BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: crabbcharles op 18 november 2018, 11:19:24

Titel: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: crabbcharles op 18 november 2018, 11:19:24
Goede morgen aan allen,
Ik heb een paar dagen geleden kennis gemaakt met de HALL sensor die op magnetische velden reageert zoals de Reed schakelaar. Om allerlei praktische reden zou ik willen Reed schakelaars vervangen door Hall sensors. Zijn er onder jullie die ervaring hebben met deze sensor. Ik heb het internet afgeschuimd om bedradingsschema's te vinden zonder succes tenzij men  Arduino in het spel betrekt. Hoe ga je van de drie aansluitingen van de Hall sensor over naar twee aansluitingen van de Reed schakelaar? Ik krijg deze vraag niet beantwoordt. :)
Hartelijk dank voor elk schemavoorstel.
Charles
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Haradigi op 18 november 2018, 11:41:22
Hi Cherles,

Genoeg info en schema's te vinden:
Of je ze nu aansluit op een Ardino of een bezetmelder dat maakt niet uit.
Ik ga ze ook gebruiken op mijn Bahnwerk.

 Hier  (https://www.google.com/search?q=hall+sensor+schema&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiBhaGM4N3eAhXFGewKHSiRCMcQ_AUIDigB&biw=1265&bih=856)

groet
Harald
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: crabbcharles op 18 november 2018, 12:59:46
Dag Harald,
Ik zou ze gebruiken voor servo's aan te sturen via een servocontroller ASB of Viessmann 5268. Ik heb echter geen schem's gevonden waarmee ik vooruit kan, graag je ervaringen in deze.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 november 2018, 13:22:35
Heb je al een bepaalde sensor op het oog? Kijk dan eerst eens in de datasheet.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: 72sonett op 18 november 2018, 15:23:20
Wat je zoekt is een Hall effect schakelaar, niet zozeer een -sensor.

Zo een schakelaar is niets anders dan een open collector transistorschakelaar, dwz één aansluiting aan de massa, één aan de + en het te schakelen ding tussen de derde aansluiting en de +.
Als de S pool van een magneet in de buurt komt van de schakelaar, schakelt de 3e aansluiting naar massa. De verbruiker moet wel een zekere minimum weerstand hebben, anders wordt de stroom te hoog en gaat de schakelaar kapot.

Hoe gebruik je die reedschakelaars nu?
Als het je alleen gaat om logische niveau's, dus hoog of laag, dan gebruik je een optrekweerstand tussen de 3e aansluiting en de +.

Zoiets:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Halleffect_1.jpg)
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 18 november 2018, 15:39:24
Als je ze echt als reedcontact vervanger wilt gebruiken dan zoals 72sonett zegt een hall (effect) schakelaar. Let wel op, deze heb je in NPN en PNP uitvoeringen. 72sonett beschrijft de NPN en dat zal waarschijnlijk ook wel de meest voorkomende zijn maar wel even wat om op te letten.

Heb je meer vrijheid op de electronica waar je het op aan sluit of je zou er een printje tussen willen gebruiken dan kan je ook kijken naar hall (effect) sensoren. Maar de meeste daarvan geven een analoge waarde uit naar mate van de hoeveelheid magnetisme. Je zult dan zelf het schakelmoment (threshold, eventueel met hysterese) moeten bepalen en implementeren. Als ze toch naar een Arduino (of welke microcontroller dan ook) gaan is dat redelijk makkelijk in software te doen door ze aan te sluiten op de analoge ingangen.


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: crabbcharles op 18 november 2018, 17:21:53
Mijn keuze zou zijn een Hall schakelaar TLE4905L (Infineon) en zou gebruikt worden  in een constellatie ASB(Domburg) servo (HK151168) sturing voor wisselaandrijving.
Eigenlijk weet  ik niet goed wat met de derde pin, deze past niet in een eenvoudige Reed opstelling nl gerichte voeding doorlaten op gepaste moment.
Charles
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 november 2018, 17:28:24
Dat kan je zien in de datasheet. (http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/150000-174999/153775-da-01-en-HALL_SENSOR_TLE_4935L.pdf) Zie fig.2
Pin 1 is de voeding van de sensor, pin 2 is de GND en pin 3 is de uitgang, die wordt naar GND geschakeld als er een magneet in de buurt komt.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 18 november 2018, 17:38:21
In tegenstelling tot een passieve schakelaar zoals een reed schakelaar heeft een hall schakelaar spanning nodig om zijn zing te doen. Dus vandaar is er ook een voedingspin in de vorm van VS is.

Ook kan een hall schakelaar niet zomaar een verbinding tussen twee willekeurige punten maken. Indien geactiveerd (uitgaande van een NPN variant zoals de TLE4905L) wordt de uitgang Q met GND verbonden. Ook ligt de richting van de stroom vast, dat is alleen mogelijk van Q naar GND.

