BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: hgr op 10 september 2019, 18:22:36

Titel: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: hgr op 10 september 2019, 18:22:36
Van mijn analoge startset heb ik nog een Fleischmann 6730 trafo.
Kan ik het wisselspanning-deel gebruiken voor de voeding van de ringleiding voor de servodecoders?
Specificatie: 7VA bij 14V geeft 0,5A, is dat niet aan de weinige kant?

Ik zat te denken om de digitale voeding direct te scheiden van de voeding voor randapparatuur
Hiervoor dacht ik deze trafo in eerste instantie te gebruiken, kan 'm later vervangen door een zwaardere
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: bellejt op 10 september 2019, 18:24:51
servo's hebben eigenlijk maar 5 volt nodig maar worden ook aangestuurd door een servo stuurschakeling.Niet door een spanning.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: hgr op 10 september 2019, 18:33:42
Ik bedoelde eigenlijk de servodecoders, sorry voor het misverstand.
De vraag zal ik aanpassen
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: Ronald Halma op 10 september 2019, 19:16:54
Je servodecoder zal een beschrijving hebben waarin aangegeven wordt wat deze nodig heeft. Als dat 100 mA is kun je met een half ampere er 5 mee voeden en dan zit je trafo aan de max. Dus even de handleiding raadplegen.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: MOVisser op 10 september 2019, 19:20:46
wisselspanning en gelijkspanning???


Ronald Visser
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: Ronald Koerts op 10 september 2019, 19:41:15
Over welke servodecoders hebben we het eigenlijk?  ???
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: henk op 10 september 2019, 20:11:56
Voor proberen prima te gebruiken. De decoder zelf zal niet veel nodig hebben, maar een servo verbruikt dacht ik gemakkelijk 200 tot 300 mA. Eén tegelijk aansturen is dan zeker mogelijk. Benieuwd wat er gebeurt als twee servo’s tegelijk in beweging zijn. Wordt het teveel, dan gaat de trafo in de beveiliging. Dat merk je vanzelf en dan weet je dat je wat zwaarders nodig hebt.

Voor de definitieve opstelling zou ik zeker wat zwaarders aanschaffen.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: Klaas Zondervan op 10 september 2019, 21:17:30
Wordt het teveel, dan gaat de trafo in de beveiliging.
Die beveiliging werkt met een bimetaal en dat heeft wel een paar seconden nodig om te snappen wat er aan de hand is. Wat wel een reële mogelijkheid is is dat de spanning dan zo ver inzakt dat de servodecoder het niet meer snapt.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding
Bericht door: hgr op 10 september 2019, 22:04:38
Bedankt.

Ik heb nu een Digikeijs DR4024:
Stroomverbruik : 15mA
Maximale belasting Servo : 500mA per servo uitgang, 2 A totaal


Dat betekent als ik het goed begrijp dat ie mogelijk 1 servo tegelijk aan kan sturen.
Dan kan ik beter die ringleiding alvast leggen en voeden vanuit de centrale (DR5000) of gelijk een goede voeding aanschaffen.
Ik had die trafo nog liggen, weg doen kan altijd nog.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: Ronald Koerts op 10 september 2019, 22:39:38
Goed, over de DR4024 zijn al hele fora volgeschreven  ;D Maar de trafo die je wil gebruiken is niet zwaar genoeg. Je moet minimaal trafo van 14 - 15 volt hebben en 2A kan leveren. Dat is het manko van deze decoder. Je moet genoeg vermogen hebben. Anders zal iedere keer in programmeermodus schieten (bij minder dan 10,50 volt) en dat wil je niet. Neem dus een goede voeding. Bijvoorbeeld een schakelende voeding van 15 volt met voldoende amperage.

Groet Ronald.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: henk op 10 september 2019, 23:17:24
Doet de DR4024 dat ook al?
Nou ja, een steviger voeding is sowieso aan te raden.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: hgr op 10 september 2019, 23:38:05
Dank je, ik heb één DR4024. Voor de rest van de wissels overweeg ik ook nog andere servodecoders bv die van Rosoft

Heb je tips voor een goede voeding?
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: Ronald Koerts op 11 september 2019, 09:06:20
Hoi,

Doet de DR4024 dat ook al? Nou ja, een steviger voeding is sowieso aan te raden.

