BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: MathynK op 13 mei 2019, 13:19:23

Titel: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 13 mei 2019, 13:19:23
Afgelopen weekend had ik weer eens écht een vrij weekend en dat betekent bouwen! Nu had ik even geen zin in resin en secondelijm (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=87725.0), dus ben ik even mijn kast ingedoken op zoek naar een leuk kitje.

Ik heb de afgelopen maanden een aantal messing bouwpakketten van rijtuigen bij elkaar gesprokkeld. Om te beginnen een Philotrain C10c. Ik heb nog nooit een rijtuig in elkaar gebakken maar had er na de vorige bouwsels wel vertrouwen in. Aangezien de wanden en het dak bij deze kit al zijn voorgevormd leek mij dit een verstandige start. Ik kijk toch nog een beetje op tegen het buigen van zijwanden en daken... :-\

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190224-aanwinsten.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190224-aanwinsten.jpeg)
Deze kit dus!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_001.jpg)
Zoals de bouwbeschrijving ook aangeeft ben ik begonnen met de bodemplaat. Het vouwen van de diverse delen ging vrij gemakkelijk in de bankschroef, met twee lange aluminium hoekprofielen waartussen de plaat werd geklemd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_002.jpg)
Alle vouwnaden even nagelopen met wat tin, wordt het toch iets steviger van.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_003.jpg)
Interieur krijgt al vorm. Hier liep ik later wel tegen de lamp aan! De banken zijn vrij breed en komen precies tot de zijrand van de bodemplaat of net iets verder. Dit resulteerde later in een kap die niet mooi aansloot. Ik heb de banken iets meer naar het midden gedrukt zodat deze niet bij de rand uitsteken. Het is een minimaal verschil maar zorgt er nu wel voor dat de kap mooi aansluit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_005.jpg)
Diverse onderdelen aan de onderzijde vastgezet. Na deze stap geeft de handleiding aan om de onderste rij treden vast te zetten. Dit heb ik bewust niet gedaan en deze klus bewaar ik voor een later stadium. Ik wil eerst de kap goed sluitend op het onderstel krijgen en daarna de lipjes strak tegen de rand van de zijwand leggen. Hierdoor voorkom ik ten eerste dat de lipjes in de weg zitten bij het plaatsen van de kap en ten tweede sluiten de lipjes straks wel mooi aan. 

We zijn lekker op weg ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Eric B op 13 mei 2019, 13:27:54
Hierbij ga ik je maar eens op de vingers kijken  :)

Vraagje: Is de 15C kit ook met hoge klasseborden te bouwen of alleen met lage?
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: HaHoHo op 13 mei 2019, 13:44:51
Hallo Mathyn,

veel plezier met het bouwen van deze kit! Ik heb er ook een aantal in elkaar gezet; ze zijn goed te bouwen.

Ik weet niet of je de wagen wilt gaan voorzien van kortkoppelmechanismen? Zo ja en mocht je zoeken naar een manier om dat te kunnen realiseren, zie dan bijvoorbeeld deze pagina op mijn site (https://mwpl-pegasus.weebly.com/boven-de-wagenbodem.html).
Moet de wagen ook op een 'normale' modelbaan kunnen rijden (dus met redelijk krappe bogen), hou dan de uitslag van de draaistellen goed in de gaten; ze raken snel de langstreden. Ik heb een aantal verbindingen tussen bodemplaat en langstreden moeten veranderen om de draaistellen genoeg ruimte te geven en heb zelfs andere koppelhouders gefabriceerd; zie deze pagina (https://mwpl-pegasus.weebly.com/aanvullingenverbeteringen.html).

Groetjes,
Hans.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 13 mei 2019, 16:04:52
@Eric: deze kit heeft geen geëtste borden op de zijwand. Je kan de klassenummers dus op elke plek plaatsen die je maar wilt. Zelf ga ik voor een naoorlogse versie, dus worden ze hoog geplaatst.

@Hans: dankjewel! Tot nu toe is het een vrij simpel kitje en bevalt het goed. Wel zitten er een paar onvolkomenheden in, maar daar kom ik nog op terug. Een kortkoppeling gaat er zeker komen. Ik denk in de vorm van een symoba aangezien ik die nog in de kast heb liggen. Ik heb daar al wat ideeën over, maar een referentie is altijd prettig. Waarvoor dank (y). Wat een mooie site trouwens! Daar staat een hoop inspiratie op.

Dan nog een algemene vraag: heeft iemand een foto van een naoorlogse C10c (ex. SS)??? Tot nu toe heb ik nog niks gevonden en helaas is het boek De Erfenis nog niet in mijn bezit.
Ik zoek beeldmateriaal om een aantal punten te kunnen achterhalen:
- exacte plaatsing opschriften, kan ook wel met foto's van het Philo model
- vorm van handgrepen tpv deuren
- trap aan de kopse kant: ik weet dat deze is aangepast of weggehaald. Is deze helemaal weggehaald, of is er nog een klein stukje trap overgebleven zoals ook op andere type rijtuigen voorkwam?

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Eric B op 13 mei 2019, 16:14:38
Kijk dat is informatie waar ik blij van word  ;D
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 13 mei 2019, 18:25:08

Dan nog een algemene vraag: heeft iemand een foto van een naoorlogse C10c (ex. SS)???


Hoi Mathyn,

Over grootspoor-foto's heb ik je een PB gestuurd. Hieronder vast een plaatje van wat ik heb gebakken van deze kit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Philotrain-C10c-6129.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Philotrain-C10c-6129.jpg)

Omdat de opschriften van Philotrain nogal sober zijn, heb ik een setje rijtuigopschriften van MK Modelbouwstudio gebruikt. De "niet roken" bordjes heb ik zelf geprint op een stickervel, uitgesneden en opgeplakt.


- trap aan de kopse kant: ik weet dat deze is aangepast of weggehaald. Is deze helemaal weggehaald, of is er nog een klein stukje trap overgebleven zoals ook op andere type rijtuigen voorkwam?

Gr, Mathyn

De trap aan de kopse kant is bij de naoorlogse versie vervallen, evenals het bordesje aan de andere kant. (bron: Philotrain)

Grtz, Ton
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: zuylen op 13 mei 2019, 19:02:29
Ziet er mooi uit! (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 14 mei 2019, 09:50:36
Prachtig gebouwd Ton, zo ver moet ik nog maar zien te komen ;)
In ieder geval bedankt voor het mooie voorbeeld.

__________________________

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_006.jpg)

We gaan door met de kap. Het vouwen van de wanden ging verrassend makkelijk. Bij de eerste poging had ik de zijwand in de bankschroef gezet. Vouwen gaat in dat geval erg moeizaam aangezien het dak maar weinig messing houvast heeft om te vouwen. Het ging ook niet strak (uiteraard.... ::)) Daarom al snel de kap omgedraaid en het dak ingeklemd. Daarna was de kap binnen enkele seconden gevouwen. Al doende leert men ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_007.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_007.jpg)

Vanwege de afwezigheid van een M1,4 tapje heb ik besloten de schroefgaten met een 1,5mm boortje uit te boren en daarna M1,4 moertjes te solderen. Over het algemeen heeft dit mijn voorkeur boven een tapje in een dun plaatje messing. Er is altijd een risico dat het na verloop van tijd dolgedraaid wordt...
Overigens, binnenkort heb ik het M1,4 tapje toch wel nodig... Anders kan ik de draaistellen niet vastschroeven ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_008.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_008.jpg)

Ik heb eerst de beide kopwanden en de wanden ter plaatse van het toilet geplaatst. Deze volgorde was bewust. De twee tussenwandjes vlak achter de kopwand waren namelijk niet erg maatvast... Vooraf controleren van de maatvoering is dus echt heel belangrijk! In eerste instantie was de buitenwand strak op de tussenwand gesoldeerd en dat resulteerde in een dikke knik in de wand. Daarna de brander er even opgezet en ik zag de buitenwand weer netjes terug schieten naar 'rechte' positie. De ontstane kier maar dicht gesolmuurd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_009.jpg)

Even passen op het onderstel ging goed. Het begint al op een C10 te lijken!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_010.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_010.jpg)

Dan naar het dak, wat een !%(*@^$$#^@@#%^ was dat! (Lees een hoop gevloek)
Op bovenstaande foto is te zien dat het voorgevormde dak NIET goed aansloot. Voor de foto gaf ik al behoorlijk wat druk en het dak wilde ook met die druk gewoon niet aansluiten. De scherpe vouw begon gewoon te vroeg....
Ik heb dit opgelost door in eerste instantie de vouw iets te verminderen en daarna te verplaatsen. Met een hoop geduld, elke keer weer inklemmen tussen twee hoekprofielen, corrigeren en weer passen en daarna weer iets corrigeren en weer passen (etc.), is het gelukt om het dak passend te krijgen. Zonder enige druk op het dak te geven zag het er zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_011.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_011.jpg)

Het is gelukt om de ronding heel strak te houden, je ziet dus geen vouwnaden, knikken, deuken of andere storende elementen in het dak!

Inmiddels zitten de eerste dakluchters op het dak en is het dak aan de bak gesoldeerd volgens de methode die Philotrain beschrijft. Dit ging verrassend simpel. Helaas ben ik ook tot de ontdekking gekomen dat de kit incompleet is. Ik mis twee ventilatoren torpedomodel en twee ventilatoren vaasmodel... Er waren ook al een aantal onderdeeltjes van de gietboom afgeknipt.  ???. Vooralsnog moet ik deze onderdelen bestellen voor een aantal andere kitjes, dus een probleem is het niet. Het is wel jammer dat ik de kap hierdoor voorlopig niet af kan maken.

Kleine kanttekening: het valt mij op dat bij het Philotrain model en het model van Ton er geen vuldoppen op de watertank zitten. Lijkt mij dat deze er wel op moet? Ik zal eens naar de bouwtekening in Het Utrechts Archief zoeken. Daar staat het wel op.

Volgende keer meer foto's!

Groet, Mathyn
 
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Ivo tB op 14 mei 2019, 11:27:42
Helaas is het zo dat meestal de daken van Philotrain kits niet passen op de zijwanden. Maar je hebt het goed opgelost.

Nog een tip voor de handgrepen naast de deuren: die moeten aan de boven en onderkant rond zijn. Volgens mij heeft TonM dat ook gemaakt, maar Philotrain tekent het meestal als rechte handgrepen. Is een typisch ding voor Staatsspoor rijtuigen.

Zie onderstaand model:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tM_NS-C10c_P3022379.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tM_NS-C10c_P3022379.jpg)

Dit is overigens geen Philotrain model, maar een eigen productie van TM EB (Ingenium)

mvg,
Ivo
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 14 mei 2019, 17:09:38
Watervuldoppen horen er wel bij.
Kit 870/70107

Gerard
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 14 mei 2019, 19:46:13
De kopladders werden in/vanaf 1929 ingekort, werden ze daarna nog wel verwijderd?
Die vuldoppen, Philotrain 570/70107, zijn in het echt niet helemaal zichtbaar, alleen de deksels daarvan zijn nog te zien bovenop de waterbak. De rest van de watervuldop zit daaronder verstopt. Dus een klein rond plaatje volstaat.


Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: AB 7216 op 15 mei 2019, 07:28:14
De koptrappen zijn vanaf 1929 ingekort, maar zeker niet verwijderd.
Je kunt anders niet meer bij de noodremkleppen komen die onder de dakrand zitten.

Op diverse foto´s van naoorlogs materieel, zie je de halve trappen nog.
Nu lijken bijna al mijn foto´s van de SS C10c vanaf de kant van de verlichtingsbediening genomen te zijn, maar toch.

Groeten Arjen
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 16 mei 2019, 11:39:52
@Ivo; dankjewel! Ik wist niet dat dit een bekend euvel was... Zou toch niet mogen voor de prijs van de kits :-X Aan de andere kant, het is natuurlijk wel 100% handwerk.
Die handgrepen zagen er al niet helemaal recht uit. Het is mij nu wel duidelijk hoe ze gevormd moeten worden. Alleen nog even bedenken hoe ik dit 20x kan reproduceren zonder grote verschillen. Zie ik nou goed dat de handgrepen bij Ewout blank zijn gehouden? Of zijn deze na het spuiten met metaalverf aangestipt?

