BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Te 2/2 op 04 mei 2018, 11:04:29

Titel: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 04 mei 2018, 11:04:29
***edited: waarschuwing aan de lezer.
Dit draadje lijkt lukraak over van alles en nog wat te gaan.
Dat is niet zo: verschillende mensen tikken onderling verschillende onderwerpen af.
Die onderwerpen betreffen het gebruik van infrarood toepassingen op de treinbaan.

Het klinkt als het ei van Columbus voor de absolute beginner in de elektronica,
maar misschien wel een duur ei: een reed relay, aangesloen op een ali-lichtsluisje

Het reed-relais bestaat uit een reedcontact met daaromheen een spoeltje.

Die plaats je op de OUT (=uitgang) van het ali-lichtsluisje.
Als OUT signaal geeft, geleidt het spoeltje en trekt het reedcontact aan.
Het reedcontact werkt als vervangend relais met een eigen stroomkring,
en is "galvanisch" gescheiden van het lichtsluisje.
Je kunt er dus een potentiaal vrije schakeling mee maken.

Je hebt dus geen elektronische relais meer nodig en dat scheelt alvast €0,30 in de kosten als je uitgaat van de goedkoopste bij ali, of € 1,- als je koopt bij Reichelt.de, of €1,50 als je koopt bij Conrad.nl.

Dat elektronisch  relais is de duurste post in het geheel, want wat kost een NPN-transistor, een diode, en een weerstand e.d. nou helemaal? Peanuts. Die peanuts geven je wel soldeerwerk, en zijn volstrekt overbodig als je reed relays gebruikt.

Ik begon met de vragen:
Zijn er ook goedkopere reedrelays, b.v. bij ali?
Bestaan er ook NC-reedrelais (zgn. "openers")?

NO-reedrelais zijn bijna even duur als lichtsluisjes bij Ali
Er blijken (bij Reichelt) 3 soorten reed relays te koop: NO (zgn. sluiters), change-over (zgn. wisselaars) en bistabiele reed relays. Sluiters zijn het goedkoopst. NC komt daar niet voor, is welbeschouwd overbodig.

Dankzij de antwoorden kwam ik uit op schema's van lichtsluisjes met 1 of meer reed relais
(gebruiken op eigen risico, zolang niemand ze verbetert):

Legenda:
VCC =in(=+5 vDC aansluiting)
GND=ground(= 0vDC aansluiting)
Vo=OUT (=uitgang aansluiting)
rechthoek met schuine streep(=monostabiel relais symbool)=staat hier voor reedrelais


(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/lichtsluis_met_reedrelays.jpg)

(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/lichtsluis_is471_met_reedrelays.jpg)

meerdere soorten ali-lichtsluisjes
Ali levert meerdere soorten lichtsluisjes.
Hans kwam aan met de TCRT5000.
Ik startte dit draadje met de sluis (https://nl.aliexpress.com/item/10pcs-Reflection-IR-Obstacle-Avoidance-Module-Sensor-for-Arduino-LM393-Infrared-Intelligent-Speed-Movement-Car-Detector/32824461569.html?spm=a2g0z.10010108.1000023.5.da456be9otgN1S) die Ben aanraadde.
Wat voor type aanduiding dat sluisje zou moeten hebben, geen idee, want de info van Ali gaat niet zover. Dus in dit draadje is dat sluisje "Ben's sluisje", om ergens naar te kunnen verwijzen. Alleen heeft Ben toevallig meerdere soorten sluisjes in gebruik. "Ben's sluisje" heeft een LM393 aan boord (http://www.st.com/resource/en/datasheet/lm193.pdf), dat is een chip met 2 low voltage comparators. En die zit daarop, omdat Ben's sluisje werkt met een fotodiode.

Iedere lichtsluis met een fotodiode moet ergens op de print een LM393 hebben.
Bij foto-transistors zitten die meestal al in de behuizing, maar niet altijd.
 
Lichtsluis TCRT5000 werkt niet met een fotodiode maar met een fototransistor zonder voltage comparators. Dus die LM393 moet ook op de print van de TCRT5000-lichtsluis zitten.
 
Op Ali-lichtsluisjes zitten zender (infrarood-led) en ontvanger (foto-diode), met allebei 2 pinnen (pootjes), voorgemonteerd. De allergoedkoopste fotodiodes hebben 2 pootjes, tsop-fototransistors hebben er meestal 3, en de IS471F-transistor heeft er vier. 
Of goedkoop ook kwalitatief minder is, is nog maar de vraag.

Er is verschil tussen een ontvanger-diode (2 pootjes) en een ontvanger-transistor (3 of 4 pootjes). Dat verschil zit in de inhoud van de ontvanger. Bij een transistor zitten de voltage comparators meestal in de transistor-behuizing. Bij diode-ontvangers niet, en daarom zitten de comparators erbuiten op de print. Dat valt af te leiden uit de application notes die vaak los van de datasheet te vinden zijn.

application notes en datasheets
In de ''application notes" (https://www.vishay.com/optical-sensors/list/product-83760/) van de Vishay TCRT5000 staat hoe je de TCRT5000 wel, en vooral hoe je 'm niet moet gebruiken. Maar er staan ook schakelingsvoorbeelden in en als je die zou nabouwen, dan heb je zoiets als het ali-lichtsluisje met de naam TCRT5000 zelf gebouwd.

Het nut van "application notes" (aantekeningen bij  toepassingen) wordt vaak onderschat, maar voor beginners zoals ik zijn ze van grote waarde. Ze leggen uit wat er fout kan gaan, en onder welke omstandigheden, en hoe je dat voorkomt.

Soms zitten de application notes in de datasheet, zoals bij de Vishay TSOP 4838 receiver (https://www.vishay.com/docs/82459/tsop48.pdf).
En dan zie je b.v. zo'n plaatje:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/vishay_tsop48xx.jpg)
En dat zegt dan meteen heel veel over de in de transistor ingebouwde elektronica en over het gebruik ervan, en ook daar kun je een reed relais op OUT zetten. Vishay raadt aan om tussen +5 vDC en GND een condenstor en weerstand te zetten, voor een storingsvrijer gebruik. Dat is typerend zo'n "application note" waar je wat aan hebt.

sluisje strict of vrij gebruiken
Op een ander forum kwam ik de tip tegen om zender en ontvanger eraf te knippen, en dan naast de rails te gebruiken, maar het fotovoorbeeld van Ben geeft aan dat dit niet persé zo hoeft.

Als je prefab Ali-sluisjes koopt, dan ben je geneigd ze net zo te gebruiken als ze geleverd worden. Als je ze zelf bouwt, dan blijken er legio verschillende fotodiodes en fototransistors te bestaan (met allerlei verschillende specs, waaronder zichthoek en golflengte), en legio zenders.

Bij een buurforum kwam ik de tip tegen om bij een ali-sluisje over 8 sporen een zwaardere zender in te zetten bij een en het zelfde sluisje.
Oftewel: nee, ook als je prefab een sluisje koopt, ben je niet noodzakelijk verplicht om de meegeleverde zender en ontvanger te gebruiken. Afknippen en vervangen kan soms ook zinvol zijn.

basisprincipes lichtsluizen
Er zijn twee gebruiksvormen van lichtsluizen:
straaldoorbreking (transmissie) en straalweerkaatsing (reflexie).
De hardware van beide Ali-lichtsluisjes is gelijk, op de gebruikte zender en ontvanger na.

"Ben's sluisje" heeft zender en ontvanger vlak naast elkaar staan.
Het TCRT5000 lichtsluisje heeft zender en ontvanger samen in een epoxy behuizing, en die behuizing staat bekend als TCRT5000.

Beide sluisjes zijn geënt op het principe van straalweerkaatsing. Weerkaatsing is sterk afhankelijk van het voorwerp dat het licht terug ketst. Bekend fenomeen is het wit verven van of aanbrengen van aluminiumfolie op de bodem van wagons en onderkanten van koppelingen om beter waargenomen te worden.
In dit draadje is een materiaal overzicht opgenomen, want aan reflexie zitten bepaalde nadelen. Niet alle kleuren en niet alle materialen wordt evengoed waargenomen. Er bestaat ook een oplossing voor het vermijden van de nadelen van reflexie, en dat is het gebruik van een LM567 (een toongenerator of oscillator).

Ben's sluisje maakt het mogelijk om de zender en/of ontvanger eraf te knippen en te verplaatsen of te vervangen. Als je zender en ontvanger tegenover elkaar plaatst, dan is sprake van het principe van straaldoorbreking, een andere gebruiksvorm dus, met een andere interpretatie van de waarneming.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 04 mei 2018, 11:26:17
Een reedrelais van ALI (https://nl.aliexpress.com/item/5V-Relay-SIP-1A05-Reed-Switch-Relay-for-PAN-CHANG-Relay-4PIN-New/32665372709.html?spm=a2g0z.10010108.1000014.7.21152b83L3YWC2&traffic_analysisId=recommend_3035_null_null_null&scm=1007.13338.98426.000000000000000&pvid=406a5859-7d04-4b1d-a959-cc9d9fb5e4ac&tpp=1). Ik zou de spoel eerst doormeten met een ohm meter om te kijken wat de stroom is. Deze is 5V, en ben op de zoektoch ook een 12V variant tegen gekomen. Verwacht dat het een NO relais is. Veel interessanter is kijken of er ook een twee spoelig relais bij Ali te vinden is.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 04 mei 2018, 13:05:58
De prijs is al stukken beter voor bij een lichtsluisje van $0,40.  (y)
(waarom ik de prijzen altijd in US$ krijg, is me een raadsel)
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Silvolde op 04 mei 2018, 14:46:13
(waarom ik de prijzen altijd in US$ krijg, is me een raadsel)

De valuta kun je rechtsboven instellen.

