BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: klusser op 21 september 2018, 23:19:57

Titel: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 21 september 2018, 23:19:57
Het vervolg van https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=83450.0 begint hier!

Oke, nadat ik hier hulp had gekregen voor wat betreft de maten van de ramen/het rijtuig,leek het mij wel wat om de bouw ervan hier met jullie te delen. ;)
Voor de ombouw heb ik vanzelfsprekend een roco plan D op marktplaats gezocht, en gevonden :2 x een overgekwast rijtuig [zag er best wel goed uit eigenlijk]. 2 rijtuigen voor €7 per stuk ....goed ze waren niet in nieuwstaat zeg maar ;)

Goed... om met een schoon rijtuig te kunnen beginnen heb ik beide rijtuigen uit elkaar geklikt,en in dit geval de groene kappen in een oplosmiddel laten weken.Voor dit werkje kun je diverse middelen inzetten, ik heb gekozen voor de ontvetter van de Wibra, namelijk DASTY. Laat je niet misleiden door de lekkere geur : je luchtwegen zijn er niet blij mee!! Dus ik leg de kappen in de DASTY [onverdunt] in een bak die afsluitbaar is.

Laat dit gerust een 24 uur badderen,na die 24 uur met een tandenborstel even voorzichtig borstellen  :D
Een keertje afspoelen onder de kraan,niet schoon genoeg? dan opnieuw de DASTY in!  (y)

Het begin de aankoop:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc-5.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc-5.jpeg)

De 2 roco reclame rijtuigen liggen te vervellen in hun geurig badje  :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc3.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc3.jpeg)

Daar de raamindeling van een plan ABC rijtuig nogal verschilt met die van de gebruikte plan D,leek het mij beter om alle raamstijlen op die van het toilet na, eruit te snijden.Dat ging beter als verwacht,binnen een 15 minuten had ik 1 wand ontdaan van ongewenste delen  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc4.jpg)


Nadat de kappen nagenoeg glad waren,kon ik  de maten uit gaan zetten. Omdat ik het dit keer wel op maat wou hebben,heb ik de maten uitgezet en gecontroleerd met een digitale schuifmaat.
De regel bij mij is meestal oude meuk recyclen,dus voor de raamstijlen gebruik ik oude lammellen, die ik met een snij-apparaat tot strippen hak.
Nadat ik de opengesneden zijwand recht had uitgesneden,en  even de vijl erover had gehaald voor  het verwijderen van de oude stukjes raamstijl,kon ik gaan passen ...let op de hoogtemaat is 10,2 mm bij mijn rijtuig,dat moet ik dus over de gehele lengte aanhouden! Dit was voor mij met mijn beperking,nog een hele opgave! Maar de aanhouder wint en na wat krachttermen en verwensingen had ik de eerste wand compleet voorzien van nieuwe raamstijlen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc2.jpg)

Het mooiste werk komt nog,aan de bovenzijde van de ramen is de 'hoek' haaks dit moet echter rond zijn,dit ga ik met evergreenstrips doen .
Dat kun je een volgend keer hier lezen.
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 22 september 2018, 15:49:45
Dat is al lekker opweg (y) ben inderdaad benieuwd hoe je die raamrondingen gaat maken, vierkant styreen in de bovenhoek en vijlen maar met een rondvijltje? Aan het dak moet nog wel meer gebeuren dan alleen de regengoten weg, maar dat zal je zelf ook wel weten.
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 22 september 2018, 17:20:40
Hoi, Bijna goed....geen vierkant styreen maar kwart rond! een overblijfsel van een ander project.
Ik kan je zeggen dat het een gepriegel is met stukjes strip van 1mm   ;)

Dit is hoe het er nu bij staat [ligt]

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc8.jpg)

Rechts kun je zien dat ik al wat stekels heb ingekort,van de rest moet nog de lijm wat verder drogen.
Ben ook al met het dak bezig geweest maar daar zijn nog wel een paar vragen over  ???

Ik laat het geheel drogen en meldt me weer als ik het 'stekelvarken 'geschoren heb  ;D

Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 23 september 2018, 12:01:32
Nou het 'stekelvarken' is geschoren !
Ik heb de uitstekende delen van de strip met een scherp mes afgesneden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc-9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc-9.jpg)

Het ziet er nu een beetje raar uit,maar het meeste wordt er met de vijl weer van de stukjes strip afgehaald,om de 'ronde hoek' te krijgen.
Daarna wordt de wand weer geschuurd met het zelf gefrutselde schuurhulpje: een pashouder ,schuurpapier erin en teruggevouwen geeft het aan de voorzijde een smalle strook waarmee je gericht  kunt schuren,Gebruik het al geruime tijd,ik kan er goed mee uit de voeten.

