BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Almar op 31 januari 2019, 13:12:14

Titel: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 31 januari 2019, 13:12:14
Hallo allemaal,

Mijn vrouw en ik gaan in onze kleine achtertuin een tuinbaan aanleggen. We zijn helemaal nieuw in het tuinbaan-wereldje maar ik zelf ben niet onbekend met miniatuurtreinen. Als kind had in thuis een hO baan op zolder en op dit moment ben ik nog aan het bouwen aan TT-baan Heinenoord waarvan de bouw hier op het forum te volgens is. (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=61733.0). Daarnaast ben ik sinds februari 2016 werkzaam als Hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen dus je kunt wel stellen dat ik iets met treintjes heb :D

Zoals gezegd hebben we een kleine achtertuin en de ruimte die beschikbaar is voor de tuinbaan meet 3,6 x 3,6 meter. Beginnend met een verlanglijstje met wensen ben ik gaan ontwerpen. Uiteindelijk zal er een klein stationnetje komen, een tunnel en een brug over een vijvertje. In aanvang zal gereden worden met twee treinen elk bestaande uit een locomotief en vier wagonnetjes. Waarschijnlijk een personen trein en een goederentrein. Het baanplan ziet er als volgt uit;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Banenplan-Tuinbaan-Heinenoord_2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Banenplan-Tuinbaan-Heinenoord_2.png)

Inmiddels heb ik alle rails compleet op een bestelling na die nog onderweg is en is ook de eerste loc met vier wagonnetjes in huis. Gisteravond hebben we onze hovenier op bezoek gehad en hem deelgenoot gemaakt van de plannen en zijn rol hierin. De huidige tuin moet eerst geheel leeggehaald worden en grotendeels worden opgehoogd. Aansluitend wordt er nog een nieuwe fietsenschuur gebouwd en zal er met de bestrating begonnen kunnen worden. Aansluitend wordt de rails gelegd, op welke wijze is nog een onderwerp van onderzoek, en zal de tuin verder beplant gaan worden. Het streven is om aan het begin van de zomer te kunnen rijden maar dan moet er dus nog veel gebeuren!

Onze twee kleinzoons, Jelte (5) en Joppe (3) wonen tegen die tijd ook in Heinenoord wat het allemaal nog leuker maakt!

Omdat de baan niet groot is heb ik ervoor gekozen om de techniek volledig analoog te houden met enkel elektronische hulpschakelingen zoals afrem-stop-optrek vertragingen en een module om hoogfrequente trein verlichting mogelijk te maken. Verder alles dus heerlijk eenvoudig en rechttoe rechtaan. De scenerie willen we het liefst zelf ontwerpen en bouwen maar ook hier geldt natuurlijk dat de mogelijkheden op onze oppervlakte beperkt zijn.

Een van de eerste uitdagingen wordt de bouw van een "stenen" boogbrug die met een slinger over de vijver gaat lopen en dus ook daadwerkelijk in het water zal komen te staan. Allereerst ga ik me maar eens inlezen in hoe anderen dat hebben gedaan, het wiel opnieuw uitvinden vind ik namelijk altijd een beetje zonde van mijn tijd.

O.K. de kop is er af, het eerste item geschreven, wordt vervolgd..

Vriendelijke groet, Almar
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 31 januari 2019, 22:11:44
Hallo allemaal,

Na een tip van een forumgenoot zijn de s-bochten boven de waterpartij aangepast. De combinatie van R1 bochten die op deze wijze achter elkaar liggen en de tweeassige wagonnetjes schijnt geen goed plan te zijn. Het baanplan is aangepast, en na een bocht ligt er minimaal een "halve rechte" voor de volgende bocht begint. Het ziet er nu zo uit;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-Tuinbaan-v1.1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-Tuinbaan-v1.1.png)

Wordt vervolgd....

vriendelijke groet, Almar
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Pnarfk op 31 januari 2019, 22:34:49
Ik kijk er ook alvast naar uit, Almar. Ook fijn dat je er met de hele familie aan kan bouwen (ik zou thuis maar rare blikken krijgen als ik met zo'n plan zou afkomen  ;D )

Dat is nog wel een mooi plan voor de beschikbare ruimte die je hebt. Ik ken iemand die ook een tuinbaan heeft, met eveneens een boogbrug  (zal eens vragen of hij een foto kan doorsturen). Hij heeft eerst een houten mal gemaakt en dan zijn brug volledig in beton gegoten. Ik weet niet of dat voor jou de ideale of meest praktische oplossing is maar ik geef het toch maar mee  ;)

ik blijf dit in elk geval volgen  ;)
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: lex stoom op 03 februari 2019, 10:01:48
  Hallo Almar , leuk plan gaat ik zeker volgen. Zo te zien heb je aan de rechterkant een tunnel zorg je wel dat je er goed bijkan in het midden.
 
   met vr grt. Alex
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 03 februari 2019, 11:39:14
Dag Almar,

Het is toch nog geen weer om buiten te spelen? Misschien moet je je baan eerst even in mijn tuin uitproberen.  ;D
Leuk idee. Loop zelf ook vaak met de gedachte om zo iets te maken in de tuin.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Rinus H0 op 03 februari 2019, 13:22:22
Erg leuk plan! Mooi om te volgen, succes er mee alvast!
Mvg
Martijn
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: tijgernootje op 03 februari 2019, 14:14:26
Misschien moet je je baan eerst even in mijn tuin uitproberen.  ;D
Leuk idee. Loop zelf ook vaak met de gedachte om zo iets te maken in de tuin.
Trek je de baan toch door vanuit je hobby schuur zo je tuin in,dat kan het probleem niet zijn  ;)
Het klimaat bij jouw leent zich er prima voor  ;D

Overigens Almar heb je al bedacht waarmee je die berg(met tunnel) van gaat maken ?
Als je die te zwaar maakt en er strand een trein in die tunnel dan kan je er wellicht niet meer bij als die berg uit bv beton gaat bestaan.
Ga je het geheel qua rails zodanig vast leggen dat het in alle jaargetijden blijft liggen of haal je het weer weg als het weer te slecht wordt ?
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 10 februari 2019, 14:37:29
@ Tijgernootje,

Het is de bedoeling om de rails het gehele jaar door te laten liggen. De rails is hiervoor gemaakt. Natuurlijk zal er voor een rit wel even een schoonmaakbeurt moeten plaatsvinden om takken en andere obstakels te verwijderen. Het dak van de tunnel wil ik maken van een plaat piepschuim. De wanden van de tunnel van opstaande oude tegels. Maar het plan is inmiddels aangepast, zie verder;

@ allemaal;


Hallo allemaal,

De afgelopen periode heb ik veel op het forum gelezen én foto's en filmpjes over de aanleg van buitenbanen bekeken. De doos met tijdschriften die ik van Dik geleend heb is ook een bron van inspiratie. De hoogte verschillen, keermuurtjes van beton en natuursteen, rotspartijen.... ja erg mooi allemaal. Zou dat ook kunnen op een kleine baan. Stijgen en dalen, zou het lukken om daar voldoende rijlengte voor te creëren op de beperkte oppervlakte die we tot onze beschikking hebben?

We hebben ons dus opnieuw gebogen over het baanplan en al snel werd duidelijk dat een aanpassing niet voldoende zou zijn. Om echte meters te creëren moest het gehele plan op de schop. Het resultaat staat hieronder;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-at-Feb-10-17-20-32.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-at-Feb-10-17-20-32.png)

In de linkerbovenhoek gaat er een lus op het laagste niveau onder een lus op het hoogste niveau door. Om voldoende helling lengte te creëren komt het station aan de rechterkant op de helling te liggen. Op deze wijze is een helling van 2,5% te realiseren wat zeker voor onze korte treinen geen probleem zal opleveren. Het inhaal/wachtspoor aan de linkerkant kan in principe gewoon horizontaal komen te liggen.

Al met al een heel ander plaatje met vele meters meer rijlengte, ben benieuwd naar jullie reacties


Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 10 februari 2019, 14:46:42
Dit is veel en veel mooier. En echte meters  (y)
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 10 februari 2019, 19:23:23
Hallo Wim,

Dank voor je complimentje, het aanleggen gaat nog wel een uitdaging worden ;D Muurtjes van natuursteen, bruggen en een tunnelportaal uit beton, overal beton onder en aansluitend alles ook begrinten zoals we ook in het klein gewend zijn. Het grind komt ook op de tuinbaan vast te liggen om te voorkomen dat het wegspoelt en er teveel onkruid tussen gaat groeien... echt een compleet andere tak van sport dus. Maar wel erg leuk ;D
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 11 februari 2019, 09:17:28
Hoi Almar,

Ben ook erg benieuwd hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Zal best goed komen  (y)
En het voorjaar staat al bijna voor de deur.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Jelmer op 11 februari 2019, 10:02:18
Hoi Almar,

Met hoogte, dat lijkt me leuk.
Maarre zie ik in het midden nu een doorgaand pad? Hoe ga je dan met je boodschappen/gereedschappen/bezoek/jezelf (OK, je hebt lange benen  ;) ) etc.. over het verhoogde spoor heen?

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 februari 2019, 10:51:07
Hallo Jelmer,

Het hoogteverschil op de baan is niet erg groot. In de linkerbovenhoek waar de ene halve cirkel boven de andere komt te liggen hebben we een hoogte verschil van ongeveer 22 cm. Aan de onderzijde van de tekening grenst de tuinbaan aan een trap welke over de volle breedte loopt. Vanaf daar loopt de gehele tuin nog een centimeter of vijfendertig af tot we het pad achter de tuin bereiken. Het getekende pad zal deze hoogtes dus volgen en zodoende zal de spoorkruising zowel aan de huis-zijde als aan de achterkant kunnen worden opgenomen in een wat speels aangelegd paadje waarin de hoogte verschillen verwerkt worden. We hopen eind maart de bestaande achtertuin leeg te hebben zodat we kunnen starten met de aanleg.
Titel: BR 80
Bericht door: Almar op 11 februari 2019, 11:26:21
Hallo allemaal,

Vandaag kreeg ik de BR80 van Piko in spoor G binnen voor de tuinbaan. Ik heb dit locje ook van Roco in spoor TT het verschil laat zich raden maar ik wilde 'm toch even laten zien  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190211-WA0004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190211-WA0004.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190211_105853-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190211_105853-1.jpg)

Deze BR80 maakt deel uit van een Piko startset en is voorzien van "Sound und Dampf", als je de loc los koopt dan zit er geen "Sound und Dampf" in waardoor de loc veel duurder wordt. Verder zaten er in de startset ook twee goederenwagons en een railovaal wat ik weer mooi voor de baan kan gebruiken. Al met alle een leuke en voordelige aanschaf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190211_112104-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190211_112104-1.jpg)

Wordt vervolgd..
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Pnarfk op 11 februari 2019, 15:52:11
Hallo Almar,

Wat een verschil tussen G en TT zeg, wel fijn dat je twee keer dezelfde loc hebt in een andere schaal.

