BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Bart Donker op 04 oktober 2019, 14:41:24

Titel: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 04 oktober 2019, 14:41:24
Hallo allemaal,

Na mijn H0m baan Santa Maria (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=41343.0) ben ik met van alles en een beetje bezig geweest, maar heb ik geen "echte" modelspoorbaan meer gemaakt. Hoewel er een tijdje geleden weer een H0m baan in ruwbouw is ontstaan, ligt de bouw hiervan alweer heel lang stil. Dit niet in de laatste plaats vanwege de aanloop naar de burnout waar ik nu mee te schaften heb. Dit is geen aanrader, dus niet nadoen!  ;)

Het nu tijd ook weer leuke dingen te gaan doen en ook hobby's weer op te pakken. Vijf jaar geleden heb ik eens een locje en een paar wagens in Gn15 in elkaar geknoeid en hoewel dat best leuk was, is er uiteindelijk niets serieus van gekomen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl1.jpg)

Het idee van een Platzbahn van een kolenmijn bleef toch in mijn hoofd rondzwerven. Bij mijnen was bovengronds doorgaans een grote opslagplaats voorhanden, waar materiaal wat ondergronds benodigd is, wordt opgeslagen. Natuurlijk ligt hier spoor, zodat de goederen op wagentjes geladen kunnen worden en zo de mijn in kunnen. De bonte treintjes die naar de mijnschacht gebracht worden heb ik bij het Bergwerk Walsum kunnen zien/fotograferen. Dit lijkt een leuk iets om in model na te maken en (niet onbelangrijk) om lekker mee te kunnen rangeren.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/walsum.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/walsum.jpg)


Hier is een schets van wat ik in gedachten heb:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/7_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/7_8.jpg)

Door de fabriekspoort rechts komen beladen wagentjes van een opslaglocatie buiten beeld. Deze beladen wagentjes kunnen dan bij het mijngebouw naar binnengedrukt worden, waar een almachtige hand de lading verwijderd en de lege wagens op het andere spoor weer naar buiten laat komen.
Ongeveer in het midden bevindt zich een werkplaatsje, waarin defecte locjes, wagentjes maar ook andere voertuigen kunnen verdwijnen en achter de schermen terechtkomen. Ook kunnen hieruit herstelde zaken weer tevoorschijn komen.
Links bevindt zich een plein met draaischijfje en een paar stukjes spoor. Het zal een soort opslag worden, waar bijvoorbeeld zaken die aandacht van de werkplaats behoeven, rustig hun beurt afwachten.

Omdat ik nog nooit met achtergronden en verdwijntruc's gewerkt heb, zal er veel nieuws te leren zijn. Ook de kruising moet waarschijnlijk zelf in elkaar gezet worden, ik heb tenminste nog geen 45 graden kruising ontdekt. Voor de wagentjes zit ik aan 3D printen te denken, maar of dat een optie is voor een serie?
Als eerste locje is een scratchbuilt Diema aan het ontstaan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/8_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/8_4.jpg)

Word vervolgd, Bart
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Scratchbuilt op 04 oktober 2019, 15:19:53
  (y) Smalle sporen in grote schalen, altijd leuk.   Volgen staat aan.

Albert

Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Ronald Halma op 04 oktober 2019, 15:42:12
Ik volg :) 45 graden kruising zat/zit bij Atlas in het programma:

Code 83: https://www.ebay.co.uk/itm/NIB-HO-Atlas-575-45-Degree-Crossing-Code-83-Snap-Track-/392134280330
Code 100: https://www.ebay.com.au/p/1925226124

Sites zijn puur als voorbeeld maar geven je een startpunt wat betreft artikelnummers ;)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 04 oktober 2019, 17:15:10
Dank voor de tip Ronald!
Doordat op het bovenste plaatje een kruising te zien is, kwam ik aan het denken... En als dat niet werkt, is er altijd nog Google  8)
Deze 45 graden kruising is van Mehano en bij Conrad nog verkrijgbaar voor nog geen 6 Euro.  (y)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Ronald Halma op 04 oktober 2019, 21:11:56
Graag gedaan, succes :)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Daniel Caso op 05 oktober 2019, 17:20:16
Mooie project, Bart.

En ook een slimme spoorplan.

De locje belooft goeie werk te doen in en rond de mijn.


