BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: PeterC op 28 juli 2019, 21:30:24

Titel: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 28 juli 2019, 21:30:24
Geachte lezers,

Samen met een goede vriend willen wij het geluid van een sounddecoder naar een versterker met aparte boxen onder de baan maken. Hoe we het moeten aansluiten is bekend alleen is de vraag of er een weerstand geplaatst moet worden op deze sounddecoder in de plaats van de motor of werkt deze ook zonder. Ik weet dat bij het programmeren van een decoder zonder motor aansluiting een weerstand geplaatst moet worden.
Is het ook mogelijk om met een eenvoudige te bouwen schakeling het geluid elektronisch te regelen zodat bij het verdwijnen van de loc naar het achterste gedeelte het geluid dan zachter wordt. Er wordt handmatig gereden met de MultiMouse er is dus geen computer aanwezig. We willen het nu doen middels een Arduino en een servo welke dan de volumeknop bedient.
In afwachting van een reactie,

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Ronald Halma op 28 juli 2019, 23:25:35
Jaren geleden (rond 2000 / 2001) deed ik dit met soundtraxx decoders over een mengpaneel naar een versterker. Dat ging heel goed. Het zou met een Esu decoder ook moeten kunnen. Met een toen speciale regelweerstand bootste ik het wegrijden en daarmee het zachter worden van het geluid na.

Kan je van de laatste niet zeggen welke dat zijn. Maar het waren redelijk ouderwets aandoende potmeters. Ook is er geen videomateriaal meer aanwezig.....

De modelbaan heette overigens "Metusa Junction" en was een US modelbaan in H0.

EDIT Soundtraxx heeft "Surroundtraxx" in het programma: https://www.soundtraxx.com/surround/  Dat werkt helemaal geweldig, lees de info bij de link maar eens.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 28 juli 2019, 23:54:21
Hallo Peter, ik ben ook met zoiets bezig, heb een Hornby decoder daarvoor gekocht. De bedoeling was eerst om een "geluidswagon" te maken, die direct achter de loc (met gewone decoder) komt. Nu denk ik ook aan boxen onder de baan of een ghettoblaster* (voor demonstraties op beurzen) die zijn signaal krijgt middels een FMtransmitter.

Je kunt een weerstand op een jumpertje maken, die je alleen bij het programmeren er even op zet.

*Engels voor achterbuurtopblazer   :)
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 29 juli 2019, 00:41:03
Hallo,

Voor een demonstratie (beurs) van het programmeren van ESU loksound4 decoders heb ik het verleden een loksound decoder gebruikt waarvan motor poort kapot was. Deze heb ik toen direct op een set luidsprekers voor walkmans/ipods/MP3-speler aangesloten. Werkte perfect, beetje voorzichtig met het opdraaien van het geluidsnivo van de speakers.

Waarom werkt het?
De luidsprekers van de koptelefoon is vaak in de 20-32 Ohm range (ja die ouwe met een 'tauwtje'). En de speakers 'vervangen' de koptelefoon, en moeten dus ook de 20-32 Ohm impedantie hebben.
De 4-8 Ohm impedantie die de decoder verwachte is voldoende, >>>

Dat had te maken met mijn manier van aansturen. De decoder levert een mono-geluid, dat ik gesplitst had naar en het linker en rechter kanaal van de stereo speakers.
2x 20 Ohm parallel > 10 Ohm, en dat is dichtbij genoeg voor de loksound.

Opmerking: Dit werkt dus alleen met een Loksound 4 & 5, Zimo's , en een zooi andere decoders. Loksound 1, 2, V3.0 en V3.5 niet , die verwachten impedantie van 100 Ohm.

