BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 13:24:05

Titel: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 13:24:05
Beste mede modelspoorders,

In een ver verleden toen we allemaal nog analoog reden en de term digitaal nog niet bestond heb ik een kleine baan gehad gecombineerd met Faller AMS, de voorloper van het huidige Car systems.
Daarna komt de tijd dat je andere interesse krijgt gevolgd door het gebruikelijke "huisje boompje beestje".
Door je werk, opgroeiende kinderen en dus een vol huis was er geen tijd en ruimte om de hobby voor te zetten, dus bleef hij een kleine 40 jaar op zolder in dozen wachten op betere hobby-tijden, en die zijn nu aan het aanbreken.
Er is voldoende ruimte, tijd is vaak nog een probleem maar die moeten we dan maar gaan maken.
Doordat ik ongeveer 25 jaar in Dordrecht heb gewoond is mijn wens een baan te maken van Dordrecht CS rond de jaren 70.
Het betreft een digitale H0 baan 2-rails systeem.
Ik ben redelijk technisch aangelegd, echter als je er 40 jaar uit ben geweest zijn de keuze's die gemaakt moeten worden op het vlak van aansturing, PC programma en wat er nog meer bij komt kijken een lastige.
Van het sporenplan van toen heb ik een tekening echter als ik alles letterlijk wil gaan nabouwen heb ik ongeveer 4 zolders nodig.
De huidige beschikbare ruimte is 5,2x4,6 meter.
Kortom er zal veel geknipt moeten gaan worden in het sporenplan zonder de Dordtse roots teniet te doen.

Voor dit alles zoek ik hulp.
Het mooiste zou zijn iemand uit de regio West-Brabant die voldoende kennis heeft om de bovenstaande problemen aan te pakken en de juiste keuzes kan maken voor de vele vragen die ik heb.
Of misschien iemand die b.v. door gebrek aan ruimte thuis zelf niet aan de slag kan, maar het leuk vindt mij op weg te helpen en eventueel samen de bouw te beginnen.

Aangezien ik nieuw ben op dit forum weet ik niet of geïnteresseerde mij persoonlijk kunnen mailen, zo niet dan hoor ik dat wel.
Ik ben benieuwd.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 27 oktober 2019, 14:24:57
Welkom Rob,

Veel succes en plezier met de bouw:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/770720_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/770720_1.jpg)
station Dordrecht, 1977
Groeten van een schapekop  ;D

Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 14:36:23
Mooie foto Erich,

Ook nog een punt, ik ben al jaren op zoek naar bouwtekeningen van de oude 2 spoors hefbrug “de Vlinder”, topje nog net links op de foto te zien boven de bomen.
Van ProRail alleen wat detailtekeningen gehad voor modificaties maar nergens een tekening van de totale brug kunnen vinden. De bouwer van deze brug is jaren na de bouw ook failliet gegaan.
Dus als iemand nog info heeft hoor ik het graag.

https://images.app.goo.gl/DvwNmAJrPKXQmvrx5
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Alewijn op 27 oktober 2019, 14:55:50
Dag Rob,

Je hebt aardig wat ruimte, dus ik denk dat je een heel eind kunt komen. Als je je maar beperkt, maar dat besef je zelf al wel.

Als westbrabander wil ik best met je meedenken.
Ik rij ook 2-rail digitaal en doe ook een poging een omvangrijk emplacement in enkele meters weer te geven (zie Rondom Charlois).
Stuur me gerust een bericht.

Daarnaast kun je uiteraard je vragen ook hier op het forum stellen.

Alewijn

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 27 oktober 2019, 15:32:39
Hoi,

Welkom op het forum.

Altijd leuk een baanplan als dit voor te stellen en te bespreken.

Veel kennis en kunde hier op het forum.

Gr Koen.

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 16:00:46
Voor het tekenen van zo’n sporenplant lijkt het mij gemakkelijk om een computerprogramma te gebruiken, ook omdat het voor mij de eerste keer is en ik anders heel vaak en veel zal moeten gummen. Welke raden jullie mij aan welke snel te leren is en ook eventueel een schaduwstation/ opstelterrein aan kan een verdieping lager. En natuurlijk een grote bibliotheek met alle gangbare merken rails.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Edsko Hekman op 27 oktober 2019, 16:13:44
Anyrail is een prima pakket hiervoor.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Alewijn op 27 oktober 2019, 16:14:17
Mijn idee is dat je in de eerste fase sneller werkt met pen en papier. (Niet bang zijn steeds weer opnieuw te beginnen.)

Heb je eenmaal een ruwe schets, dan kan een computerprogramma heel goed werken om te zien hoeveel rails en vooral wissels er nu echt passen in je beschikbare ruimte.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 27 oktober 2019, 16:21:40
Uitgaande van ruitjespapier: een rechte rail van bv Fleischm Profi is 2 cm op papier bij een schaal van 1:10.

Dan kun je al aardig uit de voeten met een passer erbij.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rondje_HO op 27 oktober 2019, 16:32:13
.... zijn de keuze's die gemaakt moeten worden op het vlak van aansturing, PC programma en wat er nog meer bij komt kijken een lastige.
....


.....
Voor dit alles zoek ik hulp.
Het mooiste zou zijn iemand uit de regio West-Brabant die voldoende kennis heeft om de bovenstaande problemen aan te pakken en de juiste keuzes kan maken voor de vele vragen die ik heb.
Of misschien iemand die b.v. door gebrek aan ruimte thuis zelf niet aan de slag kan, maar het leuk vindt mij op weg te helpen en eventueel samen de bouw te beginnen.
....


Hoi en welkom,

Hier op het forum zal je sowieso zat hulp kunnen krijgen :) Of er ook mensen zijn die bij jou thuis komen helpen, daarvoor zal je net geluk moeten hebben of er iemand bij je in de buurt zit die wel tijd heeft maar geen eigen modelbaan (meestal is het juist andersom in modelspoorland ;D )


Op je vragen over de besturing: wat wil je in ieder geval als basis? Wil je zelf de treinen digitaal besturen met bijvoorbeeld een Roco MultiMaus of een mobieltje? Of wil je dat de computer alle treinen aanstuurt volgens de door jouw geprogrammeerde routes?

Met vr. groet, Martijn.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Niels B op 27 oktober 2019, 16:47:53
Hoi Rob,

Welkom op dit forum. Mooi thema!  (y)

Tijd is bij velen een probleem, zo ook bij mij. Je hebt een mooie ruimte om iets te bouwen. Gewoon stapje voor stapje, het hoeft niet af, want dan is de lol er af.

Voor wat betreft de bouwteken8ng: ik zou het provinciaal archief eens proberen. Voor mijn thema (Arnhem) konden ze me alle bouwtekeningen leveren.

Succes!

Grt,
Niels
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 17:07:38
Wat betreft de besturing zat ik te denken aan een rondlopende baan met een aftakking voor de plan U stellen naar Sliedrecht en omdat er een deur in de kamer zit wilde ik daar de hefbrug zetten waar je onderdoor kan als hij omhoog is. Dit hoofdspoor zou bestuurd mogen worden mbv een PC maar Dordrecht had ook veel rangeer/ opstelsporen achter het station liggen incl. grote van Gend en Loos loods dus daar zou ook handmatig gereden moeten kunnen worden.

Wat betreft de bouwtekeningen heb ik zowel ProRail, NS als het Utrecht archief benaderd ook voor tekeningen van het Station echter ze zijn tegenwoordig erg terughoudend uit veiligheid overwegingen. Ik zal binnenkort ook het archief in Dordrecht bezoeken alhoewel inzage daar niet echt gemakkelijk gaat.

Het probleem voor mij is dat ik geen enkele ervaring heb met het ontwerpen van een volgens mij vrij complex spoorplan gebaseerd op een bestaand stukje Nederland, dus als iemand mij daar mee zou kunnen helpen zou ik daar zeer blij mee zijn. Eventuele onkosten worden vergoed.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 27 oktober 2019, 17:27:47
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Oude-spoorhefbrug-a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Oude-spoorhefbrug-a.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Oude-spoorhefbrug-b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Oude-spoorhefbrug-b.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorbrug-Oude-Maas-naar-Zwijndrecht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorbrug-Oude-Maas-naar-Zwijndrecht.jpg)

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 17:48:47
Mooie foto’s Erich, het voordeel is ook dat de daadwerkelijke brug gewoon nog de oude uit de Vlinder is.
Er is er uiteindelijk één bijgekomen, hoger gelegd en nieuwe bredere poten/ombouw geplaatst. Dus het brugdek is er nog om te bestuderen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Niels B op 27 oktober 2019, 18:51:42
Zuid Holland heeft haar archief blijkbaar ondergebracht bij het Nationaal Archief. Via het Nationaal archief kun je opzoeken wat ze aan stukken in huis hebben. Deze zijn op aanvraag in te zien en te kopieren. Voor station Dordrecht is dit denk ik wel interessant:

http://www.gahetna.nl/archievenoverzicht/pdf/NL-HaNA_2.16.12.ead.pdf

Ook van Gendt en Loos heeft haar eigen overzicht:

http://www.gahetna.nl/archievenoverzicht/pdf/NL-HaNA_4.VGL.ead.pdf

Ik zou er eens een mailtje aan wagen.

Wat betreft het nabouwen van een bestaande  situatie is de website van Sporenplan.nl wel een aanrader. Van daaruit kun je zelf bepalen wat je al dan niet belangrijk vindt. En dan is vooral proberen, passen en meten.

Grt,
Niels
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 27 oktober 2019, 18:54:31
 Er is een Railhobby geweest ,die in de serie Van Km..tot Km een werkelijk bestaande situatie besprak om die om te zetten in H0 Waarschijnlijk verschenen in de jaren 80.
Ik heb hetzelfde station ook ooit nagebouwd in H0 ,maar wel wat vereenvoudigd. Het sporenplan van Dordt kan je ook vinden bij Sporenplan.nl van Sven Zeegers als je het nog niet hebt.
Ook bij mij had ik de brug (Toen nog een draaibrug+vaste brug  ) langs de toegangsdeur lopen.
Als oud monteur Sw heb ik in de jaren 60 heel wat voetstapjes op het emplacement van Ddr liggen.
Als ik het trouwens goed heb ,was in de tijd die jij wilt uitbeelden Dordt-Sliedrecht nog met mechanische beveiliging ,maar op het emplacement van Dordt was daar niet meer van te zien ,tenzij je de aanluiting Krommedijk er ook bij wilt hebben.
Wachtpost 1 mag je natuurlijk niet weglaten.
Voor besturing zou je heel goed Koploper kunnen gebruiken. Na enige studie lukt het daarmee best wel.
Groeten ,
Peter (Halve Schapekop )
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 27 oktober 2019, 19:12:24
Niels dank, ik ga het bestuderen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Casmir op 27 oktober 2019, 19:35:13
Ook mijn station is geïnspireerd door het sporenplan van Dordt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191027_185429.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191027_185429.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191027_185439.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191027_185439.jpg)

Het stationsgebouw is natuurlijk anders en het eilandperron heeft een zakspoor,maar alles komt uit de inspiratie van Dordt.
Hoewel ik vroeger bijna om de hoek woonde van R,dam cs pakte ik liever de trein naar Dordrecht.
Het is voor een modelbouwer een veel beter station om te realiseren.

Casmir
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 27 oktober 2019, 19:40:17
Als je Dordt een herkenbaar sporenplan zou wilen geven ,moet je de twee in elkaar liggende overloopwissels aan de kant van de brug maken en ook de wisselstraat met de Engelse wissels aan de oostkant,het vreet ruimte ,en bovenstaand plan is nog niet eens zo heel gek.
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Hoontje op 28 oktober 2019, 01:04:12
Dordrecht vind ik altijd een intrigerend station, waarom precies weet ik niet zo goed.
In het Utrechtse Archief zijn de sporenplannen te vinden. Gewoon online.  Hopelijk werkt mijn link (https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&miadt=39&mizig=210&miview=inv2&milang=nl&micols=1&mires=0&micode=939&mizk_alle=Dordrecht)

Mocht je hulp aan huis willen, dan stuur me maar een bericht. Ik kom vaak in de buurt en wil best meedenken.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ArjanB op 28 oktober 2019, 01:44:52

@ Casmir


Ook mijn station is geïnspireerd door het sporenplan van Dordt


In welke schaal (n?) en wat is de globale lengte tussen de inrijwissels

Arjan
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 28 oktober 2019, 07:28:09
Enige tijd geleden al een start gemaakt om het station te bouwen met op het internet gevonden tekeningen.
Begonnen met gewone muurplaten, echter het origineel heeft een lastige rollaag boven alle ramen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2489_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2489_7.jpg)

Met als resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2427_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2427_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2820_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2820_5.jpg)

Hier is duidelijk zichtbaar het gemis van de rollaag, zeker als de ronde betonnen lijst welke om de rollaag zit gemonteerd is, maar omdat de rollaag in het echt zo complex is ben ik aan het experimenteren gegaan met printplaat.
Hier kun je het precies mee krijgen zoals het in de werkelijkheid is alleen is dit met 35 micron koper dus binnenkort eens gaan proberen met een dikkere koperlaag anders wordt het, denk ik, lastig voegen. :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2821_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2821_3.jpg)

Kortom we moeten nog een hoop leren. :o
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Suchet op 28 oktober 2019, 08:57:37
Zie ook hier: msg3221576177

Suchet
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 28 oktober 2019, 16:58:04
Zie ook hier: msg3221576177

Suchet


Suchet,
Hoe/waar kom ik op de link die je vermeld?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Bert V op 28 oktober 2019, 20:01:17
Rob, ik heb geen idee hoe je dat met die printplaat gerealiseerd hebt maar aangezien je schrijft dat je het precies als in de werkelijkheid kunt krijgen, zou het dan ook niet raadzaam zijn om het horizontale verband aan te pakken? Nu is dat een standaard halfsteensverband maar op de foto van het origineel zie je een heel ander verband (geen idee hoe deze variant heet trouwens).

Groeten,
Bert
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 28 oktober 2019, 20:48:32
Kruisverband.
En let dan ook eens op de afmetingen van de individuele bakstenen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 29 oktober 2019, 07:50:26
Rob, ik heb geen idee hoe je dat met die printplaat gerealiseerd hebt maar aangezien je schrijft dat je het precies als in de werkelijkheid kunt krijgen, zou het dan ook niet raadzaam zijn om het horizontale verband aan te pakken? Nu is dat een standaard halfsteensverband maar op de foto van het origineel zie je een heel ander verband (geen idee hoe deze variant heet trouwens).

Groeten,
Bert

Het aanpassen van de stenen en eventueel wat beschadigingen aanbrengen zoals wat kogelgaten die er in het echt ook in zitten is geen probleem en daar zal ik tzt voor naar Dordrecht afreizen om het op te meten en te fotograferen, echter eerst moet ik de hobbel nemen om deze printplaat door verven een realistisch uiterlijk te geven.
Hoe b.v. kleur je de voegen grijs als het geheel bruin is geverfd/gespoten.
Ik ga daarom eerst een exemplaar maken met dikker koper om voldoende reliëf te krijgen tussen steen en voeg en dan te experimenteren met het schilderen van het geheel.
Tips in deze zijn welkom.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Suchet op 29 oktober 2019, 08:26:35
Rob,

Kijk hier eens:
BeneluxSpoor.net forum |Wat zijn we aan het bouwen? |Modelspoorverenigingen (MSV) |MSG Drechtsteden - Dordrecht |MSG Drechtsteden: Wie zijn wij en wat doen wij.

Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: VictorPM op 30 oktober 2019, 21:24:11
@Suchet, zo moeilijk is dat toch niet... rechter muisknop, Linkadres kopiëren :)
Maar door jouw aanwijzingen heb ik wel de betreffende bijdrage gevonden, nummer 3221576177 klopt.

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=65074.msg3221576177#msg3221576177
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 30 oktober 2019, 21:50:22
Ik had hem reeds gevonden.
Is mooi gemaakt die brug echter die stond er toen nog niet, vandaar dat ik op zoek ben naar de tekeningen van zijn voorganger “de vlinder”.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Jamie op 31 oktober 2019, 15:48:04
Is dit een idee??

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schermafbeelding-2019-10-31-om-15.46.02.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schermafbeelding-2019-10-31-om-15.46.02.png)

Later schilder je het hele gebouw toch baksteenkleur  (y)
Mvg Jamie
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 31 oktober 2019, 17:40:02
Is dit een idee??

Later schilder je het hele gebouw toch baksteenkleur  (y)
Mvg Jamie


Met printplaat is de hoogte van de steen tov de voeg zeer klein wat natuurlijk in het echt ook zo is, alleen als je dit in zijn geheel zo bruin maakt zie je de steen bijna niet meer.
Ik had pas op een youtube filmpje gezien dat ze het eerst in het geheel bruin maakte en dan met sterk verdunde grijze verf de voegen lieten "vollopen". Het resultaat zag er mooi uit, alleen is het mij nog niet gelukt.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ronald1956 op 31 oktober 2019, 18:34:18
Voegen met zilverpoets , geen verf .
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 10 november 2019, 11:15:46
Ik blijf het lastig vinden om een emplacement wat in werkelijkheid zo'n 1,5 km lang is te reduceren naar een lengte van 4-5 meter zonder de eigenheid van het sporenplan te verliezen.
Dit komt ook omdat Dordrecht niet alleen sporen achter het station heeft liggen maar ook aan beide kanten naast het station.
Aan de rechterkant stond de stoptrein naar Rotterdam en verder en aan de linker kant de diesel treinstellen naar Sliedrecht en verder.
Hoe pak ik zoiets aan?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht-1-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht-1-2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht-2-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht-2-2.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 10 november 2019, 11:38:25
Hoi,

Als ik een tip mag geven.

Heb voor mijn plan heel veel proefopzetjes gemaakt.
En mijn wens om de werkelijkheid te benaderen laten varen.
Ik heb nog een boek liggen met stationsontwerpen.

Zou dit stationsontwerp in modules verdelen en de beste fragmenten die je graag zou willen terugzien op je baan eruithalen.

Je moet sowieso consessies doen op de werkelijkheid.

Een goed uitgewerkt plan kost ook de nodige tijd.
Regelmatig de archieven induiken.

Zelfs als je denkt zover te zijn, dan nog kun je het aanpassen op moment van de bouw.