Net als bij een schakelaar zweeft de uitgang als deze niet actief is. Wil je dus een hoog signaal zien ten overstaan van GND indien niet actief zul je een weerstand naar de voedingsspanning moeten plaatsen (pull up weerstand). S88 modules (zonder stroomdetectie) hebben dit al ingebakken zitten. De "ABS" module zegt me niets...


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 18 november 2018, 17:59:52
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TLE4509L_intern.jpg)
Bij mijn weten zweeft deze uitgang niet. Maar ik ben een leek op dit punt.  ;D
En hij is zowel digitaal als analoog bruikbaar.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Fritsprt op 18 november 2018, 18:15:09
De "ABS" module zegt me niets...

(http://i63.tinypic.com/2gxqvco.jpg)Foto: Domburg

De ABS is bedoeld om met twee schakelaars twee servo's aan te sturen. Er zit helaas geen schema bij. Ik vermoed dat normaal gesproken de schakelaars naar massa schakelen. Is dus een kwestie van even proberen met een Hallsensor. De plus kan van het middelste pennetje van de servo worden afgenomen.

Succes Frits
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 november 2018, 18:26:23
Bij mijn weten zweeft deze uitgang niet. Maar ik ben een leek op dit punt.  ;D
Als de transistor niet geleidt kan je net doen alsof hij er niet is. De uitgang zit dan nergens meer aan vast en dan zeggen we: hij zweeft.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: 72sonett op 18 november 2018, 18:41:18
in de ASB handleiding lees ik o.a.
Citaat
... elke schakelaar die zijn stand behouden is hiervoor geschikt.
Beetje krom geschreven handleiding, maar ik begrijp dat je voor S1 en S2 dus geen pulsschakelaar kan gebruiken zoals een reedcontact. Als je een Hall schakelaar wil gebruiken moet dat dus ook een latch type zijn, dwz een type dat de stand vasthoudt ook nadat de magneet weg is. Je moet dan ook de juiste N/Z kant van de magneet gebruiken om de schakelaar terug te schakelen... beetje onhandig met een magneetje onder een loc/wagon.

Alles bij elkaar lijkt het me wat moeilijk om het zo te realiseren.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Fritsprt op 18 november 2018, 18:47:29
in de ASB handleiding lees ik o.a.Beetje krom geschreven handleiding, maar ik begrijp dat je voor S1 en S2 dus geen pulsschakelaar kan gebruiken zoals een reedcontact. Als je een Hall schakelaar wil gebruiken moet dat dus ook een latch type zijn

Alles bij elkaar lijkt het me wat onhandig allemaal.

Daar had ik nog niet eens aangedacht. Afhankelijk van de electronicakennis van de TS wordt het hiermee wel erg omslachtig allemaal. Ik zou er niet aan beginnen. Waarschijnlijk zijn er ook wel servodecoders die zonder meer met een reedswitch of hallsensor aan te sturen zijn.

Gr. Frits
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 18 november 2018, 18:56:22
Bij mijn weten zweeft deze uitgang niet. Maar ik ben een leek op dit punt.  ;D
Dan terug naar school ;D

De transistor aan de uitgang kan maar in twee toestanden zijn: in geleiding of niet in geleiding.
Indien in geleiding is het zo goed als gewoon een draadje tussen Q en GND.
Indien hij niet is geleiding is het alsof Q nergens aan aangesloten zit. Vergelijk het met wel verbonden aan een schakelaar maar de schakelaar staat open. Q kan dus alles zijn ofwel, Q zweeft 8)

[edit]Klaas was me voor ;D


De ABS is bedoeld om met twee schakelaars twee servo's aan te sturen.
Ahh, een adServo voor twee servo's maar met relais ;D

Er zit helaas geen schema bij. Ik vermoed dat normaal gesproken de schakelaars naar massa schakelen.
"Assumptions are the mother of all...." ;D Zou wel logisch zijn maar zonder meten geen zekerheid. Als dat zo is zou je gewoon van de ingang GND pin naar één van de twee schakelaar pinnen moeten kunnen piepen. Ook heeft de boel dan al een pull up weerstand.

Maar zoals 72sonett schrijft heb je dus een probleem omdat het een niet-puls (latching in goed Nederlands :angel:) schakelaar verwacht. Zou je er weer wat voor moeten bouwen (flip-flop/bistabiel relais /etc). Het zou wel werken met adServo, die kan wel om met een puls.


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Fritsprt op 18 november 2018, 20:06:53
Het zou wel werken met adServo, die kan wel om met een puls.

Timo,
Schakelt jouw Adservo bij elke puls om naar de voorgaande stand? Ik heb nog steeds een bouwpakketje van je liggen. Toch maar eens in elkaar zetten.

Gr. Frits
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 18 november 2018, 20:12:07
Yep, de "standaard" software doet dat in ieder geval en heeft 8 inputs voor 4 servo's. Maar doet niets geks als een input laag blijft. Kan dus "omgebouwd" worden door het eerste* contact per uitgang direct met laag te verbinden en dan een latching schakelaar op de tweede* ingang.