@Gerard & Stephan, die waterdoppen zijn een leuke discussie. Ik zie op de tekeningen het volgende:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_012.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_012.jpg)
Bron: Het Utrechts Archief

De vuldoppen van Philotrain zijn wel het juiste model denk ik, alleen horen deze verzonken in de plaat gemonteerd te worden. Nu heb ik twee onderdelen aan een van de gietbomen zitten die sterk lijken op het dakventilator type cilindrisch model. Met enig vijlwerk komen deze zeer goed in de buurt van een rond dopje. Deze twee onderdelen zie ik overigens nergens terug komen op de bouwtekening van Philotrain en beschouw ze daarom als 'overgebleven' onderdelen... en daarom geschikt ;D

@Arjen, jij geef dus aan dat de trappen er (gedeeltelijk) wel op moeten bij een naoorlogs model, eigenlijk net als op het vooroorlogse model van Ewout(zie foto van Ivo). Dat is leuk! ;D

Twee nieuwe puntjes voor mijn onderzoek:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_013.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_013.jpg)
Bron: HUA
Ik ben geïnteresseerd naar de functie van deze kraan en eventueel een referentiebeeld. Er is in de kopwand ook een leiding geëtst volgens het verloop op deze tekening. Bovendien zit er een gaatje. Maar op de bouwtekening wordt er geen aandacht aan besteed en een onderdeel heb ik er ook niet voor.

EDIT: het lijkt mij een oud type luchtslang/kraan zoals deze waren gemonteerd voordat de slangen op de bufferbalk kwamen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_014.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_014.jpg)
Ik ben ook wel nieuwsgierig naar het verloop van deze leiding op het dak. Maar of ik dat kan achterhalen betwijfel ik...

Dan nog even de stand van zaken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_015.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_015.jpg)
Het dak zit vast en de onderdelen op het dak zijn zo goed als allemaal geplaatst. Ik mis nog een paar onderdelen die pas geplaatst kunnen worden nadat ik deze besteld heb.

Helaas, vanwege de deadlines van een aantal schoolopdrachten, gaat het model nu weer even de kast in. Zodra ik weer wat tijd heb ik ga ik verder.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Ivo tB op 16 mei 2019, 12:56:32
Die handgrepen zagen er al niet helemaal recht uit. Het is mij nu wel duidelijk hoe ze gevormd moeten worden. Alleen nog even bedenken hoe ik dit 20x kan reproduceren zonder grote verschillen. Zie ik nou goed dat de handgrepen bij Ewout blank zijn gehouden? Of zijn deze na het spuiten met metaalverf aangestipt?
Mathyn, voor het gelijk houden van de handgrepen maak ik altijd een mal. Neem een stukje messing plaat (resten van de etsplaat) en boor daar op de juiste afstand van de 2 rondingen 2 gaatjes. Door de gaatjes soldeer je haaks op het oppervlak 2 draadjes van 0,4 mm . Dan kun je daarom heen de handgrepen buigen en heb je ze allemaal even lang. Daarna haaks omzetten aan de uiteinden om door de gaatjes in de bak te passen.

Het mooiste zijn natuurlijk blanke messing handgrepen die je ook nog oppoetst. Ewout denkt dat ik dat altijd doe. Maar je kunt ook ze naderhand met de hand met messing lak aantippen. Dat heeft Ewout gedaan en ik recent ook. Het maakt wel verschil. Als je draad gebruikt is het makkelijker ze blank metaal te houden, maar voor het gemak (en dat maakt echt een enorm verschil) heeft Ewout net als MK meestal geëtste messing handgrepen. Dat werkt wel zo snel, maar doordat je dan een meer rechthoekig stuk metaal krijgt is dat lastiger schoon te houden en al haast niet meer te poetsen.


mvg,
Ivo
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 16 mei 2019, 17:13:52
De koptrappen zijn vanaf 1929 ingekort, maar zeker niet verwijderd.
Je kunt anders niet meer bij de noodremkleppen komen die onder de dakrand zitten.

Op diverse foto´s van naoorlogs materieel, zie je de halve trappen nog.
Nu lijken bijna al mijn foto´s van de SS C10c vanaf de kant van de verlichtingsbediening genomen te zijn, maar toch.

Groeten Arjen

Philotrain zelf heeft destijds de gebouwde versie met hooggeplaatste klasseborden uitgebracht (15C), zonder de trappen.
In de bouwbeschrijving bij de oorspronkelijke kit staat over de te bouwen uitvoering "uit de vijftiger jaren met hooggeplaatste klasseborden" dat bij die versie : ".... vervalt aan de ene kopkant de trap en aan de andere kant het bordesje.

Nu kan Philotrain het natuurlijk ook mis hebben gehad, maar ik heb zelf nog geen foto's gezien van een C10c (ex-SS) met hoge klasseborden met halve trap. En ik geloof niet dat ze het bij Philotrain zomaar uit de duim hebben gezogen.

Maar goed, het wachten is natuurlijk op een foto waarop e.e.a. duidelijk te zien is.

Grtz, Ton

Edit: Toch nog even gaan spitten.
Blz. 68 van het boek "Met de trein door Nederland 1947-1986". Op de bovenste foto is de bedoelde kopwand te zien. Zonder trap, maar wel met twee opstaptreden.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 16 mei 2019, 17:49:30
Apart dat ze bij andere rijtuigseries de trap wel lieten zitten, kijk maar op blz. 237 in hetzelfde boek.
Misschien werd het per rijtuig bekeken; te rot dan eraf en plaatsen tredes en is het nog goed dan laten zitten.

Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: AB 7216 op 16 mei 2019, 17:59:18
Van de C10c zijn er weinig foto's die van de juiste kant genomen zijn, maar er zijn meerdere foto's van ex staatsspoorrijtuigen met hoge klasseborden en halve trappen.  Ik heb een mooie foto uit 1946, nog wel met lage borden, maar wel met halve trappen. Bij het verplaatsen van de borden naar boven zijn de trappen echt niet afgenomen, daar je niet meer bij de noodremkleppen kon komen. (foto uit railhobby oktober 1983)

@mathyn schreef;
Ik ben geïnteresseerd naar de functie van deze kraan en eventueel een referentiebeeld. Er is in de kopwand ook een leiding geëtst volgens het verloop op deze tekening. Bovendien zit er een gaatje. Maar op de bouwtekening wordt er geen aandacht aan besteed en een onderdeel heb ik er ook niet voor.

De leiding op de kopwand loopt naar de twee noodremkleppen links en rechts van de dakrand. Dit zijn de vierkante doosjes die ja al hebt gemonteerd.
Hiertussen zit een horizontaal draadje, wat je door de twee gaatjes met een dun draadje kunt vastzetten

Voor de leiding op het dak, kun je kijken naar andere rijtuigen uit die tijd met gasverlichting. het pintsch gasverlichtingssyteem was bijna bij alle rijtuigen standaard.
Hierbij een dakfoto van de SS C8c uit het spoorwegmuseum, met de gasleidingen zichtbaar.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20150711_14_26_40_Pro.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20150711_14_26_40_Pro.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20150711_14_28_13_Pro_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20150711_14_28_13_Pro_1.jpg)

Groeten Arjen
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: AB 7216 op 16 mei 2019, 18:01:15
bedankt voor de tip, zit nu ook in het boek te bladeren  (y)

Arjen
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 16 mei 2019, 18:41:25
Apart dat ze bij andere rijtuigseries de trap wel lieten zitten, kijk maar op blz. 237 in hetzelfde boek.
Misschien werd het per rijtuig bekeken; te rot dan eraf en plaatsen tredes en is het nog goed dan laten zitten.

Stephan.
Ze zullen vast wel hebben gewacht tot zo'n rijtuig voor iets anders naar de werkplaats kwam.

Grtz, Ton

Verstuurd vanaf mijn SM-T530 met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Rob Bennis op 16 mei 2019, 18:48:36
Mag ik een vraag stellen aan de experts.  Er wordt hier gesproken over een vuldop op de waterreservoirs. Kan dit niet een ontluchtingspijp zijn?

Het vullen van een watertank van boven klinkt logisch maar hoe wou je dit doen als je de trappen naar boven hebt verwijderd en bovendien hangt er vaak nog een waslijn met 1500 volt erboven. Klinkt niet erg logisch.
Het lijkt mij dat dit gedaan werd met een wateraansluiting ergens op de stelbalk. Dan kan je dit doen vanaf het maaiveld met een gewone waterslang. Net zolang vullen totdat er een overlooppijp begint te stromen.

Of zie ik het verkeerd

Rob
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 16 mei 2019, 18:59:04
Dat zie je niet verkeerd. Er zijn foto's van houten rijtuigen die later zijn aangepast op de manier die jij beschrijft.
Overigens heb ik zulke foto's niet gezien van een C10c, maar bijvoorbeeld wel van ex-HSM A3B5's.
Hoeveel rijtuigen wel of niet op die manier zijn aangepast? Geen idee.

Of bij het aanbrengen van zulke leidingen ook de vuldoppen zijn vervangen door ontluchters, weet ik niet. Helaas zijn foto's van de bovenkant van houten rijtuigen erg zeldzaam.

Grtz, Ton

P.S. Ik ben geen expert. Hooguit heb ik mij iets meer dan gemiddeld in dit materieel verdiept.

Verstuurd vanaf mijn SM-T530 met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 16 mei 2019, 20:46:37
Wat een ontzettende leuke discussies ontstaan er nu! (y)
Mijn notities na enig speurwerk:Het boek 'Met de trein door Nederland' heb ik hier liggen, dus dat er maar eens open geslagen. (Had ik eerder moeten doen).
Ik heb een aantal bevindingen gedaan:

Dakleiding
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_016.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_016.jpg)
Bron: Albers, L. (2018). Met de trein door Nederland (tweede druk), bladzijde 17.

Hier is, naar mijn vermoeden, een C10c te zien. Jaartal 1953. Hier is duidelijk het verloop van de dakleiding te zien. Interessant is dat het lijkt alsof de deksel boven het waterreservoir glad is. Dat zou betekenen dat er geen vuldop aanwezig is! Misschien hebben de C10c's dan toch de aanpassing gehad waar Rob en Ton over schrijven.

Kopwand
Ja dit is een dingetje...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_018.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_018.jpg)
Bron: Albers, L. (2018). Met de trein door Nederland (tweede druk), bladzijde 144.

Dit is een foto uit 1948. De vermelde foto van Stephan op blz. 237 komt uit 1950. Om even op zijn vermoeden in te gaan, ik denk dat dit wel klopt. Een trap weghalen zal vast geen goede reden zijn geweest om een rijtuig tijdelijk uit dienst te nemen in tijden waar er tekorten waren en de NS druk bezig was met de wederopbouw. Dat er na de oorlog nog korte trappen waren bewijst ook bovenstaande foto. Om door te gaan, ik vermoed dat dit een SS C10c is. Dit baseer ik op het dak. De meeste dakventilatoren zijn op dit dak afwezig, maar als je ver genoeg inzoomt zie je wel zwarte plekken. Ik zie in het midden van het dak een waterreservoir, daarnaast denk ik, gelet op de onderlinge afstand, 5 rijen met ventilatoren/zwarte plekken te tellen. Stel dat het 4 rijen zijn, dan zou het een 8deurs bak zijn, maar een B8c, AB8c of NCS B8c kan het niet zijn gezien de plek van het waterreservoir noch de vorm van de dakrand. Een NCS C10c is het ook niet aangezien de ronding ter plaatse van de dakranden scherper wordt. Naar mijn weten blijft dan alleen een SS C10c over... ::)

Dan gaan we door met onderstaande:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_017.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_017.jpg)
Bron: Albers, L. (2018). Met de trein door Nederland (tweede druk), bladzijde 68.