Rob
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 04 mei 2018, 17:08:37
Eric kwam in het vorige draadje met een ander reed relais (https://www.aliexpress.com/item/32826583254/32826583254.html?shortkey=mMjqeiuy&addresstype=600) aan, dat opent perspectieven.

Ook NO-relais. De reden waarom ik in NC of NO+NC reed relays geïnteresseerd ben, heeft te maken met analoog gebruik.

Veel lichtsluizen hebben een fototransistor die als volgt werkt:
Als er licht valt op de transistor (dus als er geen trein is) dan geleidt de fototransistor.
Als er geen licht op valt (dus als er wel een trein is), dan geleidt de fototransistor niet.

Digitaal is dat gemakkelijk op te vangen door de configuratie aan te passen in de software.
Analoog kan dat niet, en zul je b.v. ouderwets een DPDT-relais nemen.

Daarmee draai je de werking van de lichtsluis om:
rijdt er een trein dan is er signaal, zo niet, niet.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 mei 2018, 17:15:42
Er bestaan reed relais met wisselcontact, deze b.v. (https://www.reichelt.nl/?ARTICLE=15187&PROVID=2788&wt_gnla=46505216399_225942631116&PROVID=2788&gclid=EAIaIQobChMIpLCZ1Kvs2gIVSpztCh1X4gXsEAQYBCABEgL5bPD_BwE)
Niet erg goedkoop, maar met een beetje zoeken is er vast wel een goedkopere te vinden.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 04 mei 2018, 17:51:19
wisselcontact=SPST of SPST-NC?

Ik heb de datasheets doorgelezen bij Reichelt en er de wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schakelaar) bij gebruikt, maar daar kom ik dus niet helemaal uit.
Citaat
Wisselschakelaar
Een wisselschakelaar heeft drie contacten (P, X en Y)
waarbij de verbinding PX of PY kan worden gemaakt.
Er kan een stroomkring mee worden geopend, terwijl gelijktijdig een andere wordt gesloten.

Ik had verwacht dat de datasheets daarvan een schemaatje zouden geven.

Bij Reichelt heb ik wel gezien dat ze 3 smaken reed relays aanbieden:
sluiters (NO), wisselaars (change over), en bistabiele sluiters.


Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Hans van de Burgt op 04 mei 2018, 18:23:49
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/F014EDDE-096B-4DAF-8B67-F7B4739AC7D9.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/F014EDDE-096B-4DAF-8B67-F7B4739AC7D9.jpeg)

Toevallig vandaag geëxpermenteerd met een ir sensor TCRT5000 (digitaal en analoog). Werkt echt heel gemakkelijk en betrouwbaar.
O.a. verkrijgbaar bij AliExpress.

Gr, Hans
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 04 mei 2018, 18:34:03
Hans,

Mag ik vragen hoe je hem analoog schakelt.
Met of zonder relais?
Heb je toevallig een fotootje hoe je dat hebt gedaan?
Aangesloten bedoel ik
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 mei 2018, 19:32:08
wisselcontact=SPST of SPST-NC?
SPDT

Citaat
Ik had verwacht dat de datasheets daarvan een schemaatje zouden geven.
Terechte verwachting, en die schema's staan er dan ook. Bij Reichelt even doorklikken  naar Datenblätter&Downloads.
Schema 51 is van een relais met wisselcontact.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 04 mei 2018, 20:12:26
Schema 51 is van een relais met wisselcontact.
Ik zit in het leerproces (datasheets goed lezen), dus ik pak 'm er even bij:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/reedrelay1.jpg)
Dus dat schema rechtsonder is het. Daar kan ik wel wat mee.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Voske op 04 mei 2018, 21:31:33
beste
 Hans
die dingen heb ik ook geprobeerd maar zien sommige plastiek soorten niet, ik had ze tussen de rails gemonteerd voor licht schakelingen en tot mijn verbazing detecteerde ze geen plastiek op korte afstand
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Hans van de Burgt op 04 mei 2018, 23:18:58
Mag ik vragen hoe je hem analoog schakelt.
Met of zonder relais?

@Eric,

Helaas ik gebruik hem digitaal. Was eigenlijk heel gemakkelijk.
Voeding aan de 5v en de sensor aan een van de poortjes van mijn Arloco.

Mocht je er niet uitkomen, stel je vraag dan even aan RudyB (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?action=pm;sa=send;u=13231) ... Een van de experts binnen de EMV.

Gr, Hans

p.s. ik begreep dat jij dit draadje gekaapt had.  :P
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 05 mei 2018, 00:59:39
Dat begreep ik ook, was niet de bedoeling om het draadje te kapen, ik was in de veronderstelling dat mijn vraag een simpele oplossing zou hebben met 1 antwoord maar inmiddels weet ik beter.
Ondanks dat ben ik wel een stukje verder en ik denk dat ik maar eens wat bij onze chinese electronica grootgrutter ga bestellen en gewoon maar eens wat ga uitproberen, gezien de prijzen zal me dat de kop niet kosten.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 05 mei 2018, 07:15:26
Ik dacht te moeilijk, omdat ik vast zat in de oplossing van floodland.

Voske maakt duidelijk dat een NO-reed relay de simpelste en goedkoopste oplossing is om,
met een ali-lichtsluisje van pak 'm beet 35 ct, een werkend geheel te maken.

Simpeler kan niet. Als dat zo is, dan moet dit schema kloppen:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/lichtsluis_met_relais2.jpg)

In plaats van moeilijk doen met een NC-reed relay of een wisselaar reed-relay,
neem je  gewoon 2 NO reed relays, twee sluiters dus, van 5 vDC,

eentje voor als de fototransistor niet geleidt,
en eentje voor als de fototransistor wel geleidt.

En dat kost je dan die ene reed relay extra om beide situaties af te dekken.
Dus pak 'm beet 30-40 ct. extra.

Of maak ik nu een denkfout?
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 05 mei 2018, 08:10:08
beste
 Hans
die dingen heb ik ook geprobeerd maar zien sommige plastiek soorten niet, ik had ze tussen de rails gemonteerd voor licht schakelingen en tot mijn verbazing detecteerde ze geen plastiek op korte afstand

Interessante observatie, maar hoe zat het met de gevoeligheidsinstelling?

Ben kwam in het draadje van Dirk (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=79634.0) met deze aan:
(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/924/bRItZr.jpg)

En Hans komt met deze aan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/F014EDDE-096B-4DAF-8B67-F7B4739AC7D9.jpeg)

Op beide sluisjes zit een opstaand blauw stuk plastic met een schroefvorm.
Daarmee kun je de gevoeligheid van het sluisje proefondervindelijk instellen.
Want beide sluisjes zijn niet alleen in staat om een trein (als geheel) in de sluis vast te leggen
en op bepaalde afstanden, maar ook eventueel per koppeling (schijnt het).

@Hans
Hoe sluit je deze aan, en waarvoor is het pootje A0?
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Hans van de Burgt op 05 mei 2018, 09:13:47
@Jan Willem,

Ik heb gisteren beide sensoren aangesloten. De eerste bleek het niet te doen. Jammer dan. De tweede schijnt veel gevoeliger te zijn. Aansluiten geen probleem.

Gr, Hans
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 05 mei 2018, 09:47:07
De eerste bleek het niet te doen. Jammer dan. De tweede schijnt veel gevoeliger te zijn.
Bedankt voor aansluit gegevens.
(Puur nieuwsgierigheid)

Deed die eerste echt niets? Dus stuk?
En is de gevoeligheid van de tweede nog te fine tunen via de draaibare weerstand in dat blauwe blokje?
Of laat dat eigenlijk sterk te wensen over?
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Voske op 05 mei 2018, 09:51:36
T 2/2 die van ben werken goed die gebruik ik nu ook die andere soort ziet de plastiek niet goed
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 05 mei 2018, 10:11:00
ziet de plastiek niet goed
Noem of omschrijf dat soort plastiek, dan kan Hans dit zelf testen;
Hans denkt immers dat het wel werkt.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Voske op 05 mei 2018, 10:20:53
Beste
Ik heb er twee geprobeerd en ze werken bij mij niet op plastiek int algemeen
Op papier ijzer hout  op alles werkte het behalve op plastiek
Bij mij kwamen ze van bij sweek ongeveer het zelfde als ali
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Hans van de Burgt op 05 mei 2018, 10:22:48
Deed die eerste echt niets? Dus stuk?
En is de gevoeligheid van de tweede nog te fine tunen via de draaibare weerstand in dat blauwe blokje?

@Jan Willem,

De eerste leek echt stuk. De tweede kun je inderdaad inregelen.
Ruud heeft vorig jaar een Arduino sketch gemaakt om het begin, doorloop én het einde van een trein te selecteren. We gebruikte toen een Sound sensor. Probleem was toen de overgang tussen loc, wagens of rijtuigen. Misschien is het goed de proefopstelling te herhalen met deze IR sensoren.

