BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Trams en smalspoor => Topic gestart door: MacArthur op 08 november 2019, 13:13:22

Titel: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 13:13:22
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Test.jpg)

Sorry mensen, even uitproberen of dit lukt, het is allemaal nieuw voor mij en zo ontzettend slim ben ik nou ook weer niet...  ;D

Als het goed krijg je nu een foto te zien van onze H0e micro-layout OberUnter te zien.
En zo niet dan moet ik de handleiding nog maar eens nalezen...
Afijn, wordt vervolgd dus (fingers crossed).

Marco
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: NS1220 op 08 november 2019, 13:46:20
Op welke expositie was dat, Marco?
Het doet mij denken aan Veendam.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 14:06:00

Hoi Jacob, dit was in Gouda dit voorjaar, in sporthal De Mammoet. Twee dagen gestaan in het midden van de zaal, rondom handelaren en Schiespoor naast ons.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: Sven op 08 november 2019, 14:24:55
Ken 'm natuurlijk al wel, maar leuk om 'm ook op BNLS te zien. Echt zo'n baan met veel speelplezier.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 14:49:05
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-Ruwbouw.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-Ruwbouw.jpg)

(https://[img]https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-Ruwbouw.jpg)

Goed, 2e poging. Hopelijk lukt het nu wel...

Dit is de baan zoals ik 'm aangeleverd kreeg van Dick Schuurman. Natuurlijk hadden we vooraf overleg gehad en had ik de wensen van Dick qua aankleding genoteerd. Vooral de nogal krappe boogstralen vormen een aandachtspunt, hier moesten immers ook tunnelportalen voor gemaakt worden. Handwerk dus.. De contouren van het landschap lagen al redelijk vast en de achtergrond (Walthers Instant Horizons in de versie "Eastern Foothills") was al geplaatst; hier moest het landschap letterlijk en visueel op aangesloten worden.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 15:16:30

Sven, ik ben niet zo technisch...als iemand het voordoet snap ik het pas. En daarna werkt het meestal wel.

Mijn motorrijbewijs heb ik destijds ook pas na 40 lessen gehaald, wel in 1 keer trouwens. En van die 40 heb ik er 20 nodig gehad om te leren schakelen...  ;D
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 15:47:32
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-opbouw-landschap.jpg)

OK, derde poging (snik)..
Als het goed is hier de opbouw van het landschap met styropor. Leuk spul om mee te werken voor de ruwbouw (je kunt het zagen,snijden en afbreken), minder leuk is wel dat de bolletjes tot onder de lakens terug te vinden zijn. Dus de stofzuiger bij de hand houden ! Het grootste voordeel is dat het lekker licht is en stabiel.
De afzonderlijke lagen worden gelijmd met houtlijm en met wat zwaars erop laten drogen. De volgende fase is het plamuren van de "voegen" en het inpassen van de tunnelportalen.

Marco
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 15:56:47
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-tunnelportaal-proefplaatsing.jpg)

Hier één der tunnelportalen. Gemaakt van dat mooie dunne blauwe schuimplaat wat normale mensen onder hun laminaatvloer leggen, maar sommige modelspoorders gebruiken als geluidsdemping onder de rails. Gezien de krappe boogstralen moest er rekening gehouden worden met de overhang van treinstellen en rijtuigen, ook in verband met de afwerking van het portaal aan de binnenzijde. Hier ging heel wat pas- en meetwerk inzitten..

De baksteenbekleding aan de binnenzijde is gemaakt van Scalescenes Red Brick, die had ik nog liggen van een ander project (Newman Town station) dat ik nog wel eens wil presenteren elders in dit forum. Het voordeel van Scalescenes is 1x kopen, downloaden en bewaren op je PC en vervolgens -tig keer afdrukken 'when necessary'..

Marco
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 16:02:12
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-tunnelportaal-in-wording.jpg)

Het scratchbuild tunnelportaal voor de bocht naar boven. Voor de stabiliteit is het front gemonteerd op een dun plaatje multiplex. De "ring" rond het portaal is voor de zekerheid vastgezet met kleine spijkertjes tijdens het drogen van de lijm.

Marco
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 16:05:06
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-tunnelportaal-geverfd.jpg)

Het geverfde tunnelportaal. Een algemene grijs/blauwe teint met wat patches in bruin en zachtrood, daarna een algemene verdunde beige laag eroverheen. Allemaal waterverf trouwens, het pakt prima op dit schuimmateriaal.

Marco
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 08 november 2019, 16:08:13
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-proefrijden.jpg)

En tenslotte gaan we proefrijden. Kijken of de loc schuurt tegen de zijkanten van het portaal en zonodig nog wat bijwerken.
In dit geval moest het tunnelportaal in de bocht naar boven helemaal opnieuw gemaakt worden én is de binnenzijde (de lining) nog 2x aangepast...zucht...

