BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Jelmer op 31 mei 2018, 21:53:08

Titel: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 31 mei 2018, 21:53:08
#1: Pfarrerwinkel bahn

Start van het bouwverslag van de “Pfarrerwinkel” bahn.
In een ander draadje heb ik mijn ontwikkelingen laten zien tot het baanontwerp van de “Pfarrerwinkel” bahn. De baan is niet groot, en is geplaatst in een hoek van de werkkamer thuis.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/indeling-kamer2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/indeling-kamer2_1.jpg)

Er zijn 3 segmenten: 80 x 60 cm, 100 x 60 cm en 60 x 110 cm. Het derde segment is 90 graden gedraaid en staat in de hoek van kamer. Deze vult de ruimte op tussen muur en venster. Totale breedte is dus 240 cm.
Aan het derde segment is een uitneembaar gedeelte wat over de vensterbank “zweeft”, hierop lopen 2 sporen die het mogelijk maken om van de opstelsporen het station te bereiken en omgekeerd. Dit stuk is ca 2 meter en 15 cm lang.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan-pw-compleet_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan-pw-compleet_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan-pw-detail_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan-pw-detail_1.jpg)

Als onderstel voor de baan maak ik gebruik van IVAR kastdelen. Deze kasten zijn tegelijkertijd opbergruimte en onderstel. De staanders zijn zwart-bruin geverfd (passend bij andere meubels in de kamer). Bovenop deze kastdelen zijn de segementdelen in bovengenoemde maten neergezet.
Ik heb gebruik gemaakt van populieren multiplex van 12 mm dik.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/onderstel_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/onderstel_2.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 31 mei 2018, 21:57:04
#2: Het voorbeeld

Op zoek naar een concept voor mijn modelbaan was ik zeker al meer dan 15 jaar geleden gestuit op de regio Oberbayern en dan meer specifiek de spoorlijn Munchen-Mittenwald-Inssbruck.

Deze spoorlijn verloopt grotendeels enkelsporig, wordt mede door toerisme wel aangedaan door lange afstandstreinen (en ook soms goederentreinen die niet via de gebruikelijke route via Kufstein gaan) en dat in een landschap aan de voet van de alpen.
Mijn vorige baan was geinspireerd op het station Murnau gelegen aan deze lijn. Nu de beschikbare ruimte weinig toelaat is het concept van “Pfarrerwinkel” een fictieve situatie, waar de eerder genoemde streek wel de inspiratiebron vormt.
“Pfarrerwinkel” is in mijn concept dan ook gelegen in de regio Oberbayern. Dit station is voornamelijk een eindstation van een forenzen lijn naar Munchen. Enkele treinparen per dag zijn voor het lange afstandsverkeer. “Pfarrerwinkel” is tevens het beginpunt (of functioneerd als “spitzkehre”) voor de zijlijn via de Ost-Allgau richting Oberstdorf en verder naar de regio Bodensee.
Zie hier een fictieve kaart met de locatie van “Pfarrerwinkel” (bewerkte uitsnede van de kaart op www.bueker.net/trainspotting/maps.php)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-pfarrerwinkel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-pfarrerwinkel.jpg)

Nu is de spoorlijn die ik zo uit de losse pols heb ingetekend dan wel fictief, er zijn wel degelijk plannen geweest in het verleden om een spoorlijn aan te leggen parallel aan de Beierse alpen. Deze zogenoemde “gebirgsgürtelbahn” (zoek daar maar eens op), moest zuidelijk van Muenchen lopen van Rosenheim via Penzberg, Peissenberg en Schongau verder naar het westen. Voornaamste doel van deze spoorlijn was goederenvervoer in het kader van de (kolen)mijnbouw in deze regio.
Delen van deze verbinding zijn er zeker geweest in het verleden, bijvoorbeeld Wolfratshausen-Penzberg (opgebroken) en Weilheim-Peissenberg-Schongau-Kaufbeuren (laatste gedeelte opgebroken, Weilheim-Schongau is nog steeds in gebruik en was in het verleden zelfs geelectificeerd tussen Weilheim en Peissenberg.
In mijn fictieve situatie heb ik het westelijk deel van de “gebirgsguertelbahn” aangepast aan mijn behoeften. Ik had geen ruimte voor een doorgangsstation, vandaar dat ik een kleine “spitzkehre” heb ontworpen. Verder loopt de spoorlijn in mijn tekening iets zuidelijker dan de oorspronkelijke lijn naar Kaufbeuren om via het gebied rond Oberstdorf door te lopen naar Bregenz in Oostenrijk met mogelijkheden om door te rijden naar zwitserland. Zodoende kunnen nog eens wat van mijn zwitserse treinen “verdwalen” en in Pfarrerwinkel uitkomen.
Helemaal gek is deze gedachte trouwens niet. Lindau is de stad in Beieren aan de bodensee waar de spoorlijn naar Oostenrijk begint. Deze stad is echter wisselend onder bestuur geweest van Beieren en Wurrtemberg en men vroeger graag om strategische redenen spoorlijnen binnen 1 staat wilden laten lopen. Zo is de Schwarzwaldbahn destijds volledig in Baden aangelegd waar een traject deels over Wurrtemberger grondgebied veel makkelijker te realiseren was geweest. Stel je voor; had men andere keuzes gemaakt, dan waren al die beroemde keertunnels en viadukten er nu niet geweest...
Tot zover mijn beschrijving van het voorbeeld...
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 31 mei 2018, 21:59:22
#3 de naam

De naam “Pfarrerwinkel” is niet zomaar gekozen. In Beieren heeft men het over “Pfaffen” als het gaat over mensen met een bepaalde kerkelijke functie als monnik, priester en dergelijke. In meer algemeen beschaafd Duits is dit een Pfarrer waarmee ook een voorganger of dominee aangeduid kan worden. Juist in de regio Weilheim-Schongau is er een hoge concentratie van (voormalige) kloosters en kerken, waardoor deze regio de “Pfaffenwinkel” wordt genoemd en de spoorlijn tussen Weilheim en Schongau wodt ook wel “Pfaffenwinkelbahn” genoemd. Winkel staat in dit geval voor hoek of regio.

En mijn modelbaan? Die staat in de hoek van de werkkamer van ds de vrouw. Pfarrerwinkel dus.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 31 mei 2018, 22:01:30
#4 rails en aansturing

Ik denk dat het voor mijn 2e of 3e verjaardag was dat mijn vader met een startset van Maerklin aankwam. De beroemde locomotief 3021 in groen en 2 wagentjes. Een tweede locomotief kwam (zwart), en toen ik iets ouder werd mocht ik voor het eerst zelf een locomotief uitkiezen. Een BR 103 was te duur voor het budget, maar een BR 151 mocht wel en dat was ook een 6-asser. Zo was de start bij Marklin en daar blijf ik ook maar bij.
Alle opstelsporen en de uitneembare sectie worden c-rails, het station van “Pfarrerwinkel” gaat met k-rails gebouwd worden.
Besturing is digitaal met Ecos, ik bereid alles voor op een aansturing met koploper.


Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 31 mei 2018, 22:14:03
#5 Zaagwerk

De vorige baan was vast gebouwd, nu wilde ik iets handzamers.
Op basis van het sporenplan had ik bedacht dat ik de opstelsporen iets verdiept wilde hebben om daar met minder hoogteverschil nog een dorp of stad daarboven te kunnen maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW040620_modules.jpg)

De maten van de modules heb ik berekend dat er geen wissel(aandrijvingen) in de weg zouden zitten bij de moduleovergangen.

Mijn schoonvader heeft het zaagwerk voor mij gedaan (vond die leuk om te doen), ik heb de modulen verder inelkaar geschroefd en gelijmd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-assembly-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-assembly-1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-assembly-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-assembly-2.jpg)

hier zie je een eerste proeflegging van rails of het allemaal past. Dit niet volgens het laatste ontwerp..
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/een-proeflegging.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/een-proeflegging.jpg)

Nadat alle modules in elkaar zijn gezet, konden ze ook geschilderd worden;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/modules-geverfd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/modules-geverfd.jpg)

In het draadje van de rondreizende goederenwagen zie je de rails gelegd, aansturing is letterlijk nog maar met 2 draden...
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=79499.msg3221847590#msg3221847590

Tot zover mijn eerste serie verslagen.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: NS264 op 31 mei 2018, 22:25:34
Hoi

Je hebt er flink aan getimmerd.

Nette bakken hoor.

Gr Koen.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 05 juni 2018, 09:42:43
#6 De uitneembare sectie

De laatste tijd voornamelijk bezig geweest met de uitneembare sectie.

Van resthout van het zaagwerk van de overige modules is een plank genomen.
Deze is is in de lengte doormidden gezaagd. Na het verven is er aan de onderzijde een verstevigingsframe gemaakt van een oude stellingkast (bekend van de bouwmarkt aanbieidingen). 2 staanders van de kast zijn genomen en komen dankzij hun “L” vorm goed van pas. De staanders zijn met behulp van klosjes (die ook op de hoekpunten van de modules zitten) verbonden met de 2 planken. Het resultaat is een mooie lange rechte plank die genoeg draagkracht heeft om de overspanning voor het raam van de werkkamer langs te overbruggen. Het geheel is toch ca 215 cm lang nu.

Op de plank zijn 2 sporen geplaatst, enkele wissels ten behoeve van omlopen en een ontkoppelrail voor het omlopen. Het spoor waar geen ontkoppelrail in zit, loopt na het wissel nog een stukje door hier kan bijvoorbeeld een railbus of andere korte (pendel)trein staan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-overzicht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-overzicht.jpg)

Alles komt samen bij de hoekmodule, waarbij het de bedoeling is dat de aansluiting van de uitneembare sectie, de wissel naar het station en de opstelsporen onder het landschap komen te liggen.

De elektrische aansluiting tussen modules gaat met een centrale voedingsleiding. Voor deze sectie wil ik zo min mogelijk aansluitingen doorvoeren, dus wordt het in eerste instantie een 2 aderige leiding voor de rails en een netwerkkabel voor de bezetmelders. Via een verdeelprintplaatje worden de de diverse railsecties voorzien van spanning en ook de wisseldecoder krijgt hier zijn signaal en voeding uit. Er is een wissel in deze sectie in gebruik, met een ingebouwde decoder, deze wordt direct vanuit de rails gevoed.
De bedrading is langs de langsdragers gevoerd en gaat naar de diverse prints ingepast tussen de langsdragers. Voor de andere segementen toch maar iets van ringbanden gebruiken. Dat is wellicht toch wat netter en overzichtelijker dan dit vlechtwerk in de langsdragers. Verkijk je je dus er toch weer op hoeveel draden je nodig hebt voor bezetmeldingen, wisselaandrijvingen en dan ook nog eens regelmatig de rails van voeding te voorzien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-spaghetti.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-spaghetti.jpg)


Gisteren dan bezig geweest met lichtseinen. Ik wilde de uithouder die ik nog had van mijn vorige project opnieuw een plekje geven. In het station wil ik armseinen gaan plaatsen en ook het spoorverloop daar is niet zo geschikt voor de uithouder. Omdat de rails strak langs het randje moet lopen om goed aan te sluiten op het hoeksegment was er geen ruimte voor een sein in de berm.
Dus met behulp van zoon een sokkeltje uitgezaagd, deze vastgezet aan de plank (van boven, want de langsdrager loopt aan deze kant aan de rand), seinvoet gemonteerd. Aan de onderkant de multiplexer aansturing geplaatst.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-multiplex.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-multiplex.jpg)

Aansluiten is dan heel simpel, 2 draden trekken naar de digitale voeding en de stekkers er in steken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-sein-fout.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-sein-fout.jpg)

Tip: als je de stekkers met de markering (wit stickertje) tegenover het rode streepje op de multiplexer plaatst is het wel mogelijk om goede seinbeelden te krijgen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-sein-goed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module4-sein-goed.jpg)

Misschien nog eens binnenkort kijken of ik de bedding van rails wat kan bijsnijden om iets meer plek te hebben voor de sokkelschroeven.
Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 13 juli 2018, 11:40:39
#7 kleine update

Lang licht ’s avonds, kinderen die niet kunnen slapen en genoeg andere dingen te doen.

Oftewel; “zijn de blaadjes aan de boom groen, is er op de modelbaan weinig te doen” (
vrij vertaald een voorganger die eens aan het begin van een dienst zei: “Is de stola groen, dan is er in de kerk weinig te doen”)

Maar net zoals die voorganger het betoog vervolgde dat het toch wel waard was om verder te luisteren, toch ook hier een update;
De bedrading is eigenlijk het eerste wat ik verder wil oppakken. De uitneembare sectie voor het raam is in de vorige update voorzien van een sein en daar zitten alle draden nu wel zo’n beetje aangesloten. Heb alles klaarliggen om de doorverbinding te maken naar de “hoekbak”. Ik werk hier van achter naar voren, want de centrale staat links, maar dat geeft niets, want met een kabeltje rechtstreeks van de centrale naar de rails staat toch alles aangesloten.
In de afgelopen periode zijn er op verschillende manieren wat zaken naar me toe gekomen voor de verdere opbouw. Merendeel is trouwens meegomen door de huifkar verzend service www.huifkarverzendservice.nl . Ideaal vind ik dat, kan ik ook kleine aankopen van ebay toch meepakken 😊.


Divers rollend materieel
Voor de “moderne brouwerij”, een loc G200. Deze is met sound. 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/g2000_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/g2000_1.jpg)


Ook 2 sgggggmssss (of hoe dat ook mag heten) met Warsteiner containers. Ja, de firma Warsteiner heeft ergens in oberbayern een vestiging (of samenwerking): König Ludwig Schlossbrauerei.
Dus een kleine brouwerij, maar de vaten mogen wel direct in de warsteiner container geladen worden is de gedachte. De G2000 is natuurlijk ook verkrijgbaar in Warsteiner kleurstelling maar die vond ik toch wat te duur.
Ook nog wat rijtuigen interregio kunnen overnemen. Op een of andere manier vind ik blauwe rijtuigen acther rode locomotieven wel wat hebben. Deze rijtuigen kunnen prima gebruikt worden voor de korte stammetjes naar stationnetjes zoals Pfarrerwinkel buiten het stamnet. Ook in combinatie met intercity rijtuigen in te zetten in de overgangsperiode naar het nu overal toegepaste ICE design.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/nieuwe-wagens.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/nieuwe-wagens.jpg)

Voertuigen
Ja, de straten van Pfarrewinkel komen straks goed vol te staan met  voertuigen. Ook dat kan lekker afgewisseld worden. Hier laat ik 2 bussen zien van de RVO (Regional Verkehr Oberbayern) en de MVV (Muncher Verkehrs Verbund), die de reizigers van het naar het station mogen brengen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/nieuwe-bus-en-bushalte.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/nieuwe-bus-en-bushalte.jpg)

Gebouwen
De bus moet ook ergens een halte hebben, daarom een bouwpakketje bushalte. En ook binnen een reeds gebouwd boerderijtje, daar kan mijn dochter haar zelf beschilderde schapen (die ze op rail heeft geschilderd) naast zetten en aan de andere kant mogen de koeien van mijn zoon (die een koe gelijk paars had geschilderd, dus dat wordt de Milka koe van de reclame).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/probeersel-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/probeersel-1.jpg)

Bouwvoortgang
Zoals gezegd weinig voortgang, maar met behulp van wat aanwezig restanten dozen (meegekomen met de bestellingen...), een begin gemaakt om te kijken hoe het gaat passen bovenop de schaduwsporen, waar het plaatste Pfarrerwinkel vorm moet krijgen. Even een stukje weg/straat met pen getekend om te kijken hoe de bussen gaan passen op het busstation.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/probeersel-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/probeersel-2.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/proef-busstation.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/proef-busstation.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 13 juli 2018, 11:43:58
Hoi Jelmer,

Nou je pakt het serieus aan hoor!
Dit gaat nog iets heel moois worden. Blijf het in de gaten houden  :police: 8)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 13 juli 2018, 11:50:28
Hoi Wim,

Dat is nog eens leuk om te lezen dat ik gevolgd ga worden...  :D

Nadat ik tot nu toe niet verder ben gekomen in mijn vorige banen dan rails leggen en draden aansluiten, is de doelstelling dat het hier toch meer aangekleed gaat uitzien.
Of het direct wat wordt weet ik niet, en tempo is ook laag... Jullie gaan het zien (en ik als eerste).  ;)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 13 juli 2018, 12:47:28
Nou wel een beetje tempo en vooral opschieten want we willen updates!!  (y)  ;D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: NS264 op 13 juli 2018, 21:49:18
Ook de manier van schrijven vindt ik geestig ;D.

Gr Koen.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 juli 2018, 21:48:48
Voor mijn werk naar Zwitserland geweest...

Dit keer reisde ik alleen en kon ik uitgebruid door de ramen kijken naar wat er zoal te zien is op en rond het spoor.
Geeft weer inspiratie zeg maar.

Ten eerste het aantal station(netjes) met nog een losweg, of ander soortige aansluiting naar een overslaghal. Echt bijna elk station lijkt iets te hebben.
Hier ook een stuk straatspoor bij een loods en een vrachtwagen op de straat. Maar de rails loopt er echt. Niet het beste voorbeeld, maar wel een van de betere foto's met de mobiel. Ja ik ben ook straatspoor van plan voor de overslag, kijken hoe dat wordt ooit...

Ook de brouwerij van mij heeft zo recht op een aansluting.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Daniken.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Daniken.jpg)

En dan de volgende situatie, klein station (eigenlijk halte), huizen vlak langs het spoor op een niveau hoger, en toch de sneltrein die hier langs gaat (en goederen, en EC en de S-bahn..)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/neuhausen-am-rheinfall.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/neuhausen-am-rheinfall.jpg)

Dan zijn we bij de plek waar Duits en Zwitsers spoor elkaar ontmoeten. Leuk station, niet te groot (maar wel al 6 sporen) met zowel Duitse als Zwitserse treinen... Tja ik vind beiden wel mooi.

Het gebouw aan de buitenkant heeft al iets met de beider maatschappijen (nou ja, de Duitse naam is niet aangepast aan de huidige rechtsvorm..) als opschrift:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh-bahnhof.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh-bahnhof.jpg)

De trein waarmee ik aankwam reed door naar Singen (Duitsland). Daarvoor zet men met enige regelmaat een Re 421 in, want sommige van deze Cargo loks hebben brede schuitjes/pantograven naast de normale zwitserse en kunnen nog een stukje door Duitsland in. Kan je toch lekker Zwitsers met Duits mengen. Wat ook opvalt, perron is niet zo breed, dat komt goed uit...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh-bahnsteig.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh-bahnsteig.jpg)

En nu weer thuis hard aan het werk, alle acties in Zwitserland besproken opvolgen...

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 juli 2018, 22:00:51
#8 Omdat er om updates worden gevraagd

Er is een grote behoefte aan updates, maar bedraden wil nog steeds niet lukken met de andere werkdrukken.

Wel kwam er recent een berichtje voorbij van Dimo1_Dimo1 (Auke) in de rubriek aangeboden;
3 nette "donderbussen", die kon ik wel goed gebruiken voor een tijdperk III of IV trein op de zijlijn. Kan ik de V100, V160, V200, BR 140 etc... gebruiken op de hoofdlijn naar Munchen.

Tijdens mijn afwezigheid had Auke al de rijtuigen verstuurd en thuisgekomen moest er even "omgelopen" worden:

Binnenkomst:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/28615540517_4d7f224f75_c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/28615540517_4d7f224f75_c.jpg)

Aangekomen (let niet op dat moderne spul op de achtergrond, die had ik nog niet terug gedaan in doos):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/42785387714_d6dfa62c0f_c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/42785387714_d6dfa62c0f_c.jpg)

Omlopen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/28615540447_fc8a5721d3_c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/28615540447_fc8a5721d3_c.jpg)

En weer vertrek:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/41694045970_daf255c5ab_c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/41694045970_daf255c5ab_c.jpg)

Dank je wel Auke voor de snelle verzending!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 juli 2018, 22:06:17
# 9 en nog iets anders

We springen even 1 of 2 tijdperken vooruit. Ongeveer halverwege de jaren 90 had de DB nieuwe nachttreinen besteld bij de Spaanse fabrikant Talgo.
Marklin heeft dit model eens in h0 uitgebracht (2 varianten) en ik moet zeggen dat ik het een heel mooi model vindt. De rijtuigen zijn heel laag, ze hebben enkele assen en omdat alle rijtuigen zo lekker kort zijn, is dit een genot om te zien als deze "worm" zich door een wisselstraat slingert.

Nu dan toch het ingepakt om verstuurd te worden naar... Spanje.
Daar gaat iemand er mee aan de slag en dat hoop ik over een tijdje hier te kunnen laten zien...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/talgo.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/talgo.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: dimo1_dimo1 op 19 juli 2018, 22:39:16
Jelmer,
Ze hebben een goed thuis gekregen zie ik (y)
Ze staan mooi achter die br64!
Veel plezier ermee
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 juli 2018, 22:49:24
Ja Auke dat doen ze zeker. Ik had eerst 3 en 4 assige umbau rijtuigen in gedachten voor deze br 64, maar miste toch wel een beetje de rijtuigen voor de echte zijlijn.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: NS264 op 19 juli 2018, 23:16:24
Hoi,

De reis bied in ieder geval een bron van inspiratie.
Komt vast goed.