Een 3D programma kan goed helpen met de inzichten.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: tijgernootje op 10 november 2019, 13:05:00
Wellicht vind je hier nog wat nuttigs/extra inspiratie:
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/index.cfm?action=search.query&Q.field1=company&Q.value1=NS%20Nederlandse%20Spoorwegen&tohistory=1
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Zilte op 10 november 2019, 15:00:11
Mijn advies en de manier waarop ik met Zoutkamp bezig ben, is 1 op schaal overnemen. Dan kijken waar aangepast kan worden.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Niels B op 10 november 2019, 18:21:21
Hoi,

Bij het bouwen van Arnhem liep ik tegen hetzelfde probleem aan. Ik heb er voor gekozen om een zijde na te bouwen en de andere zijde te laten voor wat het is. Op deze manier heb ik de wisselstraat die ik altijd zag liggen wachtend op de boemel naar het oosten kunnen nabootsen. Je moet wat weglaten, alles nabouwen gaat een onbevredigend resultaat opleveren omdat het gewoon niet past...

Dus mijn advies is: bepaal voor je zelf wat je het meest herkenbaar vindt en richt je daar oo,

Grtz,
Niels
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rondje_HO op 10 november 2019, 18:33:46
En hoe realistisch wil je de rails? Als je voor finescale rails en wissels gaat (van die lange die op de echte lijken) dan heb je natuurlijk veel meer ruimte nodig. Als je bijvoorbeeld voor Fleischmann Profirails gaat dan kun je veel meer kwijt en dus meer van het originele sporenplan handhaven. Dus of meer natuurgetrouw en dan veel delen laten vervallen, of wat meer modeltrein-achtiger en dan wat meer wissels en sporen kunnen leggen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 10 november 2019, 18:46:08
Hallo Rob,

Ik had  toen hetzelfde ruimte probleem. Ik  ben uitgegaan van het stationsgebouw. dat is wel op schaal te maken. Aan weerskanten heb je de  kopspoortjes  15 / 16 en 21 / 22 of zo,, maak die niet langer dan nodig is voor een 4 wagen   treinstel ,of een stoomlok met enkele rijtuigen. (Ik weet niet welk tijdvak je kiest .)
Daar koppel je aan de Zwijndrechtse kant de wisselstraat met de 4 wissels en de kruising tegen aan.
Aan de Sliedrechtse kant de wisselstraat  vanaf Sdt en Zlw.  (Zlw = Lage Zwaluwe ,Sdt + Sliedrecht) Vanaf Sdt kan je helemaal naar links komen,aan de kant van het Park Weizigt .
Het spoor naar Sdt was uithaal spoor, het 3e spoor ri Zlw ,was toen een lang kopspoor , maar er  werd niet op gerangeerd,
Je moet proberen de typische routes over te nemen. Ik zou niet in 1 op 87 het echte plan overnemen , ook ingekort gaat het niet.Als je nog ruimte overhebt ,kan je aan de hand van het echte sporenplan nog er wat bij leggen, b.v. het emplacementje  aan de Krommedijk en een spoortje er vanaf naar Dupont enz.
Sukses met het plannen,
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 18 december 2019, 12:14:55
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Muurtje-140um.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Muurtje-140um.jpg)

Nieuwe muur geëtst met dikker koper waardoor de voegen nu een stuk dieper zijn.
Vervolgens de stenen bruin gespoten (wat overigens nog niet de juiste kleur is)
Hier bleek dat verf heel slecht houd op koper wat te zien is op verschillende plaatsen waar het blanke koper te zien is.
Dus ook nog aan het experimenteren met diverse primers.
Misschien zijn er mensen met ervaringen van het verven van koper oppervlaktes?
De voegen op deze foto zijn gedaan met een Albastine muurvuller (gezien op Youtube) maar resultaat vind ik nog niet geweldig.
Er zijn ook berichten over het kleuren van de voegen door grijze verf te verdunnen en het dan door de voegen te laten lopen, maar dat behoeft nog wat meer ervaring want bij mij werden vooral de stenen grijs  :).
Tips zijn altijd welkom.
Overigens de lamp is alleen maar voor de foto, want origineel komt hij op een andere plaats.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2019, 12:54:42
Heb ook eens met dat probleem gezeten, maar dan op messing. De oplossing was toen een etsende primer. Een geel waterig spulletje. Je hoefde dat (volgens de verkoper) niet dekkend op te brengen, als het maar overal was geweest. Ik heb dat lang geleden in Amsterdam gekocht, maar zou met de beste wil van de wereld niet meer weten waar. Was nog in mijn tienertijd, kan je nagaan hoe lang dat geleden is. ;) Zou ook niet weten waar je dat nu nog kan kopen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Zilte op 18 december 2019, 12:57:38
Hier (http://spuitbuswinkel.nl/index.php?action=page&group_id=10000202&lang=nl) wel.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2019, 13:11:36
Bij een beetje verder zoeken zag ik dat ze het bij Praxis ook hebben. Niet verwacht, het leek me zulk specialistisch spul dat ik het bij een bouwmarkt niet zou hebben gezocht.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Duikeend op 18 december 2019, 14:24:20
je ziet maar, een echte doe het zelvert ken niet zonder de .. praxis  ;D

on topic: ik ben erg benieuwd hoe je baantje eruit komt te zien en ik ga het zeker volgen :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 18 december 2019, 14:46:59
Dank voor de tips, ga binnenkort één halen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: janw op 18 december 2019, 16:02:42
k had laatst een teleustellende ervaring met die spuitbus; vormde een dikke koek die zo weer van het model afviel, ipv een dunne laag die goed vastzat.
Wat kan ik verkeerd hebben gedaan?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2019, 16:31:03
Ik denk dat je beter uit een blikje kan werken. Gewoon met een kwastje.
Of misschien heb je de spuitbus niet goed genoeg geschud.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: jandcargo op 18 december 2019, 16:58:44
Hallo,

Messing/koper heb je wel een speciale primer voor nodig
Kijk eens bij phildie  uit kampen.
prima spul

groeten jandcargo

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2019, 17:01:26
Jan, dat spul waar we het over hebben is een speciale primer voor koper. ;)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: janw op 18 december 2019, 17:28:38
ik heb me heel zorgvuldig aan alles gehouden voor zover ik kan nagaan. Was voor mij ook min of meer de eerste keer, maar ik weet nu dus niet of ik met dit spul verder wil. Ben een dag bezig geweest om alles er weer af te prutsen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 19 december 2019, 11:54:21
Hoi,

Die segmentbogen zijn wel mooi gelukt.

Had er nog niet eerder over gelezen etsen te gebruiken voor huizenbouw.
Doorgaans wordt het met styreen of resin gedaan.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 21 december 2019, 11:49:57
Beste Koen,

Die segmentbogen in Dordrecht waren heel lastig na te maken omdat er gebruik is gemaakt van taps toelopende stenen, en het station zit er vol mee, dus dat zou een enorme klus zijn.
Aangezien mijn werk het fabriceren van printplaten voor elektronica is was de keus vrij snel gemaakt om een ontwerp te maken van de muur, waarbij de stenen koper blijven en de voegen weggeëtst worden. Echter bij normale koperdikte bleek het niet mogelijk om de voegen een aparte kleur te geven daarom is deze gemaakt met een koperdikte van 140um waardoor wel de voegen wat breder worden dan bedoeld door zijetsing. De stenen zijn ook groter gemaakt dan in werkelijkheid omdat de voeg dan zo klein zou worden dat het niet meer werkbaar zou worden om het te etsen in dik koper, laat staan later te schilderen.
De steen die ik uiteindelijk heb gebruikt is gelijk aan die Vollmer gebruikt op zijn kunststof bouwplaat (6028). Over het resultaat ben ik inderdaad tevreden.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 21 december 2019, 22:46:07
Vraagje, het dak van Dordrecht Centraal bestaat uit zink platen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht-zinken-dak.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht-zinken-dak.jpg)

Is het iemand bekend of die geleverd worden als kunststof platen in de schaal H0?
Bij de bij mij bekende merken kom ik veel stenen- en dakpan-platen tegen maar geen zinken daken.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ex-DR V100 op 21 december 2019, 23:54:55
Al eens bij de styreenplaten geken? Worden ook verkocht met motief , bv hier https://marnan.eu/modelbouw/styreen-profielen-platen/platen Anders zelf fabrieken ...

Marc
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 22 december 2019, 09:04:20
Gevonden bij Auhagen (52235)
Dat maakt het bouwen weer een stuk makkelijker.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/52235.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/52235.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ex-DR V100 op 23 december 2019, 03:05:52
Dit motief is er zeker ook bij de styreenplaat -leveranciers. Alleen niet als bij de Auhagen op kleur en bijna overal verkrijgbaar.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 23 december 2019, 06:26:47
Dit motief is er zeker ook bij de styreenplaat -leveranciers. Alleen niet als bij de Auhagen op kleur en bijna overal verkrijgbaar.

Zoals ik in het begin van dit forum al melde ben ik een her-beginner die na 40 jaar weer is begonnen, en styreenplaat was ik wel eens tegengekomen maar heb er nul ervaringen mee omdat dit vroeger volgens mij gewoonweg nog niet bestond.
Kortom ik weet niet hoe dit te bewerken, verven enz, vandaar dat ik vooralsnog terugval op de materialen en vaardigheden van vroeger.
Maar het is mooi dat dit forum bestaat om zo aan nieuwe informatie te komen en bij te leren.

Dank daarvoor.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 24 december 2019, 08:19:19
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alpenexpress-e1539597571305.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alpenexpress-e1539597571305.jpg)

            Aan alle forumleden "Gezegende Kerstdagen en een Voorspoedig 2020"
             En dank voor alle hulp en tips die ik al van jullie heb mogen ontvangen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 31 december 2019, 12:32:24
Met de Kerstdagen was er tijd voor de hobby en dus de kozijnen en deuren getekend en geprint.
Er moet nog geschilderd worden maar de overeenkomst met het origineel is al goed.
Nu nog de ronde sierlijsten boven de ramen natekenen en printen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2904-k_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2904-k_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2482-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2482-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 31 december 2019, 14:40:41
Een feest van herkenning Rob.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station-Dordrecht-22-03-2004-bewerkt.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station-Dordrecht-22-03-2004-bewerkt.jpg)

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 31 december 2019, 18:14:13
Kan niet anders zeggen dat het mooi gelukt is.

Mvg Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 05 januari 2020, 13:57:27
De sierbogen boven de ramen van het station ogen in het echt enorm, en op het moment dat je het aan het 3D tekenen bent op je PC lijkt het ingezoomd ook nog enorm en wil je het daarom ook zo gedetailleerd mogelijk natekenen zonder dat je erbij stilstaat dat het uiteindelijk 87 keer zo klein wordt geprint.
Uiteindelijk bleken de details nog goed bewaart te zijn gebleven toen het uit de printer kwam, hoewel ik daar wel een loep voor nodig had want met het blote oog kon ik het niet meer zien, zelfs met mijn onafscheidelijke leesbril niet meer.
Dat zijn de onvermijdelijke nadelen van het ouder worden.

Moet alleen nog gaan oefenen met het inkleuren van de voegen met verdunde verf, want deze muur is nog gevoegd met een soort kant en klare Alabastine en die blijft toch niet echt goed zitten.
Ook zijn de voegen in verhouding nog wat aan de brede kant, maar ben bang dat ik bij deze koperdikte daar weinig aan zal kunnen veranderen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2506-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2506-k.jpg)
De bogen zoals ze op het station in Dordrecht zitten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3D-Boog.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3D-Boog.jpg)
Het 3D ontwerp.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2907-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2907-k.jpg)
Nu in H0 op het model.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2908-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2908-k.jpg)
De details.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rondje_HO op 05 januari 2020, 14:41:07
Zeer indrukwekkend!  :o
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Ruud K op 05 januari 2020, 14:48:30
Bijzonder fraai! Als Zwijndrechtenaar ben ik zeer geïnteresseerd in je draadje. Op het station van Dordrecht kom/kwam ik heel vaak, al sinds de jaren zestig, toen ik in Dordt de hbs bezocht. 
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 05 januari 2020, 15:26:22
Bijzonder fraai! Als Zwijndrechtenaar ben ik zeer geïnteresseerd in je draadje. Op het station van Dordrecht kom/kwam ik heel vaak, al sinds de jaren zestig, toen ik in Dordt de hbs bezocht. 

Leuk Ruud, zelf werkte ik toen in Rotterdam en ging er heen met de trein, echter toen nog vanaf station Dordrecht Zuid omdat ik Sterrenburg woonde.
Later zijn we verhuisd naar industrieterrein Louterbloemen en vertrok ik vanaf Dordrecht Centraal.
Mocht je nog (detail)foto's hebben uit die tijd van het station, hefbrug of andere spoor gerelateerde items uit Dordrecht zijn ze altijd welkom.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 06 januari 2020, 07:43:54
Het tekenen in een 3D programma is voor mij ook nieuw en een hele ontdekkingstocht.
Maar met behulp van diverse uitleg op YouTube kom ik een heel eind.
Zo moest er een regenpijp in de hoek geplaatst worden maar daar zitten een paar bochten in om langs de hardstenen dorpel aan de onderkant van het gebouw te komen.
Na wat stoeien met het programma is het uiteindelijk gelukt en worden de beide muurdelen gelijk, uit het zicht, met elkaar verbonden.
De regenpijp is nu één deel met de hoekverbinder achter de muren.
Voor het afmaken van de pilaster aan de voorkant moet ik eerst weer een keer, gewapend met camera, schetsboek en rolmaat, naar Dordrecht afreizen voor de juiste maatvoering

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2862-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2862-k.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Regenpijp.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Regenpijp.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 07 januari 2020, 22:29:31
Vraagje,
 
Op het station zaten diverse bedrijven in de delen naast de hoofdingang, zoals het grenswisselkantoor en deze hadden allerlei reclame aangebracht boven de deuren en ramen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2486-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2486-k.jpg)

Nu heb ik gelezen dat je zelf water transfers of decals kunt maken op je printer (zie ook https://www.decalwinkel.nl/), maar mijn ervaring met de decals die vroeger bij bouwpakketen zaten is dat deze na een tijdje indrogen toch aan de randen los gingen zitten en een soort "ezelsoren" gaven.
Nu zullen ze tegenwoordig vast beter geworden zijn, maar ze moeten op de 3D geprinte oppervlakken aangebracht worden en hoewel dat glad lijkt bij een SLA printer krijg je toch een ribbel in het oppervlak door de opgebouwde laagjes.

Kortom wat is jullie ervaring met decals of zijn er nog andere opties bijvoorbeeld stickers ?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 07 januari 2020, 23:17:07
Je moet de decals niet de schuld geven van problemen veroorzaakt door een ongeschikte ondergrond. Maw, maak je ondergrond glad. Schuren en primeren dus. Succes met de bouw, ik loop elke dag meerdere malen langs het mooiste station van Nederland en kan dit draadje dus wel waarderen. (y)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Zilte op 08 januari 2020, 08:10:38
@ Ingenium: Vindt u het station van Groningen ook zo mooi?  ;D (y)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 08 januari 2020, 16:21:49
Nee. En zeg maar “je” hoor.  :police:
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Nulspul op 08 januari 2020, 18:00:50

 ik loop elke dag meerdere malen langs het mooiste station van Nederland.

Zeker als je naar de geiten gaat om ze te voeren. ::)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: WimNa op 08 januari 2020, 18:26:02
Het Dordtse station is de mooiste. Vooral aan het eind van de dag.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 08 januari 2020, 20:45:37
Zeker als je naar de geiten gaat om ze te voeren. ::)
Schapen dan toch zeker?
Anyway, ik rij er ook dagelijks langs en mooi om te zien wat je bouwt!
Titel: Re: Dordrecht jaren 70 - 1979
Bericht door: Wicher op 08 januari 2020, 20:58:00
Ik ben in mijn archief van negatieven gedoken.
De onderstaande foto's heb ik kunnen maken op en vanaf de "vlinder". Had een beetje exclusieve toegang zeg maar. Het zijn jammer genoeg niet veel foto's maar ik kan me herinneren dat het nogal waaide daarboven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_001_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_001_resize.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_002_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_002_resize.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_003_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_003_resize.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_004_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_004_resize.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_005_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_005_resize.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_006_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_006_resize.jpg)


Voor wat het station betreft: er staat me bij dat de deuren lange tijd rood zijn geweest en er hebben metalen platen als bescherming aan de buitenzijde gezeten. Helaas weet ik niet meer in welke periode dat precies was.

Groet,
Wicher.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 07:41:42
Ik ben in mijn archief van negatieven gedoken.
De onderstaande foto's heb ik kunnen maken op en vanaf de "vlinder". Had een beetje exclusieve toegang zeg maar. Het zijn jammer genoeg niet veel foto's maar ik kan me herinneren dat het nogal waaide daarboven.

Voor wat het station betreft: er staat me bij dat de deuren lange tijd rood zijn geweest en er hebben metalen platen als bescherming aan de buitenzijde gezeten. Helaas weet ik niet meer in welke periode dat precies was.

Groet,
Wicher.

Dat zijn mooie foto's Wicher, daar kunnen we wat mee.
Ik zou ze nooit gemaakt kunnen hebben omdat ik op die hoogte mijn camera nooit stil had kunnen houden..........hoogtevrees  ;)

Wat de kleur van de deuren was in de jaren zeventig kan ik mij niet meer herinneren maar zal proberen het te achterhalen.
Ik heb vorig jaar foto's gemaakt van het station en ben er eigenlijk klakkeloos van uit gegaan dat het die groene kleur moest zijn.
De deuren in het hoofdgebouw zijn wel al geruime tijd rood zoals onderstaande foto laat zien.
Het probleem is dat veel foto's uit de jaren zeventig nog in zwart/wit zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM_3266.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SAM_3266.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 08:16:36
Deze foto is gegarandeerd uit 1974 en helaas in zwart/wit. :(
Ik neig naar de conclusie dat ze toen niet de huidige rode kleur hadden.
Uit diverse afbeelding lijkt het er ook op dat er toen nog gewoon draaideuren waren, dus niet de huidige schuifdeuren.
Ook zijn de huidige deuren lager omdat er een groot NS-logo boven zit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station_1974.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station_1974.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Pauldg op 09 januari 2020, 08:42:02
Wellicht is het hier al eens gemeld, maar in 1981 heeft in Railhobby een soort inspiratieartikel gestaan om station Dordrecht uit te beelden. Gezien het jaartal zijn de foto's waarschijnlijk wel van een paar jaar eerder.

Ik zal eens zoeken welk concreet nummer.

Mvg, Paul
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 09:10:16
Wellicht is het hier al eens gemeld, maar in 1981 heeft in Railhobby een soort inspiratieartikel gestaan om station Dordrecht uit te beelden. Gezien het jaartal zijn de foto's waarschijnlijk wel van een paar jaar eerder.

Ik zal eens zoeken welk concreet nummer.