Daniel
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 09 januari 2020, 16:46:56
..en toen was het alweer 2020! Sorry voor de lange pauze, maar er is in de tussentijd niet veel gebeurt met de plannen. Op andere gebieden wel maar heeft meer met de burnout van doen...

De afgelopen week kwam er weer een beetje beweging in het plan: Een vriend uit Zweden tekent een mooi mijnlocje om in 3D te laten printen en vandaag kwamen er twee 3D geprinte kolenwagentjes binnen. Deze heeft hij ook getekend en ze zijn bij Shapeways te bestellen LINK (https://www.shapeways.com/product/KY5HE5A8H/o-k-mine-tub?optionId=63886611). Voor mij is dit de eerste ervaring met 3D printen en ik ben zeer tevreden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tubs1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tubs1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tubs2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tubs2.jpg)

Persoonlijk bevalt me de witte het best: Ook al voelt het materiaal ruwer aan dan het transparante, de detaillering is in mijn ogen een stuk beter.
Ik wil kadee's gaan gebruiken om te koppelen en die paar die ik nog had liggen, passen mooi onder de kolenbakken. Het eerste stapje is weer gezet!

Edit: Ohja, over het locje was ik zelf niet erg tevreden, maar ik ga toch nog iets proberen. Stoppen kan altijd nog.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Daniel Caso op 09 januari 2020, 20:20:16
Leuk dat je terug bent, Bart.

De kolenwagentjes zien ech mooi uit zelfs in trouwjurken.

Voor andere soort wagons ik zou total vermeden de tweede materiaal, maar for zulke zwaar werk beestjes th ruwheid van de materiaal kan ze echt stoer laten uitzien.

Trouwens: na weer kijken jouw spoorplan ik denk dat ik zou een kleine traverser binnen de mijn gebouw maken.

Daniel
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 10 januari 2020, 16:40:56
Dank je wel, Daniel. Henrik wil ze nog iets aanpassen, zodat ze iets minder hoog op de wielen staan.

Ik denk dat binnenin het mijngebouw de vijf-vinger-kraan het werk gaat doen ;)  Ben trouwens nog niet helemaal zeker of er twee of slechts één spoor naar binnen gaat lopen. Eerst binnenkort maar eens rails gaan leggen.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Daniel Caso op 10 januari 2020, 18:26:33
Een spoor en een drie spoor traverser zouden een hoop beweging op brengen.
Zo'n traverser kan je makkelijk maken zoals de veel groter met denk was zes spooren dat ik maakte voor PONDÉZAR. Weet je nog?

Als je ga naar de link en naar het midden van de pagina je vindt meerdere fotos:
https://www.flickr.com/photos/daniel_1_32_scale/page220

Deze waren de geleiders voor de traverser:

(https://live.staticflickr.com/6236/6330814405_95ccf0e338_c.jpg) (https://flic.kr/p/aDr5yv)10 11  2011 022 (https://flic.kr/p/aDr5yv) by d.caso (https://www.flickr.com/photos/daniel_1_32_scale/), on Flickr

In iedere geval de vagentjes zijn veel beter dan wat ik jaren geleden voor hem maakte 'with a little help from Shapeways.'


Daniel
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 13 januari 2020, 10:08:06
Hoi Bart,

Ziet er al fraai uit! Leuk thema, genoeg mogelijkheden voor gebouwen, buizen etc om de rails goed te camoufleren. Gezien het formaat van het materieel vraag ik mij alleen af of je per sé een rondje wilt kunnen rijden? Dit kost relatief veel ruimte en hierdoor worden beide sporen het gebouw in een stuk korter. Dat is weer lastiger met de 5 vingerige kraan  ;D. Zelf heb ik op mijn modulebaantje geen rondrijmogelijkheid, scheelt een hoop ruimte! (misschien moet ik dat ook eens hier laten zien, nou ja, eerst maar weer eens verder  :)).