Gr Koen.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 augustus 2018, 21:41:34
#10 Talgo vervolgd

Zoals beloofd het resultaat van het vorige bericht.
Maar eerst nog even wat achtergrond. Niet de bedoeling om de wikipedia over te schrijven, dus eerst maar een link naar wat achtergronden van de Talgo intercity night (in het duits): https://de.wikipedia.org/wiki/Talgo_(Deutsche_Bahn) (https://de.wikipedia.org/wiki/Talgo_(Deutsche_Bahn))

Hoewel ik nooit het genoegen heb gehad om daadwerkelijk plaats te nemen in een Talgo nachttrein, heb ik tijdschriften en internet recencies gelezen dat de slaapcabines relatief comfortabel waren.
De tussenrijtuigen (en de maschinewagens) zijn in vergelijking met andere rijtuigen erg kort. Een tussenwagen meet 13.1 m, zeg maar de helft van een normaal rijtuig van 26.4 m. Dan is het niet verbazend dat de ingezette Talgo treinen 22-24 delen besloegen (20-22 tussenwagen). Dat is grofweg hetzelfde als een 11-12 delige nachttrein.

In model en zeker niet op mijn bescheiden baantje haal ik zo’n lengte. Daar komt gelijk het nadeel van een Talgo trein ten opzichte van andere nachttreinen, je kunt niet ergens de trein splitsen en de verschillende delen naar verschillende bestemmingen brengen. Maar juist voor presentatiedoeleinden zijn er wel eens kortere Talgo nachttreinen ingezet. Zie hier een plaatje wat ik bij Bahnbilder heb gevonden, bij een tentoonstelling staat hier in 1997 een Talgo trein van 8 delen (6 tussenwagens). Dat komt aardig overeen met de 6 delige + 3 delige set zoals Marklin ooit heeft uitgebracht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Talgo-8-teilig-bahnhoff-Hamm-12OCT1997-ausstellung.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Talgo-8-teilig-bahnhoff-Hamm-12OCT1997-ausstellung.jpg)

Ook kan ik mij herinneren dat ik ergens in een tijdschrift een 6 delige Talgo trein heb gezien getrokken door een BR 155. Plaatje heb ik echter niet meer kunnen terugvinden, als iemand eens een foto ziet van een korte samenstelling ben ik erg geinteresseerd.
Maar nu over naar het model, ik ben in het bezit van zowel de 6 delige basisset Marklin 41771 (InterCityNight) als de uitbreidingsset 41772. Bij opslag in de dozen zijn de rijtuigen per 3 opgeslagen. Ik ben al een tijd op zoek naar een originele doos voor de basisset (want die heb ik niet), en zodoende kwam ik ook eens een Ebay advertentie tegen voor binnenverlichtingsetjes.
De advertentie vaak gelezen, niets mee gedaan, weer gelezen, nog wat andere ombouwverhalen gevonden en toen toch maar besloten om de plaatser van de advertentie te contacteren voor een wat uitgebreidere ombouw. Juist vanwege de complexiteit van het model (enkele assen, niet voorbereid voor verlichting, lastig open te krijgen model), zag ik niet zitten om zelf de ombouw te doen. Daarom toch maar nagevraagd en zeer snel netjes antwoord gekregen. Alles wat ik wilde kon, en dat tegen nette prijs.
Wat is er dan aan het model gedaan:
-   Sleper aangebracht
-   Massa aansluiting
-   Binnenverlichting in alle tussenrijtuigen (7 stuks)
-   Sluitlichten aan beide kanten
-   Lokpilot functiedecoder die de verlichting apart schakeld van de sluitverlichting. De sluitverlichting is schakelbaar met de rijrichting.

Bij de rijtuigovergangen zijn er telkens 3 draden die doorgevoerd worden (sluitlicht, binnenverlichting en massa), deze zijn per 3 rijtuigen uitgevoerd met stekkertjes om de set ook weer netjes te kunnen opbergen. Deze stekkertjes vallen niet op als de rijtuigen aan elkaar gekoppeld zijn.
Wat foto’s van het geheel:
-   De 9 delige set
-   Sluitlicht
-   Verlicht
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/talgo-sluitlicht-en-verlicht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/talgo-sluitlicht-en-verlicht.jpg)

-   Detail van interieur nu goed te zien
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/interieur-talgo.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/interieur-talgo.jpg)

-   De stekkerjes
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/stekkertjes-talgo.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/stekkertjes-talgo.jpg)

-   De onderkant
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/onderkant-talgo.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/onderkant-talgo.jpg)

-   Ook 6 delig te rijden
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6delig.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/6delig.jpg)

Al met al zeer blij mee.
Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: mwdb op 14 augustus 2018, 22:27:15
Hallo Jelmer,

Heb met interesse je bouwverslag gelezen: een heel interessant concept: heel compact, maar met veel rijmogelijkheden.
Daarnaast een heel goed idee om de opstelsporen pal achter het zichtbare gedeelte te verbergen.
Als het eenmaal wat verder gevorderd is geeft het geheid een heel fraai effekt op zo'n kleine ruimte!
Goeie gedachte ook om met een aantal losse modules te werken, handzaam bij de bouw, en naar buiten te verplaatsen bij stoffige werkzaamheden en natuurlijk mooie fotos onder ideale lichtomstandigheden.
Wat is eigenlijk de stahoogte van het geheel?
Verder geef je aan dat de achterste sporen wat verdiept aangelegd zouden worden, maar dat is niet goed zichtbaar op de foto's: uiteindelijk niet zo gerealiseerd?

Benieuwd naar de vorderingen!

Groeten, Michiel
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: NS264 op 14 augustus 2018, 22:37:51
Heb foto's hersteld, ben benieuwd naar de vorderingen.

Gr Koen(Team Moderatoren).
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: 44 op 14 augustus 2018, 22:49:57
Ik ben het wel met Michiel eens: leuk baanconcept  (https://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a020.gif)

En die Talgo is een interessant ding, ik meen ergens gelezen te hebben dat de wielen 'schuifbaar' op de assen zitten (bij de echte dan), zodat ze, voordat ze Spanje binnenrijden, gemakkelijk op breedspoor kunnen worden ingesteld. Klopt dat?
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 augustus 2018, 22:51:35
Hoi Michiel,

Leuk die aandacht!

De sporen liggen op ca 139 cm van de vloer, maar krukjes zijn aanwezig voor de kinderen om te kijken.

Het hoogteverschil tussen zichtbaar en verdiept is 2 cm, dus inderdaad lastig om te zien. Wilde het vooral betrouwbaar houden.

Hoi Koen,
Dank voor het herstellen, wat ging er mis? (Mag ook per PB).

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 augustus 2018, 22:54:00
Hoi Jan,

Voor de versie die de DB had weet ik het niet zeker maar de huidige Talgo trein tussen Berlijn en Moskou heeft zeker verschuifbare wielen.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 16 augustus 2018, 11:06:16
Hoi Jelmer,

Wat een mooie blauwe verlichting in de rijtuigen  (y)
Komt dat door de blauwe ramen?
Of door de lampjes en/of het blauwe interieur?
Ziet er zo wel erg sfeervol uit.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: spoorzeven op 16 augustus 2018, 11:14:43
...die Talgo is een interessant ding, ik meen ergens gelezen te hebben dat de wielen 'schuifbaar' op de assen zitten (bij de echte dan), zodat ze, voordat ze Spanje binnenrijden, gemakkelijk op breedspoor kunnen worden ingesteld. Klopt dat?
Dat klopt, de reizigers kunnen gewoon blijven zitten.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 16 augustus 2018, 11:17:14
Hoi Wim,

De LED's zijn wit, maar het interieur is inderdaad overwegend blauw, met getinte ramen.
Daarmee krijg je de blauwe uitstraling.


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Brouwersbaan op 16 augustus 2018, 11:19:21
Als je nog een foto van een korte(re) samenstelling van de Talgo zoekt:
https://www.railwaygazette.com/news/passenger/single-view/view/bosnian-talgo-finally-enters-service.html

grt,
Rien
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 16 augustus 2018, 15:05:35
Hopi Rien,

Dank je wel! Ik had natuurlijk moeten zeggen, ben op zoek naar foto's van korte Duitse samenstellingen (zoals ik ook had laten zien).

Niettemin is dit wel een mooie foto die je hebt gelinkt..   :)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 16 augustus 2018, 16:59:50
Hoi Wim,

De LED's zijn wit, maar het interieur is inderdaad overwegend blauw, met getinte ramen.
Daarmee krijg je de blauwe uitstraling.


Groeten,
Jelmer


Hoi Jelmer,

Ja dat dacht ik al. Maar nogmaals heel erg sfeervol  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 30 augustus 2018, 18:21:32
Hi Jelmer,

Leuk draadje heb je. En nog heel veel te bouwen.
Ik las dat je in Zwitserland wat ideeën hebt opgedaan tijdens je dienstreis. Altijd goed.
Op de foto van post 12 meen ik AKW Leibstadt te zien, kan me vergissen, is al lang geleden dat ik daar wat werkzaamheden heb gedaan.

Welk tijdperk ga je aanhouden? Of houd je van een mix van perioden?Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 30 augustus 2018, 21:38:12
Beste Hans en andere volgers,

Zeker valt er nog veel te bouwen. Voor mijn gevoel ben ik natuurlijk nog maar net gestart hoewel het alweer bijna een jaar geleden is dat ik mijn eerste plannen maakte voor deze baan in de werkkamer bij de "Pfarrer".

Kortom, bouwtempo is niet zo hoog, je kent dat wel, gezin, baan, andere bezigheden, en oh ja, de effectieve tijd om aan de baan te werken op een avond is met 1 hooguit 2 uur snel bekeken. Want alles moet ook weer netjes achtergelaten worden.

De vraag over Zwitserland; de foto heb ik Daniken genoemd en dat is ook naar waarschijnlijkheid de plek waar de foto is gemaakt. Op de achtergrond zien wij niet AKW Leibstadt, maar KernKraftwerk Goesgen-Daeniken (sorry umlaut typen is niet mijn ding op dit forum).

Qua tijdperk heb ik mijn laten inspireren door Gerhard Kutziewski, bekend op diverse duitse fora en met zijn site: http://www.rheinmodellbahn.de/pages/eisenbahnepochen-iii-bis-v.php .
Mijn verzameling beslaat namelijk inmiddels materieel uit meerdere periode's van tijdperk II tot in tijdper VI. Nu kan ik niet in alle tijdperken een volledig treinbedrijf samenstellen, maar toch moet wat realistisch bedrijf mogelijk zijn vanaf tijdperk III tot ruim in tijdperk V en zelfs een beetje VI. Idee is om de collectie te laten wisselen om zo voor de afwisseling te zorgen. En af en toe een museumstuk op de baan is ook toegestaan.

Merendeel van de collectie is wel tijdperk V, hoewel ik wel armseinen wil plaatsten in het station (maar die staan op sommige plekken nog steeds).

groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 30 augustus 2018, 22:01:28
# 11, eerste bezetmelders testen

Er is niet heel veel tijd per avond om aan de baan te werken (zeg maximaal 1 tot 2 uur per beschikbare avond), toch heb ik deze week weer een kleine stap gemaakt. De uitneembare sectie helemaal bij het raam had ik al voorzien van wisselaandrijvingen, decoders en terugmelders, ik had de goede wisselconfiguratie nog niet op papier en de bezetmelders waren nog niet getest.

Dus aan de slag met een S88-N kabel (patch dus) aan de centrale en karren maar met een recente aanwinst die in de buurt lag (de overgenomen rijtuigen van Auke oftewel Dimo1_Dimo1). Niks dus aan bezetmeldingen, behalve contact nummer 6. Maar dat dan ook weer voortdurend.
S-88 goed aangesloten? Ja, want na omkeren van de S-88N adapter naar S-88 ging alles in de fout, dat was het dus niet. Spanning stond ook op de baan, want Seinen waren te bedienen en de wissels ook.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezetmelder-testen-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezetmelder-testen-2.jpg)

Oh ja! Auke  rijdt 2-rail, dus ik ben met de verkeerde wagen aan het testen (iemand nog AC assen over?)  ::)

Ondertussen wel alle wisselnummers kunnen plaatsen in de tekeningen en koploper, dus dat was niet een heel verloren avond.

Een dag later (gisteren) weer verder met de bezetmelders. Nu de hele sectie maar op het buro geparkeerd, een extra terugmelder tussen gezet om spookmeldingen te voorkomen, en een andere wagen gepakt.
Ja hoor, nu komen de meldingen goed binnen, maar ook nog steeds contact 6 constant. Ja, daar moet dus ergens een massa verbinding zijn en met wat controleren en afstellen van de rails (bij C-rails knip je contacten door, maar als je scheef knipt, blijft er grote kans op contact) is deze “spookmelding” toch opgelost.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezetmelder-testen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezetmelder-testen.jpg)

Ondertussen is de layout ook in koploper ingevoerd, en rjden daar virtueel de treinen al hun dienstregeling.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/koploper-layout.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/koploper-layout.jpg)

Volgende stap wordt om te kijken of de electriek van de 3e module in de hoek gedaan kan worden, samen met de nodige hellingen aan de bovenkant. Daarvoor misschien eerst nog wel even naar een winkel binnenkort, kijken wanneer daar tijd voor vrij gemaakt kan worden.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 september 2018, 14:46:39
#12 nog niet zo ver als ik had gewild

Vorige update sloot ik af met dat ik eerst naar de winkel wilde.
Nou dit is half geslaagd. Ik wilde zowel wat hout hebben voor de constructie van het gedeelte dat boven het schaduwstation moet komen te liggen Dit is 10 cm boven niveau schaduwstation en 8 cm hoger dan het stationsgedeelte aan de voorkant (zie ook deze foto: https://images.beneluxspoor.net/bnls/probeersel-2.jpg (https://images.beneluxspoor.net/bnls/probeersel-2.jpg) eerder geplaatst in dit draadje). Dat hout heb ik, en in redelijk passende maten recht laten zagen. Ik had mij namelijk vergist in de lengte van 2 modulebakken (getallen omgewisseld). Nu is een stuk te lang en een ander stuk te kort.. Nou ja, dat lossen we wel op.

Wat niet gelukt is de aanschaf van enkele XPS platen (van die harde, geen “piepschuim”). Deze wilde ik gebruiken voor een vloeiende overgang in de hoek waar Schaduwstation (+0), station (+2) en uitneembaar stuk (+1,2) op elkaar aan moeten sluiten. Rails is het punt niet, maar landschapsvorm wel. De bouwmarkt waar ik was had het wel, maar aleen in grootverpakking. En ik heb niet zoveel nodig. Ik denk aan 2 plaatjes van 120 x 60 x 2 cm. De minimale verpakking was echter per 10, dat is dus 8 teveel. Dat moet dus nog een vervolg krijgen.

Tussendoortje 1:
Voordat ik verder ging met bouwen, heb ik eerst een stammetje dubbeldekkers voorzien van verlichting. Ben daar nog niet heel ervaren in, dus ik had het mij gemakkelijk gemaakt met de standaard dubbeldekker verlichting van Marklin (art no: 73141) in combinatie met stroomvoerende koppelingen.
Toch wel een paar dingetjes waar je op moet letten ontdekte ik, toch zomaar 2 avondjes mee bezig geweest. Het resultaat is een verlichte stam, wel een beetje fel eigenlijk, zie het nachtbeeld (en daaronder het dagbeeld).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/stammetje-nacht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/stammetje-nacht.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/stammetje-dag.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/stammetje-dag.jpg)

Is hier nog behoefte aan meer foto’s hoe deze inbouw ging ter lering voor anderen?

Tussendoortje 2:


Op de hoekmodule heb ik iets meer ruimte voor dingen de achtergrond. Daar heb ik een camping in gedachten, waarbij er een toerit is met aan de ene kant een boerderij en aan de andere kant plek voor een centraal sanitairgebouw. Daarachter dus een gras met ruimte voor kampeerders. In de afgelopen periode daarvoor het een en ander verzameld, zoals een camping basisset, een biertuin en de boerderij was er al. De dozen hiervan zomaar even in de hoek gelegd waar het ongeveer moet komen. Een weegbrug is ook gearriveerd, die moet er voor zorgen dat de wagens niet teveel bier bevatten voordat ze het station verlaten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hoekmodule-passing.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hoekmodule-passing.jpg)

Ook nog een lok binnengekregen, maar die wordt even ergens anders voorgesteld...

Rails leggen:

Rails leggen heb ik deze week een stukje aangepakt in de hoekmodule. Gaten gemaakt voor de draden van de bezetemelders en de voeding, kurk gelegd en de 12 mm helling aangelegd vanaf het schaduwstation omhoog. Dit gewoon lekker buiten gedaan tot het donker werd. Wat ik nog niet aangedurfd heb is om rails echt door te zagen bij de module overgangen. Ik denk wel dat dat met termijn een beter resultaat geeft om de boel uit elkaar te kunnen halen. Gewoon een keer doen denk ik...
Enkele plaatjes van kurk en rails leggen en de eerste voorbereidingen voor het bedraden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kurk-en-rails.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kurk-en-rails.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hoekmodule-bezetmelder.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hoekmodule-bezetmelder.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 19 september 2018, 15:07:22
Lekker bezig Jelmer  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 oktober 2018, 21:33:25
#13: gestaag verder

De kop verraad het al, we gaan gestaag verder.

Het idee met het gebruik van de XPS platen heb ik (voor nu) laten varen. Van het aanwezige hout heb ik zaterdag een stuk uitgezaagd wat de hoekmodule moet opvullen. Het plaatje hieronder moet duidelijk maken wat ik gedaan heb;
Het rode omlijnde stuk is een stuk 9 mm multiplex plaat op maat gemaakt (nou ja bijna) op dat deel van de module.
Dit stuk is ondersteund door stukjes 12 mm multiplex (nog over van de modulebakken).
In het zwart aangegeven is een stuk plaat wat is ingezaagd zodat deze kan zakken en bij het wissel aan de rechterkant direct op de ondergrond van de bak aansluit.

Zo is de ruimte in gedachten voor de brouwerij op hoogte gebracht, is er een oprit gemaakt naar het station en sluit alles netjes aan op de rails naar het uitneembare stuk voor het raam en het schaduwstation.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-3-waar-ben-ik-bezig.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-3-waar-ben-ik-bezig.jpg)


En dan is het tijd voor de testtrein:
Bij vertrek:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vertrek-naar-de-test.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vertrek-naar-de-test.jpg)

Door de bocht naar het uitneembare stuk
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/door-de-bocht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/door-de-bocht.jpg)

En zonder problemen aangekomen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/test-successvol.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/test-successvol.jpg)

En nog een plaatje over de lengte van het station;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/fernverkehr-vogelview.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/fernverkehr-vogelview.jpg)

Ook nog wat verder gegaan met bedraden van de hoekbak. Binders gelijmd en lekker draden trekken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-3-draadjes.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-3-draadjes.jpg)

En pa is lekker begonnen aan het bouwen van een kerkje voor later in het scenery stuk.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kerkconstructie.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kerkconstructie.jpg)

Als laatste nog even een idee van een tunnelportaal neergezet. Dit is wel wat te ruim, maar ik moet mijn langste en hoogste rijtuig nog even opzoeken om daadwerkelijk de goede maten te kunnen bepalen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tunnel-ingang-proef.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tunnel-ingang-proef.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 08 oktober 2018, 10:26:18
#14
Afgelopen weekend verder gegaan met de module 3 in mijn baan. Aan de bovenkant kurk aangebracht in de helling naar het station;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kurk-door-de-bocht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kurk-door-de-bocht.jpg)

En aan de onderkant gewerkt aan de aansluitingen. 3 stroomkringen zijn aangelegd; rails, accesoires schakelen en verlichting/accesoires.
Ik ben nog aan het twijfelen of ik niet beter de voeding van de accesoires toch kan onderbrengen in dezelfde groep van het schakelen van de accesoires. Het gaat hier om de wissels en seinen, en die zullen op deze beperkte baan toch niet zeer intensief geschakeld worden (ik denk aan hooguit 3 treinbewegingen tegelijkertijd), met daarbij 2 wissels of seinen kort na elkaar. De gehele accesoire groep gaat een ECOS booster krijgen van 4A (over van vorige baan), dit lijkt mij toch wel voldoende voor beide toepassingen. Nu ja, zoals het nu is aangelegd zijn de andere aansluitingen vlug genoeg gemaakt, zie maar (eerste verdeel; licht, tweede verdeel; accesoires)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderkant-module-3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderkant-module-3.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 31 oktober 2018, 21:50:12
#15
Snelle update:

Veel te weinig tijd om door te werken. Zo gaat dat, werk, gezin af en toe nog wat regeldingen (vandaag mijn W8-BEN verlengd, waarom doe ik dat eigenlijk, oh ja als die dollars ooit nog deze kant opkomen  ;))

Af en toe werken aan bedrading, wissel aansluiten, seintje plaatsen (module op zijn kant daarvoor, lekker handig  :D). Kortom niet echt foto waardig, maar goed; hierbij het seintje op zijn kant.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-op-zijn-kant-voor-seinpaal.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-op-zijn-kant-voor-seinpaal.jpg)
Inmiddels vervangen door een ander exemplaar, want deze schakelde niet lekker (ooit 2e hands gekocht). Ook hier de bezetmelders aangelegd en getest, nog even wat isolaties checken en dan is dat stukje ook klaar.

Verder heeft pa mij erg geholpen met het alvast in elkaar zetten van wat gebouwen. Hier valt de kwaliteit van de diverse kits wel op. De kerk van Auhagen had een redelijk onderdelen niveau, maar bij het buigen van de steunberen, zie je nare naden. Auhagen geeft zelf aan in de handleiding dat je dat maar moet verven. Dat gaan we dus een keer proberen.

Het geboortehuis van de vorige Paus - Benedictus XVI -(een echte “Pfaffen (Pfarrer), geboren in Marktl, in Beieren)” is van Kibri en dat is wel een erg simpel kitje.

De brauerei van Faller had nog de meeste variatie in onderdelen, en wordt een mooi geval in het hoekje op module 3.