Mvg, Paul

Bedankt Paul,

Mijn Rail Hobby's beginnen op 1 januari 1982  :'(
En ik zag ze ook (nog) niet in het online archief van Rail Hobby.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 09 januari 2020, 11:48:27
Hoi,

Ook een fraai fabrieksgebouw naast de brug links op dat industrie terrein, wat zag het er toen allemaal anders uit.
Die brug heb ik nooit meegekregen dat die daar was.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 09 januari 2020, 11:59:45
Die brug ligt daar nog steeds overigens.
En tot de opening van de Drechttunnel in 1977 liep de A16 over de brug.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 12:25:58
Hoi,

Ook een fraai fabrieksgebouw naast de brug links op dat industrie terrein, wat zag het er toen allemaal anders uit.
Die brug heb ik nooit meegekregen dat die daar was.

Gr Koen.

Dat is Chemproha een handel in chemicaliën.
Dit bedrijf bestaat nog steeds op de zelfde plek echter onder een nieuwe naam "Brenntag".
Het gebouw is echter omgeruild voor een moderne strakke loods, wat vast efficiënter in gebruik zal zijn maar mooier is het zeker niet.
Maar zo gaat dat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-Chemproha-Zwijndrecht_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-Chemproha-Zwijndrecht_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brenntag.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brenntag.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 09 januari 2020, 12:40:55
Hoi,

Wel mooi om na te bouwen.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 januari 2020, 12:57:36
Volgens mij zijn de deuren pas rood geworden toen het automatische schuifdeuren werden.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 13:07:17
Voor de mensen die bekend zijn in Dordrecht een leuke plattegrond van de situatie begin jaren 70 gemaakt voor de aanleg van de Drechttunnel.
In de tijd dat de A16 tunnel er nog niet was ging al het verkeer naar Rotterdam inderdaad over de brug naast de spoorbrug, hier aangegeven als de Hugo de Grootlaan.
Deze brug is geopend eind 1939, daarvoor nam je de pont "de Vergulde Swaen", of als het goed vroor reed je gewoon over de Oude Maas (https://youtu.be/gYadBc9Jcqs).
Dat is nu onvoorstelbaar als je ziet hoe druk het is op de A16.
Op het kaartje is ook de tweesporige hefbrug "de Vlinder" te zien.
Overigens is één van de hefbruggen met de bijbehorende geleidingspoten nog steeds de oude uit "de Vlinder" er is er nog één exact nagemaakt en er naast gelegd, alleen is de karakteristieke ombouw vervangen door de huidige genaamd "het hemelbed".
De hele brug is toen wel de verhoogd om een hogere doorvaarthoogte te verkrijgen waardoor hij nu minder vaak open hoeft.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-plattegrond-Drechttunnel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-plattegrond-Drechttunnel.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 januari 2020, 13:14:59
Mooi plaatje met de EMF er nog op vermeld. Daar heb ik hééééél lang geleden stage gelopen. Tegenwoordig niks meer van te herkennen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: basjuh1981 op 09 januari 2020, 13:48:59
Deze brug is geopend eind 1939, daarvoor nam je de pont "de Vergulde Swaen", of als het goed vroor reed je gewoon over de Oude Maas (https://youtu.be/gYadBc9Jcqs).
De Wegenwiki spreekt over ingebruikname in 1940, dus dat klopt wel:

Citaat van: Wegenwiki.nl (http://=https://www.wegenwiki.nl/Drechttunnel)
In 1940 is de Stadsbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht in gebruik genomen, die onderdeel was van de rijksweg 16. Deze brug had 4 rijstroken zonder middenafscheiding en was beweegbaar. In 1966 reden dagelijks 42.000 voertuigen over de Stadsbrug. Destijds was voor 1990 minimaal een verdubbeling van de verkeersintensiteit voorzien wat een vaste oeververbinding noodzakelijk maakte. Er is snel voor een tunnel gekozen. Eind jaren 60 werd de afweging gemaakt van het tracé, een westelijkere route verder buiten Dordrecht of dichter langs het centrum. Omdat uit verkeerstellingen bleek dat driekwart van het verkeer op de rijksweg een herkomst of bestemming op het Eiland van Dordrecht had, is gekozen voor een tracé dicht langs Dordrecht.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 09 januari 2020, 14:00:50
Kijk eens bij de Feijenoordse meesters:
https://www.feijenoordsemeesters.nl/Dordrecht.htm
 en dan in Index 1 bij Dordrecht.
Kom je veel foto's tegen van stat. Dordt , ook nog een paar van mij. ;)
Peter ( werkte in Dordt begin jaren 60.bij het spoortje)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 14:10:27
Bij deze nog twee schitterende foto's van de Vlinder, met daarnaast de stadsbrug, de voorloper van de Drechttunnel in de A16.
Op de onderste foto is duidelijk te zien waar deze brug zijn bijnaam "de Vlinder" aan te danken heeft.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-De-Vlinder-002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-De-Vlinder-002.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-De-Vlinder.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-De-Vlinder.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 14:48:31
Kijk eens bij de Feijenoordse meesters:
https://www.feijenoordsemeesters.nl/Dordrecht.htm
 en dan in Index 1 bij Dordrecht.
Kom je veel foto's tegen van stat. Dordt , ook nog een paar van mij. ;)
Peter ( werkte in Dordt begin jaren 60.bij het spoortje)

Peter, dank hiervoor.
Staan er een hoop op, en met duidelijke uitleg.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 09 januari 2020, 14:54:21
En nog even,

Van de snelweg zie die brug waarschijnlijk nou net niet.
Dan moet je echt Dord in.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 09 januari 2020, 15:18:05
Of in Zwijndrecht. 8)

Officieel inderdaad 'De 'Stadsbrug' maar in Dordrecht beter bekend als de Zwijndrechtse brug en in Zwijdrecht als de Dordrechtse brug.  ;D
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 15:21:02
En nog even,

Van de snelweg zie die brug waarschijnlijk nou net niet.
Dan moet je echt Dord in.

Gr Koen.

Nee hoor Koen, vanuit Dordrecht kun je hem zien, zie onderstaande foto rechts achter de bomen, vanuit Rotterdam zie je hem zelfs nog beter, maar dan hebben we het wel over de nieuwe 4 sporige, "het hemelbed"

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/a16-1-640x329.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/a16-1-640x329.png)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 09 januari 2020, 15:32:04
Volgens mij ging de opmerking van Koen over de verkeersbrug, en die is niet (heel slecht) te zien.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 09 januari 2020, 15:39:14
Ik bedoelde ook de spoorbrug.

Maar ik zat aan de verkeerde kant,
Aan de zuidkant.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: WimNa op 09 januari 2020, 17:32:05
Dit draadje wordt steeds interessanter met deze geschiedenis en foto's.

Als jongetje was ik bij de opening van de tunnel. Ik speel in een muziekvereniging en we waren uitgenodigd bij de opening van de tunnel. Daarvoor had ik officieel verlof gekregen van school (met toestemming van de burgemeester)

Hier nog enkele foto's van de bruggen vanaf het water:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0893_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0893_8.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0894_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0894_6.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0895_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0895_7.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 09 januari 2020, 17:32:50
nou toch nog een plaatje gevonden: (in spiegelbeeld  :-[)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brug_in_A16_tussen_Zwijndrecht_en_Dordrecht_-_luchtfoto.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brug_in_A16_tussen_Zwijndrecht_en_Dordrecht_-_luchtfoto.jpg)

Mvg, Erich

Probeer hem goed te krijgen, maar krijg hem niet meer geuploaded.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 17:48:55
nou toch nog een plaatje gevonden:

Mvg, Erich

Mooi Erich, Dat was de draaibrug welke er was voor de hefbrug.
Foto is inderdaad gespiegeld.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 17:54:39
Nog wat foto's op mijn telefoon gevonden vanaf het terrein van, het eerder genoemde, Brenntag (voorheen Chemproha) op een wat heiige dag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2687.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2687.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2688_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2688_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2689_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2689_2.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 18:04:40
Het brugwachtersgebouw, wat al snel de bijnaam "de koffiefilter" kreeg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto3_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto3_8.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 09 januari 2020, 18:07:12
Hoi,

Ga toch liever voor de oude versie.
Lekker veel klinknagels.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Pauldg op 09 januari 2020, 18:14:06
Rob, ik heb het artikel gevonden. Railhobby nr. 10, 1981, pagina 390 en verder; "Sporend door Dordt".

Helaas heb ik geen scanner..  :(

Mvg, Paul
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 09 januari 2020, 18:16:30
Ook geen mobiel met camera? Een zogenaamde "smartphone". 8)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 18:33:43
Rob, ik heb het artikel gevonden. Railhobby nr. 10, 1981, pagina 390 en verder; "Sporend door Dordt".

Helaas heb ik geen scanner..  :(

Mvg, Paul

Ok, in ieder geval bedankt voor de moeite, ik zal op zoek gaan naar deze Rail Hobby.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Pauldg op 09 januari 2020, 19:37:19
Ook geen mobiel met camera? Een zogenaamde "smartphone". 8)

Tuurlijk wel, maar dat wordt nooit mooi. Het kan natuurlijk wel als back-up, iets met een glasplaat is alleen beter!
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: M. Ardon op 09 januari 2020, 19:41:57
Als het niet in strijd is met copyright regels kan ik dat komend weekend wel inscannen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: gdh op 09 januari 2020, 19:51:55
Heb ze ingescand, maar wil ook geen copyright schenden.
eerst het bericht maar ff verwijderd
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 09 januari 2020, 19:55:11
Zo, da's een serieus baanplan. Mooi ook dat je weggaat bij Zwijndrecht en weer via Gorinchem in Dordt komt... (y)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 januari 2020, 20:03:28
Als het niet in strijd is met copyright regels kan ik dat komend weekend wel inscannen.

Heb geen idee of er na 40 jaar nog copyright opzit, dus om niet in de problemen te komen moeten we het maar niet in dit draadje plaatsen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: M. Ardon op 09 januari 2020, 20:18:23
Zal de scans in een pb naar u toesturen Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: basjuh1981 op 10 januari 2020, 08:09:07
Heb geen idee of er na 40 jaar nog copyright opzit, dus om niet in de problemen te komen moeten we het maar niet in dit draadje plaatsen.
Als het gebruikt wordt in een discussie dan geldt het copyright niet. Dan is het iets van quoterecht of zo.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 10 januari 2020, 08:29:21
Citeren (of quoten) is wat anders dan een compleet stuk plaatsen.
Bij citeren mag je alleen een relevant deel plaatsen, alleen wat strikt noodzakelijk is en met bronvermelding.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 07:41:34
Deze link wil ik graag met jullie delen omdat er een schat aan informatie in staat over diverse spoorbruggen van de NS.
Tevens een zeer uitgebreid verslag met mooie foto's over het ontstaan en plaatsing van "de Vlinder" in Dordrecht.
http://ladylein.nl/werkNS/index.html
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: wpinkhof op 11 januari 2020, 10:05:52
Voor Klaas, ex-EMF'er  :-)

Ik heb deze leuke foto al jaren op de fotomuur in mijn woonkamer hangen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200111_095630klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200111_095630klein.jpg)

Wouter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 12:49:53
Voor de liefhebbers van het oude Dordrecht kwam ik op een scheepvaartsforum (https://www.kustvaartforum.com/viewtopic.php?f=3&t=911), vanaf pagina 11, een draadje tegen over oud Dordrecht waarin ook de oude Dokhaven ter sprake komt, welke later is drooggelegd en veranderd is als emplacement van de NS.
Deze dokhaven had zijn ingang pal naast de woonhuizen welke nog steeds naast de stadsbrug staan, zeg maar tussen deze woonhuizen en het BP tankstation.
Hier stond dan ook ivm de Dokweg de oude hefbrug genaamd "de Dokbrug".

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/nr4_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/nr4_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sp9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sp9.jpg)

Overigens heeft daar bij de Vlietweg ook nog een loods gestaan van Van Gend & Loos.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Van-Gend-en-Loos-loods_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Van-Gend-en-Loos-loods_1.jpg) Op de voorgrond zie je nog de oprit naar de hefbrug over de Oude Maas en rechts een klein stukje van de Dokbrug naar de Dokhaven.

Later zijn ze in 1947 na een brand verhuist naar de oude spoorwegloods waar nu het busstation is.
(Zie ook de link van Peter Kleton: https://www.feijenoordsemeesters.nl/Dordrecht.htm)
Toen deze loods in 1964 gesloopt is schijnen ze nog even teruggegaan te zijn geweest naar de eerder genoemde locatie maar of dit nog de oude loods was of nieuwbouw is mij niet bekend.
Tot de sloop heeft daar nog de firma Gebotex gezeten tot dat het pand is gesloopt. (zie ook http://www.vinkendrecht.nl/aansluitingen_zeehaven_geschiedenis.htm)

Wat ik graag wil weten is wanneer is de dokhaven drooggelegd en de oude VGL-loods gesloopt.
Als dit in de jaren 70 is gebeurd ga ik er misschien ook nog wat mee doen.
En natuurlijk zijn foto's altijd welkom omdat dit draadje ook uitvoerig gevolgd blijkt te worden door oud Dordtenaren.  :laugh:
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Bert van Gelder op 11 januari 2020, 13:01:04
Heb geen idee of er na 40 jaar nog copyright opzit, dus om niet in de problemen te komen moeten we het maar niet in dit draadje plaatsen.

Dat is 75 jaar van toepassing, en onder voorwaarden nog langer.
Maar, mocht Railhobby er toestemming voor geven, wat ik wel zou verwachten voor een artikel van zo lang geleden, dan mag je het plaatsen. Probeer het eens, zou ik zeggen..

Als het gebruikt wordt in een discussie dan geldt het copyright niet. Dan is het iets van quoterecht of zo.

Nee, iets te snel door de bocht. Citaatrecht, bedoel je. Is alleen voor een heel klein deel van een artikel. Behalve bronvermelding zijn er nog meer voorwaarden.

Gr, Bert
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 11 januari 2020, 13:19:17
Rob, neem eens een kijkje op de Beeldbank van het Regionale Archief Dordrecht. https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl Mocht je die nog niet kennen, er gaat een wereld voor je open. Gebruik zoektermen als "spoorwegen", "station" en alle bekende straatnamen in de omgeving. Veel plezier.

(https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/serveimage.cfm?file=webpics/3/2/552_322666.jpg)
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/0de9fd3243ff069701447847933304fc/showbrowse (https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/0de9fd3243ff069701447847933304fc/showbrowse)
Hier de spoorweghaven in 1967 in gebruik als jachthaven.

Aanvulling (van een actieve Dordtenaar) de spoorweghaven is tussen 1960-1970 gedempt met rotzooi uit de grote saneringen van de binnenstad. Op bovenstaande foto kun je al zien dat linksboven (aan de stationszijde) de boel al redelijk volgestort is.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 14:12:26
Rob, neem eens een kijkje op de Beeldbank van het Regionale Archief Dordrecht. https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl Mocht je die nog niet kennen, er gaat een wereld voor je open. Gebruik zoektermen als "spoorwegen", "station" en alle bekende straatnamen in de omgeving. Veel plezier.
Hier de spoorweghaven in 1967 in gebruik als jachthaven.
Aanvulling (van een actieve Dordtenaar) de spoorweghaven is tussen 1960-1970 gedempt met rotzooi uit de grote saneringen van de binnenstad. Op bovenstaande foto kun je al zien dat linksboven (aan de stationszijde) de boel al redelijk volgestort is.

Het archief in Dordrecht en Utrecht heb ik al behoorlijk uitgekamd, maar dat is inderdaad een kwestie van de goede zoektermen invoeren.
Tot nu ben ik daar vooral op zoek geweest naar het station en de hefbrug.

In ieder geval dus geen Dokhaven en waarschijnlijk ook geen Dokbrug meer in "Dordrecht jaren 70"
Ik ben zelf in 1980 in Dordrecht komen wonen en toen was hij er niet meer.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 14:33:17
De dokhaven ook wel de spoorweghaven genoemd waar later de Dokweg naar genoemd is, gezien vanaf de Dokbrug met links het spoortalud naar de Hefbrug.
In die tijd was het de 's-Gravendeelse dijk die helemaal doorliep langs de Oude Maas en via de Glazenstraat kwam je dan in de Eerste Tolstraat waar ik de laatste 15 jaar heb gewoond voor ik naar Roosendaal verhuisde, vlak na mijn vertrek zijn al deze huizen tot groot verdriet van de meeste bewoners door de gemeente gesloopt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-dokhaven.jfif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-dokhaven.jfif)

Dan zou onderstaand de Van Gend en Loos loods moeten zijn welke in de oorlog is gebombardeerd, maar of deze later hersteld is of dat er een nieuwe is gekomen is nog onduidelijk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage-dokhaven-002.cfm.jfif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage-dokhaven-002.cfm.jfif)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-dokloods.jfif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/serveimage.cfm-dokloods.jfif)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 14:51:40
Dat is 75 jaar van toepassing, en onder voorwaarden nog langer.
Maar, mocht Railhobby er toestemming voor geven, wat ik wel zou verwachten voor een artikel van zo lang geleden, dan mag je het plaatsen. Probeer het eens, zou ik zeggen.

Gr, Bert

Ik heb het Rail Hobby gevraagd, dus even wachten op antwoord of het volledig geplaatst mag worden.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 16:23:45
Op het eerder genoemde scheepvaartforum kwam ik dit artikel tegen uit het Algemeen Dagblad over de Spoorhaven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AD-Dokhaven-50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AD-Dokhaven-50.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/imgnew0003-50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/imgnew0003-50.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Wilma1970 op 11 januari 2020, 17:07:34
Vind het een leuk idee. Jammer dat railhobby archief stopt in 1990, anders kon je het online bekijken, mocht je een behoorlijk bedrag willen uitgeven 3dscaleworks kan station in 3d maken, je krijgt dan een bouwpakket, alleen de prijs is meer dan €1000. Succes met de bouw.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 januari 2020, 17:37:21
Vind het een leuk idee. Jammer dat railhobby archief stopt in 1990, anders kon je het online bekijken, mocht je een behoorlijk bedrag willen uitgeven 3dscaleworks kan station in 3d maken, je krijgt dan een bouwpakket, alleen de prijs is meer dan €1000. Succes met de bouw.

Ik had het gezien bij 3dscaleworks, maar het blijft veel leuker om het helemaal zelf te doen, geeft uiteindelijk ook veel meer voldoening.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 14 januari 2020, 15:45:36
Dat is 75 jaar van toepassing, en onder voorwaarden nog langer.
Maar, mocht Railhobby er toestemming voor geven, wat ik wel zou verwachten voor een artikel van zo lang geleden, dan mag je het plaatsen. Probeer het eens, zou ik zeggen..