Eens kijken of ik zelf weer eens een adServo op de werkbank kan leggen en beginnen met de nieuwe major software versie. Maar goed, eerst deze week de auto weer rijdende zien te krijgen. ::)


Timo



* Of was het nu andersom ::)
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 19 november 2018, 09:28:31
Hoe ga je van de drie aansluitingen van de Hall sensor over naar twee aansluitingen van de Reed schakelaar?
Vraag 1: Dit is de rubriek Elektronica en analoog. Toepassing reedcontact/hallsensor digitaal of analoog?

Vraag 2: het schema van hoe een unipolaire of bipolaire hallsensor (b.v. TLE4509L) van binnen werkt, is wel duidelijk?

2. het schema
Een hallsensor heeft meestal 3 pinnen, soms 4. De TLE4509L heeft 3 pinnen: IN, Ground, OUT.
Hij schakelt tussen IN en GROUND, en als hij geleidt (als er een magnetisch veld wordt gevonden), dan geleidt OUT. Zo niet niet.

De meeste reedcontacten hebben 2 pinnen (al bestaan er ook reedcontacten met drie pinnen).

Je kunt je een reedcontact voorstellen als een draadonderbreking, die soms , als er een magnetisch veld wordt gevonden, hersteld wordt, en dan geleidt, en anders niet, en logisch dus een "0" of een "1" levert. En over logisch "0" , de normaal-toestand, wordt gezegd dat hij "zweeft", omdat "0" niet te  interpreteren valt.

Het verschil is dus de extra draad van GND die een hallsensor zoals TLE4509L nodig heeft, om te kunnen werken. De rest blijft gelijk, qua aansluiting. Een hallsensor zoals TLE4509l kan volgens de documentatie niet verkeerd om worden aangesloten, daartoe dient de ingebouwde diode.

Over vraag 1 is een hoop gezegd: de uitgang van een hallsensor is logisch geïnterpreteerd "0" of "1". Hij geleidt of niet. En over logisch "0" , de normaal-toestand, wordt gezegd dat hij "zweeft", omdat "0" niet te  interpreteren valt door de hardware (dat vergt software, of extra hardware zoals een S88). Digitaal zit je daarmee misschien. Analoog niet. Analoog is interpretatie-vooraf.

Je hebt aangegeven dat het je gaat om een toepassing voor servo's. Dat is voor mij geen reden om aan te nemen dat je dus digitaal rijdt. Analoog kan dat ook. Aannemelijk is dat je digitaal rijdt omdat de meesten op dit forum digitaal rijden. Ik gebruik analoog reedcontacten in combinatie met ESU Switch Pilot Servo, en dat kan ook.

Als ik toen al had gekozen voor hallsensoren (en dat had zomaar gekund, als ik ze gekend had), dan kon ik je uit m'n bolle hoofd zomaar een schema meegeven.

Nu pak ik een datasheet. Dus ik kijk bij een leverancier, bijvoorbeeld deze (https://www.reichelt.de/hallsensor-digital-uni-bipolar-3-8-24-v-tle-4905l-p25717.html), ga naar de knop Datenblätter & Downloads, en haal een Engelstalige "Datenblad.EN" op, en daar hebben we de datasheet, de passende documentatie.
Waar Klaas Z. het al eerder over had. Voor mij spreekt daarna alles voor zich, analoog althans.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2018, 10:07:04
Jan Willem, je maakt het wel weer ingewikkeld. Wat jij IN noemt is de voedingsaansluiting. En de "schakelaar" is de transistor tussen OUT en GND.
Verder is de vraag: analoog of digitaal niet relevant. Het is elektronica, de vraag hoe je met een hall sensor de ingang van een ander apparaat activeert.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 19 november 2018, 11:16:38
Verder is de vraag: analoog of digitaal niet relevant. Het is elektronica, de vraag hoe je met een hall sensor de ingang van een ander apparaat activeert.
Ik waardeer je bezorgdheid: wat simpel lijkt ingewikkeld maken, is mijn huismerk.

M.i. is de vraag analoog/digitaal relevant, en dat is ook afhankelijk van het aan te sturen apparaat.
De onderliggende vraag is: wil je real-time (volatiele) logica of niet. Analoog is die onderliggende vraag niet relevant, digitaal wel.

Stel analoog, en stel het ESU servo apparaat, dan moet je potentiaalvrij kunnen schakelen.
Met de meeste typen reedcontact kan dat, met deze hallsensor TLE4509L kan dat niet.
Stel analoog, een reedcontact werkt zowel met AC als met DC, maar deze hallsensor schakelt uitsluitend met DC.  Dus kom ik pas verder als er meer informatie is dan nu.

Ik kan niet ruiken wat de vragensteller voor apparaten heeft en hoe hij het nu doet met reedcontacten. Ik zie alleen maar dat hij servo's wil gaan aansturen, en reedcontacten wil vervangen door hallsensoren, en zich afvraagt hoe dat 1 op 1 is over te zetten (van 2 pootjes naar 3).  M.i. zijn dat 2 losse vragen.