Bijgaand de foto's van de gebouwen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kirche-und-geburtshaus.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kirche-und-geburtshaus.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/brauerei.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/brauerei.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 09 november 2018, 22:27:44
Ben de laatste weken alleen maar toegekomen aan wat kabeltjes onder de baan.

Toch gaat de bouw verder en zijn er wat toebehoren binnengekomen:
Netwerk kabels voor makkelijke S88 aansluitingen (korte kabels, met ook contra zodat je niet onder je bak hoeft los te maken):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Netwerk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Netwerk.jpg)

Assortiment Viessmann voor bovenleiding (ooit te maken) en een Sein:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/veel-viessmann.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/veel-viessmann.jpg)


Busje wat gaat van Mittenwald naar Oostenrijk, mooi om aan te geven dat Pfarrerwinkel niet ver van de grens is gesitueerd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/busje-tirol.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/busje-tirol.jpg)Rollend materiaal is er ook:
Set City Night Line in de rood/grijze kleurstelling. Vind ze erg mooi!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/cnl-rood.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/cnl-rood.jpg)


En ook deze is aangesneld:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/colgate.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/colgate.jpg)


Naast elkaar wat ice:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/past-net.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/past-net.jpg)

En nog van boven, de ICE3 in deze (te korte 6 delige) samenstelling past net op het langste perronspoor. Dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd, ik had mijn baan berekend op een locomotief met 4 rijtuigen. Daar ben ik wel blij mee:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/drone-view2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/drone-view2.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Almar op 11 november 2018, 15:38:58
Hallo Jelmer,

Gisteren elkaar de hand geschud op Eurospoor en vandaag op m'n gemak je hele lijntje even doorgelezen.
Leuke baan, veel mogelijkheden en dat alles binnen een beperkte ruimte, ziet er prima uit  (y)
Ben benieuwd hoe het verder gaat dus ik blijf je volgen!

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 12 november 2018, 18:48:18
Hoi Jelmer,

Klein vraagje.

Van welk merk is de Lowenbrauwerei? Ik zie op je foto dat er eventueel ombouw mogelijkheden zijn voor deze kit voor mijn industriecomplex.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 12 november 2018, 20:19:57
Hoi Wim,

Deze is van Faller. Je kon in de kit trouwens meerdere logo’s kiezen.

Artikelnummer heb ik zo niet bij de hand, dat volgt nog.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 12 november 2018, 20:22:19
Bedankt Jelmer  (y)
Ik ga hem op m'n bestel lijstje zetten.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 13 november 2018, 10:11:05
Wim (en andere geinteresseerden eventueel),

Het artikelnummer van de Faller brouwerij is 130960.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 13 november 2018, 10:16:00
 (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 13 december 2018, 08:18:42
#16

Ongeveer weer een maand verder zonder updates te hebben geplaatst. Drukte is nog steeds aanwezig, maar de laatste week toch weer wat stappen gemaakt.
Met name eerst gewerkt aan wat bedrading van de centrales naar de modules toe. Niet het werk wat ik goed visueel kan maken (zit in de kabelgoot) maar toch wel belangrijk voor de goede werking.

Ook tussendoor wat gespeeld met mijn ECOS. In het verleden toen mijn baan groter was had ik niet de behoefte om de functionaliteit van “gleisbildstellwerk” te gebruiken van de ECOS zelf. Ik had koploper open staan en kon daarmee goed alles bedienen. Nu in de opbouw fase is het toch wel makkelijk om snel even wat heen en weer te kunnen rijden, en dus heb ik de hele baan even op het scherm gezet. Werkt toch wel makkelijk moet ik zeggen, kun je direct dingen testen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ECOS-baanplan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ECOS-baanplan.jpg)

Ook nog eens een perronrandje neergezet, hoe komt dat eigenlijk uit... moet ik nog verder bedenken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Proefpassing-perron-randen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Proefpassing-perron-randen.jpg)

En dan afgelopen weekend nog gewerkt aan de bovenverdieping waar het stadje/dorp moet verschijnen. De planken van multiplex 9 mm zijn geverfd, en zijn door middel van hoeken van 100 mm op hoogte gebracht boven het schaduwstation. Bovenop zijn wat gebouwen even neergezet om een eerste indruk te krijgen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verdieping-proef.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verdieping-proef.jpg)

Ook is de brouwerij gearriveerd in huis. Wilde deze nog voorzien van verlichting. Het kantoor gedeelte kan gewoon verlicht worden op de standaardmanier, maar het mooiste is natuurlijk om de ketels ook netjes uit te lichten. Hiertoe is er alleen maar een opening in het dak voorzien. Hier heb ik een gloeilampje gebruikt die in een steeksokkeltje is gestoken. Ben niet ontevreden op het moment, gezien dat het gat boven de ketels ook erg klein is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kantoor-verlicht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kantoor-verlicht.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ketelhuis-verlicht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ketelhuis-verlicht.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 13 december 2018, 11:18:28
Prachtig met die verlichting  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frans Peeters op 14 december 2018, 10:31:44
Alleen zonde dat het zo door de muren schijnt.
De inrichting is prachtig.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 december 2018, 11:43:06
Hoi Frans,

Tja weinig meer aan te doen om de muren nog wat te behandelen tegen doorschijnen (wil het zorgvuldige lijmwerk van mijn vader niet teniet doen), maar misschien kan ik wel de verlichting nog wat dimmen, en wordt het misschien beter.

Wilde dit inderdaad verlicht hebben vanwege de mooie inrichting.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 januari 2019, 16:07:57
#17 Neue “einfahrweiche”

Hallo allemaal en welkom in het nieuwe jaar 2019.

In deze update wil ik jullie meenemen in een “kleine” aanpassing van het ontwerp, en wel ter plaatse van de aftakking en inrit naar het station toe. Op het plaatje hieronder heb ik even de 2 situaties oud en nieuw naast elkaar afgebeeld. Een aantal zaken bevielen mij niet in de oude situatie;

-   Ten eerste bleken de 3 korte stukje rails tussen de inrit schaduwstation en het wissel naar het station zichzelf in een soort van vertical s-bocht te wringen. Gevolg; ontsporingen en in sommige gevallen van een hele lage rijtuigbodem (heris dubbeldekkerslaaprijtuig) zelfs het vastlopen van het geheel.

-   Ten tweede voelde ik mij niet helemaal prettig bij het idee dat ik zometeen een railovergang heb van de ene module naar de andere in een bocht (langste stationspoor).

-   Verder had ik het idee dat de inrit naar het station zelfs nog wat vloeiender kon en ik wellicht met een slank wissel ook nog voor beide perronsporen kan uitrijden met de mogelijkheid Hp1 (voor de virtuele hoofdlijn richting Munchen) en Hp2 (voor de virtuele lijn verder richting de alpen.) Het concept is namelijk bedacht als een mogelijkheid tot “spitzkehre”.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Slanke-einfahrweiche.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Slanke-einfahrweiche.jpg)

Eerst via wintrack gepast en daarna uitgewerkt op de baan zelf, en jawel met de juiste overgangsrails ingepast in de route uitneembaar stuk – schaduwstation, kon er makkelijk een slank wissel ingevoegd worden. Geen verticale “s-bocht” meer, geen schuine moduleovergang en zelfs nog een wat langere perronlengte mogelijk. Kortom de gewenste verbetering. Bijgaand nog 2 foto’s van de nieuwe situatie in opbouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aftakking.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aftakking.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Slanke-wissel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Slanke-wissel.jpg)

Wel nieuw stukje kurk leggen en trace opvullen, komt goed.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 januari 2019, 19:24:45
Gelukkig ben je weer lekker bezig. Enkele forumleden begonnen zich al zorgen te maken  :D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 januari 2019, 11:03:41
#18: brouwerij verlichting

Alleen zonde dat het zo door de muren schijnt.
De inrichting is prachtig.

Tussendoor even geexperimenteerd met een weerstand voor de verlichting van de brouwerij.
Voor:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/voor-dimmen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/voor-dimmen.jpg)

en na:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/na-dimmen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/na-dimmen.jpg)


Maakt wel een betere indruk, hoewel de lichtlekkage en het doorschijnen niet geheel weg zijn.
totaal indruk is nu ook beter (niet zo overbelicht).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Totaal-nachtzicht-brouwerij.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Totaal-nachtzicht-brouwerij.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 04 januari 2019, 11:13:58
Dit is inderdaad beter.
Maar is er echt geen mogelijkheid om het dak te lichten? Dan kun je de binnenmuren lichtdicht maken.
Of op de buitenmuren eerst een zwarte primer verven en daarna de goed kleur?
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 januari 2019, 11:35:16
Het Dak er af:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dak-er-af.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dak-er-af.jpg)

Niet direct de binnenkant bereikbaar.
Maar je tips worden zeer gewaardeerd Wim, ben alleen nog even bang om de zaag in het plafond te zetten of echt te gaan verven aan de buitenkant. Wil het harde werk van mijn vader ook niet teniet doen. Is ook een beetje samen plezier beleven aan de hobby.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 januari 2019, 16:52:44
#19, wat gaat januari toch snel voorbij

Alweer eind januari, tijd om iets te laten zien.
Nou dan beginnen we bij mijn meest recente overwinning, ik heb in mijn rails (durven) zagen!  ;D

Lang niet gedurfd, maar toch maar eens de (roco)zaag opgepakt en gewoon gedaan. Dat voelde toch wel een beetje als een overwinning om rails te zagen en dan toch de treinen er overheen te zien gaan. Ik heb eerst de modules op een manier vast aan elkaar gezet, dat het demontabel is. Vanwege de muur aan de achterkant geen fixatie gemaakt aan de achterkant (daar kom ik niet bij), maar wel een middel tegen zijdelingse verplaatsing.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schuifje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/schuifje.jpg)


De modules staan op een vlakke kast, dus qua hoogte moet het goed gaan. Aan de voorkant zijn er scharnieren geplaatst, pin er uit en je kunt ze ontkoppelen. Dit heb ik ooit eens in een blog van Hans Reints gezien en bedacht dat dat bij mij ook goed zou werken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/scharnier-vergrendeling.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/scharnier-vergrendeling.jpg)

En dan heb je dit resultaat:
Open:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/modules-uit-elkaar.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/modules-uit-elkaar.jpg)

en dicht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/modules-bij-elkaar.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/modules-bij-elkaar.jpg)

Verder zijn de activiteiten beperkt geweest. 2 kibri doosjes met shovel en vrachtwagen in elkaar gezet (2x 2 avonden). Mijn jongste demonstreert het hier even, de zijne is groter...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/speelgoed-en-model.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/speelgoed-en-model.jpg)

En verder ben ik soms erg actief met een weekend (trein) baan. De kinderen willen erg graag aandacht, dat ik meespeel en ja ze vinden treintjes (in ieder geval de 2 jongens) erg leuk en willen ook altijd kijken. De jongste laat hier ook zien dat treinen prima bij de Lego passen (daar heeft Marklin wel voor gezorgd met hun "Lego" wagens), zelfs de overweg heeft bijna dezelfde breedte maat als de Lego wegdelen...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/weekend-treinbaan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/weekend-treinbaan.jpg)

Gisteren trouwens ook nog gauw even een rangeerspelletje met mijn oudste zoon (en vrolijke kleuter) gedaan;

Eerst nog even een herinnering naar het sporen plan..
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan-pw-compleet_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan-pw-compleet_1.jpg)

Hij wilde dus een trein uit het schaduwstation wisselen met een trein op 1 van de stationssporen. Ja hoe doe je dat. Met enige discussie kwam hij zelf op  het idee eerst de ene trein op 1 van de sporen op het uitneembare stuk te zetten, dan de andere trein op het andere spoor daar en ze dan naar hun bestemming te laten rijden. Precies zoals het ooit bedacht was als kruisingsstation. Leuk om dit soort momentjes ook samen te hebben.

Volgende stap is verder aanleggen van de bedrading, maar door de losse modules kan ik er nu zeker beter bij! Tempo zal wel nog steeds niet hoger worden, genoeg andere dingen te doen.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 28 januari 2019, 17:26:33
Leuk dat die kleine mannen treintjes leuk vinden. Want de jeugd heeft nu eenmaal de toekomst !!
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 januari 2019, 17:43:49
Is inderdaad leuk ja.  :D

Wel alles goed opbergen, de jongste van 2 weet precies hoe de marklin mobile station aangesloten moet worden namelijk, voordat je het weet is hij met de duurste modellen aan het rijden. Ik probeer ze wel inderdaad af en toe te betrekken bij de dingen, zodat ze meer interesse krijgen. Vond het daarom zo leuk om het puzzeltje met mijn middelste te doen. Dan gaat het echt leven.

Groeten,
Jelmer


Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 15 februari 2019, 21:33:46
#20 Kansel

Jack met de forum naam SuperSylvester is bezig met een erg mooi project, namelijk het 3D ontwerpen en printen van een imposant gebouw, de Kathedraal van 's Hertogenbosch.

Hij heeft in zijn verslag een preekstoel laten zien, en gezien de plek die "pfarrerwinkel" / domineeshoekje inneemt in de werkkamer, vond ik dit een wel erg leuk item in miniatuur. Zie zijn post hier:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=87994.msg3222013337#msg3222013337

Contact gezocht met Jack en hij gaf aan dat hij werkte aan een preekstoel versie 2 en dat ik deze versie wel van hem kon overnemen. Zeer snel verzonden, en vandaag binnengekregen.

Ten eerste wat een mooi werk maakt Jack er van! Ik heb de kansel even naast een trap van Noch gezet om te kijken naar de verhoudingen, en de trap van Jack is maar fractioneel steiler omhoog. Niet zo gek, kansels zijn lastig te beklimmen, zeker met toga aan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1-naast-trap.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1-naast-trap.jpg)

Ten tweede, wat een enorm gebouw is Jack aan het maken! Je ziet in zijn post de kansel staan netjes om een pilaar heen staan en alles lijkt mooi in verhouding. Nee zo groot is die dorpskerk niet bij mij, die is maximaal 15 cm in de diepte want anders past het geheel niet boven mijn schaduwstation. Ik raad de kerkgangers in "pfarrerwinkel" ook echt aan om hun voorganger niet op de kansel te laten gaan, ter voorkoming van nekklachten. Trouwens, de kerk is ook veel te dichtgebouwd om hier de kansel een goede plek in te geven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2-eigen-kerkje-veel-te-klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2-eigen-kerkje-veel-te-klein.jpg)

Dan doen we maar even een (fictieve) verbouwing in de kerk en zetten we de preekstoel en voorganger maar even buiten...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3-dan-maar-buiten.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3-dan-maar-buiten.jpg)

... deze prediker was toch uiteindelijk verbannen uit de katholieke kerk, voorganger vandaag is namelijk dhr. M. Luther bekend van Wittenberg.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 februari 2019, 22:01:59
#21 rollend materiaal en bedrading

Eind vorige week diverse zaken binnengekregen om de varieteit qua thema's op de baan nog verder uit te breiden.

Met zo'n kleine baan kun je niet veel treinbewegingen uitbeelden, maar je kunt natuurlijk wel afwisselen door de rijdende collectie met enige regelmaat te wisselen, bijvoorbeeld diverse perioden uit te beelden, zeg maar periode III-V.
Omdat dat qua seinbeeld ook te laten passen wil ik gaan voor "formsignale".

Dus bij een van die mooie februari dagen heb ik de hoekmodule beetgepakt en de meest recent geplaatste wissels aangesloten (werkt perfect), en ook een extra schakelmodule geplaatst voor uitrijsein (3 standen).

Het sein zelf ook geinstalleerd (zie onder) en staat er mooi centraal bij, totdat ik na 2 dagen in operatie er achter kwam dat de bovenste vleugel niet meer in de stand "veilig" wil komen. Tja daar zakt even de moed in de schoenen, kijken of dat simpel te verhelpen is.

Ook wat rijdend materieel binnengekregen. Luxe probleem, de collectie tijdperk III is aangevuld, en ook zijn er wat zwitsers gekomen.

Nu kan ik varieren in:
- tijdperk III/IV stoom/electrisch/diesel hoofdlijn en zijlijn
- (laat) tijdperk IV electrisch/diesel hoofdlijn en zijlijn
- vroeg tijdperk V electrisch/diesel hoofdlijn en zijlijn
- midden/laat tijdperk V electrisch/diesel hoofdlijn en zijlijn
- zwitsers electrisch tijdperk V (vroeg/laat) met museummaterieel.
Dit laatste wellicht meer als grensstation/eindpunt van zwitsersbedrijf bij duits grenssation (bijvoorbeeld zoals in Singen, hoewel dat concept/complex in de verste verte niet bereikbaar is voor mijn "hoekje".

Wat foto's:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rode-sbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rode-sbb.jpg)
De rode zwitsers

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/re-10_10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/re-10_10.jpg)
Tractie aanvullen tot Re 10/10

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/144-komt-aanrijden.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/144-komt-aanrijden.jpg)
Altbau e-lok E 44/144, manusje van alles, hier met silberling;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/144-met-extra-sneeuwschuiver-taak.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/144-met-extra-sneeuwschuiver-taak.jpg)
... maar kan ook achter de sneeuwschuiver.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/snoepje-van-de-week.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/snoepje-van-de-week.jpg)
En hier "Adolfine" als het "snoepje van de week". Wat een prachtig stukje techniek. Ze rijdt mooi, ze is klein, ze kan toch een korte personentrein aan en de licht en geluidsfuncties zijn (bijna) niet te tellen (de Ecos heeft een 3e kolom nodig voor de functie aansturingen).

Adolfine is een Fleischmann model, mijn eerste Fleischmann model en dan wetende dat dat eenmal was en niet meer is in h0.

Ik ga nog eens lekker genieten, tot de volgende keer.

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 11 maart 2019, 13:39:07
#22 rijden en een beetje bouwen

Ruim een week geleden alweer een rijdagje georganiseerd thuis bij wat regenachtig weer... Gewoon een rondje rails op de tafel, centrale aansluiten en karren maar. Dit initiatief werd erg gewaardeerd door de jongens thuis, de dames vonden de puzzel van 1000 stukjes toch wat leuker.

Hier alleen geen (goede) foto's van gemaakt, soms een filmpje maar die gaan niet op de BNLS plaatjesserver vermoed ik...

Rijdagje thuis was mede geinspireerd op de besloten rijdag van het 3 railforum van een dag eerder waar ik als kijker even aanwezig was met oudste zoon en dochter. En daar mochten ze wel allebei ook even rijden via de app. Hulde aan de aanwezige rijders dat dit zo mocht, vooral mijn zoon ging helemaal op in het rijden en holde ook braaf mee met zijn trein. En daar heb ik wel wat kiekjes van:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/32336815847_2d212ee0e3_m.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/32336815847_2d212ee0e3_m.jpg)

en:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/47263379602_b9f3e0d5ae_m.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/47263379602_b9f3e0d5ae_m.jpg)

Bij de baan zelf ben ik begonnen met het bedraden van de middelste van 3 modules. Stuk uitnemen, neerleggen op de eettafel en daar kunnen we rustig de rails neerleggen op de goede plek, draden aansluiten, gaatje boren en onderaan aansluiten op het vertakte netwerk van voeding.

Hier zie je boven:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/47295440022_54b8d71108_z.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/47295440022_54b8d71108_z.jpg)

En hier de onderkant, moet nog verder wat de draden ordenen en groeperen, maar ook nog veel draden aanleggen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/47295439952_7d2c4cf052_z.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/47295439952_7d2c4cf052_z.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 11 maart 2019, 14:09:14
Ik zie dat ook bij jou de jeugd de toekomst heeft  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 11 maart 2019, 17:27:25
Nou, dochter vindt het maar stom en vraagt me wanneer we nou eens iets gaan doen wat zij leuk vindt.

Dat voorspelt niet veel goeds voor de bnls dag op 30 maart.

Maar in het geval van de 3rail rijdag was het leed iets zachter toen ze met mijn telefoon filmpjes mocht maken en even rijden met die treinen.

Ik heb dochter moeten beloven niet te lang te blijven en zoon was teleurgesteld dat we alweer gingen.
Kan het helaas niet gender neutraler maken op dit moment, snel maar kijken of ik eens kan gaan begrassen, dat von dochter wel erg leuk op Eurospoor.