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 16 januari 2020, 11:30:48
Hoi Rogier,

Het materiaal is ongeacht de schaal niet bepaald groot, maar het is wel moeilijk in te schatten allemaal. Ik heb het oorspronkelijke eens ruwweg uitgelegd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baan-uitleg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baan-uitleg.jpg)

Het idee van rond kunnen rijden spreekt me eigenlijk wel aan, maar ik ga toch even wat proberen te bedenken zonder rondrijmogelijkheid. Wie weet levert dit ook wel wat moois op!
Ben overigens ook we benieuwd naar jouw modulebaantje  ;)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 16 januari 2020, 12:06:59
Hee Bart,

Het ziet er goed uit! Qua rondrijden, de sporen linksbovenin lijken mij wat kort (1,5 wissel lang, dus iets van 30 cm?) dat is niet heel veel als je daar een trein wilt laten verdwijnen in een achtergrond/gebouw. Ik zou dan vooral kijken naar hoe lang je treinen gaan worden? Misschien is 30cm wel een enorme mijntrein  ;D. Anders is het misschien wijs het rondrijden te laten vervallen?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Module-Steenfabriek.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Module-Steenfabriek.jpg)

Ik wil niet je topic kapen, maar laat 1 foto zien van mijn geknutsel tot nu toe :angel:. Thema (uiteraard ;) ) steenfabriek in 0e. Linksboven 2 sporen de fabriek in (alsof het een omloopspoor betreft, bewust 2 verschillende gebouwen ivm afwisseling), rechtsvoor een loods in (opslag?). Het spoor achter de loods (dus rechtsachter) is het uithaalspoor. Niet erg lang, maar de lengte van het wissel kan ik gebruiken om met een langere trein toch op het middelste spoor links te komen. Ter volledigheid, mijn modulebak is uit mijn hoofd 40x90. Links zit (buiten beeld) een neerklapbaar stuk als schaduwstation/fiddleyard. O ja, en nog heeeeel veeeel te doen!

Ik hoop dat je mijn uitleg snapt  ;D

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 17 januari 2020, 12:03:16
Leuke module Rogier!
Na een beetje proberen blijf ik toch steeds op de versie met het rondrijden uitkomen. De exacte invulling zal straks blijken en hoewel meer ruimte in een gebouw een voordeel kan zijn, lijkt me de mogelijkheid om rond te kunnen rijden een groter voordeel. Tijdens het proberen wel het antwoord gevonden voor een andere vraag, het handmatig bedienen van de wissels:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bemo-4425-001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bemo-4425-001.jpg)
Bij dit Bemo setje wordt de steldraad door een kogel gevoerd en zo wordt het wissel bediend. Vanaf het oog kan dan een stangetje/stok naar de rand van de baan lopen. De Peco wissels borgen zichzelf door een veertje in de eindpositie en polarisatie ben ik niet nodig.

De radius van mijn baan bedraagt ruim 20 cm en ik denk dat dat ondanks de schaal prima gaat. De wagens die de mijn ingaan zullen maximaal 10 cm lang mogen zijn ivm met de grootte van de liftkooi van de mijn. De wagens op de eerste foto zijn van een vorig project, 11,5 cm lang en op een Piko onderstel gebaseerd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_110.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_110.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_21.jpg)

Met mijnkarren ziet het er leuk uit en dit locje is eigenlijk nog een maatje te groot. Ook wil ik graag modernere, langere kolenkarren hebben maar dat komt vast goed :)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 17 januari 2020, 12:54:34
Hee Bart,

Qua wisselaandrijving heb ik weinig ervaring met het Bemo setje. Zelf werk ik met fietsspaken, direct aan Peco wissels. Maar..... dat is niet echt ideaal qua stroomdoorvoering merk ik. Het plaatsen van de spaken (mijn lompheid  ;D) heeft de wisselgeometrie iets verbogen en dus de stroomdoorvoer. Verder werkt het prima.

Je locje lijkt me niet al te groot. Het DSM heeft een DS40 die destijds bovengrond bij de mijnen is gebruikt. Ik weet niet op welke Diema je je model gebaseerd hebt? Anders zou je altijd nog een lagere cabine kunnen gebruiken als een soort tunnelloc?

Wat betreft je baanplan, rondrijden klinkt prima, lekker zo laten!  (y)

Groeten,
Rogier

Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 18 januari 2020, 22:25:33
De eerste stapjes gezet vandaag voor wat de rails betreft:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje_3.jpg)

Het aanbrengen van de Bemo wisselstellers is een precies werkje en eigenlijk kom ik al wissels tekort voor de achterzijde  ;D
Aan de voorzijde gaat er slechts één spoor wat het schachtgebouw in en in het gebouw komt waarschijnlijk een segment-draaischijfje. Hierdoor kunnen de wagens die naar binnen gaan, gedraaid worden naar een opstelspoor aan de achterzijde. Moet nog eens even kijken wat de ruimte en mijn vaardigheden toelaten...

