BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Gerrit F op 11 juli 2019, 21:26:30

Titel: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Gerrit F op 11 juli 2019, 21:26:30
Ergens in de afgelopen winter ben ik begonnen met het verbouwen van (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3335.jpg)deze (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3335.jpg) kit van Faller.
Hiervoor wou ik niet het bijgeleverde brugdek gebruiken. Deze is namelijk uitgerust met wafelplaat en ik wil er een met planken er in.
Hiervoor moest er dus nieuw spoor worden gemaakt met groefrail. Nu zijn er op het forum en op het www diverse opties te vinden maar ik wou toch proberen of ik zelf wat in elkaar kon flansen.
Uiteindelijk is (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3334.jpg)dit (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3334.jpg) het geworden.
Kenners van de bouwdoos zullen misschien al opmerken dat ik het frame van het brugdek heb omgekeerd. Dit heb ik gedaan om meer hoogte te krijgen als ik de zijstukken er op monteer.
Voor het maken van de groefrail heb ik gebruik gemaakt van 2 spoorstaven welke ik uit een stuk rails van Roco heb gepeuterd.
Voor zeg maar de zijflens van de groefrail ben ik op zoek gegaan naar messing hoeklijn. Bij mij in de buurt kon ik in het assortiment van K&S Precision Metals het juiste profiel vinden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3327_3.jpg)Messing hoeklijn (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3327_3.jpg)
Om al dit aan elkaar te solderen zonder je vingers er bij op te bakken heb ik van een stuk aluminium hoeklijn een (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3328_1.jpg)klem (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3328_1.jpg)
gemaakt waarin ik de heleboel vast kon zetten om het vervolgens met de brander, fosforzuur en harskernloze tin de boel aan elkaar zetten.
Voor een volgende ronde maak ik nog een paar malletjes om de boel beter uit te kunnen lijnen. Nu heb ik dat uitlijnen met veel gepriegel handmatig gedaan. Wil ook wel maar is erg omslachtig.
Malletjes maken gaat nu overigens wel een stuk makkelijker daar ik al een deel groefrail heb en die is wonderwel goed geslaagd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3332.jpg) (y) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3332.jpg)

Laatste puntje voor diegenen die ook op deze wijze groefrail willen gaan maken is dat als men klaar is en de rail op de juiste plek is vastgemaakt dan nog wel even de, althans in mijn geval, de drie messing koppelstukjes doorslijpen.  ;)Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: WeKra op 11 juli 2019, 23:37:37
Mooi idee! Is de ruimte tussen spoor en contralaf voldoende voor de flens? Nog voldoende marges/speling enzo?
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Tulpendaal op 12 juli 2019, 06:01:53
Mooi strak (y)
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Gerrit F op 12 juli 2019, 08:10:55
Zo op het oog past het mooi.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3341_2.jpg)links (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3341_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3342_1.jpg)rechts (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3342_1.jpg)

Rail hoeft maar enigszins schuin te liggen en het wielstel rolt er vanzelf af.
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Ronald Koerts op 12 juli 2019, 09:11:33
Netjes gedaan Gerrit! Dat ziet er op het oog wel goed uit.  (y)
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: WeKra op 12 juli 2019, 12:17:29
Absoluut! Misschien nog wel de beste oplossing voor groefrail die ik tot nu toe heb gezien. Als je kleine gleufjes inslijpt om de 1 centimeter, kan je het ook in bochten leggen.

Gerrit, vertel alleen nog even welke maat profiel je hebt gebruikt
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Gerrit F op 12 juli 2019, 16:00:13
Ik had nog wat Roco 42410 liggen.

Volgens Conrad zou deze rail een hoogte van 2,1 mm hebben. Op de site van Roco zelf kan zo 1, 2, 3 geen specs vinden.
Heb het nog even nagemeten en die 2,1 klopt wel.

Maar je kunt uiteraard ook voor een andere railhoogte kiezen. Je moet dan op zoek naar een passend L-profiel of hoeklijn die binnenwerks net zo hoog is als de rail.

Het messingprofiel welke ik heb gebruikt meet 2,5 mm buitenwerks.wanddikte 0,45 mm. Maar het zal wel een inch maat zijn want het profiel komt uit de USA.
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Falkenberg op 13 juli 2019, 08:47:39
Best netjes gemaakt. Alleen ligt er op een brug geen groefrail maar geleiderails aan de binnenzijde van de rails. Andere constructie voor een ander doel. Groefrail is bedoeld om de straat(stenen) van de rails weg te houden, geleiderails om de trein te geleiden mocht deze op de brug ontsporen. Andere krachten die ervoor zorgen dat de constructie ook aanzienlijk anders is.

Dirkjan
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Gerrit F op 13 juli 2019, 09:04:45
Dan moten we nu even speuren naar de juiste benaming. (y)

Hoe zit dat met bruggen waarbij het brugdek vol gelegd is met planken?
Er waren/zijn bruggen waar niet alleen de trein of tram over heen gaat/ging.
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Pauldg op 13 juli 2019, 09:46:13
Nou Gerrit, dat wordt dan een trambaan  :)
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Gerrit F op 13 juli 2019, 09:52:08
 ;D
In Assen lag vroeger een rolbasculebrug waar zo wel de trein richting Friesland als ook al het overige verkeer over heen ging. Nee het hoeft dus niet direct een trambaan te worden.  ;)
Die brug is dan ook de inspiratiebron.
Helaas zijn de foto's van deze brug vanwege brakke wetgeving niet meer op het www te vinden. Alleen nog wat kleintjes en een schaalmodel. 
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Sven op 13 juli 2019, 10:49:12
Ziet er mooi uit.  (y) Bij een spoor alleen maar recht door en zonder wissels is het gebruikte systeem uiteraard wel relatief simpel.

Als je kleine gleufjes inslijpt om de 1 centimeter, kan je het ook in bochten leggen.
Waar heb ik dat idee eerder gezien?  ;D ;) Je kunt er handmatig nooit kleine gleufjes inslijpen die onzichtbaar zijn. Dat gaat met etsen, maar handmatig wordt niet hetzelfde. Voor bochten zou ik het door een railbuiger halen. Weet niet of dat mogelijk is en of het L profiel niet te sterk is, maar ik schat zo in dat dat wel kan. Overigens is de contrarail dan wel erg dik. Dat is soms wel zo, maar niet standaard.
Titel: Re: Zelfbouw groefrail (straatspoor)
Bericht door: Gerrit F op 13 juli 2019, 11:19:26
Ik denk dat bij het buigen van wat ik heb gemaakt, uiteindelijk de soldeerverbinding de zwakste schakel zal zijn en dat die dan ook loslaat.
wat je wel zou kunnen doen is eerst de hoeklijn aan een zijde uithameren of ook wel bekend onder strekken.
Op youtube staat staat dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=22rm2rhQHZ4) van iemand die het met een brander en een mal doet.
Rail in dezelfde vorm buigen, solderen en dan heb je je bochtje.