Jan-Peter 

(Even nog lopen checken, en het eerdere antwoord aangepast)
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: bellejt op 29 juli 2019, 08:01:34
locsound V5 mag tussen 4 en 16 ohm.De L versie heeft zelfs 2 LS uitgangen
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 29 juli 2019, 10:17:12
Citaat
eenvoudige te bouwen schakeling het geluid elektronisch te regelen zodat bij het verdwijnen van de loc naar het achterste gedeelte het geluid dan zachter wordt
Hoe wil je de detectie realiseren? En moet het geleidelijk zachter worden?
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: meino op 29 juli 2019, 11:40:31
Dit is een interessant draadje, dat ik zal blijven volgen omdat ik ook een soortgelijke idee in de toekomst wil gaan uitvoeren. Alleen speel ik met het idee om op een Arduino d.m.v. een white/pink noise generator de exhaust slagen van een stoomloc na te bootsen. en dat dan via een versterkertje naar een of meerdere luidsprekers te voeren. Ik gebruik Koploper en die kan DCC commando's genereren als een lok in blok inkomt of uitgaat. Maar tot nu toe zijn dat nog zeer vage ideeen, dus alles hier aan informatie en ervaring is welkom.

Groet Meino
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Klaas Zondervan op 29 juli 2019, 13:41:39
Wat ik vermoedde blijkt te bestaan, een spanningsgestuurde volumeregelaar (http://www.finimuis.nl/htm/0112.htm).
Je kan dan met een detector bewerken dat een spanning langzaam daalt zodat het volume vermindert. Met een andere detector kun je dan die stuurspanning langzaam laten oplopen zodat het geluid aanzwelt.
Ik heb die schakeling nog niet goed bekeken, maar het lijkt me eenvoudiger te realiseren dan een potmeter bedienen met een servo.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 29 juli 2019, 14:47:23
Moet de baan voor zoiets in blokken worden verdeeld of sensoren hier en daar?
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Klaas Zondervan op 29 juli 2019, 14:53:41
Je kunt kiezen tussen verschillende manieren van detectie. Stroomdetectors of reedcontacten b.v.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 29 juli 2019, 21:26:25
Heren,

Allen bedankt voor het reageren. Er hoeft dus geen weerstand te worden geplaatst om deze decoder gewoon te laten werken.
 
NS1220, ik heb een proefopstelling gemaakt met een Arduino voorzien van Mardec welke, nadat een reedcontact is geactiveerd, de servo laat draaien en door hiervoor een aansluiting te maken met de potmeter kan het geluid dus langzaam zachter of harder worden.

Klaas, ook jouw idee vind ik interessant en zal deze eens nauwkeuriger gaan bekijken.

Ik houd jullie op de hoogte.

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 10 augustus 2019, 21:28:14
Heren,

Ik heb toch nog een vraagje betreffende dit project. Omdat we zonder pc rijden wordt alles thuis zo goed mogelijk afgesteld wat geluidsterkte betreft. Omdat de gehele installatie zich onder de baan bevindt is het eventueel regelen van het geluid een beetje lastig. Ik bedoel dus het geluidniveau aan te passen aan de omgeving. De vraag is of het mogelijk is om met een tweede potmeter, welke op een makkelijk bereikbare plaats komt, het geluid aan te passen is aan de omstandigheden ter plekke.
Verder neem ik aan dat ik het mono geluid over beide boxen, het is een stereo installatie, kan verdelen door de beide box aansluitingen door te verbinden.

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 10 augustus 2019, 21:49:46
Hallo Peter,

Ja dat kan, je zou wat geknetter kunnen horen bij het draaien aan de potmeter (hele oude), maar anders gaat het goed.

Jan-Peter
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 13 augustus 2019, 20:39:34
Bedankt voor je reactie, heb je ook enig idee welke waarde deze potmeter moet hebben?

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 13 augustus 2019, 22:55:33
Hallo PeterC,

Ik gebruik voor bijna alles een 10K potmeter, maar of t de 'juiste' is moet ik morgen even op t werk kijken.

De waarde is ook niet heel erg interessant. Je gebruikt de potmeter als variabele weerstand en niet als spanningsdeler (gebruikt maar 2 pootjes van de 3). Bij een te grote waarde heb je alleen een kleiner effectief regelbereik (draaibereik).