Gr, Hans
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 05 mei 2018, 11:44:57
Laat ik voorop stellen dat ik een leek ben op het gebied van sluisjes.
Ik ga er "binnenkort" circa 40 in gebruik nemen, en daarom oriënteer ik me op de aanschaf-mogelijkheden.

Tijdens die oriëntatie viel op dat het grote verschil tussen straal doorbrekende sluisjes (zender aan ene kant, ontvanger aan de andere kant van de rails) en straal weerkaatsende sluisjes (zender en ontvanger in het ballastbed) gelegen is in de problemen die mensen ondervinden bij de koppelingsruimte tussen lok en 1e wagon, en tussen wagons.
Bij reflexie schijnt dat geen punt te zijn (mits de onderkant wit is), bij sluisjes soms wel, want afhankelijk van de hoogte waarop zender en ontvanger zijn geplaatst.

Voor zover ik kan zien op zijn foto's van Frotterdam gebruikt Ben weliswaar ali-lichtsluisjes, maar plaatst hij zender en ontvanger in het ballastbed, als reflexie lichtsluis. Dat is minder storingsgevoelig. Zie reactie van Ben (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=79736.msg3221852228#msg3221852228).

Vanaf de allereerste sluisjes die ik tegen kwam bij Christian Lütgens en bij Friedel Weber blijkt iedere keer dat zender en ontvanger exact moeten staan op de hoogte van de koppelingen.
Als ze lager of hoger staan, dan schijnen ze onder of boven de koppeling langs, en meldt de sluis dus iets anders (niet de trein als geheel, maar de voertuigen apart).

Dat is lastiger als niet alle koppelingen op dezelfde hoogte hangen. Bij mij is dat zo: Roco- koppelingen hangen zichtbaar veel lager dan oude HAG-koppelingen, en ik ben dan ook heel benieuwd naar de resultaten op termijn.

Bij een sound sensor zou het zelfde moeten gelden: het zijn ook golven, net als lichtgolven.
Maar ik weet niet of je die net zo als reflexie-sluisjes in het ballastbed kunt gebruiken.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Menno op 05 mei 2018, 12:40:53
Twee opties: 1. Plaats zender en ontvanger in geval van zicht-sluizen schuin, volgens mij doet Huib dat ook, puur om dit probleem te voorkomen of.
2. Ik snap niet waarom je dan niet gewoon in de software een kleine wachttijd inbouwt.

Zodra de straal geblokkeerd wordt door een trein, weet de Arduino dat onmiddelijk. Zodra de trein de sluis niet meer blokkeert, laat je de arduino echter een korte tijd wachten waarbij de bezetmelding actief blijft, waarna je vervolgens opnieuw polt of de sluis geblokkeerd is: zo ja: uitgang onveranderd, zo nee, uitgang vrijgeven.
Op die manier voorkom je een 'aan-uit-aan-uit' probleem door de ruimte tussen wagens.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Voske op 05 mei 2018, 13:01:17
Beste
Bij mij staan de sliusjes schuin en om storingslicht te voorkomen heb ik er een stukje krimpkous opgedaan eens geregeld kun je alles verstoppen met van alles, het grote werk is om de straal goed te regelen niet te gevoelig en niet te zwak
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Ben op 05 mei 2018, 14:52:25

Voor zover ik kan zien op zijn foto's van Frotterdam gebruikt Ben weliswaar ali-lichtsluisjes, maar plaatst hij zender en ontvanger in het ballastbed, als reflexie lichtsluis. Dat is minder storingsgevoelig.


Niet correct, dat is een sensor met een IS471F:

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/661/w62tbB.jpg) (https://imageshack.com/i/idw62tbBj)

Een Ali sensor zie je hier (zit inmiddels in de achterwand gestoken) en wordt gebruikt als stopmelder op een kopspoortje:

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/922/Y069x5.jpg) (https://imageshack.com/i/pmY069x5j)
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 05 mei 2018, 16:27:47
 (y) Dank je wel, Ben, dat kon ik er niet uit opmaken.
Maar ik zie nu pas dat de ontvanger op jouw foto 4 pootjes heeft in plaats van 3.
Dus kan dat heel goed een IS471F zijn.

Er stond me bij dat je  nog een derde oplossing had: 1 sluisje voor een hele wisselstraat, bestreken  door een diagonale lijn. Ik moest daaraan denken toen ik de oplossing van Friedel Weber bekeek:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/lichtsluis_fw.jpg)

Van hem uit bezien is dat best wel een aardige oplossing, maar van ons uit een beetje dure.
Zijn aanpak betekent dat als er een wagen tot stilstand komt op wissel 4 van links af geteld, de wissels 1 en 2 nog berijdbaar zijn.
Die andere oplossing met 1 lichtsluis voor de hele wisselstraat betekent dat als er een wagon stopt op wissel 4 de gehele wisselstraat is gesperd.

Waarschijnlijk ligt zijn schaduwstation vrij onbereikbaar, en dat maakt dan dat zijn oplossing voor hem in dit geval de beste is.

Terug gevonden, in dat draadje met een link (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,56047.msg3221415606.html#msg3221415606) naar jouw filmpje uit 2012, met als onderwerp: Ervaringen met lichtsluis IS471 van Sharp
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Edsko Hekman op 05 mei 2018, 16:47:59
Hmmm... die dingen die Ben laat zien moet ik ook maar eens gaan bestellen. Heb er nog een paar op Grasland nodig in combinatie met een sound module van AVT.

En bestelt. Nu maar wachten.
Titel: Re: Reed relais (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 06 mei 2018, 20:28:44
Bij de buren kwam ik een draadje tegen (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=24794.msg1172656#msg1172656) over hoe je met een lichtsluis 8 sporen in een schaduwstation kunt overbruggen.

Daarin staat de tip om een zwaardere infrarood zender te nemen, want:
Citaat
Elke led kun je toepassen mits dezelfde golflengte. Krappe stralingshoek is handig.
Als voorbeeld wordt deze led (https://www.kiwi-electronics.nl/LED-infrarood-IR-extra-helder-940nm-5mm?search=ir) gegeven.

Dat betekent dat ook als je een prefab ali-lichtsluisje gebruikt, je verder moet kijken dan je neus lang is. Als een zwaardere zender gewenst is, neem dan een zwaardere zender.

Iets dergelijks kan ook gelden voor fotodiode of fototransistor (de ontvanger). Stel, je zoekt er eentje met een kleinere detectiehoek (zichthoek), b.v. van 15 graden. Die bestaan maar zijn veel duurder. Fotodiodes en fototransitors kun je niet onderling uitwisselen, omdat een fototransistor een fotodiode is met aanvullende elektronica in de behuizing.

Zichthoek (detectiehoek) aanpassen
Als je de zender en ontvanger los knipt en gebruikt naast de rails, dan kun je zelf iets maken (b.v. met krimpkous of een aluminium buisje), maar Conrad verkocht er in het verleden ook houdertjes of sockeltjes voor. In alle gevallen zorg je dan voor een smal spleetje waar het licht door valt, en daarmee voor een kleine zichthoek van de ontvanger.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 07 mei 2018, 13:54:40
Over het TCRT5000 lichtsluisje van Ali liep in 2016 ook een draadje bij de buren.
Daarin komen 2 gebruikers voor.
De een is enthousiast over dit lichtsluisje en gebruikt het digitaal bij 3-rail en massa detectie.
De andere gebruiker gebruikt 2-rail, digitaal en stroomdetectie en krijgt het niet aan de praat.

Ik heb het er even uit gelicht (wie de You Tube filmpjes wil zien, kijkt even via de buren mee):
Brietdijk met een TCRT5000 van ali (hij is er erg tevreden over):
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32355.msg1040065#msg1040065

en dit is van De Dijk (foto's ontbreken -photo bucket probleem):

Bij De Dijk werkt de TCRT5000 niet goed. Daarom heeft hij er wat elektronica aan toegevoegd
https://forum.3rail.nl/index.php?topic=32355.msg1047040#msg1047040
Citaat
Om dit werkbaar te maken heb ik de PC817 met diodebrug en 4k7 weerstand toegevoegd aan de uitgang van de BC547 (met 2,2k weerstand en led voor signalering bij detectie).
Dat was het niet, en dus zocht hij verder, kreeg hulp van Huub met een schema en daarna nog een aangepast schema.
Het wilde maar niet lukken (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=32355.msg1051983#msg1051983)

Huub komt met een schema uit de datasheet (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=32355.msg1047175#msg1047175)
Citaat
De D0-uitgang zal of +5 V of 0 V geven en geen tussenliggende waarden.
De uitgang A0 is de directe aansluiting van de fototransistor en die kan in principe alle waarden tussen nul en vijf Volt aannemen.
Om de schakeling niet te verstoren hier niks op aansluiten.(...)
De LM393 kan minimaal 6 mA en typical 16 mA ¨sinken¨ (dit is de stroom afvoeren naar GND).
Je zou daar een probleem mee kunnen krijgen als je twee leds parallel wil aansturen,
dus de stroom door de bestaande led op het printje kan je eventueel onderbreken.

Uiteindelijk besluit De Dijk de TCRT5000 terzijde te schuiven (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=32355.msg1051983#msg1051983).

De aantekeningen van Huub zijn (voor mij) het meest interessant, namelijk de belastbaarheid van A0 en D0, en datgene wat LM393 minimaal kan sinken naar GND. Want dat zijn de plekken waaraan je eventueel een reedrelais kunt bevestigen. Veel 5 volt NO-reedrelais hebben circa 5 mA (enkele types 10 mA) nodig, dus vandaar.