Marco
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: NS1220 op 08 november 2019, 17:08:02
"...dat mooie dunne blauwe schuimplaat dat normale mensen onder hun laminaatvloer leggen..."
2mm dik?
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: phdirk op 08 november 2019, 19:41:59
Hoi Marco en Dick,

Mooi draadje. Leuk ook om te zien hoe Ober-Unten is opgebouwd.

Het uploaden van een foto zal ik je wel eens langzaam voordoen.

Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: Tjalling op 08 november 2019, 22:13:43
Mooi baantje!

Leuk verslag, ben benieuwd naar het vervolg.

Groet,
Tjalling
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 12:35:00
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-plamuren-landschap.jpg)

Na de proefritten zijn de tunnelportalen definitief vastgezet. Daarna volgt de inbouw in het landschap met restjes styropor, waarna de afzonderlijke platen, kieren en spleten worden dichtgesmeerd met Alabastine. Ik gebruik daar een grote pot voor en een spatel, en dan lekker dichtsmeren. Jeugdherinneringen aan spelen in de zandbak komen dan weer naar boven.. ::)
Na droging van de plamuur de ergste uitstulpingen gladschuren en overgeslagen gaten weer dichtsmeren. Na nogmaals drogen en schuren is het landschap klaar voor de basiskleur.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 12:41:12
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-landschap-eerste-wash.jpg)

Hier is de eerste wash net aangebracht. Op mijn voorbeeldfoto's van het landschap langs de Moezel is te zien dat de hellingen een overwegend beige/lichtbruine aardekleur hebben, dit in tegenstelling tot andere regio's waar leisteen en dergelijke de overhand heeft. Komt nog bij dat op de achtergrond ook beige te zien is, dus dat sluit mooi aan. Hier is Heki bruin sterk verdund toegepast. Alles wordt geverfd: de heuvels en de muurtjes, ervan uitgaande dat de muurtjes zijn opgebouwd met stenen uit de directe omgeving.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 12:47:37
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-landschap-tweede-wash.jpg)

Dit is weer de insnijding naar de tunnel links met de tweede wash aangebracht. Hier is Heki Asphalt (anthracietgrijs) sterk verdund aangebracht op een aantal plaatsen waar de rotsige ondergrond aan het oppervlak komt. En waar het wat schaduwrijker is, is het grijs wat donkerder aangebracht, om het vocht te accentueren. Ook de gaten en spleten in het landschap worden donkergrijs ingeverfd, om diepte te creëeren.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 12:55:16
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-landschap-ondergrond.jpg)

Na droging van de verdunde verf (reken hier op minimaal 24 uur) wordt het tijd om de beplanting aan te brengen. In het prille begin van mijn scenerybouw verfde ik de ondergrond en ging er daarna met de Grassmaster overheen. Op die manier krijg je dus een biljartlaken, ook als er hoge en lage grasvezels worden toegepast. In de realiteit is een landschap hobbeliger (graspollen, stukken hout en/of steen, begroeide molshopen etc.). Om dat effect te verkrijgen gaat er eerst een laagje houtlijm op die plaatsen en direct daarna Woodland Scenics Turf in medium green erover heen. Dit moet ook weer drogen. Let op dat de gebruikte kleuren overeen komen met de kleuren op de achtergrond, op die manier blend je het landschap mooi in en vormt het 1 geheel.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 13:04:20
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-landschap-Grassmaster.jpg)

De helling aan de voorzijde begroeid met de Grassmaster. Hier zijn langere vezels gebruikt, doorgaans is de eerste laag met korte vezels (4-6 mm) en de tweede laag met langere (8-12 mm). Ik probeer altijd een wat groter aaneengesloten areaal te bewerken zodat er van abrupte overgangen geen sprake is. Ook blend ik kleuren (medium green en nazomer geel) in de tweede laag. Bovendien wordt na het aanbrengen van iedere laag voorzichtig gestofzuigd (zakdoek over de zuigmond om de overtollige vezels op te vangen en her te gebruiken). Daardoor komen ook de grasvezels rechtop te staan, altijd handig !
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 13:14:08
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-voorbereiding-wijnranken.jpg)

Bij de bouw van scenery is het belangrijk om van achteren naar voren te werken. Op die manier voorkom je dat reeds afgebouwde scenery niet meer beschadigd wordt door latere handelingen. Hier gaan we dus achteraan het baantje beginnen met de wijnranken. Daartoe heb ik eerst reepjes "gras" tussen de toekomstige rijen wijnranken met de Grassmaster aangebracht, let wel lage vezels want er wordt overheen gelopen tijdens het plukken van de trossen. Rekening houdend met de breedte van de individuele Heki-wijnranken worden puntjes met een viltstift geplaatst op de helling, hier worden straks gaatjes geboord waar de stammetjes in geplaatst worden met een drupje houtlijm.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 13:36:59
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190512-WA0008.jpg)