Jan-Peter
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 14 augustus 2019, 22:49:17
Wederom bedankt voor je reactie.

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 24 augustus 2019, 21:02:47
Heren,

De eerste proef is geen succes geworden. Omdat er 2 treinen rondrijden met elk zijn (of is het haar) eigen geluid, hadden we de decoders d.m.v. een relais aangesloten. Hierdoor konden we dus eenvoudig van geluid omschakelen. Het relais heeft 12 contacten waarvan dus 4 moeder contacten en 8 contacten voor de decoder.(De 2 aansluitingen om het relais om te schakelen zitten hier dus niet bij). 2 van de moeder contacten werden aangesloten op de railspanning, de andere 2 waren voor het geluid. We hadden het idee om de loc die niet hoefde te rijden ook van de digitale spanning af te halen, bij nader inzien is dat totaal niet nodig. In ieder geval werkte het zoals gehoopt maar... toen we het relais omschakelden hoorde we een vreemd geluid en even later bleek dat de 1e decoder het begeven had. Bij controle lijkt het erop alsof deze flink heet is geworden. Het omschakelen gebeurd met een 33V voeding (wordt gebruikt voor Ptt relais)met daartussen een stepdown omdat het relais maar 24 V is. Kan het omschakelen van het relais hier nu de oorzaak van zijn of moeten we het in een andere hoek zoeken? We hebben de aansluitingen ook gecontroleerd doch daar hebben we niets vreemds aan kunnen ontdekken. Voor alle duidelijkheid er wordt gereden met een Muiti Mouse van Roco, dus geen computer besturing.

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 27 augustus 2019, 21:01:12
Heeft er niemand een idee waarom een decoder, die op deze wijze is aangesloten, heet kan worden? Of kan er een andere reden zijn dat de decoder het begeven heeft?

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 27 augustus 2019, 21:36:33
Hallo Peter,

Even voor mijn eigen begrip: Van de multi-mouse gaat een set draden naar de baan, en een tweede set draden via twee polen van een relais naar de decoder (zwart+rood). De luidspreker uitgang van de decoder zit via een tweede paar polen naar de versterker.

Jan-Peter
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 27 augustus 2019, 21:47:50
Een tekening zou eea verduidellijken.
Maar kan het zijn dat de geluidsuitgang van een (actieve) decoder onbelast was?
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 27 augustus 2019, 22:09:53
Heren,

Erg prettig een reactie te krijgen. Ik heb een tekening bijgevoegd, hopelijk is deze duidelijk genoeg. (NS1220) Het is mogelijk geweest dat tijdens het omschakelen van het relais de eerste decoder nog een beetje actief was.

https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoders1.png

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 27 augustus 2019, 22:15:39
...de eerste decoder nog een beetje actief was...
Met misschien een onbelaste geluidsuitgang?
Ik weet niet hoe gevaarlijk dat is voor een sounddecoder maar veel versterkers verdragen het niet.
Mocht dit idd de reden zijn dan is dat te voorkomen door elke decoder zijn eigen load van 8Ω (of wat je ook hebt gebruikt) te geven.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 27 augustus 2019, 22:28:51
Hm... zoals het nu aangesloten was werd ook de spanning van de rails meteen afgeschakeld, kan dit dan toch nog de oorzaak zijn geweest? Wat bedoel je precies met "eigen load"
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 27 augustus 2019, 23:13:34
De weerstand die het speakertje van de decoder vervangt. Over die weerstand krijgt de versterker zijn signaal.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 28 augustus 2019, 02:05:02
Hallo Peter,

Bedankt voor de tekening.
Als even eens de spanning van de baan ging, en decoder warm, dan klinkt het als een kortsluiting. En een flinke ook als de Multi-muis de spanning van de baan haalt.

Domme vraag misschien, maar de zijn de overige draden van de decoder er af gesoldeerd, zit daar mogelijk een laag ohmige  verbinding?