Groeten,
Jelmer

Verstuurd vanaf mijn SM-A320FL met Tapatalk

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 06 mei 2019, 15:59:24
#23 Langsam Aber Gewiss (LAG)

Goh al bijna 2 maanden geen update meer geplaatst, nou zo snel gaat het ook niet de laatste tijd.
Kijkend naar de vorige bouw update, zijn er met name in de afgelopen week weer wat aansluitingen aan de rails en de bezetmelders gedaan. Zo is de middenbak
Ook voorzichtig gekeken naar hoe het perron vorm te geven (middenperron tussen beide sporen voor reizigersverkeer); 2 bushaltes in elkaar gezet en wat muurtjes en trapjes op  maat gesneden.
Met dat laatste is zelfs al een doorkijkje gemaakt, die in ieder geval mijn ouders al op het verkeerde been zette als dat kon niet van mijn baan zijn. En dat te bedenken dat alles nog los staat.
Hier wat meer spaghetti te zien, enige draden zijn hierna nog wat ingekort en netter vastgezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/060519-meer-spaghetti.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/060519-meer-spaghetti.jpg)

Op basis van een standaard perron van Faller hier een overzicht van hoe de sporen uiteen moeten lopen vanaf het moment van inrijden. Ik zoek nog naar een geschikte manier van zelf perron bouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/060519-perron-maat-inpassen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/060519-perron-maat-inpassen.jpg)

En het doorkijkje voor een voorlopige sfeerimpressie van het kopstation.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/060519-doorkijkje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/060519-doorkijkje.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 21 juni 2019, 21:17:22
#24 korte (zomer)update

Gisteren was het pakjesdag hier. Diverse bestellingen gedaan met ook onderdelen en bouwkits voor de baan zijn meegenomen door de huifkar vanuit Duitsland naar huis.   ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pakjesdag.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pakjesdag.jpg)

Ik had al de afspraak staan met mijn dochter om eens samen de begrassing van de baan te doen, maar kreeg ik van haar zowaar ook een erg leuk vaderdag kado! Ze wil me helpen met het maken van een camping op de baan. (Helemaal niet origineel, de vakantievierders die op baan gaan komen, zijn momenteel in Thailand...)  8)

Nou ja, de tegoedbon is tenminste erg leuk:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vaderdag.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vaderdag.jpg)

Bij alle pakketjes zat ook een doosje wat ik niet besteld had:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/krijgertje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/krijgertje.jpg)

Een extra van de verkoper! Dat was aardig van haar (want eigenaar van die winkel is vrouw)

Dus vanmiddag ging mijn dochter aan de tuintafel, dit pakketje maken als oefening.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/knutseljuf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/knutseljuf.jpg)

En ik ben eerlijk gezegd wel positief verrast. Het enige wat ik heb gedaan is wat onderdelen uitsnijden en de ergste bramen er van af gehaald. Ook heb ik haar op weg geholpen met een muur plaatsten, maar toen ik terug kwam van zwemles met mijn zonen, had ze het hele geval compleet af, inclusief trapje, waterkraan, kolen in de schuur! Niet gek voor een 8-jarige.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/het-resultaat.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/het-resultaat.jpg)

Kortom, ik kan niet wachten totdat de temperatuur weer wat zakt, ga ik samen met mijn dochter aan de scenery!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 21 juni 2019, 21:35:46
Knappe dochter hoor dat ze dit al kan op haar leeftijd!!  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 21 juni 2019, 21:41:11
Ja, hier heeft ook een trotse papa het verslag geschreven.

Bedacht me ook dat dit wel een leuk oefenobject kan zijn voor wat kleuren, wat raden jullie aan, qua verf of potlood of allebei om wat meer de houtstructuur weer te geven?

(heb hier echt 0 ervaring in, ook geen h0 trouwens)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frans Peeters op 23 juni 2019, 14:02:55
Op zo'n vraag ga je duizend antwoorden krijgen  ;)

Mijn antwoord dus:
ik gebruik acryl verf van oa vallejo en lifecolor. Die hebben specifieke setje op de markt voor het schilderen van houtstructuren.
Basis is voor allen hetzelfde. Een goede primerlaag en daarna afwerken met een aantal washes om de diepere delen te accentueren. Hierna krijg je de drybrushes die de opliggende details terug op te lichten.
Daarna krijg je de verwering van het geheel met poeders, pastelkrijt of zelf kleurpotloden.

Nu nog wachten op een voorstander van de olieverfjes of enamelverfjes of ...
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 10 juli 2019, 12:51:17
Geen bouwupdate (en ook nog geen verf gevonden), maar even een snelle kiek van een nieuwe aanwinst.

Is dit nu bij deze een "forumbaan"? In ieder geval ken ik geen SRV wagens die tot in Oberbayern kwamen, maar ik heb zelf wel eens van de werkgever een transport middel (busje) gehuurd/geleend gekregen in het weekend, misschien een speciaal (bier) transportje dan?

1 van de 2 exemplaren gaat trouwens door naar pa, die vind hem er ook erg goed uitzien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SRV_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SRV_7.jpg)

De weg is trouwens wel nieuw, toch nog een kleine update.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 10 juli 2019, 13:48:30
Gelukkig weer een update Jelmer  (y)
Het was erg stil op je topic.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 22 juli 2019, 12:42:13
#25 Eerste keer poeders

In een eerdere post schreef ik over een klein kolenopslagloodsje gemaakt door mijn dochter
#24 korte (zomer)update


Sindsdien en ook na wat tips hier op het forum, was ik op zoek naar verf, maar is dat nog niet aangeschaft.
Wat wel binnen is gekomen met wat korting is een setje poeders van Noch voor het verouderen.

Daarmee is mijn dochter aan de slag gegaan, beetje zand en stof aan de onderkant en wat roest op het dak en de overige metalen delen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/verouderen-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/verouderen-1.jpg)

Met dit als resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/verouderen-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/verouderen-2.jpg)

Duidelijk een eerste vingeroefening dus, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ik moet zelf eigenlijk verder met het afronden van de bedrading, maar voor die tijd wil ik eerst nog aandacht besteden aan het beter koppelen van de modules. Nu komt het teveel voor dat er zaken "struikelen" over de overgangen, doordat modules niet netjes aansluiten. Het gaat met name om wat hoogte verschil wat opgelost moet worden, dat vergt nog wat oplossingen uitdenken.

Pas daarna komt het bedraden van het laatste stuk.

Groeten,
JelmerTitel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: 44 op 22 juli 2019, 13:02:50
Ze is leuk bezig, die dochter van je! Gelukkig heeft ze een pedagoocheme vader   :)
Met een week of wat komt een kleinzoon een weekendje logeren, zal eens kijken of ik een geschikt bouwdoosje kan vinden voor hem  :D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 23 augustus 2019, 11:09:03
#26 De tijd vliegt...

... maar de voortgang niet. Ben een beetje aan het wachten totdat de omstandigheden juist zijn om de laatste bak te gaan bedraden. Wat ik daarvoor nodig heb is zoal:
- ruimte op de eettafel
- kinderen die niet iets anders willen doen aan die tafel
- ruimte om alle zaken die nu klakkeloos bovenop de laatste bak zijn gepleurd een (tijdelijke) andere plek te geven.

Een en ander afhankelijk van de hoeveelheid andere activiteiten in diezelfde werkkamer gedaan moeten worden als de baan staat opgesteld, het is tenslotte de arbeidsplaats van mijn vrouw.

Ook zal ik op die plek 8 sporen moeten doorzagen. Welliswaar allemaal rechte overgangen tussen de verschillende bakken, maar toch even iets waar ik toch wat tijd in moet steken.

Ondertussen stapelen die zaken die ik graag bovenop de bakken wil aanpakken zich op  :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/to-do.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/to-do.jpg)

Een van de projekten die ik graag binnenkort met mijn dochter weer wil oppakken is het in elkaar zetten van huisjes. Ik vind het erg leuk om te merken hoe enthousiast zij is met het in elkaar zetten van de huisjes. Laatst kwam zelfs bij een groepje mensen mijn treinbaan ter sprake en toen heeft ze spontaan gezegd dat zij de huisjes aan het maken was!

Ze had al een vakantiehuisje gemaakt, maar juist met dit grote raamoppervlak is deze angstig leeg:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vakantiehuis.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vakantiehuis.jpg)

Daarom zitten er bij deze aanwinsten ook een setje meubels. Leuk setje trouwens! Past precies in de CenterParcs sfeer:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mobel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mobel.jpg)

De volgende die ze gaat bouwen mag ze inrichten, dan kan ik ondertussen moed verzamelen voor de bedrading..

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 24 augustus 2019, 16:51:32
Een stapel mooie aanwinsten Jelmer  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 15 oktober 2019, 08:50:41
#Al bijna 2 maanden geen updates

Werk vraagt op het moment heel veel van me, waardoor de geplande activiteiten zoals beschreven in de zomer nog steeds niet zijn begonnen  :(

Niet getreurd, heb nog steeds lol aan de hobby ook met wat kleinere dingen;

Huisjes update:

Mijn dochter heeft intussen een tweede vakantiehuisje in elkaar gezet, met meubels! Zo ziet het interieur er beter uit, alleen jammer dat ze nu net voor dit huisje een raam met een barst er in had gezet. Nou ja, misschien zet ik er nog eens een dakdekker met ladder tegenaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Huisje-met-meubels.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Huisje-met-meubels.jpg)

Ombouw materieel

Ben begonnen aan een klusje wat ik makkelijk kan wegleggen en oppakken. Ik wilde nog wat rijtuigen van licht voorzien.

Lichtprintjes van Viessmann, en die in de Marklin rijtuigen inbouwen met stroomvoerende koppeling. Ben erg tevreden over deze lichtprintjes, in tegenstelling tot wat andere printjes zijn deze zonder hinderlijke intensiteitsverschillen (heb woord moeten aanpassen, werd gezien als schelden terwijl we het gewoon over licht f l i k k e r i n g e n moeten kunnen hebben toch?). Moet ze wel dimmen, dat is een beetje op gevoel naar welke stand ik de potmeter moet draaien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IC-met-verlichting.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IC-met-verlichting.jpg)

Ook een Fleischmann stuurstand (mitteleinstiegwagen) omgebouwd en er een originele sleper onder gezet. Nu kan deze ook functioneel op de baan rijden, en lichtwissel is geregeld door de ingebouwde decoder. Een klein en wazig doorkijkje naar deze 2 projecten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verlicht-doorkijkje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verlicht-doorkijkje.jpg)

Fotografie sessie:

Hoogtepunt van de afgelopen maand was een dagje op bezoek bij een gepensioneerde fotograaf. Velen op dit forum kennen hem wel, ik heb het natuurlijk over Wim Vink. Hij heeft divers materieel van mij geportretteerd en er zijn op dit moment al 2 zondagse afleveringen gevuld geweest met iets van mijn inbreng.
Omgekeerd heb ik een reuze gezellige dag gehad bij Wim en heb ik me echt lopen vergapen aan de baan van Wim.

We hebben het ook over fotografie, muziek, films en diverse andere dingen gehad. En zoals jullie hier onder kunnen zien, heb ik een kiekje gemaakt van een stukje van Wim's baan (het stuk wat we de laatste tijd niet zoveel meer zien) en weet ik dat hij ongetwijfeld hiervan een betere foto van kan maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kiekje-bij-wim.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kiekje-bij-wim.jpg)

Nieuwe aanwinst

En dan nog het trotse nieuws over een nieuwe aanwinst. Ik was al een tijdje erg gecharmeerd van de stelconplaten oplossingen van Ronald Koerts, en al helemaal nadat ik wat van zijn werk in het echt had gezien bij Wim Vink. Nu heeft Ronald speciaal voor mij iets gemaakt wat zijn plek moet vinden op mijn baan. Ik zier er naar uit om hier binnenkort mee aan de slag te gaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/stelcon-aanwinst.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/stelcon-aanwinst.jpg)

Zo en alle kleine beetjes samen is toch weer een redelijke update, tot de volgende keer!

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Ronald Koerts op 15 oktober 2019, 12:13:23
Een leuke update  (y)

Veel plezier met de Stelconplaten. Graag gedaan  (y)

Groet Ronald.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 04 november 2019, 12:35:31
Fraaie stelconplaten Jelmer  (y) ;D
En je bezoek hier in Tiel was een uitermate gezellige dag. Kan wat mij betreft een keer in de herhaling.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 december 2019, 21:35:38
#28 Een snelle update voordat het jaar weer voorbij is

Een korte update deze keer, met wat plaatjes.

De baanbouw gaat zeer gestaag verder. Tijdje geleden de modules uit elkaar gehaald om de passing te verbeteren. Er zijn aan de achterkant ook scharnieren geplaatst die voor betere fixatie moeten zorgen.
Daarmee loopt de treinenloop over de overgangen soepeler.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-los.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/module-los.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/scharnier-voor-en-achter.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/scharnier-voor-en-achter.jpg)

Ook een kleine tegenvaller, bij inbouw van een een module in mijn Ecos een reset gedaan naar fabrieksinstellingen. Veel van mijn locdecoder adressen kon ik via koploper terug invoeren, maar de verzameling heeft zich inmiddels sind ik voor het laatst reed met koploper toch wat uitgebreid.

Hier ook wat nieuwe aanwinsten;
Als eerste een set "karwendel" van Liliput, past natuurlijk uitstekend in het Bayerische voorbeeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/karwendel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/karwendel.jpg)

Vervolgens een "dikke Duitse auto", de Panamera Sport Turismo, nieuw uitgekomen model van Minichamps.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SportTurismo.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SportTurismo.jpg)

En als laatste even een doorkijkje naar het Bayerische eindpunt, Glaserne Zug en stukje E69 naast elkaar. Beetje sfeerbeeld waar het naar toe moet (met bovenleiding dan).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/glasener-sfeerplaatje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/glasener-sfeerplaatje.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 december 2019, 21:38:10
Oh ja, in 2020 kan ik elke maand weer nieuwe inspiratie opdoen.
Een blik op de Wim Vink kalender is voldoende!  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wvkalender3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wvkalender3_1.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: dimo1_dimo1 op 14 december 2019, 21:42:15
Jelmer,
De ecos kan toch ook adressen uitlezen lijkt me? Dan kan je toch simpel even het adres uitlezen (cv1) en dat adres invoeren?
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 december 2019, 21:55:35
Hoi Auke,

Zeker kan dat! En dat doe ik ook, want dat is een leuk werkje.
Dat gaat zo ongeveer zo:
- Locomotief uitpakken uit OVP of bewaarkoffer,
- Locomotief bewonderen,
- nakijken of alles nog netjes op en aan de locomotief zit
- locomotief op de programmeer rollenbank zetten.
- Decoder uitlezen met de Ecos
- Adres onthouden
- Locomotief invoeren.
- functies toewijzen/testen
- opslaan in de goede categorie
(- niet vergeten, ook weer opruimen anders staat die baan zo vol)

Leuk werkje, maar kost wat tijd.  :)
Met koploper kon ik in een keer een stuk of 40 items terugzetten, toch wat efficienter  ;)

En toch is method 1 waarschijnlijk wel de beste, dan staan gelijk alle functies goed en is de categorie ook ingevoerd. Dat doet koploper niet voor me.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: dimo1_dimo1 op 14 december 2019, 23:43:25
Jelmer,
Zo krijgen alle locs dus ook nog even een klein beetje aandacht ;) dat is ook niet verkeerd! Kunnen ze direct ook een beetje onderhoud krijgen indien nodig.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 16 januari 2020, 22:47:48
#29 paar foto updates

Hallo allemaal,
Hier even een paar updates.

de baan
In de afgelopen maand wat tijd gevonden om weer eens "onder de baan" bezig te zijn. Ik ben nog een extra ringleiding aan het toevoegen zodat schakeldecoders apart komen van verlichting. Ook verder met het aansluiten van rails, wissels etc..
Dit keer geen foto van de onderkant, maar wel zicht op enkele modulen kaal van boven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020-draadjeswerk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020-draadjeswerk.jpg)

plakwerk

Mijn dochter is ook weer verder gegaan met het plakken van vakantiehuisjes. Dit exemplaar is door haar gebouwd en ingericht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020huisje-af.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020huisje-af.jpg)

nieuwe aanwinsten

Nog wat materiaal toegevoegd; de "rotlingen" zijn van roco, met wittenberger kopf. Ook een derde rijtuig is gearriveerd, alleen de stuurstand heeft op dit moment binnenverlichting, daar ga ik natuurlijk nog verandering in aanbrengen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020-wittenberger-kopf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020-wittenberger-kopf.jpg)

en als bijvangst bij iets anders (daar over later misschien meer) mijn allereerste NS lokomotief. Ik had al wel 2 BR 189's die ook in Nederland zijn toegelaten, maar deze aanwinst gaat natuurlijk nooit in mijn thema passen. Gebruik is vooral voorzien bij de zonen binnenkort op de vloerbaan. "Holznerfrichtungrichtig" is het natuurlijk wel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020houtnerf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01-2020houtnerf.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 16 januari 2020, 23:03:38
Het wordt steeds duidelijker dat er bij jou thuis een meer dan handige jonge dame aanwezig is met wat ze noemen GIRLPOWER  (y) ;D (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 16 januari 2020, 23:09:45
  (y)

Dus binnenkort is dit lied (https://www.youtube.com/watch?v=qKpraoUX_C4) te horen in Tiel?  ;D


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 16 januari 2020, 23:45:46
 ;D ;D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 februari 2020, 21:48:04
Geen echte update dit keer, dus ook geen "hashtag" bij het bericht.

Elektriek onder bak 3 is nog niet optimaal. soms gaan de wissels op 1 decoder aangesloten om, de andere keer niet. Andere decoder onder dezelfde bak geeft geen probleem, daar doen wissel en sein trouw hun werk. Ik denk aan een niet optimale draadligging, toch eens naar kijken.

Verder geeft de module overgang ook storing. Teveel hoogte verschil, rails niet uitgelijnd. Ik rij met k-rails (afkorting van "kunststof") dus een echte midibiels/megabiels oplossing heb ik nog niet. Ik ga me eens verdiepen in de 3-rail forumbaan moduleovergangen en wie weet kan ik daar nog wat van leren. Voor nu denk ik aan ombouw met opvulhout (ipv kurk) goed op hoogte leggen, met platkopschroeven de zaak fixeren en dan lijmen.

Vandaag ook van forumlid overgenomen Schurzenrijtuigen ontvangen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schurzenneu.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/schurzenneu.jpg)

Ik had nog geen schurzenrijtuigen en deze passen eigenlijk wel in het thema van een iets afgelegen hoofdspoor eindpunt/begin van de zijlijn. Kan mooi in een gemengde trein met andere rijtuigen (silberling, UIC, etc..) met allerlei soorten treinen.

Ik sluit af met een recente spot in Zwitserland, daar moest ik vorige maand voor mijn werk even heen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sbbschluss.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sbbschluss.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Rolando op 07 maart 2020, 20:37:57
Dag Jelmer, even wezen snuffelen op je blog van de bouw van je baan. Heb zelf geen verstand van digitaal, maar complimenten hoe het er allemaal uitziet. Blijft gaaf om andermans banen te bekijken en te zien hoe het vordert. En leuk altijd om te horen dat het toch blijft kriebelen om zo iets weer op te pakken na lange tijd.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 07 maart 2020, 21:20:32
Dank je wel voor je bezoek!

Het wordt weer tijd voor een update, binnenkort dus weer een verslagje. Nu eerst even solderen...

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 april 2020, 10:23:08
#30 Glasener zug upgrade

Kennen jullie deze nog:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BS-9863.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BS-9863.jpg)

Deze had geen passagiers, wat wel een beetje afbreuk deed aan het geheel.
Laatste paar weken niet veel aan bouwen toegekomen, maar wel passagiers besteld en deze geplaatse met cristal clear.
Het resultaat is bevredigend, zo komt er wat meer leven in:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Glasener-met-poppetjes.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Glasener-met-poppetjes.jpg)

Tot zover deze tussendoor update.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 april 2020, 10:35:17
Hoi Jelmer.
Ja die kennen we nog hoor  :D
Met de passagiers erin toont hij een stuk mooier  (y)
Het zit hem vaak in de details.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 april 2020, 14:22:42
Zeker maken deze details het leuker!  ;D

Ben ook bezig geweest met andere rijtuigen, binnenkort meer in dit theater...

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 09 april 2020, 21:29:29
31# N-wagen 2.0

In deze (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=80468.msg3222085120#msg3222085120) post had ik mijn nieuwe N-wagens al even voorgesteld.

Deze zijn van Roco, en nog belangrijker de uitvoering met "Wittenberger kopf". Deze wagens heb ik via Ebay een stuk goedkoper tweedehands in handen gekregen dan de huidige herproducties, en had ik zo ook mijn twijfels over de mogelijkheid tot inbouwen van binnenverlichting bij de Piko rijtuigen (ergens stond er dat deze niet voorbereid waren voor binnenverlichting).

Alleen de stuurstand was al voorzien van binnenverlichting (viessmann strip) toen ik hem kocht, dus de andere wagens ook nog even aanpassen.

Als eerste maar het ding uit elkaar:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW1_rijtuig-uit-elkaar.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW1_rijtuig-uit-elkaar.jpg)

De binnenkant ziet er netjes en overzichtelijk uit. Ik voer de spanning door vanuit de stuurstand (die heeft al een sleper) en de massa is op de wielen aangesloten en doorgevoerd. Ik gebruik hiervoor de Roco 4 polige koppelingen. Met de Marklin stroomgeleidende koppelingen is de gekoppelde afstand ook net iets te klein voor deze rijtuigen, waardoor ze uit de rails kunnen lopen. Ook naar de loc toe was spraken van overbuffering daar ook andere koppeling ingezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW2_stroomvoerende-koppeling.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW2_stroomvoerende-koppeling.jpg)

Nu tijd voor het interieur, passagiers van Digikeijs nemen plaats op de banken. De passagiers zijn iets onderuitgezakt na een lange dag werken of in de vroege ochtend als ze nog niet wakker zijn. Voor het uiteindelijke resultaat valt het niet zo op, zitten er gewoon wat passagiers in de kar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW3_passagiers.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW3_passagiers.jpg)

Draden zijn via het interieur naar boven gebracht naar de lichtstrip van Viessmann. Dit zoveel mogelijk weggewerkt via de tussenwanden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW4_draden-en-licht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW4_draden-en-licht.jpg)

Na het in elkaar zetten van het rijtuig volgde een eerste test gekoppeld aan de stuurstand, zonder draaistel. In de draaistellen kwamen nog de bijpassende assen geschikt voor Marklin rails.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW5_testen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW5_testen.jpg)

Draaistellen weer gemonteerd en het eindresultaat is nabij.
Eerst een close up van de hangende passagiers, valt mee toch?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW5b_closeup.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW5b_closeup.jpg)

En dan het totaalplaatje, deze ombouw is voor mij af.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW6_stamcompleet.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NW6_stamcompleet.jpg)

Groeten,
Jelmer


Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 09 april 2020, 21:58:05
Mooi resultaat Jelmer  (y)
En wat voor een gekke kalender zie ik daar  ::)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 10 april 2020, 09:27:25
Ja die kalender komt je wel bekend voor toch Wim?