Deze foto werd reeds opgemerkt door Ton. Een C10c kopwand vastgelegd in 1952.
Paar aandachtspunten:
- Trap weg, leuningen in andere vorm teruggeplaatst!
- Twee treden aangebracht om zo bij de noodremkleppen te kunnen komen
- Noodremleiding is verplaatst! Oorspronkelijk liep deze aan de linkerzijde van de linker rib en aan de onderzijde met een bochtje. In deze situatie loopt de leiding aan de rechterzijde(meer naar het midden) en recht naar beneden. Achter de bufferbalk langs???
- Er is vlak onder de sluitseinhouders een tweede horizontale stang geplaatst.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 16 mei 2019, 21:05:54
Goed bezig chef! (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 16 mei 2019, 22:03:21
Intussen denk ik dat het veilig is om aan te nemen dat er in die laatste jaren een heleboel variaties waren.
Dat maakt het moeilijker om precies uit te vogelen "hoe het moet". :-\
Aan de andere kant: als alle variaties voorkomen is ook alles goed.  8)

Overigens, als je naar de kopwand van de kit kijkt, is er helemaal geen rekening mee gehouden dat er trappen, opstaptreden of leuningen worden aangebracht.

Grtz, Ton
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Rob Bennis op 16 mei 2019, 22:20:34
Na wat speurwerk op het Utrechts archief vond ik tekeningen van het onderstel van de C 612-6176.
Hier een uitsnede van de tekening
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderstel-SS-C6125-6176.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderstel-SS-C6125-6176.jpg)
(Inventarisnummer 2261)Link (https://www.hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=921&minr=34148278&miview=inv2)

Op het detail zie ik in de stelbalk staan Afsluitkraan waterreservoir naast de manometer voor gastank. Mijn vermoeden lijkt dus te kloppen.

Rob
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Eric B op 18 mei 2019, 20:14:13
Mathyn, misschien is er in dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=9629.0) ook nog wat te vinden/leren.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gert Arkema op 18 mei 2019, 23:33:19
...Dan gaan we door met onderstaande:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_017.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_017.jpg)
Bron: Albers, L. (2018). Met de trein door Nederland (tweede druk), bladzijde 68.

Deze foto werd reeds opgemerkt door Ton. Een C10c kopwand vastgelegd in 1952.
Paar aandachtspunten:
- Trap weg, leuningen in andere vorm teruggeplaatst!
- Twee treden aangebracht om zo bij de noodremkleppen te kunnen komen
- Noodremleiding is verplaatst! Oorspronkelijk liep deze aan de linkerzijde van de linker rib en aan de onderzijde met een bochtje. In deze situatie loopt de leiding aan de rechterzijde(meer naar het midden) en recht naar beneden. Achter de bufferbalk langs???
- Er is vlak onder de sluitseinhouders een tweede horizontale stang geplaatst.

Groet, Mathyn

Gezien de wat verschoven ogende bufferbalk en de ophoping van sneeuw vermoed ik dat het hier om een C10c met afgenomen remhuis gaat en we kijken tegen precies die plek aan. Dus is het geen normale kopwand, maar heeft er ooit een hut met een remspindel en twee trappetjes naar dat remhuis gezeten. Bij sloop van het remhuis had je dus een helemaal gladde kopwand; de andere zijde was gedecoreerd met opstaptreden enzo.
De Staatsspoorwegen hadden laddertjes aan de kopwanden, de HSM hadden plaatijzeren opstaptreden. Dat zou kunnen verklaren waarom er HSM onderdelen aan een Staats rijtuig zitten; de verbouwing vond plaats in NS tijd. Tenminste, dat vermoed ik.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 19 mei 2019, 00:35:15
Zeker. De schuine handgrepen zijn correct voor een bak met remhuis.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 19 mei 2019, 00:38:50
Ze maakten er een potje van of misschien zelfs een janboel, daarom zijn eind jaren veertig- begin jaren vijftig zo leuk.
Voordeel is, je kan niet snel iets verkeerd doen.

Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 19 mei 2019, 01:31:21
Alleen voor ons ontwerpers is het lastig, wel of geen gaatjes.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Carel Ruysink op 19 mei 2019, 09:21:11
Putjes aan de binnenkant en zelf ad lib doorboren?

Carel.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 19 mei 2019, 14:36:18
Alleen voor ons ontwerpers is het lastig, wel of geen gaatjes.

De meeste messingkits die ik in elkaar gezet heb zijn, als ik het goed heb, oorspronkelijk ontworpen voor 1920-1940 dus is het altijd uitpluizen of er wat veranderd is maar dat heeft ook zo zijn charme, lekker googlen, boeken uitpluizen en eventueel de kit zelf aanpassen.

Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 20 mei 2019, 15:06:52
Ze maakten er een potje van of misschien zelfs een janboel, daarom zijn eind jaren veertig- begin jaren vijftig zo leuk.
Voordeel is, je kan niet snel iets verkeerd doen.

Stephan.

Dát, plus de instroom van veel 'modern' materieel in een rijk pallet aan kleuren maakt het alleen maar leuker.  (y)

@Gert, scherp! Gelijk even aangepast in mijn aantekeningen.

@Ton: nee het is zeker niet zo strikt. Er is voldoende variatie te vinden. Dat Philotrain hier in de kit geen rekening mee heeft gehouden kan ik goed begrijpen. Er zijn grenzen aan wat je kunt tekenen in één etsplaat. Er wordt ook in de handleiding terecht omschreven dat de gaatjes voor de trap zelf afgetekend en geboord moeten worden. De meeste bouwers hebben dit liever dan dat er gaten dichtgestopt moeten worden. Als je op alle variaties antwoord wilt geven zal je een serie van meerdere kopwanden moeten tekenen met de diverse kleine onderlinge verschillen.

Het valt inderdaad op dat het niet zo zwart/wit is. Ik ga in mijn geval voor een kopwand met ingekorte trap en hooggeplaatste klasseborden. Dit vind ik gewoonweg de leukste uitvoering van wat we langs hebben zien komen.

Naast dat ik dit rijtuig bouw ben ik deze en andere kitjes aan het bestuderen over hoe de kit is opgebouwd. Mijn uiteindelijke doel is om zelf ook te gaan tekenen. Zo kan ik deze C10 straks kwijt in een stammetje van meerdere C10's, maar daarnaast ook heel veel ander moois gaan produceren. Het principe van etsen begrijp ik, AutoCAD beheers ik goed, 3D tekenen steeds beter, nu nog de slimmigheden van het ontwerpen in de vingers krijgen. Maar ook dat zal een pas komen op het moment dat ik begin met tekenen en produceren. Enerzijds zijn deze kleine onderzoekjes dus voor de bouw, maar anderzijds ook om straks een goede etsplaat te kunnen maken ;) Mijn uiteindelijke doel? Rijtuigen maken die niet of nauwelijks te verkrijgen zijn en het ontwerpen en bouwen van een paar stomers  ;D ;D. De tijd zal het leren!

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 29 mei 2019, 15:55:01
Soms moet je als modelbouwer gewoon mazzel hebben!!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_020.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_020.jpg)
De schroefgaten voor de schroefjes die het onderstel en de kap koppelen zitten op exact dezelfde afstand als de gaatjes in een kleine Ribu-koppeling. Dus met een kleine Ribu, een ruimertje en nieuwe M1.4 boutjes aan de slag gegaan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_021.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_021.jpg)
Dan krijg je dit (afdekkapje nog niet gemonteerd). Nog net genoeg ruimte tussen koppeling en draaistel. Bovendien een nette uitslag opzij zodat de rijtuigen kortgekoppeld kunnen worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_022.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_022.jpg)
Enige nadeel is dat het nog niet echt buffer aan buffer is. Dus ik ga maar snel die koppelingsschacht inkorten.

Oh en over de buffers gesproken. De originele bijgeleverde verende buffers heb ik terzijde gelegd en vervangen voor de huidige versie die Philotrain levert. Die smoelt naar mijn mening wel wat beter.
 (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_019.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_019.jpg)

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 29 mei 2019, 16:24:42
@Mathyn,

Het is inderdaad mooi dat die schroefgaten precies samenvallen. Toch lijkt het mij niet de ideale oplossing: Als je wilt kortkoppelen, zal de voorzijde van de schacht ongeveer moeten samenvallen met de bufferbalk. Om dat voor elkaar te krijgen moet je bijna de hele schacht afsnijden.

Zelf heb ik altijd gekozen voor het plaatsen van een Symoba binnen in het rijtuig, waarbij de schacht door een rechthoekig gat in de bodem steekt.

Als het je toch lukt, op jouw manier, dan zie ik natuurlijk graag in dit draadje hoe je het gefikst hebt. Misschien scheelt het mij bij volgende modellen wel het nodige freeswerk.

Grtz, Ton

Verstuurd vanaf mijn SM-T530 met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 29 mei 2019, 16:37:20
Hoi Ton,

Ik zit op dit moment even het een en ander uit te testen. Inderdaad zit het mechaniek erg dicht op de bufferbalk. Dit is prima op te lossen door die schacht in te korten, alleen moet de koppeling dan vastgelijmd worden en is daarna niet meer te verwisselen.

Een grote Ribu krijg ik aan de bovenzijde van de bodemplaat niet weggewerkt en die had wel mijn voorkeur. Ik ga nu kijken of ik de kleine Ribu aan de bovenzijde goed geplaatst krijg. Het probleem is dat het interieur in de weg zit.... Ik wil liever zo min mogelijk breken, zagen en frezen.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 29 mei 2019, 16:55:11
Mathijn,

De kleine Symoba past in ieder geval zonder dat de banken in de weg zitten.
Bij montage aan de binnenkant kom je er niet onderuit om een gat in de bodem te frezen en om in de kap tussen de bevestigingsmoeren wat ruimte te maken.

Wat ik mij ook afvraag bij het zien van jouw foto van de bevestigde Ribu: lopen de wielen in de bocht niet tegen het mechaniek aan?

Grtz, Ton
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 29 mei 2019, 17:13:27
En als je het kk mechaniekje op de juiste afstand zet zou je ook wat uit het draaistel moeten knippen om ruimte voor de schacht te maken.
Het nadeel van de kleine symoba is dat de uitslag bij krappe bogen en lange rijtuigen wat beperkt is en de buffers alsnog in elkaar kunnen haken. Ik heb dat bij mijn C10c (geen Philotrain) opgelost door in hoogte verstelbare kortkoppelingen van Roco te plaatsen, die zijn wat langer,, het nadeel is dat de boel alsnog niet meer echt kortgekoppeld is. Het voordeel is dat als de baan minder krappe bogen heeft je alleen de normale kortkoppeling erin hoeft te zetten om weer echt kortgekoppeld te rijden.
De afstand is dan ongeveer hetzelfde als bij de C6400 rijtuigen van Artitec en misschien heeft dat ook dezelfde reden.

Wel jammer dat er geen losse deurklinken op zitten dat valt mij van Philotrain dan weer tegen.
Je zet hem wel supernetjes in elkaar  (y).

Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Modellbahnwagen op 29 mei 2019, 17:51:18
Op mijn C10c (van Philotrain waar de schroefkoppelingen nog op zaten) is de kleine Symoba op ongeveer dezelfde manier ingebouwd zoals Stephan zegt.

De Schacht en de koppeling moeten inderdaad flink ingekort en vastgelijmd worden. Om de koppeling eventueel toch te kunnen wisselen heb ik een tweede Symoba schacht genomen en daar de andere koppeling ingelijmd. De schacht naar keuze zet ik vast op de verticale as met wat kristalklear, bij verwisselen trek je hem zo los.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4272_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4272_3.jpg)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 29 mei 2019, 18:40:31
Nou zo (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=66951.msg3221618459#msg3221618459) heb ik het gedaan bij een soortgelijk (TM EB) model.

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: GerardvV op 30 mei 2019, 14:34:49
Ongeveer ook zo gedaan;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP3652b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP3652b.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP3655b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP3655b.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP3660b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP3660b.jpg)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 31 mei 2019, 10:47:46
Leuk om te zien dat iedereen ongeveer in dezelfde lijn ligt wat betreft de plaatsing van het mechaniek. Na uitvoerig testen heb ik de eerste opstelling laten vallen. Er was in een krappe boog nog enige risico op overbufferen en anders werd de afstand in rechte stand te groot naar mijn mening. Daarnaast vond ik het vastlijmen van de koppeling niet fijn. Het liefste houd ik alles makkelijk aanpasbaar. De NEM-schacht is in mijn ogen niet voor niets een top uitvinding.

Ton, de Ribu zat voldoende naar voren en de wielen liepen volledig vrij. Dat was wel echt top (y). Dus, wanneer iemand bereid is de koppeling te mishandelen en vast te lijmen is dit wellicht de oplossing.