Wat ik er niet aan begrijp is de tip om een LM393 toe te voegen aan de D0 uitgang van het sluisje, want er zit al een LM393 op de print van het sluisje (als het goed is), en alleen op de analoge uitgang A0 zou zo'n ding een aanvulling kunnen zijn, gesteld dat het klopt dat A0 rechtstreeks de fluctuerende waarden van de fototransistor krijgt.
Titel: Re: Reed relays (en ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 07 mei 2018, 14:56:36
Over het TCRT5000 sluisje van Ali
Ik heb er twee geprobeerd en ze werken bij mij niet op plastiek int algemeen
Op papier ijzer hout  op alles werkte het behalve op plastiek
Bij mij kwamen ze van bij sweek ongeveer het zelfde als ali

Die opmerking hield me bezig, en een deel van de verklaring vond ik bij Vishay in de Application Notes over Optical sensors (https://www.vishay.com/docs/81449/81449.pdf):
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/vishay_tcrt5000_reflex.jpg)

Er zijn verschillende omstandigheden die maken of een sensor een voorwerp waarneemt of niet.
Een ervan is materiaal reflexie (dit plaatje) en kleur, andere b.v. omgevingslicht, duisternis, temperatuur.  Daarover, en over de testsituaties gaan deze application notes. Erg leerzaam.

De kleur van het plastic is kennelijk zeer bepalend.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 07 mei 2018, 15:21:12
Wat beterft omgevingslicht kan ik je meedelen dat dit een slechte oplossing is. De IS471F moduleert zelf het licht van de zend LED en zal zo invloeden van omgevingslicht eruit filteren.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Timo op 07 mei 2018, 15:26:59
Yep, dat is precies wat ik eerder in het andere draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=79634.msg3221850068#msg3221850068) opmerkte.

En zo'n printje aansluiten op massadetectie is natuurlijk makkelijk. Op stroomdetectie is ook niet zo lastig (gewoon een last schakelen) maar eigenlijk is dat zonde. Dan ga je van spanning naar stroom en weer naar spanning. Beetje een Rube Goldbergmachine (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rube_Goldbergmachine) ;D


Timo
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 07 mei 2018, 15:43:19
Die Rube Goldbergmachine is een nieuw inzicht voor mij  ;D

De beide andere antwoorden bevestigen wat ik al vermoedde.
Citaat
IS471F moduleert zelf het licht van de zend LED
Dat is precies wat er met bijna al die Vishay voorbeelden mis gaat.
Behalve dan met de Vishay CNY70, misschien.
Maar wellicht zijn ze daarom ook relatief goedkoper.

In ieder geval lijken we het er (op Hans na) mee eens
dat het Ali TRCT5000 lichtsluisje tweede keus is.

Gesteld dat je het al iemand zou aanraden, is dat een digitale 3-railer met massadetectie.

Analoge 3-railers met massadetectie (komt nog zelden voor) bestaan ook, en die zou ik het ook afraden. Ik mailde een tijdje terug met iemand die dit analoge systeem nog gebruikt (op m-rails) (http://members.casema.nl/m.schulte/plaatjes/Modelspoor/oude_baan/m-track.htm). Niets mee mis op zich. Alleen het is even wat werk, en dat houd je van de straat.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Ben op 07 mei 2018, 17:41:55
Heb wat testjes gedaan en het loopt wel los met het "omgevingslicht". Direct zonlicht komt sowieso hier niet binnen omdat de boel verkleurt. Verder hebben mijn 4000K led panelen totaal geen invloed op de sensor noch een TL looplampje.

Voorts camoufleer je die dingen want zo'n rare 5mm led langs het spoor ziet er niet uit. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Timo op 07 mei 2018, 21:09:57
Met led licht ben je redelijk veilig wat betreft IR. Maar niet iedereen heeft het geluk van geen zonlicht :-\ En als je met je baan naar een beurs gaat kan je ook nog wel eens raar staan te kijken. En misschien jij ook over 5 a 10 jaar als de fosfor in je ledpanelen op aan het raken is :-\

Zeg niet dat je het niet moet gebruiken, absoluut niet! Maar dat het bij jou werkt is geen garantie voor anderen. :)

@Te 2/2, in een CNY70 zit dan ook niets slims, het is gewoon een IR led en een fototransistor in één huisje. Stuur het slim aan en het werkt net zo goed als de IS471. Ik wil zelf nog steeds dit (https://www.opendcc.de/s88/s88_reflex/Schaltplan_IR_Reflex_CNY70_LM567.gif) eens opbouwen.

Overigens heeft het echt niets met 2-rail of 3-rail te maken. Ook in een 2-rail baan kan je prima een massadetectie terugmelder gebruiken. Werkt prima met reedcontacten, lichtsluizen, lichtreflectie etc. En juist aan een terugmelder met stroomdetectie krijg je dus een Rube Goldbergmachine. Want eigenlijk is dat gewoon een massadetectie terugmelder gekoppeld aan stroomdetectie op één print. ;D


Timo
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Ben op 08 mei 2018, 08:03:23

Met led licht ben je redelijk veilig wat betreft IR. Maar niet iedereen heeft het geluk van geen zonlicht :-\ En als je met je baan naar een beurs gaat kan je ook nog wel eens raar staan te kijken. En misschien jij ook over 5 a 10 jaar als de fosfor in je ledpanelen op aan het raken is :-\


Tuurlijk. Jij krijgt als modelspoor theoreticus van mij altijd het laatste woord Timo.  ;D (y)

Gr, Ben.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 08 mei 2018, 10:37:06
Elk antwoord roept bij mij 3 vragen op, en dat is goed voor het leerproces, en slecht voor de leesbaarheid van dit draadje voor anderen. Toch ga ik het proberen.


Over de opmerkingen van Timo zit ik nog te herkauwen.
Denkkaders perken de inleefwereld in, tot je ze beseft.

*** papa modus,
      Ben je al aan het afstuderen?
      Je maakt je studie toch wel af?
*** einde papa modus

Citaat
Overigens heeft het echt niets met 2-rail of 3-rail te maken.
Ook in een 2-rail baan kan je prima een massadetectie terugmelder gebruiken

3-rail met stroommelders,
2-rail met stroommelders,
3-rail met massadetectie,
2-rail met massadetectie,

kortom, je beperkt je opmerking tot digitale terugmelding.
(Analoog heb je voor terugmelding meer aan een reedrelais).

Je legt het zelf al uit:
Citaat
Want eigenlijk is dat gewoon een massadetectie terugmelder gekoppeld aan stroomdetectie op één print.
Toch is dat voor mij als analoogrijder een doordenkertje waarbij het wiel opnieuw kan worden uitgevonden, maar dan anders want op een 2+3 rail baan.

Ik ben nog geen Ali-lichtsluisjes tegengekomen die gebaseerd zijn op CNY70 of IS471F.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 08 mei 2018, 10:56:16
Ali heeft inderdaad geen Floodland versie. Overigens wat je zegt over de zenddiodes. In de datasheets worden de bekende 5mm LED aangegeven. Ikzelf heb geen ruimte voor zo'n joekel (rijdt schaal N) en heb deze vervangen door een SMD-LED. Ben nu nog opzoek naar de SMD variant van de IS471F.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: MRdirect op 08 mei 2018, 15:06:55
@Te 2/2, in een CNY70 zit dan ook niets slims, het is gewoon een IR led en een fototransistor in één huisje. Stuur het slim aan en het werkt net zo goed als de IS471.

In de IS471F zit juist wel iets slims. Namelijk een modulator welke aan de IR led gemoduleerd licht aanbied. Als de ontvanger niet licht met dezelfde (gemoduleerde) frequentie ontvangt doet hij niets. Dit is de voornaamste reden dat een lichtsluis met IS471F geen last zal hebben van vals licht.

M.vr.gr. Marco
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 08 mei 2018, 16:43:48
In de IS471F zit juist wel iets slims. Namelijk een modulator welke aan de IR led gemoduleerd licht aanbied.
Dank voor de terechtwijzing, Gerard gaf dat ook al aan.
Ik heb er de datasheet (en application notes) nog even bijgepakt.
Het klopt dat de CNY70 niet in staat is om de IR-led te moduleren.
Ik kwam er zelfs een draadje over tegen op een electronic forum van iemand die dat vergeefs geprobeerd had, en daarbij om hulp vroeg. Het antwoord kun je raden.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 08 mei 2018, 16:54:09
Ik kom nog even terug op een eerdere opmerking
Citaat
Bij reflexie (straalweerkaatsing) lichtsluisjes (zoals de Ali TCRT5000) speelt omgevingstemperatuur en omgevingslicht een grotere rol dan bij straaldoorbrekingssluisjes zoals "Ben's sluisje" (volgens Vishay).
Vishay maakt in een eerder artikel uit 2002 (https://www.vishay.com/docs/80107/80107.pdf) duidelijk dat er twee soorten sluisjes zijn: reflexive (weerkaatsing) en transmissive (straalbrekend).
Echter, ze geven ook aan dat het enige verschil tussen die twee principes wordt bepaald
door de afstand en de hoek van zender en ontvanger.

Als zender en ontvanger tegenover elkaar staan, dan spreek je van transmissive gebruik.
Als zender en ontvanger naast elkaar zitten, dan spreek je van reflexive gebruik.

