 2019, 19:47:24
En je hebt hatuurlijk een tweede loc nodig om te kunnen profiteren van het unieke Trix Express concept.

Tom
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 08 december 2019, 23:08:32
Dankzij een forumgenoot, konden we toch een rondje leggen op onze open dag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_9.jpg)
Rondje gelegd rond een model van station Maastricht, dat ik nog niet helemaal af heb.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_8.jpg)
Lokje draait netjes zijn rondjes. Het los draadje is ervoor om van lok te wisselen, had geen 2e trafo.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/041_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/041_4.jpg)
Z'n broertje staat gereed op het zijspoor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_7.jpg)
Hier het station van de andere kant. Zijn niet de beste foto's want er was weinig omgevingslicht i.v.m. de ledverlichting.

Was een leuke dag en we kregen veel leuke reacties over de trix express. Vaak hoorden we: "Ach kijk, daar ben ik ook ooit mee begonnen".
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: zuylen op 09 december 2019, 15:19:20
Mooi stationsgebouw van Maastricht overigens!
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 09 december 2019, 20:45:42
Ja, dat is een projectje van mij dat al over vele jaren loopt. Hier werk ik af en toe aan omdat ik er geen haast mee heb en omdat ik ook met vele andere dingen bezig ben.

Ach, het houdt me van de straat hè.
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: Carl op 09 december 2019, 21:01:54
Mooi dat je in één keer en leuke ronde kon leggen  ;), ook leuk die tweede stoomloc  (y)
Titel: Re: Opknappen oude Trix Express
Bericht door: J. Moors op 09 december 2019, 21:53:56
We zijn er erg blij mee en we zullen dit nog vaker gaan gebruiken als demo-baantje. (y)