Ik kijk nog even verder en dat betekent mechaniek naar achteren en aan de andere zijde van de bodemplaat bevestigen. Voordat ik de precieze plaatsing kan bepalen zal ik eerst boor en vijl ter hand moeten nemen om een gat in de bodemplaat te gaan maken.

Ik zie trouwens wel echt prachtige rijtuigen voorbij komen. Complimenten aan de bouwers!! (y) Dat geeft weer een hoop inspiratie.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Karst Drenth op 31 mei 2019, 20:17:33
Hier nog een paar foto's ter inspiratie:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C12c_Koppeling_6.jpg)


Grtzz & suc6,

Karst
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 31 mei 2019, 21:13:31
Gaaf zoveel wegen die naar Rome leiden.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Carel Ruysink op 31 mei 2019, 22:07:20
Inderdaad, vele wegen.
De Ribu zal binnenkort ook mijn keuze zijn omdat de draaipunten daarvan veel dichter bij het theoretisch optimale zitten bij een lange vierasser dan de symoba.

Carel.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Karst Drenth op 31 mei 2019, 22:28:19
Klopt,

Met de grote Ribu loopt deze C12c gewoon door 485mm bochten ;)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 01 juni 2019, 15:28:16
Hoi Karst,

Dank voor de toevoeging (y). De grote Ribu is mijn inziens de beste oplossing, echter zal ik dan een hoop moeten slijpen en vijlen. Het interieur is reeds vastgesoldeerd en zit behoorlijk in de weg. Overigens is het, gezien het resultaat met een mooie korte afstand tussen de buffers, wel heel verleidelijk om toch deze in te bouwen ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 26 juli 2019, 00:37:25
Het is zomervakantie en dat betekent geen colleges, geen huiswerk, dus bouwen maar! ;D

Aangezien je op dit moment beter binnen dan buiten kan zitten heb ik mijn Philotrain kitje samen met twee andere kitjes van Gerard (Seinarm) uit de kast getrokken en ben ik lekker gaan bouwen. De variatie houdt het leuk. Op deze manier raak ik niet gefrustreerd bij het richten van tientallen handgrepen, maar kan ik lekker afwisselen. Op tafel staan twee keer een B8c en de C10c.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_026.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_026.jpg)

Ik was gebleven bij de kortkoppeling. Een aantal kwamen al met mooie voorbeelden en hier ben ik op verder gaan bouwen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_023.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_023.jpg)
Het is een kleine Ribu geworden omdat er nog een bank over de koppeling heen moet komen. Bij een grote Ribu kan ik het bankje niet aan het frame solderen.
De opening is ruim bemeten, maar tevens handwerk. Met een dremel en vijl ben ik de bodemplaat te lijf gegaan om voldoende ruimte voor de koppelingsboom te krijgen. Op dit soort momenten zou een kolomfrees geen overbodige luxe zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_024.jpg)
Ik heb de hele boel demontabel gehouden met 3xM1 per koppeling. Dit is wel zo handig bij het spuiten. 

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_025.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_025.jpg)
Netjes kort gekoppeld en het rijtuig rijdt keurig door Rocoline R3 bochten heen. Nu nog zien hoe weinig ruimte er met de trappetjes over zal zijn... Dat doe ik als allerlaatste omdat ze erg kwetsbaar zijn.

-------------------------------------------------------------------------------------------

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_027.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_027.jpg)
Handgrepen. De handgrepen aan de deur hebben een mooie gebogen vorm. Dit is uit de hand niet 20x te maken. Daarom een malletje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_028.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_028.jpg)
Fosforbrons 0,3mm vouw ik langs de pinnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_029.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_029.jpg)
Klein beetje nabewerken en je hebt een nette vorm.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_030.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_030.jpg)
2 klaar, nog 18 te gaan. Het is bewerkelijk, maar het geeft wel een fraai resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_031.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_031.jpg)
Daarnaast de kopwand grotendeels opgetuigd. Hier en daar moet ik nog wat tin weghalen. Daarnaast wil ik de gasleiding langs de kopwanden en het dak aanleggen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_032.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_032.jpg)
Tsja, zo'n close-up laat wel een paar lompe stukken tin zien... Morgen even verbeteren.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 26 juli 2019, 13:24:53
Een zijwand af, we zijn op de helft (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_033.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_033.jpg)

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Dave....... op 26 juli 2019, 13:37:22
Prachtig!

Het is een hoop werk, maar dat kan je er ook aan afzien  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Eric B op 26 juli 2019, 13:51:03
En solderen gaat vanzelf Mathyn, zonder bout of vlam?  ;D

Lekker bezig zo  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 26 juli 2019, 15:08:54
Met de huidige buitentemperatuur hier in Delft heb ik geen bout of vlam nodig. 5 minuten in de zon en alles zit muurvast.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 27 juli 2019, 08:31:47
Draaistellen

Aan de achterzijde van beide draaistellen heb ik een klein beetje materiaal weggehaald. Hierdoor loopt het draaistel langs de trapbeugels. De vrije draaibare ruimte wordt hiermee sterk vergroot.(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_034.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_034.jpg)
Op de baan is er niks van deze ingreep te zien, er zit een trap voor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_035.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_035.jpg)
Trappen iets naar buiten geplaatst en er is voldoende ruimte voor R3 bochten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_036.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_036.jpg)
Het bewijs. Daarnaast nog wat extra detail op de kop toegevoegd.

Nog te doen:
- Gasleiding aanleggen over dak en andere kopwand
- Koppelhaak op stelbalk plaatsen (beide kanten)
- (Deurstoppers aanbrengen) <<<nog in overweging.

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ronald1956 op 27 juli 2019, 11:10:25
Ziet er goed uit , netjes gesoldeerd en geen overtollig soldeer meer , daar hou ik van  (y) (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 28 juli 2019, 23:28:51
Dankje Ronald, ik hou daar ook van. Alleen al vanwege het feit dat het een strakker resultaat oplevert na het spuiten.

---------------------------------------------------------------

Gasleiding
Het op één na laatste klusje voor dit rijtuig betreft de gasleiding. Dit bestaat uit twee onderdelen. De leiding zelf en een rood schakelkastje op de kopwand. Als ik mag refereren naar twee foto's van Arjen (AB7216):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20150711_14_28_13_Pro_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20150711_14_26_40_Pro.jpg)

Diverse foto's van de C10c hebben mij doen ontdekken dat het op dit rijtuig ongeveer gelijk was. Zeker weten doe je het (bijna) nooit.
Allereerst ben ik begonnen met de leiding over het dak. Deze bestaat uit een lange hoofdleiding van de ene naar de andere kant. Ter plaatse van elke gaslamp is er een aftakking. Deze aftakking heb ik achterwege gelaten. Dit kreeg ik niet netjes en deed alleen maar afbreuk op het totale beeld.

De leiding is gemaakt met messing draad dat in de kit inbegrepen zat. Dit was bedoeld voor de handgrepen, maar vond ik te zacht. Door de draad aan de ene zijde in een bankschroef te klemmen en de andere zijde in de kop van mijn boormachine heb ik de draad mooi recht gekregen. Door de boormachine een tijdje te laten draaien trekt de draad recht en wordt deze stijver. De oogjes zijn van hetzelfde draad gemaakt. Deze gaan door een gaatje 0,8mm en zijn aan de onderzijde van het dak vast gesoldeerd. Daarna ben ik er aan de bovenzijde met veel flux en de brander nog langs gegaan.

Het schakelkastje heb ik gemaakt uit een stukje messing gietboom. Met vijl en slijpschijf heb ik een klein onderdeel gemaakt wat enigszins op het rode kastje op de foto van Arjen lijkt. We hebben het hier over een onderdeel van maximaal 2x3mm. Aan de achterzijde heb ik twee sleuven geslepen waardoor het kastje netjes over de reeds aangebrachte leidingen valt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_037.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_037.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_038.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_038.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_039.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_039.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_040.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_040.jpg)

Goed, het rijtuig is in principe af. Ik overweeg alleen nog de deurstoppers te monteren. Ik ben er alleen nog niet uit hoe ik dit ga doen. Een simpel draadje fosforbrons vind ik niet goed genoeg. Daarnaast ben ik bang dat het al snel 'lomp' gaat ogen. Je ziet op de diverse zwart/wit foto's een verdikking aan het uiteinde. Ik leg het rijtuig daarom maar even aan de kant en ga verder met mijn andere twee kitjes. Wie weet krijg ik dan vanzelf een goed idee.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 01 februari 2020, 14:40:32
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_041.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_041.jpg)

Kap gezandstraald. Onderstel volgt vanmiddag. Daarna kan er kleur op! ;D ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: zuylen op 01 februari 2020, 15:00:18
Ziet er mooi uit! Heb jij een speciale zandstraalcabine? Of gooi jij er gewoon zand met het handje er tegenaan? ;D ;D Want zo'n zandstraal toestand lijkt voor mij ook wel wat!
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 01 februari 2020, 15:10:32
Wel mooi die extra details, maar zitten jou sluitseinijzers er nu andersom gebogen op?

Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Beached op 01 februari 2020, 23:05:03
Mooie bakker Marthyn  (y) Dat doet me herinneren dat ik mijn PIV ook nog eens een keer moet afbouwen.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 03 februari 2020, 12:38:06
Ziet er mooi uit! Heb jij een speciale zandstraalcabine? Of gooi jij er gewoon zand met het handje er tegenaan? ;D ;D Want zo'n zandstraal toestand lijkt voor mij ook wel wat!

Ik heb een zandstraalcabine van HBM aangeschaft. Geweldig ding. Alleen gebruik ik momenteel mijn badger sandblaster in die cabine ipv de spuit die er bij zit. Ik heb nog niet de juiste compressor voor de cabine. Over de badger ben ik niet heel enthousiast. Voornamelijk doordat het reservoir zeer snel leeg is en hij snel verstopt. Ik kan je overigens niet aanrader om in de open lucht te stralen. Dat geeft enorm veel stof.

Wel mooi die extra details, maar zitten jou sluitseinijzers er nu andersom gebogen op?

Stephan.

Uhhhhhhhhh oeps, ja en nee. Ik heb de sluitseinijzers gebruikt die bij de kit zaten, maar die zijn inderdaad op een andere manier gebogen. Het was mij nog niet opgevallen. Ik ga ze toch even vervangen. Dank voor je alertheid!

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 03 februari 2020, 12:46:45
Mooi! Ik gebruik gewoon dat standaard pistool wat erbij zit, werkt perfect. Maar dit is tenminste een goede basis voor je lak, plus het is een leuk klusje om te doen

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 05 februari 2020, 09:57:01
Hoi Tom, Dat ben ik ook van plan. Ik moet daar alleen een betere compressor voor aanschaffen. De basis is inderdaad uitstekend. De lak hecht uitstekend en trekt gelijk mooi glad. Ik wil niet anders meer. Welk straalgrit gebruik jij?

-------------

Ik kreeg via een persoonlijk bericht de vraag hoe ik de gasleiding op het dak heb gemaakt. Deze beantwoord ik hier zodat meer mensen er wat van kunnen opsteken.

Allereerst teken ik de gasleiding op het dak uit met een zwarte pen. Op een vaste afstand worden er gaten geboord. Elk 'ringetje' wat je ziet zit boven een gat. De leiding zelf heb ik in dit geval gemaakt van de kernen van een elektriciteitsdraad. Ik had geen dun draad, daardoor heb ik vier dunne kernen in elkaar gedraaid. Door dat enerzijds in te klemmen en anderzijds met de boormachine te draaien krijg je een mooie gladde, strakke en stijve draad die kaarsrecht is. Niet te onderscheiden van massief draad.

Dan begint het moeilijkste gedeelte. De leiding recht houden en vast solderen. Elk 'ringetje' wat je ziet is een soort van splitpen. Een stukje draad vouw ik dubbel en gaat om de leiding heen. De draad steek ik door het geboorde gaatje en trek in aan de onderkant van het dak strak. Als dat op zijn plek zit even de gasleiding goed richten en dan van binnenuit solderen! Om alles op zijn plek te houden plak ik de gasleiding elke keer tijdelijk vast met een stukje schilderstape. Zo weet ik zeker dat deze goed blijft zitten als ik de kap omdraai.