Je ziet dat ik deze uitdaging nogmaals voor de andere wand mag herhalen. Als dat gebeurd is ga ik er de ronde hoeken in vijlen!
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 23 september 2018, 12:24:51

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180923_121401.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180923_121401.jpg)

Wim, je hebt gelijk  ;D er staan maar 3 ventilatoren op het dak ipv 4. Dit is het dak van de Philo, maar zoals ik zei weet ik niet of de plaats van de luchters 100% klopt.
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Rob E. op 23 september 2018, 13:32:52
Ik moet zeggen dat ik het wel een interessante manier vind om zo'n ABC in elkaar te frotten op basis van een Plan D  (y). Misschien binnenkort ook eens wat ondeugend schoeisel aantrekken... ;)

Rob
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: janw op 23 september 2018, 16:00:47
Mooi project dit, ik ben echt heel benieuwd of het je lukt om de raambovenhoekjes op deze manier strak en gelijk te krijgen. Het zal je wel aardig wat tijd kosten, maar alle respect voor deze ambachtelijke aanpak.

Ik heb zelf mijn eerste plan D-verbouwing ook ongeveer zo gedaan (dus door het los plaatsen van de tussenstukjes tussen de ramen); dat was nog in de tijd toen Roco de RD nog niet had uitgebracht en ik er toch een wilde, midden jaren 80. Dus zelf maar een A omgebouwd, hetzelfde uitgangstype als de jouwe. Ik heb de raamhoekjes aan de tussenstukjes meegezaagd of gevijld (weet niet eens meer welk), dus niet ook nog los toegevoegd.

Mijn inspiratie was een, toen ook al, oud artikel uit de Railhobby van oktober 1978 waarin een Fleischmann plan K tot plan D -RD wordt omgebouwd. Oktober '78 was ook de maand dat de A- en B plan D' s bij NS  uit de reizigersdienst werd teruggetrokken en alleen de 8 stuurstand RD' s in de Beneluxdienst overbleven. De Roco's zijn wel vlak daarna op de markt gekomen maar waren op dat moment kennelijk nog niet aangekondigd want deze ombouw gaat dus nog uit van een Fleischmann plan K.  De foto bij het artikel laat desalniettemin een aardig resultaat zien. Met een plan D als uitgangspunt moest het dan toch sowieso wat kunnen worden. Een auteur wordt bij dit artikel overigens niet vermeld.

Ik had de uitstekende turkooise verf van THS, die goed hechtte en ook met de kwast heel strak uitviel. Afplakken voor de blauwe baan deed ik toen met gewoon huis-tuin-en-keukenplakband, en zelfs dat is goed gegaan. De kleur blijkt achteraf goed te kloppen, zie het ' Turquoise dilemma'  draadje; THS gebruikte vermoedelijk het voorbeeld uit Handig Bekeken. Ik heb het interieur uit de RD's die toen nog reden tot in detail nagebouwd, ik was toen echt een fan van die wagens.

Hoe dan ook, mijn resultaat staat hieronder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC07210a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC07210a.jpg)

Het rijtuig ziet er nog steeds zo uit (foto net genomen). Maar omdat ik toen lijmde met Bison Tix en ik aan m'n andere modellen van toen merk dat de lijm nu niet meer goed hecht, durf ik er nauwelijks meer aan te komen. Het interieur fotograferen doe ik ook maar niet; het dak kan in principe natuurlijk los, maar ik ben bang dat het opentrekken de tussenstukjes in de zijwand gaat losmaken en het hele model beschadigd raakt, of er barsten in de verf komen ter plekke van de naden. Rijden mag hij nog wel.

Een tijd later heb ik ook ABC gemaakt, ook op basis van een Roco A, maar met een andere methode, nl. een hele nieuwe zijwand. Deze bestond uit twee lagen: een laag 1 mm doorzichtig kunststof, met daarop een laag van iets van 0,2 of 0,3 mm kunststof waaruit de ramen waren gesneden.  In een tijd waarin ' we'  nog niet met met de airbrush spoten was dit ook niet zo' n probleem; nu zou je tegen het probleem van het afplakken van de ramen oplopen.  Het werd toen zo:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/cimg4832.jpg)

Ik heb dit rijtuig hier al eerder laten zien: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=7349.15  (op diezelfde pagina even naar beneden zie je dan Gerco met het idee voor de plots komen; met zijn opbouw van de plots en bijpassende ramen is het probleem van het spuiten dan ook weer opgelost).
Ik moet zeggen dat ik uitsnijden van de ramen, incl. de ronde bovenhoekjes, uit de dunne plaat uiteindelijk een handiger route naar een redelijk resultaat vond dan het plaatsen van de losse stukjes.

Maar hoe dan ook, ik ben heel benieuwd hoe het bij jou gaat worden!
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 23 september 2018, 17:43:40
@ Rob, gewoon doen! Het kan ook zonder stoute schoenen  ;D
@Janw ,mooie rijtuigen,zeker van uit die tijd! Dank voor de uitleg zoals jij het toen aangepakt hebt.
Ik heb ook gedacht aan de methode van het meesnijden van de ronde ,hoek, maar de methode met de strippen en later toevoegen van extra materiaal gaat mij iets beter af dan snijden.
Van materieel met geplotte zijwandjes heb ik ook wel het nodige staan ,maar helaas niet een ABC rijtuig! En Gerco is er volgens mij mee gekapt?!