Natuurlijk kun je die 2 in een verband brengen, en een uniforme oplossing aandragen, en ervan uit gaan dat de vragensteller nog geen apparaten heeft om servo's mee aan te sturen, de zogenaamde nul-optie. Het is en blijft elektronica. Een mijnenveld voor de gemiddelde hobbyist.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 19 november 2018, 12:09:39
Stel analoog, en stel het ESU servo apparaat, dan moet je potentiaalvrij kunnen schakelen.
Moeten is een groot woord. Met de informatie (of eigenlijk het gebrek aan) die ESU levert maakt dat het wel makkelijk ja. Maar ik durf er best een broodje kroket of een biertje op in te zetten dat de onderste rij contacten op de SwitchPilot gewoon GND zijn en dat je een micro controller ingang laag trekt. :angel: En dan is een NPN hall schakelaar zoals de TLE4509L dus direct bruikbaar.

Over AC en DC ben ik het met je eens, dat stipte ik ook al aan in reactie 8. Bij digitaal is de kans dat het al DC is inderdaad groter maar het is niet iets voor alleen analoog.

En in reactie 6 meldde de vraagsteller dat hij het zou willen gebruiken met een ASB. Waar 72sonett in reactie 12 terecht van opmerkte dat dit een latching contact verwacht en je dat dus niet direct uit een hall schakelaar krijgt, ongeacht of de interface werkt of niet.

En inderdaad, uiteindelijk is alles aan elkaar te koppelen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rube_Goldbergmachine) en/of zo robuust als een tank te maken. Maar of je dat moet willen is wat anders. En ja, voor iedereen een eigen focuspunt in deze uitgebreide hobby. Voor mij is elektronica geen mijnenveld maar treinsamenstellingen of weatheren bijvoorbeeld wel. ::)


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2018, 12:24:02
Stel analoog, een reedcontact werkt zowel met AC als met DC, maar deze hallsensor schakelt uitsluitend met DC.  Dus kom ik pas verder als er meer informatie is dan nu.
De relevantie hiervan ontgaat me ook volledig. De topicstarter wil er een servocontroller mee sturen. Ik geloof er niks van dat zo'n ding AC als stuuringang wil hebben. Daar moet gewoon DC in, hetzij extern, hetzij intern geleverd. Dan kan het enige probleem nog zijn dat die controlleringang naar de voeding geschakeld wil worden in plaats van naar GND. Kwestie van er nog een omkeerstap achter te zetten. Maar dat weten we pas als we weten hoe de controller werkt.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Haradigi op 19 november 2018, 13:06:49
Ik ben gelukkig een oud elektronicus er wordt hier veel bijgehaald, zelfs kroketten maar als leek en vraagsteller zou ik er helemaal niets van snappen.

groet
Harald
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 19 november 2018, 13:28:39
Harald, dat kan, maar hier ligt de kans voor Martin Domburg om z'n handleiding te verbeteren.
Zoals Fritsprt in reactie #10 al aangeeft:

Citaat
Ik vermoed dat normaal gesproken de schakelaars naar massa schakelen. Is dus een kwestie van even proberen met een Hallsensor. De plus kan van het middelste pennetje van de servo worden afgenomen.

De handleiding over de ASB (en de DCC toepasbaarheid ervan) is in simpel Nederlands opgesteld. ASB=Analoge Servo besturing; per ABS kun je 2 servo's  elk met polarisatierelais, bedienen met tuimelschakelaars. Enige benodigdheid is een gelijkspanning voeding tussen de 7 en 35 VDC.

ABS handleiding (https://in03.hostcontrol.com/resources/510743ee26f0d6/e13dc5a184/file-object/Handleiding%20ASB.pdf)
DCC-aanvulling info (https://in03.hostcontrol.com/resources/510743ee26f0d6/0e8d3a8a4a/file-object/DCC%20aanvulling%20ASB.pdf)

De vraag speelt hoe je de tuimelschakelaar vervangt door bijvoorbeeld een TLE4905L met 3 pootjes:

Citaat
De tuimelschakelaars hebben elk 3 contacten, eigenlijk identiek aan die van
het relais. Je sluit één terminal aan op de middelste poot van de
tuimelschakelaar, de andere terminal sluit je op ofwel de linker ofwel de
rechter poot van de tuimelschakelaar aan. Dit herhaal je met twee draden
voor de tweede set terminals.
Het is overigens niet persé nodig om een tuimelschakelaar te gebruiken.
Elke schakelaar welke wisselt tussen twee contacten is voldoende om de
servo te bedienen.