Bij beide Ali-lichtsluisjes zitten zender en ontvanger naast elkaar, en zijn ze dus bedoeld voor reflexief gebruik. Als je van "Ben's sluisje" de zender en/of ontvanger eraf knipt en tegenover de ander zet, dan maak je van de zelfde techniek gebruik maar heet het gebruik toch transmissive.
Als je ze reflexief gebruikt, zit je vast aan de beperkingen die Vishay opsomt, en aan de work arounds die zij geven (dacht ik, tot zie volgende draadje).

Dat vormde voor mij de doorbraak van een denkkader.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 08 mei 2018, 17:55:56
Die doorbraak bracht me terug bij een digitaal draadje bij de oosterburen:

8-fach IR-Gleisbesetztmelder für S88 (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=157920)
Citaat
ich würde Euch gerne eine kleine Schaltung zur Nutzung von IR-Reflexlichtschranken als Gleisbesetztmelder vorstellen. Wahrscheinlich sagen jetzt einige, dass es sowas doch schon gibt.

Ja schon, aber diese hier:
- ist quasi unempfindlich gegenüber Fremdlicht (Tageslicht, Neonröhren, LEDs, ...)
- ist aber bei der Erkennung der Waggons/Loks sehr empfindlich. Man kann sogar die Kupplung noch detektieren.
- benötigt keine Kennzeichnung des Unterbodens mehr.
- hat einen sehr geringen Stromverbrauch (nur ca. 25mA inkl. 8 Sensoren)
- meldet direkt in den S88-Bus
- kann alle Reflexlichtschranken einbinden (auch die kostengünstigen TCRT5000)
en
Citaat
Zusammen mit den einfachen Reflexlichtschranken TCRT5000 sollte es bei allen Spuren kleiner als H0 möglich sein den Boden der Waggons (und sogar die Kupplung) sicher zu detektieren ohne dass an Loks oder Waggons etwas zu verändern ist (also keine Markierungen am Unterboden mehr nötig).
Für H0 braucht man, wenn eine Montage im Gleisbett erfolgen soll (aufgrund des größeren Abstandes) eine etwas stärkere Sendediode (z.B. SFH4346). Mit dieser und dem dazu passenden Transistor (SFH309FA) geht es auch in H0 wunderbar den unbearbeiteten Boden der Waggons und auch die Kupplung zu detektieren. Seitliche Detektion ist in H0 auch mit dem TCRT5000 möglich.

Dat lijkt me mooi concept voor Ros*ft of Dyna* om in productie te nemen.

Een van de zeer tevreden gebruikers gebruikt de transistor SFH309FA (https://cdn-reichelt.de/documents/datenblatt/A501/sfh309f_Pb_free.pdf) en de zenddiode SFH4346 (https://media.osram.info/media/resource/hires/osram-dam-2496280/SFH%204346.pdf), die beide bij Reichelt.de voor minder dan €0,25 te koop zijn. Dat zijn dingen van 3 mm groot, dus voor schaal N nog steeds te groot. Wat me opviel in de datasheets is dat dit goedkope componenten zijn waarmee je de TCRT5000 kunt vervangen als reflexive sensor, maar net zo goed transmissive kunt gebruiken. Toen dacht ik nog alleen maar: 'huh?, ze zijn precies het zelfde, maar verschillend gebruikt.' Nu begrijp ik dat anders. Denkkaders zijn verschrikkelijke remmingen voor de mens.

Daar hoort dit bericht (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=157920#p1816985) bij en o.a. deze foto:
(http://www.punktkontakt.de/misc/tillhausen/20180401c.jpg)

Wat verder zoekend trof ik bij de oosterburen de link naar Carrera (http://www.tbli.de/Slotcars/carrera-tricks/renncomputer/), dus met de neus in de boter: het reedrelais, de CNY70, en wat leuke schema's om dit aan te sluiten.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 08 mei 2018, 21:11:28
Lees reactie #35 nog eens door en let daarbij op het woord dit. Daar zit een schema achter dat een CNY70 met wat aanvullende componenten een stuk bedrijfszekerder maakt.
En je hebt het door. Een reflectie detector en een lineaire of straal detektor zijn hetzelfde. Alleen is de reflectie detector afhankelijk van het materiaal waar tegen gereflecteerd word.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 09 mei 2018, 08:08:04
Daar zit muziek (http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm567c.pdf) in. (Of genuanceerder: daar komt muziek uit). Op een Duitse site kwam ik zelfs het idee tegen om een simpele NE555 als oscillator in te zetten, maar de LM567 lijkt meer dedicated te zijn.

Je  mag hopen dat die LM567 standaard op de beide Ali-lichtsluisjes zit, maar helaas. De foto's van Ben en Hans zijn scherp genoeg om de LM393 te herkennen, en ook scherp genoeg om te zien dat er geen LM567 op zit.

Jaren geleden las ik Fransx over de lichtsluis (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=51802.msg833206#msg833206), In dat draadje meldt Heinz Kellerbach met een "CNY70 reflectie-lichtsluis te werken in verbinding met een LM567 (dat is een Ton- Decoder)". Toen ik dat destijds natrok, kwam ik uit op
Spocks Elektronik-Labor (http://www.trigonal.de/sel/moba_02.htm)
Citaat
Das Prinzip der Schaltung beruht darauf, daß IR-Licht mit einer bestimmten Frequenz ausgestrahlt wird und nur Licht mit genau dieser Frequenz auch ausgewertet wird. Dies wird mit einem Tondekoder LM 567 realisiert, der sich hervorragend für diese Aufgabe eignet. Die Schaltung arbeitet daher ähnlich wie ein "Rundfunktuner".

Ik begreep er toen erg weinig van. Maar nu begrijp ik dat je met die LM567 meer kunt dan de IS471F in z'n eentje kan: je kunt dan niet alleen zender en ontvanger op dezelfde frequentie aansturen (dat kan de IS471F zelf ook), maar je kunt zelf ook nog bepalen wat die frequentie is (en dat kan de IS471F niet zelf). Dus als je een LM567 combineert met twee "domme" elementen (simpele zender en ontvanger), dan wordt de schakeling alsnog slim.

Het is de modulatie-mogelijkheid die bepaalt of omgevingslicht de beperking vormt op reflexief gebruik.

Interessant is een toevoeging in een vrij technisch berichtje op een tamelijk technisch forum (http://www.roboternetz.de/community/threads/33829-Lichtschranke-f%C3%BCr-Eisenbahn/page2).
Citaat
Für mehrere Lichtschranken könnte man auch einen Gemeinsamen Oszillator für alle LEDs nehmen. Im Prinzip ist das nicht viel anders als intern im IS471 oder den TSOP... , nur etwas flexibler.
Interessant omdat precies is wat er is gebeurd in het draadje 8-fach IR-Gleisbesetztmelder für S88 (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=157920). Daar is 1x SMD-variant van de  567 gebruikt voor 8 zenders en ontvangers. Vandaar het aantal 8. Er is een maximun aantal "ledjes" wat je tegelijkertijd kunt voeden met 1 567. Dat ligt weliswaar iets hoger dan 8, maar 8 is ook zo handig voor een S88. De schrijver geeft aan dat per 16 ook kan, maar dan heb je dus 2x 567 nodig.

Maar stel nou, misschien een heel domme gedachte, dat je die LM567 voor het ALI-lichtsluisje plaatst (omdat hij er niet op zit), dus tussen VCC en GND schakelt, zou hij dan ook werken?
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 09 mei 2018, 08:15:44
Een reflectie detector en een lineaire of straal detektor zijn hetzelfde. Alleen is de reflectie detector afhankelijk van het materiaal waar tegen gereflecteerd word.
Ja, en dus is er nog een verschil, want een nuance vormt op mijn eerder gegeven schema's.
De hardware is dezelfde, maar het gebruik verschilt, en daarmee de interpretatie van het signaal.

Als zender en ontvanger tegenover elkaar staan, en de sluis is leeg, dan is er ontvangst.
Die ontvangst valt weg als de sluis gevuld wordt.
Als de zender en ontvanger samen op een punt gericht zijn, en de sluis is leeg, dan is er geen ontvangst. Die ontvangst vindt pas plaats als de sluis gevuld wordt.

Dus de interpretatie van de ontvanger, en het moment waarop deze in geleiding gaat, hangt af van de gebruikssituatie. Dat zat er in mijn schema's nog niet in. Die geven een gebruiksmanier aan, maar niet beide. Een goede uitleg staat hier (http://www.eisenbahnfreunde99.de/index.php/lichtschranke.html).

 ;D
Ik ken iemand die een hekel heeft aan dit soort draadjes: dit gaat zoveel te ver, digitaal is er immers geen vuiltje aan de lucht  en wie rijdt er nou nog analoog? Waar zijn al die nuances goed voor?  En meer van dat soort denkkader-kronkels.
Titel: Re: Reed relais en Ali-lichtsluisjes
Bericht door: Te 2/2 op 09 mei 2018, 11:51:43
Een tijdje terug kwam ik op de site van Gerolf Peeters (http://www.meb.gerolf.be/sturing/control/nsluis.htm) deze foto tegen:

(http://www.meb.gerolf.be/sturing/bm/lichtsluis/k/90klaar.jpg)Op de plek van een ontkoppelrails heeft hij lantaarnpalen geplaatst met daarin de zender.
De ontvanger zit net naast de spoorstaaf.
Zender en ontvanger staan  tegenover elkaar, en het gebruik is dus transmissief (straaldoorbreking).
Op die manier heeft hij exact de koppeling van de wagon te pakken, aan de binnenkant van de buffer van de wagon.