Het verhaal achter de Zeche Anna neemt vorm aan:
Deze mijnlocatie staat in de schaduw van andere locatie's, aan de rand van het steenkoolveld. Doordat hier in de werkplaats zware machine's e.d. uit de mijn gerepareerd en gerenoveerd worden, heeft deze locatie overleefd. Dit werkaanbod geeft rangeerwerk tussen schachtgebouw en werkplaats, tevens de mogelijkheid om diverse machine's uit te stallen.
Wanneer er op een andere locatie problemen zijn, worden hier ook wel eens beladen kolenwagens naar boven gehaald. Deze worden vervolgens over een steil traject naar een andere locatie gebracht om te lossen. Hierdoor kunnen hier ook korte kolentreinen opduiken. Ik hoop dat dit verhaal voldoende speelmogelijkheden oplevert.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 19 januari 2020, 20:06:33
Terwijl ik nog in bed lag, speelde er al iemand met de eerste trein :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12kl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12kl.jpg)

Op de middelste wagen liggen trouwens twee Roco Sik onderstellen.
Beetje verder uitgestippeld hoe ons speelbaantje kan worden, waarbij het karton voor de facade van gebouwen staat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/13kl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/13kl.jpg)

Naar rechts verdwijnt het spoor door een poort/boog in een stenen muur uit het zicht, de linkerzijde is nog een vraagteken.
Misschien een locloodsje op het kopspoortje? Of juist een boel schroot daarop en veel groen, waarachter het doorgaande spoor verdwijnt?
In plaats van een segmentdraaischijf in het gebouw, lijkt me een schuifbak/traverse makkelijker:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/14kl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/14kl.jpg)

Dit wordt de volgende stap, Daniel Caso wees al op één mogelijkheid maar ik heb ook nog andere ideeën... Daarnaast moet er nog bedacht worden hoe de wissels te bedienen. Ik denk aan stangetjes onder de baan, maar moet dit idee nog verder uitwerken.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Daniel Caso op 19 januari 2020, 20:27:23
Nou, het project wint niet alleen aan momentum, maar verspreidt ook de golf, zegt de eerste foto.  (y)

Daniel
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 20 januari 2020, 09:17:32
Hee Bart,

Ziet er al goed uit! En spelen is altijd goed  ;D.

Links (rondom de draaischrijf) twijfel je over hoe en wat. Wil je die sporen ook in een loods oid leggen, of meer in het zicht? Als je een loods maakt (al is het maar over een deel van de sporen, bv het spoor recht naar achter), dan kan je die gebruiken als verdere facade.

Een segmentdraaischrijf is mooi, maar ook complexer denk ik. Ik ben old skool gegaan voor een paar stroken met spoor die ik met de hand kan verwijderen. Dat is mijn schaduwstation. Eenvoudig, goedkoop en effectief :).

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 27 januari 2020, 16:54:10
Geen echt nieuws, behalve dat de de 3D geprinte kap binnen is en daar ben ik blij mee  (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/print-rd3b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/print-rd3b.jpg)

Het idee van de segmentschijf is trouwens verworpen, stroken met spoor erop is inderdaad véél makkelijker.
Volgende stappen zijn het ontbrekende spoor leggen en de 3D geprinte delen schoonmaken en een kleur geven, voor mij geheel nieuw terrein..

Groetjes, Bart

Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 27 januari 2020, 17:01:51
Klinkt goed en ziet er goed uit!

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Scratchbuilt op 27 januari 2020, 17:35:41
Das een apart karretje.  ;D  Lijkt wel een Bugatti.....
Kun je ons iets meer vertellen over het grote voorbeeld van deze bijzondere loc?