Als je ringetje voor ringetje het dak af gaat is er een risico dat er een soort zigzag ontstaat. De kans is groot dat de geboorde gaten niet perfect op één lijn liggen. Daardoor sloeg ik telkens 1 gat over. Als die vast zat deed ik het overgeslagen gat. Op die manier blijft de leiding mooi recht lopen. Dus in werkvolgorde: gat 1, gat 3, gat 2. Daarna gat 5 en dan gat 4, etc. etc.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: FritsT op 05 februari 2020, 14:53:21
Aluminiumoxide fijn (110 um)

https://www.hbm-machines.com/producten/straalcabines/straalmiddelen/hbm-alu-oxide-grof (https://www.hbm-machines.com/producten/straalcabines/straalmiddelen/hbm-alu-oxide-grof)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Ivo tB op 05 februari 2020, 15:14:40
Mathyn,

Mooi om te zien. Ik leg meestal ook de leiding op het dak maar zonder klemmen. Raar van mij is dat ik dat wel heb gedaan op trammodellen. Daar had ik denk ik een betere foto van het dak van. Maar elk volgend couperijtuig krijgt van mij nu ook klemmen. Ik gebruik overigens gewoon massief messing draad, maar het in elkaar draaien van strengen van messing snoer is ook geen gek idee.

mvg,
Ivo
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 07 februari 2020, 12:01:58
Dank Frits!

Hoi Ivo, het is in mijn geval uit pure noodzaak dat ik het zo gedaan heb, als ik de juiste dikte massief draad had, dan had ik dat gebruikt. Overigens zou ik het dan, mocht het gebogen zijn, ook even draaien met de boormachine zodat het mooi recht en stevig is. Wel zo prettig tijdens het verwerken.

Ik heb nu een kleine tegenslag. Het onderstel is inmiddels helemaal gespoten. Alleen de afwrijf opschriften willen onder geen enkele omstandigheid op het model komen. Zelfs niet als ik ze verwarm met de föhn.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Ivo tB op 07 februari 2020, 13:40:35
Die afwrijftransfers zijn lastig. Het beste is ze heel strak uit te knippen en dan aan een strookje scotch magic tape te plakken en vervolgens tussen de balken te plakken en af te wrijven. Maar de Philotrain kits zijn inmiddels zo oud, dat ook die afwrijftransfers eigenlijk te oud zijn geworden om nog goed te gebruiken. Er is ergens een tip om ze eerst met een föhn te verwarmen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Als je ze hebt, kun je ook waterslides gebruiken. Die worden zelf op printers gemaakt en zijn veel beter voor deze kit dan anderen. Ik heb daar zelf geluk mee, omdat ik aan aantal coupérijtuigen van TM collega's heb, waar de opschriften vaak in drievoud worden geleverd, waarvan je ze maar in tweevoud nodig hebt. Als je die goed gebruikt, hou je voldoende over voor andere kits. Maar die transfers zijn nu nauwelijks verkrijgbaar.

Als voorbeeld een ex HSM C10c. Ook zitten de coupéletters op de deuren er dan bij boven de klasseborden:

(https://farm2.staticflickr.com/1817/42957224201_fa3a1f5bcf_b.jpg) (https://flic.kr/p/28rZ19z)


mvg,
Ivo
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Ivo tB op 07 februari 2020, 13:41:55
Lees nu dat je ook kits van Gerard hebt. Die levert de transfers toch ook in drievoud. Kijk eens wat je daar van kunt gebruiken.

mvg,
Ivo
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: sander1985 op 07 februari 2020, 14:58:41
En anders heeft MK Modelbouwstudio een algemene set opschriften voor rijtuigen waarmee ook alles te maken is.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 12 februari 2020, 11:09:40
Hoi Ivo, dat met een stukje tape was mij al bekend. Het probleem is dat ze onder geen enkele omstandigheid van het dragervel af willen komen. Een nummer was deels gelukt (na warm föhnen), maar hechte daarna alsnog niet aan de lak. Dus het nummer gleed er zo weer af. Het zal wel aan de leeftijd van de transfers liggen. Hoogstwaarschijnlijk kan ik via Gerard (Team Mitropa) wel nieuwe en betere opschriften regelen. Op Ontraxs weet ik meer. Tot nu toe heb ik nog geen opschriften over uit zijn kitjes. Maar ik heb er tot nu toe dan ook slechts twee gebouwd.

Mooie C10c rijtuigen trouwens! (y)

Dus, tot Ontraxs helaas even geen update meer. Gelukkig kan ik mijn kitjes van de B8c nog wel afmaken.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 06 maart 2020, 12:53:02
Kleine update:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_043.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_043.jpg)
Kap is in drie kleuren gespoten. Binnenkant is bruin.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_042.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_042.jpg)
Onderstel gespoten

Nu is het wachten tot ik nieuwe opschriften heb en dan kan ik het rijtuig afmaken. Het spuiten viel mij wel tegen. Ik had nog niet eerder zulke grote oppervlaktes gespoten. Het werd soms een beetje korrelig. Uiteindelijk de verdunning en luchtdruk iets aangepast. Tevens de laatste laag wat dikker gespoten en dat heeft geleid tot een mooi glad resultaat. Ik moet iets minder bang zijn om te dik te spuiten denk ik.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_044.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_044.jpg)
Verder heb ik de wielen vervangen voor RP25 varianten. Vond ik wel wat fraaier staan.

In de tussentijd zit ik niet stil. Ik heb naast dit rijtuig ook nog bezig met het afronden van de B8c's van Seinarm:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_002.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_003.jpg)

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 06 maart 2020, 15:26:35
Oeh mooi!

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 16 maart 2020, 08:24:42
Hmm... Ik zat gisteren enorm te k***** met de blanke lak. Ik gebruik hiervoor de alom geprezen Phildie finish. Binnen de kortste keren zit mijn spuit verstopt en komt de verf er slecht uit. Daarnaast krijg ik het er gewoon niet mooi dekkend op in een egale natte laag. De natte verflaag op het model is rommelig, lijkt soms sinaasappellig. Je ziet overal stipjes als je het in het licht houdt. Nu, eenmaal opgedroogd, voelt het erg ruw aan en oogt het 'stoffig'. Het is niet zoals die mooie strakke spiegelgladde - maar wel matte - afwerkingen die ik hier op het forum voorbij zie komen bij de grote meesters. Bah, het ging juist zo lekker tot nu toe.

Wat doe ik fout? Ik gebruik de verdunning die op het etiket staat, iets meer water helpt ook niet. Spuit: Iwata high performance hp-c plus, nozzle 0,3mm. Binnenwerk was brandschoon (lees: compleet uit elkaar gehaald en gereinigd) voordat ik de verf erin deed. Druk geprobeerd rond 1 bar en rond 2 bar. Nog meer druk? Ik denk eigenlijk dat de nozzle misschien iets te klein is. Zou 0,5mm beter gaan? Wie kan het zeggen? Bij mijn tramlocje ging het perfect. Maar dat was ook een iets kleiner oppervlak  ;D

Een foto probeer ik morgen bij daglicht te maken. Nu eerst in de Albert Heijn Nederland weer gaan voorzien van voedsel.

Groetjes, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 16 maart 2020, 08:46:51
Het is eigenlijk vloeibaar plastic. 0,5 mm gaat beter. Ik zou zeggen koop er een goeiekope spuit voor, speciaal voor dit spul. 2 bar druk zou moeten kunnen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: 1795 op 16 maart 2020, 11:21:20
De phildie blanke lak verouderd snel is mijn gevoel.
Ik heb ook de Revell blanke lakken gebruikt, dat zijn kleine potjes.
Nu gebruik is vaelljo blanke lak met hun verdunner.
Wel heb ik een aparte spuit ervoor, water of alkohol verdunners gaan niet goed samen met de thinner.....

Succes

Edwin
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: meino op 16 maart 2020, 13:29:37
Ik heb geen ervaring met de Phildie matte lak. Ik gebruik al jaren alleen maar de Revell matte lak (in die kleine potjes). Gek genoeg heb ik met de Humbrol matte lakken (gewone en Matt coat) slechte ervaringen. Verdunnen doe ik alleen nog maar met wasbenzine, zodanig dat de lak dun is als water. Voordeel van de wasbenzine is dat die erg vluchtig is en verdampt is voor de lak droog is waardoor die goed vloeit op het bespoten oppervlak.

Groet Meino
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 16 maart 2020, 14:22:46
Blanke lak van de action uit spuitbus. Die spuit ik in een container en dat gooi ik in m’n airbrush.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 16 maart 2020, 15:48:19
Ik gebruik hier zijdeglans blanke lak voor van STILLEVEN uit een spuitbusje. Verkrijgbaar bij Praxis.
Het afwerken met deze halfmatte/glanzende blanke lak bevalt mij goed.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 17 maart 2020, 12:41:45
Allen, dank voor de tips. Gezien de overuren die ik op dit moment draai bij 's lands bekendste grootgrutter heb ik mij een tweede (goedkope) airbrush cadeau gedaan. Twee opmerkingen die aangeven dat je beter verschillende verfsystemen kan scheiden trok mij over de streep. Het apparaat heeft een 0,5mm nozzle en daarmee ga ik het opnieuw proberen door een nieuwe laag over het model te spuiten.

Waarom dit en geen spuitbus? Er worden hele strakke en mooie resultaten met deze lak verkregen, kijk maar naar de modellen van bijvoorbeeld Karst en Ivo. Ik kan het niet uitstaan dat het mij niet lukt ::)
Als het geen verbetering geeft dan gaat de kap wellicht in de thinner en ga ik naar de alternatieven kijken die jullie mij hebben gegeven. Waarvoor dank!

@Edwin,
De phildie lak is nieuw binnen gekomen, dus deze heeft nog geen kans gehad om te verouderen. Welke Vallejo blanke lak gebruik jij? Ik neem aan dat je er een uit de Model-Air serie hebt, satin of matt?

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 17 maart 2020, 18:24:16
Van Ewout kreeg ik ooit de tip om het op nog hogere druk te spuiten, zodat het goed verneveld. Wat ik ff zou doen is een stukje ongebruikt messing pakken, ff spuiten met maakt niet uit wat. Daarna ff testen wat lekker werkt met die finish. Beetje spelen met de druk. Daarna onthouden wat lekker werkt zonder dat je teveel van het spul verliest en dat altijd doen. Zoiets.

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 18 maart 2020, 12:12:18
Ga ik toen Tom, dank!

Om nog even te laten zien waar ik nu tegenaan loop:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_004.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_005.jpg)

Wordt je niet blij van toch.... :-\

Maarrrr als het goed is komt de airbrush vandaag binnen. Vrijdag lekker teststukjes spuiten ;D. Alleen nog even kijken of ik de huidige laklaag iets moet bewerken alvorens een nieuwe laag erop te spuiten. Ook dat maar even op een teststukje - dat ik eerst bewust ga verpesten - uitproberen.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 18 maart 2020, 12:23:06
En anders blijven verdunnen tot het lekker spuit.
Ik verdun zelfs meer dan 1:1 en spuit dan meerdere dunne laagjes.

Stephan.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: janw op 18 maart 2020, 15:23:09
Blanke lak van de action uit spuitbus. Die spuit ik in een container en dat gooi ik in m’n airbrush.

Dat is toch acryl? Of zet je die ook op alkydverf?
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 18 maart 2020, 19:12:26
Ga ik toen Tom, dank!

Om nog even te laten zien waar ik nu tegenaan loop:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_004.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_005.jpg)

Wordt je niet blij van toch.... :-\

Maarrrr als het goed is komt de airbrush vandaag binnen. Vrijdag lekker teststukjes spuiten ;D. Alleen nog even kijken of ik de huidige laklaag iets moet bewerken alvorens een nieuwe laag erop te spuiten. Ook dat maar even op een teststukje - dat ik eerst bewust ga verpesten - uitproberen.

Groet, Mathyn
Oeh, da's jammer inderdaad, zo mooi gebouwd en dan net bij het laatste stadium gaat het niet helemaal lekker. Hoop dat je het weer op orde krijgt.