Je plan is zeer leuk, maar ik heb wel een kleine opmerking: ben je niet bang dat het wat te druk gaat worden? Ik weet natuurlijk niet hoe het er in de praktijk uitziet en of je nog van plan bent om op een zwoele zomeravond met een biertje in de hand op een stoel in de tuin te gaan zitten, maar het zit zo wel vol trein natuurlijk. Kan natuurlijk ook zijn dat dat de bedoeling is  ;D

Anders kan je eventueel het rechter uitwijkspoor eruit halen en aan de rechterkant gewoon een dubbelsporig traject maken? Het is maar een voorstel maar het maakt het geheel wel wat minder drukbespoort. Wat je ook doet, ik blijf het volgen  :)
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 februari 2019, 17:24:10
Hallo Alan,

Leuk dat je reageert en inderdaad wat een verschil hè zo tussen spoor G en TT.

Met het programmaatje wat ik gebruikt heb om het baanplan te tekenen kon ik geen objecten tekenen maar het spoor aan de uiterst rechter zijde zal grotendeels uit het zicht komen te liggen. Omdat de oppervlakte maar beperkt is heb ik geen ruimte om  een volledig stationsgebouw e.d. te plaatsen. Het idee is om het station in halfprofiel uit te voeren en het over dit spoor heen te zetten. Een rotspartij aan beide kanten van het station doet de rest. Het betreffende spoor zal dan rechts onderin op de tekening in een tunnel in verdwijnen om pas aan de achterkant van de tuin, voorbij het station, tevoorschijn te komen.

Verder is het inderdaad wel een vol baanplan maar omdat ik wil gaan rijden met niet te veel, korte treinen zal het waarschijnlijk nog wel meevallen. Wat de rust ook ten goede zal komen is de schakelaar waarmee de soundmodules kunnen worden uitgezet in de locomotieven ;D

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Pnarfk op 11 februari 2019, 18:03:07
Klinkt goed, ik ben benieuwd  :)


Wat de rust ook ten goede zal komen is de schakelaar waarmee de soundmodules kunnen worden uitgezet in de locomotieven ;D


Dat zullen de buren waarschijnlijk ook appreciëren  ;D
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 februari 2019, 20:09:26
Hallo allemaal,

Naar aanleiding van wat reacties heb ik geprobeerd om de tekening wat duidelijker te maken. Het spoor wat helemaal rechts loopt zal uit het zicht zijn. Deels door rotspartijen en in het midden vanwege het stationsgebouw wat vanwege de ruimte in halfprofiel zal worden uitgevoerd. In de linkerbovenhoek is nu zichtbaar dat het onderste spoor door een tunnel zal lopen en het bovenste spoor via een lange brug, over het watertje helemaal naar beneden toe.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-tuinbaan-versie-3.2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontwerp-tuinbaan-versie-3.2.png)

Volgens mij is het nu duidelijker (en anders gewoon weer vragen  ;))
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 23 februari 2019, 20:21:14
Hallo allemaal,

Vakantie in de achterhoek, dus gisteravond de eerste knutselavond. Ik ben begonnen aan de blokpost. Voor het eerst werken met Forex en Guttagliss is een nieuwe ervaring. Mooi materiaal, alleen de lijmkwast van het potje polyesterlijm vind ik een beetje te groot, daar moet ik nog even wat op gaan bedenken. Het eerste resultaat is zichtbaar;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3074_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3074_2.jpg)

Het steenmotief aan de onderkant is een kunststof folie die geleverd wordt door Jacksons Miniatures in Engeland die het op zijn beurt weer importeert uit Canada, zie https://www.jacksonsminiatures.com.

Vanavond de schilderdoos maar eens te voorschijn halen om de eerste kleur op de gevel te zetten.

Wordt vervolgd...
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 23 februari 2019, 20:58:30
Hoi Almar,

Zelf met je vakantie nog wat bouwen  (y)
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Peter Soonius op 23 februari 2019, 21:25:27
Dag Almar,

Dat ziet er goed uit. Nog een fijne vakantie gewenst. Als je vragen hebt over de bouw van een LGB baan kun je ook terecht bij de vrijwilligers die de afgelopen twee jaar h
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Peter Soonius op 23 februari 2019, 21:28:59
Dag Almar,

Vervolg van mijn vorige bericht: er ging iets fout. Je kunt ook contact opnemen met de vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden die de afgelopen twee jaar hard gewerkt hebben aan een grote LGB baan bij de ingang van het museum. Zij werken elke dinsdag en donderdag aan deze baan en zijn van harte bereid ervaringen met je te delen. Stuur me anders even een PB. Leg ik een lijntje voor je uit.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 24 februari 2019, 00:18:34
@ Wim, juist in de vakantie is het erg leuk om 's-avonds lekker te kunnen hobbyen, Suze heeft gisteren haar eerste poppetje (made in china) geschilderd dus lekker tegenover elkaar aan tafel, muziek, drankje... we genieten ervan!

@ Peter, wat een leuk aanbod! Tijdens de model smalspoor dagen hebben we de baan staan bewonderen en de natuurlijk ook al het andere moois wat er te zien was. Ik stuur je morgen even een PB-tje (nu inmiddels een beetje laat)


Hallo allemaal,

Vanavond zoals gepland een avondje schilderen. Vanmiddag eerst het geheel in de grondverf gezet dus vanavond kon ik van start;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3079.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3079.jpg)

Nu eerst verder met de andere gevels en als alles in elkaar staat nog wat kleine onvolkomenheden wegwerken. Ben niet ontevreden met het resultaat  :)

Wordt vervolgd !
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 04 maart 2019, 00:39:04
Hallo allemaal,

In de vakantie was de bouw toch wat gestagneerd, dus gisteren en vandaag maar even een flinke inhaalslag gemaakt.

Gisteren heb ik de ontbrekende gevels afgemaakt en geschilderd. Omdat het een eerste bouwsel is maak ik gebruik van diverse materialen. De gevels zijn allemaal gebouwd met Forex en de natuurstenen onderrand is gesneden uit kant en klare kunststof sheets die ik in Engeland vond. (je moet ze nog wel zelf schilderen)

Vandaag heeft in het teken gestaan van het bouwen van de dakconstructie uit Guttagliss, veel schilderwerk en het afbouwen van de natuurstenen onderrand. Er moet nog steeds heel wat gebeuren maar onderstaande foto's geven een goede indruk van de stappen die vandaag gezet zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3090.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3090.jpg)

Nadat ik het schilderwerk het afgerond en de accentuering op het "hout" had aangebracht zijn de vier muurdelen samengevoegd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3091_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3091_1.jpg)

Vervolgens het ik een plaatje Guttagliss tevoorschijn gehaald voor de bouw van de dakconstructie. Het werken met Guttagliss is me erg goed bevallen, het enige wat af en toe wat lastig is is het verwijderen van de beschermfolie, maar verder een echte aanrader! (De dakconstructie is nu nog afneembaar omdat ik nog verlichting wil inbouwen)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3092_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3092_2.jpg)

Nadat de dakconstructie klaar was kon begonnen worden met de bekleding van het dak. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van dakpan-sheets die ik in Engeland besteld had. Sterk, niet te dik dus goed te verwerken met zowel schaar als mes, het verlijmen op de Guttagliss eenvoudig met PVC-lijm.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3094_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3094_3.jpg)

Toen de dakbekleding gereed was heb ik de eerste laag verf opgebracht en de boei-borden aan voor en achterzijde gemaakt.

En als laatste ben ik verder gegaan met de natuurstenen onderrand. Aan één zijde moet die nog worden afgemaakt maar dat wordt morgen, eerst moet de plastic-plamuur voldoende uitgehard zijn om de hoekstenen ook aan die kant vorm te geven zodat ze in de hoeken "doorlopen".

Al met al weer heel wat uurtje aan het bouwen geweest. Ik ben tevreden met het resultaat en ben erg benieuwd naar jullie reacties!

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 04 maart 2019, 08:41:58
Dat is een fraaie tuinhuisje geworden Almar  (y)
Nu nog even goed weer en dan ook buiten aan de slag. Maar vandaag maar even niet.
Ben benieuwd straks naar de eerste buiten foto's!
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 04 maart 2019, 10:17:58
Hallo Wim,

Ja ik ben zelf zoals ik schreef ook wel tevreden met dit eerste bouwsel. Wel grappig want de uitgangspunten zijn volstrekt anders. Alles moet weerbestendig worden, dus alles uit kunststof en straks het hele boeltje in een aantal lagen blanke vernis. Kleuren juist allemaal wat feller (hoewel de foto's geen goed beeld geven hoor ;)) en verweren hoeft niet wat dat doet de natuur straks... Geen openingetjes want je wilt geen insectenhotels maken etc, etc. Is dus echt een andere tak van sport. Voor mij is één van de grootste voordelen dat ik alles goed kan beethouden met mijn "kolenschoppen"  ;D

Ik hoop dat het weer nog wat hersteld want van de week wil ik de tuin leeg hebben...
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 08 maart 2019, 23:41:34
Hallo allemaal,

Toen we vorige week op vakantie waren in de Achterhoek zijn Suze en ik met de aanhanger naar Bocholt gereden om stenen op te halen. We hebben er in totaal 85 mee genomen, goed voor 18,5 meter spoor fundering.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image-30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image-30.jpg)

Sinds ze in de achtertuin liggen begint het steeds meer te jeuken, ik wil aan de slag! Vandaag heb ik samen met Lasse, onze tuinman, de eerste belangrijke stap gezet. We hebben de achtertuin volledig ontdaan van beplanting, border-randen en schuttingen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190308_095604_resized-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190308_095604_resized-1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190308_120003_resized-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190308_120003_resized-1.jpg)

We hadden super mazzel met het weer en op dit moment is het net een nieuwbouwtuintje (alleen de paaltjes met ijzerdraadje ontbreken nog :D ).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190308-WA0006-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190308-WA0006-1.jpg)

De volgende stap is het plaatsen van een schuur in het verlengde van de bestaande schuur en het maken van de keerwand die de grond aan de achterzijde moet gaan tegenhouden. Het begin is er!

In de avonduren gaat de bouw van de blokpost verder. Inmiddels staat het volledige gebouw enkele keren in de blanke vernis en heb ik het bordes aan de voorkant gemaakt. Op dit moment ben ik met de verlichting bezig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3100.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3100.jpg)

Op het bordes een verlicht bord met hierop de naam van de blokpost ,de verlichting bestaat uit met een ledstripje met 4 gele smd-ledjes die ik nog had liggen. De lantaarn komt uit China. Rest nog de verlichting bij de bordjes aan de zijkant en de interieur verlichting. De blokpost is dus bijna klaar, en voor een eerste bouwsel op deze schaal ben ik wel tevreden  ;)

Wordt vervolgd!
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 08 maart 2019, 23:48:07
Zo Almar, jullie hebben flink je best gedaan. Eerst ruimen en dan bouwen.
Zo te zien is het toch een behoorlijk stuk grond waar je wel een leuke baan kunt "neerleggen". Ben erg benieuwd hoe het er straks uit gaat zien!
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 09 maart 2019, 02:32:05
Hallo Almar,

Je hebt het weer mee zie ik. En je hebt een goede hulp. Dat gaat helemaal goed komen. Veel plezier tijdens de bouw van je nieuwe baan.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Eegtrain op 09 maart 2019, 12:40:08
Sow wat een tof project dit zeg!! (y)
Groeten Jake
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 maart 2019, 21:36:55
@ Wim, Ed en Jack; dank voor jullie reacties, dat maakt het posten extra leuk !