Daar ooit in een grijsverleden over gehad:  Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam - DR4020 - DR4024 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg840225#msg840225)

Groet Ronald.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: hgr op 11 september 2019, 10:41:31
@Ronald: heb je draadje bekeken alleen de links naar de website zijn "dood"

Ik heb deze laptopvoeding gezien, is dit de soort die ik nodig heb:  KLIK (https://www.conrad.nl/p/goobay-nts-120-w-laptop-netvoeding-110-w-12-vdc-14-vdc-15-vdc-16-vdc-18-vdc-185-vdc-19-vdc-195-vdc-20-1040403)

- Uitgangsspanning instelbaar
- Voldoende vermogen en stroomsterkte (denk ik)
- Gestabiliseerd
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: Klaas Zondervan op 11 september 2019, 11:00:04
Ik gebruik al een tijdje schakelende voedingen, b.v. deze (https://www.reichelt.nl/schakelvoeding-51w-3-4a-15v-snt-rs-50-15-p137096.html?&trstct=pol_1).
Moet je nog wel een afscherming rond zetten tegen aanraking van de netspanning.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: hgr op 11 september 2019, 15:02:17
 @Klaas: ziet er interessant uit. Echter heb ik geen technische achtergrond en begrijp ik de termen com, +v1 en com, +v2 niet helemaal.
Het is uitgaande spanning dat weet ik.

Als ik op Google zoek kom ik op "Vergeltungswaffen" uit  :(
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: Klaas Zondervan op 11 september 2019, 16:22:38
Echter heb ik geen technische achtergrond en begrijp ik de termen com, +v1 en com, +v2 niet helemaal.
Als je zo'n ding gebruikt moet je inderdaad wel weten van je doet. Wat de aanduidingen com, +v1 en +v2 betreft, bij beter bekijken kwam ik er achter dat er een verkeerde foto bij staat. Als je doorklikt naar het gegevensblad kan je zien dat er een + en een - uitgang op zit.
Misschien ben je in jouw geval beter af met die laptopvoeding. Ik heb nog niet opgezocht of je die zo op de 4024 kunt aansluiten.
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: hgr op 11 september 2019, 17:36:50
Kijk dat is info waar ik wat mee kan.
Als ik maar weet wat + en - is, dan red ik me wel.
ben niet a technisch, heb al heel wat in huis geklust, alleen van gas ben ik afgebleven.

Heb op die website ook gezien dat ze afdekkapjes hebben voor over de aansluitpunten
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: Bert_Apd op 11 september 2019, 20:39:10
Hallo Ronald en medelezers,

Ik moet onderstaande reactie toch echt corrigeren...

Goed, over de DR4024 zijn al hele fora volgeschreven  ;D Maar de trafo die je wil gebruiken is niet zwaar genoeg. Je moet minimaal trafo van 14 - 15 volt hebben en 2A kan leveren. Dat is het manko van deze decoder. Je moet genoeg vermogen hebben. Anders zal iedere keer in programmeermodus schieten (bij minder dan 10,50 volt) en dat wil je niet. Neem dus een goede voeding. Bijvoorbeeld een schakelende voeding van 15 volt met voldoende amperage.

Groet Ronald.

De voedingsgedeelte van DR4024 heeft - in tegenstelling tot de eerste versie van de DR4018 - vanaf het begin af altijd al zijn eigen 7805 en gelijkrichter gehad, waardoor deze bij een te zwakke voeding niet "in de programmeermodus kan schieten". De DR4024 heeft dus geen enkel "manko"...

Bij DR4018 is dit "manko" reeds lang geleden verholpen door het voedingsgedeelte van zijn eigen spanningsregelaar en gelijkrichter te voorzien.

Voor beide decoders wordt geadviseerd gebruik te maken van een geschakelde 14 -16V DC voeding met een vermogen van (minimaal) 50VA.

Groeten,
Bert
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: Timo op 11 september 2019, 21:44:30
De genoemde trafo is inderdaad te zwak. Een servotje vraagt met gemak stoten van 1A. Nu zal dat makkelijk afvlakken naar <300mA. Zal daar wel boven komen als hij het echt zwaar belast wordt maar dan vrees ik ook voor de levensduur van je servo :angel:

Maar met de genoemde trafo heb je echt te weinig ademruimte. En zeker als een echte trafo gebruikt (zeker een rijtrafo zonder afvlakking) heb je die marge echt wel nodig. En al helemaal als je meerdere servo's tegelijk in beweging zet.


Timo
Titel: Re: Analoge trafo gebruiken voor ringleiding (voeding servodecoder)
Bericht door: hgr op 12 september 2019, 13:42:02
Bedankt allemaal voor jullie reactie(s), ik weet voldoende!  (y)