Als Martin dat even aanvult, zijn heel veel leken zoals ik daarbij geholpen.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 19 november 2018, 13:54:33
@Haradigi, tja, als je wat wilt wat niet bedacht is door de fabrikanten zal je er toch dieper in moeten duiken. Of, zoals in dit geval, je het voor de leeuwen gooit aan experts voorlegt kan het zijn dat die onderling wat discussiëren om tot een werkende oplossing te komen. Dus ik snap je opmerking niet helemaal ::)

@Te 2/2, alleen één klein probleempje:
Citaat
Het is overigens niet persé nodig om een tuimelschakelaar te gebruiken.
Elke schakelaar welke wisselt tussen twee contacten is voldoende om de
servo te bedienen.
Daar wordt nu net niet aan voldaan door een hall schakelaar tenzij je de loc boven op de hall parkeert ;D


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2018, 14:03:03
de ASB wordt helemaal niet bestuurd met een wisselcontact. Het is gewoon een aan/uit schakelaar. Contact gesloten brengt de servo naar de ene stand, contact open brengt hem naar de andere stand. Simpelste oplossing lijkt mij om met de hall sensors een bistabiel relais te sturen, en een contact daarvan verbind je met de ingang van de ASB. Ben je ook meteen potentiaalvrij.

Ik vind het altijd jammer dat fabrikanten niet gewoon laten zien hoe hun ingangs- en uitgangscircuits er uit zien. Dat maakt het voor elektromensen makkelijker om te beoordelen wat je er wel en niet mee kan.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 19 november 2018, 14:15:58
@Klaas, je hebt gelijk. Ik bedoelde daar indirect aan te geven dat de ASB een latching contact verwacht ofwel de servo alleen in de tweede zet als het contact actief is.

En inderdaad, op te lossen met een bistabiel relais of een flipflop et c zoals ik in reactie 14 schreef. Het is dus mogelijk het te gebruiken (immers wat is niet te koppelen in de elektronica) maar er zal wat tussen moeten. Maar eigenlijk is dat hetzelfde om überhaupt ook een reedcontact te laten werken met een ASB. Dus eigenlijk al geen eerlijke start om te vragen of je een hall schakelaar kunt gebruiken ipv een reedcontact voor het sturen van een ASB :police:

100% eens wat betreft ingangs- en uitgangscircuits. Misschien voor de "ik volg alleen fabrikant schema's"-leek niet zo heel interessant maar voor de meer technische mensen maakt dat het een stuk makkelijker om meer/leuke toepassingen voor een product te kunnen verzinnen. (y)


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: 72sonett op 19 november 2018, 14:34:49
De oorspronkelijke vraag van crabbcharles is ondertussen al lang beantwoord en ik denk dat hij inmiddels afgehaakt is.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2018, 14:35:44
Ik zie nu nog iets aparts bij de ASB module. Je kunt die besturen door een schakelaartje tussen twee klemmen. Kennelijk wordt de ingang dan gestuurd met een interne spanning.
Maar volgens de aanvullende beschrijving kan je hem ook aansturen met een Digikeijs 4018. En die geeft juist spanning op zijn uitgangen. Kennelijk kun je de ASB zowel passief als actief aansturen. Dit maakt mij nog nieuwsgieriger naar de opbouw van het ingangscircuit.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Geert2 op 19 november 2018, 14:41:27
Ik heb goede ervaring met deze (https://www.elecrow.com/download/A3141-2-3-4-Datasheet.pdf) Hall sensor. Gewoon eenvoudig te gebruiken en hier (https://www.aliexpress.com/item/A3144-3144E-Hall-sensor-brushless-motor-electric-motorcycle-motor-TO-92UA/1644985640.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.52b84c4dXYnMtl) per 20 te bestellen voor niet te veel geld....

Geert
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 19 november 2018, 15:34:12
een Digikeijs 4018. En die geeft juist spanning op zijn uitgangen.
Ja/nee ;D De DR4018 heeft gewoon een NPN open collector uitgang. Met andere woorden, dat bevestigd dus alleen maar dat je hem technisch dus direct op een npn hall schakelaar kunt aansluiten. Alleen zal dat waarschijnlijk niet het gewenste effect hebben. ;D


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2018, 16:19:23
Ja/nee ;D De DR4018 heeft gewoon een NPN open collector uitgang.
Ben ik wel benieuwd hoe dat dan werkt. In de aansluitvoorbeelden zie ik wisselaandrijvingen met spoelen, seinen en lampen die direct op de uitgang worden aangesloten zonder externe voeding. Dan levert die uitgang toch de spanning?
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Haradigi op 19 november 2018, 16:27:09
Met  deze  (https://nl.aliexpress.com/item/Free-shipping-4-Channel-Hall-sensor-Hall-switch-Tachometer-Speed-Counter-Module/32624863797.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec64c4dKafVZ3) geëxperimenteerd werken hartstikke leuk.

groet
Harald
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 19 november 2018, 16:31:41
Een enkel punt kan geen spanning leveren zoals je zelf ook wel weet ;D Maar als je bedoelt naar een massa en meer precies de V- van een voeding dan ja, maar die komt uit de C. Op C staat gewoon de positieve spanning van de voeding (ook al zit er nog een gelijkrichter en condensator in de DR4018). De uitgangen (OUT) schakelen vervolgens gewoon naar GND en leveren dus ten overstaan van GND geen spanning.

Het belangrijkste punt is dan ook alleen punt 1:
Citaat
De voeding van de ASB moet ook gebruikt worden om de betreffende schakeldecoder te voeden.