Ook heb ik als uitgangspunt de kosten zo laag mogelijk te houden,en veel afvalmaterialen te gebruiken van eerdere projecten.
Zo is ook een rijtuig uit de ns serie 7500 ontstaan met een redelijk resultaat.
Ik heb niet echt een plan van aanpak,en wat ik niet weet of twijfel: gebruikers beneluxspoor!

Heb ik nog wel een vraag gelijk aan deze gebruikers: hoeveel ventilatoren stonden er op het dak? en hoeveel aanzuigbuizen?
Is de philotrain ABC 100% kloppend?
Nou ik ga even wat uitrusten.
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: janw op 23 september 2018, 21:26:18
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1010575_2_1.jpg)

Komt van hier, https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=17383.30;  is denk ik ook een nuttig draadje om door te kijken.

volgens deze tekening (geleend van Sleutelspoor) 3 dakluchters en een waterreservoir:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bolkop-abc-thump-4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bolkop-abc-thump-4.jpg)

Die andere luchters naast de waterreservoirs zie je voor de oorlog niet.
Titel: Re: via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 24 september 2018, 11:22:17
@Richard,Ik ben overtuigd! maar op foto's zover ik kan zien zijn er geen aanzuigbuizen naast de watertanks deksels.
Dat bevestigd eigenlijk Janw ook.

Dus die tekening met boven elke coupe een ventilator,en 1 aanzuigbuis is ws.een voorlopige geweest?!
De draadjes van Ronald zijn mij bekend.
Ik heb zojuist de andere zijde van het 'stekelvarken'geschoren,even een andere klus afmaken,en dan de vijl opzoeken.

Dan ga ik fijn 36 x van een haakse hoek een mooi boogje maken.
Zodra ik dat heb gedaan,laat ik jullie het resultaat zien ter beoordeling ;)
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 24 september 2018, 23:26:40
Wim, die buis is eigenlijk een luchtkanaal die verse lucht inblaast in alle coupes, zit schuin opzij tussen plafond en dak en is aangesloten op de dakventilatoren voor luchtaanvoer, een soort indirect systeem. Aan de buitenkant is dit lucht/ventilatiekanaal niet zichtbaar. Op een dwarsdoornede tekening van het rijtuig van het Utrechts archief (die ik effe niet bij de hand heb) is dit kanaal zichtbaar.

De luchter naast de watertank bij plan D is een luchter voor de wc, heeft niets met dat "centrale" kanaal te maken. De bolkoppen hadden die wc luchters niet.

Ben benieuwd hoe de ramen worden, succes met vijlen.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 25 september 2018, 12:53:18
Zo, ben bijna klaar met de vijl, ik werk van rechts naar links.De 2 ramen rechts zijn klaar,die aan de linker zijde moeten nog wat gekieteld worden.
Ik hoop dat het verschil te zien is, Deze hoeken zijn nog niet op maat zeg maar,ik wil met een 'raam' de ronding pas maken= vijlen. De andere wand moet nog,ik wil eerst deze wand goed krijgen,daarna pas ik de andere wand aan.

Nou ik zou zeggen shoot........niet met al te scherp graag   ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc11.jpg)

de naadjes hier en daar neem ik in het totale spuit plaatje mee.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Rob E. op 25 september 2018, 15:10:30
Ziet er niet gek uit Klus. Wel zorgen dat straks de zaak mooi gespoten en be-transferd wordt ;). Ik vind 'm mooi worden zo (y).

Rob
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 25 september 2018, 15:26:19
Nee nee, ik mag van mijn therapeut de lat niet te hoog leggen.[mijn beperking]
Ik begin toch laag?: afval en slooprijtuigen  ;D

Wees gerust, ik wil dit rijtuig aardig op maat en superglad geschuurd hebben  ;) Dan laat ik de rest niet versloffen. ;)
Ik heb nog meer plannen met dit rijtuig als deze kap af is,maar daarover later meer. :-X

Zal eens op zoek gaan hier naar wat grondverf, dan zal ik haar eens een neveltje daarmee geven. Daarna even een kiekje maken.
Dan is- hoop ik- ook te zien waar  er nog wat aan plamuur op moet.

Ik ga zoeken.......
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: AB 7216 op 26 september 2018, 08:12:35
Toen de ABC 7300 zijn gebouwd, hadden ze geen ontluchters op het dak, alleen de kleine ronde ontluchter op de wc tank.
Op de naoorlogse foto´s kom ik ontluchters tegen kloppend met de tekening van Philotrain.
Alleen met de ombouw tot BD 6800 komen er ook nieuwe versies, dan hebben enkele nog de originele indeling met drie halve ontluchters, en een aantal 4 stuks hele ontluchters op pijpjes uit het midden van het dak.

Op de site van de NVBS en Bert Stortebeker staan meerdere foto´s van de ABC en de BD.