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 18 maart 2020, 19:17:49
Dit ziet er niet verloren uit hoor.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 18 maart 2020, 21:51:57
Gewoon een transparante lak overheen spuiten.
In de tinner kan altijd nog.

Trouwens, het is bij mij al meermalen voorgekomen dat het complete model op het eind in de tinner moest.  >:(   :(
Balen, maar daarna wordt het vast mooier!

En zoals Stephan ook al zegt,  nog wat extra verdunnen en dan meerdere dunne laagjes spuiten.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: 1795 op 19 maart 2020, 08:02:08
Deze lakken gebruik ik nu. Niet schrikken na het spuiten, het lijkt melkwit te zijn, maar dat droogt mooi op.
Spuit schoonmaken/spoelen met water of alcohol. Hiervoor heb ik dus aparte spuit voor in gebruik.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/lak-2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/lak-2_1.jpg)

En ja, ook bij mij gebeurt het te vaak dat op het laatste moment je opnieuw kunt beginnen. Gelukkig bouw ik vrijwel alleen messing, dus dan kan het nog, bouw je in kunststof...…..

Succes

Edwin
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 19 maart 2020, 21:43:53
YES YES YES. Vanavond mijn nieuwe airbrush getest icm de phildie blanke lak. 0,5mm nozzle gemonteerd, verf Iets meer verdund dan 1:0,25 en met 2 bar gespoten. Retestrak! ;D

Ik beschouw de kap zeker nog niet als verloren, maar de eerstvolgende laag die erop komt moet wel in 1 klap goed gaan. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Toch ben ik wel nieuwsgierig naar die vallejo lak. Ga ik toch een keer proberen.

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 19 maart 2020, 21:45:49
Kijk, de ware modelbouwert blijft gewoon doorgaan!  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: mwdb op 19 maart 2020, 22:24:36
Mooi om te horen dat het lukt zo! Zou zonde geweest als het spuiten helemaal overnieuw moest.
Hoeft 'ie niet in de thinner.....
Misschien off-topic, maar wat is eventueel het alternatief als thinner geen effekt heeft?

Groet, Michiel
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: janw op 19 maart 2020, 22:43:35
Ik had de afgelopen dagen iets vergelijkbaars. Had een reeks kappen klaarstaan voor de blanke lak. Normaal gebruik ik een spuitbus zijdemat van Colorworks, maar ik wilde nu een keer iets meer glans. Dus geëxperimenteerd met zijdemat van Humbrol met een scheutje hoogglans erbij (ook Humbrol), om t dus wat op te glanzen.
Maar helaas; dit werd dus niet mooi, liet een witte waas achter. Balen. Nazoeken op  internet, blijkt dit probleem met matte en zijdematte lak van Humbrol meer voor te komen, en kennelijk is ook de kwaliteit tussen blikjes niet consistent. Maar er waren ook tips, nl. overlakken met hoogglans. Alleen wilde ik mn kappen niet hoogglans hebben maar wat matter dan dat.
Dus een tussenvorm geprobeerd: overgespoten met heel sterk verdunde hoogglans. Normaal doe ik 1:1 tot 1:1,5 verf : wasbenzine. nu eens 1: 7 tot 1: 8 verdund. Opgespoten in een aantal dunne lagen tot de witte waas weg was. Dit heeft t zowaar min of meer opgelost; de witte was blijft weg, en de kappen hebben een soort eiglans gekregen, ongeveer zoals ik oorspronkelijk bedoelde. Wel is bij twee van de kappen de glas niet op alle plaatsen gelijk, wat een wat onrustig effect geeft. Nog even broeden op wat daar evt. nog aan te doen is. De overige kappen hebben dit niet, geen idee hoe dat dan weer komt.
Als het weer licht is maak ik fotos.

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 19 maart 2020, 23:13:31
YES YES YES. Vanavond mijn nieuwe airbrush getest icm de phildie blanke lak. 0,5mm nozzle gemonteerd, verf Iets meer verdund dan 1:0,25 en met 2 bar gespoten. Retestrak! ;D

Ik beschouw de kap zeker nog niet als verloren, maar de eerstvolgende laag die erop komt moet wel in 1 klap goed gaan. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Toch ben ik wel nieuwsgierig naar die vallejo lak. Ga ik toch een keer proberen.

Gr, Mathyn
Mooi, blij dat het gelukt is

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 20 maart 2020, 12:48:48
@Michiel, dat hangt een beetje van de verfsoort af. Humbrol/revell is makkelijk te verwijderen met terpentine. Daarnaast heb ik goede ervaringen met nagellakremover. Daar krijg je bijna alles mee weg.

@Jan, zo blijkt maar weer dat modelbouwen niet zonder risico's is :-X. Gelukkig is het bij jou wel goed gekomen! Hopelijk kan je de glans nog een beetje afvlakken. Was het anders geen idee om eerst een dunne laag hoogglans te spuiten om de witte waas weg te krijgen en daarna over te stappen op de zijdematte afwerking die je wilde?

----

Toen ik in bed lag bedacht ik mij weer dat niet de hele bak groen is. Handgrepen en diverse andere details hadden een zwarte of andere kleur. Daarom ging ik vanmorgen even lekker in het boek De Erfenis bladeren om alles duidelijk te krijgen. Kennelijk waren er veel meer onderdelen zwart aangezet, waaronder alle raam en deurlijsten en een zwarte bies langs de randen en hoeken van de bak. Tsja wat doe je dan als modelbouwer... Vele bouwers schilderen die zwarte biezen en lijsten niet, onder andere Philotrain doet het ook niet, en ik begrijp waarom! Wat een ongelofelijke lastige klus is dat. Maar ik probeer altijd de grenzen op te zoeken naar wat er in model mogelijk is. Zo is het mij uiteindelijk ook gelukt om de allerfijnste randjes bij mijn stoomtram zwart te krijgen (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=87068.msg3221996135#msg3221996135). Dus waarom zou dat nu niet lukken?

Wel, daar ben ik gedeeltelijk op terug gekomen. Vanmorgen ben ik vol goede moed met de kwast in de hand en een pot hoogglans zwart aan de slag gegaan, echter zijn de opstaande randjes op de Philo kap aanzienlijk kleiner dan de randjes waar ik voorheen mee te maken had. Dit is bijna - lees bijna - niet te doen. Alternatieven? Weglaten of afplakken, dus eerst voor optie twee gekozen. Tussendoor ook nog een tweetal stiften geprobeerd, maar dat gaf een bedroevend resultaat. Uiteindelijk heb ik de verticale deurlijsten afgeplakt en de raamlijsten en bredere delen uit de losse pols gedaan. Dit is het resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_045.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_045.jpg)

Ik weet nog niet of ik doorzet. Dit weekend ga ik weer naar mijn ouders en laat ik het even bezinken. Wanneer ik het doe zal ik de opleverdatum van het rijtuig hoogstwaarschijnlijk opschorten naar 2021. Alhoewel, met de huidige quarantainemaatregelen blijft er een hoop modelbouwtijd over. Het houd je van de straat, en dat is precies wat Rutte nu wilt toch? ;D ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: FritsT op 20 maart 2020, 12:56:21
Nagellakremover = aceton met wat vettigs erbij tegen de uitdroging van je huid.
De prijs ligt echter hoger.
Bij iedere drogist verkrijgbaar in flesjes van 100 ml (Tendo). Ook wel in bouwmarkten per halve liter.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gert Arkema op 20 maart 2020, 13:13:16
Kijkkijk, beter  (y) . Die randen horen iig zwart, dat geeft je model veel meer detail en diepte. Het aanzetten zelf is nog wel een hele klus, ik weet ervan. Ik maak veel gebruik van de bekende zwarte marker, maar ééntje met een wat bredere punt voor de raamlijsten. Als je die zachte punt ongeveer tegen de zijkant van je raamlijst zet ( er ontstaat dan een soort driehoekige deuk in de punt) dan kun je zonder veel risico de raamlijst zwarten, terwijl de stift door de raamlijst zelf geleid wordt. Een fijne, smalle punt werkt niet, deze is is harder en schiet er snel naast.
De fijnere punt gebruik ik dan weer wel voor de opliggende lijsten (deurlijsten), maar dan geleid door een lineaal. En altijd een cocktailprikker bij de hand en een dopje spiritus om eventuele uitschieters gelijk weg te vegen.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 24 maart 2020, 13:43:22
Met een arsenaal aan markers van het bekende wit-rode merk gaat het nu best wel lekker. Alleen nog even al het uitstekende metaal aanzetten met zwart, messing of rood, en dan is het meeste wel klaar. Ik heb enkel nog een vraagje voor de kenners, moeten de elektrische schakelkasten op de koppen ook zwart? Ik denk het wel he?

Groetjes, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 24 maart 2020, 15:35:08
Het zijn geen elektrische schakelkasten maar noodremkastjes. Het noodremtrekkoord in het rijtuig (beide zijden een) is verbonden aan een luchtklep in dat kastje. Ik maak de kastjes zwart. Alleen de handgrepen van de schuifstang voor “licht/duister” stelling maak ik (af en toe) rood. Ik ben daar niet consequent in omdat het soms te veel gepriegel is)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 24 maart 2020, 20:19:02
Als ik naar zwartwit foto's kijk, dan lijkt mij dat deze kastjes dezelfde tinten vertonen als de rest van de zijkant van het rijtuig.
Daarom laat ik ze gewoon groen. Maar er is niets op tegen om de een andere tint te geven.
Bovendien werd men bij de NS gaandeweg steeds makkelijker, in de jaren twintig van de vorige eeuw was het strikte regel dat alles groen was en de 'ijzeren' delen zwart geschilderd waren. Later kwam het regelmatig voor dat ook de metalen delen groen geschilderd of gespoten werden.
Met andere woorden, je hebt aardig wat vrijheid in je kleurkeuze.
 
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: janw op 24 maart 2020, 20:43:55
Wordt goed Mathyn! Ik doe dit soort dingen ook ongeveer als Gert omschrijft. De zwarte belijning voegt veel toe.

Wat mijn vernis betreft, wat je zegt is precies wat ik deed; met de verdunde vernis overspuiten tot de witte was weg was. Toen had ik ook een glansgraad die niet ver afzat van wat ik beoogde. Misschien laat ik het wel zo, meer geklooi is ook weer meer kans op problemen.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 24 maart 2020, 21:54:05
Ohja sorry mijn tijdperk is dan ook SS/vroeg NS.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 24 maart 2020, 23:06:42
Dank!

Al dat zwart heeft wel wat. Het is het allereerste rijtuig dat ik bouw, dus bij dit model doe ik lekker alles. Gewoon omdat ik het leuk vind. Kan ik bij andere modellen lekker gaan variëren.  ;D

Huidige stand van zaken, alleen nog wat messing aanstippen en wat rood. Zwart is klaar. Het is daarna alleen nog even wachten op de opschriften;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_046.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_046.jpg)

Zelfs deze close-up overleefd het model. Volgens mij is het strak genoeg ::)

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 25 maart 2020, 09:23:52
Al het zwart met de stift gedaan? Ziet er superstrak uit, mooi!

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gerke op 25 maart 2020, 09:43:09
Mathyn,

Om het gepiel van zwarte lijnen wat te vereenvoudigen (of in ieder geval het herstellen van foute lijnen) gebruik ik stiften van Uniposca. Die zijn er in verschillende puntdiktes. Drogen mat op en zijn redelijk slijtvast. Het voordeel van dit spul is dat het een hekel heeft aan Cillit Bang. Dat maakt corrigeren een stuk minder lastig. Foutje? Cillit op een wattenstaafje en weg. Tast uiteraard de Phildie verf niet aan. Maar ook Tamiya, Revell/Humbrol blijven in tact. Na de blanke lak lijkt het net alsof het geverfd is. Ik gebruik ze om mijn loc's van zwarte lijnen te voorzien. Het resultaat is goed te zien in het draadje van mijn 8112, hier elders op het forum. Ook daar opstaande randjes rondom ramen. Tevens gebruikt om de hoeken van de loc zwart aan te zetten, daar waar de transfers dat niet deden. Met prima resultaat.

De blanke lak die ik gebruik komt uit de spuitbus van Dupli-color (dus redelijk heftig spul) en is mat. Ook daar kan de inkt (of verf) uit de Uniposca prima tegen.

