BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Sven op 09 september 2019, 20:59:17

Titel: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 09 september 2019, 20:59:17
Ik heb een Tillig T1 (H0e) voor het eerst uitgerust met een Train-O-Matic Next18 decoder en een Doehler & Haasse SH10A geluidsdecoder (een SUSI decoder). Bij het rijden gaat het geluid stotteren. Ook kraakt de toeter, alsof het geluid te hard staat. Ik heb dezelfde Next18 decoder icm een Uhlenbrock/Dietz geluidsdecoder geïnstalleerd in een ander model, daar heb ik het probleem niet.

Volgens de website van D&H kan de decoder met 4 en 8 Ohm overweg. De speaker van het formaat dat in het bakje voor deze speaker gaat in de lok, bestaat niet als 4 Ohm speaker, maar alleen als 8 Ohm.

Herkend iemand dit probleem en kan me vertellen wat ik fout doe?
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 09 september 2019, 21:09:39
Ik heb een nieuwe speaker geïnstalleerd, maar het probleem blijft.
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Timo op 09 september 2019, 21:39:46
Klinkt mij als onderbrekingen in de stroomafname of last van de motor.

Als je laatste wilt uitsluiten, dan even draden monteren (/solderen) aan de loc zelf en even "vrij van spoor" aansturen. Dan nog stotteringen dan heeft de decoder last van de motor, misschien dat een beetje filteren een oplossing is dan. Is het stotteren dan weg, dan is het tijd om flink te poetsen  ;)


Timo
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 09 september 2019, 21:47:20
Bedankt voor je antwoord! Ik denk dat je gelijk hebt. Maar de lok is nieuw, dus toch maar eens poetsen dan. Gek dat mij andere, precies dezelfde, maar oudere railbus daar geen last van heeft. Maar nu ik erover nadenk, daar heb ik een van mijn klokankermotors in gebouwd, dus wellicht maakt dat het verschil. Of dat is gewoon toeval.
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Timo op 09 september 2019, 21:55:22
Een klokanker is wel licht qua stroom, dus dat kan meehelpen om niet al het leven uit de sound te zuigen bij een korte onderbreking.

Wat ik zeg, als je twee draden op de punten kunt drukken waar de stroomafname op de loc-print zit kan je het vrij makkelijk testen.


Timo
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 10 september 2019, 10:51:41
Heb een kleine video gemaakt van het probleem. Met de wielen op een schoon stukje spoor gedrukt brandt het licht, rijdt de motor, maar sputtert het geluid.

https://www.youtube.com/v/VO3moSOtSDw
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Timo op 10 september 2019, 11:01:28
Hoi Sven,

Het ergste stotteren lijkt toch wanneer het licht ook even uit gaat. Ik zie dat je de kap er toch af hebt, kan je ook eens gewoon twee draadjes met railspanning tegen de loc-print houden en laten draaien in de lucht? Dan passeer je de wielen volledig.


Timo
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 10 september 2019, 11:16:55
Dit is geen makkelijk model om uit elkaar te halen. Maar ik heb nu draadjes tegen de contacten gehouden. Je hebt gelijk, dan klinkt het wel goed. Merkwaardig, want het is een splinternieuwe lok. Wielen maar schoongemaakt met een messing borstel, kijken of dat helpt. Er is helaas geen plek om een powerpack onzichtbaar te installeren, maar dat lijkt ie wel nodig te hebben. Het lijkt wel of de Uhlenbrock geluidsdecoder een kleine condensator heeft ingebouwd en D&H niet, want ik heb met Uhlenbrock dit probleem nooit gehad.
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Timo op 10 september 2019, 11:42:27
Fijn dat je nu zeker weet wat het probleem is (y) Jammer dat de oplossing niet zo makkelijk is  :-\


Timo
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 10 september 2019, 11:48:27
Bedankt voor je advies!  (y)
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 16 september 2019, 00:00:05
Nu, slecht contact was toch niet de oplossing. Ik ben er nu achter dankzij een ingeving van het Train-O-Matic support team. Doordat ik een Powerpack geïnstalleerd heb, heeft dit invloed op de Doehler & Haasse SUSI geluidsdecoder. Dat is waarom het geluid uit gaat als ik het van de rails af haal (maar het licht wel werkt).

Door CV961 van de D&H naar 6 aan te passen, was dit probleem opgelost. Het werd mij uitgelegd dat het zo werkte:

You have now lowered the detection level (threshold level). Under that level, the sound module is switching off. The SPP does not delicer 16, as the decoder have when they are powered from the track, it delivers only between 8-10 Vols (construction principle, all of them make it identical).
So if this threshold level is high, the sound module will detect the 8 Volts pf the SPP as Off level, and will switch off the sound module.

Maar ik had twee problemen, waardoor het moeilijk was het probleem op te lossen. Het geluid kraakte ook, maar dat had niks met bovenstaand probleem te doen. De speaker ligt in een bakje en wordt door een printplaat in het dak op zijn plaats wordt gedrukt. Maar niet goed genoeg dus. De speaker vibreerde, waardoor het sputterende geluid van het eerste probleem krakend werd weergegeven. Een klein stukje foam op de speaker en het probleem was opgelost.

Weer wat geleerd!
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Timo op 23 september 2019, 22:39:35
Hoi Sven,

Hij had toch geen Powerpack? ??? Of heb je daar nu ruimte voor gevonden?

En ahh, rammelen had ik zo van het filmpje ook niet verwacht! Maar super dat het nu is opgelost! (y)


Timo
Titel: Re: Stotterend geluid uit speaker
Bericht door: Sven op 23 september 2019, 23:38:00
Ja, dat klopt, dat was ik even vergeten. Het probleem met het slechte contact was inderdaad waarom het geluid stotterde. Toen ik plek had gevonden voor een Powerpack, was het probleem nog hetzelfde, omdat die dus niet werkte. Nadat ik die werkend had gekregen (zie vorige post), werden de stroomonderbrekingen opgevangen.

Voor degenen die er interesse in hebben, hier is de installatie van Train-O-Matic powerpack (links), Doehler & Haass geluidsdecoder (midden) en AVX supercapacitor (blauwe tonnetje rechts, later zwart geverfd). De speaker ligt in het bakje tussen de blauwe balken.

(http://tramfabriek.nl//weblinks/bnls/2019/t1/IMG_9564.jpg) (http://tramfabriek.nl//weblinks/bnls/2019/t1/IMG_9564.jpg)

(http://tramfabriek.nl//weblinks/bnls/2019/t1/IMG_9565.jpg) (http://tramfabriek.nl//weblinks/bnls/2019/t1/IMG_9564.jpg)