Hallo allemaal,

De blokpost is (bijna) klaar! Vanavond heb ik de laatste hand gelegd aan de verlichting en het enige wat ik nog moet doen zijn de ramen. Daarvoor moet ik alleen even mijn figuurzaagmachine uit de opslag halen want snijden vind ik niet echt lekker werken. Maar goed verder zit de vloer en het plafond erin en is alle verlichting aangesloten en werkend. Ik ben aangenaam verrast door de mogelijkheden van de kunststoffen en dit gebouwtje zal zeker niet het laatste zijn wat ik bouw!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3102_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3102_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3103_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3103_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3104_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3104_4.jpg)

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Tijdens de droogperiodes van de blokpost ben ik begonnen aan een "tussendoor" project. Ik heb een oranje Köfje met daarachter de bekende klapdekselwagen en een platte wagen. Hierachter wilde ik graag iets leuks maar wat.... een blik in mijn vitrinekast bracht uitkomst. Ik besloot een model van een kleine Weimar-kraanwagen, die PSK uit Haarlem uitbrengt in TT, in aangepaste vorm te bouwen voor mijn "werktrein". De giek van de kraan zal bij de LGB versie op een bok rusten die op de voorlopende platte bakwagen zal staan. Op de foto kunnen jullie zien hoe ver ik inmiddels ben en dat het TT-model met name in lengte is aangepast. De basis voor de kraanwagen is een Playmobile chassis wat ik onlangs via Marktplaats kocht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3106.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3106.jpg)
Ik ben alleen nog opzoek naar de juiste kleur oranje zodat de trein straks één geheel vormt.

Wordt vervolgd !
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 11 maart 2019, 21:44:35
Erg mooi de blokpost Almar.
En de verlichting geeft een leuke sfeer. Zal straks in de avond erg leuk in de tuin staan!
Ben benieuwd wat er allemaal nog komen gaat.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 21 maart 2019, 00:15:25
@ Wim, bedankt voor je complimenten. Nog even geduld, er wordt hard gewerkt maar voordat de blokpost in de tuin staat zijn we nog wel wat maanden verder  ;)


Hallo allemaal,

Het is al weer even terug dat ik wat postte. In de tussentijd is er best één en ander gedaan. De kraan heeft een langere giek gekregen. Ik vond 'm net iets te kort voor het mooi dus dat heb ik even opnieuw gedaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225825-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225825-1.jpg)

Het onderstel is zo goed als klaar en inmiddels voorzien van waarschuwingsstrepen en borden die er op wijzen dat het niet is toegestaan je te bevinden binnen het draaibereik.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225836-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225836-1.jpg)

Als grote klus is de loc onder handen genomen. Aan de voor en achterzijde zijn nieuwe bufferplaten geplaatst. Deze geven de loc net iets meer body wat m.i. ook beter past bij het karakter van deze werktrein.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225816-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225816-1.jpg)

Verder heeft de loc een nieuwe motorkap gekregen en drie nieuwe voorlampen. De laatste moeten nog voorzien worden van led's en de machinist is tijdelijk verhuisd naar de werktafel van Suze om opnieuw geschilderd te worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225844-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190320_225844-1.jpg)

Verder heb ik vandaag samen met de tuinman een kleine 7,5 meter aan hardhouten damwanden geplaatst in de achtertuin, de komende weken zal de nieuwe schuur voltooid worden en de tuin worden opgehoogd naar de juiste hoogte. Van de werkzaamheden van vandaag heb ik geen foto's maar ik zal er snel weer eens een paar maken en posten  :)

Wordt vervolgd !
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Bouwer op 21 maart 2019, 08:55:09
Hoi Almar,

Ziet er goed uit, leuke lok, ga je wit/rode leds er in zetten of alleen witte?
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 21 maart 2019, 09:38:35
Hoi Almar,

Gelukkig zit je niet stil.
De kraan ziet er zo prima uit  (y)
En wat een leuke diesel is dat !!
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 21 maart 2019, 12:56:56
@ Jan; bedankt voor je compliment! Er gaan witte of gele leds in. In principe wil ik in LGB ook met vaste treinsamenstellingen gaan rijden. Op de treinen komen ook nog enkele zwaai/knipperlichten.

@ Wim; bedankt voor je compliment! Ook bij mij is stilzitten ook niet echt mijn ding.... Na de bouw van de blokpost, vond ik dit wel leuk. Deze schaal is wel leuk om zelf dingen te bouwen, zeker als je handen zo groot zijn als de mijne ;D Het locje heeft in de normale uitvoering jarenlang in startsetjes gezeten. Heb 'm dus voordelig op de kop getikt en heb 'm toen lekker gepimpt!
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Sven op 21 maart 2019, 17:22:23
Leuk project en wordt ook fijn hard doorgewerkt. Ik blijf het volgen.  (y)
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: MiHe op 21 maart 2019, 19:55:28
Lekker bezig Almar    (y)

En je krijgt nog hulp, het weer gaat de komende dagen ook meewerken...

Groet, Michel
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 22 maart 2019, 03:41:12
Dag Almar,

Mooi en functioneel treintje. Hebben je kleinkinderen al gereageerd?  8)
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 26 maart 2019, 21:07:06
@ Sven, Michel en Ed; bedankt voor jullie reacties; altijd leuk te weten dat je berichtje gelezen worden (y) en Ed, de kleinkinderen; die kunnen eigenlijk niet wachten! Als ze komen is één van de eerste dingen een blik in de tuin met de vraag wanneer het nu klaar is. Gelukkig is er boven nog een TT-baan en ligt er regelmatig een LGB-test-baantje op de werkkamer zodat er altijd wel rijdende treintjes te zien zijn  ;D


Hallo allemaal,

Nu de eerste damwanden staan moet er extra grond de tuin in. Maar ik wil ook weer niet teveel grond hebben dus ik ben begonnen met het uitrekenen van de diverse hoogtes en gelijk besloten nog een flinke aanpassing te doen aan het sporenplan. Omdat ik in het vorige plan omlaag en via een andere weg weer omhoog ging moest het station op een helling komen te liggen om de hellingen niet boven de 3% stijging uit te laten komen. Nu kan dat natuurlijk wel maar een schoonheidsprijs verdient het niet... dus daarom maar weer achter het tekenprogramma. Ditmaal werk ik met twee keerlussen. De ene op het laagste niveau met het station en de tweede op het hoogste niveau met de twee opstelsporen. Daar komt ook een stukje goederenoverslag.
Het plan ziet er nu als volgt uit;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hinterhof-Heinenoord-V5.0.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hinterhof-Heinenoord-V5.0.png)

Het terras achter het huis ligt op + 60 cm hoogte t.o.v. het pad achter het huis. Door het ophogen van de tuin naar gemiddeld dat niveau hebben we ook nog 60 cm gewonnen, die is afkomstig van een traptrede aansluitend over de volle breedte van het terras welke nu komt te vervallen.
Het laagste niveau wordt een soort van kuil van waaruit wij de boel in de gaten kunnen houden en kunnen werken aan de baan. Het ligt op een niveau van + 20 cm. In deze kuil komt een afvoerputje om overtollig regenwater af te voeren en zo te voorkomen dat we straks een onbedoeld zwembad hebben.
Het laagste sporenniveau (station aan de rechterkant) komt op een hoogte van + 53 en de hoogste opstelsporen aan de linkerkant liggen op het hoogste niveau van + 78 cm. Het spoor stijgt vanaf direct na de de wissel in de linker benedenhoek van het sporenplan tot en met de brug net voor de wissel helemaal bovenaan het sporenplan. Dit is een totale lengte van 8,4 meter, goed voor een stijging van 25 cm.

Aanstaande woensdag ga ik de eerste contouren uitzetten en de kuil graven zodat de afvoerpijp gelegd kan worden. In het weekend komt de rest van de grond erin en volgende week woensdag zetten we de damwand aan de linker zijkant en wordt gelijk de heg aan de linkerzijde en achterkant geplant.

Wordt vervolgd...
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 april 2019, 05:22:40
Hallo allemaal,

Al eerder heb ik wat geschreven over de werktrein die ik aan het bouwen ben. Het is mijn bedoeling om een werktrein te maken bestaande uit een D10 lokje, een klapdekselwagen, ballastwagon en zelfgebouwde kraan.

De loc is inmiddels geheel gereed. Ik heb hem voorzien van verlichting aan de voorzijde, cabineverlichting en knipperlichten. Ook heeft ie andere bufferplaten gekregen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3127_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3127_1.jpg)

zijaanzicht

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3128_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3128_2.jpg)

vooraanzicht

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3129_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3129_1.jpg)

achteraanzicht (de lampen aan de achterzijde werken niet)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3131_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3131_1.jpg)

De machinist nadat Suze 'm opnieuw geschilderd heeft

De verlichting was nog een hele klus omdat de lok standaard geen verlichting heeft én ik gebruik maak van hoogfrequente spanning om mijn verlichting aan te sturen. (Dit is een techniek van een jaar of zestig geleden die het mogelijk maakt constant brandende verlichting te hebben bij een analoog aangestuurde baan).

Ik heb een kort filmpje "youtube" filmpje van de werkende verlichting;

https://youtu.be/9PVIJV-NXzI (https://youtu.be/9PVIJV-NXzI)

De kraan is ook al vergevorderd, foto's hiervan volgen als ie ook klaar is,

wordt vervolgd.
Vriendelijke groet,
Almar
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 april 2019, 05:28:39
Hallo allemaal,

De tweede post van vandaag want het is ook de hoogste tijd om jullie even bij te praten over de ontwikkelingen in Heinenoord. De achtertuin waar het allemaal moet gaan gebeuren is er klaar voor. Er ligt in totaal toch nog ruim 15 vierkante meter te wachten om omgetoverd te worden tot tuinbaan :), we hebben er zin in!

Voor we zover waren is er hard gewerkt. Allereerst heb ik samen met Lasse, onze tuinman, aan de achterzijde en aan de rechterkant hardhouten damwanden geplaatst van 60 cm hoog (t.o.v. het pad achter het huis). Aansluitend is de vloer van de toekomstige schuur betegeld met de stenen die we nog over hadden (wel zo duurzaam).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190401_120919-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190401_120919-1.jpg)

Tegelijkertijd heeft mijn schoonzoon zich ontfermd over de noodzakelijke hemelwater afvoeren. De kraan boven het rechtse putje moet nog naar boven verplaatst worden zodat er een emmer of gieter onder past.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190409_195755_resized.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190409_195755_resized.jpg)

Daarna was het een kwestie van ophogen in totaal is er een kleine 2 kubieke meter bosgrond bijgekomen en een halve kubieke meter bemeste tuinaarde (waarvan een deel nog ligt te wachten om gebruikt te gaan worden). Al met al waren dat best veel kruiwagens...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190409_195728_resized.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190409_195728_resized.jpg)

In het midden bij het afvoerputje is "de kuil" het laagst gelegen deel wat bestraat zal worden en het mogelijk maakt om vanuit het midden op een comfortabele hoogte aan de baan te werken.