Succes met de laatste loodjes.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ronald1956 op 25 maart 2020, 10:00:25
Welke maten gebruik jij , Ger en koop je ze online of gewoon in de winkel ?
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gerke op 25 maart 2020, 12:37:04
Dees:

(https://live.staticflickr.com/65535/49697332852_6b1f1f2e1b_c.jpg) (https://flic.kr/p/2iHzPCq)2020-03-25_12-36-17 (https://flic.kr/p/2iHzPCq) by Tuup Tien (https://www.flickr.com/photos/155995401@N05/), on Flickr

Ik koop ze hier in de stad bij zo'n ouderwetse kantoorboekhandel. Daar kun je zo ook proberen. Maar online kan, net als Pippoos.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ronald1956 op 25 maart 2020, 15:40:26
Kijk , daar heb ik (en andere waarschijnlijk ook) wat aan . Dank .
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Modellbahnwagen op 25 maart 2020, 15:48:37
Hebben anderen zeker wat aan. Dank voor de tip (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 25 maart 2020, 20:23:23
Mooie tip Ger! Wat goed dat de inkt uit die stift zo makkelijk te verwijderen is. Trouwens, complimenten voor die 8112. Wat is die gaaf geworden. Ik hoop dat mijn kitje t.z.t. net zo mooi gaat worden ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gerke op 25 maart 2020, 20:44:59
Thx. En succes met de verdere bouwsels!  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 26 maart 2020, 19:15:11
Alle handgrepen van de Philo en van de kitjes van Gerard zijn geschilderd. Vandaag de eerste van de twee NCS B8c kappen kunnen afronden. De Philo ligt nu in de kast totdat ik deze kan afronden.

De kap op de foto is dezelfde als in het vorige bericht. Voordat ik opnieuw ben gaan spuiten heb ik de kap eerst goed gewassen met dreft. Hierdoor werd de kap al iets gladder. Daarna heb ik er twee dunne lagen op gespoten. Je ziet duidelijk dat het strakker is geworden! Misschien dat ik er morgen nog 1 laag bij doe. Misschien trekt het nog iets strakker. Overigens ging het spuiten niet zo gemakkelijk. Ik blijf ruzie houden met die Phildie finish.

Het rijtuig is uitgevoerd als derde klasser, zoals deze op het laatste moment in zijn carrière heeft rondgereden. Ik moet alleen nog het glas plaatsen en een haak op de bufferbalk zetten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_006.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_007.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_007.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_008.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_008.jpg)

@Tom: alle belijning op de wanden en de raamkozijnen zijn met Edding stiften 400 en 404 gedaan. Alle losse delen zoals sluitseinhouders en handgrepen met Humbrol gloss zwart. De messing delen zijn geschilderd met AK True Metal brass. Daarna de blanke lak erover zodat het niet meer glimt.

@Edwin: welke van de twee Vallejo lakken raad jij aan als tegenhanger van de Phildie blanke lak finish, de matt of de satin? Ik vind de glansgraad van de Phildie lak echt perfect. Maar ik ga nooit vrienden worden met deze lak. Ook vandaag had ik weer een hoop gesodemieter met dat spul. Als ik deze modellen af heb wil ik de Vallejo gaan testen en mijn huidige flesje in de hoek smijten.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 26 maart 2020, 19:22:09


Hoe dan ook, het ziet er prachtig uit En die phildie lak, misschien heb je gewoon pech en een oud flesje gekregen. Ik heb ooit een mega oud blikje philotrain verf gekregen, HSM bruin. Ik heb geen idee wat het was, maar ik weet wel wat het niet was en dat was HSM bruin. Dusch maar een mail aan gewaagd en toen de goeie gekregen.

Nou ja, lang verhaal. Je werkt prachtig strak, top

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 26 maart 2020, 19:23:18
Nog wel even belangrijk om te benadrukken, ik wil hier de producten van Phildie absoluut niet zwart maken. Er zijn prachtige resultaten mee te behalen, alleen de blanke lak is niet mijn ‘ding’. Daarentegen zijn de kleurlakken die ik gebruik geweldig en ik wil niet anders meer  ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: 1795 op 26 maart 2020, 19:29:23
Pas op met zeggen dat het de verkeerde kleur is. Kan natuurlijk, maar heb ik nog nooit gehad. Wel gisteren een na bruin potje geopend, was gewoon grijs.   Maar mengen roeren tot je een ons weegt. Zat gewoon dikke drab onderin. Na roeren prima kleur.

De vallejo mat is ok, voor 0 iets te mat, de satin vind ik weer te glimmen, dus meng ik ze, testen en als het goed is, noteren.
Ik meng 1 op 1, dan is het voor mij goed.
Wel verdunnen met hun verdunner, ook schoonmaken, naspoelen met water
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Eric B op 26 maart 2020, 20:47:53
Lekker bezig Mathyn  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 26 maart 2020, 21:58:54
Heel mooi Mathyn.  (y)  (y)  (y)
Ik gebruik wel de groene (NS) verf van Phildie, maar halfmatte blanke lak van de Praxis.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Sikje248 op 26 maart 2020, 22:41:08
Fraai (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Beached op 28 maart 2020, 00:33:19
Strakke bak Martyn (y) Hij ziet er mooi uit.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: roadster36 op 28 maart 2020, 01:57:57
niks meer aan doen  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 31 maart 2020, 12:01:54
De vallejo mat is ok, voor 0 iets te mat, de satin vind ik weer te glimmen, dus meng ik ze, testen en als het goed is, noteren.
Ik meng 1 op 1, dan is het voor mij goed.
Wel verdunnen met hun verdunner, ook schoonmaken, naspoelen met water

Dankjewel! De verf is binnen. Samen met een flesje airbrush thinner en airbrush flow improver. Ik ga daar binnenkort even lekker mee rommelen.

-----------------------------

Iedereen bedankt voor de mooie complimenten! ;D

Tsja, wederom niet de C10c in beeld, maar ik laat jullie wel graag het eindresultaat laten zien van de B8c's. (in mijn geval C8c) bakken. Afgelopen zondag zijn de NS C6811 en C6812 de werkplaats uit komen rollen. Klaar om ingezet te worden. De C6811 zal in mijn collectie blijven. De C6812 heb ik gebouwd voor een vriend en staat sinds zondagmiddag bij hem op de baan. Volgens mij was hij er erg blij mee ;D. De etsplaten van Seinarm/TM bevielen mij goed. Alles paste netjes en aan alle details was gedacht. De basis zat vrij snel in elkaar. Ik vond het buigen van de wanden en het dak erg lastig. Ik heb daar ook nog niet de juiste gereedschappen voor... Even over nadenken wanneer ik een nieuw kitje uit de kast ga pakken. Het bouwen en solderen vond ik vrij soepel verlopen. Daarentegen was het spuiten soms ook een hele uitdaging. In het begin zat ik nog wat te ruziën met de kleurlak. Blanke lak ruzie is jullie bekend. Ik had nog niet eerder zulke grote oppervlaktes gespoten. Dat vraagt naar een goede techniek en juiste verdunning. Al met al een heel mooi leerproces en dito resultaat. Ik ben best trots op het eindresultaat. Het zijn mijn eerste twee rijtuigen die ik heb afgerond. Na mijn Gooische Stoomtram pas het tweede en derde messing kitje wat ik überhaupt serieus bouw, en niet onbelangrijk, helemaal heb afgemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_009.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_010.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_010.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_011.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_011.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_012.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_012.jpg)

Uitvoering als derde-klasser, zonder trappen op de koppen, zoals deze in de laatste dienstjaren heeft rondgereden tot 1939.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_013.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NCSB8c_013.jpg)

De kleuren komen nog best goed uit. In de vergelijking Phildie 105 rijtuiggroen en een Artitec postrijtuig.

Binnenkort de Philo maar eens afmaken!

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 31 maart 2020, 12:26:51
Prachtig. Superstrak gebouwd en gespoten. Heel, heel mooi.

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 31 maart 2020, 12:30:03
Supergoed gedaan, het zijn prachtige rijtuigen geworden. (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Edsko Hekman op 31 maart 2020, 12:55:37
Die zijn bijzonder mooi geworden!!!! (y)

Gr.

Edsko
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 28 oktober 2020, 19:08:00
Zo daar ben ik weer!

Gisteren de laatste werkstukken ingeleverd van dit cursusblok, dus dat betekent modelbouwtijd! Aangezien ik nu met een setje met o.a. nummerborden van Ewout (waarvoor nogmaals dank!) alles klaar heb liggen om het rijtuig af te maken, daar maar eens mee begonnen. Jullie kunnen dus weer updates verwachten.

Eerst maar eens begonnen met de gastanks. Ben alleen niet zo tevreden over het grijs. Het is te blauw en te licht. Mag wat meer bruin en zwart in denk ik. Ach morgen even mengen en weer door kliederen (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_047.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_047.jpg)

Tot snel!
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 30 oktober 2020, 12:20:24
Tussen het schilderen en plakken door ga ik ook een verslag schrijven over de ombouw van een Roco Donderbus naar stuurwagen. Het is een beetje vloeken in de kerk, zo tussen de Nederlandse rijtuigen en stomers.. Maar stiekem is het wel een heel leuk ding geworden ;D ;D. Ik heb hem dit voorjaar voor een vriend gemaakt.

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=95449.msg3222163167#msg3222163167

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 30 oktober 2020, 14:26:39
Alle opschriften voor de kap zijn geplaatst. Aan één kant zijn de handgrepen ook opnieuw aangezet met messing verf. Nu lekker soppen met Microsol en de handgrepen aan de andere zijde doen. Dan kan de blanke lak er volgende week op! (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_048.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_048.jpg)

Het was best lastig om die nummerborden te plaatsen, eigenlijk zijn ze te groot voor de ruimte die beschikbaar is. Ik heb aan de onderzijde en bovenzijde tiende van een millimeter afgesneden zodat het echt net past. Dat moet ook niet teveel worden, want dan lijken de borden vierkant. Ging gelukkig net goed.

Voor messingverf gebruik ik AK True Metals:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_049.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_049.jpg)

Deze verf heb ik ook bij de vorige twee rijtuigen gebruikt. Geeft een mooi effect. Ik doe het wel vóór de blanke lak zodat de pigmenten niet los laten/slijten. Geeft daarna alsnog een mooie glans ondanks de matte lak.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 30 oktober 2020, 19:00:32
Ziet er goed uit!  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 10 november 2020, 10:56:24
Kap en onderstel in de blanke lak gezet. Ik moet alleen nog het 'glas' achter de ramen plaatsen en het toiletraam wit schilderen. Daarna is hij af ;D
Eigenlijk stom dat Philotrain aan één zijde een koersbord in de wand heeft geëtst. Ik had ze liever los gehad. Achteraf kon ik dat ding beter weg schuren. Misschien maak ik die nog wel even wit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_050.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_050.jpg)

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 10 november 2020, 11:10:48
Die is fraai gebouwd hoor! Ja ik heb ook nog een Philotrain staan met mee-geëtste klasseborden. Daar heb je ook zo lekker veel aan als je een SS versie wilt bouwen... keuze van de ontwerper zeg maar. Ik weet inmiddels hoe dat gaat. ;D
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Rob Bennis op 10 november 2020, 12:02:48
Mathyn,

Is een mooi ding geworden (y)

Ik zou dat mee geëtste koersbord laten zitten en er een van Artitec of Exact er op lijmen met Kristalclear. Dat dikte verschil zie je niet, wel dat het bord er zit.

Rob
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 10 november 2020, 16:18:57
Dank Ewout! Ik heb jouw ets nog niet zo gedetailleerd bekeken, maar ik hoop toch niet dat ik daar de zijwand glad moet gaan schuren ;D ;D. Heb je vast beter ontworpen ;)

@Rob, dat is inderdaad een goed idee, misschien doe ik dat wel. Laat ik ze voorlopig nog wel blanco.

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Sikje248 op 10 november 2020, 23:04:26
Fraai rijtuig geworden Mathyn! (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: janw op 11 november 2020, 10:25:15
Zeer fraai. Chapeau voor die zwarte belijning!
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: daempfer op 11 november 2020, 10:43:59
Prachtige afwerking Mathyn! Die zwarte belijning heb je met edding stiften gedaan schreef je al maar die hebben een ronde punt die meestal alle kanten behalve de goede op willen. Hoe heb je ze erop gekregen? Flexibel lineaaltje of zoiets?
 
