BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: MrBully op 14 april 2019, 21:58:18

Titel: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 14 april 2019, 21:58:18
Ik rij tot nu toe enkel H0 Analoog 2-rail maar ik heb nu van een neef zijn hele berg treinen en spullen gekregen. En hierbij zit een digitale set met al een paar digitale loks.
Nu heb ik dus een stuk of 5 digitale loks, en een stuk of 25 analoge loks.
Ik wilde binnenkort beginnen met een grondplaat te maken voor een vaste baan, maar nu heb ik dus 2 opties.
Is het zo simpel dat ik 1 baan kan maken, met elektrische wissels (met gewoon die fleischmann schakelaars), en dat ik deze baan voor analoog en digitaal kan gebruiken, gewoon afhankelijk van wat ik aansluit (gewoon een trafo of de digitale centrale en booster) ? Of zie ik nu iets over het hoofd?
En kan ik de elektrische wissels dan ook gewoon identiek gebruiken bij beide systemen?
Het is dus niet de bedoeling om beiden tegelijk te gebruiken.

Het is zo zonde om of 25 loks niet te gebruiken, of het digitale systeem niet te gebruiken.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: gruspoor op 14 april 2019, 22:20:41
Zolang je de digitale centrale en de analoge trafo maar niet gelijktijdig aansluit, kan dat gewoon. Uiteraard moet je ook de juiste treinen gebruiken.

Groetjes Gert

Soest in H0

Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: phdirk op 14 april 2019, 22:32:35
Hallo Dennis,

Je kunt ook met het Dinamo-systeem gaan werken, dat kan zowel digitale als analoge loks tegelijk aansturen. Het systeem 'weet' of een lok digitaal of analoog is en zet dan op het betreffende blok de juiste spanning. Kijk verder hier op het forum bij encyclopedie bij Dinamo (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Systeem_DINAMO)
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 14 april 2019, 22:36:24
Het geld om in een ander systeem te gaan investeren is er nu niet.
Ik wil wel gaande weg natuurlijk alles ombouwen naar digitaal, maar met zo'n oplossing waarbij ik kan switchen van het een naar het ander, kan ik daar de tijd voor nemen.

Is het ook geen enkel probleem voor de wissels, om die de ene keer gewoon op de trafo en de andere keer via de booster van stroom te voorzien?
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 april 2019, 22:42:24
Voor de wissels hoef je niks te veranderen, die kun je gewoon met de trafo blijven voeden.
De voeding naar de rails kun je omschakelen. Het simpelst werkt dat met een stekkerverbinding. Dan kun je de analoge en digitale voeding niet per ongeluk aan elkaar verbinden want dat geeft brokken.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 14 april 2019, 22:55:58
Gebruik je dan 1 trafo voor de wissels en analoge baan, en als je wisselt diezelfde trafo voor de wissels en de digitale voeding-centrale-booster voor de baan?
Ik heb nog geen enkele keer een baan gebruikt met de elektrische wissels namelijk.
Ik dacht dat die bij analoog de voeding via de trafo kregen, en bij digitaal via de booster.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 april 2019, 23:10:01
Als je de wissels handmatig schakelt met Fleischmann (of andere) schakelaars dan kun je dat gewoon zo laten als je de baan digitaal bestuurt. De baan en de wisselsturing zijn nl. apart staande stroomkringen.

Als je helemaal digitaal werkt dan zijn er meerdere opties voor de wissels. Je stuurt dan de wissels via wisseldecoders die op hun beurt weer worden aangestuurd door de centrale. In dat geval zijn er nog 2 mogelijkheden: of je haalt de wisselvoeding ook uit de digitale spanning, of je haalt de voeding uit een gewone trafo. In dat laatste geval gaat de digitale voeding ook nog naar de decoders, maar dan alleen om de informatie over te dragen, niet om de wissels van stroom te voorzien.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 14 april 2019, 23:21:19
Ah, ik begin het te snappen. 2 stroomkringen, bijj analoog komen die beiden vanaf de trafo, en bij digitaal gaat de baan via de centrale en de wissels vanaf de trafo. Got it. (i think)

Met de berg spullen van mijn neef erbij heb ik vooral nog meer keuzes om te maken haha. Ik had gewone rails, hij had profirails, ik heb elektrische wissels voor de normale rails, en alleen maar handmatige rails voor de profirails. Denk dat ik dan toch voorlopig voor de normal rails met elektrische wissels ga. Als ik dan tzt genoeg aandrijvingen voor de profi heb, kan ik eens kijken om de boel te verbouwen en de wissels te digitaliseren.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: zuylen op 15 april 2019, 10:06:15
Als je al een digitale set hebt zou ik daarmee gaan uitbreiden. Ten minste zo lees ik het. Dat is de meest goedkope oplossing. Is het een Roco locmuis of de latere multimuis? Of is het systeem van Marklin? Uiteraard kun je ook het analoge gedeelte in je baan houden. Als de behoefte en het geld er is bouw je steeds een analoge loc om naar digitaal. Als de locs modern genoeg zijn, is het te doen door een decoderplug uit te wisselen met een decoder. Anders wordt het iets lastiger. Maar alles is om te bouwen. Bij Fleischmann locs moet je soms naast de aanschaf van een decoder een dubbelgeisioleerde motorplaat aanschaffen. Uiteraard is het dan wel handig welk(e) merk(en) je hebt. Vaak staat dat onderop de loc. Misschien is het ook handig om te melden welk digitaal systeem (merk) je hebt.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: Martin Hornis op 15 april 2019, 12:49:06
Of is het systeem van Marklin? … Uiteraard is het dan wel handig welk(e) merk(en) je hebt.
Ik denk dat in de allereerste bijdrage het antwoord staat:
… (met gewoon die fleischmann schakelaars) …
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 15 april 2019, 12:55:23
Het digitale systeem dat ik heb gekregen is een Twin Center van Fleischmann. De loks zijn van allerlei merken zo te zien (heb nog niet alles geinventariseerd). Ik zag fleischmann en lima en volgens mij ook Roco.

Maar zo te lezen is het goed te doen om 1 baan te maken die afwisselend voor analoog of digitaal gebruikt wordt. En tzt worden de andere loks dan digitaal gemaakt en wordt de baan verder gedigitaliseerd.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 15 april 2019, 13:38:15
Nog een vraag. De chips voor ombouw naar digitaal, daar zitten natuurlijk verschillen in voor wat betreft de mogelijkheden vna de chip. Maar passen in principe alle chips op een Twin Center van Fleischmann, of zijn er bepaalde dingen waarop ik moet letten?
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: Martin Hornis op 15 april 2019, 13:45:02
De locdecoders (chips) moeten geschikt zijn voor H0. Nadere info in de Encyclopedie. Zoek naar: decoders. Bij: Inleiding decoders vind je Tabel 02 met gegevens over diverse merken.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: henk op 15 april 2019, 14:17:34
Ze moeten hetzelfde protocol gebruiken (zeg maar dezelfde taal spreken) als het TC. Het TC praat DCC, Selectrix en FMZ (ooit van Fleischmann zelf). DCC is met afstand het meest gebruikte protocol bij tweerail. Zorg ervoor dat de decoders in ieder geval DCC verstaan. Dat zijn overigens een heleboel locdecoders.
Titel: Re: Baan voor digitaal en analoog
Bericht door: MrBully op 15 april 2019, 14:50:59
Heel fijn, das tenminste uitgelegd in simpele taal, gewoon DCC en het komt goed. Dat is dan ook geen probleem als ik ooit een andere centrale heb.