Groeten Arjen
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 september 2018, 11:24:11
Arjen,

Dan wordt het bij deze een naoorlogse  ;) Ben ook al met het dak aan het stoeien geweest,die heeft nu dezelfde indeling als het philotrain dak: 3 luchters een watertank deksel en ontluchter daarop.En ook aan de stompe uiteinden wordt  gewerkt.

Ik had deze 'dame'al een licht neveltje gegeven,maar ik moet haar nog nalopen op onevenheden [plamuur]
Daarna kan ik zowel de bak als het dak tonen!

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Rob E. op 26 september 2018, 11:33:02
Klus, ik zat ff te denken: heb je al een idee hoe je dat met de ramen (de beglazing) gaat doen. Dat lijkt me ook nog wel ff een uitdaging...

Rob
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: janw op 26 september 2018, 12:33:14
@Arjen

Hee, nooit gerealiseerd dat de drie bolkoptypes op dat punt dan verschillend waren. Die ontluchtingen zijn toch deel van één verwarmings- en luchtcirculatiesysteem? Was dat dan niet in de drie Bolkoptypes hetzelfde? Of komt dat systeem later pas?
Hoe dan ook, je lijkt wel gelijk te hebben, getuige de bekende foto van de 3900 met Bolkoppen bij Baarn:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS3900-Bolkoppen-Baarn.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS3900-Bolkoppen-Baarn.jpg)
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: AB 7216 op 26 september 2018, 12:43:24
Hoi Jan,
De ABC’s zijn afgeleverd zonder dakontluchters, omdat de rijtuigen met geforceerde luchtverversing zijn uitgerust. Al snel blijkt dat het systeem beter werkt als de ook ontluchting is,  en daarom zijn de C’s en AB’s voorzien van respectievelijk drie en vijf dakontluchters. De ABC worden later nog met ontluchters van verschillende type’s uitgerust

Groeten Arjen
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 september 2018, 14:38:31
@Rob Het ei is over hoe ik de ramen invul nog niet gelegt.  :) als ik geen werkbare methode hiervoor heb wordt het waarschijnlijk transparant styreen er achter hangen.[niet mijn 1e keuze].
Ik heb wel wat eitjes hierover,maar moet bekijken hoe ik dat aanpak, 1 ervan is om ze te gieten m.b.v. een mal.

Dat betekent dat er veel' raammoeders' [nee,niet die van oa. de wallen] gemaakt moeten worden om een fatsoenlijke mal te hebben.
Bezit ook wel een transparante hars die met behulp van een uv filter niet vergeeld, volgens de fabricant. nadeel is de prijs  :-\
Tja en het mallen maken is mij dacht ik wel bekent. ;)

Zonder al mijn troeven uit te spelen zeg ik: kom ik later nog op terug!

@Janw wat een geweldige plaat  (y)

@Arjen deze info bewaar ik maar even. (y)
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Ronald69 op 26 september 2018, 15:04:13
Wim,

Misschien zoals mijn rijtuig?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zolder_018_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zolder_018_1_1.jpg)

Een dun wandje erachter maken zodat het glas er precies invalt?
Foto even uitvergroten om het goed te zien.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 september 2018, 15:54:05
Hey Ronald, die optie zit ook in 1 van de eitjes  ;) maar de bovenkant van de ramen is ook de rand van het dak dus geen ruimte.

Ik zou eigenlijk de ramen zo willen maken dat ze ala roco er achter geplaatst kunnen worden.
Als ik dat kan maken als moedermodel,kan ik het diverse malen afgieten, idem voor de kap uit resin.
Echter ik heb geen garanties dat deze ook helder blijft,Ik heb wel eens een heldere hars gebruikt die toch vergeelde,dan is dat jammer dat je ze in een rijtuig hebt zitten.De resin kun je in bijna elke kleur gieten daar voorzie ik ook geen probleem.
Met deze duurdere hars zou het zelfs buiten niet vergelen! zonder toevoeging van uv filter.
Ik wil eerst een proefgieting doen,dan kijk ik of het niet vergeeld.

Zoals gezegd voltooing niet op korte termijn,komt door het helder probleem.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 september 2018, 20:19:00
Zo, de grondverf is droog genoeg om een paar kiekjes te maken.
Zoals je kunt zien moeten er nog wel een paar kiertjes gevuld worden

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc13.jpg)

Ook het dak laat nog wat kuilen en bobbels zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc12.jpg)

Ook de stompe uiteinden worden onder de loep gelegd: zijn ze stomp genoeg?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc14.jpg)

Nou 3 x raden wat ik morgen bij daglicht ga doen.......plamuren en schuren. en dan weer wat verf vernevelen  ;D
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: janw op 26 september 2018, 22:12:39
@Klusser  Ja, meer dan stomp genoeg, overdrijf het niet.

@Ronald   Is dat er uit een Gercoplot?
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 september 2018, 22:32:48
Dat denk ik wel,Gelet op dezelfde bouwwijze als de plan K van Gerco uit plotjes.
De bouw ervan is bij de buren te zien geweest
https://forum.3rail.nl/index.php?topic=33593.0 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=33593.0).
En dat is volgens mij een product van Gerco.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 26 september 2018, 22:33:13
Mooi resultaat!