Waar die weerstand tussen C en de ABS voor moet dienen is me alleen een raadsel... ???


Timo

Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2018, 16:44:02
Met dat raadsel zat ik ook. Als het zo is dat de uitgang van de 4018 tegen GND schakelt (wat ik direct van je aanneem) dan zou die ene blauwe draad voldoende zijn. Even aangenomen dat een schakelaartje aan de ingang van de ASB ook tegen GND schakelt.
Een leek zou het misschien zonder meer zo aansluiten, maar als elektrotechneut heb ik er mijn bedenkingen bij want ik snap dit gewoon niet. (een leek snapt het ook niet, maar die heeft daar geen last van ;D)
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Timo op 19 november 2018, 17:47:49
(een leek snapt het ook niet, maar die heeft daar geen last van ;D)
Haha, exact ;D Enige wat het me lijkt te doen is een heftige pull weerstand vormen...


Timo
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 19 november 2018, 18:31:20
ik denk dat hij inmiddels afgehaakt is.
Ik denk van niet. Hij doet niet zo vaak beroep op het forum, gezien het aantal vragen wat hij heeft gesteld, maar is er wel al 2 jaar op actief. Kwam er achter dat hij digitaal rijdt met Lenz, in schaal N.
Hij is goed bezig, in ieder geval. En het is fantastisch dat zijn vraag allang is beantwoord. Maar de rest van de reacties is ook interessant voor anderen. Het is altijd de vraag of een forum daarvoor is, maar dat terzijde.

Ieder heeft het op zijn manier gezegd. De ASB vergt een latching contact (ASB-handleiding stelt dat schakelaar z'n stand vast houdt). Reedcontacten en hallsensors (zoals TLE4509L en A3141) zijn niet-latching, dus er moet wat tussen als je die toch gebruikt, zoals een bistabiel relais of een flipflopschakeling, om een latching signaal te kunnen geven.

Kies je wel voor een latching hallsensor, dan moet je de magneten onder een trein N/Z kunnen richten, en bedenken hoe je die inzet, want dat wijkt totaal af van het gangbare gebruik van reedcontacten. 

De encyclopedie vormt een goede aanvulling op het forum.
Daarin staan dingen simpel en begrijpelijk uitgelegd.

Er kan misschien nog wat bij in de encyclopedie:

AdServo en ESU Switch Pilot Servo zijn pulsbestuurd bruikbaar (b.v. drukknop, reedcontact).
ASB en Viessmann 5268 vergen een latching contact (continue) en zijn niet direct geschikt voor pulsaansturing. Er moet altijd wat tussen.

ASB (Analoge Servo besturing) vergt een continu contact (stand vast houdende tuimelschakelaar, bistabiel relais of flipflop schakeling), en kun je daarom niet direct aansturen met reedcontact of unipolaire hallsensor.

Viessmann 5268 servo controller werkt analoog met een 5550 (universele aan/uit schakelaar. 4 schakelaars voor het eenvoudig schakelen van verlichting, seinen enz. dus latching contacten). 
De Viessmann 5268 werkt digitaal (DCC), met een Viessmann 5209 decoder ( decoder voor het in- en uitschakelen en omschakelen van continu signaal voor lichtseinen, rijstroom verlichting, motoren en aanverwante zaken, dus met latching contacten). 

De Viessmann 5268 servo controller vergt dus ook continu contact, en dus je dus evenmin direct aansturen met reedcontact of unipolaire hallsensor.

Het antwoord op de vragensteller is dus: nee, dat kan niet met een hallsensor, en het kan ook niet met een reedcontact, tenzij je er een latching schakeling tussen plaatst. Maar als je de spullen nog niet hebt, kun je beter zoeken naar een niet-latching servo controller, dan naar een ander type hallsensor (want dat breng je nog verder van huis).

Op het gevaar af een nieuw draadje te starten:
Er zijn basaal 4 types hallsensors: unipolair (voor pulssturing, zoals Infinion TLE4509L en Allegro A3141), latching (voor duurzame sturing, zoals Honeywell SS 443 A die reageert op afwisselend de N/Z pool, en pas afschakelt als de tegenpool binnen bereik komt), resistieve hallsensor (grotere afstand tussen magneet en sensor), en omnipolaire hallsensor (gevoelig voor beide polen, zoals Honeywell 2SS 52M). De uitgang van een hallsensor kan zijn: lineair, analoog of digitaal.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 23 november 2018, 15:16:30
Het zit me dwars: volgens mij is deze vraag nog steeds niet beantwoord.  ;D

Hoe ga je van de drie aansluitingen van de Hall sensor over naar twee aansluitingen van de Reed schakelaar?

De vraag suggereert dat het mogelijk moet zijn om een reedcontact te vervangen door een hallsensor of andersom. En dat daarom een verzoek om een schema redelijk is.