Is die nu zo gek, dacht het niet  ;D

Omdat de "hobbykamer" allereerst het kantoor van mijn vrouw is (hoewel ik nu in de Coronacrisis er ook vaak zit voor mijn werk), hangt de kalender daar mooi om even snel het overzicht te hebben van de data in deze maand. En elke maand natuurlijk weer een nieuwe foto!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 11 mei 2020, 22:02:04
#32 Voortgang met bedrading

Alweer meer dan 30 dagen geleden sinds de laatste update. In deze tijden van Lockdown veel kunnen doen aan het verder werken aan de baan. Met name module 1 (waar de kopsporen naar het station toe eindigen) is flink onderhanden genomen.

Een kleine reis langs de updates in wat foto's:

Het begint met wat kurk lijmen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0111mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0111mei20.jpg)

Gevolgd door het leggen van sporen; hier de module overgang in beeld, rails zijn zo gelegd dat de verbindingsnokjes van de k-rail nog in elkaar grijpen bij de overgang. In combinatie met de scharnieren aan de module bak rand geeft dit een stabiel resultaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0211mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0211mei20.jpg)

De module uitgenomen. De creativiteit is geparkeerd op de naastliggende module:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0311mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0311mei20.jpg)

Lekker weer de afgelopen tijd en de kinderen speelden toch ook buiten. Kon ik toezicht houden en draadjes chaos ordenenen tegelijk (en geen houtsnippers in de werkkamer  ;)):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0411mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0411mei20.jpg)

Er is nog even meegeholpen met gaatjes boren om de draden naar onderen te voeren:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0511mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0511mei20.jpg)

Zo ziet de bovenkant er opgeruimd uit nadat alle draden zijn doorgevoerd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0611mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0611mei20.jpg)

Draaien we de module om, kunnen we gaan aansluiten. De wissels schakel ik met een Viesmann schakeldecoder, het is de bedoeling dat de digikeijs DR4018 seinen en verlichting gaat aansturen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0711mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0711mei20.jpg)

Uiteindelijk zaten alle draden goed en kon de module weer op zijn plek getest worden. Seinen worden goed aangestuurd, wissels gaan om:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0811mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0811mei20.jpg)

Als laatste nog even een testje met het busstation in wording. Ik heb twee kibri bushaltes (in een modern jasje). Deze zijn standaard zeer fel verlicht, vandaar ook de wens om deze met de DR4018 te willen schakelen en dimmen. Destijds heb ik zeer trouw het draadje van Bert_apd (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=61656.0) gevolgd over het aansturen van seinen en andere zaken. Die kennis ben ik weer aan het ophalen en hoop ik binnenkort met succes toe te passen.
Voor nu een eerste indruk:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0911mei20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0911mei20.jpg)

Tot zover deze keer.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 mei 2020, 21:44:00
#33 voor en tegenspoed

Voordat ik verder ga met de ontwikkelingen van "Pfarrerwinkel" even een treintje delen die mijn dochter heeft gemaakt. Volledig geinspireerd door Lego Masters op TV had zij ook haar eigen "tijdreistrein" gemaakt.
Deze moest natuurlijk even rijden, dus een echte stomer er achter gezet en lekker gaan in de woonkamer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW01-280520.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW01-280520.jpg)

Natuurlijk veel te breed, te hoog, te log etc.. maar kleurrijk is het wel.

Iets anders waar mijn dochter samen met mij bezig is geweest is het maken van een rollenbank/programmeer plankje. Hierop heb ik een rollenbank geplaatst, een lokprogrammer en een decodertester. Mijn dochter heeft van mij wat basis soldeerles gehad en heeft ook wat draadjes gestript.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW02-280520.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW02-280520.jpg)

Dan verhuizen we naar de baan zelf met de grote mijlpaal; koploper besturing is toegevoegd! Ik moet zeggen dat het wel een grote voldoening gaf om wat treinen zelfstandig te zien pendelen (ja, ja tijdens mijn werkdag, maar dat kan met thuiswerken).
Ging natuurlijk niet feilloos, maar toch stapje voor stapje meer aan het inregelen geweest.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW03-280520.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW03-280520.jpg)

Ook heb ik een lichtsein geplaatst, deze trouwens in plaats van een eerder geplaatst vormsein, deze gaf toch teveel mechanische problemen (twee onafhankelijke seinarmen, gingen niet goed in positie). Dit daglichtsein type werd sinds 1968 of zo geplaatst, dus in tijdperk IV tot en met nu passen deze seinen wel. Gaat dus niet meer samen met mijn tijdperk II en III materieel, maar dat is de concessie die ik heb gemaakt. Hier een test met een langste rijtuig voor de goede passing.
Voor de goede orde, daglichtseinen werden al eerder geplaatst, maar dan zagen ze er net even iets anders uit dan dit type.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW04-280520.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PW04-280520.jpg)

Tot zover de goede berichten...

Waar ik helemaal klaar mee ben is de wisselaandrijvingen en dan met name die van de Marklin kunstof rails wissels (ook wel K-rail genoemd..).
Heb in het verleden al diverse maatregelen genomen zoals het overbruggen van eindafschakeling en het toevoegen van gelijkspanning aan de wisseldecoders.
En juist op die punten waar je later niet meer bij kunt, gaan ze als eerste stuk lijkt het wel. Waar het mis gaat valt gelijk op in koploper, maar zoals gezegd, bij sommige punten kom ik gewoon later niet meer goed bij (3 wissels).

Heb nu besloten om toch maar naar Servo's te gaan voor de K-rail wissels. Is even wachten totdat alle onderdelen binnen zijn; heb nu in bestelling staan:
- decoder
- servo's
- verenstaal
- servo houders
- geschakelde voeding (DC, genoeg V en A)
- schroeven om zaken vast te zetten
- handwisselstellers, dit omdat ik boren in de stelbalk nu nog iets te ver vindt gaan voor de gebruikte wissels.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: AndrevdG op 28 mei 2020, 21:55:28
Citaat
ja, ja tijdens mijn werkdag, maar dat kan met thuiswerken

Ja, ja, zoiets: https://www.youtube.com/watch?v=W31ymDKgBPw

Niet vergeten om even te kijken vanaf 4:00

Met vrandelijke greuten,

André
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 mei 2020, 22:18:05
Hoi André!

Prachtige link! Genot om naar te kijken.
En nee zo ging het bij mij niet

Dank je voor het delen.
Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 28 mei 2020, 22:53:33
Hoi Jelmer,

Ik zag (iets hoger) dat je weer goede hulp hebt met de bouwactiviteiten  (y)
En jong geleerd is oud gedaan.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 17 juni 2020, 22:04:39
#34 Servo unboxed

Het was even wachten op de diverse bestellingen en wat tijd om uit te pakken en aan te sluiten, maar vanavond toch mijn eerste servo aan de praat gekregen.

Plaatje hieronder is wellicht niet heel spannend, maar die laat toch zien dat een Servo is aangesloten op de Servo-decoder.
Ik moet me alleen nog even verder bekwamen in het efficient buigen van verenstaal, bij de eerste poging knapte die.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PWlog170620-servo-unboxed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PWlog170620-servo-unboxed.jpg)

Hiermee kan ik komende tijd wel vooruit. Zeker omdat ik weinig tijd heb voor bouwen komende tijd, gaat dat zeker wel even duren.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 17 juni 2020, 22:35:42
Hoi Jelmer,

Jammer dat je weinig tijd hebt om te bouwen.
Kleine troost, toen ik nog werkte had ik hetzelfde probleem.
Maar eens komt je pensioen  :D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 18 juni 2020, 08:44:39
Ha Wim,

En ik maar denken dat ik aan het werk ben om de mensheid te dienen...  :D

Maar ik begrijp dat dat allemaal het pre-stadium is voor pensioen..  ;)

Zonder gekheid, ik geniet ook van alle kleine momentjes die ik nu heb met de modelbaan. Ben alweer een paar avonden bezig geweest met een Kibri bouwpakket, gaat nog niet perfect, maar die kan ik denk ik binnenkort wel laten zien...

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 juni 2020, 10:42:20
# Eerste Servo test

Hoi allemaal,

Met alle onderdelen in huis, kon ik het niet laten om een snelle test te doen.
Even een klein testplankje, wissel plaatsten, servo in beugeltje en spelen maar met de instellingen.

Het leek me vooraf best ingewikkeld, maar al doende is het toch niet zo complex. Heeft natuurlijk nog meer verfijning nodig, maar dat ik makkelijk in te stellen.

Een klein kiekje van de testopstelling hierbij:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo-testje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo-testje.jpg)

Gisteren ook bezig geweest om de eerste servo aan de baan te hangen. Dat ging nog wat lastig. Module uitgenomen, op de tafel in de tuin plaatsen. Gereedschap er bij. En dan weer alles naar binnen sjesen door een spontane regenbui.
Uiteindelijk toch wat gaten kunnen boren, maar het gat bleek achteraf toen alles weer terug op zijn plek was te klein om het verenstaal vrij te laten bewegen.

Dit wissel is echt op de rand van de baan, later maar weer eens kijken hoe verder, gisteren ontbrak de tijd hiervoor.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 28 juni 2020, 10:49:30
Weer lekker bezig geweest Jelmer  ;)
En ik snap heel goed dat je met alle onderdelen in huis even wilt experimenteren.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 07 juli 2020, 08:42:48
#36 weer een klein stapje verder

Zoals het kopje aangeeft, weer een stapje verder!
Na het uitpakken van de Servo's en proefaansluiten werd het tijd om ze echt onder de baan te hangen.

Ging nog niet echt handig, maar uiteindelijk waren de gaten (sleuven) daar op de goede plek.
En toen de eerste was geinstalleerd, toen ook maar de tweede;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PWlog070720-2x-servo-ingebouwd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PWlog070720-2x-servo-ingebouwd.jpg)

En ik ben hier heel blij mee! Deze plek gaat verborgen worden in de tunnel, is wel noodzakelijk dat het betrouwbaar werkt. De eerste testen zijn erg positief, lekker veel rijden nu om te kijken hoe het zich houdt.

Rijden kan tegenwoordig ook met deze. Kwam toevallig afgelopen vrijdag op mijn verjaardag binnen. Een mooi model van de BR627 het kleine broertje van de BR628.
Dit maatje past wel op mijn zijlijn...  :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pwlog070720-br627.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pwlog070720-br627.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 07 juli 2020, 09:11:23
Nog gefeliciteerd Jelmer. En ook weer een mooie nieuwe aanwinst  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 07 juli 2020, 10:01:57
Dank je Wim,

Ja naast alle kado's gekregen van gezin en famillie, kwam er toevallig ook het een ander meer aan op mijn verjaardag:
- speelplaats op de camping
- spelende kinderen en gasten van de bierstube
- diverse rijtuigen (hecht, TEE en OBB)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pwnieuw1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pwnieuw1_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pwnieuw2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pwnieuw2.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb-fahrt-frei_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb-fahrt-frei_1.jpg)

Groeten,
Jelmer


Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 07 juli 2020, 10:07:26
Zoooooo, nog meer moois  (y) ;D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 11 augustus 2020, 18:23:21
#36 (geen) zomerupdate

Met de huidige hittegolf ontbreekt de zin om lekker verder aan de baan te bouwen.
Ik heb nog tenminste 3 servo's in te bouwen, een tweetal DR4018 in te bouwen en wat bedrading aan te leggen (met koppelingen) om later de scenery wat schakelbare verlichting te geven.

Dat alles dus niet in deze update.

Wel bezig geweest van het weekend om de verzameling maar eens wat te sorteren. Ik had in de loop van de tijd steeds meer kleinere doosjes waar wat spullen inzaten, en mijn grotere dozen met opgeslagen spullen werden steeds leger omdat ik daar dingen uit haalde, gebruikte en dan het te lastig vond om het dan weer op te ruimen.

Ik ben dus begonnen met sorteren van materieel.
Ik heb inmiddels materiaal uit diverse tijdperken en ik vond het tijd om een en ander op tijdperk of thema bij elkaar op te bergen.

Dan gaat het dus naar:
- een verzameling TP II
- een verzameling TP III (of II en III gecombineerd)
- een verzameling TP IV
- een verzameling TP V
- een verzameling TP VI
- een verzameling ICE
- een verzameling SBB

Nog niet helemaal klaar, eerste sortering gelabeled met post its.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/treinsortering.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/treinsortering.jpg)

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 11 augustus 2020, 18:29:58
Netjes en overzichtelijk zo Jelmer  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: tijgernootje op 12 augustus 2020, 17:36:17
Zou de post it dingen vastplakken met tape en is nadenken over een overzichtje maken in bv excel
Dan weet je exact wat je waar in hebt,eenmaal klaar een keer uitprinten en op de doos doen in een doorzichtig mapje,klaar  ;)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 12 augustus 2020, 17:49:26
Hoi Floris,

Dank je voor het aandragen van je goede idee!  (y)

Dat die post its niet blijven zitten weet ik uit ervaring. Dat was een eerste schifting, beetje gedaan in tijdsnood.

Mijn vrouw was namelijk al niet blij om op maandag te ontdekken dat de dozen nog steeds in de woonkamer stonden en ze niet meer om de tafel heen kon lopen. Dat was al een verbetering ten opzichte van zondag, toen de tafel volledig bedekt was met mijn verzameling.

Dus ik moet nog wat verder optimaliseren, en omdat ik dan zeker weet dat de inhoud anders wordt, had ik de post its gebruikt.

Het idee van dat excel overzicht spreekt me erg aan! Ik heb al een excel met daarin veel van mijn materieel beschreven, kleine moeite om daar een doosnummer aan toe te voegen. Ook dat mapje is een idee, dan kan je die inhoud ook makkelijker actualiseren.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: tijgernootje op 12 augustus 2020, 19:00:25
Your welcome  :angel:  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 20 augustus 2020, 22:05:47
#37 Gasthaus am bahnhof

In deze zomerperiode ben ik stapje voor stapje aan het bouwen van een gasthaus.
Gaat niet snel, soms te warm, soms te druk met werk.

Ik heb eerlijk gezegd niet veel ervaring met het goed in elkaar zetten van kits, maar bij deze probeerde ik toch wat zaken beter aan te pakken dan eerder. De kit is trouwens van Kibri.

Eerst maar het geheel in ruwbouw, het kleine hokje achter het terras ga ik niet bouwen, dat wordt te diep. Op de voorgrond trouwens een kleine modelspoorwinkel, die kun je ook maar beter naast het station hebben voor de bereikbaarheid.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1gasthaus-ruwbouw.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1gasthaus-ruwbouw.jpg)

Dan moeten er natuurlijk ook mensen in het restaurant zitten. Gepriegel, ik had ze eerst moeten plaatsen en dan de uitbouw er omheen moeten plaatsen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2gasthaus-neemt-u-plaats.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2gasthaus-neemt-u-plaats.jpg)

Dan wat verlichting nog toevoegen, gaan natuurlijk niet in het donker eten (maar ook niet laten doorschijnen, beetje dimmen)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3gasthaus-verlichting-aanbrengen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3gasthaus-verlichting-aanbrengen.jpg)

En momenteel bezig met het terras. De eerder getoonde preisers voor de bierstube hebben hun plek gevonden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4-stapje-verder-met-terras-aankleding.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4-stapje-verder-met-terras-aankleding.jpg)

Ik wil nog wat lampen toevoegen bij het terras en dan later eens kijken hoe we het straatbeeld vorm gaan geven. Mooie grote boom nog naast het terras of zo, trotoir aan de voorkant etc...

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 20 augustus 2020, 22:43:40
Het gasthaus is geslaagd Jelmer  (y)
Ga je het nog kleuren en/of verweren?
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 20 augustus 2020, 22:48:49
Hoi Wim,

Dank voor je compliment.

Voor verweren moet ik mij nog even over mijn koud water vrees heen helpen..

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 01 september 2020, 17:50:08
#38 Zwitserse panoramarijtuigen

Ik wacht nog op onderdelen om het "gasthaus" verder af te maken, dus tijd voor een tussendoortje;

Het moet ergens eind jaren '90 geweest zijn dat ik op een avond besloot mijn studentenkamer (regio Amsterdam) te verlaten en een reisje met de trein te maken.

Hoe ik er precies opgekomen ben weet ik niet meer, maar ik zette koers naar Arnhem. Daar aangekomen ben ik in de EC2 gestapt.
Deze was onderweg vanuit Chur in Zwitserland (vertrek 11.15) naar Amsterdam (aankomst 21:51).

En in deze EC was natuurlijk een panoramarijtuig;
plaatje van panoramawagen in Utrecht (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rembrandt_(trein)#/media/Bestand:Panoramarijtuig_SBB_Utrecht.jpg)

Er doorheen gelopen en hoewel het al donker was buiten, toch genoten van het uitzicht.

Sindsdien heb ik een "zwak" voor deze rijtuigen, en ik herinner me dat ik al snel bij een beurs in Houten (paar jaar later, toen ik begon met verzamelen) een panoramarijtuig heb gekocht.

In de afgelopen jaren zijn daar 2 wagens bijgekomen, in de huidige kleurstelling en met het gotthard motief (wat ook buiten de gotthard lijn wordt ingezet).

Het model is bij Marklin nog steeds hetzelfde, dus alle 3 de wagens zijn in de lengte 1:100.

En het tussendoortje is het plaatsen van enkele reizigers. Niet teveel het is rustig in de 1e klasse.
2 kiekjes, met de reizigers zichtbaar en het span van de 3 rijtuigen.

 (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG01SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG01SEP20.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3PWLOG01SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3PWLOG01SEP20.jpg)

Ben nog op zoek naar goede binnenverlichting opties. Ben bang dat zelfs met een LED strip de LED teveel direct in beeld komen. Iemand ervaring?

Dan is hierbij ook nog een kleine mijlpaal bereikt, 1000 posts van mijn hand hier op dit forum (verspreid over vele jaren). Dat er nog maar meer bouwupdates mogen volgen zeg maar...  ;)
 
Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 01 september 2020, 18:08:04
Ik zie treinen en loks van verschillende tijdperken. Hoe ga je daar mee om? Rijd je in een sessie een uitgekozen tijdperk of anderszins verschillende tijdperken tegelijkertijd? 
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 01 september 2020, 18:09:49
Hoi Jelmer,

Ervaring m.b.t. binnenverlichting heb ik niet, maar als ik het zou moeten doen zou ik voor deze wagens dit gebruiken.

https://www.youtube.com/v/ORGTy3LwRDI

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 01 september 2020, 20:20:03
Hoi Ed en Hans,

Dank jullie voor jullie reacties!

Hans,
Ja het is de bedoeling om de tijdperken te wisselen. Nadruk zal wel liggen rond tijdperk 4 en 5 met uitschieters naar ouder en nieuwer.

Ik heb nu alles min of meer gesorteerd per tijdperk in een doos.

De dozen staan op de vliering met uitzondering van de doos met de collectie op de baan.

En een aparte doos met zwitsers materieel.

Ed,

Dat is inderdaad te overwegen, losse bedrade leds, die zijn natuurlijk weer kleiner dan een strip.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 02 september 2020, 11:33:38
#39 Apm met ledstrip

Hallo allemaal,

onder het motto 'meten is weten' of 'proberen is ondervinden' gisteren even een ledstrip in het dak gezet van een van de Apm rijtuigen (de code voor de SBB panoramawagens).

Zoals ik al vermoedde, de LED's zijn (te) duidelijk zichtbaar.

Twee plaatjes ter ondersteuning. Het rode rijtuig op de achtergrond had ik eerder met dezelfde type ledstrip voorzien, en daar zijn de individuele LED's niet zichtbaar. Logisch, want dat is een heel ander soort rijtuig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG02SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG02SEP20.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG02SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG02SEP20.jpg)

Marklin die brengt dit jaar een set uit (43651 (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/43651)) met daarbij de Apm vanaf fabriek voorzien van LED binnenverlichting. Zou in september uitgeleverd moeten worden.

Misschien dat er met een maandje of zo wat meer info beschikbaar is hoe ze dat hebben gedaan, heb geen haast, blijft hobby en altijd genoeg projecten die (blijven) liggen.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: d.vanaalst op 02 september 2020, 13:05:22
Ha Jelmer,

Ik heb wel eens ergens gelezen dat mensen het dak van een rijtuig wit verven en de ledjes naar boven laten schijnen zodat het licht egaler naar binnen schijnt. Misschien is het nog de moeite waard om te testen of dat wat uitmaakt voor het zicht. Als snap ik dat je dan van bovenaf meer in de ledjes kijkt.

Enfin, een ledstrip is zoals je al vermoedde veel te zichtbaar. Ik heb mijn Apm's verkocht (er komen tzt wel nieuwe in 1:87) maar zelf ledjes solderen aan een koperdraadje en vastplakken in het dak leek mij een goede oplossing.

Succes!

Groet Dennis
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 02 september 2020, 13:26:12
Fraaie foto die doorkijk in dat rijtuig Jelmer  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 02 september 2020, 13:53:53
Hoi Jelmer. Is het mogelijk om een heel smal stripje pvc aan weerszijde tegen de led strip te lijmen? Net genoeg zodat het de directe kijk op de LED blokkeert.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 02 september 2020, 16:58:02
Hoi Dennis, Wim en Ed,

Dank jullie wel voor jullie reacties!

Wim, over kwaliteit van foto's ga ik niet met je in discussie  ;D. Over het algemeen maak jij foto's en ik kiekjes. Dat je mijn kiekje leuk vindt vind ik weer heel leuk  :D

Dennis en Ed,

Zeker opties te over. Ik denk niet dat ik met kleine stripjes aan de slag ga, dit juist vanwege het hoge doorlopen van het raam, dan zou je tegen de strip aankijken.