Ik denk dat ik bij het Philotrain rijtuig de dakontluchters ga weghalen. De positie blijkt dank zij de tekening hierboven wel goed te zijn, alleen is het rijtuig in periode 2 uitgevoerd en dus moet het dak toch kaal zijn.(behalve de watertank)
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Ronald69 op 26 september 2018, 23:14:05
Ja,
Is een plot van Gerco. Heb er destijds 2 C's gebouwd en 3 Plan K's.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: janw op 27 september 2018, 00:13:13
@Klusser  Die raamhoeken zijn helemaal niet slecht!
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 27 september 2018, 11:15:24
@Janw, Dank je, op een foto zie je altijd meer,het vijlen hiervan was nog wel even uitkijken want met 2 tegen bogen [ kwartrond en de ronde vijl] zit je zo in het raamkozijn te vijlen, als je niet heeel voorzichtig en rustig aan doet  ;) Was voor mij ook de 2e keer,dat ik deze methode toepaste.

Er ging meer tijd in zitten dan gedacht. Het dak en de rijtuigbak zijn nagenoeg af,en klaar voor een nieuwe grondlaag.
Dan volgt een laatste check en evt een 2e plamuurronde.
Dan wordt er weer geschuurd en superglad gemaakt!
Zo krijgt dit low low budget project zijn glans  :D
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 27 september 2018, 12:15:13
Okee,met de bak en het dak spuitklaar kan ik eens kijken of ik een fatsoenlijk interieur samen kan stellen.
Ik heb deze zetels, maar eens onder handen genomen,zodat ik ze kan gebruiken voor een evt. mal.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc16.jpg)

Ik kan dan de benodigde aantal banken afgieten, en daarmee het interieur maken.

Ook heb ik het pasmalletje voor de ramen [ gebruikt voor controle ronding ramen ]

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc15.jpg)

Een mal voor de banken is easy, maar de methode voor de ramen moet ik nog maar eens goed in kaart gaan brengen.
De wagen bodem klik bij de roco's in de uitsparing van de strip onder de ramen. Dus doe ik die los of giet ik die evt.mee ? [duurder]  :-\

Ik zal er wel even zoet mee zijn,maar na vanmiddag hoop ik je de kiekjes te kunnen laten zien van een gereed dak en dito bak.  ;)
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 27 september 2018, 17:29:48
Oke,ik heb mijn vingers weer verkrampt bij het schuren  ;D
Onthou dat dit nog steeds een € 7 rijtuig is,de rest bestaat uit afval! het duurste tot nu toe? busje grondverf!

Ik kan jullie een dak laten zien en de bak :

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc22.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc22.jpg)

Het dak en een gedeelte van de bak,[grotere bestanden uploaden gaat niet ]:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc21.jpg)

De kopse kant tot zover:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc20.jpg)

De kap en het dak voor een betere beeldvorming.Let op het dak zit nog niet vastgeklikt,vandaar de naad  ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc19.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc19.jpg)

Nog eentje dan de kopse kant:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc18.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc18.jpg)

Ik ben nog niet geheel tevreden,dus er gaat nog wel een papiertje erover.

Zal vanavond een begin maken met het ramenprobleem,kieken wat wordt.

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 27 september 2018, 23:29:20
Nou, ik ben bezig om een model te maken voor de ramen zodat ik er een malletje voor kan maken.[ik ga ze dus gieten]
Ik heb 1 kant klaar, maar ik kan geen raam meer zien! :(

Even laten zien dan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc25.jpg)
De ramen liggen nu iets verdiept, dat vindt ik beter dan een stukkie transparant erachter.Er is ruimte tussen het raam en kozijn omdat er nog een paar laagjes verf op moeten  ;) en je anders de verf er weer afschraapt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc23.jpg)

De ramen zitten vast op een stukje styreen,met daar onder de bevestiging van de bak.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc24.jpg)

Ik ga mijn vingers verwennen met een handbadje, raak even geen modelspoor meer aan! ;D

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 28 september 2018, 09:44:23
Hallo, ik had het over een strip voor de ramen ,maar zie nu dat ik de daarvan gemaakte foto niet geplaatst heb.
Bij deze dan als nog:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc26.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abc26.jpg)

De kiek is niet duidelijk ,maar je ziet dat de ramen op de strip zitten,zodat ze verder naar voren komen in het raamkozijn.
Ik heb de strip als volgd gemaakt: van een 8 ramen strip [de oude ramen van dit rijtuig] alle ramen eruit gesneden.
Daarna een stuk styreen erin gezet op de plaatst waar eerder de ramen zaten,hierna de ramen voor het abc rijtuig pas gemaakt uit een strip lamel  ;D en deze erop gelijmt. Je kunt natuurlijk dit zelfde ook doen met transparant, dan kun je het zo erin plaatsen,
De ramen zullen misschien niet allemaal dezelfde hoek hebben maar eenmaal in transparant gegoten en geplaats moet je wel verdomd goed kijken wil je dat terug vinden!
Nu nog de energie vinden om de 2e kant te doen  :-\
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 30 september 2018, 18:47:18
Even een mededeling: Ik moest dit weekend rust houden,dus vanaf maandag of dinsdag ga ik weer verder.
Groet Wim.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 04 oktober 2018, 10:20:39
Het is een wat langere rustperiode geworden.
Maar vanaf Woensdag ben ik weer verder gegaan met het rijtuig. Wat heb ik achter de schermen klaar liggen?