Die suggestie klopt niet, en maakt daarmee het verzoek om een schema onredelijk.
De enige twee die daarop in gegaan zijn, zijn Klaas en 72sonett:

INPUT-kant:
Een Hall sensor heeft een 3e pin (pin 1) voor de voeding (Vs).
Oftewel, zonder voeding doet een hallsensor helemaal niets; een reedcontact gebruikt geen voeding.

OUTPUT-kant:
Meder (http://www.digikey.com/Web%20Export/Supplier%20Content/Meder_374/PDF/MEDER_Reed_Sensors_vs._Hall_Effect_Sensors.pdf), een leverancier van reedcontacten en reedschakelaars, waarschuwt ervoor je niet rijk te rekenen. Goedkoop is duurkoop. Hallsensoren zijn veel goedkoper dan reedcontacten, maar de output die ze leveren (pak 'm beet 20-60 mA) staat in geen verhouding tot die van een reedcontact (leverbaar met een output tot 2A). Als je een hallsensor gebruikt, zijn er altijd meerkosten, voor een ic of voor transistors om het signaal op te peppen.

Analoog ligt dit output-verhaal anders dan digitaal.
Analoog wil je iets kunnen schakelen, en moet de output hoog genoeg zijn (of gemaakt worden) om dat te doen.
Digitaal kun je volstaan om het signaal via via door te geven aan een apparaat dat de uiteindelijk beoogde modules aan/uit schakelt.

Klaas en Timo hebben erop gewezen dat elektronisch gezien een hallsensor qua output altijd een 0 of een 1 levert en dat 0 beschouwd wordt als "zwevend", want niet te interpreteren.
Dat ligt anders als je een hallsensor aan een S88 verbindt, want dat apparaat vertaalt het hall sensor signaal in een 0 of een 1, uitgedrukt in bytes. Die S88 module bevat dan de ic (waarover Meder het heeft als de meerkosten die je moet meerekenen).

Ground (GND) en OUTPUT
Gesteld dat je een plusdraad trekt naar pin 1 van een hallsensor (source),
dan representeren hallsensor pin2 en pin3 de 2 pootjes van het reedcontact.
Toch? Maar daarmee ben je er dus niet.

Het apparaattype: latching/non-latching
Ik begrijp dat latching/non-latching Engels is voor een continue verbinding/stroom versus een tijdelijke verbinding/stroom. Als je een non-latching (puls) sensor gebruikt zoals de unipolaire TLE4509L, dan is het signaal alleen 1 (=5 volt bij een 5 volts voeding) als er een magneet bij de hall sensor is, en zolang dat niet zo is, is hij 0 (0 volt). Een TLE4509L gedraagt zich dus monostabiel.
Oftewel latching/non-latching (https://www.allegromicro.com/en/Products/Magnetic-Digital-Position-Sensor-ICs/Micropower-Switches-Latches.aspx) is te vertalen in bistabiel/monostabiel, denk ik dan.

Als je een bistabiele oplossing nastreeft, dan moet er bij een unipolaire hallsensor b.v.  een relais achter of een ic,
of je moet een latching hallsensor nemen (en bij blokbewaking een magneet in de kop en in de staart van de trein, met een omgekeerde magnetische pool), met voldoende output.

Voor beide oplossingen vond ik online een artikel uit de treinwereld, uit pak 'm beet 2005 ....
 
1. unipolaire hallsensor in de tuinbaan (http://www.trainelectronics.com/artcles/Sensors_Part_II/) met schema's
2. latching hallsensor experiment (http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/blog/783/entry-6320-magnetic-position-detection-experiments/) zonder schema
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 november 2018, 15:58:17
Dat ligt anders als je een hallsensor aan een S88 verbindt, want dat apparaat vertaalt het hall sensor signaal in een 0 of een 1, uitgedrukt in bytes.
Inderdaad, en dat werkt heel eenvoudig doordat de s88 op elke ingang een pull-up weerstand heeft.

Wat betreft latching/non latching: een reedcontact maakt ook alleen maar contact zolang de magneet in de buurt is. Op dat punt is er geen verschil.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: 72sonett op 23 november 2018, 16:55:11
Hoe je van 2 pootjes van een reedschakelaar naar 3 pootjes van een Hallschakelaar gaat, is al op de eerste pagina aangegeven, zo:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Halleffect_1.jpg)

Beide schakelingen zijn gelijkwaardig. De uitgang is 'hoog' (1) en geeft een 'laag' (0) puls als er een magneet voorbijkomt, maar dat is nog geen oplossing voor die analoge servobediening (ASB, niet ABS) die de TS wil gebruiken, want die verwacht volgens de handleiding een constant 'hoog' of 'laag' signaal, met een tuimelschakelaar, of schuifschakelaar oid.

Een gewoon relais is ook geen oplossing want die schakelt ook alleen maar zolang er spanning op de spoel staat, spanning weg: relais schakelt uit.
Een bistabiel relais zou wel kunnen, of een set/reset flipflop...

Kortom: wat de TS wil, met een Hallschakelaar een ASB schakelen, kan dus niet.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 23 november 2018, 17:21:01
@72sonett
Dat gevoel had ik ook, en ik ben ervan overtuigd dat TS daarvan ook doordrongen is, en dus gaat voor een andere oplossing.