De interne decoder versterker zal ongetwijfeld zijn opgebouwd uit een opamp versterker, het plotseloos verwijderen van de luidspreker (koptelefoon, schakelen van relais) gebeurt vaak bij mobiele telefoons zonder problemen.
(Overpeinzing: Je gaat van opamp naar opamp, elektrische ingangsweerstand oneindig, voltage sturing)

Jan-Peter
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 28 augustus 2019, 22:28:51
Jan-Peter,

de draden zijn eraf geknipt, bewust gedaan, zodat er geen contact tussen de losse draden kon ontstaan. Voor alle duidelijkheid, we gebruiken dus een versterker set welke je ook op de computer aansluit voor een mooier geluid. Deze bestaat dus uit 2 kleine boxen en een wat grotere basbox. We sluiten dus de geluid draden middels de jack plug aan op de versterker.

PeterC.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jack Black (NS1220) op 28 augustus 2019, 22:43:45
Ah ja, dan heb je geen aparte weerstand als belasting.
Het is de manier die Jan-Peter beschreef in Reactie #3 volgens mij.
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 29 augustus 2019, 20:21:14
Jan-Peter,

Ik heb een tekening gemaakt naar aanleiding van jouw opmerking in reactie #3. Zou je er naar willen kijken en graag reageren of ik het zo goed begrepen heb. De weerstanden hebben dan ieder een waarde van 20 Ohm.

PeterC

https://images.beneluxspoor.net/bnls/Decoder-aansluiting.png

Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 29 augustus 2019, 21:36:27
Hallo Peter,

Ja gekeken en gereageerd; Klaar.  ;D

Aan de hand van onderstaand plaatje (org. peter):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dec-Hifi_fault.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dec-Hifi_fault.png)
Twee puntjes:
1. Van mijn vriend Kirchhoff (zijn tweede sonnet) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitswetten_van_Kirchhoff) heb ik geleerd dat de twee weerstanden samen kunnen worden genomen voor de afsplitsing.
2. De functie van de kontakten van de mini-jack zijn anders, namelijk:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Corrected.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Corrected.png)

Nou moet ik nog eens nameten of een van beide zijde van luidspreker uitgang aan de decoder interne massa hangt*. Maar nu is de uitgang van decoder met een zijde via de stereo laagohmig kort gesloten. En dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de decoder.

Met een tweede identieke decoder kan het nog spannender worden.

Jan-Peter
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 29 augustus 2019, 21:45:10
Jan-Peter,

bedankt voor je snelle reactie. Moet ik nu eigenlijk vaststellen dat het op deze wijze niet goed kan gaan werken of lees ik dat verkeerd?

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 29 augustus 2019, 23:32:35
Hallo Peter,

Je hebt op pijnlijke manier vastgesteld dat op de manier die jij gebruikt hebt om de boel aan te sluiten niet werkt.

Je moet heel consequent de beide luidspreker aansluitingen gescheiden houden zodat er geen verbinding is tussen de twee polen zonder een verbruiker er tussen. En ondanks dat de mini jacks (of gewone jacks) al jaren bestaan, checken waar de afscherming zit (massa) en waar het signaal (waar de versterker welke aansluiting verwacht).

Jan-Peter
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: PeterC op 30 augustus 2019, 13:43:28
Hallo Jan-Peter,

Och ja al doende leert men,(en betaalt men er leergeld voor ;D). Hoofdzaak is dat we het wel goed werkend krijgen en mede door de hulp hier op het forum denk ik dat we dat wel voor elkaar krijgen. Bedankt in ieder geval voor je reactie en hulpvaardigheid.

P.s. de tekening die ik gemaakt had beeldde eigenlijk de contrajack plug uit.

PeterC
Titel: Re: Geluid sounddecoder naar versterker
Bericht door: Jan-Peter op 30 augustus 2019, 14:23:40
Peter:
Citaat
P.s. de tekening die ik gemaakt had beeldde eigenlijk de contrajack plug uit.

Ja, dat had ik begrepen, bij mij zijn dat dus de blauwe boogjes tegen de jack aan.

Jan-Peter