De raamstrippen zijn klaar om ingegoten te worden.
De rijtuigkap is ook gereed om ingegoten te worden.
Diverse banken om in gegoten te worden.
Verder allerlei kleine onderdelen zoals bv overstapplaten.

Ik zit nu eigenlijk te wachten op DHL die mij 7 kilogram rubber komt brengen. [wat doen die er lang over zeg]
Zodra dat binnen is,gaan we knallen. :D
Dan is het nog wel even wachten totdat het uitgehard is,en ik de mal kan controleren,en daarna pas de resin kan gaan gieten. (y)
Dus nog even geduld......het zit in de pijpleiding.

Ik hoop dat dit het wachten waard is.

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 04 oktober 2018, 15:39:49
Zo, ik heb mijn rubber binnen,en begin nu met mallen maken.
Ik verwacht dat ik morgen de eerste mal kan lossen.
De andere mal is een 2delige dus die duurt wat langer om te maken.

Zodra de eerste gietsels klaar zijn volgen er kiekjes van.
Je leest het.........we draaien.

klusserdeklus  ;)
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Kabouter op 04 oktober 2018, 16:43:29
Goed bezig!!!
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 04 oktober 2018, 17:03:44
Ga je het hele rijtuig afgieten?? Ben erg benieuwd naar het maken van de mallen voor de ramen en ook het gieten van ruiten en dat het inderdaad glashelder wordt.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 04 oktober 2018, 19:07:10
Hoi, waar ik nu een mal voor gemaakt heb zijn de ramen en de kap. Dus (nog) niet het dak en bak
Ik wil nog niet alles verklappen, maar als je een beetje tussen de regels leest, kun je al een vermoeden hebben wat het volgende project wordt  ;D

Morgen de ' masters' zien te lossen,dan controleren ,dan een proefgieting ,en dan for real. ;D  ;D
Ik weet morgen meer.Het spul staat nu uit te harden.

De ramen zijn glashelder als ze gegoten zijn,maar het is de vraag wanneer ze vergelen.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 04 oktober 2018, 19:32:05
Ik las in dit draadje dat je een hars gebruikt die zelfs buiten niet zou vergelen, waarom twijfel je er dan aan?
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 04 oktober 2018, 19:42:35
Hallo,ik twijfel omdat het toevoegen van de stof die ervoor moet zorgen dat het niet vergeeld erg precies komt. Te weinig = werkt niet. Te veel= groene ramen. Dit moet dus zeer nauwkeurig.

De glasheldere hars zou ook zonder uv filter niet mogen vergelen,maar uit ervaring weet ik dat elke hars vroeg of laat vergeeld. Dus het toevoegen van de uv filter doe ik om het vergelen zo lang als mogelijk uit te stellen.
Ook transparante folie vergeeld  :) leg maar eens een stuk in een la of in de vensterbank en kijk een jaar later :-\
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 04 oktober 2018, 19:53:45
Dat vergelen van transparante folie ken ik inderdaad. het toevoegen van uv filter luistert dus erg nauwkeurig. Op welke termijn in jaren of maanden moet ik denken bij het vergelen bij transparante hars naar jou ervaring? Heb wel eens een kap van een minitrix CFL Nohab afgegoten en daarbij ook een dakdeel, dat deel heb ik niet geschilderd en was al na een paar maanden van bijna wit naar vies-geel.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 04 oktober 2018, 20:00:09
Dat kan i.d.d. snel gaan . Volgens fabrikant vergeeld het absoluut niet.maar raad wel een extra uv filter aan  ??? Vandaar mijn twijfel. Ik denk een normale glasheldere hars kun je met een jaar. wel verkleuring zien. Is de basis van die hars een polyester dan vergelen ze niet......ze worden rood!
Een epoxy doet er langer over, afhankelijk van de kwaliteit. Polyurethaan harsen vergelen ook na een jaar
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 07 oktober 2018, 17:55:51
Even een update:  gisteren heb ik nogmaals de mallen gecontroleerd. Aan de mal voor de banken zaten nog wat kleine belletjes in,maar die heb ik getackeld ;D
De mal voor de ramen kon ik zo gebruiken. De mal voor de bak is goed, en eveneens  bruikbaar.

De mal voor de banken heb ik gevuld ,en ik ben benieuwd hoe de proefgieting eruit komt.
De mal voor de ramen heb ik ook gevuld,ook met een proefgieting.