Jammer dat hij niet even meldt:  "jongens, ik zie er van af, jullie hebben me overtuigd."

De "latching" kwestie (de bistabiele schakeling, op welke wijze ook) speelt zowel bij reedcontact als bij hallsensor, oftewel, TS heeft z'n vraag niet eenduidig genoeg geformuleerd.
En daarom blijft z'n eerste vraag bungelen.
Hij heeft geen van van de drie (geen reedcontact, geen hallsensor, geen ASB), is mijn conclusie.
Hij overweegt een aanschaf, en die is hem ontraden: want wat hij zich afvraagt,  kan niet.

Bij de 2 links die ik eerder gaf, kan het wel. Maar dat moet je niet zo willen doen.
Garden Railway Sensors, part II (http://www.trainelectronics.com/artcles/Sensors_Part_II/) bevat een schema waarin een 7404 hex inverter wordt gebruikt om met 2 non-latched hallsensors (en een relais) een latched schakeling te bouwen.
blog (http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/blog/783/entry-6320-magnetic-position-detection-experiments/) verwijst naar een latched hallsensor die door 2 magneten geset en gereset wordt.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: 72sonett op 23 november 2018, 19:13:07
Precies...
Overigens wordt een Hallsensor wel gebruikt in het ABS van auto's, maar dat is weer een heel ander verhaal.  ;)
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Hansepansje op 13 december 2018, 20:44:05
... en ook in mijn motor, waar de hallsensor tegen de mechanische snelheidsmeter is geplaatst om een soort digitaal snelheidssignaal te creëren. In combinatie met het digitale toerentalsignaal is dit de input voor een versnellingsindicator.
Maar dat is hier behoorlijk off-topic, voor op een heel ander forum.  ;D

Groets, Hans
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: AlbertG op 16 december 2018, 11:09:33
Even hierop aansluiten: ik heb een werkende testopstelling met 2 hall sensoren (49E) onder de rails, stapeltje magneten (3 x 1 mm) onder een loc (H0) en heen en weer rijden in combinatie met DCC++ en Rocrail. De hall sensoren krijgen de voeding uit de DCC++ centrale en de terugmelding loopt ook via 2 pins op de centrale.

Om dit werkend te krijgen heb ik meerdere magneetjes op elkaar gestapeld en onder de loc geplakt en deze komen dan 1 à 2 mm boven de hall sensor uit. Voor de proefopstelling prima, maar als 3-railer heb ik dan een probleem met de pukkels op de middenrail.

Concrete vraag: welke magneet moet ik onder de loc plakken die ook op een afstand van zo'n 5 mm de sensor nog weet te activeren?

Albert.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 16 december 2018, 21:41:55
Concreet kan ik het niet maken.
Ik gebruik neodym magneten met 300 gr trekkracht.

Bedoel je dat jouw type hallsensor op 5 mm een magnetisch veld hoort te kunnen waarnemen, maar dat met jouw magneten niet kan (behalve als je er 3 op elkaar neemt)?

Of gaat het meer in het algemeen om het verband tussen magneetkracht en het bereik van het magnetisch veld van dit type hallsensor?

M.a.w. zoek je het in de kwaliteit van magneten, of in de kwaliteiten van hallsensoren, of beide?
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: AlbertG op 17 december 2018, 21:19:07
Hoi Jan Willem,
Bedankt voor je reactie. Ik ben op zoek naar een magneet met voldoende trekkracht om de Hall sensor te activeren vanaf een afstand van zo'n 3 tot 5 mm (schat ik).
Jouw tip heeft me wel weer verder geholpen: https://www.supermagnete.nl/magneten-innaaien (https://www.supermagnete.nl/magneten-innaaien)

Albert.
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: rjr op 18 december 2018, 08:47:59
of ze helemaal sterk genoeg zijn weet ik niet, maar op 3 tot 5 mm moet het volgens mij lukken.
Je hebt van dat magneet speelgoed, (ik had Geomag) staafjes met 2 magneetjes, met kogels. Kun je dan leuke figuren van maken.

Maar je kunt de magneetjes er ook uitsnijden. heb je per staafje 2 vrij sterke en niet al te grote magneten.

Heb in het verleden eens wat van dat spul gekocht, koste toen paar euro voor een tiental van die staafjes, keer 2 aan magneetjes.
Gebruik ze zelf bij de draaischijf waar ik een hall sensor onder heb zitten. De magneet zit onder de draaischijf, dus is volgens mij meer dan 5mm.

Groet,
Roelco
Titel: Re: Hall sensor versus Reed schakelaar
Bericht door: Te 2/2 op 18 december 2018, 18:01:59
https://www.supermagnete.nl/blokmagneten-neodymium
daar had ik 1 mm dikke van uit gezocht, je kunt met dat bedrijf alle kanten op.
Je moet alleen niet willen boren of zagen in neodym ... Je verbreekt dan de coating.