Gr, Bert

Helaas Bert, ik ontving net het bericht van Rail Hobby dat ze het niet toestaan.
Ze willen het archief verder gaan uitbreiden dus dan is tzt 1981 ook beschikbaar tegen betaling.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 januari 2020, 19:50:05
HELP IK WIL WAARSCHIJNLIJK TE VEEL !!

Hieronder een overzichtsfoto van het hele gebied rond station Dordrecht, wel van een later tijdstip omdat hier al het derde perron te zien is en de nieuwe loopbrug tussen de perrons.
Maar hier is goed het station te zien met links en rechts de karakteristieke kopsporen voor de stoptrein naar Rotterdam en de diesel naar Gorinchem.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overzicht-Dordrecht.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overzicht-Dordrecht.png)

Nu heb ik de ruimte op schaal nagetekend welke 5,22x4,57m meet met vooraan een deur waar ik de hefbrug de Vlinder wilde situeren.
Deze maten zijn op een tafelhoogte van ongeveer 1 meter.
Ik weet niet welke hoogte normaal wordt aangehouden maar hoe hoger hoe kleiner de grootste maat wordt door het schuine dak.
Ik had wel het idee om onder deze baan een verdieping te maken met opstelsporen zodat de treinen daar ook even een tijdje uit het zicht kunnen blijven anders is het in principe een simpel rondje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0176_11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0176_11.jpg)

Waar ik al bang voor was is, dat als ik het stationsgebouw er op schaal in teken er weinig ruimte overblijft om de kopsporen een lengte mee te geven waar een driedelige plan U kan staan met een lengte in H0 van 84cm waar dan nog enkele wissels voor moeten voordat we de bocht in moeten.
Aan de Rotterdamse kant zou het iets korter kunnen als we daar uitgaan van een plan V of een sprinter.
Voor de verhoudingen het station is in het echt 108 meter lang dus in H0 1,24 meter.
Nu zou je er voor kunnen kiezen om het op schaal 1:100 te bouwen maar daar win je dus maar 16 cm dus dat gaat niet echt verschil maken.
Ook licht het stationsgebouw nu helemaal naar achteren en heb je voor het gebouw de sporen met tweede perron en het emplacement toch snel een breedte van 1,5 meter nodig en dat lijkt mij verre van werkbaar als je er ook niet van achter bij kan.
Kortom hou zouden jullie dit aanpakken?
Misschien het linker kopspoor naar Rotterdam laten vallen?
En nee ik stap niet over naar N-spoor.  :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 17 januari 2020, 20:51:25
Ik zal wel wat maten over nemen in Scarm.

Dan kan er beetje geschoven worden met ee.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Wilma1970 op 17 januari 2020, 20:57:35
Je kan inderdaad sporen laten vallen, maar je kan de perron ook inkorten, dat doen ze ook in de railhobby, bij de achterzijde kan je ook sporen weg saneren.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 januari 2020, 21:11:02
Je kan inderdaad sporen laten vallen, maar je kan de perron ook inkorten, dat doen ze ook in de railhobby, bij de achterzijde kan je ook sporen weg saneren.

Het probleem zit hem in de kopsporen die samen met het stationsgebouw al zo'n 3,5 meter vergen op schaal.
Dan ga ik eerder voor het weglaten van het kopspoor aan de Rotterdamse zijde omdat bij het inkorten van een perron het er niet uitziet als er voor een plan U niet voldoende perronlengte is.
De kruiswissel tussen spoor 1 en 2 die er in het echt ligt t.h.v. het midden van het stationsgebouw waardoor er 2 treinen achter elkaar kunnen staan zal ook niet gaan lukken maar daar blijft verder perronlengte genoeg over.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Modellbahnwagen op 17 januari 2020, 21:19:39
Leuke plannen Rob (y) Het emplacement kan ook in de dwarsrichting gehalveerd worden waarbij je het stationsgebouw als grens aanhoud, de ene zijde kan dan met meer lengte worden nagebouwd en de andere kant kan direct "in het donker" in een bocht verdwijnen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Hoontje op 17 januari 2020, 21:34:46
Misschien een hele vreemde gedachte, maar kun je de baan niet diagonaal in de ruimte plaatsen met een klein looppaadje links of rechts? Dan heb je ook veel andere zichthoeken en misschien past het station dan wel?

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 januari 2020, 21:36:16
Leuke plannen Rob (y) Het emplacement kan ook in de dwarsrichting gehalveerd worden waarbij je het stationsgebouw als grens aanhoud, de ene zijde kan dan met meer lengte worden nagebouwd en de andere kant kan direct "in het donker" in een bocht verdwijnen.

Het is mij al duidelijk dat ik flinke compromissen zal moeten gaan sluiten echter omdat ook de hefbrug er komt zal de Rotterdamse kant moeten blijven omdat deze via het talud op de brug uitkomt, maar aan de andere kant komen de diesels binnen en dat wil je toch ook weer niet weglaten, dus als het niet past dan maar het Rotterdamse kopspoor opofferen, of het perron in de bocht mee laten lopen maar de helling moet ook weer niet te groot worden naar de brug.
Nu scheelt het wel dat de hefbrug "de Vlinder" lager was dan de nieuwe hefbrug die op Rijnvaart hoogte is gebracht.
In het echt hebben zware goederentreinen het soms knap lastig op dit nieuwe talud.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 17 januari 2020, 21:37:22
Of  het emplacement diagonaal over de zolder heen, of heb je de ondergrond al klaar ?
 Ik  heb ooit  geprobeerd de gebogen trajecten ri brug en ri Lage Zwaluwe net zo te situeren als in het eggie ,maar mij lukte het niet.
Ik had  wel de  kopspoortjes voor een drietje,geen kruiswissels tussen sp 1 en 2.Het stationsgebouw had ik ingekort.
Andere gedachte :
Mss is inkorten  van alle sporen niet eens goed te doen ,want tenslotte is het Dordt niet meer.
Dan zou je een deel gewoon weg moeten laten en een ander seel wel (Bijna ) op schaal kunnen maken ,zodat het voor de plaatselijke kenners goed herkenbaar is als een deel van station Dordrecht.
Sukses met plannen.
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 januari 2020, 21:40:13
Misschien een hele vreemde gedachte, maar kun je de baan niet diagonaal in de ruimte plaatsen met een klein looppaadje links of rechts? Dan heb je ook veel andere zichthoeken en misschien past het station dan wel?

Groetjes

Hoontje

Daar heb ik inderdaad aan lopen denken want dan heb je tevens ruimte in de punt erachter om daar te kunnen werken, nadeel is dan wel dat het talud naar de brug wat kort/stijl wordt, maar dat is wel op te lossen.
Toen ik het in mijn tekening ging opmeten viel de winst in lengte echter tegen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Hoontje op 17 januari 2020, 21:55:26
Oh dat is erg jammer... En, misschien nog erger, de "mooiste kant" van het station kiezen? De kopsporen aan de andere zijde dan dus opofferen. Komt het perspectief op de baan net ff anders te liggen dan op het stationsgebouw zelf, maar meer eromheen.
Al bij al blijf ik dit project volgen. Vind het echt heel tof!

(Of toch overstappen op N spoor)

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 januari 2020, 22:19:54
Wat raden jullie overigens aan voor de tafelhoogte, ik heb ooit eens gehoord dat een plattelandsbaan voor het zicht hoger zou moeten zijn dan een baan met berglandschap.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 17 januari 2020, 22:30:29
Wat jij prettig vind.

Als je staande aan je tafels wilt werken aan het landschap dan moet het ook weer niet te hoog zijn.

Maar bv zittend op een kruk of stoel misschien dan op ooghoogte (om naar je rijdende treinen te kijken), dat hangt ook van je lichaamslengte af.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Hoontje op 17 januari 2020, 22:56:58
Wat Koen zegt, bij mij heft de vaste baan qua scenery een hoogte van 135 cm. (Ben zelf 1.95mtr lang). Nederlands thema, vlakker dan vlak en zittend op ooghoogte.
Staand prima werkhoogte.

Mijn beursbaantje is maar 1 mtr hoog. Dat is echt te laag en ik ga die op 1.20mtr hoogte brengen.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 januari 2020, 23:29:54
Op mijn leeftijd wordt je steeds korter, dus moet ik er straks steeds stukjes van de poten afzagen.  :laugh:

Opmerking moderator: graag de "reageer-knop" gebruiken, NIET de "citaat-knop".
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: hrp op 18 januari 2020, 09:21:36
Even reageren op de foto bij reactie 113 van Wouter Pinkhof.
Deze is in Rotterdam genomen, voor de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp.
Een ontwerp van Van Ravenstein.

Ronald
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 18 januari 2020, 11:06:32
Dat zijn inderdaad de Riviera hallen , en niet  de EMF in Dordt. ;)
Ik begreep  al niet,waar het was.
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 18 januari 2020, 15:15:09
Dakrand met dakgoot ook ontworpen en geprint.
Maar eigenlijk is het jammer dat straks de mooiste kant van het station naar de muur gekeerd staat, althans als we het station achter het emplachement situeren, dus waar doen we het allemaal voor.  :-\
Alternatief zou zijn het station zichtbaar houden vanaf de straat kant en dan alle sporen er achter.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0179-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0179-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 18 januari 2020, 18:48:36
Is de perronzijde dan al klaar ?
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 18 januari 2020, 18:57:54
Is de perronzijde dan al klaar ?
Peter

Nee nog niet maar ik vroeg mij vooral af wat je normaliter in het zicht zet?
- De voorkant van het station met de sporen erachter.
- of de sporen vooraan en het station er achter.

Als het station er voor staat haal je, omdat het een best groot gebouw is, een hoop zicht weg van de treinen erachter.
En zo'n groot gebouw vooraan is ook niet echt handig bij werkzaamheden en/of onderhoud
Dus ik denk dat het beste het station achter de sporen kan staan, en je dus tegen de achterkant kijkt.
Kan er altijd nog een spiegel achter zetten. :laugh:
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 18 januari 2020, 19:11:21
Ja ,een spiegel kan ook,anders is al je werk bijna voor niets  gedaan ,hoogstens als oefening.
Maar als je de treinen achter het gebouw zet, moet je toch ook nog een stukje stationsplein maken, dan zijn de treinen nog slechter bereikbaar .
Dan zou je toch weer een looppad moeten hebben aan de andere kant ,zeg maar op de plaats van het Weizigt park,,, :D

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 18 januari 2020, 19:29:37
Ja ,een spiegel kan ook,anders is al je werk bijna voor niets  gedaan ,hoogstens als oefening.
Maar als je de treinen achter het gebouw zet, moet je toch ook nog een stukje stationsplein maken, dan zijn de treinen nog slechter bereikbaar .
Dan zou je toch weer een looppad moeten hebben aan de andere kant ,zeg maar op de plaats van het Weizigt park,,, :D

Ja en dat is weer zonde van de ruimte.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 18 januari 2020, 19:49:59
Precies  wat ik bedoel.
Dus..... ;D  8)
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 19 januari 2020, 11:22:43
Mijn moed bij elkaar gezocht en met heel veel hulp van Koen, waarvoor mijn dank, ben ik begonnen met het tekenen van een banenplan.
Dit ben ik gaan doen in het programma Scarm.
Na heel veel YouTube filmpjes gevolgd te hebben over de werking van dit programma, ik blijf overigens voorstander van een lijvig papieren boekwerk als handleiding maar dat zal vast wel heel ouderwets klinken, ben ik met een eerst opzet van Koen aan de slag gegaan.
Omdat het station door zijn grootte de beperkende factor is in dit ontwerp ben ik begonnen met het tekenen daarvan.
Daarna sporen langs de perrons gelegd en, hoewel krap, lijkt het mogelijk om naast het station nog redelijke bochten kwijt te kunnen.
De wissels naar de kopsporen kunnen dan uitgevoerd worden als gebogen wissels.
De hap uit de baan aan de onderkant is ter plaatse van de deur, hier wordt de hefbrug "de Vlinder" geplaatst.
Verder zal in het verlengde hiervan in het midden nog een staruimte gesitueerd worden maar dat komt later als ik weet hoeveel ruimte ik op de baan nodig heb.

Tot heden heb ik gebruik gemaakt van Roco rails met bedding voor een klein testrondje om het digitaal rijden te ervaren en de mogelijkheden te ontdekken.
Echter toen ik in Scarm begon met tekenen moest ik gaan kiezen uit 54 verschillende merken rails in de schaal H0.
Dus wellen de volgende vragen bij mij op:
- Als ik een vaste baan wil gaan maken ga ik dan uit van rails met bedding of zonder? Of is rails met bedding vooral bedoeld voor tijdelijke baantjes op de keukentafel.
- Welk merk rails heeft jullie voorkeur?
- Houden jullie je bij één merk of combineren jullie verschillende merken op een baan?
- Bij de aanduiding "Vraag", op onderstaande 2D tekening, is een wisselcombinatie te zien die in het echt ook in Dordrecht ligt, echter deze heb ik opgebouwd uit standaard componenten waardoor de rails wel ver uit elkaar komen te liggen.
Nu heb ik ooit in een winkel zo'n complete kruising gezien als één component waardoor de rails een stuk dichter bij elkaar waren gesitueerd. Weet iemand welk merk dat is, en wat zijn jullie ervaringen daarmee.
- Zijn wissels met een 15 graden hoek not done in het hoofdspoor gedeelte of kan dat zonder problemen?
Het is natuurlijk de bedoeling met treinstellen van de NS uit 1970 te gaan rijden, dus dat worden ook Honden- Muizen en Apenkop stellen van Artitec en Rivarossi, of moet ik dit soort wissels alleen op rangeerterreinen gebruiken?
Volgens mij is vooral de Mat46 van Rivarossi met het Jacobsdraaistel het zorgenkind.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D.png)
Scarm 2D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-3D.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-3D.png)
Scarm 3D
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 19 januari 2020, 11:35:16
Hoi,

Dat heb je kunstig gedaan dat station, dat lukt mij nog niet eens.

Heb je je baseboard(op gereedschap klikken) wel op maat?
Ik moest hem behoorlijk comprimeren om te uploaden.
Het rolmaatje is ook handig.

5x4 meter is echt een grote ruimte waar je met gemak je station kwijt kan.

Bedenk wel dat de probeerversie tot 50 stukken gaat incl alle items die je gebruikt.

Citaat
Nu heb ik ooit in een winkel zo'n complete kruising gezien als één component waardoor de rails een stuk dichter bij elkaar waren gesitueerd. Weet iemand welk merk dat is, en wat zijn jullie ervaringen daarmee.

Ik vermoedt Peco, dat is een heel geschikt merk, maar zelf geen ervaring mee.
Wel handig om 1 soort te gebruiken.
Vraag: wil je zelf gaan ballasten?

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 19 januari 2020, 11:44:04
Hoi,

Heb je je baseboard(op gereedschap klikken) wel op maat?
Ik moest hem behoorlijk comprimeren om te uploaden.
Het rolmaatje is ook handig.

5x4 meter is echt een grote ruimte waar je met gemak je station kwijt kan.

Bedenk wel dat de probeerversie tot 50 stukken gaat incl alle items die je gebruikt.

Ik vermoedt Peco, dat is een heel geschikt merk, maar zelf geen ervaring mee.

Gr Koen.

Beste Koen,

Passend op je scherm zetten in Scarm en dan screeshot maken, daarna in Paint oid bijsnijden.
De maten kloppen.

Groetjes Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 19 januari 2020, 11:48:42
Hoi,

Ik vermoedt Peco, dat is een heel geschikt merk, maar zelf geen ervaring mee.
Wel handig om 1 soort te gebruiken.
Vraag: wil je zelf gaan ballasten?

Gr Koen.

In de Peco libary in Scarm kom ik hem niet tegen.
Zoals ik al vertelde heb ik 0,0 ervaring maar het lijkt mij bijvoorbeeld voor een emplacement makkelijker om zelf te ballasten uitgaande van rails zonder bedding maar ik hoor graag jullie tips en ervaringen hierover.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 19 januari 2020, 11:50:37
Is de ruimte helemaal vrij beschikbaar of moet er nog een werkruimte in?

Gr KOen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 19 januari 2020, 11:57:52

Aansluitend op de doorgang bij de Hefbrug moet nog een ruimte komen, maar maten hiervoor bepaal ik later.

Ik kom op Google een wisselstraat tegen van Roco maar die is niet meer te koop. Nummers 4560 t/m 4562.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/external-content.duckduckgo.com.jfif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/external-content.duckduckgo.com.jfif)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 19 januari 2020, 12:07:22
Ik zou de railsoorten die je in Nederland makkelijk kan krijgen op een rijtje zetten en daar de keuze uit maken.
In google komen vanzelf de winkels erbij.
Weet niet of je perse een railstaafcode ambieert of gewoon toegankelijke railsoort

Roco en Peco worden veel gebruikt.

Een zgn "Lederhose" wordt ook nog al eens zelf samengesteld uit losse wissels en rails.

Gr Koen.

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 19 januari 2020, 12:08:02
Waarom stoppen ze allemaal met wisselstraten?

https://www.walthers.com/code-83-nickel-silver-dcc-friendly-6-turnout-double-crossover
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 19 januari 2020, 13:38:48
Je kunt bestaande wissels natuurlijk prima inkorten om hetzelfde resultaat te bereiken.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 21 januari 2020, 07:04:04
Ik kan natuurlijk zoals ingenium terecht zegt in wissels gaan zagen om de sporen dichter bij elkaar te krijgen, echter daar wilde ik mij als (her)starter niet aan gaan wagen, en heb besloten gewoon standaard materiaal te gaan gebruiken.
Maar in de Roco catalogus stonden wat voorbeeld tekeningen van wisselcombinaties en daar staat steeds bij Roco Line de steek tussen 2 sporen van 61,6 mm vermeld. 
Omgerekend is dat 5,36m.
Echter op de originele sporenplan tekeningen van Dordrecht lijken ze dichter op elkaar te liggen.
Nu weet ik dat ivm de soms krappe bogen, scherpe wissels en lange rijtuigen je de werkelijkheid meestal niet kunt benaderen.
Mijn vraag is nu of deze maat tussen sporen een standaard is in modelspoorland of zijn er ook merken die een kleinere tussenruimte aanhouden?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Floris op 21 januari 2020, 07:54:06
Een zgn "Lederhose" wordt ook nog al eens zelf samengesteld uit losse wissels en rails.

Gr Koen.

een lederhose is wat anders ;) dit noemen we een "Hosentrager" ;)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: basjuh1981 op 21 januari 2020, 09:20:19
Mijn vraag is nu of deze maat tussen sporen een standaard is in modelspoorland of zijn er ook merken die een kleinere tussenruimte aanhouden?
De standaard tussenmaat van Märklin K-rail is 64,6 mm, terwijl met het gebruik van slanke wissel de tussenmaat 57 mm wordt.