Albert
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 27 januari 2020, 21:01:58
Zoals bekend, reden er in steenkoolmijnen treinen onder de grond. Minder bekend is dat in recentere jaren de meeste steenkool ondergronds met lopende banden werd getransporteerd en vervolgens met skips naar de oppervlakte kwam. Het ondergronds spoorvervoer beperkte zich toenemend tot het vervoer van arbeiders, materiaaltreinen en inspectieritten. Daarnaast werd de regelgeving steeds strenger, zodat Rensmann vanaf ca 1997 kans zag om een nieuw ontwikkelde, compacte loc in de markt te zetten. Dit was de Rensmann RD-3:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RD3a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RD3a.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RD3c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RD3c.jpg)

De loc verschilt uiterlijk sterk van de oude loc's die doorgaans de cabine aan één uiteinde hadden: De nieuwe middencabine met draaibare bedieningsplaats biedt een veel beter overzicht (veiligheid). Technisch is deze loc met veel electronica en een hydrostatische aandrijving per wiel uitgerust. Het vermogen wordt aangegeven met 35 kW, de lengte is 3400 mm. Dit laatste was belangrijk, omdat zo'n loc in de liftkorf van de mijnschacht past. Dit betekent dat de loc flexibel ingezet kan worden op verschillende etage's, maar ook voor onderhoud makkelijk naar de oppervlakte kan komen. Met deze loc konden dus kosten bespaard worden. De meeste loc's waren geel, maar deze loc droeg de kleuren van Schalke 04. Veel mijnwerkers voel(d)en zich met deze club verbonden.

Het locje op de foto is in 2000 gebouwd en volgens de opschriften al in september 2009 ontdaan van alle oliën, dus buiten gebruik gesteld.
De steenkolenmijnen in Duitsland moesten eind 2018 sluiten, de arbeiders werden werkloos en de kolen wordt vanuit het buitenland geïmporteerd. Ook de toeleverende industrie heeft een heel groot deel van haar afzetmarkt maar ook testlocatie's zien verdwijnen. En ondertussen is duidelijk dat de Energiewende in Duitsland goeddeels mislukt is...
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Scratchbuilt op 27 januari 2020, 21:48:58
 (y)
Albert
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 01 februari 2020, 11:01:35
Vooruitgang met héél kleine stapjes. Gisteren de steunen in de kap gemonteerd, nadat ik ze had aangepast zodat het onderstel er goed in zou passen: Blijkt dat de steunen iets in lengte verschillen, wat ook goed is vanwege de binnenzijde van de kap. Maar ja, dat had ik helemaal over het hoofd gezien dus nu zit het onderstel "verkeerd om". Op zich geen ramp, al had ik wel gehoopt dat er iets minder van de motor zichtbaar zou zijn in de cabine:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rd3bnls2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rd3bnls2.jpg)

Bovendien had de kap wel iets hoger gemogen, dus nu maar eens kijken of ik daar wat mee kan. Voordat ik de kap ga primeren, wil ik tevreden zijn over de hoogte.
Gisteren ook de beide hoogpotige kolenwagentjes met primer gespoten wat best goed gelukt is. Dat viel weer mee  8)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Scratchbuilt op 01 februari 2020, 12:41:26
En is het niet meer om te draaien? Of is het al gelijmd.
Verder kan ik op de foto niet zie wat de afstand is tussen bovenkant spoor en onderkant frame maar persoonlijk vind ik smalspoorlocs al gauw te hoog op de poten staan. In deze schaal ga ik uit van ongeveer een mm of 4.

Ziet er verder goed uit, ook die karretjes. (Ga je die puntjes van die assen ook nog weghalen?)

Albert
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 01 februari 2020, 22:29:57
De steunen onderin de kap zijn gelijmd, maar inmiddels zit de kap wat hoger en ben ik er wel tevreden mee. Bovenzijde spoor - onderzijde frame is nu ruim 3 mm:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rd3bnls3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rd3bnls3.jpg)

Tevens één van de kolenkarren verlaagd door de assen dieper in het frame te laten vallen, dit lijkt meteen een stuk beter! Nu nog assen zonder puntjes proberen te vinden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tubbiesbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tubbiesbnls.jpg)


Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Floris Dilz op 01 februari 2020, 22:35:16
of gewoon de puntjes eraf dremelen.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Daniels op 01 februari 2020, 23:07:05
Hoi Bart,

Heel tof dit, hoe ben je überhaupt bij deze locomotieven terecht gekomen?

Ik blijft volgen!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 02 februari 2020, 09:57:58
Dat kan inderdaad Floris, maar in de toekomst zal ik meer wielen (en wagens) nodig zijn. Heb ook gedacht aan een paar sets wielen met gaten erin, deze worden in GB aangeboden.