Gistermorgen is Lasse weer komen helpen en hebben we samen de laatste damwand geplaatst aan de linkerkant van de tuin. Deze kant hebben we zo lang mogelijk open gehouden om het kruien vanaf die kant, door de tuin van de buurman, mogelijk te maken. Nu alle zijden dicht zijn is de de achterkant en de linkerzijkant gelijk voorzien van een liguster haag. Op dit moment nog wat te hoog en iel maar over enige tijd, als de heg wat voller is, zal hij zijn eerste snoeibeurt krijgen en op hoogte gebracht worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190410_114134.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190410_114134.jpg)

De volgende stap is het op maat brengen van "de kuil" waarna deze bestraat kan worden en er begonnen kan worden met het opmetselen van de steunmuurtjes. De Portugese basalt keitjes die we daar voor gaan gebruiken liggen al op ons te wachten (gescoord die Marktplaats :D ) en halen we zaterdagmorgen op.

Vanaf nu gaat het opbouwen van start, wordt vervolgd !

Vriendelijke groet,
Almar
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 april 2019, 05:32:17
Oh ja, bijna vergeten het baanplan heeft ook nog een kleine verandering ondergaan. We zitten nu op versie 5.1  ;D

Aan de rechterkant tegen de schuur aan is een stukje dubbelspoor gekomen zodat treinen elkaar daar kunnen passeren, dat vergroot de rijmogelijkheden aanzienlijk. Nu nog de aansturing....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hinterhof-Heinenoord-V5.1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hinterhof-Heinenoord-V5.1.png)

Wordt vervolgd !
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 11 april 2019, 07:19:57
Hoi Almar,

Dat gaat mooi worden  (y). Ik meen me te herinneren dat er 2 treinen gaan rijden. Na het herziene baanplan gaan het er zeker meer worden  ;D.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 11 april 2019, 07:41:37
Hallo Ed,

Dank voor je compliment !

Inmiddels is de collectie LGB-materiaal aardig gegroeid dus de baan heb ik maar een beetje mee laten groeien ;D Met dit baanplan moet de inzet van een trein of zes mogelijk zijn. Ben me nu aan het verdiepen in de aansturing, best complex met twee keerlussen die elk een station bevatten en een inhaal/kruis spoor tussen de twee lussen in....  ::) Ga meer eens kijken of ik hier wat hulp bij kan krijgen.
 
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 11 april 2019, 07:55:06
Hoi Almar,

Zo, jullie hebben echt niet stilgezeten!
Alleen al de tuin zelf. Pfffff. Gelukkig hadden jullie het weer op de hand.
En wat is de loc leuk en mooi geworden. En de machinist is heel mooi geschilderd. Hij ziet eruit of hij zo uit de winkel komt. Ben benieuwd wat er de komende tijd allemaal bij gaat komen.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Bouwer op 11 april 2019, 09:07:34
Hoi Almar,

Ziet er goed uit, je baanplan wordt zo te zien steeds uitgebreider  (y). Gelukkig heb je goed weer, dus wordt het van de zomer tuffen door de tuin, je gaat zo hard  ;D.

Groeten Jan.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: gvandersel op 11 april 2019, 10:14:04
Keerlussen: Je hebt twee keerlussen, zoals je al aangeeft. En je hebt ruimte zat voor de keerlus secties. EEn van de twee kan daar komen waar je het treintje is getekend. De andere kan 3 sporen naar rechts waar de blauwe stip in staat.
Prachtig baanplan overigens. Zeker geschikt voor 3 a 4 treintjes.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Almar op 12 april 2019, 22:46:00
Hallo Wim, Jan en Gerard,

Dank voor jullie reacties, het wordt nog flink aanpoten maar het is inderdaad de bedoeling dat we van de zomer kunnen rijden.

@Wim: het beschilderen van de poppetjes doet Suze, en in bijna alle gevallen zijn ze zelfs mooier dan de nieuwe exemplaren uit de winkel. Kan ook haast niet anders, ze is van anderhalf tot twee uur met één poppetje bezig, dat zou onbetaalbaar zijn!

@Gerard: ik wil de keerlussen van twee kanten in kunnen rijden zodat treinen elkaar op de stations tegenkomen. Waarbij de aanwezige trein vertrekt nadat de andere trein is binnengekomen. Dit om een gevarieerder beeld mogelijk te maken. Verder wil ik het stukje dubbelspoor in zowel wisselstrook- als inhaalspoor-modus kunnen gebruiken. In principe heeft Mecktronics hier alle schakelingen voor maar ik wil wel eerst even met ze in overleg want de LGB locs gebruiken heel wat meer vermogen dan hun hO broertjes en zusjes. Een paar ampère per loc schijn geen uitzondering te zijn. Ook wil ik nog kijken naar een vorm van beveiliging.... wordt dus vervolgd!
Titel: Vrolijk Pasen !
Bericht door: Almar op 22 april 2019, 11:18:45
De baan is nog lang niet klaar maar het is Pasen en vandaag komen de kleinkinderen dus hebben we even een Paas-wagon gemaakt!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190422_110827-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190422_110827-1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190422_110837-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190422_110837-1.jpg)

Vrolijk Pasen allemaal !
Titel: Re: Tuinbaan Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 23 april 2019, 22:57:57
Hoi Almar,

Als ik die Paastrein zie krijg ik nu al weer zin in Pasen 2020 !!  (y)
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Reinout van Rees op 24 april 2019, 12:01:37
Tadaah, nieuwe titel voor je draadje!

Reinout-als-moderator
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 24 april 2019, 12:55:02
Helemaal super Reinout  (y)

(enne bedankt voor het meedenken ;) )

Vriendelijke groet, Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 29 april 2019, 20:23:57
Hallo allemaal,

We hebben besloten om de naam van de baan te veranderen in: 'Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord'. Zoals jullie zien is ook de naam van dit topic aangepast. Per consequentie zullen er alleen nog maar smalspoor locs en wagens komen te rijden. De BR80 en Railbus, beiden van Piko, gaan de verkoop in  ;)

Vandaag eindelijk droge vooruitzichten en de tijd om de tuin in te gaan. Het was heerlijk weer dus gewapend met spa en bats eerst maar begonnen met het verder uitgraven van de "werkkuil". Met het zonnetje erbij begon dit al snel een lekker warm klusje te worden!


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_113744.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_113744.jpg)

Het was mijn bedoeling om vandaag de eerste steunmuurtjes te plaatsen. Het eerste deel lekker makkelijk en snel van gasbeton blokken. Tegen deze blokken worden vervolgens de Portugese keitjes gemetseld, de muurtjes krijgen zo een dikte van ongeveer 13 tot 15 cm hetgeen me voldoende lijkt. Omdat de muurtjes rondom zullen worden opgetrokken verwacht ik voldoende steunkracht door het onderlinge verband. De vloer van dezelfde basalt keitjes zal met cement worden afgevoegd en maakt het uiteindelijk tot één geheel. Tot zover de theorie :)

Nadat ik de vloer waterpas had heb ik eerst een laagje zand aangebracht waarop de eerste gasbetonblokken plat zijn komen te liggen. Aansluitend ben ik de hoogte ingegaan en ruim een uur nadat ik begon met lijmen, stonden de eerste twee muurtjes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_170745.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_170745.jpg)

Morgenavond ga ik weer verder, voor vandaag vind ik het mooi geweest ! Ik ben er wel content mee  :D

Wordt vervolgd.....

groetjes Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 01 mei 2019, 21:46:02
Hallo allemaal,

Vandaag verder gegaan met onze werkkuil. Ik was erg benieuwd hoe het metselen met de kleine basalt blokjes zou gaan dus daar ben ik mee gestart. Het effect is wat we voor ogen hadden maar het is wel een werkje waarbij je geen haast moet hebben. Alle stukje basalt zijn anders qua afmeting, ik ben daarom blij met de muur van gasbeton die er al staat dan kan ik daar lekker tegenaan werken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190501_122122-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190501_122122-1.jpg)

Verder is de verwerkingstijd van de specie door de toevoeging van lijm veel korter. Maximaal 3 kwartier en dan is het te hard om nog te kunnen gebruiken. Dus kleine hoeveelheden wat betekend dat je vaak aan het schoonmaken bent.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190501-WA0000.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190501-WA0000.jpg)

Na vier rijtjes vonden mijn knieën het wel mooi voor vandaag en ben ik verder gegaan met het stellen van de andere muren. Bij het plaatsen van de muren zaag ik de landschapscontouren uit zodat muur en landschap straks vloeiend in elkaar over kunnen gaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190501_203806-1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190501_203806-1_1.jpg)

De komende vrije momenten zullen gevuld gaan worden met spelen met basalt keitjes ;) Maar het begin is er!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190501_203818-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190501_203818-1.jpg)

Wordt vervolgd!

Vriendelijke groet, Almar
Titel: Stainz loc met tender
Bericht door: Almar op 05 mei 2019, 21:26:28
Hallo allemaal,

Omdat het weer wat tegen zat het afgelopen weekend, èn ik snotverkouden ben, kon ik buiten niet verder. Daarom maar lekker aan het knutselen geslagen. Enige tijd geleden kocht ik via Marktplaats een groene tender, zonder geluid. Het was mij bedoeling om een deze achter een groene Stainz loc te hangen waarvan de achterzijde dan natuurlijk wel "open" moest zijn. Langzaam begon ik spulletjes te kopen en te verzamelen tot het project in een stroomversnelling kwam tijdens een bezoek aan de vrijmarkt van de "Spoor 2 Club" op donderdag 25 april jl.

Ik vond daar een verlengd dak en opengewerkte cabine voor € 4,- Iemand was ooit aan het project begonnen maar was niet verder gegaan dan de ruwbouw. Ik had mazzel en had in één keer alle benodigde onderdelen in huis.

De naad op het dak moest nog worden weggewerkt en de aansluiting van dak op cabine was nog niet goed genoeg. Na lang vijlen en schuren was ik tevreden en konden beide delen samengevoegd worden. Daarna een hoop klusjes met als uiteindelijk resultaat een Stainz met tender, geschikt voor hoogfrequent verlichting en een geluidsmodule van Model-Land uit Duitsland die keurig is weggewerkt in de tender.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3157.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3157.jpg)

De machinist heeft wat roetvegen op zijn uniform en in zijn gezicht, dat krijg je als je op een stoomloc werkt en Suze de penselen hanteert  :)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3153_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3153_3.jpg)

"Als je daar rustig in dat hoekje blijft staan mag je wel mee" mazzel voor deze kleine jongen!