Er zijn vast wel meer voorbeelden te vinden van het handig gebruik maken van de positie van zender en ontvanger.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 09 mei 2018, 14:21:23
<off topic>
Dit heeft niets met analoog of digitaal te maken. Dit is een vorm van detektie, voor in ons geval een trein. Pas als je de uitgang van de schakeling ergens mee verbind krijg je een digitaal traject of een analoog traject.
<on topic>
De LM567 is officieel een PLL (phase locked loop). Het ic is instaat om een frequentie te herkennen. Om deze frequentie te herkennen wordt er en zelfde frequentie opgewekt. Door deze frequentie via een versterker aan een IR-LED aan te bieden zal deze in deze frequentie gaan knipperen.
De ontvanger LED zal in dezelfde frequentie knipperen en indien deze weer toegevoerd wordt aan de LM567 zal die de frequentie vergelijken met in dit geval de frequentie van de zenddiode. Zijn ze gelijk, dan wordt er een uitgang geactiveerd.
Het voordeel dat jij noemt vind ik persoonlijk geen voordeel, daar de nadelen daarvan zijn dat er veel meer componenten gebruikt moeten worden. Ik ga dus het liefst voor de IS471F. Je hebt dan slechts 2 of 3 extra componenten nodig.

Zie bijgaand voorbeeld:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfLichtsluis_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfLichtsluis_1.jpg)
De IS471F op de voorgrond, en een smd IR-LED op de achtergrond. Deze brug is schaal N. In de brug zitten nog een weerstand en een BC547 (Output IS471F wordt hiermee geinverteerd en omgezet naar een opencollector)

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 09 mei 2018, 14:38:13
De uitleg maakt me duidelijk dat je met die LM567, als je hem al gebruikt, alleen de zender en de ontvanger moet manipuleren en zeker niet het gehele sluisje. En inderdaad de schema's tonen aan dat je voor de werking van die LM567 ook weer componenten nodig hebt, en voor je het weet zit je dan toch weer uren te solderen. Niet de bedoeling als je een Ali-sluisje koopt.

Dat lijkt me een goed moment om de bijdragen aan mijn draadje af te ronden.

Ali brengt 2 typen lichtsluisjes op de markt.
Qua hardware componenten zijn ze identiek op 2 zaken na:
1. zender en ontvanger (los, zoals "Ben's sluisje", of vast, met een epoxy TRCT5000)
2. aantal pinnen of pootjes ("Ben's sluisje" heeft er 3, de TCRT5000 heeft er 4)

Bij beide sluisjes zitten zender en ontvanger dicht bij elkaar, en dat noodt uit tot reflexief gebruik (weerkaatsing). Bij "Ben's sluisje" kunnen de zender en ontvanger vrij makkelijk verwijderd worden, verplaatst en/of vervangen. Als je zender en ontvanger tegenover elkaar plaatst, dan maak je transmissief (straalbreking) gebruik van het sluisje.

Er zitten nadelen aan de gebruikte sensors op de beide Ali-sluisjes als je ze reflexief gebruikt.
Die nadelen zijn in theorie te ondervangen door gebruik van een LM 567, maar die zit niet op de Ali-lichtsluisjes. En die nadelen zijn te ondervangen door bij reflexief gebruik zender en ontvanger zo te camoufleren dat er niet direct licht op valt. Maar ook dan is 100% garantie voor een goede werking niet te geven.

Beide Ali-lichtsluisjes noden uit tot reflexief gebruik,
maar de Ali-prints zijn dus juist beter geschikt voor straalbreking.

Er is een alternatief, hier genoemd IS471F (of een variant daarvan). Dat is een ontvanger die in staat is de frequentie van de zender aan te sturen. Bij reflexief gebruik, b.v. tussen de rails, is dat wel goed voor bijna 100% zekerheid. Als je die ontvanger en bijpassende zender gebruikt, moet je 2-3 componenten solderen op een printplaatje, en ben je per sluisje circa € 1,50 kwijt aan onderdelen als je die bij Ali los koopt, dus zeg maar 4x zo duur per sluisje.

Het is dus de situatie die bepaalt hoe je het doet, en waar je voor kiest. Met "Ben's sluisje" heb je de keus voor beide toepassingen, met de Ali-lichtsluis TRCT5000 heb je die keus niet (tenzij je de TRCT5000 sensor desoldeert, en vervangt).

Door de aanwezigheid van een LM393 voltage comparator op de beide Ali-lichtsluisjes prints, ben je niet zonder meer vrij om de ontvanger te vervangen door een andere. Foto-transistors die al een voltage comparator hebben ingebouwd in de behuizing, vallen dus af.

Bij alle andere vervangende zenders-ontvangers moet je beseffen dat de zender vermeld wordt in de datasheet van de ontvanger; het zijn dus telkens vaste koppeltjes. Je kunt b.v kiezen voor zender-ontvangers met een kleinere diameter, waardoor ze beter te verwerken zijn in landschappelijke details, of beter tussen de rails passen.

Op het moment dat je analoog gebruik maakt van lichtsluizen en met reedrelais gaat werken in plaats van met elektronische printrelais, kun je zo'n relais rechtstreeks aansluiten aan GND en/of OUT (DO bij de TRCT5000), mits het voltage gelijk is (5 vDC) en mits de stroom (mA) laag genoeg ligt (nagenoeg altijd).
Bij printrelais is dat veel kritischer en zal er een NPN-transistor (en meestal een weerstand) moeten tussen OUT en relais voor voldoende stroom om het relais te kunnen schakelen. De datasheet van de ontvanger geeft meestal voldoende info om het juiste printrelais of reedrelais vast te stellen, en daarna begint de zoektocht naar het volgende onderdeel.

De hardware is in principe gelijk, maar de interpretatie van de waarneming niet.
Digitaal los je dat op door te configureren, analoog door te bedraden of zoals Gerard het doet,  het signaal te inverteren met een NPN-transistor.
En daarom moet je altijd alert blijven op het verschil in gebruik (weerkaatsing of doorbreking).
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 09 mei 2018, 16:10:05
Jan Willem,

Zelden zo'n uitvoerige analyse gezien.
Hartelijk dank voor deze grondige bijdrage.
 (y)
Titel: Re: Reed relais en Ali-lichtsluisjes
Bericht door: Te 2/2 op 09 mei 2018, 16:43:16
ik hoop dat iemand dit verhaal kan overzetten in eenvoudige Jip en Janneke taal.
Ik kan het niet, en weet niet eens wat ze bedoelen.  :angel:

Bij mij thuis gold Jip en Janneke als subversief, geest ondermijnende lectuur, net als de Donald Duck, de PEP, de Sjors e.d. Het kwam gewoon het huis niet in.  ;D

Toen ik het huis uit was, heb ik me suf gelezen om die achterstand in te lopen, maar aan Jip en Janneke ben ik nooit toegekomen. Dus volgens sommigen op dit forum heb ik kennelijk wat gemist.  (y)
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Ben op 09 mei 2018, 17:05:41

Digitaal los je dat op door te configureren, analoog door te bedraden of zoals Gerard het doet,  het signaal te inverteren met een NPN-transistor.
En daarom moet je altijd alert blijven op het verschil in gebruik (weerkaatsing of doorbreking).


Inverteren hoeft niet altijd. Een slim programma als Koploper heeft een mogelijkheid te kiezen voor omgekeerde werking van een terugmelding:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Piet-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Piet-2.jpg)

Gr, Ben.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: BrightonBelle op 09 mei 2018, 18:07:25
Citaat
ik hoop dat iemand dit verhaal kan overzetten in eenvoudige Jip en Janneke taal.
Ik kan het niet, en weet niet eens wat ze bedoelen.  :angel:

Iets voor de encyclopedie dus? Dan is het ook makkelijker terug te vinden!
Maar ook mijn complimenten, als herintreder!

Gr Gerard
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 10 mei 2018, 16:24:13
Ben,

Inverteren hoeft niet altijd. Een slim programma als Koploper heeft een mogelijkheid te kiezen voor omgekeerde werking van een terugmelding:
De uitgang van de IS471F moet eerst nog naar een stroomdetektor voordat deze naar itrain of Koploper gaat. De stroomdetektor eist een weerstand naar massa geschakeld. Vandaar de opencollector en dan is meteen converteren eenvoudiger.

Groet.
Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Edsko Hekman op 10 mei 2018, 19:34:56
Nu heb ik net een zwikkie van "Ben's sluisjes" bij Ali bestelt, maar ben nu niet meer zeker van de werking. Ik ga het gewoon proberen en zie wel waar het strand. Om de kosten hoef ik niet rouwig te zijn, die zijn niet hoog. ;)

Ik wil ze in mijn rails leggen in de black box van mijn bnls module baan om een aki met bel aan en uit te zetten.

Gr.

Edsko
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 10 mei 2018, 21:15:25
Ik wil ze in mijn rails leggen in de black box van mijn bnls module baan om een aki met bel aan en uit te zetten.
je wilt ze dus reflexief gebruiken ...
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Edsko Hekman op 11 mei 2018, 00:31:25
Yup. Straks eerst maar weer hier teruglezen hoe het ook alweer zat, want ik weet het niet meer... komt goed.
Titel: Re: Reed relays en Ali-lichtsluisjes(reflexief)
Bericht door: Te 2/2 op 12 mei 2018, 10:03:42
Reflexief?