Ik denk eerder aan individuele leds, of misschien toch een lichtgeleider oid zoals door Marklin aangeboden.

Nogmaals, geen haast en vandaag verwacht ik de onderdelen binnen voor het andere project.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 september 2020, 21:13:11
#40 Gasthaus vervolgd

Zo allemaal,

Terug weer naar een eerder projectje. Van de week kwam eindelijk de laatste levering binnen van wat lampjes voor op en bij het terras.

Ook nog wat extra figuren in voorraad en nog iets voor een toekomstig project (maar daarover later meer).

Eerst het gasthaus.
Zoals geschreven, nog een paar lampjes er bij. 2 staande lampen op het terras, en een wandlamp.
De plaatjes laten zien dat het terras zo iets meer sfeer krijgt. Nog een beetje spelen met de weerstanden, en iets met lampjes goed in een kiekje te zetten is ook een uitdaging. Beetje spelen met wel of geen flits.

Kijkt u zelf:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG03SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG03SEP20.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG03SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG03SEP20.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3PWLOG03SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3PWLOG03SEP20.jpg)

Dan nog iets anders. Met de aankondiging door Chris op dit forum dat MTE de Slps gaat uitbrengen dacht ik dat dat wel een leuk thema zou zijn voor mijn nog aan te leggen straatspoor in Ronald Koerts TM Stelcon plaat.

Ik ben alvast op zoek gegaan naar wat Herpa "donormodellen" vrachtwagen, in afwachting van verdere aanwijzingen van Chris hoe een bijpassende vrachtwagen te maken.

In ieder geval is het onderstaande model al een redelijke optie. Redelijke neutrale kleur en cabineopschrift. Nu is Weilheim (in Oberbayern) erg dicht in de buurt van mijn thema, dus deze vrachtwagen past erg goed op mijn baan
Nu moet ik echter bekennen dat deze firma in een andere Weilheim (Teck) actief is, maar dat zie je toch niet aan de vrachtwagen af.

Hier even geparkeerd een volgend project afwachtend.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4PWLOG03SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4PWLOG03SEP20.jpg)

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 september 2020, 21:36:35
Goed bezig Jelmer  (y)
En mooi die verlichting op het terras.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 11 september 2020, 10:32:59
#41 auto aanwinsten TP VI

Gisteren een levering gekregen van wat auto's. Deels een bestelling uit 2018!

Deze gaan op de baan, als ik met mijn tijdperk VI materieel ga rijden.
Ook recent nog wat straatverlichting er bij gekregen.

zometeen wat verder klussen (dagje vrij), hopelijk krijg ik wat voortgang in nog wat servo's monteren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG11SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG11SEP20.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 11 september 2020, 10:52:21
Fraai wagenpark Jelmer!
En veel plezier met het bouwen op je vrije dag  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 11 september 2020, 11:06:10
Dank je Wim!

Hopelijk lukt er nog wat vandaag.
Had toch spoed dingetje werk tussendoor, boodschappen, logeerhond uitlaten en kinderen halve dag vrij ook in de planning vandaag.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 15 september 2020, 20:26:48
#42 na het "klusweekend" update

Hallo allemaal,

zoals afgelopen vrijdag aangekondigd, had ik dit weekend even wat tijd om aan de baan te werken.
Vrijdag diverse wissels kunnen activeren. Dit brengt alweer een hoop rijplezier.

Ook in het vervolg van het "klusweekend" 2 extra uitrijseinen weten te plaatsen en configureren.
Ook verder gegaan met wat plaatsen van muurtjes. Deze muurtjes vormen de overgang tussen het station en het daarboven gelegen stadje. De muren staan nu vast, met het stadje op afneembare panelen.

Twee snelle plaatjes, voornamelijk de seinen in beeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG15SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG15SEP20.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG15SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2PWLOG15SEP20.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 15 september 2020, 20:43:41
Mooi gezicht die seinen Jelmer  (y)
Een paar maanden geleden had ik er nog nul. Maar dat is nu anders  ;)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 15 september 2020, 21:23:19
Ja Wim, die seinen brengen zeker wat extra sfeer.

Ik had zelfs eerst vormseinen ingebouwd, maar het 3 standen sein haperde al zo'n beetje nieuw uit doos.
Dat vond ik op lange termijn te kwetsbaar op de modules.
Dus vandaar nu over naar lichtsein.

Ik overweeg wel ergens nog een voorsein dummy te plaatsen.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 24 september 2020, 17:25:11
#42.6 oftewel 43 maar liever BR426

Hoi allemaal,

het zal ongeveer rond de tijd zijn geweest dat mijn interesse in (model)spoor werd herontdekt en ik specifiek gecharmeerd raakte van de regio Oberbayern en het spoorknooppuntje Murnau in het bijzonder.

In die tijd waren de treinstellen DB regio BR 425 en 426 nieuw op de rails en sindsdien wilde ik eigenlijk wel een BR426 op mijn baan voor de inzet op de zijlijn.

Zie bijgaand plaatje van Wikipedia (bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bahnhof_Oberammergau.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bahnhof_Oberammergau.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bahnhof_Oberammergau.jpg)


Brawa bracht het model uit, maar op een of andere manier had ik er nooit genoeg voor gespaard om er 1 aan te schaffen.
Na een mislukte DC met zinkpest poging, werd er laatst op Ebay 1 aangeboden die er wel erg goed uit zag op 1 ding na, hij reed niet...
Volgens de beschrijving zou het om een analoog wisselstroommodel. Verkoper nog gevraagd naar het artikelnummer, dat bleek echter om een "normaal digitaal" exemplaar te gaan.

Op de gok geboden en goedkoop het model in handen gekregen.

En wat een feest thuis!
Er zat een dummy decoder op de printplaat. En volgens mij ook verkeerd om geplaatst op de 21 polige stekker. Een ESU lokpilot er in en het model reed gelijk als een zonnetje!

Ikke erg blij  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG24SEP20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1PWLOG24SEP20.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: basjuh1981 op 24 september 2020, 19:16:02
Mooie aanwinst Jelmer (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 25 september 2020, 13:41:03
Ja dat is even mooi geluk hebben Jelmer! Gefeliciteerd met de mooie aanwinst.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: d.vanaalst op 25 september 2020, 13:54:51
Ha Jelmer,

Leuk om op deze manier een gelukje binnen te halen. Gaaf treinstel, dat hoort echt wel bij de DB rondom de milleniumwissel. Gaat dus mooi passen in de collectie!

Groet, Dennis
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 september 2020, 12:14:49
Bedankt Bas, Wim en Dennis voor jullie reacties! Ja, gaat zeker passen in de collectie

#44 bij de verzamelaar is de collectie nooit compleet?

Naast het hierboven gepresenteerde model BR426 zijn er nog wat andere zaken recent toegevoegd.

Als eerste een model BR110 tijdperk V.
Met weer een gelukje deze goedkoop kunnen krijgen. Inzet, regionale treinen en zelfs IC diensten op het traject Munchen-Garmisch-Partenkirchen, daarmee goed passend in mijn voorbeeld regio.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-4.jpg)

Dan ook nog een BR120. Deze keer in verkeersrode kleurstelling, ook ingezet in IC verkeer op de eerder genoemde lijn. Ook hier gelukje mee in de aanschaf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-2.jpg)

Gaan we even wat tijdperken terug, naar tijdperk III/IV. 2 paartjes 3 assige umbauwagen. Deze ziijn bedoeld voor een wendezug in combinatie met Silberling of Mitteleinstiegwagen. Wendezug met E 44, V100, V218 etc...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-3.jpg)

En dan als toetje, een jeugddroom, zonder concreet voorbeeld (want nooit (af)gebouwd).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200928-PW-nw-1.jpg)

Jeugddroom was aangewakkerd na het zien van de zondagse reportage van dit model bij Wim Vink:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BS-11.712.jpg) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=74394.msg3222136815#msg3222136815)

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: basjuh1981 op 28 september 2020, 20:26:18
Dat zijn weer mooie aanwinsten  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 september 2020, 20:33:47
Dank je Bas!

Ondertussen ook met regelmaat bezig met wat aankleding. Vordert gestaag zullen we maar zeggen.

Daar over hopelijk binnenkort meer.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 29 september 2020, 14:37:26
Meer dan mooie aanwinst Jelmer  (y)
Geniet ervan!
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 29 september 2020, 15:14:50
Die 110 en 120 zijn ook in het rood bijzonder fraai.  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 08 oktober 2020, 16:59:21
#45 “Basteln am gleissperrsignal”

In de afgelopen dagen heb ik tussendoor kunnen werken aan een klein projectje om een aanpassing te doen aan de “sperrsignelen” in mijn station.
Sperrsignalen worden in het station gebruikt om rijwegen veilig te stellen en de toestemming voor het rangeren vrij te geven (in kort dan).
In mijn station is er aan het einde van 1 van de perronsporen een wissel. Deze maakt het mogelijk om een lokomotief te laten omlopen. Ook is er de goederenloods. Op deze plek zijn er 4 sperrsignalen om de diverse rijwegen te beveiligen.
Een plaatje van boven met het sporenplan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW1.jpg)

Sperrsignalen staan in de regel rechts van het spoor. In de richting station uit, is dit geen probleem, zie hier:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW2.jpg)

Station in is dat wel een probleem, want het perron is rechts van het spoor, daar moest dus iets bedacht worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW2.jpg)

Met behulp van een Viessman sperrsignal en een stuk hol messing profiel (3x3 mm) ben ik begonnen met een “signalausleger”. Lengte bepaald zo dat de uitlegger boven de hoofden van de reizigers hangt. Dan het profiel op lengte gemaakt, schuin doorgezaagd om de uitligger te maken en alles zwart geschilderd. En daar staat die dan;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201008PW4.jpg)

Er komt nog verdere aankleding van het perron zoals overkapping en verlenging, maar voor nu is projectje weer gedaan.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 08 oktober 2020, 17:26:41
Lekker bezig Jelmer.
Ben benieuwd hoe het er staat allemaal uit gaat zien.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 08 oktober 2020, 18:28:54
Nou lekker bezig...

Wilde nog veel meer doen deze week, maar ja, de werkplicht riep weer eens heel hard deze week....

Ik ben ook benieuwd hoe het allemaal straks uitpakt, al gaande heb ik er wel lol in in dit soort projectjes. Daar gaat het tenslotte om, lol in de hobby en dan kijken hoe het allemaal bij elkaar komt.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: basjuh1981 op 08 oktober 2020, 19:55:23
Ik vind het er goed uit zien (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 21 oktober 2020, 16:05:31
#46 Licht en groen

Hoi allemaal,

Na mijn verlichtingswerk van het restaurant, wilde ik mijn stationsgebouw ook voorzien van wat verlichting. Dit model is al meerdere jaren geleden gebouwd door mij, destijds totaal geen rekening gehouden met verlichting. Gelukkig kon ik er nog enigzins bij.

Bij de ingang naar het station wilde ik een wandlamp. Niet zo'n ding wat bij het restaurant is gebruikt, maar iets wat beter past bij een na-oorlogs stationsgebouw. Ik kwam bij Busch een setje neon-lampen tegen en die leken mij wel wat.

Ook de overkapping is voorzien van wat licht, zodat de reizigers zometeen een verlichte route gaan hebben naar hun trein.

pff alleen die neon-lichten zijn na inbouw nog steeds wat fel, moet ik nog even wat verder dimmen. Maar toch hier al het eerste resultaat;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201020PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201020PW1.jpg)

Dan verder met groen, ik wilde de muren wat opfleuren met wat groen (ik geef toe, ik kijk soms met jaloerse blik naar de baan van Wim Vink met muren in het groen..  ;)). Gelezen dat Wim hiervoor Noch vlokken gebruikt, dus die ook maar in huis gehaald (tegelijk met die Busch lantaarns).

Lijmen was nog wel een dingetje; hoe krijg je die vlokken op een verticale wand gelijmd? Gelukkig kan ik de modules op de kant zetten, dat maakte het al makkelijker. Met houtlijm ging het lijmen eerlijk gezegd niet zo goed. Ik kreeg een hele vlok met lijm massa, iets te massief eigenlijk. Met spuitlijm ging het beter, eerst goed spuiten, en dan vlokken op aanbrengen. Misschien nog eens wat extra lagen aanbrengen, heb het idee dat het bij Wim net wat drie-dimensionaler is (of gebruikt Wim dikkere vlokken?).

Maar ook hier weer een plaatje (is dus nog niet af!):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201020PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201020PW2.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 21 oktober 2020, 16:57:22
Weer een mooie update Jelmer.
En wat kunnen een paar lampjes gelijk een hoop sfeer geven  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 21 oktober 2020, 17:19:46
Ja Wim, als ik ooit alles een beetje aan elkaar heb geknoopt met de draadjes, onstaat er wel een aardig lichteffect.

Zag vandaag trouwens ook even Huib zijn prutsvlog over verlichting; https://www.youtube.com/watch?v=X_CSOx2rhYU
Dat gaat net wat te ver, maar wil wel enkele groepen aanmaken qua verlichting.

Ben ook benieuwd Wim naar jouw groen op de muren, want die van jou zijn toch echt wat dikker lijkt me, welke heb je ervoor gebruikt? Of heb je echt veel lagen gebruikt?

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 06 november 2020, 16:07:08
#47 Lichtgroepen

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het voorzichtig aanleggen van wat lichtgroepen.
Ik had al Digikeijs DR4018 modules voor de seinen; daar kunnen ook (groepen) verlichting op aangesloten worden.

Dus:
DR4018 onder de baan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW3.jpg)

Met behulp van de fantastische Excel file van Paul Roman alle CV instellingen berekend:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW1.jpg)

Alles in de ECOS zetten en de groepen definieren;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW2.jpg)

En zie daar, er was licht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201106PW4.jpg)

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 06 november 2020, 18:55:32
Mooie verlichting Jelmer  (y)
Lampjes geven altijd erg veel sfeer op de baan!
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: basjuh1981 op 07 november 2020, 17:55:17
Gelukkig is het bijna kerst, Wim ;)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 november 2020, 21:45:59
#48 eerste sculptamold

Hallo allemaal,
Nu de kerst dichterbij komt en de heren hierboven al het "licht" zien  ;) ben ik veel druk met andere zaken.
Wim en Bas, leuke reacties, hier komt dus nog een vervolg op, iets met kerst of lichtjes, of beiden.

Maar zoals gezegd, ik ben aardig druk bezig met andere zaken, maar toch even een kleine update;

Van een aantal muurdelen en restanten heb ik een helling/oprit aangelegd. De dorstige mensen moeten tenslotte wel de brouwerij met gepland proeflokaal wel kunnen bereiken;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201119pw1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201119pw1.jpg)

Deze helling moest natuurlijk nog afgewerkt worden. Ik had al een tijdje een zak sculptamold in huis en met behulp daarvan heb ik de diverse onderdelen kunnen vastzetten en verder in ruwbouw afwerken. Wegdek is ook al geplaatst. Deze muren schreeuwen nog om wat extra groen/onkruid, maar dat komt later, dat moet eerst groeien (in de winkel).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201119pw2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201119pw2.jpg)

Op een andere plek ook nog wat sculptamold verwerkt, hier komt een kleine helling/overgan naar hoger gelegen gebied en een verhoogd terras.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201119pw3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201119pw3.jpg)

Nu maar eerst dochter helpen komende tijd met de surprise voor op school. Ze was al begonnen om mijn verfjes te gebruiken die ik had aangeschaft, dus daar maar nog wat meer van aangeschaft...  ;)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 14 december 2020, 22:10:52
#49 verf en lampjes

Zo dat was de Sinterklaas tijd en wat andere belangrijke zaken te regelen thuis.
Ook is het werk erg druk, maar toch hierbij een update.

Als eerste maar de Sinterklaas; de Sint had vernomen dat de MTE slps wagens nog niet waren uitgekomen. Daarom een alternatief gezocht en werd er door de Sint voor Jelmer het volgende aangekocht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW4.jpg)

Overweglichten en wat hekjes voor om de tuintjes.

Dan was mijn oudste zoon jarig op 5 december en hij kreeg een locomotief kado;
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW1.jpg)

Een echt "speelmodel" van Marklin, met blauwknipperlicht. Het geluid zal ik jullie onthouden, deze sirene valt niet te missen  ;D

Sinds de vorige update is er in een langzaam tempo verder gewerkt aan het scenery stuk linksachter. Hier moet uiteindelijk een camping komen, verder loopt de hoofdtoegangsweg naar het stadje hier langs.

Eerst maar eens alles flink onder de sculptamold smeren:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW9.jpg)

Na drogen het geheel alvast op kleur brengen zodat het wit later niet doorschijnt onder de grasmat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW13.jpg)

Lantaarnpalen zijn al aangebracht, mijn dochter vond het leuk om te helpen bedraden. De totale hoogte van dit stuk is 12 cm boven de moduleonderbouw. De hoogte is getest met E-loks en alles gaat er prima onderdoor.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW3.jpg)

En ter afsluiting een plaatje van de totale hoek bij donker. Work in progress zeggen we maar, nog veel te doen. Komende tijd eens kijken of ik samen met mijn dochter kan begrassen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201214PW2.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 15 december 2020, 14:19:38
Nou Jelmer, ik zie dat je hulp hebt van een handige dochter!!
ERG leuk om te zien dat er bij jou al een volgende generatie wordt/is besmet met het treinenvirus  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 15 december 2020, 16:55:43
Hoi Wim,

Ja ze vinden het alledrie op hun eigen manier wel leuk.
Mijn dochter van 10 vind het het leukste om een beetje te knutselen en aan de scenery te werken. Ze staat te popelen om met mij binnenkort te gaan begrassen. Ze heeft ook al wat huisjes in elkaar gezet en is nu zelfs bezig met een klein (kerst) diorama (dat hoop ik voor de kerst te laten zien hier).

Mijn zoon van 8 heeft de grootste lol in het laten rijden van treinen op mijn pendelbaantje. Heel precies en voorzichtig bedient hij de rijregelaar op de Ecos en aangezien de hele baan grafisch is ingevoerd in de Ecos weet hij ook alle wissels te bedienen en kan zo precies de trein zijn weg laten vinden.

Mijn zoon van 4 kijkt graag naar rijdende treinen, en neemt nu af en toe zelf ook even de controle over de rijregelaar. Dan pakt hij een modelauto/modelbus/modelvrachtauto van mijn baan en gaat er mee spelen op zijn kamer...

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 22 december 2020, 17:19:03
#50 een kerst tussendoortje

Afgelopen weekend ben ik samen met mijn dochter bezig geweest met een tweetal kleine diorama's voor in de vensterbank,
Ter plaatse is namelijk de oproep gedaan om een soort van kerststalletje in de vensterbank neer te zetten, net zoals eerder dit jaar vele knuffelberen achter het raam werden gezet bij een eerdere lockdown.

Zo valt er toch bij de gezonde wandelingen genoeg te ontdekken.

Een tweetal dozen (pakketjes bezorgd) werden zo voorzien van een klein thema.
Een doos is door ons samen bewerkt, het idee hier is een traditionele boerderij thans B&B waar geen plaats meer was voor een modernere Jozef en Maria. In plaats daarvan is hier de oude kolenschuur, van de reeds lang verloren gegane zijlijn, tegenover de boerderij uitverkoren als de perfecte plaats voor de kribbe. Schuifdeur dicht en toch een beetje tochtvrij.

Een basis kleur had ik de doos gegeven, verder heeft mijn dochter de huisjes een plek gegeven, de weg aangelegd en met een handstrooibusje het gras gemaakt. Wat lichtjes er bij en niet te vergeten wat figuren te plaatsen. Mijn dochter vond het nodig om een nieuwsgierig schaap ahcter 1 van de wijzen te laten plaatsnemen.
Zo kwam dit diorama tot stand:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW1.jpg)

Kijken we nog wat dichterbij, zien we waarempel een kindje in de kribbe:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW3.jpg)

De tweede doos is compleet door mijn dochter zelf gemaakt, zonder verdere hulp. Hier was ze zelf vergeten te zorgen voor een basiskleur, maar verder is alle aankleding door haar zelf gedaan. Ook alle draden zijn door haar zelf aangesloten. Zelf vind ik het een heel leuk tafereeltje, een herder op weg met zijn schapen langs het kleine huisje. Wie weet is deze herder wel op zoek naar de schapen die een beetje bij de kolenschuur staan te lummelen...  :D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW2.jpg)

En zo staat het spulletje dan in de vensterbank van buiten af gezien:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW4b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201222PW4b.jpg)

Toch leuk om zo samen bezig te zijn. Alle lichtpunten zijn individueel aangesloten via 8 apart te schakelen (Arduino) relais. Kleine afstandsbediening er er bij en de kinderen spelen lekker met het aan het uitzetten van de lichten.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen toe.

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: tijgernootje op 22 december 2020, 17:38:03
Het enigste wat ik zonde vind,is die moderne lichtmast.
Een ouderwets exemplaar,een gas model met geliger licht b.v. had m helemaal afgemaakt.
Desondanks m'n petje af voor de projecten  (y)

En natuurlijk hele fijne dagen voor jullie.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 22 december 2020, 17:46:30
Inderdaad beetje moderne lantaarnpaal.

Die gaan na de kerst weer in de voorraad om te gebruiken op de "echte" baan.  :D

Gelukkig kan de lantaarnpaal ook uit, dan staat het al wat "stemmiger".

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 22 december 2020, 20:06:58
Weer leuk bezig geweest Jelmer  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 06 januari 2021, 17:49:04
#51 Groen gras op de camping

Zoals in update #49 al gemeld had ik op de planning staan om samen met mijn dochter te gaan begrassen.