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3155_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3155_1.jpg)

Bovenaanzicht, duidelijk is het verlengde dak te zien waardoor de stoker ook bij slecht weer droog kan werken


Het was een erg leuk project om te doen en ik ben weer vele ervaringen rijker; het resultaat een leuke combinatie :D
Titel: Stainz loc met Tender
Bericht door: Almar op 05 mei 2019, 23:42:28
Hallo allemaal,

Nog even twee foto's waarop open achterzijde van de loc goed zichtbaar is;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3156_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3156_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3152.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3152.jpg)

Vriendelijke groet, Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Bouwer op 06 mei 2019, 12:57:31
Hoi Almar,

Ziet er mooi uit  (y) (y), je mag de stoker wel wat zwarter maken ondanks zijn zondagse kleding  ;D
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 15 mei 2019, 22:07:52
Hallo allemaal,

Even een berichtje van uit Heinenoord. Vandaag had ik een vrije dag, het weer was prachtig dus weer tijd om door te gaan met "de werkkuil". Het opmetselen van de muurtjes is tijdrovend maar het wordt wel erg leuk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190514_163651_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190514_163651_1.jpg)

Op dit moment zijn we iets over de helft van de muurtjes die gedaan moeten worden. Vandaag heb ik de steunmuurtjes voor de trap geplaatst.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190515_194752.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190515_194752.jpg)

Ook is de waterpartij gegraven, de folie heb ik al liggen dus binnenkort kan die afgemaakt worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190515_194725.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190515_194725.jpg)

Verder is de grond weer tegen de kuil geplaatst en vastgelopen zodat ie verder kan inklinken. Nu worden ook de contouren van het landschap langzaam zichtbaar. Ik sluit af met een overzichtsfoto, nog een paar daagjes metselen en dan verder aan het landschap!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190515_195937.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190515_195937.jpg)

Wordt vervolgd....
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 15 mei 2019, 22:57:04
Het gaat er steeds mooier uitzien!! Hoop snel wat van het landschap te kunnen zien. Ben natuurlijk zeer benieuwd  (y) ;D
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: gvandersel op 20 mei 2019, 14:13:43
Kan je niet hier en daar wat vlokken strooien voor wat groen  ;D

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 07 juni 2019, 12:53:27
Hallo allemaal,

Het is alweer een paar weekjes geleden dat ik het laatste bericht plaatste. In de tussentijd is er wel één en ander gebeurt. Ik ben een weekend naar Duitsland geweest en mijn oudste dochter, Marlieke, is getrouwd waardoor de hobby even naar de achtergrond verschoof.

Rond Hemelvaartdag waren we lekker wat dagen vrij dus aan de slag in de tuin. De muurtjes van de werkkuil zijn allemaal klaar op een klein beetje voegwerk na.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_153802_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_153802_1.jpg)

Vorige week zondag hebben we de waterpartij gemaakt. Met de warmte in het vooruitzicht vroeg begonnen met de fundering van de rotswand, die tevens als keermuur moet functioneren voor de achtergelegen grond. Daarna samen de vijverbodem en zijkanten vormgegeven en de vijverfolie aangebracht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-2_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190602-WA0001_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190602-WA0001_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_102123_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_102123_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_112528_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_112528_1.jpg)

Met m'n voeten lekker in het water ben ik toen, geassisteerd door Suze de rotspartij gaan vormgeven. Met de weersverwachting in ons achterhoofd (het zou 's-avonds gaan onweren en stortregenen) hebben we ook nog wat basaltkeitjes geplaatst op de plekken waar t.z.t. begroeiing moet komen. Dit ter voorkoming van het al te veel wegspoelen van de grond.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-3_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-4_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-4_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-6_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vijver-6_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_152522_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190602_152522_1.jpg)

Na een dagje werken is dit het resultaat, we zijn best tevreden en in gedachte zie ik de bruggen al liggen waarover de treinen rijden ;)

Afgelopen maandag was het gelukkig wat koeler en omdat ik vroeg thuis was ben ik nog maar even aan de slag gegaan. Ik heb de vloer en de trap van de werkkuil bestraat en daarmee is de werkkuil eindelijk klaar!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190603_213209_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190603_213209_1.jpg)

We naderen nu het moment waarop de eerste "rasenkant steinen" geplaatst gaan worden. Voor we verder kunnen eerst nog even anti-worteldoek, grof split en metselzand ophalen wat we als fundering willen gaan gebruiken. De keus voor metselzand heeft te maken met het zout-gehalte in het zand. In metselzand is dat het laagst, als het goed is zelfs helemaal nul. Van alle andere zandproducten is bekend dat er altijd wel wat sporen van zout in aangetroffen worden en dat is iets wat de meeste plantjes niet zo fijn vinden. In ons geval waar de stukjes grond voor aanplant klein zijn is het dus zaak hier extra op te letten... (was een tip van onze tuinman :) )

Wordt vervolgd.....

Groetjes Suze en  Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Bouwer op 07 juni 2019, 21:08:02
Hoi Almar en Suze,

Ziet er goed uit, jullie zijn lekker bezig, je hebt goeie hulp Almar, ben benieuwd naar het vervolg.

Groeten Jan, nog gefeliciteerd.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 08 juni 2019, 09:58:23
Gefeliciteerd met het huwelijk van je dochter Almar.
En jullie zijn buiten ook weer lekker in de weer geweest. Ben zeer benieuwd wat het straks allemaal gaat worden!
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: NS264 op 08 juni 2019, 11:29:03
Hoi,

Gefeliciteerd.
En ik kijk weer uit naar de updates van beide banen.
Zowel buiten als binnen.

Gr Koen.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 09 juni 2019, 23:22:36
Hallo allemaal,

Heren dank voor jullie complimentjes en felicitaties  (y)

Vandaag was het hier heerlijk weer dus zijn Suze en ik vanmorgen na het ontbijt samen aan de slag gegaan in de tuin.

Voordat ik het bestratingswerk tussen de "werkkuil" en het terras af kan maken moet ik eerst de twee kruisende sporen leggen. Beide sporen liggen op een ander niveau dus dat is nog een heel gepuzzel. Vanmorgen hebben we eerst het tracé maar eens uitgezet en zijn we gaan graven.

Onder de stenen die we onder de rails gaan leggen komt een heel pakket. We beginnen met anti-worteldoek dan een laagje split en daarop een laagje metselzand waarin de stenen komen te liggen. Omdat het eerste tracé vanaf het terras daalt tot aan de wissel van de onderste keerlus en vanaf de wissel zowel rechtdoor als rechtsaf een tunnel ingaat is het zaak dit in één keer goed te leggen met ruim voldoende vrije ruimte aan beide kanten van het spoor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_114225.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_114225.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190609-WA0001-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190609-WA0001-1.jpg)

Nadat we de steunmuurtjes op maat hadden gezaagd en hun positie hadden bepaald hebben we de rails weer weggehaald. Hierna zijn ook de laatste muurtjes vastgelijmd. De tracé's zijn nu klaar voor het anti worteldoek en het hele pakket wat hier bovenop komt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_152000.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_152000.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_204345.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_204345.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_204313.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190609_204313.jpg)

Uiteindelijk is dit het resultaat van een dagje werken in de zon, kijken wanneer we weer verder kunnen  ;)
Wordt vervolgd....

Groetjes, Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 10 juni 2019, 14:33:42
Hallo allemaal,

Tegen de weersverwachting in bleek ook tweede Pinksterdag een mooie dag. Vanmorgen daarom even verder gegaan waar we gisteren waren opgehouden. Suze moest oppassen op de kleinkinderen dus vanmorgen ben ik alleen bezig geweest. Eerst de bodem uitgevlakt en zoveel mogelijk ook de helling al aangebracht. Aansluitend anti-worteldoek, split en zand en toen de stenen. Een leuk maar precies werkje, ik ben nu eenmaal een beetje een perfectionist  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190610_082255.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190610_082255.jpg)

Uiteindelijk is dit het resultaat van het deel waarvoor we gisteren de steunmuurtjes gezet hadden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190610_111545.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190610_111545.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190610_135354.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190610_135354.jpg)

Als we de rails definitief gaan leggen worden de railverbindingen vervangen door de bekende schroefverbindingen en zal er ook fijn split tussen en direct naast de rails gelegd worden. Voor nu is dit het eerste resultaat en dat geeft een goed gevoel !

Wordt vervolgd...
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 16 juni 2019, 23:59:04
Hallo allemaal,

Het was vandaag mooi weer in Heinenoord. Na een bezoek aan de bouwmarkt zijn we begonnen met leggen van de eerste leidingbuizen. We maken deze van dikwandige pvc-buis met een diameter van 40 mm. Alle bochten en hoeken worden opgebouwd uit 45 graden hulpstukjes. Dit om ervoor te zorgen dat de trekveer er straks makkelijk doorheen gaat.

Het begon met het nodige graafwerk. We hebben alle leidingen op een diepte van 20 cm gelegd dat is 13 cm onder het laagste spoorniveau. Dieper is niet nodig en het was makkelijk meten t.o.v. de houten damwand die rondom de tuin loopt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_133935.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_133935.jpg)

Toen de greppel gegraven was hebben we alle pijpen op maat gezaagd en los in de greppel gelegd voor een laatste meting.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image-10.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image-10.png)

Daarna zijn alle verbindingen verlijmd. Na het lijmen hebben we nogmaals gecontroleerd of alles waterpas lag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_144439.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_144439.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_144447.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_144447.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_142835.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_142835.jpg)

Hierna zijn de greppels weer gesloten en is de aarde even flink natgemaakt en aangestampt zodat ze ook gelijk goed stevig ingebed liggen. Na deze klus hebben we de benodigde rails van zolder gehaald om de volledige "beneden" baan uit te kunnen leggen. Omdat de volgende stap het leggen van het tracé met rasenkantsteinen is, vonden we het wel zaak om het volledige spoor op dit niveau eerst los te leggen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_215747.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190616_215747.jpg)

We hebben dit vooral gedaan om eventuele aanpassingen van het sporenplan door te kunnen voeren voor we alles daadwerkelijk gaan leggen. Na wat schuiven en wat kleine veranderingen waren we uiteindelijk tevreden met het resultaat. De spa die nu nog als steuntje dient bij de passage van het water zal natuurlijk t.z.t. vervangen worden door een mooie spoorbrug  :D

De komende week wordt wederom mooi weer verwacht en we hopen dan ook nog wat tijd vrij te kunnen maken om verder te gaan.

Groetjes uit Heinenoord,
Suze & Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: mass am see op 17 juni 2019, 10:22:01
Hallo Suze en Almar,

Leuk project en niet al te groot en daardoor ook nog te overzien, wel handig om de tuin (opbouw) hoger te hebben dan de buren.
Het regenwater loopt zo makkelijk weg  (y).


blijf het volgen.


mvgr Evert
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Basilicum op 17 juni 2019, 11:02:52
Het blijft mooi om deze vorderingen te volgen. (y)
Onze tuinbaan Steinwalde heeft deze mate van professionaliteit – zo mag ik het wel noemen – nooit bereikt. Op enkele meters na lag daar de rails alleen in het zomerseizoen buiten. Gelukkig leven delen van het Steinwalder Bähnle (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=37909.msg708565#msg708565) voort in Hinterhof.

Groet,
Bas
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Rondje_HO op 17 juni 2019, 11:07:09
Dat zijn de betere weg- en waterwerken  (y)  Rijkswaterstaat is er niets bij  :)
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Sven op 17 juni 2019, 11:15:05
Een hoop werk, maar het helemaal waard (zeker als ik alleen maar hoef toe te kijken en een ander het harde werken doet...). Het ziet er allemaal zeer professioneel uit. Ik vind het nu al mooi.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 18 juni 2019, 20:40:50
Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reacties! Heel erg leuk dat onze baan in aanbouw zo gevolgd wordt (y)

Er is weer wat actie in de tuin geweest, dus daarom een kleine update;

Nadat we wat veranderingen hadden doorgevoerd in de "beneden-baan" hebben we nog eens extra kritisch gekeken naar de tekening van de "boven-baan". We verwachten hier geen grote veranderingen maar we stelden wel vast dat er ook niet veel mogelijk zou zijn. De leidingbuizen lagen zo strak langs en tussen de sporen dat we eigenlijk vast zaten aan het ontwerp. Dat voelde niet goed en we besloten om twee uitgangen te verplaatsen.