Van andere merken weet ik het niet, maar er zal wel een norm voor zijn.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Jelmer op 21 januari 2020, 11:02:46
Zeker is er een Norm:
NEM 112 - zie hier: https://www.morop.eu/downloads/nem/de/nem112_d.pdf

Kort gezegd, voor h0 in stations 52 mm hart tot hart, op vrije baan 46 mm.
Bij bogen moet de afstand groter zijn, afhankelijk van boogstraal en ingezet materieel (wordt verwezen naar ander NEM norm).

In stations moet er ruimte zijn voor zaken tussen de sporen is de gedachte (seinen, vrijbalken, bovenleidingsportalen)

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 21 januari 2020, 11:13:18
 Ik meet 4,50 meter tussen de sporen 1 en 2 in Dordt.(Google Earth ).
  Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 21 januari 2020, 13:17:54
4.5 m gedeeld door 87 is 51,7 mm, dus de Norm van 52 mm is dan precies goed.

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Jelmer op 21 januari 2020, 14:56:08
De norm is dus redelijk overeen met het voorbeeld (hoe anders).

Nu de realiteit, fabrikanten hanteren hun eigen hart op hart afstanden op basis van "logische" wissel en bocht geometrie.
met andere woorden, gegeven de lengte van het materieel wat er doorheen moet is de parallel afstand van de sporen bij de met name wat krappere boogstralen van belang. Daar kiezen ze een afstand zodat het meeste (zo niet alle) materieel elkaar daar ongestoord kan passeren.

Verder hebben ze daar ook keuzes gemaakt ten opzichte van de wissel lengtes, wisselhoeken en het aantal passtukjes wat nodig is om de wissels goed te kunnen laten aansluiten aan de sporen.

Het gevolg is een per fabrikant iets afwijkende hart op hart afstand.

Wil je de hart op hart afstand verkleinen, dan kan dat maar dat houdt wel in dat je zelf je rails moet gaan aanpassen of helemaal zelf leggen.
Verder zijn de normen er niet voor niets, bij juiste toepassing van de normen, kom je nergens in de knoop met dat je materieel er niet doorheen komt.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 21 januari 2020, 16:27:55
Dan zal je dus de wissels moeten inkorten (Het deel na het puntstuk ) en flexibele rails gaan leggen.
 Peter

Aanvulling :
Tussen een paar andere sporen , b.v. 7-8 of 8-9 meet ik 4meter. Tussen 1 en 2 ligt een loop paadje.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Ponytail op 21 januari 2020, 22:04:44
Als je nog info zoekt over het station Dordrecht is dit wellicht iets:

 KLIK  (https://issuu.com/stationsnl/docs/waardestelling_station_dordrecht)

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 22 januari 2020, 09:09:36
Ik had hem reeds gevonden, maar toch bedankt voor het meespeuren Ponytail (y).
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 22 januari 2020, 18:31:25
Vanmiddag wat speciale catalogussen over rails opgehaald bij de plaatselijke treinshop.
Dan hoop je dat je er dan wel uitkomt maar nee.
Er blijken dus verschillende railscodes te bestaan en/of hoogtes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Roco-Line.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Roco-Line.png)

Roco Line houdt een hoogte aan van 2,1 mm wat dus blijkbaar al hoger is dan het origineel en vermeld hierbij dat de hoogte tussen de wielflens en de rails 0,2 mm is.
Pico daarentegen verhoogd dit naar 2,5 mm waardoor er een vrije cap van 0,6 mm ontstaat.
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Piko-A-Rail.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Piko-A-Rail.png)

Verder kom ik allemaal verschillende codes tegen 70, 75, 83 en 100.

Graag jullie ervaring of bv de 0,2 mm van Roco Line voldoende is of geeft dat met sommige locomotieven of wagens toch problemen?
En die codes zijn dat de Engelse maten voor de railhoogte of geven die ook nog wat anders aan?


Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 24 januari 2020, 08:45:29
Hier https://www.klassiekebeveiliging.com/home.htm (https://www.klassiekebeveiliging.com/home.htm) vindt je een schat aan informatie voor een ieder die een Nederlands station wil nabouwen.
Kijk vooral eens onder de knop "BVS".
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Marc tramt op 24 januari 2020, 09:03:33
Railcode zegt alleen iets over de hoogte van de railstaaf. Code is de hoogte van de railstaaf in duizendsten van een inch; 25,4mm/1000 dus. Code 100 is dus 2,54mm hoog, enz.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 24 januari 2020, 09:06:12
Ok Marc dat is duidelijk maar hoe gaat het met een ruimte van 0,2mm in de praktijk, het lijkt mij zo weinig.
Loopt de flens dan nooit op de plastic bielzen?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Reinier Z. op 24 januari 2020, 12:49:35
Wielen die aan de NEM-normen voldoen hebben genoeg ruimte op Rocoline. Alle moderne modellen voldoen aan de NEM. Berucht zijn oude Lima- en Fleischmannmodellen, die hadden hogere flenzen en die rammelen over de railstoelen. Maar dan praten we over materieel van zeker enige tientallen jaren terug.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 24 januari 2020, 13:22:57
Ik gebruik al jaren code 75 van Peco. Daar is de ruimte tussen flens en railstoel maar 0,1 mm, maar dat is genoeg. Zolang het meer is dan nul past het.
De railcode zegt ook niet alles, de hoogte van de railbevestiging speelt ook een rol. Bij code 75 hebben ze die heel dun gemaakt.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 januari 2020, 18:21:21
Week aan het stoeien geweest met het programma Scarm om het sporenplan rond Dordrecht Centraal zo compleet mogelijk om te zetten naar een baanplan in H0.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D_1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D_1.png)

Aangezien de ruimte te kort is voor het uitgestrekte emplacement volgen links en rechts van het station bochten om het passend te krijgen.
Tegenover het station zit een deur dus daar komt de hefbrug "de Vlinder".
Omdat ik vroeger vaak op Dordrecht Zuid opstapte op de trein naar Rotterdam komt na de brug niet station Zwijndrecht maar station Dordrecht Zuid met zijn karakteristieke sextant.
Aan de rechterkant van de baan is het de bedoeling dat de treinen naar een onderliggend schaduw station kunnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D-detail.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D-detail.png)

Omdat het mijn eerste poging is voor het ontwerp van een serieus baanplan is jullie aan- en opmerkingen van harte welkom, nu aanpassen is makkelijker dan straks als de rails vastligt.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 25 januari 2020, 19:21:33
Hoi,

Ik vind het er goed uitzien.

Ik weet niet hoe je de scenery wilt invullen en of je ook wilt kunnen rijden/rangeren met goederentreinen.

In dat geval zou je de ruimte misschien creatief kunnen benutten door bijvoorbeeld een havenkade een eindje in het midden te laten steken.

Suggestie is om de industrie wat meer te verspreiden zodat je je goederenvervoer meer kan verspreiden.

Maar vanaf 0 al helemaal top!  (y)

Gr Koen.

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 januari 2020, 19:40:27
Beste Koen,

Dank voor je reactie.
Ik houd mij mogelijk te strak aan het thema maar in de jaren 70 waren die havens er niet meer, dus heb ik ze niet geplaatst.
Wel is het de bedoeling dat de Van Gend en Loos loods er komt en is er een laadplaats.
Verdere invulling van de scenery heb ik nog niet.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Jelmer op 25 januari 2020, 19:56:06
Hoe wil je in het scaduwstation komen als je tegen de klok in rijdt?
Ga je daarvoor kopmaken in het station?

Verder mooi plan met veel rijlengte!

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rondje_HO op 25 januari 2020, 19:59:07
Geen opmerkingen maar wel een indrukwekkend sporenplan  (y)  Misschien nog wel een vraag: zijn de spoortjes aan de voorkant (dus als je met je gezicht naar het station staat) wel lang genoeg? Kun je daar iets van wagons opstellen?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 januari 2020, 20:14:14
Beste Jelmer,

Het kopspoor rechts van het station werd en wordt alleen gebruikt voor de trein naar Sliedrecht en verder naar Gorinchem, dus de Plan U die daar toen reed kwam nooit in Dordrecht Zuid laat staan op de hef.
Daarom heb ik er voor gekozen dat deze trein in de richting Sliedrecht al snel naar het schaduwstation kan.
Dat betekend dat deze alleen op het kopspoor van het station te zien zal zijn.
Verder gebruikten de doorgaande treinen verschillende sporen op het station, dus kunnen ze dan verder rondrijden of van richting veranderen en alsnog naar het schaduw station rijden.
Dit heb ik gebaseerd op een zo natuurgetrouw mogelijke nabouw van de werkelijkheid, of dit zo werkbaar is verneem ik graag van jullie.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 januari 2020, 20:17:54
Beste Martijn,

De onderste sporen zijn inderdaad niet zo lang, en dat is een compromis van het zo natuurgetrouw mogelijk nabouwen van het origineel.
Eigenlijk hadden er nog een paar sporen bij gemoeten maar die zijn gesneuveld omdat die echt te kort werden.
Dordrecht is een zeer langgerekt station/ emplacement.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 28 januari 2020, 18:29:37
Mede spoorbouwers.

Na het getoonde ontwerp van het sporenplan van Station Dordrecht wil ik het schaduwstation gaan ontwerpen.
Mijn vraag is hoeveel lager moet dit liggen?
Je zit natuurlijk met de balken constructie onder de bovenplaat waar de treinen nog onderdoor moeten dus 30 cm of meer aanhouden om er nog bij te kunnen.
Wat houden jullie aan voor een nog werkbare tussenruimte.

Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Remystoom op 28 januari 2020, 18:40:19
Zelf heb ik dit nog niet maar als je er optimaal bij wilt komen
(denkend aan bewegingen met je armen) zal ik er zeker 25 a 30 cm ruimte voor inschatten wanneer
de overige ruimte om onder de baan te kunnen dat toelaat.

Gr Remy
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: tijgernootje op 30 januari 2020, 18:15:23
Die hoogte is i.d.d. wel handig,zeker als je over andere treinen heen zou moeten en je kleding(mouwen) los hangen aan je armen,die kunnen overige treinen makkelijk omduwen als er te weinig hoogte is  ;)
Overigens,dit plan, is dat rondom tegen de muren aan geplaatst ?
Zo ja dan kan je qua diepte(bereikbaarheid) van een trein probleem in je schaduw station,nog wel is in de andere problemen raken,je hebt immers geen uitschuifbare armen neem ik aan  ;D
Kan je van 2 kanten je schaduwstation "in" met je armen dan is je reikwijdte voldoende,ander is je baanplan echter te diep om bij problemen helemaal achterin te geraken.
Dit is wel op te lossen,dan zou je je opstel sporen in het schaduw station zo dicht mogelijk aan de bereikbare kant moeten plaatsen,dan kan je in geval van problemen tenminste overal normaal bij  8)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Niels B op 30 januari 2020, 19:47:52
Ik heb 25 cm aangehouden met een diepte van 70 cm tot het laatste opstelspoor. Proefondervindelijk kan ik zeggen dat ik in ieder geval goed bij de achterste rij kan komen. 30 cm is dus een fijne maat. Ik ben wel tamelijk lang, zo’n 1,95 meter.

Grtz,
Niels
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 31 januari 2020, 19:01:48
Beste Floris,

De baan staat inderdaad rondom tegen de muur en schuine dakvlakken.
Ik heb goed gekeken bij het draadje van Frank 123, Bahnstrecke 5867 (msg3222085589) en zag dat hij op het schaduwstation geen volledige plaat gebruikt maar stroken rond de sporen waardoor er veel openingen openblijven waardoor je er bij kunt en ook nog aan de daarboven liggende baan kunt werken. (zie https://images.beneluxspoor.net/bnls/4B4A9EC6-3F62-43A3-96FD-15B1429D258D.jpeg)
Ik zal het nog eens goed opmeten wat de opstelsporen op zijn breedst zijn en of het daarmee toegankelijk genoeg blijft.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D-Schaduwstation.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-2D-Schaduwstation.png)

Het contour wat je ziet is van de bovenliggende baan met het hoofdstation, ik weet niet of je voor het onderliggende schaduwstation een andere contour kunt invoeren in Scarm.
De bochten moeten ook nog netter en naast elkaar gelegd worden.
Een hele grote bocht leggen welke uit meerdere flex-rails bestaat is mij nog niet helemaal duidelijk hoe dit werkt in Scarm.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 31 januari 2020, 19:19:00
Zijn die wissels  daar bovenaan langs de muurgoed  nou wel goed bereikbaar ?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 31 januari 2020, 19:49:12
Zijn die wissels  daar bovenaan langs de muurgoed  nou wel goed bereikbaar ?

Zoals ik al zei komt de contour van deze schaduwstation baan vlak langs het spoor te lopen waardoor hij een stuk smaller wordt dan de contour van de bovenbaan ik moet nog meten of dit niet te ver weg komt.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 31 januari 2020, 21:20:44
Hoi Rob,

Ik heb nog naar je plan gekeken en heb toch nog iets.

Zou beter zijn om je opstelterrein voor je station(middendeel) naar rechts te verplaatsen?
Dan krijg je meer verdeeldheid en treinverkeer.
Je stationsgebied wordt dan beter toegankelijk om aan te werken.
Je kan op alle "poten" van de U iets plannen op de Dordse wijze.
Op elke poot iets herkenbaars.
Ook makkelijk voor eventueel programmeren van treinverkeer.

Je kan sowieso toch niet in 1 x keer je baan overzien, je krijgt dan aan elke kant zijn eigen thema.

Hoop dat ik zo een beetje duidelijk ben.
Duurt soms ook even voordat ik iets zie in een plan.

Groot voordeel is dat je je hele baan op ongeveer 60(R1) cm diepte kan houden. Als je meer speling wilt kan het nog naar 70(R2) cm maar dan kun je nog goed overal bij.

Nu kun je nog aanpassen.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 31 januari 2020, 21:42:18
Zou beter zijn om je opstelterrein voor je station naar rechts te verplaatsen?
Dan krijg je meer verdeeldheid en treinverkeer.
Je stationsgebied wordt dan beter toegankelijk om aan te werken.
Je kan op alle "poten" van de U iets plannen op de Dordse wijze.
Op elke poot iets herkenbaars.

Je kan sowieso toch niet in 1 x keer je baan overzien, je krijgt dan aan elke kant zijn eigen thema.

Hoop dat ik zo een beetje duidelijk ben.
Duurt soms ook even voordat ik iets zie in een plan.

Groot voordeel is dat je je hele baan op ongeveer 60(R1) cm diepte kan houden. Als je meer speling wilt kan het nog naar 70 cm maar dan kun je nog goed overal bij.

Nu kun je nog aanpassen.

Gr Koen.

Begrijp ik het goed dat je het over de bovenbaan hebt en dat je de opstelsporen die voor de peronsporen liggen daar weg wilt halen en naar de rechts wilt verplaatsen?
Als je dat bedoeld heb ik daar mijn bedenkingen bij.
Ik snap je zorgen dat het segment waar het station staat vrij breed is en daardoor mogelijk lastig te bereiken is bij werkzaamheden.
Maar dit is de opzet van het station in Dordrecht, en ben bang dat als je alle opstelsporen daar gaat weghalen dat je inbreuk doet op die typische Dordtse lay-out.
Ik heb al een aantal sporen daar weggelaten omdat ze anders onbruikbaar zouden worden omdat ze veel te kort zouden worden, zou kunnen overwegen er nog één af te halen.
Een oplossing van dit probleem zou zijn de baan een stuk van de muur te halen waardoor je er ook van de andere kant bij kan maar dat kost weer behoorlijk veel baanlengte aan de beide zijkanten.

Kortom je hebt een terecht punt, maar ik hang erg aan de authentieke kenmerken en layout van het station in Dordrecht.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 31 januari 2020, 21:51:01
Ja, maar die karakteristieke indeling heb je dan op je rechterpoot.

Bij je station zou je dan kunnen laten bij 1 of 2 extra sporen voor goederen verkeer. Passagiersporen gewoon zo laten.

De rest kun je dan op de rechterpoot overbrengen.

Je krijgt dan wel het langgerekte idee.

In Scarm kun je experimenteren wat je wilt op een dubbelgangersontwerp, Dord 1.0 en Dord 2.0 ofzo.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 31 januari 2020, 22:05:37
Ik ga er een nachtje over slapen.  :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 31 januari 2020, 22:07:13
Dat mag.

Ben benieuwd.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: spoorzeven op 01 februari 2020, 14:38:36
Rob,
        hierbij een idee uitgevoerd in ProfiRail. Links en rechts op 10 cm. van de muur, boven en beneden op ongeveer 35 cm. Het voormalige spoordok en een stuk van de haven/dwarsliggerfabriek heb ik voor het idee ook toegevoegd. De lijn naar Sliedrecht zul je moeten camoufleren direct na het (meegebogen) wissel. Hier alleen geschikt voor het parkeren van een treinstel (dat eventueel automatisch kan pendelen). Wil je ook een korte goederentrein die kant kunnen opsturen, zul je aan het eind nog een omloopmogelijkheid moeten aanleggen. Het geheel is gebaseerd op SporenplanOnline, maar je ontkomt er niet aan sommige zaken net wat anders te doen. Enfin, als je de vergelijking maakt, zie je wat ik heb aangepast, c.q. moeten aanpassen. Het is maar een aansporing dan wel een beetje inspiratie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scan0001_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scan0001_3.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 02 februari 2020, 13:48:34
Beste Frank,

Dank voor het meedenken, echter het is wel de bedoeling dat in het midden van de baan een opening komt anders kun je nergens bij.
 (y)

Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: spoorzeven op 02 februari 2020, 13:59:54
Je kunt ook meerdere, kleinere openingen maken. Heb ik ook gedaan en dat werkt prima. Eentje ervan ga ik in het 'normale' gebruik afdekken met een uitneembaar stuk scenery.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 02 februari 2020, 14:17:54

Beste Frank,

Bij de tekst "zaterdag" op jouw tekening zit ongeveer de deur om binnen te komen vandaar dat ik daar de hefbrug had bedacht, dus dan loop je direct tegen het havengebied aan, dus weet niet hoe ik dan erbij kan komen.

Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 07 februari 2020, 21:48:36
In een bedieningsvoorschrift van station Dordrecht op https://klassiekebeveiliging.com/BVS/BVSDdr1971.pdf trof ik de volgende tekst.
Wat wordt hier bedoeld met "Uitstoten"?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Naamloos_87.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Naamloos_87.png)

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 07 februari 2020, 22:17:27
Aha, dat woord heb ik jaren niet meer gehoord, :D
  Vroegah werd er gerangeerd in Dordt. Aangekomen  goederen treinen werden uitgesorteerd naar verschillende sporen ,laat ik zeggen 5,6,en 7 ongeveer. Ik denk voor stations langs de Betuwe Lijn tot Leerdam toe mss wel.
De lok trok een aangekomen ,te sorteren trein achteruit rijdend ri tunnel ,of er voorbij. dan koppelde de rangeerder de wagen(s) los, en gaf de mcn de wagen een zetje, dat was uitstoten, Omdat het spoor afloopt ri Dubbeldamse Overweg ,rolde de wagen een heel stuk vanzelf verder ,totdat hij op een remslof reed ,en stopte.
 De dwerg seinen werden door de Trdl veilig gezet in twee richtingen (Zie bedienings Voorschrift ,wat je laat zien hier ) ,de rangeerders konden de el .wissels met een paar drukknoppen ter plaatse zelf bedienen.
 Als je het niet helemaal snapt vertel ik het nog wel een keer.  ;D
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 07 februari 2020, 22:31:19
"Uitstoten" is heuvelen zonder heuvel Rob ;)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 07 februari 2020, 22:33:29
ok duidelijk. (y)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 08 februari 2020, 08:20:14
Ik heb in de jaren tachtig een tekening van de NS ontvangen waar het hele emplacement van Dordrecht op staat hoe het begin jaren zeventig was, en daar kwam ik het volgende item op tegen, (zie rode aanduiding)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Vraag.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Vraag.png)

Het lijkt wel een slakkenkuil voor stoomlocomotieven, maar is dat ook zo of is het heel iets anders ?
Het lag helemaal achteraan op het emplacement dus niet iets wat opvalt.
En wanneer is het weggehaald ?
Het is niet de weegbrug, die lag meer naar het oosten.
Op die zelfde tekening stond achter het emplacement ook een sloot getekend wat ik mij ook niet meer kan herinneren. Ik weet nog wel dat de tunnel tussen de perrons eindigde bij perron 2 en later eind jaren tachtig is door getrokken naar het Weizigtpark, en toen was er geen sprake meer van een sloot.
Wel kregen we daardoor een achteringang in het Weizigtpark met die, in mijn ogen, afgrijselijke entree.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/achterkant_2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/achterkant_2.png)

Dus kent iemand deze sloot nog of weet wanneer deze is gedempt ?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 08 februari 2020, 08:50:26
Eén antwoord vond ik op de site www.topotijdreis.nl en dat is over de sloot.
Deze staat nog op de kaart van 1968 en is verdwenen op de kaart van 1969.
Kortom deze moet gedempt zijn voor 1969.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Weizigtpark-1968.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Weizigtpark-1968.png) 1968

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Weizigtpark-1969.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Weizigtpark-1969.png) 1969

Hoewel ik op nieuwere kaarten de sloot wel weer tegenkom vanaf de achteringang van het station richting het westen.

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 08 februari 2020, 11:10:56
Tja, zeg het maar:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/seinhuisA.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/seinhuisA.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/station-dordt-moerdijkzijde.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/station-dordt-moerdijkzijde.jpg)

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 08 februari 2020, 11:24:00
Dat is een mooie foto !
Is dus van voor de electrificatie in jaren 30. Waar die heer staat is de Markettenweg ,verderop zou later het onderstation komen. Ik heb daar in de jaren 50 naar de stoomtreinen staan te kijken. Ook vanaf de voetbrug kon dat goed.
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 08 februari 2020, 12:20:54
Hoi,

Een hoop info.  (y)

Weet niet of je al  weer bezig bent met wijzigingen in je plan.

Maar zou naast de eerder genoemde aanpassingen ook even kritisch naar de bochten kijken.

Misschien volsta je met maximaal 2 a3 bochten de hoek om en de baan rond op elke hoek.
5 is wel veel, en oogt niet zo mooi.

Ruimte die overschiet kun je dan voor opstel en rangeersporen gebruiken.

Je plan blijft sowieso dan wel in takt.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 februari 2020, 12:52:32
Hoewel ik op nieuwere kaarten de sloot wel weer tegenkom vanaf de achteringang van het station richting het westen.
Inderdaad, aan de westelijke kant is een deel van die sloot er nog steeds. Het beste te zien op https://spoorkaart.mwnn.nl/ (https://spoorkaart.mwnn.nl/). Even naar Dordrecht schuiven en dan maximaal inzoomen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 08 februari 2020, 13:58:28

Dat is een mooie site Klaas, dank.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 februari 2020, 15:05:13
Oja, nog even vermelden dat die sloot daar daadwerkelijk ligt. Nog niet zo lang geleden heb ik geprobeerd vanuit het park dichterbij de sporen te komen, maar die sloot sneed mij de pas af.

Wat mij opvalt: op jouw oude kaarten heet het Weizichtpark, maar op de nieuwere kaarten is het Weizigtpark.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: clickmaniac op 08 februari 2020, 16:04:37
Rob ik heb gefascineerd je draadje gelezen, Dordrecht is echt een hele mooie keuze zowel wat betreft rollend materieel wat je daar langs zag komen (van blauwe engelen tot de treinen naar Parijs en Keulen en zelfs de Edelweiss) als de typische topografie - top!

De keuze tussen óf de baan ietsje van de achterwand vandaan trekken om erbij te kunnen, óf rijlengte, is lastig. Zolang je het simpel wilt houden lijkt geen goede keuze mogelijk. Als je er niet goed bij kunt ga je er sowieso ontzettend spijt van krijgen (en later alsnog de boel slopen / omgooien?)

Iets minder simpel zou het wel kunnen: de delen links en rechts van de deur loskoppelbaar, en dan uitneembaar of omhoog of omlaag verplaatsbaar, zodat je vervolgens de rest van de baan, op wieltjes, van de achterwand een metertje naar je toe kan trekken. Nadeel is dat je overgangen moet wegmoffelen in de scenery, en dat het kwetsbaarder wordt voor ontsporingen vanwege  al die railsovergangen van het ene naar het andere segment, die _allemaal_ zo goed als perfect moeten zijn. Maar hé, niets is onmogelijk!

(Haha van Weizichtpark naar Weizigtpark - wat een kitsch... verschrikkelijk...) 
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 08 februari 2020, 19:50:20
Wat mij opvalt: op jouw oude kaarten heet het Weizichtpark, maar op de nieuwere kaarten is het Weizigtpark.

Vroeger had je daar ook werkelijk "zicht op de wei"  ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Weizicht.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Weizicht.png)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: basjuh1981 op 08 februari 2020, 20:06:30
Inderdaad, aan de westelijke kant is een deel van die sloot er nog steeds. Het beste te zien op https://spoorkaart.mwnn.nl/ (https://spoorkaart.mwnn.nl/). Even naar Dordrecht schuiven en dan maximaal inzoomen.
Op GoogleMaps is de sloot ook te zien.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 februari 2020, 20:45:17
Inderdaad, maar daar wordt de sloot grotendeels afgeschermd door de bomen. En bij het stukje dat wel te zien is twijfelde ik of dar misschien een weg is. Daarom uitgeweken naar de spoorkaart (basis openstreetmap)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 februari 2020, 13:46:34
Uit de oude doos, genomen rond 1870 stoomlocomotief nr. 251 (serie 251-260, oorspronkelijk nr. 1 uit de serie 1-4, 79-84) van de S.S. op het emplacement Weeskinderendijk te Dordrecht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/X99650-156925-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/X99650-156925-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 09 februari 2020, 14:59:50
Ja, dat staat bij elk bijschrift van deze foto, maar dat klopt niet. Wat doet dat spoor op de dijk op de achtergrond dan? Het is de spoorbaan naar Zwijndrecht, dus het talud naar de Zwijndrechtse brug. Het spoor waar de loc op staat is dan de los- en laadplaats van de spoorweghaven. De molens in de achtergrond zijn links de Eikenboom en rechts de Treurwilg aan de Kalkhaven.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 09 februari 2020, 15:43:03
Dan zou het nog steeds kunnen kloppen want als je het artikel uit het AD leest welke in dit draadje op pagina 9 staat kun je het volgende lezen, "De dijk rond de haven heet de Weeskinderendijk, dus dat betekend dat deze foto gemaakt zou kunnen zijn op een stuk Weeskinderendijk, dichter bij de helling naar de brug over de Oude maas, wat nu niet meer bestaat.
Ik was er niet bij toen  ;D dus ik moet het ook maar doen wat er van te vinden is.
Zie ook deze foto voor de vermoedelijke plaats van de foto: http://www.railtrash.net/images/Dordrecht_Zeehaven/slides/VIC_5065.html
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 09 februari 2020, 18:00:54
De dijk loopt juist de andere kant uit, om het papegat heen, niet om de toen nieuw gegraven spoorweghaven. Het talud is door de spoorwegen gebouwd, het is geen dijk.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 10 februari 2020, 07:02:50
De dijk loopt juist de andere kant uit, om het Papegat heen, niet om de toen nieuw gegraven spoorweghaven. Het talud is door de spoorwegen gebouwd, het is geen dijk.

Dat het verhoogde spoor wat achter de stoomlocomotief te zien is het talud naar de brug over de Oude Maas is zal vermoedelijk niemand ontkennen, en dat wordt nu dan dus ook gestaafd door de beide molens en masten van schepen die in de Kalkhaven hebben gelegen, maar daar gaat het niet over.
Het gaat over de naam van het laad- en losgebied tussen de Weeskinderendijk en het eerder genoemde spoortalud naar de Zwijndrechtse brug waarin dus ook de spoorweghaven heeft gelegen.
Zoals ik al eerder zei heb ik er toen niet rondgelopen maar in alle stukken die ik er over voorbij heb zien komen word gesproken over het emplacement Weeskinderendijk, vermoedelijk omdat de Weeskinderendijk om het Papegat heen liep maar dus ook ten zuiden van de spoorweghaven.

Zie ook hier de uitleg van Pim van der Wijk bij deze foto. https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/0de9fd3243ff06970144c0f3e2b807aa/showbrowse
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 10 februari 2020, 19:48:33
Vraagje.

Voordat we naar Roosendaal zijn verhuisd hebben we gewoond op het industrieterrein Louterbloemen.
Vandaar dat de houtbereiding van de NS voor ons bekend terrein was.

Nu kwam ik in het boek "Schakel tussen Noord en Zuid" van H.C. Arbouw en J.R. Bos onderstaande foto tegen van spoorwagons vol met houten bielzen die bij de houtbereiding waren behandeld.
Deze kan ik mij inderdaad nog goed herinneren uit die tijd, dus die zouden op de baan niet mogen ontbreken.
Mijn vraag is nu of deze wagons verkrijgbaar zijn (geweest) in de schaal H0 ?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0184_11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0184_11.jpg)

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 10 februari 2020, 20:23:05
In dit topic hier op het forum (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=73894.0) staat wat meer info Rob.

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 11 februari 2020, 01:21:03
Ik heb deze diascans voor je Rob. Dordrecht 1976: (https://images.beneluxspoor.net/bnls/760826.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/760826.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/760825.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/760825.jpg)
(Deze zijn wel korter dan die op jouw plaatje)

Mvg, Erich
P.S. (nog) niet in model gezien
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: edwin1974 op 11 februari 2020, 10:34:40
Vraagje.

Voordat we naar Roosendaal zijn verhuisd hebben we gewoond op het industrieterrein Louterbloemen.
Vandaar dat de houtbereiding van de NS voor ons bekend terrein was.

Nu kwam ik in het boek "Schakel tussen Noord en Zuid" van H.C. Arbouw en J.R. Bos onderstaande foto tegen van spoorwagons vol met houten bielzen die bij de houtbereiding waren behandeld.
Deze kan ik mij inderdaad nog goed herinneren uit die tijd, dus die zouden op de baan niet mogen ontbreken.
Mijn vraag is nu of deze wagons verkrijgbaar zijn (geweest) in de schaal H0 ?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0184_11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0184_11.jpg)

Deze wagens zijn helaas niet in H0 gemaakt je bent aan gewezen op zelfbouw
Tot op heden heb ik nog geen tekening van deze wagen gevonden ik heb zelf wel diverse detail foto's gemaakt van deze wagen die bij de SHM staat de VSM heeft ook 2 van deze wagens

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 11 februari 2020, 10:55:40
Ik heb bij het Tekeningenbureau van de N.V.M. een tek. gevonden van een dwarsliggerwagen , die ziet er anders uit dan die we hier op het forum zien.
Het tek. nr is 20.06.044 .
 Mss heb je er wat aan.
Groeten ,
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 11 februari 2020, 10:59:05
Bij het Utrechts Archief is via deze ingang (https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=921&minr=34150616&miview=inv2&milang=nl) wel het een en ander te vinden over diverse dwarsliggerwagens, alleen zijn de tekeningen enkel in de studiezaal te aanschouwen, helaas niet online.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 11 februari 2020, 11:02:29
De wagen op de tekening waar Peter naar linkt, lijkt wel veel op de wagens op de foto's die Erich heeft gepost.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: edwin1974 op 11 februari 2020, 12:04:13
@ peter
das idd de tekening wagen op de foto's van Erich.

@eric B
De wagen die Rob Hagg op de foto heeft daar is geen tekening van in het Utrechts archief daar heb ik al gezocht
er is wel een tekening van de voorganger van deze wagen in het archief te vinden.

de wagen op de foto is gebouwd op basis van een Gs en is verlengt met 2800mm
 
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 11 februari 2020, 16:09:37
Ik heb hier het boek lien over de Watersnood van 1953, daarin staan 2 foto's van het half ondergelopen emplacement van Dordt , tussen de tunnel van de Spuiweg en de Victoria/EMF.
Als iemand hem wil zien wil ik hem wel plaatsen hier. ,als dat mag ,het zijn ANP foto's.
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 11 februari 2020, 19:57:30
Ik heb hier het boek lien over de Watersnood van 1953, daarin staan 2 foto's van het half ondergelopen emplacement van Dordt , tussen de tunnel van de Spuiweg en de Victoria/EMF.
Als iemand hem wil zien wil ik hem wel plaatsen hier. ,als dat mag ,het zijn ANP foto's.
Peter

Peter, Deze zijn van het Dordrechts archief en openbaar.
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/9770D7BB9404FCABE97A9A183AFC5A71/showbrowse
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/7FC51FA1F0279031979B8B6D8E08F6B1/showbrowse
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/59378C6F0E33824F5C3C87B554F1ECD3/
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/0de9fd324391547c0143afafcd9600f5/showbrowse
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/0de9fd324391547c0143afc2283e00f7/showbrowse
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 11 februari 2020, 21:21:32
Bedankt voor de plaatjes,heel interessant.  (y)
Ik logeerde tijdens de volgende overstroming  na Februri '53  in dec .'54 bij familie aan de Nieuwe Haven als 15 jarige. Heb dat toen met eigen ogen gezien.
Heel toevallig  staan sommige kades dezer dagen weer eens onderwater. ;)
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 12 februari 2020, 10:01:26
Uit de tijd dat we op Louterbloemen woonde was er helemaal achterin de Nijverheidstraat tegen de s'Gravendeelsedijk aan, een kleine oud metalen handel, die op een dag in februari 2001 ineens wel een hele uitzonderlijke sloopklus kreeg toebedeeld, welke ik jullie niet wilde onthouden.
Het is dat mijn steekwagen te klein was anders had het best leuk gestaan in de tuin.  :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-007.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-007.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-006.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-004.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-003.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-002.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Spoorwagon-005.jpg)Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 12 februari 2020, 10:10:43
Alleen al het transport naar die locatie moet al bijzonder zijn geweest.

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 12 februari 2020, 10:14:13
Ja daar heb je toch een flinke kraan voor nodig, maar dat heb ik verder niet gezien, ze stonden er ineens.
Het zou zomaar kunnen dat ze per spoor zijn gebracht op de s'Gravendeelsedijk en toen naar beneden gehesen.
Het spoor ligt daar hemelsbreed 10-20 meter vandaan.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 12 februari 2020, 10:45:13
Op de onderste foto is een symbool van een tank te zien met de tekst 161 hl.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/161hl.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/161hl.png)

Mag ik dan aannemen dat het tankwagens zijn geweest met een inhoud van 161 hectoliter?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rick op 12 februari 2020, 15:48:25
Gezien de nummers op de wagens mag dat: https://www.bahnbilder.de/bild/deutschland~gueterwagen~sonstige/159887/kesselwagen-mit-nummer-80-740-1.html  :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 15 februari 2020, 18:21:10
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tekening-dak-laagbouw.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tekening-dak-laagbouw.png)

Afgelopen avonden bezig geweest met tekenen en printen van een dakconstructie van het station.
Mijn voorkeur gaat er naar uit dat alles moet kunnen passen zonder lijmen zodat ik tijdens het ontwerpen nog delen kan verwijderen als het aangepast moet gaan worden.
Vandaar dat in de dakranden "zwaluwstaart" sleuven zaten waardoor ik dakspanten kon monteren door ze aan de uiteinden ook een zwaluwstaart mee te geven.
De passing tussen het uiteinde van het dakspant en de gleuven in de dakrand moesten zeer klein blijven om er een stevig geheel van te maken, en dat bleek te veel gevraagd, of ze gingen er losjes in of in het geheel niet.
Daarom heb ik de passing zo gemaakt dat hij net niet past en vervolgens de uiteinden van de spanten voorzien van een gleuf waardoor je hem wat dicht knijpt en dan monteert in de bijpassende gleuf als je dan het uiteinde loslaat klemt hij zich keurig vast.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2881-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2881-k.jpg)

Vervolgens alle spanten gemonteerd en wordt het langzaam een echt gebouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2880-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2880-k.jpg)

Bovenop een nokbalk ontworpen waar de dakplaten in geschoven kunnen worden, zodat ze mooi aansluiten.
Omdat het zinken daken zijn zitten er in het echt ook zinken kappen op.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto-dakdeel.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto-dakdeel.png)

En dan met de dakplaten van Auhagen (52235) er op begint het ergens op te lijken, de dakplaten liggen nog niet helemaal aan op de dakranden omdat ze er nog los op liggen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2883-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2883-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 februari 2020, 13:34:19
Je zou zo weer binnen willen lopen voor een lekkere maaltijd.
Vroeger zijn we altijd veel uit eten geweest op stations, ook om dat de kinderen dan veel te zien hadden, vooral als er een tafeltje bij het raam aan de perronkant vrij was.
Het is zo zonde dat de meeste restaurants op stations zijn gesloten anders hadden we nu er weer gezeten maar dan met de kleinkinderen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2884-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2884-k.jpg)

Foto uit 1974......... en dus geen zinken dak toen, er schijnt een korte tijd een gewoon bitumen dak te zijn geweest.
In 2010 is het zinken dak weer teruggekomen en zijn bijna alle schoorstenen verwijderd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/160651-1974-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/160651-1974-k.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationsrestauratie-Dordrecht-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationsrestauratie-Dordrecht-2.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 17 februari 2020, 14:42:23
Beste spoorliefhebbers en Dordtenaren.