Mijn eigen foto's zijn blijkbaar te groot van bestandsformaat dus ik gebruik hier een fotootje van Dick Schuurman om de opbouw van de wijnranken te verduidelijken. Heki heeft mooie wijnranken in een blisterverpakking, die zijn geverfd met lichtgrijze/olijfgroene Vallejo verf om de lelijke glans te camoufleren, en vervolgens stuk voor stuk in de gaatjes gelijmd met een drupje houtlijm. Heki levert er ook groene (papieren ?) blaadjes bij die erop gelijmd dienen te worden, alleen werd dat in de proefopstelling een vieze groene drab, dus dat liet ik weg. In plaats daarvan werden met Hekiflor in herfstgroen en lichtgroen de wijnbladeren weergegeven. Daartoe knip ik strookjes van 1.5 cm breed die vervolgens in rechthoekjes geknipt worden (dus ongeveer 1.5 bij 1.5 a 2 cm. Deze rechthoekjes werden met de hand voorzichtig uit elkaar getrokken zodat een transparante strook met blaadjes ontstaat. Deze laag wordt vervolgens om de ranken gedrapeerd en met houtlijm vastgeplakt. Voordeel is dat de ranken puntige uiteinden hebben waar de strookjes achter geprikt kunnen worden. In principe is eerst een laagje herfstgroen en daarover heen een dun laagje lichtgroen vastgezet, waarmee diepte in de structuur wordt verkregen. Aldus werden alle rijtjes ranken van een bladerdakje voorzien, alles bij elkaar zo'n 12 avonden werk. 
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 13:49:27
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190511-WA0018.jpg)

Nadat alle wijnranken op de hellingen geplant en "begroend" zijn volgt de afwerking. Dick Schuurman wilde graag een terrasje dus dat werd gemaakt met een plaatje karton met tegelopdruk, op maat geknipt en vastgezet op het vlakke deel bovenop de helling. Een kiosk van Faller werd opgeknapt, van een nieuw interieur voorzien en begon zodoende aan een nieuw leven (het 5e of 6e inmiddels al...) Tafels en stoelen, koffie- en theekopjes, bordjes, een theepot en natuurlijk een paar wijnflessen (en zelfs een paar transparante wijnglazen !) alsmede wat figuurtjes van Preiser vonden een goed plekje. Om de gasten te beschermen tegen de soms felle zon werd een pergola gebouwd van lucifershoutjes, bruin geverfd en van boven verstevigd met een gaaswerkje van metaal. Daarboven en -onder werd wederom Hekiflor vastgezet en uit een oud nikkelzilver kitje werden de druiventrossen eronder bevestigd. Wat bloemetjes van Noch erbij voor een kleurrijke touch en de baan was nagenoeg af.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 13:56:08
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OberUnter-Gouda-voorjaar-2019.jpg)

Kort na de "oplevering" van OberUnter stonden we op 13 en 14 april, samen met Niemendahl van Dirk Meijer, gebroederlijk naast elkaar in sporthal De Mammoet in Gouda. Ofschoon beslist niet druk was er toch veel belangstelling voor deze micro-layout.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: NS1220 op 11 november 2019, 14:03:17
De bak zelf heerft ook een mooie vorm. De achtergrond loopt vloeiend naar voren.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 14:04:27
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190511-WA0014.jpg)

Ook bij de Open Dagen van Schiespoor en de Model Smalspoordagen te Valkenburg trokken we veel belangstelling. Te Valkenburg werd de baan gefotografeerd voor publicatie in Railmagazine (zie November 2019 nummer) en Modelspoormagazine cq MIBA (publicatie wellicht binnenkort ?). Op 21 & 22 december is OberUnter te zien in Zutphen en op 11 & 12 januari op de Beneluxspoor stand te Rijswijk. Alvast tot ziens  (y)
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 11 november 2019, 14:06:49
De bak zelf heerft ook een mooie vorm. De achtergrond loopt vloeiend naar voren.

Dat klopt, daar is bij de planning al rekening mee gehouden. Ook de insnijdingen voor de tunnels links en rechts sluiten op de zijwanden aan.

In 1e instantie dacht ik vooraan (boven de insnijdingen) ook wijnranken te plaatsen, maar vanwege eventuele beschadigingen tijdens transport en handling werd daar toch maar van afgezien.
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: Harm Boer op 11 november 2019, 18:21:26
Wat een ontzettend leuke baan. Wat is de afmeting?
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: Dick 53 op 12 november 2019, 00:08:34
100x55cm
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: Edsko Hekman op 12 november 2019, 09:17:41
Ik vind het super gaaf dat dit baantje te zien zal zijn in de BNLS stand in Rijswijk!  (y)
Titel: Re: OberUnter H0e micro-layout
Bericht door: MacArthur op 10 januari 2020, 13:09:27
Afgelopen 21 & 22 december stonden we met OberUnter in de Hanzehal in Zutphen, en komend weekend zowaar in Rijswijk. Kom even kijken en spreek ons aan als je het baantje herkent !

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191222_110152_optimized.jpg)

Groet, Marco Balk & Dick Schuurman