Het weer was mooi, de werkzaamheden en locatie van de buizen bekend dus ze waren in no-time opgegraven. Alle hulpstukje en de benodigde buis waren ook nog op voorraad dus de klus kon beginnen  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_103050.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_103050.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_114023.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_114023.jpg)

Dat is één....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_103053.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_103053.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_114027-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_114027-1.jpg)

.... en dat is twee!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_115559.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190617_115559.jpg)

Het was even wat extra werk maar we zijn blij dat we het gedaan hebben, nu zijn er ook voor eventuele veranderingen in de "boven-baan" geen beperkingen meer.

Wordt vervolgd....

Groetjes, Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: lokloods op 18 juni 2019, 21:03:28
Geweldig hoor.  Blijf jullie volgen.

Wiebe
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 23 juni 2019, 22:36:56
Hallo allemaal,

Vandaag was het soms wat warm maar al met al hebben we toch de nodige vorderingen kunnen boeken  8)

We zijn verder gegaan met het tunnelspoor naar de achterkant van de tuin. Eerst heb ik de damwand geplaatst. Aansluitend heeft Suze de Rasenkantsteinen geplaatst. Zodat we het spoor konden door leggen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_111151.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_111151.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_150527.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_150527.jpg)

De volgende klus was de bedding voor het beekje naar de "vijver". We hebben deze eerst uitgegraven met een sleuf voor de waterslang in het midden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_164532.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_164532.jpg)

Op de plaats waar het spoor het beekje kruis komt nog een kleine brug met direct daarna het tunnelportaal. Om de grond tegen te kunnen houden hebben we tijdelijk grasranden geplaatst. deze echte beekrand wordt gevormd door het zwarte vijverfolie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_204654.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_204654.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_204704.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190623_204704.jpg)

Na het verversen van het water in de vijver (had te lang stilgestaan...) is de pomp gestart en liep er voor het eerst water door de beek!

Een mooi moment om alles op te ruimen en na een verfrissende douche met een drankje op het terras te gaan zitten  :D

Wordt vervolgd,
groetjes Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 24 juni 2019, 14:17:12
Weer een mooie update  (y)
En jullie hebben met de bouw het weer wel mee hoor  ;D
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 08 juli 2019, 22:49:21
Hallo allemaal,

@Wim; allereerst natuurlijk nog onze dank voor je compliment, dat is altijd leuk!

De afgelopen periode hebben we niet heel veel gepost maar we zijn wel doorgegaan op de momenten dat we vrij hadden en de temperaturen het ook toelieten  :)

Allereerst zijn nadat de rails in het tunneltrace geplaatst was de steunmuren aan de andere zijde geplaatst. Tevens een steunmuur waartegen later de rotswand gebouwd hebben.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190705_205739.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190705_205739.jpg)

Voor de rotswand willen we een nieuwe bouwmethode uitproberen. Van alle reststukjes gasbeton hebben we rotsblokken gemaakt. (Het leek af en toe wel of er een overspannen specht in de tuin bezig was....)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_201742.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_201742.jpg)

Het is de bedoeling om deze straks in te smeren met meerdere lagen "stucmortel" een fijne betonmortel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_201816.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_201816.jpg)

We zijn benieuwd naar het resultaat. Het leek ons een prima werkwijze waarbij we ook het gasbeton zo optimaal mogelijk gebruiken. Inmiddels zijn we verder gegaan met de vormgeving van de "bergrug". Het belangrijkste doel van deze bergrug is om de brug in optische zin haar functie te geven. De brug gaat er namelijk omheen en pas als je om of over de bergrug heen kijkt zie je waar het spoor naar toe gaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_213925.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_213925.jpg)

Daarnaast komt er op de kopse kant van de bergrug een kleine waterval die de beek van water zal voorzien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_213807.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190708_213807.jpg)

Dat was het weer voor vandaag,
vriendelijke groet,

Suze & Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 14 juli 2019, 22:51:52
Hallo allemaal,

Meter na meter wordt het spoortracé steeds wat langer. Dit weekend hebben we het onderste spoor een stukje doorgetrokken. Vanuit de tunnel, over de beek en dan met een boog naar het station. Vooral deze boog was belangrijk omdat we als de boog eenmaal lag ook het straatwerk konden doortrekken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190713-WA0008.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190713-WA0008.jpg)

De portugese basaltsteentjes die ik hiervoor gebruik leg ik op en in de cementmortel die ik vervolgens langzaam nat maak zodat het water langzaam de mortel in kan trekken. We hebben dit gisteravond nog gedaan en vanmorgen lag het zo vast als een huis, en dat was precies de bedoeling !

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190714_210522.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190714_210522.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190714_210507.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190714_210507.jpg)

Verder hebben we vandaag alle gasbeton delen aan de linkerkant van de baan vastgelijmd, die lagen allemaal nog los om eventuele aanpassingen te kunnen doen, maar uiteindelijk vonden we dat het goed was en er gelijmd kon worden. Als alles goed droog en uitgehard is, en belangrijker nog; goed vastzit, worden de diverse holle ruimtes opgevuld met grond om alles nog wat meer stevigheid te geven. Uiteindelijk kan de rails in de tunnelbak dan definitief gelegd worden en kan de tunnelbak gesloten worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190714_210534.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190714_210534.jpg)

Voordat we dat doen gaan we eerst aan de slag met de stucmortel om uit te proberen of we daarmee mooie rotspartijen kunnen maken.

Wordt vervolgd, vriendelijke groet,
Suze & Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Krokodil68 op 14 juli 2019, 23:19:10
is gasbeton wel vocht bestendig? prachtig resultaat!groet Jeroen
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 14 juli 2019, 23:32:39
Hallo Jeroen,

Tot voor kort vroeg ik me dat ook af maar ik heb me laten overtuigen. Volgens de maker kunnen de blokken hier namelijk tegen.... op hun site schrijven ze:

Ongevoelig voor vocht en vorst
Ytong cellenbeton is ongevoelig voor vocht en vorst, en verzeept niet. De blokken zijn daarom prima toe te passen als buitenwand of in natte ruimten, zoals badkamers.


Het idee komt niet van mezelf maar is een variant op de toepassing van deze blokken bij een aantal buitenbanen die ik de afgelopen tijd bezocht heb. Zo is van de nieuwe LGB-baan bij het smalspoormuseum in Katwijk de onderbouw geheel gemaakt van gasbetonblokken. Daar zijn ze zelfs zover gegaan om de blokken extra te testen. Na een lange periode in het water gelegen te hebben zijn de blokken in een vriezer geplaatst. Nadat ze eruit kwamen hebben ze de blokken ontdooit en bleek dat er geen schade was....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190406_130906.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190406_130906.jpg)

De nieuwe LGB baan bij het Smalspoormuseum in Katwijk, op de voorgrond zijn de Gasbetonblokken nog goed zichtbaar

Bij mijn gemetselde muurtjes in de "werkkuil" komt de echte sterkte van de gemetselde zijde. Die wordt geheel opgetrokken met kleine portugese keitjes. Dat is massief basalt en elk keitje is ongeveer 8 cm in het vierkant. Op alle overige plaatsen waar het gasbeton blootgesteld wordt aan de elementen zal er een laagje stucmortel overheen komen (beton). Zoals je leest heb ik er vertrouwen in maar zoals altijd zal de tijd zal het leren  ;)

Bedankt voor je reactie, vriendelijke groet,
Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Krokodil68 op 14 juli 2019, 23:50:25
ik zou het zonde vinden als een huzarenstukje aardappel puree zou worden!
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: JaJo op 15 juli 2019, 07:52:21
Geweldig Suze & Almar! (y) (y)
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Basilicum op 15 juli 2019, 09:58:08
Hoi Almar,

Hoe ben je van plan om de rails schoon te houden en tunnels vrij te houden van los gebladerte, spinrag en ongedierte?
Op mijn tuinbaan (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=37909.msg3221381730#msg3221381730) gebruikte ik naar tevredenheid een railreinigingsloc. Deze loc zou ook een wagen kunnen duwen, die spinnenwebben en dergelijke in de tunnels vangt.

Groet,
Bas
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 15 juli 2019, 10:42:48
Hallo Bas,

Ja de LGB slijploc staat bij ons zeer zeker op het verlanglijstje..... (net als metalen wielen voor alle wagons en rijtuigen) maar tot de schatkist weer wat gevuld is zal het in eerste instantie een kwestie worden van een slijpblok op een stok en het continu mee laten rijden van twee wagons met reinigingsinrichting. 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/50050-Schienenreinigungsgeraet-LGB.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/50050-Schienenreinigungsgeraet-LGB.jpg)
Over spinnen en ander gespuis in de tunnel heb ik nog niet echt nagedacht..... maar een soort van ragebol-wagon moet wel in elkaar te zetten zijn....

Groetjes, Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Krokodil68 op 15 juli 2019, 17:23:36
Eucalyptha op de bezem....
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 19 juli 2019, 13:09:25
Hallo allemaal,

Allereerst; bedankt voor alle reacties! maakt het posten leuk  (y)

De afgelopen week ben ik vooral alleen bezig geweest. Suze is werkzaam in het onderwijs en die laatste weken vóór de zomervakantie zijn altijd erg druk. Daarom iets minder gepost en iets minder gedaan ;) Maar er is wel degelijk één en ander gedaan en uitgezocht. Zoals ik al eerder postte wil ik uit proberen of ik iets over het gasbeton kan smeren wat niet al te dik is zodat ik vooral in het gasbeton details kan aanbrengen die gewoon zichtbaar blijven. Een test stukje met stucmortel werd geen succes omdat het water te snel uit de mortel gezogen werd. Dat betekend dus dat ik het gasbeton moet voorbehandelen. Deze voorbehandeling is eenvoudig te doen met diepgrond. Als dit gebeurd is wil ik over de rotspartijen gaan werken met een structuurverf voor buiten welke ik vooraf op kleur breng. Op de steunmuurtjes, tunnelportalen etc, wil ik na het impregneren verf gaan aanbrengen ook hier wil ik de kleurmenging zelf doen. Voor het zover is gaan we eerst lekker tien dagen op vakantie! We vertrekken morgen naar de Eiffel in Duitsland waar we op een camping in het Brohlthal een plekje gereserveerd hebben. In ieder geval dicht bij de "Vulkan Express" die daar op smalspoor een dagelijkse dienstregeling rijdt, dan kunnen we toch nog wat met de hobby bezig zijn :D Ook het spoorwegmuseum in Koblenz staat op het lijstje om te bezoeken dus twee uitstapjes zijn vooraf al bekend!

Dan nu nog wat foto's van de voortgang;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190715_202427.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190715_202427.jpg)
De dremel is tevoorschijn gehaald !

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190719_104742.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190719_104742.jpg)
Berg in wording met het zelf gemaakte, extra brede, tunnelportaal. Voor de maatvoering in de breedte is veelvuldig gebruik gemaakt van het snuitje, dit omdat de oversteek hiervan enorm is

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190719_104950.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190719_104950.jpg)
Ook hier was het snuitje maatgevend voor de dikte van de arcademuur, die nog voorzien moet worden van "rots inzetjes".