Daniel, tijdens een bezoek in 2013 aan de Muttenthalbahn (http://www.muttenthalbahn.org) in Witten zag ik dit locje. Het was liefde op het eerste gezicht.  ;)  Vanaf dat moment had ik plannen om zo'n locje in model te bouwen, maar door verschillende zaken kwamen er niets van.
3D printen leek een optie, maar daar heb ik geen kaas van gegeten. En toen kwam ik weer in contact kwam met een vriend uit Zweden, die het locje digitaal getekend en in zijn Shapeways shop geplaatst heeft.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Daniels op 02 februari 2020, 18:53:15
Ja ik begrijp helemaal waarom je voor zoiets kunt vallen, het heeft iets!
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 06 februari 2020, 10:19:17
Ziet er goed uit Bart! Zowel de lorries, als het locje. Zeker een bijzonder exemplaar.  (y).

Misschien kan je, van een metalen staaf(je) in de juiste diameter, zelf assen maken?

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: becasse op 06 februari 2020, 16:33:09
Ha Bart,

Tijdens het 01TREFF is Tobias Feldt van Feldt-Grossbahn met een stand aanwezig. Hij heeft ook 1f in het assortiment als ik me niet vergis. Je kan checken of hij je wielen kan bezorgen...

Michiel
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 08 februari 2020, 17:43:13
- Dank voor de top Michiel, hij heeft heel mooi spul! Heb het www adres (https://feld-grossbahn.de/) meteen opgeslagen!
- Rogier, zelf assen maken durf ik eigenlijk (nog) niet aan. Misschien in de toekomst?...

Afgelopen week het --weer eens gewijzigde-- baan- en sporenplan afgemaakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bovenbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bovenbnls.jpg)

Rechts komt een 2-sporige werkplaats/locloods, rechts daarvan een muur oid om het zicht op het erachter verdwijnende spoor een beetje te verhinderen. Dan in het midden een gevel/muur en in het lichter groen is het schachtgebouw aangeduid. Links daarvan zal ook iets moeten komen om het zicht op de boog een beetje te verhinderen, dat komt vanzelf wel. Dankzij een tip van een vriend zullen de werkplaats en de gevel van het schachtgebouw niet haaks op de voorzijde van de baan staan.

De onderzijde is inmiddels ook een stapje verder, de draden zijn aan plakzadels bevestigd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/onderbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/onderbnls.jpg)

Tijdens een eerste proefritje met het sik chassis, viel de stroomafname wel wat tegen. Hier zal dus nog wat gewicht bij moeten, misschien ook digitaal maken met meteen powercap erbij?

Verder nog een paar nieuwe aanwinsten, namelijk wisselstellers:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/breibnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/breibnls.jpg)

en omdat bigger altijd better is  :P :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/boorbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/boorbnls.jpg)

Op de Jeremy Clarckson manier de boormachine aangetrapt "POWER" ;D met bijbehorende resultaten:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/gatbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/gatbnls.jpg)

Niet bang worden, zelfs dit hoort bij het plan ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/klembnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/klembnls.jpg)

Wordt vervolgd  :D
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 10 februari 2020, 20:10:06
Ook met kleine stapjes kom je voorwaarts en zo is het eerste wissel inmiddels handbediend:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pointbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pointbnls.jpg)

De breinaald zet, in samenwerking met een kroonsteen en een stukje messingdraad het wissel om. De kop van de breinaald wisselsteller valt in eindpositie geheel in de zijkant van de baan, dit om beschadigen bij transport te voorkomen. Vast niet de allermooiste versie van dit idee, maar het werkt  :D

Groetjes, Bart

Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: p-kokkie op 10 februari 2020, 20:17:02
Hoi Bart,

Wat een puik idee van die breinaald!!!

Ik heb zelf ook handbediende wissels op mijn baan, maar dat is wat omslachtiger dan deze methode.
Ik zet een hendeltje om die een stalen draad door een messing buisje beweegt die dan weer via een overbrenging het wissel omzet.

Maar deze methode ga ik nu waarschijnlijk ook toepassen op mij nieuwe tentoonstelllingsbaan!!!  (y) (y) (y)

Groet, Pascal
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Remco_Nzo op 11 februari 2020, 20:09:03
Ik vind hem mooi !
 (y)
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 12 februari 2020, 10:30:40
Hoi Bart,

een mooie oplossing! Ik heb zelf spaken gebruikt (kost geen drol....) maar de montage zorgde voor wat beschadiging bij de Peco wissels. Die waren toch ietwat kwetsbaar. Ook het houdertje aan het einde is wat fraaier dan mijn omgebogen wisselsteller. Dus als ik ooit eens..... dank voor de tip!