Ik spreek van proefgieting als:je de mal voor het eerst afvuld,en dan niet met een dure resin maar een goedkoper alternatief.Het gaat erom dat ik de afdruk kan beoordelen ;)

Het resterende weekend is rust voor mij,dus morgen ga ik verder.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 08 oktober 2018, 15:46:18
Zo, Het resultaat van de 1e gietings valt mij een beetje tegen :-[.

Bij de ramen mal is er een verdikking die ik over het hoofd heb gezien,dus het afgietsel laat een dunne breuklijn zien welke zeer makkelijk breekt. Dat moet dus over.

Bij de mal waar ik de kap ingegoten heb ziet het er beter uit.een paar kleine verbeteringen toepassen, en we hebben een redelijke kap............maar we gaan voor een goede kap.

De mal voor de banken is goed die laat ik zo. (y)

Nou ik zou zeggen schrik niet, de getoonde kiekjes zijn van items zo uit de mal,dat wil zeggen niets geschuurd,geen vliesresten verwijderd.Voor de controle of het recht en een scherpe copij is het dak er maar op geklikt,dat ging zonder al te veel druk. (y)

Kijk en huiver  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1e-giet2raw.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1e-giet2raw.jpg)

Een zeer lichtgroene kap met het originele dak.!

 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/banken.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/banken.jpg)

De banken zo uit de mal, en nog voorzien van talkpoeder.

Sommige tekortkomingen zullen opgelost zijn door gebruik van een andere duurdere resin.

Voor de ramen begin ik overnieuw, het is niet anders! :-\

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Kabouter op 08 oktober 2018, 23:29:15
Geen haast, Rome is ook niet.....  ;-) gewoon goed bezig!
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 12 oktober 2018, 11:24:05
 :( Het spijt me, jullie te moeten mededelen dat ik verplicht rust moet gaan nemen.
Daardoor komt de hobby nagenoeg stil te liggen.
Ik hoop de draad weer snel op te kunnen pakken [als ik hem weer gevonden heb]

Ik verwacht zeker deze maand geen update meer, echter ik hou vast aan het afbouwen van het ABC rijtuig,al zou dat dus later worden dan gepland.
De resin projecten liggen dus ook stil,wachten op betere tijden. :-[

Sorry,kan er niets anders meer van maken.

Vriendelijke groet Wim.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Jelmer op 12 oktober 2018, 12:18:20
Heel veel sterkte Wim!

Verstuurd vanaf mijn SM-A320FL met Tapatalk

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 12 oktober 2018, 12:29:06
Sterkte Wim! Gezondheid is belangrijker.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Post49 op 12 oktober 2018, 12:51:29
Rustig aan Wim, breek het lijntje niet!

Sterkte, Erik.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: janw op 12 oktober 2018, 13:07:05
Sterkte Wim! Rust goed uit
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Ronald69 op 12 oktober 2018, 13:31:48
Rustig aan doen Wim, gezondheid gaat altijd voor.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: AB 7216 op 12 oktober 2018, 17:11:14
Sterkte Wim.

Arjen
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Kabouter op 13 oktober 2018, 01:01:58
Rustig aan, sterkte!
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 01 november 2018, 17:20:54
Hier weer een klein berichtje van mijn zijde  ;)

Ik heb het voornemen om dit weekend de werkzaamheden [hobby] weer voorzichtig aan te pakken.
Er is zijn natuurlijk eerst geen foto's, die volgen pas als er gebouwd is  ;)
Het zal eerst bekijken worden wat makkelijk te doen is, zonder dat er grote inspanning voor nodig is.

Er is geen belofte dat het vanaf nu continu bouwen wordt,maar ik ga mijn best doen.

Op naar een ABC rijtuig uit een roco plan D. :D
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 13 november 2018, 13:21:32
Okee, het valt tegen..........Ik heb me de afgelopen week proberen te concentreren op de hobby, dat viel nog vies tegen.
Dan maar mijn gedachten op wat mindere zaken leggen, en zie........ik heb mijn spuitplek/cabine verplaatst en deze direct ook maar gereinigd en passend gemaakt voor de nieuwe plek.[ik heb er wel meer dan een week over gedaan om dit te doen]

Ik kwam nog wat tegen,waarvan ik dacht dat ik deze lang geleden al eens verkocht had:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pec2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pec2.jpg)

En dat was niet het enige waar ik van op keek:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/dec2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/dec2.jpg)

Deze rijtuigen zijn door mij rood gespoten om de biezen aan te kunnen brengen. ze worden dus olijfgroen lijkt het.
Ik ben dus nooit verder gegaan met afspuiten/bouwen,ben nu toch wel benieuwd wat er nog meer uit die hoek gaat komen!?

Oke, nu loop ik mijn eigen mand te bevuilen.. :D terug naar het ABC, daarvan ga ik de bak vast van kleur voorzien.Maar hiervoor heb ik wel de spuitcabine nodig! Daarom ga ik eerst de spuitcabine,definitief vastzetten op zijn nieuwe plek. Als alles weer opgebouwd is,kan ik verder met de ABC om te spuiten.

Ik hoop dat jullie nog wat geduld kunnen opbrengen.