Kijk eens bij koperfolie (https://www.eijlander.nl/bevestigingsmateriaal-1104/koperfolie-tape-6mmx15m.html) of koperfolie-tape (https://radiocentrum.com/15872/diversen/koperfolie-tape-5mm-rol-25m).

Uit het schema (vorige pagina) kun je halen dat koper beter reflecteert dan white kodak paper (het referentie testspul). Met een dun laagje kopertape, geplakt onderop loc/wagons neemt de reflexiegraad toe tot 110% volgens dit schema. Dat is vooral handig als de wagons een bodem hebben met zwart of grijs plastic, met een reflexiegraad van rond de 10%. Het is dan even uitproberen wat je met de (zwart plastic) koppelingen moet doen.

De andere nadelen (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=72888.msg3221726341#msg3221726341) van reflexief gebruik van Ali-lichtsluisjes ondervang je daarmee niet. Maar de ergste raak je wel kwijt.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: TEE-RAM op 12 mei 2018, 11:50:39
Koperplaat. dus ik neem aan ook deze folie, wordt na verloop van tijd dof. Welke invloed heeft dat op de reflectie?
Wim
Titel: Re: Reed relais en Ali-lichtsluisjes
Bericht door: 72sonett op 12 mei 2018, 12:44:48
Citaat van: Te 2/2
Er zijn vast wel meer voorbeelden te vinden van het handig gebruik maken van de positie van zender en ontvanger.
Ik had ooit een lichtsluis voor het openen en sluiten van de schuif in deze laadinstallatie. Achter het kleine vierkante raampje zit een LDR, er tegenover staat een lichtmast/schijnwerper. Als een wagon het licht op de LDR blokkeert, gaat de schuif open en wordt de wagon gevuld, als de wagon voorbij is en er valt weer licht op de LDR dan gaat de schuif weer dicht tot de volgende wagon langskomt. (De trein rijdt achteruit er onder en vooruit weer weg, de LDR reageert dus niet op de loc.)

Hetzelfde inbouwen in de Vollmer installatie staat nog op mijn to do lijst.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/lichtsluis1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/lichtsluis3.jpg)Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 12 mei 2018, 15:31:18
wordt na verloop van tijd dof.
Ik gebruik kopertape buiten in de tuin als slakwering. Ondanks regen, sneeuw en wind is het 2 jaar later nog even glanzend, glad en werkzaam. Na verloop van tijd, na 20 jaar bedoel je?  ;D
Titel: Re: Reed relays en Ali-lichtsluisjes(reflexief)
Bericht door: Ben op 12 mei 2018, 17:51:44

Met een dun laagje kopertape, geplakt onderop loc/wagons neemt de reflexiegraad toe tot 110% volgens dit schema. Dat is vooral handig als de wagons een bodem hebben met zwart of grijs plastic, met een reflexiegraad van rond de 10%. Het is dan even uitproberen wat je met de (zwart plastic) koppelingen moet doen.


@Jan-Willem: psssst... effe onder ons. Niet nodig dat reflectiespul, zonder werkt het ook prima mits je het spul richt. De sensor pakt echt de gehele treinbodem incl. koppelingen. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 12 mei 2018, 18:01:10
@Ben, ik blijf 't tegen slakken gebruiken  ;D

Niet correct, dat is een sensor met een IS471F:
(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/661/w62tbB.jpg) (https://imageshack.com/i/idw62tbBj)
Kun je uitleggen waarom voor dit doel die aanpak beter geschikt is?
En wat voor aansluitschema gebruik je voor die IS471F? Floodland?
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: 72sonett op 12 mei 2018, 18:20:29
Citaat van: TEE-RAM
Koperplaat, dus ik neem aan ook deze folie, wordt na verloop van tijd dof.
Dan neem je aluminium ducttape, reflecteert volgens het lijstje ook 110%.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Edsko Hekman op 12 mei 2018, 18:33:34
Pssst.... Ben.... Hoe richt je dat ding goed? Wat is de truc?

Die van mij liggen blijkbaar bij de douane nu. Ze komen er aan dus.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 13 mei 2018, 11:30:19
Misschien helpt onderstaande Ben in het beantwoorden van de vraag van Edsko.

In een oudere application notes van Vishay (2002) staat een tabel voor de TCRT5000-afstanden
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/vishay_table_p11.jpg)

Eerder staat uitgelegd hoe het werkt, hoe je het berekent, en waarin de grote 3 Vishay optosensors voor reflexief gebruik (TCRT1000, TCRT5000, en CNY70) van elkaar verschillen:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/vishay_d_p14.jpg)

(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/dc/vishay_a_p15.jpg)
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: gvandersel op 14 mei 2018, 09:57:48
En wat voor aansluitschema gebruik je voor die IS471F? Floodland?
Het Floodland schema is het schema. De IS471F heeft naast voeding alleen nog een ir-diode nodig om te werken. De ir-diode wordt vanuit een interne stroombron aangestuurd, dus een serie weerstand is overbodig. Voor de zekerheis nog een condensator van 100nF over de voeding en het geheel is klaar voor gebruik. Als je hierna zoals het Floodland ontwerp een relais of iets grotere belasting wilt aansturen dan de uitgang bufferen met een weerstand van max 10kOhm en een BC547.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Reinout van Rees op 19 mei 2018, 20:55:55
Ik heb op verzoek het grasland/overweg/arduino gedeelte afgesplitst naar een los draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=80179.0).

Reinout-als-moderator
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Te 2/2 op 19 mei 2018, 22:37:49
Gooi ik 'm hier maar bij: de dubbele lichtsluis voor moeilijke situaties

Friedel Weber, in Lichtschranke, plaatst zijn zenders en ontvangers recht tegenover elkaar,
en op exact dezelfde hoogte, en dat maakt zijn oplossing een stuk minder betrouwbaar.
Als zijn straalhoogte niet exact gelijk valt met de treinkoppelingen,
dan krijgt hij een onderbreking na elke passerende wagon.
(...)
Diagonaal geplaatst (en ook in hoogte diagonaal) heeft een aantal voordelen
boven recht tegenover elkaar en op dezelfde hoogte.(...)

Dat denk je dan, tot deze reactie in het digitale draadje (lichtsluis, waar verkrijgbaar) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=79634.msg3221858783#msg3221858783):

Blausee-Mitholz heeft z'n lichtsluis schuin (niet haaks erop) over het spoor gericht, en de zender staat hoger opgesteld dan de ontvanger. Toch gaat het fout: want de lichtstraal vangt de koppelingen niet.

Mogelijke oorzaak: in een boog met krappe radius (circa 36 mm) zwenken de koppen van rijtuigen te ver uit, en kan de straal er tussen door piepen (indien niet gericht op de koppelingen zelf).

Friedel Weber (  Lichtschranke.pdf (http://www.moba-tipps.de/lichtschranke.pdf) ), daarentegen,  zet z'n zender en ontvanger exact op de hoogte van de koppelingen.

Nadeel is dat als er een gat in je trein zit (lees koppeling tussen de wagons e.d.) het signaal niet zeker is en even (een fractie van seconde) weg kan vallen. Het monostabiel relais zal dan even klapperen.
(...)
Zijn oplossing in dat draadje bestaat uit het opnemen van een Timer bouwsteen (Ne555), als afval vertrager voor het relais, dat daardoor niet meer klappert. Zijn lichtsluis is een uitbreiding op het schema van Floodland, met een IS471F.

Er zijn minimaal nog 2 andere oplossingen denkbaar:

Bij Floodland komt ook een dubbele lichtsluis voor, in een ander draadje, over een keerlus met arduino (http://www.floodland.nl/aim/info_arduino_keerlus_1.htm).
Daar heb je een lichtsluis links en een lichtsluis rechts die samen via een transistor (BC547B) een relais aansturen. De toepassing is dus anders, maar het principe (het schema) niet.

Een dubbele lichtsluis kan "gaten" dichten omdat twee straaldoorbrekingen meer zien dan een.

In termen van Ali-lichtsluisjes (gebruikt zonder arduino): je neemt  2 sluisjes om een bepaalde situatie af te dekken, en de OUT van beide sluisjes sluit je aan op het zelfde relais of op de zelfde s88 melder.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 26 mei 2018, 12:16:28
Ze zijn binnen, nu aan de knutsel. Bedoeling is een bel te laten klinken wanneer de lok bij de brouwerij arriveert. Eens kijken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Icm reed relais en geluidsmodule.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ali.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ali.jpg)
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 26 mei 2018, 14:23:04
Wellicht een dummie vraag maar klopt het dat wanneer ik het Ali lichtsluisen met 4 aansluitingen wil gebruiken als schakelaar ik dit in combinatie moet doen met een NC (normal closed) reed relais?
Ben wat aan het prutsen geweest en kwam er achter dat indien er zich iets in de lichtbaan bevind, ik 5 volt meet tussen gnd en A0 en wanneer de lichtbaan onderbroken wordt dit 0 volt is.
Dit is net andersom als ik zou verwachten.

Hoor het heel graag

Groet Eric
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 26 mei 2018, 15:07:37
Dit was eigenlijk het idee, wat klopt hier niet?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/idee_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/idee_2.jpg)

Lok rijd voor lichtoog en de bel gaat. Lok weg bel uit.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: 72sonett op 26 mei 2018, 16:49:48
Relaisspoel aansluiten op 'digital output' DO (niet op 'analog output'  AO) en Gnd van de lichtsluismodule.