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190719_104828.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190719_104828.jpg)
De ingang van de tunnel na het passeren van de lage brug over de waterpartij heb ik aan de voorzijde als galerij uitgevoerd, de achterwand moet nog gemaakt worden

Al met al best wel wat voortgang, na de vakantie het vervolg!
Allemaal een prettige vakantie, groetjes

Almar (& Suze)
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Bouwer op 19 juli 2019, 13:19:47
Hoi,

Ziet er goed uit, prettige vakantie.

Groeten Jan.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Debvd op 19 juli 2019, 14:49:46
Waanziinig dit ...geweldig zo het in je tuin kunnen neerleggen  (y) (y) (y)

Had het draadje gemist maar een nu een volger erbij  :police:
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Krokodil68 op 19 juli 2019, 15:27:39
Nieuwe verslaving?

Groet Jeroen
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 02 augustus 2019, 16:36:23
@ Jan, dank voor je compliment, de vakantie hebben we inmiddels achter de rug (was warm ;D)

@ Bjorn, leuk hoor weer een volger erbij! Daar doen we het voor (y)

@ Jeroen, een nieuwe verslaving? Ja absoluut! erg leuk om op deze manier te "tuinieren" (y)


Hallo allemaal,
Gistermiddag de draad weer opgepakt na tien dagen vakantie in de Eifel. We hebben vanmiddag de fundering voor de station sporen gelegd. Naast de rasenkantsteinen in het station geen grind maar kleine klinkertjes die straks als fundering gaan dienen voor kunststof perron modules. De fundering is verder wel op dezelfde wijze opgebouwd. Eerst gronddoek, dan een laag grind en daarover een laag metselzand. Hierop de rasenkantsteinen en de klinkertjes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190801_154458.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190801_154458.jpg)

De bovenkant van de klinkertjes ligt op het niveau bovenkant rails, de bielzen worden tegen de klinkertjes aangelegd. het deel tussen de sporen zal begrint worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190801_155121.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190801_155121.jpg)

We hebben bedacht dat we met uitwisselbare kunststof perronmodules gaan werken. Zo komen er om te beginnen perron modules met mensen in luchtige kleding en modules met mensen met warmere kleding. Zo kunnen we meegaan met de seizoenen. Maar ook een perron module met bijvoorbeeld een kerst tafereel behoort tot de mogelijkheden. Nog werk genoeg dus voor het "modelbouw atelier" :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190801_155631.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190801_155631.jpg)

We zijn weer een stap verder, wordt vervolgd,

Groetjes, Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 02 augustus 2019, 16:37:40
Kleine aanvulling:

Bijna vergeten te melden. Toen we in Duitsland waren hebben we advies ingewonnen over hoe we de rotsen van cellen beton het beste konden bewerken. Het advies was verfrissend; gewoon met een goede muurverf voor buiten. Aangezien in Duitsland heel veel huizen geverfd zijn kan je er kwalitatief hoogstaande verf kopen voor weinig geld. We hebben dus gelijk maar verf en pigmenten gekocht. We hopen nu op droog weer dit weekend om de eerste testen te gaan doen.

Wordt vervolgd, groetjes Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Pnarfk op 03 augustus 2019, 01:14:41
Prachtig, ik ben benieuwd naar hoe het verder evolueert.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 03 augustus 2019, 04:36:31
Even niet gekeken hier. Dat gaat mooi worden Almar. Lijkt me heerlijk om buiten in de tuin aan zo'n baan te knutselen.
Titel: Ongewenst bezoek
Bericht door: Almar op 21 augustus 2019, 22:06:48
@ Alan en Ed; dank voor de complimenten. En ja Ed het is erg leuk om lekker buiten bezig te zijn met je hobby hoewel ik toch ook wekelijks een uurtje bij mijn TT-baan te vinden ben  ;)

Hallo allemaal,

Als kind was het één van mijn favorieten uit het "grote dierenbos". Een aardig mompelend, sigaren rokend, diertje met een donkere bril op. Ik bedoel Momfer uit de "Fabeltjes krant".

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/momfer-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/momfer-1.jpg)

Nu heel wat jaren later heeft een familielid van Momfer besloten om de vorderingen van onze baan nauwgezet te volgen. Het vervelende is echter dat hij na een bezoekje altijd zichtbare sporen achterlaat....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190807-WA0000.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190807-WA0000.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190808_105338.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190808_105338.jpg)

.... en als deze sporen zich dan in de toekomstige tunnel bevinden geeft dat naast de nodige irritatie ook wel zorgen. Nu kunnen we er immers nog makkelijk bij. Maar als "het dak" straks op de tunnel ligt wordt dat natuurlijk een heel ander verhaal...

We hebben gezocht naar een diervriendelijke oplossing, dieren dood maken is namelijk niet wat we willen. Na wat zoeken kwamen we een apparaat tegen wat volgens de beschrijving dé ideale oplossing is. We hebben 'm met de nodige scepsis besteld... Het is een soort van grote paddestoel die in de grond gestoken wordt. Om de 30 seconden geeft dit apparaat een vervelende toon en een puls af waar mollen niet van houden. Wel moest je rekening houden met een extra bezoekje omdat mollen ook wel weer zo nieuwsgierig zijn dat ze even komen kijken waar die "rotherrie" vandaan komt..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Anti-mol.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Anti-mol.jpg)

Het zonnepaneeltje is inmiddels vervangen door twee batterijtjes en onze paddestoel zal in de toekomst een eigen voeding krijgen. Dit vond ik bij nader inzien toch iets betrouwbaarder. Na het voorspelde extra bezoekje is het inmiddels redelijk rustig, maar af en toe steekt het "probleem" de kop toch weer op...

Wij gaan maar gewoon verder en hopen dat de pulsen afdoende bescherming bieden. Andere diervriendelijke alternatieven horen we natuurlijk graag!

Wordt vervolgd, groetjes Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Pnarfk op 22 augustus 2019, 11:08:39
Aiii, mollen... Schattig maar vervelend natuurlijk...

Als het probleem echt zo groot is vrees ik dat de meest betrouwbare oplossing is om de bodem te bedekken met stevige metalen gaas met mazen van 1cm zodat de beestjes niet meer boven kunnen komen. Je moet de gaas wel best met een vijf à tien centimeter grond bedekken, zodat de mollen ze niet mee naar boven kunnen duwen. Het voordeel is dat planten daar wel nog boven kunnen groeien en het het zicht van de tuin ook niet bederft. Da's een hele klus en ik weet niet of dat bij jou haalbaar is, maar je kan er dan wel zeker van zijn dat de mollen geen roet (in dit geval grond) in het eten gooien. Zeker onder je tunnel, waar je later moeilijk zal aankunnen, zou ik dat aanraden...

Indien je voor een andere oplossing zou gaan stel ik voor om ook even met de buren te overleggen of zij gelijkaardige maatregelen willen nemen. Want als de buren met mollen zitten kan je er zeker van zijn dat een verdwaald beestje ook bij jou terechtkomt.

Ik weet niet of je iets met mijn tips bent, ik geef het maar mee  ;)Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Jeronimos op 22 augustus 2019, 16:19:45
I.p.v de "ballast" een laagje cement? Het verdwijnt toch in een tunnel.

Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Edwin2121992 op 22 augustus 2019, 21:38:17
Mijn ouders hebben ook dit puls apparaatje staan nadat het grasveld werd verpest door mollen. Bij hun werkt het erg goed, al jaren geen mollen.

Ik volg dit tuinbana project trouwens stilletjes. Erg leuk en leerzaam om mee te kijken. Ik wil later misschien ook een kleine tuinbaan.

Groeten Edwin.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Jelmer op 22 augustus 2019, 21:53:52
Mollen is een ander woord voor slopen.

Maar inderdaad erg vervelend, iets waar je niet direct aan denkt bij het plannen van zoiets.

Hopelijk blijven ze nu weg, want het zou zonde zijn om niet bedrijfszeker te kunnen rijden. En dat zou zonde zijn met alle mooie voortgang die jullie hebben laten zien.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: EddyK op 22 augustus 2019, 23:37:05
Worteldoek overal onder helpt ook al een klein beetje... anders een teckel nemen ;D  (alhoewel, die graaft alle gangen uit dan...)
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 02 september 2019, 06:54:22
Hallo allemaal,

Het is alweer wat weken geleden dat we jullie vertelden over het bezoek van de mol aan onze tuin. Bedankt nog voor alle tips en reacties! Gelukkig blijkt de mollenverjager te werken en op één bezoekje na heeft de mol geen sporen meer achtergelaten. Wel nemen we in de tunnel nog een extra maatregel om de mol te ontmoedigen. Hier steken we nog 35 cm lange rvs-spiezen de grond in zodat er ondergronds een soort van spiesen doolhof ontstaat onder de tunnel. Er staan honderd spiesen in bestelling dus dat moet voldoende zijn  :D

Naast de afleiding door de mol zijn we wel gewoon lekker verder gegaan met de bouw. Een van de klusjes die nog steeds moest gebeuren was het afmaken van het straatwerk. Bij de trap naar het terras toe hebben we de boogjes verwijderd en hier ook keitjes gelegd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_140847.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_140847.jpg)

Het is de bedoeling om hier nog een steunmuur te maken zodat de overgang wat fraaier wordt. Ook is het straatwerk bij de kraan gelegd. De kraan zelf moet nog hoger geplaatst worden zodat er een gieter onder past.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_140853.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_140853.jpg)

Na deze klusjes zijn we weer verder gegaan aan de baan. De oprit langs de rechterkant is gemaakt. Een lange oplopende steunmuur met tussen de steunmuur en de wand van de toekomstige schuur een spoorbed wat we op de bekende manier gemaakt hebben. Eerst grond, toen gronddoek, daarop grind en een zandbed waarin de rasenkant-stenen gelegd worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_173646.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_173646.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_173631.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190820_173631.jpg)

Aan de andere kant is Suze druk bezig geweest met het vullen van de kieren tussen de rotsblokken zodat het één geheel wordt. Een tijdrovend maar noodzakelijk karweitje, we willen voorkomen dat er wortels van plantjes tussen de kieren door groeien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190804_164748.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190804_164748.jpg)

Na het vullen van de kieren is het geheel geïmpregneerd met diepgrond en voorzien van een eerste laag licht gele verf. We willen de rotsen de uitstraling geven van de zandsteen rotsen die je ondermeer vindt in de Sachsische Schweiz. We hopen hiermee ook in de winter voldoende kleur in het landschap te krijgen. En het is weer eens wat anders dan grijs  :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190825_134631.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190825_134631.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190822_164555.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190822_164555.jpg)

Toen de oprit er grotendeels lag werd het tijd om de water partij aan te passen. In eerste instantie hadden we hier een waterval bedacht met grote keien. Bij nader inzien vonden we dit toch niet mooi en hebben we besloten om er een combinatie van stuwdam en bruggen van te maken. Om dit te realiseren hebben we de water partij eerst grotendeels ontmanteld zodat we de twee oevers konden voorzien van een stevige fundering.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190822_150631.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190822_150631.jpg)

Hierop komt helemaal achteraan een waterpartij waarvan het water over de stuwdam tussen de pijler van de hoge brug door naar beneden loopt. De lage brug loopt hier dan weer voor langs.... een complex maar als het af is wel spectaculair kunstwerk. Het maken van de brugdelen is een tijdrovende klus maar wel erg leuk om te doen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190824_155334.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190824_155334.jpg)

Op de volgende foto hebben we de achterste brug even los neergezet zodat we een eerste indruk konden krijgen, wij zijn wel tevreden met het resultaat!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190826_112103.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190826_112103.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190826_112119.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190826_112119.jpg)

Maar voordat de brug geplaatst kan worden moet er nog veel gebeuren. De achterste steunmuur moet worden aangepast zodat er plek komt voor het "stuwmeer" en ook de spoorlichamen voor de onderste brug moeten worden voorzien van bruggenhoofden. Daarnaast moet er onder in de waterpartij nog een fundering gemaakt worden voor de pijlers van de voorste brug... we hoeven ons dus voorlopig niet te vervelen  ;)

Gisteren hebben we de achterste keermuur aangepast. Deze is nu volledig "op hoogte" en het waterbassin kan gemaakt worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190901_184820.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190901_184820.jpg)

Om het gasbeton straks echt waterdicht te maken gaan we gebruik maken van een impregneer middel. Dit spul trekt tot 2 cm in het gasbeton en vormt een waterdichte laag. We kwamen dit spul tegen op een bouwmaterialen site en denken dat het nog wat beter is dan impregneren met diepgrond. In een volgend stukje meer hierover.