Hieraan kan en mag ik geen datum vastpinnen. :(

groeten Wim.

Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Modellbahnwagen op 13 november 2018, 13:30:36
Wat staan die verfpotjes netjes.
Wat gaaf, een Dec. Zelf verbouwd uit een Kleinspoor of Combispoor Pec?
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 13 november 2018, 13:37:21
Hey hallo,

Ja die dec is uit 2 kleinspoor pec's gemaakt.
Ik had er meerderen [pec] en had al eens iemand blij gemaakt met de rijtuigbak,waarna er een kap overbleef.
De gedachte bij mij was toen: ik bouw ze waarschijnlijk niet meer.
En ergens in de afgelopen jaren is er toch wat gebouwd,en vindt ik ze terug bij het opruimen van een kast waar ook mijn spuitcabine stond. Er staat nog een grote doos.........maar die laat ik maar dicht..........anders zal mijn herstel nog langer gaan duren.

Groet Wim.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 16 december 2018, 18:23:57
Hallo, na ruim een maand van knokken en terugval, en niets kunnen doen, ben ik weer op het juiste spoor naar boven!

Volgende week zal ik de kap spuiten en hier foto's plaatsen. Daarna komt het interieur aan de beurt wat nog eigenlijk een brug te ver voor mij is [gezien de concentratie problemen] maar ik doe elke keer een klein stukje. Over de resterende zaken heb ik nog geen idee.[mag nog niet]

Ik zit er aardig mee met in mijn maag: niet kunnen concentreren,en slecht geheugen alles moeten opgraven, niets paraat.....Bah,Bah en nog eens......Bah >:( Als het Pasen zou zijn,kon ik mijn eigen eieren verstoppen! Mijn werk en denkniveau haalt soms het middelbare school niveau,maar ook vaak niet.Mag 1 uur per dag besteden aan klusjes,daar onder valt ook de hobby  ::) ::) Daarna moe in het hoofd en een fijne hoofdpijn  :-\

Goed......dit draadje is niet stervende,hooguit is het aan het slapen.
Je leest het: de wil is er, maar ik moet mij wederom 200% in gaan zetten om deze 'kwaal'te boven te komen!

Ik meldt mij volgende week, hopelijk weer  met foto's . Tot dan!
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 maart 2019, 16:13:10
We zijn nu ruim 3 maanden verder, en in de tussenliggende tijd heb ik mezelf weer moeten vinden.Aan hobbywerkzaamheden heb ik tot nu toe niets ondernomen.
Nu weer thuis tref ik de hobby onder een laagje stof aan.
Maar vandaag: heb ik styreenplaat besteld en heb de cameo eens schoongemaakt.

Ben op zoek gegaan naar het ABC rijtuig,deze aangetroffen zoals ik het 3 maand terug achterliet. De bedoeling met de styreenplaat is om hier een interieurtje voor het abc rijtuig te maken met behulp van de cameo.Ik moet het nog in studio zetten,dus nog even uitpluizen.
De abc zal ik nogmaals controleren,en daarna spuiten.

Ik weet niet hoever ik hiermee kom,maar ik heb me wel als doel gesteld om het af te maken. De komende tijd moet ik weer een goede balans zien te vinden in werk en prive/hobby.

Ik hoop jullie snel weer wat vooruitgang te kunnen tonen!

groet wim.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Duikeend op 26 maart 2019, 17:48:00
hi Wim

Goed je weer te "zien"  (y)  (y) hopelijk kan je weer lekker klussen  ;D
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: klusser op 26 maart 2019, 18:08:23
Die wens deel ik met je  ;)
Het was een zeer nare tijd, ik hoop dat ik het weer op de rails krijg.

Voor een korte periode [ 6 mnd ] was mijn onderschrift waarheid! ::)

Vriendelijke groet Wim.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Post49 op 26 maart 2019, 19:33:18
Ai, klinkt serieus Wim. :o Loop niet te hard van stapel, we zien de vooruitgang vanzelf wel! (y)

Gr. Erik.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Rondje_HO op 26 maart 2019, 21:41:32
Soms gaat het leven niet zoals je zou willen en kun je alleen maar doorbikkelen. Ik vind dan wel eens juist rust in het doorbladeren van oude (treinen-)foto's op Flickr en zo. Ik denk dat een mooie hobby je soms net op de been kan houden. Succes en doe voorzichtig.

Vr. groet, Martijn.
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Hendrik Jan op 26 maart 2019, 22:25:54
Et blef knooin.
Aj der mar skik van eb.

groetnis uut Kampn van een medeblauwvinger
´Enderik Jan
Titel: Re: Via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308
Bericht door: Rob E. op 27 maart 2019, 10:49:02
Hi Wim,

Goed te lezen dat je 'terug bent van weg geweest'. Mijn Bolkop bevind zich ook nog in een pril stadium. Heb de hele zolder (=kluskamer) open liggen ivm verbouwen/dakkapel, dus ook nog weinig kunnen doen. Komt ook wel weer.

Groeten,
Rob