BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: PeterNS op 20 augustus 2019, 13:54:20

Titel: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: PeterNS op 20 augustus 2019, 13:54:20
Goedemiddag,

Ik heb de blokken van mijn baan van 2 bezetmelders en een ongedetecteerde sectie voorzien.
Mijn vraag is hoe detecteer je een kopspoor van bijvoorbeeld 25 cm?Je kunt hier geen meerdere
secties op maken.



Peter
Titel: Re: detectie van een kopspoor in koploper
Bericht door: Jeroen Water op 20 augustus 2019, 14:08:12
Je kunt Koploper een beetje foppen, door 1 sectie te maken en deze op twee bezetmelders aan te sluiten. Dus twee draden vanaf de sectie trekken in plaats van 1 en beide draden op verschillende uitgangen van de bezetmelddecoder aansluiten.

In Koploper teken je dan twee secties op dat kopspoor en elke sectie geef je 1 van beide bezetmelders.

Wanneer een trein nu het spoortje op rijdt, zal de trein direct gaan remmen en stoppen. Softwarematig regel je de juiste snelheid in, zodat de trein niet tegen het stootblok rijdt, want je moet niet met een te hoge snelheid zo'n spoortje oprijden.

Jeroen
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: Remunj op 20 augustus 2019, 15:26:40
Mijn vraag is hoe detecteer je een kopspoor van bijvoorbeeld 25 cm?Je kunt hier geen meerdere
secties op maken.
Waarom zou je in zo'n kort blok meerdere secties maken? Beetje overkill.
Gewoon één detectie en het blok met minimale snelheid binnenrijden. En dan het stoppen eventueel regelen met xx cm doorrijden naar behoefte.
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 augustus 2019, 16:29:42
Ik zie ook niet wat voor zin het heeft om er twee fictieve secties van te maken. Die worden tegelijk geactiveerd, dus je kunt de acties die Koploper moet uitvoeren net zo goed aan één sectie koppelen.
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: PeterNS op 20 augustus 2019, 18:20:44
Bedankt voor jullie uitleg dus 1sectie maken en via koploper de snelheid dusdanig afstellen richting het kopspoor dat de loc voor het stootjuk stilstaat
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: Eenerspoor op 21 augustus 2019, 12:58:41
Zo doen we dat op de clubbaan ook en we kunnen de trein op cm nauwkeurig laten stoppen. Dat stel je in  op het tabblad "Doorrijden cm/sec" in Onderhouden -> Baandefinities ->  Aanvulling blokgegevens.
Dit gaat het beste als je met een geijkte lok rijdt.

Ken je trouwens het Koploperforum (https://www.koploperforum.nl)?

Mvg,
Henk
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: Ben op 21 augustus 2019, 17:27:05
Wat is er op tegen om twee secties te maken? Als je nog moet gaan aanleggen heeft dat altijd de voorkeur boven "doorrijden centimeters of seconden".

Dit spoortje is 25cm lang, midden onder de lok zit de scheiding en alle lokkies stoppen op dezelfde plaats.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1600x1200q90/921/y4bjpk.jpg) (https://imageshack.com/i/ply4bjpkj)

Gr, Ben.

Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 augustus 2019, 19:20:13
Wat is er op tegen om twee secties te maken?
Daar is niks op tegen als het echt 2 fysieke secties zijn want dan kun je nog nauwkeuriger stoppen. Maar Jeroen kwam met het idee om 1 fysieke sectie aan 2 bezetmelders te koppelen en dat is naar mijn idee zinloos.
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: Eenerspoor op 22 augustus 2019, 08:45:19
je kunt ook de stopmelder uit het voorgaande blok definiëren als inrijmelder voor het korte kopspoor. Hetzelfde principe als gemeenschappelijke inrijmelder bij een schaduwstation.

Of je maakt een virtuele melder in het kopspoor als inrijmelder.

Mvg,
Henk
Titel: Re: Detectie van een kopspoor in Koploper?
Bericht door: PeterNS op 22 augustus 2019, 10:04:31
Henk ik weet van het koploperforum maar ik kijk/lees ook veel op deze site en dit was mijn 1e ingeving om te vragen