Ook hebben we gisteren nog wat schilderwerk gedaan, altijd leuk om te zien wat een kleurtje doet, en dan zijn dit pas de eerste basis lagen!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190901_184801.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190901_184801.jpg)

Al met al is het best een lang verslag geworden. Jullie zijn weer helemaal op de hoogte van de vorderingen en wij bouwen rustig verder!

Vriendelijke groet,
Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 09 september 2019, 10:40:06
Hallo allemaal,

Het afgelopen weekend stond grotendeels in het teken van de LGB-hobby. Op zaterdagmiddag zijn we bij Harm Kraima in Barendrecht gaan kijken. Tussen de buitjes door scheen de zon en er was voldoende plaats om even te schuilen. Erg leuk om een baan te zien die al vol in bedrijf is met vele leuke details. We hebben ideetjes opgedaan, mensen ontmoet en vooral genoten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190907_152914.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190907_152914.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190907_150520.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190907_150520.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190907_153006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190907_153006.jpg)

Gisteren zijn we tussen de buitjes door verder gegaan aan onze eigen baan. Van de week hadden we al een betonnen fundering onder in de "vijver" gestort zodat we vandaag de bruggen en stuwdam konden opbouwen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5703_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5703_1.jpg)

Het was een grote klus maar we zijn erg tevreden met het resultaat. Toen alles stond is het geïmpregneerd met "Permacon". Dit impregneermiddel zorgt ervoor dat het gasbeton volledig vloeistofdicht wordt. Zie ook: https://www.doehetzelfvochtbestrijden.nl/shop/permacon-zelf-beton-waterdicht-maken/

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190909_092906.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190909_092906.jpg)

Nadat alles goed gesteld was hebben we om de voorste peilers goed te kunnen fixeren nog een laag beton aangebracht met daarop wat los grind om de bodem een wat natuurlijker aanzien te geven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190909_093040.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190909_093040.jpg)

De bovenste bogen van de hoge brug liggen nog los, deze moeten nog verder gesteld worden waarna ook alle naden gedicht gaan worden. Daarna willen we het geheel nog een behandeling met diepgrond geven en kan het schilderen beginnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_185522.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_185522.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190909_092825.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190909_092825.jpg)

Het effect wat we voor ogen hadden is gelukt! Als het geheel klaar is komen er nog kunststof brugdelen bovenop om het geheel te completeren.
Voorlopig zijn we er dus nog wel even mee bezig, wordt vervolgd,

vriendelijke groet,
Suze en Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: g-j op 09 september 2019, 14:36:09
Leuke verslagen schrijf je Almar!! En wat jullie met z'n tweeën aan het bouwen zijn beloofd erg mooi te worden.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Wim Vink op 09 september 2019, 15:08:31
En weer een mooie update Almar! Het gaat er steeds mooier uitzien  (y)
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 22 september 2019, 23:58:44
Hallo allemaal,

@Gert-Jan en Wim; bedankt voor de complimenten!

Het was het afgelopen weekend heerlijk in de achtertuin dus hebben we heerlijk door kunnen werken. We zijn begonnen aan een nieuw tunnelportaal. Dit portaal staat vanaf ons terras gezien helemaal vooraan aan de rechterkant, een prominente plaats die om iets bijzonders vraagt. Het zuidelijke tunnelportaal van de oude Lorelei tunnel was de inspiratie voor het vereenvoudigde exemplaar waaraan we begonnen zijn

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190921_172351-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190921_172351-1.jpg)

In de bovenkant met trapgevel en de toren zitten ruim vijf uur werk, erg bewerkelijk dus maar met het resultaat zijn we zeer tevreden. Vandaag doorgegaan aan de binnenmuren en het steunmuurtje aan de rechterkant. Ook is het betonnen randje langs de rasenkantsteinen gelegd waar straks het inloopspoor van het station op komt te liggen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_132755-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_132755-1.jpg)

Tegelijkertijd heeft Suze het reservoir van de stuwdam en alle delen die continu met water in contact staan voor de tweede keer geïmpregneerd. Die delen zijn nu vloeistofdicht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_132904-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_132904-1.jpg)

Aansluitend zijn de overige delen in de diepgrond gezet en zijn alle voegen geschilderd... al met al ook een zeer tijdrovend werkje  ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_161501-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_161501-1.jpg)

Ondertussen is ook het tunnelportaal weer een stukje "gegroeid". De linkermuur is nu ook klaar aan zowel de binnen als buiten kant... wederom veel werk maar erg leuk om te doen!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_164245-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_164245-1.jpg)

Op de foto's zien jullie regelmatig ons geliefde "Snuitje" op de rails staan. Naast het feit dat we 'm hartstikke leuk vinden gebruiken we z'n snuitjes ook om te kijken of er overal voldoende ruimte is tussen muren en rails. De "oversteek" in de R1 bochten is immers enorm en binnen onze collectie de grootste. Als "Snuitje" er door past zonder de wanden te raken dan geldt dat dus voor al het materieel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_164403-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190922_164403-1.jpg)

Het zit er weer op, het weekend is voorbij. Langzaam maar zeker groeit de baan, van ons mogen er nog best wat mooie weekenden komen  :D
Vriendelijke groet,

Suze en Almar - Heinenoord
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Bouwer op 23 september 2019, 14:35:42
Hoi,
Ziet er zeer goed uit, leuk idee die tunnel ingang op deze manier, waar Suze voor zit ziet er echt geweldig uit, prachtig, ik kijk uit naar hoe geheel er verder uit gaat zien, maar je hebt er nog wel wat werk aan.
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 02 oktober 2019, 07:09:19
@ Jan; dank voor je reactie! en inderdaad er is nog veel te doen voor de treinen rijden. Optimistisch als we zijn hadden we geroepen "die rijden wel van de zomer..." gelukkig hadden we niet verteld welk jaar ;)


Hallo allemaal,

We hebben een prima zomer gehad om in de tuin te werken dus van werken aan de modellen is niet veel gekomen. Gisteren de draad weer opgepakt nadat we de werkkamer in het weekend eerst grondig hebben opgeruimd. In de tussentijd zijn de meeste onderdelen die ik voor de ombouw van deze Stainz nodig heb binnen gekomen dus ik kan weer lekker aan de slag. Wat was ook alweer de bedoeling?

Ook deze Stainz gaat voorzien worden van een tender. Om die reden is de achterzijde opengewerkt. Maar ik wil meer veranderingen anders wordt het toch te saai.... Dus besloten om de voorzijde van de loc aan te passen. Zo heeft de loc ovale voorramen gekregen. Komen er hoge treeplanken aan de zijkant van de ketel en ook zal er een andere bufferplaat komen. De verlichting aan de voorzijde verander ik en ook krijgt deze Stainz een andere schoorsteen. Ik heb alle componenten er bij wijze van proef even los opgezet om een eerste indruk te krijgen;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_004444.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_004444.jpg)

Ik ben niet helemaal tevreden over de bufferplaat maar dat pas ik tijdens het bouwen wel aan. Een eerste punt van aandacht betreft de mogelijkheid om de loc later in en uit elkaar te kunnen halen. Door het grote aantal leidingen die door de treeplanken lopen wil ik deze los kunnen halen zodat de ketel op de normale manier gedemonteerd kan worden (zonder dat ik de boel hoef te slopen). Ik heb er daarom voor gekozen om de bufferplaat los te maken van de treeplanken.

De eerste aanpassing is het maken van steunen voor de treeplanken en het maken van steunen voor de nieuwe bufferplaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_140448.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_140448.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_140436.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_140436.jpg)

Vervolgens heb ik de nieuwe bufferplaat gemaakt. De kleinste kopspijkertjes die ik had heb ik gebruikt om klinknagels te imiteren. Ik vind ze wat aan de grote kant maar denk dat het zicht wel meevalt als ze geschilderd zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_160136.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_160136.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_164952-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_164952-1.jpg)

Ik ben nog niet helemaal overtuigd maar heb toch besloten door te bouwen, ik verwacht dat het straks niet meer opvalt in het geheel en per slot van rekening zijn er ook meerdere maten klinknagels... (ik ga wel op jacht naar kleinere voor een volgend project)

Met de treeplanken er los op ziet het geheel er zo uit;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_170017.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191001_170017.jpg)

Gisteravond laat stonden de treeplanken voor de eerste keer in de verf. Ik ben wel content met dit resultaat;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191002_002343.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191002_002343.jpg)

Het was weer erg leuk om zo een dagje bezig te zijn. Wordt vervolgd...

vriendelijke groet, Almar
Titel: Re: Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord
Bericht door: Almar op 07 oktober 2019, 23:29:44
Hallo allemaal,

Vandaag weer even lekker aan het knutselen geweest. De hoge frontplaat en de treeplanken zijn klaar en staan inmiddels ook in de blanke lak.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_130630.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_130630.jpg)

De lampen staan nu nog los maar je krijgt zo al wel een goede indruk van het eindresultaat. De Stainz heeft een volledig ander voorkantje gekregen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_130558.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_130558.jpg)

De treeplanken plaats ik pas als alle ketelleidingen op hun plaats zitten. Ik kan ze dan in de insparingen schuiven die aan de ene kant gemaakt zijn aan de achterkant van de frontplaat en aan de andere kant net onder de cabine.

Na de voorkant ben ik verdergegaan aan de achterzijde van de cabine. Ik heb de steunen geplaatst voor het nog te verlengen dak en ook de zijschotten naast de opening zijn gemaakt. Voor ik ze definitief plaatste heb ik eerst nog even gecontroleerd of ze de schotten van de tender niet raakten in de bocht. Dit bleek gelukkig niet het geval waarna ik ze definitief heb vastgelijmd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_162105.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_162105.jpg)

Ook heb ik de vloer verlengd zodat de stoker de tender straks ook kan bereiken. Op de vloer heb ik verpakkingsband gelijmd om traanplaat te imiteren, dat heb ik trouwens ook op de treeplanken toegepast.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_162505.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_162505.jpg)

Het laatste klusje vandaag was het eerste laagje grondverf. Nu nog even wat plamuur en schuurwerk en het geheel is spuitklaar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_223335.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191007_223335.jpg)

Wordt vervolgd, groetjes Almar