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Wim Corduwener op 12 februari 2020, 10:39:11
Een mooi project dat ik zeker ga volgen. De schaal 1:32/1:35 op H0-rails vind ik ook mooi gevonden; in deze schaal is heel veel aan moois mogelijk.
Om er een echt mijnspoor van te maken ga je het aantal bielzen nog halveren?
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 20 februari 2020, 15:02:10
Dank voor jullie reactie's!  (y)

Na een korte pauze vandaag begonnen met de rest van de wissels handbediend te maken. Zelfs een klein Youtube filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=-afwsDObcZs) gemaakt waarop de werking te zien is.  :D (Het overbodige gat in de zijkant van de baan wordt nog gesloten)

- Pascal: Dankjewel. We hebben elkaar gesproken toen je bij de GSS in de werkplaats stond met je baan en dat gaf mij weer zin om te beginnen met bouwen.  :)
- Wim: Waarschijnlijk gaan de bielzen grotendeels onder straatwerk/asfalt/beton verdwijnen omdat dit een soort binnenplaats van de mijn moet gaan voorstellen. Hoe ik eventueel nog zichtbare stukken spoor ga doen, weet ik nog niet.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 20 februari 2020, 15:19:17
De rest kan je bv ook in ballast of zand leggen, zodat je de dwarsliggers niet ziet  ;D. En anders er een paar tussenuit halen.

Naar mijn idee is vaak bij mijnbouw het railvervoer intensief en hoog qua gewicht. Er zullen dus meer dwarsliggers gebruikt worden dan in bv de turfwinning. Dus meer dwarsliggers is niet eens heel vreemd. Hoewel minder dwarsliggers wel bijdraagt aan het smalspoor gevoel  :D

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 01 maart 2020, 17:05:08
Kleine update: Gisteren kwamen de vijf 3D geprinte, grotere kolenwagens binnen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnlstubs11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnlstubs11.jpg)

Over het uiterlijk ben ik tevreden, maar ze staan wel erg hoog op hun pootjes...
Daarom heb ik de linkerwagen een wat steviger frame gegeven, dat lijkt meteen een stuk beter:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnlstubs12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnlstubs12.jpg)

Dit ga ik dus bij de andere vier ook doen. Wordt vervolgd..
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 02 maart 2020, 08:47:16
Een goede aanpassing Bart! Ziet er fraai uit. De Radstand is wel aardig lang (voor mijn gevoel) voor smalspoor, maar ik neem aan dat deze naar een voorbeeld zijn gemaakt?

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: Bart Donker op 03 mei 2020, 17:39:06
Dit plan staat voorlopig stil, de laatste tijd niets aan het baantje gedaan wegens gebrek aan motivatie. Op enig moment gaat het vast weer verder.
Wel recent het stof van mijn H0m baan geblazen, loc's en wagens die eerder waren aangeschaft eens laten rijden en nu eens kijken hoe het verder gaat. Misschien komt daar in de toekomst nog wel een draadje van?

Ja Rogier, de radstand is vrij lang, maar dat hebben/hadden de materiaalwagens op bijvoorbeeld Zeche Walsum ook. Zie foto's op de eerste bladzijde van dit draadje. Persoonlijk stoort me dat niet, zeker wanneer het geprinte frame de extra strip eronder en de schuine uiteinden heeft gekregen. Daarmee lijkt de wagen meteen ook minder hoog op z'n poten te staan.
Titel: Re: Steenkolenmijn "Zeche Anna", schaal 1f
Bericht door: spoorijzer op 06 mei 2020, 09:36:05
Hee Bart,

Dat is ook een voordeel van kleine baantjes, je kan ze makkelijker even wegleggen en later er weer bij pakken  ;D. Ik heb hetzelfde met mijn 0e layout. Soms werk ik er elke week aan, soms maanden niet. Het loopt niet weg gelukkig, dus komt vast wel goed!

Ik zie nu inderdaad dat het origineel ook zo'n lange radstand heeft. Zolang het goed door de wissels en bogen gaat geen probleem.

Groeten,
Rogier