👋🏻 René
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 12 november 2020, 10:26:34
Hoi René,

Dit heb ik uit de losse pols gedaan met diverse soorten Edding stiften.
Edding 404: deze heeft een harde punt. Voorzichtig over de randjes gaan en niet te hard drukken.
Edding 400: deze heeft een kleine zachte punt. Door deze punt aan de binnenkant van het raam te zetten druk je de punt iets in. Raamlijst wordt zo gezwart. Deze techniek beschreef Gert al (pagina 7).
Edding 3000: zet ik aan de randen van de wand voor de onderkant en zijkanten. Alleen als het een wat bredere rand betreft. Deze stift heeft een vrij dikke punt.

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 20 december 2020, 14:12:34
'De laatste loodjes'

Dit weekend het 'glas' lijmen en de banken aan de kopzijde in het interieur lijmen met Kristal-Klear. Vanavond kan ik hem in elkaar zetten en is hij af. Ruim binnen twee jaar af (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_051.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_051.jpg)

Ik kan niet wachten tot het eindresultaat ;D

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gert Arkema op 20 december 2020, 19:57:35
Die is mooi geworden (y) . Ook mooie zwarte belijning, dat maakt m helemaal af!
Ik heb wel losse messing koersborden in 0,4 mm messing, PB me maar.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 22 december 2020, 13:08:42
Dankjewel Gert, je hebt een pb van mij (y)

-------------------------

Het eindresultaat!
Het was mijn eerste rijtuig dat ik bouwde en de derde in rij die ik afrond. Ik zie een paar verbeterpuntjes, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben er erg blij mee.
Iedereen bedankt voor de hulp tijdens de bouw!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_052.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_052.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_053.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_053.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_054.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_054.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_055.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_055.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_056.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_056.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_057.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_C6101_057.jpg)

Zelfs bij een close-up vind ik hem nog best wel strak ;D

Wat nu? Ik heb nog steeds de NS4500 niet af, dus die gaat binnenkort ook weer wat aandacht krijgen. Daarnaast ben ik gestart met de bouw van een klein postrijtuig. Helaas is dit specifieke etswerk van Philotrain niet zo goed gelukt. Dat laat ik zien in een nieuw topic dat ik binnenkort met jullie deel.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Sikje248 op 22 december 2020, 13:14:31
Zeer strak en erg fraai! (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Eric B op 22 december 2020, 13:16:13
Mooi geworden Mathyn  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: frank002 op 22 december 2020, 13:23:50
Ik hoop het je ooit na te doen. (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Tomasso op 22 december 2020, 13:25:11
Supermooi Mathyn.

Wensenlijst: Rhijnboog, BB, Zeppelin, de rest is bonus ;-)

Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: daempfer op 22 december 2020, 13:47:30
Heel mooi rijtuig geworden!  (y) Daar kan geen fabrieksmeuk tegenop  ;D

Groeten,
René
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 22 december 2020, 13:57:12
Bijzonder fraai geworden  (y)
Ik kijk uit naar je volgende project!

Grtz, Ton
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Carel Ruysink op 22 december 2020, 15:02:07
Weet niet of ze bij de NS zooo strak uit de werkplaats kwamen  ;D
Prachtig model en prachtig gebouwd.

Carel
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 22 december 2020, 15:22:19
Daar mag je trots op zijn  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 22 december 2020, 15:59:30
Dank allemaal! ;D
Laten we zeggen dat de NS in mijn 'miniatuurwerkelijkheid' erg zuinig secuur met hun materieel om ging.

@ Frank:
Gewoon rustig aan beginnen. Ik ben ook nog maar een beginner. Ik heb tot nu toe slechts 4 messing dingen gebouwd in mijn modelbouwcarrière. Begin met iets kleins en makkelijks (niet dit personenrijtuig dus). Kies een paar foto's uit het echt en gebruik deze als leidraad bij het bouwen. Met eventueel wat hulp van het forum kom je er dan wel! Daarna ga je alleen maar mooier en beter bouwen. Zoals Frits wel eens zegt, elk model wordt weer ietsje mooier en leer je weer wat bij.
Ik hoop het je ooit na te doen. (y)

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 26 juni 2021, 20:42:15
Klein vraagje aan de kenners, ervaren jullie ook problemen met erosie van de soldeer punt? Sinds begin dit jaar heb ik een aantal kitjes gebakken en merk dat m’n punt steeds minder goed soldeertin pakt. Er zitten ook zwarte plekken op. Komt dit soms door het bekende GM&S fosforzuur sis-water wat ik als vloeimiddel gebruik?

Baal er wel van… tip was namelijk helemaal nieuw. Soldeer station staat ingesteld op 300C

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/925A2412-B2A1-4190-87BA-7DCDF0505ADD-60d774e9c5108.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/925A2412-B2A1-4190-87BA-7DCDF0505ADD-60d774e9c5108.jpg)

Gr, Mathyn 

Ps: soldeerstation en tip zijn van Weller
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Karst Drenth op 26 juni 2021, 21:38:51
Ja, dat gebeurt met long-life stiften.

Makkelijk op te lossen met lowmelt soldeer en „siswater“.

Bout opwarmen tot ca. 175 Graden, punt afnemen met keukenpapiertje met siswater, dan vertinnen met lowmelt. Punt opnieuw afnemen, temperatuur naar ca 280 en met normaal 60/40 soldeer vertinnen.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: FritsT op 26 juni 2021, 23:27:08
Heel normaal verschijnsel bij solderen. De ene keer sneller dan de andere, maar zeker is..... het gaat gebeuren.
Tippy en een aantal reserve stiften kopen. Ben je van alle problemen af.

https://www.soldeerbout-shop.nl/soldeerflux/11273-stannol-272018-tippy-soldeerpunt-reiniger-en-vertinner-12gram.html?gclid=EAIaIQobChMInaHZnJ628QIVbkeRBR1aQwt-EAQYASABEgI2HvD_BwE (https://www.soldeerbout-shop.nl/soldeerflux/11273-stannol-272018-tippy-soldeerpunt-reiniger-en-vertinner-12gram.html?gclid=EAIaIQobChMInaHZnJ628QIVbkeRBR1aQwt-EAQYASABEgI2HvD_BwE)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 27 juni 2021, 00:48:29
Piet’s piswater eruit en Carr’s yellow of red gebruiken.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: naoorlogsNS op 27 juni 2021, 11:43:15
Wat Ingenium zegt.
Ik had hetzelfde probleem en met Carr`s nergens meer last van.

Sinds kort meng ik mijn siswater zelf en dat gaat tot nog toe ook goed met mijn punt
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 27 juni 2021, 11:54:25
Ik gebruik gewoon standaard soldeervloeistof voor koperen leidingen.
En elk jaar dien ik er een nieuwe soldeerstift in te stoppen, omdat er gewoon gaten ingevreten worden.
Zo'n los soldeerstiftje kost bijna een tientje, dus eenmaal per jaar, dan vallen de kosten reuze mee.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: TonM op 27 juni 2021, 12:07:18
Iedere flux met fosforzuur is agressief op metaal. Daarom kan je dat wegvreten van je punt nooit helemaal voorkomen.
Mijn ervaring is dat je het wel aanzienlijk kan uitstellen. Na een paar verloren boutpunten, van alles proberen en wat tips van oude rotten, werkt dit voor mij het beste:
- Zo'n bakje met metalen krullen kopen en daar na ieder gebruik je bout in afvegen.
- Aan het einde van iedere soldeersessie (en soms tussendoor) de punt goed afvegen met een droog stukje keukenpapier (geen natte sponsjes!). Wel een paar keer dubbelvouwen, anders brand je je vingers  ;D
- Potje Tippy kopen (zoals FritsT voorstelt) en zodra er zwarte vlekken verschijnen, daarmee de punt goed reinigen en vertinnen, net zolang tot hij weer helemaal blank glimmend is.

Grtz, Ton

P.S: Deze tips zijn om te voorkomen dat je tip eruit komt te zien zoals die van jou, niet om die tip te  herstellen. Daarvoor kan je dus beter de methode van Karst proberen.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 27 juni 2021, 22:06:38
Dank voor jullie tips! Ik ga met Karst zijn methode proberen om de tip nog te herstellen en snel een potje Tippy en reserve tips bestellen.

@Ewout, ik heb nog een heel oud potje rood vet, werkt ook goed en heeft minder effect op de bout naar mijn idee. Alleen je model wordt er zo vettig en vies van… Bij sommige wagens is dat amper schoon te maken in al die hoekjes en kiertjes. Toch maar eens kijken naar dat spul van Carrs.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: ingenium op 28 juni 2021, 03:46:52
Soldeervet is ook heel vriendelijk voor je bout inderdaad, maar lastig schoonmaken zoals je zegt. Vooral in de hoeken. Ga je je model stralen, heb je een klont keiharde grit in die hoek zitten.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: FritsT op 28 juni 2021, 11:59:37
Dan zet ik de boel even in het ultrasoonbad. Eventueel een 2e keer stralen en dan zal je zien...schoon.
Maar die hoekjes heb je ook met fosforzuur als je het niet afspoelt.

schoonmaken (en schoonhouden) is een kunst. ;D
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 30 juli 2021, 11:41:03
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-9119-6103c7aa4c7f3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-9119-6103c7aa4c7f3.jpg)

Zooooo, het grof geschut is binnen. Karst zijn methode werkte deels, de punt is nog niet helemaal schoon. Ik ga kijken of Tippy nog gaat werken en anders heb ik nog drie puntjes in voorraad. Over een aantal weken kan ik weer verder, maar nu eerst even een architectuurhistorie masterscriptie afmaken.... Die dingen schijnen voorrang te hebben op de hobby ::)


Waar ik daarna aan verder ga werken is dit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-8670-6103c8f078442.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-8670-6103c8f078442.jpg)

Gr, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: zuylen op 30 juli 2021, 12:12:18
Mooi gebouwd, heb hier ook nog een ongebouwd exemplaar liggen. Maar ik zoek nog extra draaistellen voor dit ding. Wil er eigenlijk Engelse draaistellen onder hebben.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 30 juli 2021, 13:29:55
Dankjewel. Onder de AB8c komen bij mij ook type E draaistellen. Ik heb deze bij MKmodelbouwstudio kocht. De zijkanten zijn van resin met een stukje messing etswerk daartussen. Om ze onder de HSM bakken van Gert te plaatsen moet er wel 1mm opgevuld worden. Dit wil ik doen door een stuk messing van 1mm op de draaistellen te solderen en een nieuw gat te boren.
T.z.t. zal ik wel een nieuw draadje openen. De bouw van die HSM bakken verdient wel een eigen topic.

Groet, Mathyn
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Gert Arkema op 30 juli 2021, 20:12:15
Even goed opletten, onder alle ex HSM coupé c's (zowel de C10c's als de C11's) zaten Engelse draaistellen. Bij de AB's verschilde dat:

(https://live.staticflickr.com/4556/37498851824_b87dd98f9a_b.jpg) (https://www.flickr.com/gp/136098002@N03/9Z61Dw)VierassersHSMuitvoeringen (https://www.flickr.com/gp/136098002@N03/9Z61Dw) by Gert Arkema (https://www.flickr.com/photos/136098002@N03/), on Flickr

Beetje uitzoekwerk ooit.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: Weerd op 30 juli 2021, 20:35:31
Handig Gert, dat tabelletje.  (y)
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: prutser op 30 juli 2021, 21:29:24
Hoi,

Vanaf hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=73485.msg3221792913#msg3221792913) is mijn geknutsel te zien met de MK Engelse draaistellen onder de rijtuigen van Gert.
Maar misschien wist je het al.
Titel: Re: Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c
Bericht door: MathynK op 07 augustus 2021, 22:25:32
Handige tabel Gert! (y). Ik zal mijn informatie en jouw informatie eens samenvoegen tot een complete lijst.

Zoals beloofd gaat de bouw van de HSM rijtuigen hier verder: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99389.msg3222242858#msg3222242858

Gr, Mathyn