Jullie hebben door dit draadje al begrepen dat ik het station zo natuurgetrouw mogelijk wil nabouwen zoals het was in de jaren zeventig, echter ik loop tegen één probleem aan en dat is de achterzijde.
Van de straatkant van het station is op het internet een stortvloed aan foto's te vinden, dus daar ga ik uiteindelijk wel uitkomen ook omdat daar niet gek veel is veranderd, echter de achterkant is een ander verhaal.
Als ik het goed heb begrepen waren alle "romaanse" bogen aan de perronzijde na de bouw voorzien van deuren, echter dat was in de jaren 70 al flink teruggebracht.
Wat ik begrepen heb wordt het binnenkort nog erger en kun je alleen nog maar buitenom op het perron komen. ???
Maar om nu de situatie rond die tijd duidelijk in beeld te krijgen is er heel weinig aan foto's te vinden.
En als er al foto's uit die periode zijn staat er of een trein voor of wordt het zicht je ontnomen door de overkapping.

Kortom wie heeft er nog foto's uit de jaren 70/80 van de achterkant van het station, en zou je die willen delen in dit draadje of als PM, zodat ik de puzzel compleet kan krijgen.

Alvast bedankt.
Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 17 februari 2020, 14:53:26
Ken je die foto uit de oorlogsjaren ,waarin Sein Lodewijk wordt geplaatst ,d w z een gele vlag aan de muur boven het perron wordt bevestigd ?
 Zoniet ,dan scan ik die foto wel uit een boek over NS in de jaren 40-45. (Mag dat ?)
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 17 februari 2020, 15:18:29
Dat mag, maar je mag hem niet openbaar maken :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 19 februari 2020, 21:23:24
Ik heb nog eens gedacht over die vreemde plek.
Zou het Spoorwegmuseum mss kunnen helpen ?
Want het zou een bekend tekening symbool kunnen zijn.
Wie weet ??
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 19 februari 2020, 21:48:11
Ik zal het ze eens voorleggen, niet geschoten is altijd mis.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 19 februari 2020, 22:01:45
Heb je de tekeningen uit '65 op Sporenplan.nl (http://www.sporenplan.nl/html_nl/sporenplan/ns/ns_65/rtd_z.html) al bekeken Rob?
Daar lijkt de weegbrug redelijk op dezelfde hoogte te liggen als het kruiswissel, net als het onbekende object op de door jou getoonde tekening.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 19 februari 2020, 22:33:01
In reaktie 198 zie je de schaal tekening,die van het sporenplan is alleen om het spoorverloop te tonen.
Je zou het bijna denken ,maar het symbool lijkt van iets anders te zijn,
Ik  ga wachten tot het NSM wat er over kan zeggen.  ;)
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 20 februari 2020, 06:52:38
Het mysterieuze item ligt inderdaad meer naar achteren op het één na laatste spoor, en is ook op sommige luchtfoto's te zien zoals op onderstaande foto.
Verder lijkt dat spoor ergens in de jaren 70 in zijn geheel te zijn opgebroken.
De weegbrug lag een paar sporen daarvoor en meer naar het oosten, dus dat is het zeker niet geweest.
Is ook mooi te zien op de foto van Erich in dit draadje. https://images.beneluxspoor.net/bnls/770720_1.jpg (https://images.beneluxspoor.net/bnls/770720_1.jpg)
Je kan de weegbrug ook zien op onderstaande foto meer naar rechtsboven (spoor 6), het lijkt een enkele wagon op een spoor maar bij uitvergroting op de originele foto is dat duidelijk de weegbrug.
Als HSM geen antwoord heeft zal ik het ook nog proberen bij ProRail.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Luchtfoto.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Luchtfoto.png)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 21 februari 2020, 21:55:29
Ik kwam op een andere emplacementstekening van Arnhem de kreet "reinigingskuip" tegen.
Ook op station Woerden en Leiden Goederen was er één.
Geen idee wat het was dus op zoek gegaan naar de functie hiervan.
In het Utrechts archief kwam ik de uitleg tegen dat deze gebruikt werd voor het reinigen van veewagens.
Nu eindigde spoor 13 in Dordrecht waarin het item te zien is op de losplaats welke overging in de Markettenweg waar het gemeentelijk slachthuis was.
Zou dus zo maar kunnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NL-UtHUA_A186610_000001-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NL-UtHUA_A186610_000001-k.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NL-UtHUA_A189774_000001-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NL-UtHUA_A189774_000001-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 21 februari 2020, 22:04:16
Lijkt me behoorlijk plausibel Rob!
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Peter Kleton op 21 februari 2020, 23:04:58
Ga er maar vanuit dat het zo was/is.
Wanneer zou het slachthuis gesloten zijn ,of wanneer zijn de laatste koeien per trein aangekomen ?
 Voor of na de oorlog?
Er was daar ook een gashouder  tot de komst van het aardgas ,
 maar geen gasfabriek.Die was blijkbaar een buffer voor de gasfabriek .
Peter
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Tulpendaal op 22 februari 2020, 06:35:24
interessante constructie, vraagt om omzetting in model ;)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 22 februari 2020, 06:36:45
Het slachthuis is in gebruik geweest van 1906 t/m 1984 en in mei/juni 1985 gesloopt.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 22 februari 2020, 09:37:47
Interessant stukje scenery kan dat worden.
Er zijn veewagen, vee, etc

Sowieso interessant dat je steeds meer items vind voor je baan, leuk onderdeel van de hobby ook.

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 22 februari 2020, 13:17:46
En weer een stukje verder, gelukkig zijn de hoeken van het station allemaal het zelfde, hooguit gespiegeld dus we kunnen veel copy/paste gebruiken.
In memoriam Larry Tesler (https://www.ad.nl/tech/larry-tesler-bedenker-van-copy-paste-overleden~ae1779c4/).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0190-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0190-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 22 februari 2020, 17:34:50
Welke Dordtenaar heeft vroeger niet in de kappersstoel gezeten op het station in Dordrecht.
Ik zeer regelmatig wanneer ik na het werk uit Rotterdam thuis kwam en dus te laat om nog even naar de kapper te gaan, want toen was alles heel overzichtelijk om zes uur dicht.
In de jaren 70 is de hele inventaris verhuist van Dordrecht naar het Spoorwegmuseum alwaar het nu alweer vele jaren door bezoekers is te aanschouwen, maar dan wel vanachter een glazen deur.
En wat lees ik nu.................. vanaf nu kun je elk tweede weekend van de maand gratis een scheerbeurt krijgen of een gezichtsmassage voor vrouwen in het Spoorwegmuseum.
Ik weet nu al dat ik de komende tijd wat haar ga laten groeien zodat ik waar krijg voor mijn (gratis) geld.
https://www.dordrecht.net/nieuws/2011-02-09-5932-historische-kapperszaak-uit-dordrecht-weer-in-bedrijf-in-spoowegmuseum-utrecht.html

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationskapper-Dordrecht.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationskapper-Dordrecht.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorwegmuseum-scheerbeurt.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorwegmuseum-scheerbeurt.jpg)


Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 01 maart 2020, 12:33:37
We gaan een verdieping hoger.
Voorlopig teststukken printen om te kijken of alles mooi in elkaar past.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/zijmuur-1-2-boven.3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/zijmuur-1-2-boven.3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0195-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0195-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 21 maart 2020, 14:03:51
Beste mede hobbyisten,

Het is de laatste weken rustig op dit draadje omdat ik eigenlijk, om verder te kunnen met de bouw van het station, naar Dordrecht zou moeten afreizen gewapend met aantekeningenblok, camera en rolmaat.
Echter door het uitbreken van het coronavirus heb ik dat nog niet aangedurfd, mede omdat ik qua leeftijd tegen de risicogroep aanschurk en ik ook nog in Noord Brabant woon, gelukkig in het Westelijk deel, tegen Zeeland aan waar het nog relatief meevalt. Mijn redding tot nu toe is waarschijnlijk geweest dat ik van oorsprong niet uit Noord Brabant kom dus met carnaval altijd 3 dagen in vrijwillige quarantaine leef.

Kortom dit draadje hoop ik  binnenkort weer te mogen vervolgen.
Ik spreek bij deze de hoop uit dat jullie allemaal zonder kleerscheuren door deze heftige periode mogen heenkomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dordrecht.png)

Groetjes Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 21 maart 2020, 14:37:39
Fijn een teken van leven te zien Rob.

Dat zat ik me idd al af te vragen.

Gezondheid voorop!
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 21 maart 2020, 20:25:26
Als we dan toch het huis niet uit kunnen naar de boze buitenwereld, kunnen we de tijd goed gebruiken om 3D  tekeningen te maken, dit keer de brugstoelen van de hefbrug de Vlinder.
Door het ontbreken van goede maattekeningen valt het niet mee om de maten te bepalen.
Het is een heel gepuzzel door te vergelijken met wel bekende attributen of personen op foto's.
Zo zie je op de onderstaande foto van de plaatsing van de brug dat de bovenrand van de brugstoel veel dikker lijkt, maar dat bleek later een speciaal gemaakte gereedschapskist te zijn vermoedelijk om te voorkomen dat het gereedschap naar beneden kon vallen op een collega of naar de bodem van de Oude Maas om voorgoed te verdwijnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/De-Vlinder-RWS-003.jfif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/De-Vlinder-RWS-003.jfif)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brugstoel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brugstoel.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 24 maart 2020, 12:24:02
In dit draadje is al eens gesproken over het voegen van muren, ik had het met een soort Albastine vuller gedaan, maar dat resultaat vond ik niet geweldig.
Nu had ik mensen op dit forum en op Youtube gezien die het deden met verdunde verf maar ook dat lukt mij niet erg.
De tip om eens zilverpoets te gebruiken gaf wel een goed resultaat alleen is het erg wit en daardoor erg opvallend in die relatief brede voegen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2940-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2940-k.jpg)

Nu schijn je de zilverpoets te kunnen kleuren met verf maar wat voor soort verf moet je dan gebruiken, Acryl- of waterbase, en blijft de verf dan niet te veel op de stenen zitten?
Ook zijn mijn muren, zoals eerder al besproken, voor een groot deel gemaakt uit printplaat, dus de stenen zijn al geverfd dus dat moet niet oplossen en blijven zitten.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: AdLoc op 24 maart 2020, 14:50:44
Hoi,

Ik heb mijn huisje ook met albastine bewerkt. Wel flink verdund met water en een paar druppeltjes oost-indische inkt er doorheen gedaan. Dan krijg je lichtgrijs.
Vervolgens met een half-hard kwastje ingewreven en even laten drogen. Daarna met een, goed uitgeknepen, linnen doekje de steentjes schoon gemaakt. Dat schuurt gelijk een beetje en is de plasticlook ook weg.

Zie hieronder het resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20171007_084849.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20171007_084849.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 24 maart 2020, 15:01:07
Dat ziet er inderdaad bijzonder fraai uit.  (y)
Ik had alleen last dat het niet goed bleef zitten, misschien ook omdat de ondergrond anders is.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Eric B op 24 maart 2020, 16:31:46
De Zilverpoetsmethode van wijlen Peter (HOllandsBouwwerk) staat hier beschreven (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60724.0).
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 maart 2020, 14:45:26
Voor de lange dagen dat je het huis niet uit mag tijdens de corona uitbraak een zoekplaatje.

                                                   Zoek de verschillen. :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/De-Vlinder-RWS-004.jfif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/De-Vlinder-RWS-004.jfif)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0207_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0207_8.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 25 maart 2020, 17:52:49
Prachtig Rob

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: WimNa op 25 maart 2020, 18:28:51
Gaaf
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 03 april 2020, 20:04:55
Deze jongens hebben een mooie natuurgetrouwe baan van Dordrecht gemaakt.
Ze hebben wel wat minder last van ruimtegebrek.
Dan heb ik nog een paar jaar te gaan.
Zou daar best wel een keer willen kijken.

https://www.youtube.com/channel/UCTZ5oHv24G2V80tRCdP0bDA/videos
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 03 april 2020, 20:43:51
Deze Rob? : https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=65074.0
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 03 april 2020, 21:04:05
Koen,

Volgens mij is dit niet een baan van MSG Drechtsteden, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik die nog nooit heb bezocht terwijl ik toch 26 jaar Dordtenaar ben geweest. Een bezoekje op een open dag aan deze club staat wel op mijn toedoe lijst.

Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: tijgernootje op 12 april 2020, 11:16:54
De foto's in die link verwijzen weldegelijk naar de baan van die club,heb er zelf wat jaartjes terug nog aan geknutseld  :angel:
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 12 april 2020, 13:40:25
Is dit dan een vaste baan, want ik het ze wel een paar keer ontmoet op beurzen en bij Dordt in Stoom en daar heb ik deze baan nooit gezien.
Maar ik zet het vast in mijn agenda om na de coronatijd een bezoekje te brengen op een opendag.

Overigens, Floris, heb je het over de foto’s maar ik had het over de daarboven vermelde films op youtube, is dat ook MSG Drechtsteden ?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: tijgernootje op 12 april 2020, 14:27:50
Op de foto's zie je een baan tegen een achterwand rond lopen,dat is een vaste baan.
De brug is onderdeel van een demo baan die mee gaat naar diverse locaties,en ik geloof dat de brug ook ooit in die vaste baan zou moeten kunnen.
(maar of dat dat nog steeds zo is,dat weet ik niet)
Van wie die baan is in de youtube filmpjes,daar heb ik geen idee van,ik zie wel dingen erin waar iemand op dit forum soortgelijke zaken van heeft getoond omdat hij thuis een baan bouwt waar dordtse zaken in terug komen van vroeger,maar of dat de getoonde baan dan van hem is,blijft ook voor mij een  ???
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 12 april 2020, 15:38:59
Ok, dan zijn die YouTube films (https://www.youtube.com/channel/UCTZ5oHv24G2V80tRCdP0bDA/videos), waar mijn vraag in den beginne over ging, dus niet van de MSG Drechtsteden maar zoals in de films te zien is, is het een behoorlijk grote baan, duidelijk niet op een doorsnee rijtjeshuis zolder, dus de gedachte dat het een clubbaan zou zijn snap ik wel.
Maar waar en van wie hij dan wel is blijft dus onduidelijk.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: tijgernootje op 12 april 2020, 15:55:20
Het enigste wat ik nog kan bedenken als het MSG Drechtsteden gerelateerd is,dat het hier gaat om een oudere baan in een ander pand.
Ik weet namelijk dat ze eerdere banen gehad hebben en ook elders eerder een " clubhuis" hadden,maar nogmaals dat is deels speculatie.
Wellicht dat iemand van het forum(of de huidige eigenaar van die baan) hier op het forum rondzwerven en een antwoord kunnen bieden,het word zonder verdere info bij die filmpjes op kijkbuis lasting te achterhalen wie een stuk Dordt heeft nagebouwd in de vorm van een HO baan.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Vinkendrecht op 12 april 2020, 16:11:09
De baan op de YouTube filpjes staat in Zwijndrecht. Is van een particulier. Er staan meer filpjes van in De Facebook groep Modelspoor Nederland.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70 - 1979
Bericht door: Rob Hagg op 14 april 2020, 10:29:26
Ik ben in mijn archief van negatieven gedoken.
De onderstaande foto's heb ik kunnen maken op en vanaf de "vlinder". Had een beetje exclusieve toegang zeg maar. Het zijn jammer genoeg niet veel foto's maar ik kan me herinneren dat het nogal waaide daarboven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_005_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_005_resize.jpg)

Groet,
Wicher.

Beste Wicher,

Ik heb een vraag over bovenstaande foto die jij op de brug gemaakt hebt.
Hierop is een soort Meccano strip te zien welke duidelijk rechtop staat.
Je ziet rechtsonder op de foto ook nog de beugel met bout waar hij waarschijnlijk in wordt opgeslagen wat op de volgende foto te zien is bij 2 van deze strips van de totaal 4 stuks die op de brug liggen.
Volgens mij zijn ze ook behoorlijk zwaar want ik schat ze op 4-5 meter lengte dus zet je ze ook niet zomaar rechtop.
Het enigste wat ik zo kan bedenken is een soort ophanging van de contragewichten bij service aan de brug, maar dat zou wel erg omslachtig zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/prints_3_0_552_302214-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/prints_3_0_552_302214-k.jpg)

Op jouw foto is de strip ook gedraaid met de gaten richting het zuiden terwijl als ze liggen de gaten naar het westen georiënteerd zijn.
Kun je mij misschien iets meer vertellen over de functie van deze strips?

Groet Rob.

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Wicher op 16 april 2020, 17:20:48
Ik zie dat je foto:
"552_302214 Luchtfoto van de spoorhefbrug en een deel van de verkeersbrug over de Oude Maas"
ook hebt gevonden :).

Ik heb geen idee waar die baksels met gaten voor dienden. Het was blijkbaar zeer toevallig dat ze rechtop stonden toen ik daar was. Net zoals dat dat massieve "hoedje" was losgebout. Of daar een relatie tussen is weet ik ook niet. De suggestie dat het te maken heeft met onderhoud lijkt me reëel
Op alle andere foto's die ik tegenkom zijn de strips of niet waarneembaar of liggend weergegeven.
Degene die ervoor heeft gezorgd dat mijn vader en ik naar boven konden (kennis van mijn overleden vader en in mijn herinnering was hij "treindienstleider") leeft ook al lang niet meer. Of die het geweten zou hebben?
In die periode lag mijn interesse overigens absoluut niet bij spoorgerelateerde zaken.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: wibi op 16 april 2020, 17:40:18
Ik herinner mij nog de brug in aanbouw aan het Wantij, er bovenop stond toen een mobiele kraan
Ik ben ooit in een gebouw geweest ( school ?)waar een grote baan was in H0
Ook repareerden ze er radio s en tv toestellen
Dat is zeker 50 jaar geleden
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 16 april 2020, 18:08:35
Beste Wicher,

Als ik de beide foto's goed vergelijk zitten er op de luchtfoto vier van die hoedjes per helft van de brug, op jouw foto zit nog de buitenste op zijn plaats, ook omdat die niet los kan.
De losse die je ziet is waarschijnlijk het hoedje wat op de luchtfoto meer naar het midden zit.
Vermoedelijk zit onder dat hoedje een gat waar de meccano strip in staat, en aangezien daaronder ongeveer het contragewicht zit, filosofeerde ik dat aan die stangen het contragewicht hangt als de kabels gemonteerd of vervangen worden.
Kun jij je nog herinneren wanneer je op die brug bent geweest, was dat kort na plaatsing of later tijdens onderhoud?