Eerst nog even een plaatje van het station. Hier zijn de rangeerseinen meer defintief geplaatste. Het rangeersein aan de perronuithouder is aangesloten, er is een hoog rangeersein geplaatst op het spoor links daarvan en het station heeft de verlichting aangesloten gekregen.
Makkelijk als de module in 1x daarvoor op de kant gaat, kan alles tegelijk aangesloten worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210106PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210106PW1.jpg)

Dan door naar het begrassen. Hier heeft mijn dochter (en ook mijn jongste zoon) mij geholpen met het begrassen. Hier is mijn dochter bezig met het uitsmeren van lijm waarna zij hele stukken gras heeft aangebracht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210106PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210106PW2.jpg)

En dan krijgen we een totaalplaatje als dit, een camping met wat gras, niet ontevreden voor een eerste keer, volgende begrassing van een wilde berm misschien nog wat langere vezels toepassen. Voor een platgetreden camping vind ik dit prima.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210106PW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210106PW3.jpg)

kerstvakantie is hiermee voorbij... iedereen hopelijk goede start van 2021!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 06 januari 2021, 18:38:02
Telkens erg leuk om te lezen dat de kits lekker meehelpen met de baanbouw  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 12 januari 2021, 21:29:04
#52 straatspoor!

Afgelopen weekend weer wat tijd kunnen vinden voor de hobby.
Nu was het dan zo ver, na alle passen en meten en andere voorbereidingen kon ik bezig met de aanleg van straatspoor!
Voor een drie-rail rijder is dat een uitdaging, en ik moet bekennen dat ik al vele jaren diverse opties voorbij heb zien komen op de diverse fora.

Nu vind ik mijzelf nog altijd niet de meest handige, dus was het er niet eerder van gekomen om iets te maken.
Totdat ik de stelcon platen van Ronald Koerts zag op dit forum en later ook in het echt bij de modelbaan van Wim Vink.

Ronald heb toen benaderd en hij heeft voor mij speciale stelconplaat stukken gemaakt met een extra gat voor een te plaatsten puntcontact.
Deze contacten heb ik gemaakt met zwarte piko railspijkers die onder de stelconplaten door een koperstrip zijn heengetimmerd.
Aansluitdraden weer aan de rails en de koperstrip gesoldeerd en daarmee is de constructie gereed.

Een eerste test was al geslaagd ergens in het najaar van 2019, nu is er dan toch de eerste sectie volledig geintegreerd en verlijmd.
Mijn jongste zoon demonstreert even dat het echt werkt, de kof krijgt zijn voeding op het straatspoor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210112PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210112PW1.jpg)

Ronald, nog zeer bedankt voor deze service!

Verder bezig met het maken van een klein overwegje, eerste lichten aangesloten (knipperen om de beurt, dus links aan is rechts uit). Alles gestuurd via de DR4018.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210112PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210112PW2.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Ronald Koerts op 12 januari 2021, 22:02:14
Ha Jelmer!

Dat ziet er goed uit  (y) Ook een leuk lokje om mee te testen  ;D  (y)  (y) Graag gedaan! Geniet ervan!

Groet Ronald.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 12 januari 2021, 22:10:46
Ja die Kof is een fijn testobject.

Grappig om te zien dat Ronald ze nu toevallig net een “overhaul” geeft.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frycio82 op 13 januari 2021, 07:50:33
Hallo Jelmer,

Mooie update :) Die stelcon platen zijn inderdaad erg mooi :) En de oplossing perfect  (y) (y) Veel plezier met je verere bouw !
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: GORILLUS op 25 januari 2021, 17:05:46
Ja die Kof is een fijn testobject.


Van welk merk is dat kofje en heeft deze goede rijeigenschappen.
Ik heb er eentje van Trix, maar daar is een tandwieltje in het locje gebroken wat niet makkelijk te verkrijgen is...
En deze stopte nog wel eens op wissels.

Ik vind die stelcon platen erg mooi die je op je baan gemaakt hebt (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 25 januari 2021, 17:44:12
Hoi Richard,

Dit is een Marklin Kof II, art no: 36800

Hij rijdt, heden te dage is er wel wat aan op te merken:
- gele leds
- gevoelig voor slecht contact met de rails/puko's.

Mijn vader heeft een Trix versie, daar is de gevoeligheid voor stroomonderbrekingen ook aanwezig. En inderdaad veel op wissels.
Als je er met een vaart overheen gaat dan lukt het meestal wel (maar dit lokje is juist leuk bij langzaam rijden)

Mijn 3-rail Kof is denk ik net wat minder gevoelig voor stroomonderbrekingen, zal door de extra contacten komen dmv de sleper.

kortom, inderdaad een leuk ding om mee te testen, als deze het doet over de stelcon's dan gaat het andere vast ook wel (of beter).

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 29 januari 2021, 11:39:08
#53 Spelende kinderen

Deze keer een kleine update. Ik vond het hoekje van de camping nog wat donker zo achter de straatlantaarns. Omdat ik nog een lichtgroep aansluting over had, heb ik twee parklantaarns genomen en deze op de camping een plekje gegeven.

Ook zijn er kinderen die de speeltoestellen hebben ontdekt, maakt het al ietsje meer levendig.
Komen vast later nog wat meer details bij, eerst maar de focus op de andere stukken om die wat netter te krijgen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210129PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210129PW1.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 29 januari 2021, 15:25:02
Leuk hoekje geworden Jelmer. Vooral met zo'n parklantaarn erbij  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frycio82 op 29 januari 2021, 20:21:52
Hoi Jelmer,

Ziet er inderdaad goed uit !  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 februari 2021, 10:50:07
#54 eerste proefje bovenleiding

Afgelopen weekend alweer had ik tijd om een eerste poging te doen voor het aanleggen van bovenleiding.

Leuk precisie werkje; uitmeten, plaats maken voor de masten, plaatsen van de masten, draden op maat maken en uiteindelijk ophangen.
En voegt naar mijn mening wel wat toe, zeker omdat groot deel van mijn materieel uit e-lokken of electrische treinstellen bestaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210204PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210204PW1.jpg)

Daarna nog even een proefpassing gedaan van het perrondak (staat dus nog los) of dit goed samengaat zoals bedacht met de bovenleiding. Ja, komt uit zoals bedacht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210204PW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210204PW3.jpg)

En doorkijkje vanaf de andere kant (tussen station en goederenloods);
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210204PW4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210204PW4.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 04 februari 2021, 11:57:48
Proef geslaagd Jelmer!
Geeft duidelijk meer sfeer op de baan  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 26 februari 2021, 17:39:46
Jelmer ,

Ik heb je draadje eens doorgelopen op zoek naar inspiratie.
Die stelconplaten zijn een vinding. Leuk.
Ook de scharnieren oplossing tussen de modules lijkt me wel wat om te proberen.

Je keuze voor de Pfarrerwinkel is me wel duidelijk toen in de bijbel naast de baan zal liggen.
Ik ga je vorderingen proberen te volgen.

Groet Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 26 februari 2021, 21:03:29
Hoi Eric,

Leuk! Dan volgen we elkaar.  ;D

Ja, bijbels genoeg hier in huis. Maar ja de duitse benaming/streek "Pfaffenwinkel" of "Papenhoek" (https://www.beieren.nu/belevenissen/stad-land-cultuur/unesco-werelderfenis-beieren/wieskirche-in-de-pfaffenwinkel/) slaat met name op de aanwezigheid van Rooms-Katholieke kerken en kloosters in die regio (zuidwestelijk deel van Oberbayern).

Hier ter huize is er sprake van protestantisme, dus vandaar het kerkelijk wat bredere "Pfarrer" (https://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/DE/NL/Pfarrer) aangehouden.

En de baan is ook nog in een hoek (duits: winkel) in de werkkamer opgesteld.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 26 februari 2021, 21:05:36
Ja hier is over nagedacht  ;D (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 26 februari 2021, 21:16:10
#55 Ladestraße krijgt vorm

En ook weer tijd voor een update!
Afgelopen week ben ik verder bezig geweest met het verder voltooien van de losweg.
De stelcon platen van Ronald Koerts zijn hier eerder getoond, nu was het tijd om de meest linkse module (vanaf de bediening) af te werken met deze mooie platen.
Het geheel krijgt zo meer "smoel", en nog genoeg dingen om de komende tijd verder vorm te geven hier met wat onkruid, wat hekjes en wat spulltjes die overgeladen moeten worden.

Even snel een overzichtje. De foto laat trouwens genadeloos de moduleovergang zien, maar ja in het echt liggen die betonplaten ook niet helemaal recht toch?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210226PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210226PW1.jpg)

En met zo'n losweg kun je leuk wat dingetjes verladen. Hier bijvoorbeeld wat "haus zu haus" containers. Met bier natuurlijk want de brouwerij om de hoek. Auto model Brekina en wagen van Brawa.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210226PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210226PW2.jpg)

Ook een transformator laat zich goed overzetten in een dergelijke omgeving. Dit Lililput model was een aardigheidje voor 29 Euro. Het verbaasde mij eigenlijk in positieve zin dat dit model langs alle opstakels (zoals de seinen) langs het spoor geraakt. Heb ik toch ergens de juiste aanpak gehad door alles te testen met een rijtuig exact op 1:87 (en dus 30,3 cm lang, wat het materieel van Marklin niet is).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210226PW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210226PW3.jpg)

Tot zover weer deze update.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: basjuh1981 op 27 februari 2021, 20:26:08
Dat ziet er leuk uit Jelmer (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 28 februari 2021, 09:29:55
Elke keer weer mooi die enorme transformator  (y) (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 februari 2021, 09:52:24
Bas en Wim,

Ja erg blij mee!

Vandaag ergens proberen een kortsluiting weg te werken in het nieuwe straatspoor. Onder de stelconplaten zit een koperplaat voor de electrische middengeleider, deze lijkt ergens sluiting te maken met een railstaaf voor de bezetmelding. Het draadje lijkt wat klem te zitten, even het gaatje verruimen vanaf de onderkant.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 28 februari 2021, 13:42:47
Jelmer,

Succes met opsporen.
Ik heb ook zo'n puzzeltje . Een digitaal aangestuurde wissel reageert rechts wel maar links niet. Ook speurwerk.

Trouwens ho hoog/lang en lengte tussen de assen is die transformator transportwagen eigenlijk?
Mooi ding.

Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 28 februari 2021, 22:03:54
Opsporing geslaagd!

Er zat inderdaad een draadje klem waardoor deze kortsluiting maakte tussen de middengeleider en de baan massa.
Was met een simpel uitgeboord gaatje opgelost.

Dan nu over de Tragschnabelwagen:
Totale lengte is: 38,5 cm over de buffers
Lengte tussen meest naar binnen staande assen: ca 13 cm
Lengte tussen de draaipunten van de draagarmen: ca 23 cm.

Hoogte niet gemeten, maar het model past in het normale profiel van vrije ruimte bij rechtuit, ook in de hoogte.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210228PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210228PW1.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 01 maart 2021, 06:51:10
Een soort van opsporing verzocht  ;)
En het is mooi opgelost  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 01 maart 2021, 10:45:24
Hmm, Jelmer , ik denk dat bij mijn bochtige baan met veel krappe doorgangen weleens lastig zou kunnen worden op de hoogte.
De breedte lijkt zo wel te hgaan. Lijkt om mijn Krupp kraanwagenset. De hoogte is vaak het probleem. Als je een keer de hoogte boven de rail kan meten dan houd ik me aanbevolen. Een dergelijke wagon zou ook bij mij niet misstaan.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 01 maart 2021, 12:12:39
Hoi Eric,

Speciaal voor jou even gemeten:
Tragschnabelwagen: 59 mm boven de stelconplaat (rails liggen hierinverzonken, ik denk dat de kop ca 2 mm boven de stelcon uitkomt).
Br 218 inclusief schoorsteen ter vergelijk: 54 mm.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210301PW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210301PW1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210301PW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210301PW2.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 01 maart 2021, 12:57:23
Top
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 01 maart 2021, 13:39:00
Meten is weten  ;D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: ex-DR V100 op 02 maart 2021, 15:15:32
Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten  ;D

Leuke wagon, stuk beter dan de Kibri.

Marc
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Johnnytrein op 02 maart 2021, 16:11:07
Met passen en meten wordt de meeste tijd verscheten maar wie het niet doet werkt niet goed. Zo heb ik het steeds gehoord
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 maart 2021, 12:34:14
#56 en het kabbelt door

Na het vormgeven van de losweg is het wat rustiger met het bouwen aan de baan (maar juist weer drukker ergens anders).

De afgelopen tijd beetje bezig geweest met bovenleiding, perron en lampjes op het perron, maar ik kom lampjes en bovenleiding tekort, dus dat moet eerst hier arriveren:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW1-60548b2857421.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW1-60548b2857421.jpg)

Verder vooral wat genoten van wat rijden.
Houtwagentjes rangeren op de losweg:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW2-60548b557585b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW2-60548b557585b.jpg)

F-zug er bij gepakt (nav Andre zijn aanwinst in LA)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW3-60548b598d746.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW3-60548b598d746.jpg)

Beetje spelen met rook/stoom:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW4-60548b5c49a77.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW4-60548b5c49a77.jpg)

En dan is het bijna weekend, tijd voor een biertje:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW5-60548b5ec7318.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210319PW5-60548b5ec7318.jpg)

Groeten,
Jelmer

P.S. nieuwe layout foto upload, is even wennen, maar wel een verbetering  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 19 maart 2021, 15:39:03
Jelmer,

Leuke en mooie plaatjes.
Ik heb gelijk een vraag.
Ik zie Augenhagen perronranden met daarop een stenen patroon.
Waar heb je dat weten te beachtigen ?

Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 maart 2021, 15:52:43
Ik heb twee “vaste” leveranciers. Dat zijn modeltreinexpress en ebay.de.

Die laatste gebruik ik voor van alles en nog wat en laat dan met huifkar verzendservice naar Nederland komen.

Deze perronranden zou ik heel goed bij MTE hebben kunnen kopen, maar soms gebruik ik ook wel Conrad.

Perronranden heb ik al jaren in huis trouwens.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 maart 2021, 15:53:27
Zijn trouwens losse randen en losse platen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 19 maart 2021, 16:28:46
Hoi Jelmer,

Mooie foto's inderdaad. Sommige dingen die ik zie komen me bekend voor. Ik kan zien dat je op dit forum veel inspiratie hebt opgedaan.  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 19 maart 2021, 16:50:49
Hoi Ed,

En dat is ook mijn plezier in het forum!

Inspiratie opdoen en waar mogelijk delen.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 24 maart 2021, 22:13:37
#57 De slpsII is aangekomen in pfarrerwinkel

In pfarrerwinkel heeft men goed gekeken hoe afvalstromen geregeld zijn of waren in andere streken.
Doordat zowel de buurlanden Zwitserland als Nederland bekend zijn met het ACTS systeem, is besloten een proef te doen met VAM/Essent treinen.

Voor deze gelegenheid is een NS serie 6400 overgebracht naar Pfarrerwinkel met een kort sleepje slpsII wagens...

Tot zover het sprookje... is er dan helemaal niets waar in dit verhaal? Nou het dichtste bij komt nog dat er NS dubbeldekkers een tijdje zijn ingezet op de S-bahn in Munchen (de grote metropool waar dagelijks de forensen uit de Pfaffenwinkel naar toe gaan).

We gaan dus de wagens even voorstellen:

nette doos:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW01-605ba7f2b84ea.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW01-605ba7f2b84ea.jpg)

goed beschermde inhoud:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW02-605ba7f2aaec0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW02-605ba7f2aaec0.jpg)

Een wagon uitgenomen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW03-605ba7f4ca0c2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW03-605ba7f4ca0c2.jpg)

En de eerste container op de wagon:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW04-605ba7f4b87a4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW04-605ba7f4b87a4.jpg)

Even een vrachtwagen er naast voor het beeld:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW05-605ba8af9167a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW05-605ba8af9167a.jpg)

Wat kleur variatie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW06-605ba8bb31283.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW06-605ba8bb31283.jpg)

En een overzicht van de 3 setjes:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW07-605ba8c6d7ffa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW07-605ba8c6d7ffa.jpg)

Dan vindt de aflevering plaats met Duitse Herder 6503 als tractie (niet zeggen dat die niet in Duitsland kwam, er zit een ski onder dus deze komt uit Goppingen  ;D):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW08-605baa9ee8127.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW08-605baa9ee8127.jpg)

Vrachtwagens voor verder transport staan klaar op de "ladestrasse":
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW09-605baaa7c52b4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW09-605baaa7c52b4.jpg)

Makkelijk overladen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW10-605baab350477.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW10-605baab350477.jpg)

En de overslag is afgerond:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW11-605baaba08cd9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210324PW11-605baaba08cd9.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 24 maart 2021, 22:28:26
Zoooooo, dat is nog eens een mooie aanwinst Jelmer!
En heerlijk veel foto's  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 24 maart 2021, 22:32:28
Ja die foto’s gaan nu wel wat makkelijker op het forum.

Foto van iPhone naar pc mailen (1 maat kleiner dan origineel) en hop doorzetten naar het forum zonder te verkleinen.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 25 maart 2021, 08:59:24
Hele mooie aanwinst Jelmer.
Typisch Nederlandse vinding zo ver ik weet. Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 25 maart 2021, 09:32:12
Mooi spul Jelmer. Veel plezier met de nieuwe aanwinst  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Aford op 25 maart 2021, 11:49:03
Mooi spul zo,alleen de aanhanger klopt niet jelmer,de containers worden altijd met de motorwagen op en af de trein gehaald en daarna op de aanhanger gezet,om de simpele reden dat de aanhager geen afzetinstallatie heeft.
Ik heb 6 jaar lang treinen leeggereden bij het A.E.B. in Amsterdam en nog nooit een aanhanger met afzetsysteem gezien,meestal(niet altijd)waren de wagens waarmee dit werd gedaan trouwens auto's met dagcabine en niet met slaapcabine.....
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 25 maart 2021, 12:57:00
Ha Rene,

Dat is nog eens leuke detail informatie!  (y)
Dank je wel voor het delen.

En Wim, Eric en Ed: dank voor jullie compliment  :D

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Aford op 25 maart 2021, 13:27:36
Jelmer als je het correct wilt hebben..... ;D
hier kun je zien dat de drie containers niet hetzelfde op de wagon staan,2 met de deur naar achteren en 1 met de deur naar voren dus met lossen staan de twee de andere kant op gedraaid dan die ene,dit was altijd zo de reden nhier van weet ik niet,alleen dat het zo was.
Op de andere foto kun je op het eind van de trein een tactor zien staan,daar werden de draaistellen mee open ngedrukt en later weer dicht gedrukt,op de tractor was een dikke paal bevestigt met een rubber stootkussen.Dit hadden wij zelf verzonnen zodat 1 persoon dat werk kon doen,eerder werden de draaistellen met een ketting door een vrachtauto open getrokken en met de ketting aan de andere kant weer dicht getrokken,1man hing de ketting er aan en de chauffeur trok het draaistel open...ketting los en aan de volgende.....met de trekker kon 1 man het doen en was er geen vrachtwagen nodig,die kon vast containers lossen........bespaarde 1 man + een uur korter werk.(https://images.beneluxspoor.net/bnls/big-26292478-0-700-467-605c81a219b50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/big-26292478-0-700-467-605c81a219b50.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/big-26292522-0-700-467-605c81a21f4af.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/big-26292522-0-700-467-605c81a21f4af.jpg)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 mei 2021, 13:29:20
Help, niet eens gereageerd op de fraaie achtergrond info van Rene!  :(
Sorry Rene, dit was zeer lezenswaardige informatie, dank je wel!

Bij de omzetting in model zijn de uitsparingen echter zo gemaakt, dat de VAM containers wel elke keer dezelfde kant op staan.

zo maar eens een kleine update plaatsten...

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 mei 2021, 13:35:00
#58 zomaar een kleine update

Heel langzaam gaat het werk verder.
Er wordt gebouwd aan bovenleiding en perron aan de bovenkant van de baan, aan de onderkant wordt er mede door zoon gewerkt aan het aansluiten van een extra DR4018 voor de aansturing van alle lichtpunten.
Ook is de S88-N module aangepakt/vervangen, nu komen alle bezetmeldingen weer door.

Groeten,
Jelmer

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210504PW03-6091314a42d93.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210504PW03-6091314a42d93.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210504PW01-609131432b30f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210504PW01-609131432b30f.jpg)

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 04 mei 2021, 13:50:57
Aha, weer hulp van de kleine techneuten  ;D (y)
Erg leuk om te zien Jelmer. En het zal ook wel gezellig zijn met deze versterking.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 04 mei 2021, 15:11:16
Jelmer ,
Jonge modelbouwer / installateur aan het werk zie ik.
Ik heb hier ook nog wel een installatieklus liggen, als ze zich bij jou gaan vervelen.
Maar iets zegt me dat je ze steeds weet uit te dagen.  :)
Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 mei 2021, 17:48:55
Dank u heren!  (y)

Deze jongen had er eigenlijk geen zin in, de Nintendo leek hem leuker, maar dat mocht niet van mij...
Met mijn treintjes rijden vind hij leuker, en dat mag hij natuurlijk ook.

Meeste werk zal ik toch moeten doen, maar ik vind het gelukkig ook leuk werk om te doen!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Aford op 04 mei 2021, 18:23:50


Bij de omzetting in model zijn de uitsparingen echter zo gemaakt, dat de VAM containers wel elke keer dezelfde kant op staan.