Maar als ik het schema van die ISD1820 (https://www.allelectronics.com/mas_assets/theme/allelectronics/spec/ME-63.pdf) bekijk, zie ik dat de 'play' schakelaars tussen +5V en de ingang zitten, je kunt dus ook de D0 uitgang van de lichtsluis rechtstreeks met de ingang (pin 2 of 3) van de ISD1820 verbinden, dan heb je helemaal geen relais nodig.
(http://doitwireless.com/wp-content/uploads/2014/07/ISD1820-sch.gif)

Beide modules zitten op dezelfde +5V en Gnd, dus dat is ook geen probleem.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 26 mei 2018, 17:37:39
72sonett, dat is helemaal mooi, dat ga ik dadelijk even uitproberen EN bedankt voor de pdf die heb ik niet bij de module gekregen. SUPER (y)
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Remco_Nzo op 26 mei 2018, 21:50:27
hmmm, ik lees bij die geluidsmodule
VCC– 3.3V power supply
dus tenzij er meerdere uitvoeringen van bestaan klopt de laatste opmerking niet.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 26 mei 2018, 21:53:45
Remco,
Ik heb de geluidsmodule getest en deze werkte prima op 5V zal voor zekerheid ook testen of hij het op 3,3V doet.
Wellicht dat dit de levensduur van module verlengd.

Edit: koppeling met lichtsluis moet ik nog testen
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: 72sonett op 26 mei 2018, 22:01:46
Citaat van: Remco_Nzo
... ik lees bij die geluidsmodule VCC– 3.3V power supply
dus tenzij er meerdere uitvoeringen van bestaan klopt de laatste opmerking niet.
Ik keek naar het schema van EricZmS, hij gaf aan +5V.

Citaat van: EricZmS
... Ik heb de geluidsmodule getest en deze werkte prima op 5V...
Gelukkig!  (y)

Op jouw versie zit wel een microfoontje, maar de 'REC' knop ontbreekt, kan blijkbaar alleen ingeschakeld worden via de connector 'rec' ingang op pen 1.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 26 mei 2018, 22:28:28
72sonett, klopt helemaal van de rec knop.
Heb hem als "voorbespeelde" module gekocht via MP handelaar.
Inmiddels ook een aantal bij de Chinese grootgrutter besteld voor nog geen derde van de prijs  😁
Toen ik door had wat ik gekocht had 😀
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 27 mei 2018, 13:24:31
Inmiddels flink aan het prutsen geweest en het aansluiten van de geluidsmodule zonder relais werkt (na het verwijderen van een jumper) het geluids niveau is echter aan de lage kant op deze manier. (Lager als wanneer ik hem middels voeding en bestaande schakelaar bedien ????)

Ik krijg het niet voor elkaar om een reed relais te schakelen mbv het lichtsluisen. Geen flauw idee wat ik fout doe.
 Relais werkt wanneer ik het rechtstreeks op voeding aansluit.
Lichtsluis geeft 5 volt tussen A0 en GND/ D0 en GND
Maar aan elkaar gekoppeld geen resultaat.
Had ook nog de bedoeling om andere zaken middels lichtsluis te sturen (analoog) maar dat blijkt lastiger als gedacht.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Calimero op 27 mei 2018, 15:11:06
Is ergens een schemaatje van die Ali sluisjes ?
Ik kom wel tegen dat er een LM393 op de print zit. Deze heeft een zg. open collector uitgang
en zal dus nooit zelf "hoog" worden. Hier is minimaal een pull-up weerstand voor nodig.
als dat rechtstreeks de uitgang van het printje is kan deze pull-up weerstand aan de hoge kant
zijn om je geluidsmodule goed te schakelen. Helaas kun je deze niet echt straffeloos verlagen
zonder dat je LM393 dan gaat "zweten". Deze mag max. 18mA trekken dus bij 5V voeding is die
weerstand dan minimaal 277,7 ohm. (handelswaarde 330 ohm).
Mogelijk zit daar je probleem ?
Als dit klopt zul je het signaal uit het sluis printje moeten versterken. Daar wil ik wel over mee
denken maar moet dan iets meer info hebben . Een foto van de componenten op het sluis printje
helpt mogelijk al.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Calimero op 27 mei 2018, 15:45:10
https://goo.gl/images/aZdGNm

Daar vond ik al een schemaatje en daar blijkt de pull-up inderdaad 10k te zijn.
De meest simpele manier die mogelijk werkt is een BC547 toevoegen aan de uitgang van
het sluis printje. De B(asis) knoop je aan de uitgang van het sluis printje , de C(ollector)
aan de voedingslijn en de E(mitter) aan de ingang van je geluidsmodule.
Je reed relais optie gaat als gevolg van die 10k pull-up dus ook niet werken als je deze
tussen de uitgang van het sluis printje en massa hangt. Als de stroom door dat relais onder
de , pak 'm beet , 15mA blijft (er loopt al 3mA door de LED) dan zou het nog mogelijk zijn om
dit relais tussen de uitgang en de PLUS van het sluis printje te hangen. Maar ook dan zou
mijn voorkeur zijn een extra transistor toe te voegen zodat je de LM393 niet tot het maximum
belast.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 27 mei 2018, 15:55:01
Calimero,
Heel hartelijk dank voor het uitzoeken, ik ga eens prutsen. Mocht ik er niet uitkomen dan bestel ik andere sensors. Heb er inmiddels ook een paar gevonden die een ingebouwd relais hebben. Dan zit ik ook niet meer met het vinden van NC reed relais.  ( omdat de gebruikte sensor "omgekeerd werkt)
Nogmaals dank. (y)
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Calimero op 27 mei 2018, 16:08:28
Dat omkeren kan ook met die BC547.
Dan knoop je de E aan massa en het relais tussen plus en C.
Dit mag m.b.v. zo'n BC547 ook best een "gewoon" relais zijn.
Die trekken iets meer stroom maar dat is voor die transistor niet gelijk een probleem.
Dan wel even een diode in sper over de spoel plaatsen omdat een spoel bij het afschakelen
een piekstroom geeft in tegengestelde richting. Dit vindt de gemiddelde elektronica niet fijn,
vandaar die diode. Voor de werking doet die diode verder natuurlijk niks in sper.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: 72sonett op 27 mei 2018, 17:09:04
Ik heb ook nog even gezocht en in jouw type lichtsluis/sensor (https://arduino-info.wikispaces.com/Brick-LightSensor-Analog-Digital) zit inderdaad een LM393. Die schakelt als een open collector en wel zo dat als er licht op de sensor valt (boven de instelbare drempelwaarde) de digitale uitgang DO laag gaat. Alles wat je wil schakelen moet dan tussen de V+ en DO.

DO rechtstreeks met de geluidmodule verbinden werkt dan niet want die gaat juist geluid geven als een 'Play' ingang hoog gaat. Er moet dus een omkeerding tussen, dat kan een transistor zijn, of, volgens je oorspronkelijke plan, een 5 V relais.

Zie schema:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/lichtbel.jpg)

Zoals door Calimero aangegeven met een extra diode over de relaisspoel, er van uitgaand dat die LM393 de relaisstroom kan schakelen.

Ik heb er ook nog een weerstand en een 3,3 V Zenerdiode ingetekend maar als je er op vertrouwt dat de geluidmodule die 5V aan kan, dan kun je die weglaten.
(De waarde van R hangt af van het stroomverbruik van de module, dat moet je dan eerst even meten om de R te berekenen, zie o.a. hier (http://www.hobby-electronics.info/nl/course/html/Diode-Zener.html).)

Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Calimero op 27 mei 2018, 23:47:40
Bij 5V spoelspanning mag de weerstand van de spoel niet lager dan 350 ohm zijn.
Er gaat al zo'n 3mA door de LED en de LM393 kan max. 18mA aan. Da's eigenlijk niet zo veel.
Een gewoon relais gaat dan ook niet lukken denk ik en een reed relais is mogelijk onnodig
duur als het ook simpel met een BC547 o.i.d. op te lossen is. Bijkomend voordeel is dat er
dan geen mechanische delen nodig zijn die toch altijd een beperktere levensduur hebben.

De R1 en Dz1 optie is een goeie als de sound module die 3,3V toch fijner vindt.

Ronald.
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: Calimero op 28 mei 2018, 00:20:45
https://www.eoo-bv.nl/zoeken?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=reed+5v&submit_search=

Van al die reed relais die daar staan kan er maar eentje rechtstreeks aan de LM393 !!
De rest heeft allemaal een te lage spoel weerstand. Ik zou dus minimaal voorzichtig zijn
met dat klakkeloos uitproberen.

Ter illustratie (m.b.t. de prijs) :
https://www.eoo-bv.nl/zoeken?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=bc547&submit_search=
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: 72sonett op 31 mei 2018, 10:43:41
Werkt het nu, of heb je de moed opgegeven?
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: EricZmS op 31 mei 2018, 12:01:34
72sonett,

Opgegeven nog niet maar erg druk met mijn werk en ik wacht op onderdelen. Nog ff geduld :)
Titel: Re: Reed relays (en Ali-lichtsluisjes)
Bericht door: 72sonett op 31 mei 2018, 12:05:10
Tja, werk... daar heb ik gelukkig geen last meer van.  :)