Groet Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70 - 1979
Bericht door: Rob Hagg op 16 april 2020, 18:22:39

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_002_resize.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzicht_stadsbrug_Zwijdrecht-Dordrecht_002_resize.jpg)

Groet,
Wicher.

Beste Wicher,

Ik ben dankzij vele foto's waaronder die van jouw en heel veel omrekenen nu bezig met de eerste teststukken ontwerpen en printen.
Er ontbreken nog details zoals de eerder besproken hoedjes relingen e.d. maar het moet je toch al redelijk bekend voorkomen.
In de rechthoekige gaatjes komen led's i.p.v. de originele lampen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0225-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0225-k.jpg)

Groet Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Wicher op 16 april 2020, 19:08:30
Jeuh ... het wordt steeds mooier  (y).
Ik ga het nu echt jammer vinden dat ik niet meer foto's voor je heb :-[.

Die foto's zal ik in 1979 in de tweede helft van dat jaar hebben gemaakt. Ik kan helaas niet bij de albums waar er ongetwijfeld een datum bijgeschreven staat. Maar ik weet dat ik deze foto's met mijn eerste spiegelreflexcamera (Praktica LTL3) heb gemaakt. Die heb ik dat jaar gekregen omdat ik voor mijn middelbare schooldiploma was geslaagd.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 16 april 2020, 19:40:37
Heel veel info heb ik ook van de pagina http://ladylein.nl/werkNS/index.html.
Dit is een overzicht van diverse beweegbare spoorbruggen waaronder een zeer uitgebreid verslag van "de Vlinder".
Gemaakt door de dochter van een medewerker van de desbetreffende afdeling bij de NS.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ATB op 16 april 2020, 19:42:28
Prachtig printwerk. Met welke printer print jij?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 16 april 2020, 19:44:21
Formlabs Form 2
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ATB op 16 april 2020, 19:45:43
Aha, vandaar die gebruik ik ook.
Ted
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 april 2020, 11:28:35
Eerste stukjes van de Vlindervleugel zijn geprint als test om te kijken of ik de delen allemaal goed sluitend kan krijgen.
Dit omdat de SLA printer maar een beperkte bouwgrootte  heeft waar het niet in zijn geheel inpast, de grootste maat is bijna 37cm.
Hiervoor is één vleugel in 5 stukken gedeeld waarmee ze net in de beschikbare printruimte passen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0233-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0233-k.jpg)
3 van de 5 benodigde stukken voor één vleugel.

Dit betekende wel dat er een oplossing moest komen om de delen goed stevig aan elkaar te verbinden.
De meest voor de hand liggende gedachte was lijmen ook omdat dit deel van de brug alleen maar in de lucht hoeft te hangen omdat het gewicht van de brug en en het contragewicht in mijn geval wordt opgevangen door de verticale geleidingspoten welke ik van messing ga maken.
Maar lijmen is wel heel definitief en kan er later ook niets meer vervangen of hersteld worden.
Daarom heb ik er voor gekozen om achter in het puntstuk, voor iedere kant, inwendig een messing insert met M6 binnendraad aan te brengen (in smelten).
Hierdoor kan ik alle delen met een draadstang door alle delen heen, strak tegen elkaar trekken waardoor het een zeer stevig geheel is geworden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0234-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0234-k.jpg)

Ik had en heb nog steeds het idee om deze brug te plaatsen achter de deur waar je de kamer binnen komt zie eerder baanplan, echter de doorloopruimte tussen de brughoofden is ongeveer 60 cm, dus ongeveer 20 cm smaller dan een gewone deur.
Dus de toekomst moet gaan leren of ik de tafels voldoende stevig aan de muur kan bevestigen om te voorkomen dat bij stoten tegen de tafel deze kan verschuiven en de brug niet meer tussen de beide brughoofden gaat passen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 25 april 2020, 11:46:07
Ziet er al geweldig uit Rob.
Blijf je met plezier volgen.

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Chris op 25 april 2020, 11:48:48
oei, dit is gaaf :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 25 april 2020, 14:38:29
De originele brug werd omhoog en omlaag getrokken door een enkele kabel op elke hoek van de brug één.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werking-hefbrug.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/werking-hefbrug.jpg)
Zie voor uitleg onderstaande tekst.

De 18 kabels welke zichtbaar waren aan beide kanten boven de brug zorgde samen met de contragewichten er alleen maar voor dat de brug/contragewichten combinatie in balans was (foto 1) waardoor voor het heffen en dalen kon worden volstaan met deze 4 enkele kabels.
Deze kabels moesten wel exact gelijk lopen anders zou de brug scheef komen te hangen en vastlopen.
Dit was opgelost door één motor te gebruiken welke geplaatst was in het midden van het dubbele puntstuk en hiermee via tandwielkasten (foto 3) vier kabelhaspels (foto 4&5) aan te drijven in elke horizontale ligger één zodat vandaar een lange kabel naar elke hoek van de brug kon lopen via een katrol boven in de poten (foto 2).
Op foto 6 is duidelijk de aandrijfverbinding te zien tussen de het linker puntstuk naar het rechter puntstuk.
Omdat de brug door de contragewichten zo goed als in evenwicht hangt, zou je hem bij wijze van spreken met de hand omhoog kunnen duwen.
Dit betekend dat als de brug moet gaan dalen dit wel eens problemen op kan leveren als één van de bruggeleiders wat stroever zou lopen, daarom is er ook een daalkabel.
Op foto 5 is duidelijk de hefkabel te zien welke aan de bovenkant van de haspel oprolt maar lager is ook de daalkabel te zien welke naar de onderkant van de haspel loopt.
Wanneer de haspel gaat draaien zal de ene kabel exact evenveel oprollen als de andere kabel afrolt.
Deze twee kabels gaan vervolgens door de bovenligger naar de katrollen op foto 2, de voorste op de foto voor de hefkabel en de achterste voor de daalkabel welke daaronder de brugpoten verlaten.
De hefkabel zit vast op de bovenhoek van de brug (foto 7) de daalkabel loopt via een katrol op het brughoofd naar het zelfde punt van de brug maar dan de onderkant.
Op die zelfde foto 7 is ook duidelijk te zien dat de daalkabel via een soort cilinder aan de brug is gemonteerd. Het vermoeden is dat hier dmv een trekveer oid spanning op de kabels wordt gehouden.

Bovenstaande tekst is een aanname na uitgebreide bestudering van vele foto's waarvan de mooiste van de reeds eerder vermelde site http://ladylein.nl/werkNS/index.html. Aangezien ik nog nergens een stuk heb gevonden over de werking van de brug of iemand die mij deze werking heeft kunnen uitleggen blijft het een aanname en is het dus goed mogelijk dat ik er faliekant naast zit.  :) 

Dit alles is mijns inziens te lastig na te maken in het H0 model en overweeg daarom 4 draadstangen in de geleiderpoten te monteren welke aangedreven worden door encoder gecontroleerde stappenmotoren die de brug doet heffen en dalen, de contragewichten lopen verder vanzelf mee dmv de 18 kabels.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 01 mei 2020, 07:30:07
Op Beeld en Geluid vond ik een leuke film uit 1927 over de houtbereiding in Dordrecht waar de spoorbielzen werden geïmpregneerd.
http://in.beeldengeluid.nl/collectie/details/expressie/25469/false/true
Aangezien ik vele jaren op Louterbloemen heb gewoond kwam ik tijdens de wandelingen met de hond hier regelmatig langs.
Omdat de houten spoorbiels langzaam werd vervangen door o.a. beton en de houten bielzen  alleen nog gebruikt werden bij bv wissels, werd het werk hier snel minder.
Alle gebouwen die hier stonden zijn jaren geleden gesloopt.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: NS264 op 01 mei 2020, 08:37:22
Weer iets wat je als industrie kan gebruiken.

Heb je nog verder aan je masterplan gesleuteld?

Gr Koen.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Chris Westerduin op 01 mei 2020, 08:49:36
Gaaf filmpje!  (y)
Ben er ooit nog zelf geweest om wat plaatjes te maken. Jammer dat het weg is...
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: WimNa op 01 mei 2020, 14:25:18
Leuk filmpje, het was hard werken.
Wat ik me nog kan herinneren, dat het woonwagen kamp daar zat.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 01 mei 2020, 16:06:32
Een woonwagenkamp is niet in Louterbloemen geweest of het moet voor of na de tijd zijn geweest dat ik daar gewoond heb.
Titel: Dordrecht jaren 70
Bericht door: WimNa op 01 mei 2020, 16:12:22
Aan de rand van de bielzen opslag en aan de weg stonden woonwagens.
Ze zijn later naar de 2de tol verhuisd. En inmiddels verspreid over verschillende plekken in Dordt.


https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/index.cfm?action=search.detail&showbrowse&id=BB480101E67E74DC2BA336D1F08F1152
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 01 mei 2020, 18:07:09
@WimNa,

Heb nog even verder gespit in het Dordrechts archief en kwam deze overzichtsfoto tegen.
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/A9F1A3D40CFC893BA0E4395ED36F1F73/showbrowse
En daar is inderdaad duidelijk de houtbereiding van de spoorwegen te zien aan de van Leeuwenhoekweg en een woonwagenkamp in de bocht langs de Mijlweg.
Op de foto is zelfs een gedeelte van Louterbloemen nog onbebouwd.

Op deze foto uit 1972 van de Mijlweg is ook nog het kamp te zien met op de achtergrond de gashouder bij de Glazenstraat en ook de dan pas geplaatste spoorhefbrug "de Vlinder".
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/88950135CFE91A1E5455A8D3EE830E87/showbrowse
Ik kan het niet vinden maar vermoedelijk is dit woonwagenkamp rond 1973 gesloten ivm de verlegging van de Mijlweg voor de verbreding van de A16 en de bouw van de Drechttunnel.
Dat is dus voor de tijd geweest dat wij daar hebben gewoond (van 1990 t/m 2006), want toen was dit kamp er niet meer.

Leuk zo kom je nog eens wat te weten.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: phdirk op 01 mei 2020, 21:28:06
Hallo Rob,

Leuke foto's en een mooie film.
In 1986 nog een hele dag op de creosoteerinrichting geweest in verband met de toelatingen van creosoot als houtverduurzamingsmiddel. De creosoteerketels herinner ik me nog goed evenals de geur van creosoot, die ook bij Cindu in Uithoorn hing.
We hebben met de chef van de creosoteerinrichting toen nog een paar rondjes op de Sik over het terrein gereden. Toen mocht dat nog gewoon.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 02 mei 2020, 14:39:17
Wie kan mij iets meer vertellen over de op de afbeelding getoonde werktrein van de NS welke gebruikt is ten tijde van de plaatsing van de hefbrug bij Dordrecht.
Het nummer is 30 84 NS 979 1 505-5.
Ik had al gezocht op wikipedia maar daar liep ik al vast met de eerste 2 cijfers "30" welke niet genoemd werden.
Is dit een oud blokkendoosrijtuig welke als werktrein is omgebouwd?
En is hij er ooit geweest in H0?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werktrein.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/werktrein.png)

Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ingenium op 02 mei 2020, 14:50:44
Denk bovenleidingmontagewagen van ElectroRail. Oud mCv 9414.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: VAM65 op 02 mei 2020, 14:53:23
Leuk filmpje, het was hard werken.
Wat ik me nog kan herinneren, dat het woonwagen kamp daar zat.

Zekers, als je ziet dat sommige bielzen door 1 man :o worden gedragen!
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 02 mei 2020, 15:09:04
Ja ze droegen ze alsof het luciferhoutjes waren. :D
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: R v/d Hoven op 02 mei 2020, 15:26:55
Wie kan mij iets meer vertellen over de op de afbeelding getoonde werktrein van de NS welke gebruikt is ten tijde van de plaatsing van de hefbrug bij Dordrecht.
Het nummer is 30 84 NS 979 1 505-5.
Ik had al gezocht op wikipedia maar daar liep ik al vast met de eerste 2 cijfers "30" welke niet genoemd werden.
Is dit een oud blokkendoosrijtuig welke als werktrein is omgebouwd?
En is hij er ooit geweest in H0?
Wat ik al vermoede, werkte wel: die 30 voorop in 80 veranderen en dan levert de eerste reactie van Google al de gegevens:
https://www.railwiki.nl/index.php/Mat%2724_-_Materieel_1924_(Blokkendoos)

omdat je een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel eind naar beneden moet scrollen en dan nog moet weten waar je moet zoeken, een screenshot gemaakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/screenshot_851.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/screenshot_851.png)
Ergens halverwege de tabel komt de wagen voor. Hij had wel degelijke eerst 30 als eerste nummer.  Voor een model in hO kom je met een van de Roco's en veel vrije tijd een heel eind. Mogelijk via Kleinspoor nog wat onderdelen en/of nummertransfers maar voor de rest....

Groet, Raymond van den Hoven
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 02 mei 2020, 15:38:05
Dank Raymond.  (y)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Deetrein op 02 mei 2020, 16:37:22
Ik heb wel de 611 voor je:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/840621.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/840621.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/840620-kopie.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/840620-kopie.jpg)
Zwolle, 1984

Mvg, Erich
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: AB 7216 op 02 mei 2020, 17:55:32
Er zijn meerdere blokkendoos rijtuigen omgebouwd., en daar moet je wel op letten bij een eventuele ombouw.
Het rijtuig op de vorige foto's is een ex tweede klasser, met 8 ramen, het rijtuig in Dordrecht is een ex motorwagen met doorloop met 9 ramen.

mCd 9414 gebouwd door werkspoor 1928
Omgebouwd tot getrokken rijtuig Bz 5844 in 1956
In 1965 omgebouwd tot montagewagen 270119, na 1969 3084 979 1 505-5
Vanaf 1991 in gebruik voor de BSSO aan de oude spoorhaven in Utrecht, na 2004 naar Stibans, en sloop in 2011 in Blerick.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05-2011-AvdD-P1160590-klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05-2011-AvdD-P1160590-klein.jpg)
De wagen uit Dordrecht, maar dan in 2011.

Als je deze wagen wilt nabouwen, is een Ces van Roco uit de laatste oplages de beste optie.
dakopbouw van styreen, opschriften bij kleinspoor.

Groeten Arjen


Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 30 mei 2020, 10:30:09
Beste mede modelspoorders,

Weer eens een verslag van de vorderingen.
Na het ontwerpen en de bouw van het "Vlinderstuk" van de oude hefbrug nu bezig geweest met de poten.
Het 3D-ontwerp hiervan heeft, door het ontbreken van goede tekeningen, veel tijd in beslag genomen omdat er geen enkel rechte hoek in zit.
De doorsnede van de poot heeft meer weg van een wybertje.
Daar kwam ook nog bij dat hij zo lang is dat hij in vier stukken geprint moest worden.
Om de delen goed op elkaar te houden, ook omdat hij scheef staat heb ik ook hier er weer voor gekozen om door de hele poot een M6 draadstang te monteren die alle delen strak op elkaar houdt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2945_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2945_2.jpg)
De vier delen net uit de printer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0299-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0299-k.jpg)
Het resultaat.

Voor de foto even boven een testbaantje geplaatst en opgehangen aan een dun draadje om hem op één poot te kunnen laten staan.
Uiteindelijk komt hij nog ongeveer 5 cm hoger door de betonnen sokkel die er nog onder komt.
Kortom er van uitgaand dat dit pas de helft van de brug is wordt hij behoorlijk groot.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ATB op 30 mei 2020, 11:29:48
Kortom er van uitgaand dat dit pas de helft van de brug is wordt hij behoorlijk groot.

Kwart ;D. De lengte inderdaad de helft. Niet de nog benodigde printtijd.
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 26 juli 2020, 12:24:10
Beste mede modelspoorders,

Ik wilde even laten weten waarom het op mijn draadje de laatste maand erg rustig is gebleven.
Behalve mijn modelspoorhobby heb ik nog één hele grote liefhebberij en dat zijn sledehonden zoals Husky's en vooral Alaskan Malamute's.
Nadat mijn vorige hond anderhalf jaar geleden was overleden was het stil in huis en heb ik dus mijn treinenhobby opgepakt en dus ook dit draadje begonnen.
Maar na anderhalf jaar wilde we toch weer wat reuring in huis dus is er sinds 3 weken een nieuwe stuiterbal in huis die even al mijn tijd opeist.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0325-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0325-k.jpg)

Vandaar de tijdelijke rust op mijn draadje.
Het staat jullie natuurlijk vrij om op dit draadje door te discussiëren over het spoor in Dordrecht, ik blijf het wel gewoon volgen en waar nodig reageren.
Als de hond wat is uit gestuiterd en er weer wat vrije tijd beschikbaar komt zal ik de vorderingen hier weer tonen.

Groetjes Rob en poot van Ayla. :)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 juli 2020, 12:43:13
Als de hond wat is uit gestuiterd ......
Dat kan bij dit type dus wel een jaartje gaan duren. ;D
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: tijgernootje op 28 juli 2020, 17:51:32
Tegen de tijd dat de hond is "uitgestuiterd" ,dan zal Rob waarschijnlijk wel aan t stuiteren zijn geslagen,dus doe dr nog maar een jaar bij  ;D ;)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 05 september 2020, 09:17:45
Mooi plaatje met de EMF er nog op vermeld. Daar heb ik hééééél lang geleden stage gelopen. Tegenwoordig niks meer van te herkennen.

Beste Klaas, Dan zal dit uitgebreide artikel over de EMF in Dordrecht je wel interesseren. https://www.holechistorie.nl/index.php/emf.
Hierin is ook de foto van Wouter te zien die hij in zijn woonkamer heeft hangen wat inderdaad in Blijdorp is gemaakt ivm het 50 jarig bestaan in 1961.

Rob
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 20 december 2020, 13:20:42
Hond is ondertussen al flink gegroeid en nu ben ik hard bezig om interesse op te wekken voor de hobby van de baas.
Tijdens wandelingen zullen we vaak in de buurt van treinen komen dus daar moet ze aan wennen.
Zoals uit de foto's is te zien begint het al aardig te lukken.  :)

Ik hoop begin volgend jaar de voorbereidingen voor de modelbaan weer op te pakken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2964-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2964-k.jpg)
Passerelle - Roosendaal
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2965-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2965-k.jpg)
Passerelle - Roosendaal
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2970-k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2970-k.jpg)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ceuleer op 20 december 2020, 13:34:43
Prachtige hond, is dat een Alaska-Malamute ?
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: Rob Hagg op 20 december 2020, 13:49:11
Ceuleer, Inderdaad  (y)
Titel: Re: Dordrecht jaren 70
Bericht door: ceuleer op 20 december 2020, 14:25:37
In het verleden ook 3 maal een reu gehad, veel plezier aan beleefd.  :)