Groeten,
Jelmer

Jelmer misschien is het mogelijk om 1 draaistel om te draaien?
Ik weet het,het is een detail wat waarschijnlijk niemand opvalt,alleen iemand die er mee gewerkt heeft........
Sommigen vallen zelfs over een klinknagel die te groot is,dan is dit toch wel een dingetje ;D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 mei 2021, 19:26:08
Daar moet ik dan eens naar gaan kijken René. Dank voor de tip.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Aford op 05 mei 2021, 08:06:59
Jelmer om het dan compleet te maken.....de container op de aanhanger word altijd van de achterkant op de aanhanger geschoven en staat dus achterstevoren. Er zijn wel aanhangers waar een container aan de voorkant erop gezet kan worden maar dat is voor hele korte containers zodat er twee op kunnen,dan wordt de triangel d.m.v.luchtdruk op de grond gelegd zodat de auto eroverheen kan rijden. Bij de aanhanger die jij hebt kan dit niet dus moet de container er altijd verkeerd om op worden gezet.
Eerste foto aanhanger voor 2 containers,2e voor 1 container(foto Burg aanhangers)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/downloaden-11-6092356fd6689.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/downloaden-11-6092356fd6689.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/downloaden-12-jhgf-6092356fd6779.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/downloaden-12-jhgf-6092356fd6779.jpg)


Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 05 mei 2021, 13:27:28
Alweer dank Rene!  (y)

Heb het beeld nu helemaal helder.

Als ik de wagens weer eens tevoorschijn haal, dan ga ik even kijken (nu focus op de draadjes eens aansluiten)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 05 mei 2021, 13:55:56
Hoi Jelmer,
Leuk om te zien dat je goede hulp hebt en hij zich er schijnbaar ook voor interesseert. Geniet ervan  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 09 mei 2021, 10:56:49
#59 Perron en verlichting

Zo gisteren in het wat mindere weer tijd gevonden om wat verlichtingsgroepen aan te sluiten en daarmee vooral het perron flink uit te lichten.

Een kleine rondgang door deze lichtshow:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW01-6097a37db28ea.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW01-6097a37db28ea.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW02-6097a37ea1b6a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW02-6097a37ea1b6a.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW03-6097a37f5d2f4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW03-6097a37f5d2f4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW04-6097a3801f33e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW04-6097a3801f33e.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW05-6097a37d136dc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210509PW05-6097a37d136dc.jpg)

Groeten,
JelmerTitel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 09 mei 2021, 10:59:16
Dat ziet er al erg sfeervol uit Jelmer. Ik denk dat wanneer de ballast er in ligt het helemaal perfect is.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 09 mei 2021, 11:34:36
Dat kun je met recht een lichtshow noemen  (y)
Heerlijk sfeertje dit!!
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 09 mei 2021, 11:35:13
Ja Ed, dat bedacht ik me gisteren ook, dan wordt het nu tijd voor ballast.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 09 mei 2021, 11:36:24
En Wim,

Hartelijk dank voor de complimenten.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Falcon10 op 09 mei 2021, 18:55:28
Ziet er goed uit Jelmer !  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 30 mei 2021, 12:03:14
#60 eerste ballast

Na de laatste update ben ik voorzichtig aan de slag gegeaan met ballast.
Een flinke klus, zeker als je zo stom bent geweest als ik om eerst wat bovenleiding te plaatsen... Nou ja, het is dan even doorbijten maar wel met een eerste voorzichtig positief resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW01-60b36180d37e7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW01-60b36180d37e7.jpg)

Dan nog een nieuwe aanwinst, een stuurstand mitteleinstiegwagen. Deze komt in het groen en vormt zo met twee paartjes 3 assige "umbau" wagen
 een mooi wendezug stammetje. Als lok heb ik hier de Markline BR078 met werkende sluitlichten!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW02-60b361827afac.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW02-60b361827afac.jpg)

Gelijk hier wat figuren in gezet voor wat levendigheid, de verlichting is af fabriek al ingebouwd bij Marklin.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW03-60b361824bd73.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW03-60b361824bd73.jpg)

Ook wat andere items voorzien van figuren; nog een mitteleinstiegwagen (maar dan al in oceaanblauw/beige) en het treinstel BR627

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW04-60b3617f192c5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW04-60b3617f192c5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW05-60b36181057cf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW05-60b36181057cf.jpg)

We blijven nog even in de oceaanblauw/beige tour, naar het nieuwste project voor de avonden. Het opdaten van een marklin accu treinstel naar digitale techniek...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW06-60b3617f0ffdf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210530PW06-60b3617f0ffdf.jpg)

Groeten,
Jelmer

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 01 juni 2021, 07:34:12
Mooie aanwinsten Jelmer  (y)
En zeer de moeite waard voor zondag foto's  :D
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 01 juni 2021, 13:39:43
Bedankt Wim  (y)

Heb al een lijstje in gedachten, nu nog omzetten in daden  ;)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: basjuh1981 op 02 juni 2021, 16:52:24
Een mooie aanwinst de groene mitteleinstiegwagen (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 02 juni 2021, 21:29:11
Zeker, ben erg tevreden over deze nieuwe rijtuigen!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 21 juni 2021, 10:26:44
#61 zomeravonden project

In mijn vorige update liet ik al een plaatje zien van een marklin accutriebwagen.
Tijdje geleden kon ik heel goedkoop een oud marklin stammetje verkrijgen (3028+4028, accutriebwagen en bijwagen).

Analoog, dus daar moet iets aan gedaan worden aangezien ik digitaal rijd.

Bij het 3-railforum kwam ik een draadje tegen over een ombouw en John die het verslag geschreven had, biedt ook printen aan via zijn website (https://johnsoldeert.nl/). Het verslag staat trouwens hier: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=64015.0

Ik dus alle onderdelen in huis gehaald, een leuk ombouw project voor de te korte/lange zomeravonden (teveel andere activiteiten, dit kun je makkelijk neerleggen en weer oppakken).

Als eerste de bijwagen; alles uit elkaar gehaald (geen foto's van gemaakt).

Dan de lichtprint zelf en de LED's controleren op werking (mooi product hoor van John!)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW01-60d04b3ebecfa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW01-60d04b3ebecfa.jpg)

Vervolgens plaatsen we het geheel in de kap, past precies (denk ik op dat op dat moment):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW02-60d04b3e8a645.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW02-60d04b3e8a645.jpg)

Dan alles aansluiten aan de MTC adapter (zo hoef je niet rechtstreeks aan de decoder te solderen). Hier ging het mis. In de handleiding van de adapterprint die ik er bij hield (mijn vrouw had de ingesloten versie bij het oud papier gedaan) stond zowel een pinnummer als een soldeeroognummer. Ik dus vrolijk de nummers van de soldeerogen volgen, alleen maar kortsluiting... moest ik toch de pinnummers hebben... Met 3 draadjes op de goede plek is het nu wel opgelost:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW03-60d04b401a0bc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW03-60d04b401a0bc.jpg)

En dan weer alles in elkaar:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW04-60d04b403f44b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW04-60d04b403f44b.jpg)

Tevreden? Nee. Bij het in elkaar zetten bleek dat het gemaakte stekkertje teveel andere zaken in de weg zit. Gevolg: de Leds zitten niet ver genoeg meer in de behuizing, en de draad van de sluitverlichting is al gebroken. Ben dus nog wel even een avondje bezig. Daarna moet nog de gemotoriseerde eenheid aangepakt worden.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 21 juni 2021, 10:32:59
Mooi project Jelmer.
Kun je de lichtsterkte in de accutriebwagen regelen? Kan bedrog zijn maar zo te zien is de verlichting wat te fel??
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 21 juni 2021, 10:54:38
Hoi Wim,

Ik ben het helemaal met je eens, dit is te fel.
Er zit een lokpilot functiedecoder in, ik heb een lokprogrammer van ESU, dus ik ga er van uit dat ik dat nog helemaal kan gaan regelen...
Eerst maar eens goed de techniek afwerken dan komt het programmeren er na zeker goed.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 juli 2021, 18:11:41
#62 uitje naar Lenzkirch - baan in de tropen

Zo Hans,

De familie gaat maar eens op stap op de verjaardag van Pa.
We hebben het hier nu wel gezien op deze camping en we gaan met de autotrein naar Lenzkirch:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW01-60e08b16802c9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW01-60e08b16802c9.jpg)

De Kof heeft het autorijtuig al klaargezet bij het station en de belading is begonnen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW02-60e08b16887eb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW02-60e08b16887eb.jpg)

Gauw er naar toe, om 5 uur moet de auto er op staan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW03-60e08b1882e44.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW03-60e08b1882e44.jpg)

Gelukt!:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW04-60e08b186c683.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW04-60e08b186c683.jpg)

Ondertussen komt de E10 aan bij de klaarstaande trein:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW05-60e08b1ab1ac1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW05-60e08b1ab1ac1.jpg)

En al gauw staat de autotransporter er achter gerangeerd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW06-60e08b1a99375.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW06-60e08b1a99375.jpg)

Het vertreksein is gegeven, en daar gaan we! Op naar Lenzkirch:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW07-60e08b1bc4eee.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210703PW07-60e08b1bc4eee.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 juli 2021, 19:06:40
Mooie en kleurrijke fotoserie Jelmer  (y)
En wat een mooi z/w VW busje! Van welk merk is deze?
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 juli 2021, 19:34:37
Brekina


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 juli 2021, 19:36:37
Bedankt Jelmer  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 juli 2021, 19:44:37
Artikel nr 31600 trouwens...

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: AndrevdG op 03 juli 2021, 19:56:24
Volgens mij moeten we nu een ander draadje in de gaten gaan houden om te zien wanneer het 1 en ander in Lenzkirch aankomt ;-)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frank 123 op 03 juli 2021, 20:16:00
Gefeliciteerd Jelmer.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 juli 2021, 20:20:03
Dank je Frank!

En Andre, dan moet Hans net wel een DS/ID hebben in zijn collectie..  ;)

Hij zal daar vast iets op verzinnen vermoed ik/weet ik wel zeker.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 juli 2021, 20:31:13
Hartelijk Gefeliciteerd Jelmer  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 juli 2021, 22:26:15
Dank je Wim!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 03 juli 2021, 23:13:38
Ik zag het al in de Lenzkircher Kronieke.
Gelukkig duurt de reis lang en er kan zich van alles voordoen onderweg.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 06 juli 2021, 19:12:15
#62 uitje naar Lenzkirch - baan in de tropen

Jelmer ,
op jouw foto's van deze bijdrage staan blitse autotreinwagons van de DB (foto 2 en 4)
Wat is dat voor een type / merk ?

Mooi gedaan zo met die oude autotypes uit de jaren  60 en 70.
Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 06 juli 2021, 20:41:43
Eric,

Dit zijn wagens uit een marklin set voor kever transport. 2 (vast) gekoppelde wagons en in totaal 8 kevertjes in de set.
Marklin art no 46128.

Marklin art no 46138 is dezelfde set maar dan met wagons Offs 59 ipv Offs 52.

Groeten,
Jelmer

Verstuurd vanaf mijn SM-A320FL met Tapatalk

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 06 juli 2021, 21:20:38
Dank Jelmer.
Effe gezocht toen ik het typenummer kende via jou.
Fleischmann heeft, of beter gezegd had, deze ook Off 52 ook.
Zag ik het nu goed dat jouw Märklin wagons een laadmogelijkheid hebben?
Dat is wel veel mooier dan wat Fleischmann biedt.
Dan moeten de assen en koppelingen vervangen worden als ik het goed begrijp,
wanneer ik dergelijke wagons aan het materieel van de Alt Wutachtalbahn wil toevoegen?
Eric
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 06 juli 2021, 21:26:28
Dank, Ik kijk of er ook gelijkstroom varianten van de Off 52 zijn.
Die Märklin variant lijkt met beweegbare laadkleppen. Mooi.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 06 juli 2021, 21:43:22
Ja, bovendek kan naar beneden klappen.

Gelijkstroomassen zijn te verkrijgen en koppelingschacht is nem, dus koppeling te vervangen.

Kijk ook eens bij Trix, dat is al dc en vaak vergelijkbare sets uitgebracht.

Groeten,
Jelmer

Verstuurd vanaf mijn SM-A320FL met Tapatalk

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 07 juli 2021, 09:47:55
 (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 23 juli 2021, 15:34:49
#63 zomeravonden -2 /b]


En dan weer alles in elkaar:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW04-60d04b403f44b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210621PW04-60d04b403f44b.jpg)

Tevreden? Nee. Bij het in elkaar zetten bleek dat het gemaakte stekkertje teveel andere zaken in de weg zit. Gevolg: de Leds zitten niet ver genoeg meer in de behuizing, en de draad van de sluitverlichting is al gebroken. Ben dus nog wel even een avondje bezig. Daarna moet nog de gemotoriseerde eenheid aangepakt worden.

Groeten,
Jelmer

Ik had al eerder geschreven dat hier nog werk aan zat.
Weer een avondje alles opengehaald en opnieuw aangesloten. Zat beter in elkaar... dacht ik.

Het rijtuig ging weer op de rails en met een grote knetter gaf de decoder de spreekwoordelijke geest.
Nieuwe decoder in bestelling....

Er is ook positief nieuws te melden in Pfarrerwinkel, of eigenlijk hoopt iedereen nu negatief te blijven. Alle bewoners hebben met behulp van het  mobiele vaccinatie centrum een Janssen COVID vaccine toegediend gekregen :-)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210723PW01-60fac5578bb01.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210723PW01-60fac5578bb01.jpg)


Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 23 juli 2021, 16:02:48
Heel actueel Jelmer.

En ja niet alles gaat in één keer goed. Maar als het dan wel lukt is de bevrediging groter, moet je maar denken.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 23 juli 2021, 16:18:43

Er is ook positief nieuws te melden in Pfarrerwinkel, of eigenlijk hoopt iedereen nu negatief te blijven. Alle bewoners hebben met behulp van het  mobiele vaccinatie centrum een Janssen COVID vaccine toegediend gekregen :-)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210723PW01-60fac5578bb01.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210723PW01-60fac5578bb01.jpg)


Groeten,
Jelmer
[/quote]

Gelukkig goed nieuws Jelmer.
En ook belangrijk!
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 17 augustus 2021, 21:54:02
#64 deel van de collectie op pad

Deel van de treinencollectie voelde zich vandaag "ontheemd".
In plaats van in de doos of op de baan bij Pfarrerwinkel, werd een uitstapje gemaakt naar Wim Vink voor een foto sessie...

Daar is het materieel helemaal niet thuis! De ski's voelden niet hun juist rustpunt en de assen voelden zich meer bliksemafleider dan wielstel...
Enfin, het spul ingepakt en in actie...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210816PW01-611c137100d3e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210816PW01-611c137100d3e.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210817PW01-611c121c6afcb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210817PW01-611c121c6afcb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Jelmer-2-611bcb3675005.jpg)

Dit was een hele geslaagde dag!

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frank 123 op 17 augustus 2021, 21:59:48
Kijk kijk, de meester in actie.... benieuwd naar het resultaat...
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 17 augustus 2021, 22:43:46
Frank even een foto van vandaag  ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/today-611c1f5e3aaf3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/today-611c1f5e3aaf3.jpg)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Frank 123 op 17 augustus 2021, 23:02:18
Die kleurt mooi in het landschap.....  (y) (y) (ps hoeveel en wat voor een verlichting heb jij boven je baan hangen, denk dat dat een groot verschil maakt)

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Dave....... op 18 augustus 2021, 01:47:03
Ja die touristik is echt mooi zo
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 18 augustus 2021, 08:45:11
Kijk dat is weer een geweldig plaatje Wim  (y)!

Frank en Dave, dank voor jullie reacties. Ik heb 0 verlichting boven mijn eigen baantje, Wim heeft helemaal rond TL lampen hangen (dubbele armaturen).

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: tijgernootje op 18 augustus 2021, 13:53:48
Hee die man met dat grijze haar die ken ik  ;D
Je hebt toch wel even geteld of je alles ook mee terug hebt genomen hoop ik ?
Er bestaat een kans dat er iets is blijven plakkuh aan die meneer z'n vingers als t m goed bevalt  ;)
Mooie foto,zo te zien is er weer genoeg geschoten voor wat raadplaatjes  8)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 18 augustus 2021, 14:20:45
Wat een wantrouwen lees ik hier...  ;)

Ik kwam zelfs met meer spullen thuis dan ik heen gegaan ben (nou ja, een ruil dan, ik had een verjaardagsattentie bij me..)  ;D

En het is altijd leuk om te zien dat sommige van je modellen de belangstelling wekken.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 18 augustus 2021, 16:29:43
Die kleurt mooi in het landschap.....  (y) (y) (ps hoeveel en wat voor een verlichting heb jij boven je baan hangen, denk dat dat een groot verschil maakt)

Frank ik heb 5 lichtbakken met 2 daglicht TL buizen van 150 cm en 60 Watt.
In totaal dus 600 Watt aan TL licht. Dat is best een stoot licht!

Veel licht maakt inderdaad verschil maar er komt toch nog meer bij kijken om een leuke foto te kunnen maken.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Vroeger op 20 augustus 2021, 14:05:06
Hoi jelmer die 103 toeristische zug is wel erg mooi.
Zeker hoe ze op de foto staat bij Wim. (y)

Groetjes michiel
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 20 augustus 2021, 14:22:14
Dank je Michiel!
Ben ook heel blij met deze set....  :D

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 24 augustus 2021, 11:36:19
#65 Stootblokken

Alle kopsporen moeten natuurlijk goed worden afgesloten.
Het zijn kopsporen, met het stationsgebouw dwars op de sporen.

Ik heb in Munchen Hbf hele constructies gezien met extra remcylinders weggewerkt in de stationshalvloer en nog aardig wat ruimte tussen de stootblokken en de hal.
Daar heb ik allemaal de ruimte niet voor, dus een tijdje geleden de keus gemaakt om betonnen stootblokken neer te zetten van Juweela.

Gisteravond had ik een kwartiertje over en ze maar eens voorzien van houten stootbalken en de bijbehorende signalering. De perronsporen worden gebruikt (ook) voor treinen het meest linkse spoor op de foto is het spoortje naast de goederenloods, hier wordt alleen gerangeerd.

Tot zover "Zeit fur Mich"

Groeten,
Jelmer(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW01-6124bcc256e9e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW01-6124bcc256e9e.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW02-6124bcc80cd1c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW02-6124bcc80cd1c.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW02b-6124bcee6050b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW02b-6124bcee6050b.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW03-6124bccb17d54.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210824PW03-6124bccb17d54.jpg)Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 24 augustus 2021, 11:47:17
Die stootblokken zijn goed gelukt Jelmer  (y)
En met een paar mooie details!
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 03 september 2021, 12:02:30
#66 afsluiting zomeravonden

Ik had eerder bericht over mijn ombouw van het accutreinstel.
Bijvoorbeeld in aflevering 61 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=80468.msg3222232352#msg3222232352) en aflevering 63 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=80468.msg3222239578#msg3222239578).

Na het doorbranden van de decoder door het te krappe geheel met alle draadjes heb ik een ander merk functiedecoder gekozen voor de ombouw van deze stuurstand.
Deze week paar avonden bezig geweest met deze decoder, na wat troubleshooten (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=97749.msg3222248804#msg3222248804) werkt deze etecmo decoder prima en kan ik eindelijk tevreden zijn. Misschien nog even wat kristal clear aanbrengen als lensje, maar dat komt wel als ik met het motorrijtuig aan de gang ga.

En het resultaat (plaatjes wat kleiner dan anders, verkeerd formaat gestuurd van mijn fotomobiel);
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210903PW01-6131f28cd1618.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210903PW01-6131f28cd1618.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210903PW02-6131f28cdfb16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210903PW02-6131f28cdfb16.jpg)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Wim Vink op 03 september 2021, 12:19:46
Yes, dat ziet er nu mooi uit  (y)
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 04 september 2021, 12:35:58
Dank je Wim!

Volgende stap het gemotoriseerde model.

Groeten,
Jelmer

Verstuurd vanaf mijn SM-A320FL met Tapatalk

Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 09 september 2021, 09:35:37
#66 afsluiting zomeravonden

Na het doorbranden van de decoder door het te krappe geheel met alle draadjes heb ik een ander merk functiedecoder gekozen voor de ombouw van deze stuurstand.


Jelmer , Op welke decoder is je keus nu gevallen? Welke diameter hadden de draadjes die problemen opleverden en wat gebruik je nu? Ik sta namelijk aan de vooravond van aanschaffen van decoders en inbouwen. Ik leer graag vooraf. Eric

Mooie rijtuig trouwen. Een deel van een stel begrijp ik.
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Jelmer op 09 september 2021, 21:57:54
Hoi Eric,

Ik heb exact deze functie decoder ingebouwd: https://etecmo.nu/producten.html#!/products/functie-decoder

Draadjes zijn dun (als je de bedrade uitvoering koopt), maar niet dunner dan ESU draadjes OID.

Het enige wat ik met deze functiedecoder had als rijtuigverlichting is dat deze niet samen ging met het RailCom signaal uitgezonden door mijn ECOS.
Dat is wat ik uiteindelijk proefondervindelijk heb vastgesteld.
Heb Railcom uitgezet en nu functioneert prima!

Het rijtuig is een Marklin oudje (4028). Stuurstand/bijwagen van het accutreinstel (3028). Destijds (jaren 80) analoog uitgebracht, wordt nu langzamerhand door mij omgebouwd voor inzet op mijn baan.

Heb je meer vragen, laat maar weten.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Pfarrerwinkel bahn
Bericht door: Eric v C op 10 september 2021, 11:44:00
Dank Jelmer,

Door je antwoord heb ik deze handleiding Bedraden digitale modelbaan gevonden https://etecmo.nu/onewebmedia/pdf/bds.pdf (https://etecmo.nu/onewebmedia/pdf/bds.pdf)
Ik ga hem eens doorlezen. En weer een leverancier voor decoders erbij gevonden.

Ik kom op de lijn wanneer ik meer vragen heb. Dank. Eric